PALUBA
May 18, 2024, 02:28:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 444346 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #165 on: May 12, 2011, 09:23:28 am »

Наставак: "Случај пуковника Кандића"

Сутрадан, рано ујутро пуковнику Стевану зазвонио је телефон у канцеларији:

-„Господине пуковниче привели смо пуковника Кандића и „Ауди“ регистарских ознака П-....“ – звонио је глас мајора Дејана.
-„ Браво Дејане“ – оте се пуковнику Стевану.
- „Пуковник Кандић је ноћас око 01.00 часова стигао на контролни пункт из правца Пријепоља.“ – наставио је да реферише мајор Дејан -  „Припадници МУП-а су га зауставили и он се легитимисао као пуковник Кандић, припадник Војне службе безбедности. Позвали су нашу патролу која је била у готовости. Поступили смо како сте наредили. Изглед возила и регистарске таблице одговарају вашем опису. Иначе, возило има беспрекорно уредну документацију осим што по евиденцији, то смо проверили, возило припада војној пошти у Никшићу, а путни лист и налог су оверени печатом војне поште из Приштине. Пуковник Кандић је у цивилној одећи, али је у возилу имао окачену службену (камгарну) а у гепеку и маскирну униформу са ознакама пуковника. Има и војну легитимацију и службену легитимацију органа војне безбедности на име Кандић М....., чин пуковник. Војну легитимацију је издала војна пошта из Приштине, а  на службеној легитимацији се не виде добро натписи на печатима.“
- „ Чији је потпис на службеној легитимацији органа безбедности“-  запита пуковник Стеван.
- „ Читко пише латиницом „ генерал .....“, наш начелник управе- одговори Дејан.
- „Дејане, пуковник Кандић сигурно не постоји у служби безбедности. Осим тога, генерал ........ се тако не потписује. На оригиналу легитимације уз име не пише чин и јасно се виде печати Управе безбедности. Та легитимација, као и документација возила су највероватније лажни. Дакле, одмах том лицу одреди полицијски притвор, обавести органе МУП-а у Ужицу и тражи проверу и за лице и за возило. Обавести сада начелника безбедности и команданта корпуса и почните разговор са њим. Шаљем ти екипу на челу са пуковником Тошом која ће се укључити у разговор и даљи рад са тим „пуковником“. Води рачуна да ти не побегне. У присуству сведока претреси возило и „пуковника“ и сачините записник. Осим тога, пренеси моју похвали патроли за ефикасан рад.“
- „Разумем“- поново кратко одговори мајор Дејан.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #166 on: May 12, 2011, 09:25:28 am »

Епилог у случаја пуковника Кандића:

Екипа Управе безбедности је утвдила да је „пуковник“ Кандић уствари  Д... Р.... стари познаник полиције и криминалних хроника. Он је по задатку криминалне групе из Црне Горе преузимао украдена возила марке „Ауди“, „Мерцедес“ или „BMW“, на територији Србије, најчешће Београда (нађено возило је власништво једне веће познате фирме из Београда) и уз провизију их пребацивао на територију Црне Горе. Накнада је варирала од 200-500 марака, зависно од врсте возила и степена опасности. Иако у возилу није нађено ништа, осим још једног комплета украдених војних регистарских таблица, предпоставља се да су таквим возилима преношени и дрога, цигарете или новац. Уз консулатцију са војним истражним судијом и војним тужиоцем „пуковник“ Кандић је наредног дана предат органима МУП-а,  јер је за њим већ постојала потрага МУП-а због других кривичних дела.

Регистарске таблице постављене на украдени „Ауди“ су украдене са војног возила припремљеног за расход. Осим ових таблица, а њихова крађа је раније већ била пријављена, у возилу је нађен још један комплет војних регистарских таблица украдених из једне јединице ..... у гарнизону „НН“. Захваљујући томе разоткривена је и лишена слободе читава група војних и цивилних лица која су организовано крала војне регистарске таблице.
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #167 on: May 15, 2011, 01:19:29 pm »

Oznaka VP BiH
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Američki marinci i pripadnici Vojne policije Oružanih snaga BiH tokom vježbe o upotrebi nesmrtonosnog naoružanja u Rajlovcu.* 012.jpg (51.97 KB, 500x333 - viewed 427 times.)

