PALUBA
March 26, 2023, 10:42:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 [293] 294 295   Go Down
  Print  
Author Topic: Zanimljivosti  (Read 1007748 times)
 
vathra and 2 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #4380 on: May 29, 2022, 07:43:45 pm »

Врло је могуће да је допремљено нешто од оружја (нека тежа опрема) које Шпаније даје Украјини. Из Копра ће даље копном...
Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 805« Reply #4381 on: May 30, 2022, 10:24:17 pm »


Врло је могуће да је допремљено нешто од оружја (нека тежа опрема) које Шпаније даје Украјини. Из Копра ће даље копном...
[/quote]

tako su mi danas potvrdili iz luke. ne konkretno za juana carlosa, ali viđena je iskrcana vojna oprema.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 650« Reply #4382 on: January 18, 2023, 08:32:41 pm »


Одувек је важило да нема бољег писца позоришних комада него што је живот. Понеке од тих прича освану у нечијем роману, на филмском платну или позоришној сцени. Ипак, највећи број њих остане само у сећањима главних актера, неповратно бледећи, док једнога дана, испране временом, скроз не избледе.

Игром случаја неке људске судбине остану трајно забележене у судским хроникама, са свим раскошем правих позоришних представа, где глумци не глуме, већ своје улоге живе.
Ево једне такве приче преузете из ондашњих новина.
-------------------------------------------
Једно суђење у првом одељењу Београдског Првостепеног Суда, средином маја 1924. године, изазвало је врло велико интересовање публике, жељне судских сензација.

На оптуженичкој клупи седео је београдски трговац Риста Тодоровић. Он је одговарао за дело завођења и дефлорације неке Радмиле Начић, која је запоспена као практикант у оном истом суду, где је био одржан претрес.

Радмила је одавно тужила Тодоровића, захтевајући да се он казни и да јој плати за изгубљену девојачку част двеста хиљада динара.

На претресу, госпођица Радмила је нервозно и опширно описивала свој роман са оптуженим.
Становала је у Доситијевој улици код зета и сестре, који су врло сиромашни. Дошла је још 1922. године из Крагујевца и, после дугог тражења места, ступила је за практиканта у суду. Радмила прича да ју је Риста Тодоровић приметио и тражио од сестре да га с њоме упозна. А после неколико дана изјавио је свечано да ће је верити.

После ове изјаве дошли су поклони, врло чести и многобројни. Вереник се понашао према Радмили сасвим коректно све до једног децембарског дана, који тужиља описује врло детаљно.

 — Дошао је код мене у стан са неким ликером и почели смо да пијемо. Раније нисам пила, па сам после четири чаше осетила неку клонулост. И онда ме је Риста пренео у свој стан, који се налази у истој авлији и, овако пијану, обесчастио ме је... Сутра дан тешио ме је, говорећи да ће све изгладити женидбом. Ја сам му веровала, а он је и у својим писмима из Италије, куда је отишао трговачким послом, стално потврђивао своје обећање.

Али доцније Риста је одустао од намере да Радмилу узме, оженио се једном другом девојком и зато га она сада тужи суду.
Тако прича тужиља, изјављујући да ће њен исказ бити потврђен од неколико сведока. Међутим, Риста Тодоровић сасвим друкчије приказује „роман у Доситејевој улици“.

У излагању оптуженог, који миран и готово насмејан посматра бледу и сву прожету нервозом тужиљу, овај роман добија сасвим друкчији изглед:
 — Никад нисам никоме обећавао да ћу узети Радмилу за жену, нити сам је опијао и преносио у стан. Нећу да поричем да сам с њоме живео, али ми се она подала драговољно.

Она је готово свакодневно долазила код мене у стан, остајала врло дуго, занимала се и са мојим помоћницима из радње. Једног дана њена ми сестра закуца на прозор и упита: да ли је Радмила ту? Одговорио сам да није и Радмили сам скренуо пажњу да су њени доласци код мене незгодни.

 — Ама немојте тако, тосподине Тодоровићу. Код куће ме експлоатишу и немам нигде да се одморим, а код вас је тако лепо. И Радмила је продужила да долази. Нисам ни хтео да с њоме ступим у љубавне везе, али 20. јануара, и то без икаква наваљивања са моје стране десило се оно чему се нисам надао.

