PALUBA
April 18, 2024, 02:18:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna policija  (Read 437774 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 985


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #435 on: February 15, 2014, 09:48:03 am »

Na formu čiji si link dao vidim da su doslovce prepisali moje postove bez da su naveli odakle su to preuzeli. Nisam prijavljen na tom forumu pa, ako jesi, Trpe prensi im da su mi dužni honorar Cheesy. Mogli su da navedi da su preuzeli sa Palube.
Trebalo bi tražiti ili da stave izvor teksta i autora ili da uklone tekst.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #436 on: February 15, 2014, 10:12:54 am »

Koliko vidim naši članovi uvijek uredno navedu link i izvor pronađenog materijala ,a tako je i određeno i samim pravilnikom a to samo govori o visokom nivou svijesti članova pojedinog foruma i izdiže sami forum u internetskom moru smeća i jeftinih tričarija, no zato se ovaj forum i zove "Paluba" brod koji suvereno plovi internetskim morem i reže led pred sobom ,bilo bi fino  kad bi i se i drugi forumi tako ponašali ,ako ništa drugo tako nalažu elementarna pravila opće kulture ,nije ljepo praviti se pametan i kititi se tuđim perjem ,u pravom životu to se naziva kršenje autorskih prava odnosno krivotvorenje i može se u nekim slučajevima završiti i u bajbuk    pravilo , a sad nazad na temu evo još dvije fotografije gdje se vidi dio voznog parka u Splitu na Dračevcu ;

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

izvor fotografija fb stranica VP Split https://www.facebook.com/groups/219266880504/photos/


* 1.jpg (61.71 KB, 1024x718 - viewed 224 times.)

* 2.jpg (67.01 KB, 1024x718 - viewed 189 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #437 on: February 15, 2014, 12:02:59 pm »

ВРС је поставио питање службених легитимација и било му је чудно што се војни полицајац не разликује, осим по белом опасачу, од осталих војника ЈНА. 

Као прво око униформи. Војна полиција је носила стандардне униформе ЈНА, као што и сада војна полиција у свим војскама држава насталим из СФРЈ носи стандардне униформе. У време ЈНА није било амблема и других пришивених ознака на униформама осим код падобранаца. Дакле, војни полицајац на дужности се од осталих војника разликовао само по опасачу (бели са пређицом-копчом на коме је био амблем војне полиције). Када није био на дужности војни полицајац је изгледао потпуно исто као и други војници. Нису се носиле значке на грудима. Само у почетку постојања војне полиције носиле су се и грудне значке, али је то званично укинуто. Амблем се носио на пређици опасача. О томе сам овде већ писао. Такође, писао сам и о означавању возила.

Службену легитимацију су имале само старешине, официри и подофицири који су једино и били "овлашћена службена лица" у пуном смислу, чак и када нису били на дужности (у војној јединици, на задатку). Војници нису имали службену легитимацију. Свака патрола која је обављала задатак и када су војници носили бели опасач морала је код себе имати "патролни лист" (ли други сличан документ). Тај патролни лист, уз визуелни идентитет који је давао бели опасач, обезбеђивала је статус овлашћеног службеног лица". То је било и регулисано Правилом службе ВП (имама овде и посебна тема о тим правилима https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,11318.msg80972.html#msg80972). Патролни лист је био ограниченог временског трајања, односно важио је док је трајао и задатак. Патрола, односно њени припадници су у време обављања задатка могли самостално да примењују нека од основних овлашћења (упозорење, легитимисање, привођење, употреба физичке снаге, употреба гумене палице, употреба оружја и др.). Када би били под командом старешине , овлашћеног припадника војне полиције (на пример, када одељење или вод ВП као целина обавља неки задатак, или је вођа патроле старешина) могли су да примењују овлашћења само под његовом командом. То је иначе било решење које је важило и у другим војскама које су у то време имали војну полицију.

Дакле, војник војне полиције је могао да примењује овлашћења ВП само када је заповешћу одређен на задатак, када је имао патролни лист (или други писани документ о задатку, на пример спроводни лист) и када носи бели опасач. Када је био под непосредном командом старешине војне полиције био је дужан да извршава само његове заповести у погледу примене овлашћења.