* b_090125022.jpg (90.11 KB, 550x302 - viewed 429 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #168 on: May 21, 2011, 10:57:42 am »

Ораганизовање борбене обуке

Плановима и програмима обуке било је предвиђено да се борбена обука и васпитање војника реализује у матичним јединицама, осим у РВ и ПВО где се основна обука изводила у Ваздухопловном наставаном центру (975.ВНЦ).

За борбену обуку и васпитање се говорило да је непрекидан процес и траје све време служења војног рока.

Попуна јединица војне полиције је обављана два пута годишње са по 50% формацијског бројног стања, осим јединица РВ и ПВО које су попуњаване четири пута годишње.

Борбена обука се делила на:

- период прилагођавања (5 радних дана или 30 часова+ једна субота)
- период основне обуке и
- период допунске обуке и васпитања

Период прилагођавања је био јединствен за све родове и видове и спроводио се према "Плану активности у периоду прилагођавања"
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Основна обука и васпитање у јединицама војне полиције, након одлуке државе да војни рок траје 15 месеци, односно 12+3, је трајала 6 месеци (120 радних дана или 720 часова). Ова обука се делила на фазе:

- фаза обуке појединца и трајању од 1 месец и 25 дана (37 радних дана);
- фаза обуке јединица у трајању од 2 месеца и 22 дана (58 радних дана);
- фаза заједничке обуке у трајању од 1 месец (20 радних дана)

Период прилагођавања је улазио у фонд 720 часова обуке у основном периоду обучавања.


* Plan period prilagodjavanja cr.jpg (547.76 KB, 1338x1894 - viewed 464 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #169 on: May 21, 2011, 11:45:07 am »

Циљеви обуке по фазама

Фаза обуке појединца је мање више била врло слична у свим родовима. Циљ је био да војника припреми да може као појединац, као војник (пешадинац) да рукује личним наоружањем и средствима заштите, да савлада основне војничке вештине (кретање на бојишту, орјентација, израда заклона и сл.), да препозна неке опасности на бојишту, посебно оне које прете од противпешадијских и противоклопних мина, да пружи себи прву помоћ и обавља основне борбене задатке појединца и тако преживи на бојишту. Такође, очекивало се да војник може обављати дужност стражара у саставу страже. Од војника војне полиције очекивало се да у овој фази схвати место, улогу и намену војне полиције и органа безбедности, делокруг и задатке војне полиције и упозна се са овлашћењима војне полиције. Такође и да се упозна са "носиоцима угрожавања безбедности Југославије, методима и облицима њиховог деловања.

У фази обуке јединица циљ је био да се оспособе и увежбају одељење, вод и делимично чета да обаваљју задатке. дакле, у овој фази се, осим давања нових знања понављало већ научено, али сада у виду тимског рада, пре свега патроле, одељења и вода, а делимично и чете. У овој фази обуке су се стицала нова, специјалистичка знања и вештине карактеристична баш за војну полицију. Такође, извођено је више гађања личним наоружањем, али и колективним (пушкомитраљезом за све војнике).

У фази заједничке обуке тежиште је било на увежбавању чета и батаљона, што се спроводило кроз стационаран и покретна логоровања где су се проигравале, увежбавале неке ситуационе радње и требао синхронизовати рад чета и водова унутра више јединице.

