PALUBA
May 18, 2024, 02:48:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 444350 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #240 on: March 16, 2012, 10:54:09 pm »

Хвала Шутер.

Из овога што си написао могу да закључим да је статус, значај и борбена вредност војне полиције АРМ била слична као и у Војски Југославије (СРЈ), Хрватске војске, па и војне полиције Републике Српске и Армије БиХ (мада ову здању понајмање познајем). Дакле, радило се и ради се о квалитетним, врло поузданим и универзално употребљивим, солидно опремљеним и оспосбљеним јединицама, на које се командовање увек могло ослонити. Оно што други нису могли или смели могла је војна полиција свих наведених армија. Без обзира што се некима, можда, то неће допасти, то јесте наслеђе бивше ЈНА јер већина оних који су водили те јединице је дошла или прошла обуку ЈНА. Први командант војне полиције АРМ је био, каснији генерал и начелник Генералштаба Стојановски, који је и у ЈНА био у војној полицији (и то један од најбољих официра).

Наравно да мирнодопско време захтева другачији приступ и тежиште деловања се војна полиција "пребацује" (даје тежиште) на класични полицијски рад. Када будем стигао поставићу један мој рад на тему сузбијања криминала у војсци у ратно и послератно време.

Дешавања у Авганистану и Ираку су војну полицију потврдили не као "позадинску" јединицу, већ као значајни борбену формацију (за "борбену подршку"), која има и јако потребне полицијске способности (за разлику од класичних војних). Њена улога  у значај тим сукобима су још и порасли. Највероватније ће то бити и у евентуланим будућим сукобима, управо због способности примене "прихватљивије" (блаже, ако се тако уопште може рећи) присиле према цивилима. Шта више, неке од полицијских знања и вештина морали су да прихвате и преузму класичне војне формације јер су искуства показала да се након "победе" (класичног сукоба са противничком војском) рат не завршава, он тек почиње и поприма карактеристике противпобуњеничких дејства.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 084


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #241 on: March 17, 2012, 01:25:38 pm »

Quote
Без обзира што се некима, можда, то неће допасти, то јесте наслеђе бивше ЈНА јер већина оних који су водили те јединице је дошла или прошла обуку ЈНА. Први командант војне полиције АРМ је био, каснији генерал и начелник Генералштаба Стојановски, који је и у ЈНА био у војној полицији (и то један од најбољих официра).

Ne znam ko bi ovo bolje znao nego ti.
To je ono pravo kada je relevantna osoba tu. Smiley
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #242 on: March 19, 2012, 02:55:49 pm »

dzumbi je verovatno poznat slucaj iz cl. 11 gde je ceta VP naterala u beg 10x jace snage protivnika koje su pre toga uspesno forsirale reku i savladale branioce (i to sateravsi ih u reku - ovo samo kao pokazatelj motivacije protivnika za borbu jer nije imao gde da se povuce).

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #243 on: March 19, 2012, 09:18:04 pm »

Догађај је генерално тачан, али је, као и свакој легенди, преувеличан. Ипак, то је тачка 11. и није му место овде и нећемо више о томе.
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #244 on: March 24, 2012, 08:24:44 pm »

Поштован dzumba, у Београду причали смо о руској војној полицији  Smiley Ево, официално је стварана 130 посебна бригада. Дислоцирана је у Москви. Према једним изворима, то је прва јединица руске ВП. Према другим то је обична бригада, а јединице ВП бићу стваране касније.
Структура бригаде:
- команда
- 4 пешадијских батаљуна са оклопним транспортерима
- позадински батаљун
- чета снајпериста
- медицинска чета
- чета специалног наоружања итд.

Сви детаљни подаци и слике можете погледати у званичној презентацији:
http://krasncom.ru/smi/slujba_po_kontraktu.pptx
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 053


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #245 on: March 25, 2012, 01:11:12 pm »

@shooter,mislim da je 7 maj dan jedinica VP ARM
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #246 on: March 25, 2012, 02:32:15 pm »

Пажљиво сам прочитао презентацију (130 бригаде Руске војске) на коју је упутио Сокол. Из онога што сам видео не могу да претпоставим да је то јединица војне полиције. Пре бих рекао да се ради о јединици за контролу заузете територије (пре свега по чети за психолошке операције, која је опремљена покретном штампаријом и неким средствима за пропаганду, као и због могућности да буде опремљена и неким од оклопљених наменских возила типа МРАП). Од ове бригаде се може направити јединица војне полиције, али само ако би јој се додали делови за сузбијање криминала, контролу саобраћаја и стандардна полицијска опреме. Наравно, битна је врста обука а то се из презентације не види.