Да не заборавим. Све јединице војне полиције које су имале статус "самосталних", уз формацијски печат, односно печат војне поште (ако су били самостална војна пошта) имали су и посебан печат и штамбиљ "војна полиција". На печату је у средини био грб СФРЈ а около текст - на пример: "Војна пошта 5432 Београд - војна полиција". На штабмиљу је у врху био текст "Војна пошта 5432", а испод "Војна полиција", а а испод тога места (линије) за уписивање датума. Отисци ових печата и штамбиља стављали су се на службена документа која су се односила на полицијски рад: патролне и спроводне листове, службене забелешке, записнике из полицијској поступка, дисциплинске и кривичне пријаве, акта која се упућују војном суду и тужилаштву и сл.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #438 on: June 01, 2014, 02:40:39 pm »

Вежба Трећег батаљона војне полиције „ Блокада 2014“

Припадници Трећег батаљона војне полиције су у претходна три дана реализовали вежбу под називом „Блокада 2014“.

Вежба на тему „Батаљон војне полиције у блокирању и уништењу побуњеничких група“ изведена је у рејону Новог села у близини базе „Југ“ код Бујановца, а завршним вежбовним активностима присуствовали су начелник Управе војне полиције Генералштаба бригадни генерал Дејан Јанковић, начелник одељења војне полиције у команди Копнене војске пуковник Дејан Јовановић и други гости.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

—У потпуности сам задовољан залагањем и радом војника и официра. У протекла три дана смо у потпуности испунили циљ вежбе, којом смо сагледали ниво обучености Трећег батаљона војне полиције за реализацију овакве врсте задатака. Видели смо добру организацију рада на командном месту батаљона и један део тактичких радњи одељења, водова и чета у току претреса терена, откривања побуњеничких група, организације потере и уништавања побуњеничке групе. Свакако, о вежби ће моћи више да се каже после детаљне анализе реализације вежбе, из које ће произаћи и мере које ће утицати на побољшање обучености припадника батаљона у наредном периоду. Овакве вежбе су важне како би војна полиција очувала место и улогу у Војсци Србије и представљала елитни део војске – рекао је бригадни генерал Дејан Јанковић по завршетку вежбе.

Руководилац вежбе пуковник Дејан Јовановић истакао је да је основни циљ вежбе био да се провери обученост команде батаљона и стекне увид у обученост јединица Трећег батаљона војне полиције.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Вежба је започета процесом оперативног планирања команде батаљона, а након доношења одлуке батаљон је приступио реализацији уништења побуњеничке групе. У оквиру те операције могло се видети да су јединице батаљона успешно извршиле марш до места извршења задатка, реализовале командантско извиђање, поселе линију блокаде и извршиле претрес терена, проналажење и уништење побуњеничке групе. Била је то добра прилика да се у пракси испроба све оно што су припадници батаљона, којим командује потпуковник Светомир Џолић, увежбавали током интензивног периода обучавања, пошто је све оно што су јединице парцијално увежбавале сада обједињено и крунисано вежбом на којој су се могли сагледати сви елементи обучености јединице.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

—Важно је нагласити да је на вежби коришћен систем МИЛЕС што је омогућило да у току операција реално пратимо губике у нашим редовима и код побуњеничких снага, јер систем идентификује прецизност ватре маневарском муницијом. Пратили смо покрете јединица у реалном времену на месту извођења вежбе, што је команданту батаљона омогућило да тренутно реагује, помера јединице, захтева брже или спорије наступање – нагласио је пуковник Јовановић.

Блокада подразумева распоред јединица војне полиције којим се затвара одређен простор ради уништења побуњеничких група. Реч је о веома комплексном задатку зато што се линија блокаде најчешће поставља ноћу и прикривено, али се и поред тога никада не може искључити могућност изненађења. При извршењу тог задатка важна је координација свих елемената борбеног распореда батаљона. Војни полицајци, саобраћајни војни полицајци, криминалистички техничари, референти за противдиверзиону заштиту и водичи паса су одговорили свим изазовима вежбе и показали врхунску обученост за.

—Изведена вежба је још један показатељ да у процесу обуке тежимо оспособљавању појединаца и јединица у условима који су најприближнији стварним ситуацијама – рекао је потпуковник Светомир Џолић.

Вежбу у околини базе „ Југ“ су пажљиво пратили и чланови тима за евалуацију команде Копнене војске предвођени потпуковником Гораном Марковићем, који су проверавали и оцењивали доношење одлуке команде батаљона и рад на уништењу побуњеничке групе, али и сагледавали укупну оспособљеност припадника Трећег батаљона војне полиције за извршење задатака у све три мисије Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

—Команда батаљона је у реалном временском року извршила правилно планирање операције, ефикасно превентивно размештање јединице, успешно поставила блокаду, организовано извршила претрес и уништење побуњеничке групе. Старешине и војници батаљона војне полиције су показали да су врлодобро оспособљени за реализацију сложених задатака и да су психофизички спремни да одговоре задацима у тешким теренским условима – рекао је потпуковник Марковић.