Гађања су иначе била условљена капацитетима стрелишта, као и њиховом удаљености од гарнизона. Генерално, гађања су требала бити извођена равномерно током целог периода основне обуке, али се дешавало да се она тежишно изводе током  логоровања, дакле кумулирано, више гађања у краћем времену. Показало се да се бољи резултати добијају када се гађања изводе  једно за другим у краћем временском периоду.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #170 on: May 21, 2011, 12:21:31 pm »

Садржаји и предмети обучавања

Плани програм обуке предвиђао је две посебне програмске целине намењене обуци војника и јединица војне полиције и посебно за војнике у јединицама за противтерористичка дејства. Обука припадника саобраћајне војне полиције је извођена по посебном Плану и програму обуке (такође у трајању од 6 месеци) у Саобраћајном школском центру који се дуго година налазио у Краљеву.

Обука  војника у јединицама за противтерористичка дејства се изводила са изабраним војницима тек након завршене две фазе основне обуке и то у трајању 4 месеца. Међутим, у пракси је због, потребе одржавања борбене готовости, било одступања, односно да су војници за ове јединице били бирани и пре краја друге фазе основне обуке.

Предмети обучавања војника и једница војне полиције:

- Морално васпитање (по јединственом програму за све војнике ЈНА);
- Правило службе;
- Стројева обука;
- Пешадијско наоружање са наставом гађања;
- Тактичка обука која се делила на:
    * пешадијски део;
    * инжињеријска обука;
    * обука из ПНХБОб;
    * санитетска обука;
- Наоружање и опрема војне полиције (увдене први пут 1990. године, дотле су ови садржају били у темама из Војнополицијске обуке);
- Војнополицијска обука;
- Физичко васпитање;
- Одржавање и преглед ТМС (МС)

У приписани фонда часова улазили су и следећи садржаји : период прилагођавања (30 часова); састанк војног колектива (један час месерчно); проверавање и оцењивање (на крају сваког периода обучавања од 6 до 12 часова); почетак и завршетак обуке (свечаност поводом тога)

Садржаје из тактичке обуке прописивале су, односно утврђивале теме и фонд часова надлежне управе родова, али је то координирала и прилагођавала потребама сваког рода-службе Управа за обуку. Такође, теме из пешадијског наоружања са наставом гађања је одређивала за всаки род-вид Управа пешадије, али су надлежне управе то могле делимично, да коригују, али увек преко и уз сагласност Управе за обуку. Физичко васпитање, стројеву обуку и правило службе је дефинисала Управа за обуку, али се физичка обука могла прилагодити посебним потребама видова и родова на њихов захтев. Наравно, војнополицијску обуку дефинисала је Управа безбедности.

Иначе, за оне који не знају израда Плана и програма обуке почиње израдом "Основа за израду наставних планова и програма". Програми обуке су се мењали (иновирали) начелно на 5-6 година. Заправо, уради се нацрт тог документа и достави тактичким носиоцима (управама видова и родова), а након њихових предлога и примедби уради овај документ. Он дефинише опште циљеве обуке дужину трајања обуке за сваки вид-род и поделу на фазе, почетак обуке, начин организације обуке, дефинише обавезне предмете и садржаје и даје смернице за извођење обуке. Сам плани програм израђују тактички носиоци и у њега уграђују обавезне теме и садржаје. Сваки План и програм прође бар два нивоа верификације (управа тактичког носиоца израде плана и програма, понекад управа-сектор вида и обавезно Управа за обуку ГШ) пре него га потпише начелник Генералштаба.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #171 on: May 22, 2011, 12:34:31 am »

Војнополицијска обука, заједно са предметом "Средства и опрема војне полиције" се реализовала кроз више десетина тема. Ови предмети су обухватали 1/3 укупних садржаја обучавања.