После тога дана Радмила готово није избијала из моје куће. Ја сам јој купио разних ствари у вредности до двадесетхиљада динара а и у готовом новцу дао сам јој до две хиљаде. Али о ма каквој веридби, а још мање о насилној обљуби, не може ни да се говори.

Ово занимљиво суђење пратио је велики број радознале публике, којих је друго дана суђења било толико да је чувени судски послужитељ, бркати Ђорђе морао да стане на врата, јер су љубитељи сензационалних претреса долазили непрестано.
Као сведок одбране појавио се и корпулентни касапин Јагдић, потпомогнут такође врло корпулентном госпођом. Касапинов исказ био је необично пикантан.

 По сасвим индискретном касапиновом причању, Радмила је необично волела да се појављује «деколтована», боље рећи полунага.

Радмила је становала у истом дворишту где и касапин и често му је правила посете полунага. Волела је да се намешта пред огледалом и том приликом правила је ларму и била пуна еротичких расположења.

Комичан касапинов исказ и сва његова озбиљна и корпулентна фигура имали су у себи нечега тако комичног да за време исказа у сали суда није престајао урнебесан смех. Између осталог, месар је изјавио да је Радмила имала две јаче симпатије: једног доктора и једног капетана.

Касапинова жена сведочи сасвим у истоме духу, описујући отворено чудне еротичке гестове тужиље, која је у свакој згодној и незгодној прилици истицала своје дражи.

Ни адвокат г. М. Дојчиновић тужиљу не приказује ни најмање лепо: Радмила ми је причала да се добровољно подала Ристи Тодоровићу, вели г. Дојчиновић. И додавала је да би за њу била срамота да је превари један такав »матори кеша».
---------------------------------
Смењивали су се сведоци, адвокати обе стране су се надмудривали правним зачкољицама, све док суд није донео одлуку по којој не постоји доказ да је госпођица Радмила била заведена. Ипак, гос'н Ристи је наложено да плати све судске трошкове укључујући и надокнаду сведоцима као и „утешну награду“ тужиљи у висини од две хиљаде динара, што је он радо и лако учинио. Теже му је пало то што је заувек понео подругљиви надимак чаршијског Дон Жуана.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* FB_IMG_1674070017199.jpg (70.77 KB, 996x1499 - viewed 5 times.)
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 650« Reply #4383 on: January 24, 2023, 11:25:44 pm »

Zanatlije su imale svoj kodeks


Danas zanatlija mora da bude,pored toga što je majstor, i nabavljač,računovodja,prodavac(jer teško da može da plati radnika),menadžer....Mora da se razume i u savremene načine komuniciranja sa kupcima kako bi uopšte pronašli njegovu radionicu.Da bi sve to postigao i koliko-toliko uspešno radio,on stvarno mora da ima neke natprirodne sposobnosti.

Znam da su u Srbiji uvek bila teška vremena i da ne treba kukati već raditi.Zanatlije su se i ranije borile sa mnogim problemima ali su bili organizovani.


Pitanje bespravnog rada i nelojalnosti konkurencije.

Bilo je poznato da jedan deozanatlija ne protokoliše radnje već se bavi, radeći kod kuće, bespravnim radom. Broj tih zanatlija peo se do 15% od ukupnog broja zanatlija. Da bi se njihov rad suzbio, Esnaf zanatlija u Užicu je između 1922. i 1929. u više navrata tražio od opštinske uprave i policijskih vlasti da zaštite rad pravih majstora i iskorene divlji rad. Konkurenciju bespravnog rada naročito su osećali varoški pekari i hlebari u godinama velikih investicionih radova u užičkom okrugu 1922 - 1926, kada su za ishranu radnika trošene velike kolličine hleba i pečenog mesa.

Drugi oblik nelojalne konkurencije sastojao se od preuzimanja poslova koji pripadaju jednom zanatu od strane drugog zanata. Tih vrsta sporova bilo je više, a naročito u vreme privredne depresije od 1924, pogotovo od 1926. godine, kada je privredna kriza značajno uzdrmala zanatstvo. