machak
vodnik I klase
Last Login:March 04, 2018, 08:22:25 pm
|
 |
« Reply #10 on: July 01, 2010, 12:27:03 am » |
|
Мало ћу се удаљити од теме:
У ЈНА тај термин специјалне јединице није нигде дефинисан (већ је неко то поменуо) на егзактан начин. Једно се у упутству које прописује регрутовање и избор војника помиње термин "специјалне" и то код дефинисања 1. категорије регрута. По том упутству се каже да у ту категорију спадају они који се регрутују за попуну "специјалних јединица" (наравно у 1. категорију су спадали војници регрутовани и за неке друге јединице), па се набрајају следеће јединице: гарда, гардијски одред на Брионима, војна полиција, диверзанти (укључујући и поморске), извиђачи. Падобранци су били тзв. 2. категорија регрута. Разлика између 1. и 2. категорије је била оштрина критеријума безбедносне провере.
Морам да кажем да податак није тачан. Данас сам баш питао пуковника Митка Богоева у вези тога и човек рече да су падобранци искључиво били војници 1. категорије. Тако је барем било у последњих 40 година колико он памти. Сећам се да су деведесетих година прошлог века и почетком овог војници који нису могли да издрже обуку, или нису смели да скачу првенствено добијали прекоманду у гарду, или војну полицију, управо због тога што су прва категорија.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:February 10, 2025, 08:16:11 pm
|
 |
« Reply #11 on: July 01, 2010, 08:13:47 am » |
|
Machak@: Предлажем ти да још једном прочиташ шта сам написао. Друго, они који не прођу за падобранце су упућивани у друге јединице 1. категорије онда када су и падобранци то постали (крајем 80-тих). Друго, они који су отпадала са падобранске обуке из здравствених разлога, или из страха, ретко су одлазили у гарду, а још мање у војну полицију. Углавном су ишли у пешадију. Такође, у истој мери су и из војне полиције и гарде долазили војници, добровољци, који би се накнадно пријавили за падобранце и прошли здравствене прегледе. Ово тек да не мислиш да је "размена" била једносмерна.
Мислим да смо овде више пута навели да бити падобранац не значи бити специјалац. То га чини посебна војна обука, не падобранска или само делимично падобранска (специјални скокови, првенствено намењени војним акцијама). Падобранство је пре свега начин доласка до циља.Са друге стране добар је чинилац елиминације кандидата за специјалце и ја лично сматрам да сви специјалци треба да прођу ову обуку (али не и да буду падобранци). Концепт падобранско батаљона у специјалној бригади се доста разликује од концепта падобранске бригаде пре 80-тих година.
У америчкој војсци их има највише на свету. Огромна већина релативно ретко скаче. Разговарао сам сам једним америчким капетаном из оне падобранске бригаде стациониране у Италији. Изненадио сам се када ми је рекао да је за 6 година службе скочио само 17 пута од чега пола током обуке. На моје питање зар то није мало он ми је приближно рекао: Код нас има преко 30000 падобранаца. Знате ли колико треба часова лета да би сви они скочили 10 пута годишње. Транспортна авијација би радила само за нас.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
Last Login:December 06, 2024, 11:25:57 am
|
 |
« Reply #12 on: July 01, 2010, 10:54:59 am » |
|
Ja sam svedok da su momci iz pesadiske cete prelazili u 63 Padobransku (tri-cetiri momaka kolko se secam) i ti momci su postali pravi padobranci. Deo onih koji nisu mogli/hteli da skacu, bili su prebaceni u cetu transportnih padobrana (mi smo ih zvali sakupljaci padobrana) koja je bila smestena u istoj zgradi sa pesadiskom cetom i protivavioncima (baterija kako smo je zvali), deo je prebacen u pesadisku cetu (isto nekoliko momaka, da ne ispadne da je to bilo nesto masovno) . Inace mislim da je najvise padobranaca imala Crvena Armija, ako se ne varam deset divizija.
|
|
|
|
|
|
|
kerovodja
mornar
|
 |
« Reply #13 on: July 01, 2010, 08:04:33 pm » |
|
Molim vas, hoce li uskoro nastavak? Posebno me interesuje bataljon VP iz Zagreba.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #14 on: July 01, 2010, 08:08:02 pm » |
|
Полако, писање је уметност. Ако нема инспирације ништа од тога. Шалим се. Радим нешто друго, па ћу о батаљонима ВП по недељи.
|
|
|
|
|
|
|
kilezr
poručnik fregate
Last Login:July 05, 2023, 07:28:23 pm
|
 |
« Reply #15 on: July 01, 2010, 10:20:11 pm » |
|
Ja sam svedok da su momci iz pesadiske cete prelazili u 63 Padobransku (tri-cetiri momaka kolko se secam) i ti momci su postali pravi padobranci. Deo onih koji nisu mogli/hteli da skacu, bili su prebaceni u cetu transportnih padobrana (mi smo ih zvali sakupljaci padobrana) koja je bila smestena u istoj zgradi sa pesadiskom cetom i protivavioncima (baterija kako smo je zvali), deo je prebacen u pesadisku cetu (isto nekoliko momaka, da ne ispadne da je to bilo nesto masovno) . Inace mislim da je najvise padobranaca imala Crvena Armija, ako se ne varam deset divizija.
Retko se događalo da se 63.popunjava otkomandama.Koliko ja znam bio je slučaj 84.juna Uglavnom su primane klase vojnika i popunjavane su PDČ.i ostale jedinice u brigadi.Ko nije iz raznoraznih razloga bio sposoban za padobransku službu odlazio je u razne jedinice .Jedan od takvih je otišao u Bihać u obezbeđenje aerodroma a oni ga vratili i Niš na kurs za kerovođu.Neskakači su mahom odlazili po aerodromima u stražarske službe ,govorim o oktobarskoj 83.
|
|
|
|
|
|
|
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
Last Login: Today at 01:14:05 am
|
 |
« Reply #16 on: July 01, 2010, 10:40:25 pm » |
|
Molim vas, hoce li uskoro nastavak? Posebno me interesuje bataljon VP iz Zagreba.
Tu je bio jedan od starjesina Esad Tokic
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #17 on: July 02, 2010, 07:47:32 am » |
|
Есад Токић, ппуковник, артиљерац по основном ВЕС-ти, је био командат батаљона загребачког ВП 1990-1992. (можда 1991.)године.
|
|
|
|
|
|
|
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
Last Login: Today at 01:14:05 am
|
 |
« Reply #18 on: July 02, 2010, 08:45:45 am » |
|
Есад Токић, ппуковник, артиљерац по основном ВЕС-ти, је био командат батаљона загребачког ВП 1990-1992. (можда 1991.)године.
Imao sam prilike sresti ga nekoliko puta u zadnjih 5-6 godina. Bavio se poduzatnistvom (proizvodnja sampinjona), pok. supruga mu je radila u Beogradu cijelo vrijeme ovih nevolja. Stekao sam utisak da je bez obzira na sve ostao korektan i profesionalan, ni malo iskljuciv.
|
|
« Last Edit: July 02, 2010, 01:19:13 pm by kuzmar, Reason: Obrisan deo gde se pominju dogadjaji iz rata u bivsoj SFRJ »
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #19 on: July 02, 2010, 03:25:08 pm » |
|
Да, добар официр, бар у ЈНА. Касније ништа нисам чуо о њему. До сада.
|
|
|
|
|
|
|
|