PALUBA
July 14, 2024, 08:02:39 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 453334 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #30 on: July 10, 2010, 02:57:50 pm »

Увођење оклопних возила у формације војне полиције

Те 1976.године започиње увођење оклопних траспортера у јединице војне полиције. Још раније, у оквиру студије развоја војне полиције пројектовано је да се настави са опремањем атоматским оружјем из производног програма „Заставе“, да се све јединие „А“ класификације буду наоружане аутоматским пушкама М-70А ( то је и учињено до 1975.године, осим у наставној чети ВП 975.ВНЦ где су прве аутоматске пушке стигле тек 1981.године) али и да се  војна полиција опреми савременим противдиверзијским средствима (рендген уређајима, метал детекторима, детекторима експлозива и др.),али и оклопним траспортерима. Било је предвиђено да се прве чете у свим батаљонима војне полиције „А“ класификације опреме оклопним траспортерима. Основна намена је била брзо превожење интервентних снага за противдиверзанстку и противтерористичку борбу у миру, као и ојачавање одбране и заштите командих места, као објеката који су били један од важнијих циљева дејства диверзантскиих и специјалних снага могућег противника.
 
Усвајање от ТАБ -71 у формацију војне полиције

Процес избора и усвајања оклопних траспортера (ОТ) је доста занимљив. Управа ОМЈ, по захтеву Управе безбедности је разматарила ( увиди тактичке студије) могућности више ОТ. Закључено је да то требају бити точкаши и да на основу постављених захтева потребама одговарају француски лаки оклопни траспортер VAB – (Vehicule de l Avant Blinde) и руски БТР-60. Предност је дата француском возилу. И мишљење Управе безбедности је било да је боље и француско возило. Нисма сигуран, али предпостављам да су успостављени контакти са Французима око евентуалне набавке возила. Међутим, управо у то време успостављена је пуна сарадња са Румунима на развоју ваздухоплова па су изгледа они понудили своју варијанту БТР -60, названу ТАБ-71. Понуда је вероватно била повољнија у финасијском смислу, а ако се томе дода и политички моменат (добри односи, развој заједничких НВО) јасно је зашто је војни врх донео одлуку да се набављају руминска возила, иако су обе стручне управе (ОМЈ и Управа безбедности, односни стручна лица у њима) били против. Све у свему, одлука је донета негде почетком 1976.године и први контигнет оклопних возила је пристигао крајем те године. Прва возила су предата 282.бВП, а затим постепено, до краја 1977 (можада и до средине 1978.) и осталим батаљонима.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Слике VAB из француске војске (скинуо сам их са Интернета)

Дакле, формација батаљона је измењена не само увођењем оклопних возила већ и ВЕС-ти 8војноевиденцијске специјалности) ОМЈ. Прописано је да официри и подофицире у тим јединицама буду припадници рода ОМЈ. Наравно, обезбедити толико број официра (30-так) и подофицира (око 70) за годину дана није било могуће па се приступило оспосбљавању затечених официра и подофицира за руковање и употребу ОТ ТАБ-71. Ипак, у то време, 1977, 1978 и 1979. године већи број ново произведених официра и подофицира ВЕС ОМЈ је упућен у јединице војне полиције.

Обука за руковање ОТ

Да ли је уопште требало прописивати да командири јединица ОТ ТАБ 71 буду старешине ОМЈ је дискутабилно питање. Наравно, није на томе ништа изгубило јер су у јединице пристигли квалитетни и технички образовани официри и подофицир. Сви они су у ставри долазили у јединице неоспособљени за руковање ОТ ТАБ-71 јер то средство нису изучвали у војним школама. Већина није познавала ни митраљез КПВТ 14,5мм  јер га ни једно оклопно возило у наоружању ЈНА (осим БРДМ-2) није имало. У пракси, њих су за рад на ОТ ТАБ-71 оспособљавали пешадинци који су пре тога, када су примани ОТ, били на курсу за прообуку за то средство.
Обука војника, чланова посада је одвијала у јединицама војне полиције. Гађања (митраљезом КПВТ и спрегнутим ПКТ 7,62мм) су извођена по програму гађања јединица ОМЈ на наменским стрелиштима. Обука возача је такође, у почетку извођена у јединицама војне полиције преобуком возача добијених из наставних центара, а касније, негде средином 80-тих година обука је организована и Саобраћајном анставном центру у Краљеву коме је додељено пар ТАБ-71.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ова слика ОТ ТАБ-71 се често врти Интернетом. Аутор је највероватније (сликали су двојица) заставник 1. класе Јеремић Милован, криминалистички техничар у 282.бВП. Заставник је био један од ретких морнаричких (поморских-носио је звездицу на рукаву) подофицира у ВП, тек да се зна. Тада (1979.) је настала једна серија наменских фотографија (снјаперисти, претрес терена и сл.) у чијој организацији сам и сам учествовао.