Не сумњам у капацитет руске војске да формира војну полицију, али би можда било добро да нађу инструкторе (савезнике) из савезничких земаља да им помогну у почетку.
Logged
vobo
mornar
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #247 on: March 25, 2012, 08:58:50 pm »

Izvinjavam se ako je vec neko postavio ovo pitanje, ali zasto rusje OS do sada nisu imale VP, tj. zasto je i dalje nemaju?
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #248 on: March 25, 2012, 10:48:48 pm »

Ту већ причали да ВП биће стварана али... Немамо ми ВП због такозване "Унутрашње војске" у оквиру МУПа. Њена бројчаност је 212.000 припадника. Има и оклопни транспортери.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Внутренние_войска_МВД_России
http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Troops_(Russia)
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #249 on: March 26, 2012, 10:24:30 am »

Ево у нашим новинама подаци да ова бригада биће у саставу ВП:

Quote
Министерство обороны России приступило к формированию первой бригады военной полиции, численность которой должна составить около 2,5 тысячи человек, пишет газета "Ведомости". Речь идет о 130-й отдельной мотострелковой бригаде. В настоящее время военное ведомство занимается набором служащих. В ближайшей перспективе, по образцу 130-й бригады будут сформированы и другие бригады, полки и части военной полиции.

 Новая бригада военной полиции формируется в Москве. К настоящему времени сформировано уже управление 130-й бригады, а до конца весны завершится укпомлектация первого батальона. В общей сложности в состав бригады войдут три мотострелковых батальона, на вооружение которых встанут бронемашины "УАЗ", "Тигр" и Iveco "Рысь", а также бронетранспортеры БТР-80. Кроме того, военная полиция получит ручные огнеметы "Шмель".

 В штат бригады военной полиции войдет и рота психологических операций с мобильной типографияческой установкой и звуковещательным оборудованием. В 130-й бригаде будут служить и четыре водолаза. В 130-й бригаде не будет дознавателей, однако такая должность в военной полиции предусмотрена. Дознаватели будут приписаны к другим подразделениям.

 Вероятнее всего, другие бригады будут сформированы в городах, где дислоцируются штабы военных округов и флотов. В частности, военная полиция появится в Санкт-Петербурге, Ростове-на-Дону, Хабаровске, Владивостоке, Североморске, Балтийске и Севастополе. Как ожидается, общая численность военной полиции в России составит около 20 тысяч человек. Большей частью формирования военной полиции будут укомплектованы контрактниками.

 Основной задачей военной полиции в России станет поддержание правопорядка в войсках. Помимо этого военные полицейские будут задействоваться в контртеррористической борьбе, а также при охране военных объектов и транспорта.

 В середине марта 2012 года сообщалось, что Министерство обороны России начало массовый набор контрактников в рядовой и сержантский состав. Они будут проходить службу в Москве и Подмосковье. В частности, набор контрактников осуществляется в мотострелковую бригаду, расположенную в Москве в районе станции метро "Тульская"

http://lenta.ru/news/2012/03/26/police/
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #250 on: March 26, 2012, 04:23:51 pm »

Зашто руска војска нема војну полицију? То је ствар и традиције и начина схватања оружаног конфликта карактеристичног за негдашње социјалистичке земље.

Војна полиција је формација задужена за одржавање или пружање помоћи командантима при одржавање реда и мира на простору који контролишу војне јединице, за унутрашњи ред и мир (у самим јединицама), заштиту команданта и командних места(реч "гарда" иначе значи стража, заштита)  али и сузбијање криминалитета, регулисање и контролу саобраћаја и сл..

Е, сад у бившим социјалистичким државама је, поједностављено речено, владало уверење да у сопственим јединицама не може доћи до конфликта (побуне, већих нереда) због природе и начина васпитања "сицијалистичког човека (војника)" у уверења да је само социјалистичко друштвено уређење праведно, па што би се неко бунио. Друго, уверење да сопствена војска треба "полицирање" (што је у суштини присила) када ратује, посебно мобилизације, али и код спречавања крађа, пљачки дезертерства, се такође косило са идеолошким уверењима и заблудама да је социјалистичка војска, увек води праведан рат и да је сваки војник свестан своје праведне и напредне улоге у ратном конфликту и да он неће да краде, пљачка, пали, силује и сл. Наравно, реалност је била и јест и биће доста другачија.