Као илустрацију наводим неколико тема из војнополицијске обуке које су се изводиле у ЈНА:

- Савремене обавештајне службе и јединице за специјална дејства;
- Послови војне полиције по Закону о кривичном поступку;
- Основи фотографије
- Безбедност војног саобраћаја;
- Послови и задаци Милиције;
- Овлашћења војне полиције (иначе, гледано појединачно, најобимнија тема и састојала се из више мањих тема -наставних јединица);
- Патрола војне полиције у вршењу патролне службе у гарнизону, на железничкој и аутобуској станици, аеродрому и луци;
- Патрола војне полиције у спровођењу лица;
- Одељење војне полиције у обезбеђењу војних руководилаца у месту и покрету;
- Одељење војне полиције у потрази;
- Одељење војне полиције у обезбеђењу затвора за издржавање притвора и војне казнено-поправне установе;
- Вод војне полиције у обезбеђењу ратних заробљеника;
- Вод војне полиције у обезбеђењу рејона и праваца;
- Вод војне полиције у обезбеђењу командни и других објеката од посебног значаја за ОНО;
- Вод војне полиције у потрази за наоружаним лицима у насељеном месту;
- Чета војне полиције у обезбеђењу командног места;
- Чета војне полиције РВ и ПВО у обезбеђењу војног аеродрома (само јединице РВ и ПВО);
- Чета војне полиције у блокирању и уништењу диверзантско-терористичке групе;
- Батаљон војне полиције у обезбеђењу командног места у рејону размештаја и током премештања;
Logged
KPoV
desetar
*
Offline Offline

Posts: 139


« Reply #172 on: May 22, 2011, 03:06:03 am »

- Чета војне полиције у блокирању и уништењу диверзантско-терористичке групе;

Koliko se ovo razlikovalo od istog u pjesadijskoj obuci? Da li je radjeno po istom programu, ili je bilo prilagodjeno za VP?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #173 on: May 22, 2011, 12:05:43 pm »

Не знам у ком обиму, односно у ком фонду часова је пешадија имала ову тему. Колико знам пешадија је ову тему имала у другом периоду обуке - периоду "допунске обуке и васпитања". Војна полиција у периоду "основне обуке".  Осим тога војна полиција је имала , у оквиру обуке појединца и одељења неколико тема - вежби унутар тема које представљају припрему за ову тему. Ова тема се спроводила по форми као двострана тактичка вежба на логоровањима, при крају основне обуке и важила је за једну од важнијих. Тактика - техника рада појединаца и јединица је слична, односно истоветна, независно од тога ко је изводи. рекао бих да се битно не разликује и код других војски. И питомци Војне академије су имали ову тему, бар у мојој класи, током 4. године школовања. Методологија - начин извођења зависи од знања и умећа старешина, "тактичке претпоставке" (сценарија вежбе) али и од терена, временских услова и тд.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #174 on: May 22, 2011, 04:54:40 pm »

Када је у питању физичко васпитање, како се званично у ЈНА називао тај предмет, војна полиција је имала нешто више часова од пешадије, али је структура била другачија. Наиме тежиште је било на борилачким вештинама.

Иначе, структура физичке обуке је била оваква:

- часови физичког вежбања   -   укупно 54 часова (по 45 мин) плус 24 часа за смучање;
- јутарње вежбање               -    147 Х 20 мин=24 часа (школска);
- кондиционо вежбање         -    24 часа (школска)
- спортски дан                      -    24 часа

Од 54 редовна часа физичког васпитања (заједно са 24 часа за смучање улазило је у фонд од укупних 720 часова) највише је одлазило на борење (Џудо, самоодбрана и карате) и на савладавање простора и препрека. Остали садржаји (атлетика, гимнастика, спортске игре), били су маргинални.

Кондиционо вежбање се спроводило једном недељно по један часа у поподневном времену (за време поподневне обуке),а спортски дан по два часа (по 60 мин) сваке суботе.