Искуства са ОТ ТАБ-71 и њихов крај

Сви батаљони су имали једнак број ТАБ-71 – по 10. Саваки вод у чети је имао по три и команда чете једно возило. Једино је 282.бВП имао више возила. Ни сам нисам сигуран (заборавио сам) 20 или 17 (можда и 16). Наиме у 1. чВП је било 10 формацијских ОТ, али је у 2.чВП била резерва за потребе ЈНА. Иако сам за потребе форума „Српски оклоп“ рекао да их је у тој чети било 10, морам рећи да ипак нисам сигуран (наравно, и то ћу касније проверити). Могуће да их је било 6 или 7. Осим батаљона ВП и 99.чВП Команде РВ и ПВО је добила 3 ОТ ТАБ-71. У тој чети је био једини формацијски официр ВЕС ОМЈ у целом РВ и ПВО. То је увек збуњивало оне који би видели официра у ваздухопловној униформи са ознакама ОМЈ (тенкићима) на реверима. Садашњи начелник војне полиције у В и ПВО Војске Србије је ВЕС-ти ОМЈ јер је као потпоручник распоређен за командира 1. Вода (ОТ) у 99.чВП.
 
Дакле, укупно је примљено око 90 ОТ ТАБ у јединице војне полиције ЈНА.
 
Осим ЈНА, ТАБ-71 су примили и бригада полиције ССУП (у специјалном батаљону, где је била и противтерористичка чета, била је чета ОТ истог састава као и у војној полицији ЈНА), као и још нека републичка министарства унутрашњих послова. Предпостављам да их је укупно купљено од Румуна око 130 или 120 комада.
Искуство са ОТ ТАБ-71 је врло негативно. Возила су више била у квару него у возном стању. Кварила су се „из чиста мира“. Док сам радио у 282.бВП често смо се кладили колико ће ОТ ТАБ-71, који крену из касарне „Зграда-2“ комплекса Генералштаба, стићи до Авале (око 25км). Никад нису стигла сва. Најчешће би трећина остала у квару на путу. Један ОТ ТАБ- из 99.чВП је био на генералном ремонту. Замљњени мотори, све дотерано. Пређемо око 100 кма у пробној вожњи. Иде „ко змај“. Дође до уласка у касарну и ту се угаси. Покушавали све што је прописано, позвали мајсторе из ремонтног завода. Неће, па неће. Никад није порављен. Отишао у расход.
 
Возила су имала два бензинска мотора (наравно просто су гутала бензин) „спојена“ на једно квачило. Код тог преноса снаге често су се дешавали кврови тако да један мото често испадао. Возило је са једним мотором могло да иде, али не и да савладава успоне, препреке и сл. Ипак, када су били исправни просто су јездили тереном. Није било препреке или терена који нису могли да савладају. Боло их је милина возити. Многи возачи путничких возила  су били изненађени брзином којом су ОТ ишли ауто-путем (номинално око 100км/х).

Други проблем са њима је био тај да нису често коришћена.Мало које возило је прешло више од 10-15000 км до одласка из јединица војне полиције ЈНА. Тенкисти су стално говорили да их треба „терати“ јер ће од стајања пропадати. Иако су логистичке базе и технички ремонтни заводи освојили њихов ремонт и одржавање, било је проблема са резервним деловима. Све то условило је да се средином 80-тих потражи друго решење. Нађено је у ВПБ М-86.
 
До краја 1991.године сви ОТ ТАБ-71 су отишли из јединица војне полиције ЈНА. Последњи су отишли крајем 1991.године из 99.чВП. мислим (два комада) да су предати МУП Македоније. Највећи део је предат МУП-у Србије, нешто МУП Македоније, можда нешто и осталим републичким МУП, а највећим делом су расходовани.


* VAB.jpg (83.46 KB, 600x400 - viewed 552 times.)

* 1934997579_1.jpg (64.9 KB, 640x480 - viewed 559 times.)

* TAB_71_JNA.jpg (85.16 KB, 592x576 - viewed 595 times.)
« Last Edit: July 11, 2010, 04:20:30 pm by Broker » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #31 on: August 07, 2010, 10:08:23 am »

Evo jedne iz istorije. Koliko vidim ovde se razmatra nekakva taktika ....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* vp.jpg (156.4 KB, 912x658 - viewed 561 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #32 on: August 07, 2010, 10:20:53 am »

Rekao bih da su ovu saobraćajci, i da starešina sa desne strane pojašnjava vojnicima neku situaciju u saobraćaju.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #33 on: August 07, 2010, 11:18:22 am »

Brokeru, Brokeru,

slika je iz tvog grada, iz VP 8415 Kraljevo. Pređeš malo rijeku i tu si.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #34 on: August 07, 2010, 11:27:41 am »

Brokeru, Brokeru,

slika je iz tvog grada, iz VP 8415 Kraljevo. Pređeš malo rijeku i tu si.
Tamo smo polagali vozačke ispite, ljep gradič, a svako veče u Matarušku banju na rekreaciju.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #35 on: August 07, 2010, 11:42:08 am »

Obuka za saobraćajnu vojnu policiju izvodila se u VP 8415 Titograd, Podgorica, do aprila 1979 godine. Tada je VP preseljena u Kraljevo. Tu je od tada bio i saobraćajni školski centar JNA. Ko što kaže ML tu su pitomci vojnih akademija polagali vozački.

