Sad sam pokušao da pronađem te tekstove u kojima se spominju vojne pošte ali nažalost nisam uspio. Siguran sam da je na jednom od foruma sličnom ovom našem ali nema veze, znam da je jedan tekst bio vezan za 89. godinu kada sam i ja otprilike otišao u vojsku i u njemu se spominje vojna pošta 4795/8-3 vojna policija garde i obezbjeđivanje SSNO-a i slično, a u jednom drugom tekstu također se spominje vojna policija garde iz neke 83. - 84. godine ali ako me sjećanje dobro služi vojna pošta 1703 ili 1702, opet naglašavam da nisam tekstove mogao pronaći nego isključivo koristim internu memoriju :-) tako ta greške su moguće. Gardijska vojna policija JNA je znači postojala svega nekoliko godina, od neke 1984. do 1992/3 kada je JNA i prestala zvanično da postoji. Spomeniti ću da se sjećam također da je jedan od tih forumaša koji je služio u toj jedinici spominjao nekog oficira kojeg su zvali Piirno ili slično (čin mu ne znam) i spominjan se također čini mi se neki kapetan Makedonac kojeg je se moglo vidjeti na snimkama televizije kada je vojna policije garde bila u Vukovaru i sprovodila Vukovarske stanovnike nekom cestom pa su se ti snimci kasnije koristili u RH da se pokaže kako je taj oficir koji je sada u vrhu Makedonske vojske ustvari mogao biti osumnjičen za ratne zločine zbog svega toga, imena se ne sjećam tog oficira Makedonca ali siguran sam da onaj ko je upućen u temu i dešavanja znati će o kome je riječ.
Suma sumarum : Do neke 1983/4. godine u gardi je vojna policija znači bila bez gardijskih šapki i grudne gardijske oznake nego sa titovkom kao i sve ostale jedinice vojne policije u JNA a onda do tranformacije JNA je imala šapke i grudne značke odnosno bila sastavni dio Gardijske brigade JNA !?
Jesam položio :-) ?
P.S. : Ne znam je li off tpc ali me zanima ima li kakvu rolu u vojnoj policiji Garde JNA tadašnji Major V. Šljivančanin ?
Не, него си пао. Одакле ли си само то закључио што си написао. Лепо сам написао да је Гардијска бригада, пре Титове смрти, дакле пре 1980. године имала војну полицију и то једну "самосталну" ("обичну" у смислу да се није разликовала од других бригадних чета, а не по шапкама) и једну чету подофицира у саставу "официрског" батаљона. Након Титове смрти Гардијској бригади је придат 282.бВП при чему он губи тај формацијски број и постаје "само" гардијски батаљон ВП. Касније, негде 1983 (или 4.) тај батаљон ВП (јер је био велики) се дели на два, па од тада постоје два (мања) батаљона ВП у гардијској бригади. И сви су носили, од када су уведене гардијске шапке и значке. Дакле, војна полиција у Гарди је постојала најмање 20 година пре Титове смрти,а након тога је повећан број јер јој је придружен 282.бВП који је обезбеђивао ССНО. Пре тога је расформиран "официрски" батаљон и чета ВП "подофицира" у њему.
Батаљон ВП у саставу 1. армије (при команди 1. армије) је био ВП 1703. Он нема никакве везе са напред помињаним батаљонима и четама ВП у Гарди, осим што су de facto били у истој касарни ( de iure нису јер су касарне "Дедиње" и "Топчидер" вођене посебно икао чине један комплекс, дели их заједничка ограда).
ЈНА је и d iure престала да постоји маја 1992. године а не 1993.
Шљиванчанин је био у војној полицији Гарде и то прво у тој војничкој чети па потом у једном од батаљона (једно време је био командант једног од тих батаљона). После (пре тачке 11.) је прешао у безбедност. Сво о њему имаш на транскриптима суђења у Хагу.
Тај мајор "македонац" кога спомињеш је каснији генерал македонске Армије (сада у пензији) Стојановски Драган. Био је Начелник Генералштаба и био је у посети РХ када се дигла та "бука". Да ли се он види на снимцима које помињеш не знам. Он је био у војној полицији 1. армије, не у Гарди.