PALUBA
June 18, 2024, 07:49:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 448925 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #15 on: July 01, 2010, 10:20:11 pm »

Ja sam svedok da su momci iz pesadiske cete prelazili u 63 Padobransku (tri-cetiri momaka kolko se secam) i ti momci su postali pravi padobranci.
Deo onih koji nisu mogli/hteli da skacu, bili su prebaceni u cetu transportnih padobrana (mi smo ih zvali sakupljaci padobrana) koja je bila smestena u istoj zgradi sa pesadiskom cetom i protivavioncima (baterija kako smo je zvali), deo je prebacen u pesadisku cetu (isto nekoliko momaka, da ne ispadne da je to bilo nesto masovno) .
Inace mislim da je najvise padobranaca imala Crvena Armija, ako se ne varam deset divizija.
  Retko se događalo da se 63.popunjava otkomandama.Koliko ja znam bio je slučaj 84.juna Uglavnom su primane klase vojnika i popunjavane su PDČ.i ostale jedinice u brigadi.Ko nije iz raznoraznih razloga bio sposoban za padobransku službu odlazio je u razne jedinice .Jedan od takvih je otišao u Bihać u obezbeđenje aerodroma a oni ga vratili i Niš na kurs za kerovođu.Neskakači su mahom odlazili po aerodromima u stražarske službe ,govorim o oktobarskoj 83.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 190


« Reply #16 on: July 01, 2010, 10:40:25 pm »

Molim vas, hoce li uskoro nastavak? Posebno me interesuje bataljon VP iz Zagreba.

Tu je bio jedan od starjesina Esad Tokic
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #17 on: July 02, 2010, 07:47:32 am »

Есад Токић, ппуковник, артиљерац по основном ВЕС-ти, је био командат батаљона загребачког ВП 1990-1992. (можда 1991.)године.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 190


« Reply #18 on: July 02, 2010, 08:45:45 am »

Есад Токић, ппуковник, артиљерац по основном ВЕС-ти, је био командат батаљона загребачког ВП 1990-1992. (можда 1991.)године.

Imao sam prilike sresti ga nekoliko puta u zadnjih 5-6 godina. Bavio se poduzatnistvom (proizvodnja sampinjona), pok. supruga mu je radila u Beogradu cijelo vrijeme ovih nevolja. Stekao sam utisak da je bez obzira na sve ostao korektan i profesionalan, ni malo iskljuciv.

« Last Edit: July 02, 2010, 01:19:13 pm by kuzmar, Reason: Obrisan deo gde se pominju dogadjaji iz rata u bivsoj SFRJ » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #19 on: July 02, 2010, 03:25:08 pm »

Да, добар официр, бар у ЈНА. Касније ништа нисам чуо о њему. До сада.
Logged
Wallberg
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 72


« Reply #20 on: July 06, 2010, 05:40:52 pm »

Pozdrav!
Dzumba, sve pohvale i svaka cast na dosadasnjem prikazu, stivo sam bukvalo progutao i sa nestrpljenjem ocekujem nastavak.
Mali off
da li je Slavko Strika mozda penzionisan u Sarajevu?
Logged
kerovodja
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18


« Reply #21 on: July 06, 2010, 06:42:32 pm »

Da i ja pitam za one koji me interesuju. Nas bezbednjak u Dugom Selu je 1981. bio u ceti VP u Marsalki Zagreb, Ribaric Zlatko, 1985 u cinu KIK, a nacelnik bezbednosti u D. Selu 1985. je bio major Djordjija Djurovski, poslednji komandant Marsalke u Zg. Te podatke sam nasao po netu. Poznaje li ih neko, ili je radio sa njima? Meni su bili ok, a bili su mi direktno nadredjeni, ako ne racunam kdira KS.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #22 on: July 06, 2010, 08:55:23 pm »

Пуковник Стрика је још средином 70-тих прешао у ССУП и био командант бригаде милиције чије је команда била у Београду. Тако да не верујем да је пензионисан у Сарајеву, али не искључујем. Официри које помиње Керовођа су ми непознати.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #23 on: July 07, 2010, 07:22:55 pm »

„Армијски“ батаљони војне полиције

Првобитна замисао је била да свака од армија добије по један батаљон војне полиције „А“ класификације.
За оне који не знају ознака „А“ („активна“) поред формацијске ознаке јединице је значила да је јединица у миру развијена и попуњена људством око 60-80% ратне формације. Ознака „Р“ („резерва“) је означавала ратну јединицу, односно ону која се развијала у рату. Такве јединице су обично у миру имале команду за развој и евентуално мањи број људи или јединица (јединице ако се радило о већим формацијама). Касније, 80-тих година ова ознака „Р“ је замењена ознаком „НА“ („није активна“). Ове јединице су биле попуњене око 20%-40% ратне формације. Ознака „Б“ је означавала да је јединица делимично развијена у миру и обично је имала команду и још једну до две јединице укупно не више од 50% ратне формације.
Дакле, према предлогу Управе безбедности требало је да сви батаљони буду „А“ формације исте структуре. Међутим , практично од 2. светског рата ЈНА је непрестано смањивана тако да се код формирања нових јединица увек постављало питање где наћи нове људе, посебно активну официре и подофицире и наравно опрему. Тако се исто питање поставило и сада. Како није било могуће пронаћи потребно људство. Ово тим пре што су постављени доста високи критеријуми за пријем официра у војну полицију. Осим тога поједини родови, посебно видови нерадо су се одрицали својих јединица и наравно људи. Зато је првобитно била донета одлука да се у РВ и ПВО не формира батаљон, већ да остане постојећа чета (99.чВП) али са нешто јачом (бројнијом) формацијом), као и да се у Војнопоморској области формира „Р“ батаљон ВП (290.) са једном, постојећим четом у миру. Такође, војно подручје Титоград је задржало постојећу чету, уместо пројектованог батаљона.
Формирање батаљона је започело 1972.године. Било је планирано да батаљни војне полиције имају следећу формацију:

Команда
1.   чета ВП (команда и три вода)
2.   чета ВП (команда и три вода)
саобраћајне ВП (са два вода)
одељење специјалиста (за протвдиверзијску заштиту)
одељење за сузбијање криминалитета
одељење за службе ВП (служба дежурства и потражна служба)

По ратној формацији батаљон је имао и:

3. чета ВП;
Позадински вод
Одељење везе

У миру батаљон је имао око 300 људи од чега (приближно) око 8 официра и 25-30 подофицира, остало војници. По ратној формацији је имао око 450 људи.