Mataruška Banja. Ah. Hotel Termal. Mislim da se tamo još liječe nerotkinje. Trebala im je redovna terapija.  Cool
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #36 on: August 07, 2010, 11:43:13 am »

Brokeru, Brokeru,

slika je iz tvog grada, iz VP 8415 Kraljevo. Pređeš malo rijeku i tu si.
Pa dobro, nisam ništa pogrešio, saobraćajci.

Tek sada sam stigao da pročitam temu u celosti, kao i svaku drugu Džumbinu temu, pročitao sam je u dahu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #37 on: August 07, 2010, 02:16:39 pm »

У војној полицији су биле две категорије војника саобраћајног ВЕС-ти: возачи неборбених моторних возила (ВЕС 12701) и саобраћајци (12704). Ови први су обуку завршавали у саобраћајним центрима за обуку војника (Вршац, Ковин, Ријека, Гостивар и тд.). Након обуке за возача  долазили су у јединице војне полиције где су могли, а и требало је да буду оспособљени за допунски ВЕС- "војни полицајац". Ова друга категорија "саобраћајци" су се у старту припремила и обучавали за службу у јединицама саобраћајне војне полиције. Обука им је трајала дуже (као и војницима ВЕС-ти "Војни полицајац - 11107) јер су осим обуке за возача мотроних возила савладавали обуку за вожњу мотрорцикала и делимично (само један део) за војног полицајаца, односно обучавани су за контролу и регулисање саобраћаја у улози непосредног извршиоца.

Обука саобраћајаца је била прво у Титограду (данас Подгорица), касарна "Маслине" а касније у Краљеву (касарна "Рибница"). Осим војника у ове центре су долазили и питомци саобраћајног смера Војне академије (смер је једно време био у ВА КоВ у Београду, а касније ТВА у Загребу) и СВШ на практичну и стручно-специјалистичку обуку.Питомци осталих војних академија су једно време одлазили на обуку у вожњи моторних возила у напред поменуте центре за обуку возача моторних возила, а касније у Краљево СбШЦ.

Када је у питању надлежност за саобраћајну војну полицију рећи ћу нешто  у приказу правила ВП.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #38 on: August 07, 2010, 04:41:51 pm »

Mala ispravka za trecu armisku oblast, Kicevo, ne Gostivar. Smiley
« Last Edit: September 11, 2010, 09:00:55 am by trpe grozni » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #39 on: August 07, 2010, 05:03:06 pm »

Управи су. Lapsus memoriam.
Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 085« Reply #40 on: August 07, 2010, 07:30:20 pm »

Mislim da je i u Capljini bila obuka za vozace . Odatle su nam dolazili vozaci u prekomandu .
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #41 on: September 18, 2010, 02:53:45 pm »

@Dzumba, jel ovo ona uniforma koju si spomenuo da se testirala istovremeno sa M-77 koja je kasnije usla u upotrebu ??

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Evo jes jedne fotke TAB-71 u sastavu vojne policije (od dve koje sam do sada uspeo da nadjem.)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* VP.jpg (61.59 KB, 604x453 - viewed 490 times.)

* TAB-71.jpg (59.05 KB, 604x453 - viewed 314 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #42 on: September 19, 2010, 10:23:20 pm »

Није, али личи на њу. Униформа на слици коју си поставио је извиђачко-диверзантска као на сликама у тему о 63.падбр. У ВП су их имали припадници противтерористичких водова (чета) по батаљонима. Униформа која је опитована пре усвајања М-77 је била на тестирању код питомаца ВА 1973/74.године.

Узгред, иако је фотографија објављена у "Народној Армији" (бат тако изгледа) ТАБ-71 на слици је из састава цивилне милиције. То се види и по моторциклима. Војна полиција  у то време није имала БМВ. Једино је Гарда имала тај моторцикл, само за пратњу гостију.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #43 on: September 25, 2010, 03:44:31 pm »

Pripadnici vojne policije.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* pripadnici vojne policije.jpg (65.09 KB, 454x479 - viewed 324 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #44 on: September 25, 2010, 06:17:57 pm »

Još par slika pripadnika vojne policije:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* pripadnici vojne policije (1).jpg (44.49 KB, 322x480 - viewed 513 times.)

* pripadnici vojne policije (2).jpg (64.8 KB, 720x432 - viewed 579 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.146 seconds with 22 queries.