Извор: www.vs.rs


* DSCN3974_resize_resize.jpg (15.74 KB, 240x160 - viewed 801 times.)

* DSCN3854_resize.jpg (196.63 KB, 1024x683 - viewed 146 times.)

* DSCN3881_resiye.jpg (311.9 KB, 1024x683 - viewed 201 times.)

* DSCN3953_resize.jpg (159.96 KB, 1024x683 - viewed 143 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 279« Reply #439 on: June 05, 2014, 09:29:46 am »

Vezba VP Garde.


Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #440 on: October 29, 2014, 03:53:57 pm »

Par fotografija jednog od pripadnika VP sa Željave, slike su s početka devedesetih dakle pred sami kraj što se meni kao laiku i osjeti na samim fotografijama vidi se ta jedna ležernost, možda da netko prokomentira sa stručnog gledišta ;

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
izvor : fb stranica LIBY Željava* 1.jpg (155.34 KB, 654x960 - viewed 195 times.)

* 2.jpg (108.2 KB, 690x960 - viewed 249 times.)

* 3.jpg (105.19 KB, 653x960 - viewed 220 times.)

* 4.jpg (150.85 KB, 649x960 - viewed 207 times.)
Logged
milena braco
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 703


« Reply #441 on: October 29, 2014, 06:21:02 pm »

Da, vidi se druga polovica 1991./pocetak 1992. godine. "Plavci" petog VAK-a su poceli nositi SMB kosulje u julu/avgustu 1991. godine.
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #442 on: March 14, 2015, 09:32:14 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (543.05 KB, 1350x2048 - viewed 270 times.)

* 2.jpg (811.49 KB, 1353x2048 - viewed 189 times.)

* 3.jpg (913.72 KB, 1504x2048 - viewed 203 times.)

* 4.jpg (967.73 KB, 1407x2048 - viewed 223 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 985


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #443 on: March 14, 2015, 11:29:16 am »

Jel' ovo beše mali deo teme iz odbrana magistarskog rada pukovnika Jevđovića ili sam pomešao?
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #444 on: March 14, 2015, 11:45:16 am »

Što mi je ovaj Pukovnik od negdje poznat... Grin
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #445 on: March 14, 2015, 04:42:35 pm »

Војна полиција је пратила трансформацију војске, с тим да су већ раније, на бази поменутог магистарског рада и студије развоја биле припремљене варијанте организације. Ово што је написаоно био је први корак ка ономе што је данас. Лично мислим, да је то доста добар модел организације који ће се уз неке дораде и прилагођавања одрђати доста дуго. Некима, посебно у  Министарству одбране је сметало да војна полиција буде то што јесте и желели су да је сведу на чуварску службу (а таквих има и данас). Ниси они то желели због бољег и ефикаснијег рада Војске и Министсратв већ из дилетанских и личних разлога.
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #446 on: March 15, 2015, 01:25:57 pm »

Не могу да верујем да неко ко је завршио ВА може да напише митраљез"бовинг" 12,7 мм?!!!
Његов конструктор се звао  John Moses Browning или на српском Џон Мозес Браунинг!
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #447 on: March 15, 2015, 01:44:51 pm »

Opste prihvacen naziv u vojsci,promenio sam pet kasarni u toku sluzenja vojnog roka i svi pocev od vojnika pa do pukovnika su ga zvali Broving,ja znam da se zove Brauning ali i danas kad prepricavamo neke dozivljaje iz vojske uvek kazem Broving tako me naucili,navika a i krace je nemoram da lomim jezik...........
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #448 on: March 15, 2015, 02:31:43 pm »

Правилно је рећи "писани задатак" (писана вежба), али сви (и ја), па и ти "Кобра" кажемо "писмени", а сви смо као "писмени" angel. Постоји нешто што је постало уобичајено иако стручно и граматички није најсиправније. Сада је то уобичајено "исправно" јер га је наметнула животна пракса. Тако је и са "бровингом" и "браунингом" јер су код нас енглески (или већ који језик) читали "по Вуку Караџићу". И нема ту баш ништа лоше.
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 160


« Reply #449 on: March 15, 2015, 02:39:25 pm »

Јесте ли чули за медијапан? А знате ли како је настао тај назив? Тако што је неко, такође писмен, прочитао натпис Made in Japan и закључио да је то назив артикла.
Logged
Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.