Русија има дугу традицију паравојних формација жандармеријског типа која су биле задужене за одржавање унутрашњег реда, укључујући побуне. У СССР-у тај посао је обављала "Војска министарства унутрашњих послова" (Војска МВД). У суштини је само пресликан концепт жандармерије из царске Русије. Међутим, њена војна функција, као што постоји код жандармерије у Француској је занемарена.  Ова "војска" је била у надлежности Министарства унутрашњих послова (МВД). У Француској је то ипак Министарство одбране. Између осталих задатака њена је обавеза контрола територије у зони борбених дејстава, оно што обично ради војна полиција, укључујући хватање дезертера, одржавање реда у позадини и сл. Предвиђано је да се јединице ове "војске" ангажују и као окупационе у случају рата у Европи. Показало се да та ВМВД то не да није радила, него и не уме да ради. Постојао је и постоји стални анимозитет између Војске и МВД што је још више "употпуњавао" проблем. То је посебно дошло до изражаја током конфликта на Кавказу. Никад се  није тачно утврдило ко је главни командант. Свака од јединица, односно њихове команде  (Војска и ВМВД) су тежиле да буде главније од оних из другог табора.

Пословима сузбијања криминалитет унутар војске (СССР-а, руске) бавила се углавном контраобавештајна служба, која, је опет, што је и нормално, тежиште давала на стварном контраобавештајном раду, а не на текућим питањима војног реда и дисциплине, ситног, средњег и крупног криминала. Ако се томе дода и стара традиција заташкавања криминала на највишем нивоу онда им војна полиција није ни требала.

Једино што личи на класични војну полицију (чак и по изгледу) су биле јединице зе контролу саобраћаја (можда ово није прави назив). Ове јединице су имале задатак истоветан саобраћајној војној полицији. Чак су имале (и још увек имају) и беле опасаче. Ипак, ове јединице нису полиција, јер немогу а то и не раде да контролишу саобраћај, већ га само усмеравају - регулишу.

Све то је доводило до озбиљних проблема унутар војске што се одржавало на проблеме командовања. Анализом онога што се дешавало на Кавказу, али и страних искустава закључили су да је потребно да формирају војну полицију која ће бити специјализована јединица за послове унутрашње или опште безбедности и тако растеретити контраобавештајну службу. Део надлежности ће се "одузети" ВМВД и њена улога другачије поставити у време конфликта, посебно спољних.

Лично сам очекивао да ће војну полицију успоставити брже. Изгледа да има неких проблема. Искуствено ценим да су ти проблеми првенствено  административни  - односно да прво правно регулишу надлежности војне полиције како не би одмах у почетку дошло до сукоба надлежности. Ту је и проблем обуке јер немају искуство у тој области. Зато сам поменуо да би им саветници или инструктори били од користи, бар у почетку. тако смо и ми почињали ослањајући се на британске и грчке савете и искуство.
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #251 on: March 26, 2012, 06:05:36 pm »

dzumba, ту ВП официално и сада није стварана. Ево видите колко то већ траје.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #252 on: March 26, 2012, 06:16:18 pm »

Примећујем. Зато сам и рекао да сам очекивао да ће то ићи брже.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #253 on: March 27, 2012, 09:34:47 pm »

Jedna fotografija cete vojne policije KPVO Split.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I fotografije 290 bataljona vojne policije koji je iz te cete izrastao.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Fotografije su preuzete sa FB profila Vojna Policija Split V.P. 1935


* Ceta VP KVPO Split.jpg (225.51 KB, 1664x992 - viewed 272 times.)

* 290 Bataljin VP KiK Boskovic Milivoj.jpg (102.29 KB, 733x442 - viewed 234 times.)

* 290 Bataljin VP-1.jpg (63.65 KB, 624x784 - viewed 217 times.)

* 290 Bataljin VP.jpg (230.53 KB, 1217x963 - viewed 237 times.)

* 290 Bataljin VP Martin Vuletic, Nanev Robert.jpg (205.67 KB, 1462x1033 - viewed 236 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 445


« Reply #254 on: March 27, 2012, 11:06:03 pm »

Официр на другој слици (капетан 1. класе) ми је јако познат, али се не могу сетите одакле га зна, нити имена.
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.