„Проблеми“ са обуком

Такође, било је предвиђено да се обука војника на одслужењу војног рока обавља у батаљонима. То је практично значило да је једна чета била састављена од војника који су завршили обуку и једна чета војника на обуци. О борбеној готовости таквих јединица било је илузорно говорити. Практично, била је употребљива само једна чета. Такође, и самосталне чете у бригадама и видовима (РВ и ПВО, РМ) су саме обучавале војнике „код себе“, што је такође отежавало постизање потребне борбене готовости. Обука десетар се све до 1974. године (можда и 1975.) одвијала у Обавештајно-безбедносном школском центру (ОБШЦ), у посебном батаљону за обуку. Међутим и тај концепт је напуштен па се и обука десетара одвијала у јединицама. Једино се у РВ и ПВО у 975.ВНЦ формира наствана чета ВП за обуку војника војне полиције, тако да су у јединице стизали оспособљени војници. Међути, због тога јединице никад нису биле потпуно попуњене јер им се део војника налазио на обуци.Наставна чета ВП у 975.ВНЦ није имала ратну формацију и попуњавала се регрутима који су „следовали“ оперативним јединицама.
 
„Изнуђена“ промена првобитне одлуке о јачини батаљона

Догађаја који се десио јуна те године, односно упад усташке терористичке групе у рејон планине Радуше битно је убрзао, па и променио донету одлуку. У то време сарајевски батаљон ВП је био у порцесу формирања. И поред тога ангажован је за претрагу терена. Стицајем околности једна од чета је прва ступила у контакт са терористима и нанела им прве губитке, али су том приликом погинули капетан 1. класе  Милош Поповић и војник Блечић. О том догађају ћемо писати опширније други пут.

Дакле, овај догађај је утицао да се првобитна одлука донекел измени. Измена се односила на следеће: Неки батаљони (загребачки, сарајевски и београдски, за остале нисам сигуран) добили су још једну чету. Оим батаљонима бројно стање је нарасло на око 400 људи. 290.бВП ( у Војнопоморској области) постао је „А“ класификације, а недуго затим у 294.бВП (загребачки) 1. Чета ВП је преформирана у чету специјалне намене. Односно, ова чета је била стално попуњена оспособљеним војницима по ратној формацији и попуњена наоружањем и опремом 100%. Команда чете је, осим уобичајених лица имала одељење (групу ) за АБХО, везисте, болничаре и сл. (наћићу и поставити њену тачну формацију). Чета је добила и нешто другачији план дообуке, односно након основне обуке изводило се свакодневно увежабавње по додатном плану обуке. 

Овако “ојачана“ формација батаљона ВП је остала практично на снази све до 1976. године.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 190


« Reply #24 on: July 07, 2010, 10:04:41 pm »


Стицајем околности једна од чета је прва ступила у контакт са терористима и нанела им прве губитке, али су том приликом погинули капетан 1. класе  Милош Поповић и војник Блечић. О том догађају ћемо писати опширније други пут.


Digresija:

Sticajem okolnosti, bio sam u prilici da posijetim obitelj poginulog vojnika Blecica, u Lovranu u Istri, tamo neke 1977. godine. Tamosnji odred izvidjaca je nosio njegovo ime, bas su fino nosili uspemenu na njega.
« Last Edit: July 08, 2010, 09:22:01 am by trpe grozni, Reason: Ispravljeno citiranje » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25 on: July 08, 2010, 03:06:59 pm »

Добро си ми то рекао. Нигде нисам могао да нађем одакле је Блечић. Имам неке фотографије са сахране, али без података о месту.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 190


« Reply #26 on: July 08, 2010, 03:23:39 pm »

Добро си ми то рекао. Нигде нисам могао да нађем одакле је Блечић. Имам неке фотографије са сахране, али без података о месту.

Ulica Rijeci, u dijelu grada Podmurvice, nosi njegovo ime,..

Pokusati cu pronaci i sliku..
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 190


« Reply #27 on: July 08, 2010, 04:45:58 pm »

Добро си ми то рекао. Нигде нисам могао да нађем одакле је Блечић. Имам неке фотографије са сахране, али без података о месту.

Na ovom site-u mozes pronaci sliku Branka Blecica

http://www.rijeka.hr/PorijekloImenaUlicaNaPodmurvicama
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #28 on: July 08, 2010, 05:34:47 pm »

Ово је та фотографија са сахране десетара Бранка Блечића, 28. јуна 1972.године.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Sahrana desetara Blecica 28_06_1972.jpg (157.29 KB, 1014x748 - viewed 585 times.)
« Last Edit: July 11, 2010, 04:21:31 pm by Broker » Logged
HristijanMak
mornar
*
Offline Offline

Posts: 22« Reply #29 on: July 09, 2010, 06:00:22 pm »

Поздрав ова е слика од Македонска војна полиција од 2006.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (59.04 KB, 604x452 - viewed 521 times.)
« Last Edit: July 09, 2010, 06:05:47 pm by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slike u atačment » Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 22 queries.