Дакле, онај војник који би уредно прошао сву планирану обуку био би сасвим солидно физички припремљен.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #175 on: May 28, 2011, 05:57:01 pm »

Војници војне полиције су током основне обуке изводили већи број гађања. Свако је гађао својим личним наоружањем а била су предвиђена гађања за све из тзв. колективног наоружања (пушкомитраљез, касније је то укинуто). Такође, сви су имали обавезу да гађају пиштољем (полуатоматски М-57 7,62мм) и тромблоним, као и да бацају ручну бомбу, наравно и бојеву. Тако је војни полицајац током 80-тих године прошлог века, наоружан аутоматском пушком, требао у периоду "основне обуке" обавити укупно 16 гађања, од којих је 7 требало бити из аутоматске пушке, 4 из пиштоља, 2 тромблоним, 2 ручном бомбом (једно вежебовним, једно бојевом), једно из "зоље". На крају обуке, обично током логоровања организовано је и "одељенско бојно гађање". Ово гађање је било "симулација" (у тактичком смислу, али се дејствовало бојевом муницијом) заједничког дејства ватреним оружјем (решавање ватрених задатака) у нападу и сматрало се сложенијим за организацију и извођење. За разлику од пешадије нису извођена водна бојна гађања, осим изузетно.

Иако, на први поглед, број гађања изгледа мали, треба знати да је то било условљено бројем стрелишта и њиховим капацитетима. Са ширењем градова многа војна стрелишта су морала бити избачена из употребе. Исто тако, постављени услови  програму гађања у погледу покретљивости мета и анимацији циљева, захтевали су аутоматизацијупојављивања мета, што је био релативно скуп поступака. Дакле, гарнизони, псоебно од средине 70-тих година кубуре са стрелиштима. Мало је било гарнизона који су имали стрелишта "на дохват руке". Један од тих гарнизона је био Сомбор, тачније 975.ВНЦ који је имао стрелиште у самом кругу аеродорма где су се могла изводити гађања на даљинама од 350м па ближе, што је углавном задовољавало потребе свих јединица, па и војне полиције, осим за спровођење већег дела гађања снајпериста.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #176 on: May 30, 2011, 03:53:37 pm »

Ovo je samo za Dzumbu da se vidi da je ipak po neki mornar zalutao u VP Grin

Sa vezbe "Sretenje 2009"


* !Picture 037-1.jpg (368.64 KB, 1812x2889 - viewed 169 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #177 on: May 30, 2011, 04:05:38 pm »


 Ovo je interesantno ( bar meni) ! Zar prelaskom u neku jedinicu ne treba nositi njeno obeležje? Rečne jedinice imaju sada VP?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #178 on: May 30, 2011, 06:58:50 pm »

Стицајем околности знам о коме се ради. Посредно сам га споменуо у дискусији око присуства официра других родова и видова, посебно морнарице у официрском и подофицирском кадру интервидовских служби, пре свега безбедности, па и војне полиције. Поменут је у контексту да је војна полиција добила поморског официра мало нешто пре него је са Црном Гором отишла и Морнарица а остале речне јединице. Мислим да је то било у теми о кадровању или Војној академији ( не сећам се баш). Да подсетим и на чињеницу да када је у питању Ваздухопловтсво то никад није био случај. Они су увек, по свим питањима били либералнији, отворенији, почевши од права ношења видовске униформе за све припаднике других родова (па и КоВ) у саставу РВ и ПВО, па до "давања" кадра за пратеће јединице, па и војну полицију. Није то било масовно, али је било.

Речне јединице ВС немају јединицу војне полиције, већ као и сваки бригадни састав имају лице задужено за војнополицијске послове. Коначно да то биде и поморски (речних јединица) официр, као што је и ред.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #179 on: July 10, 2011, 12:59:17 pm »

Неколико фотографија припадника војне полиције ВС на сајму "Партнер 2011":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Возило за пратњу борбених средстава


* DSC_0920rz.jpg (485.14 KB, 900x1355 - viewed 279 times.)

* DSC_0885rz.jpg (503.13 KB, 1355x900 - viewed 285 times.)

* DSC_0984retrs.jpg (191.29 KB, 1063x1600 - viewed 206 times.)

* DSC09024rzb.jpg (459.07 KB, 1200x900 - viewed 142 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.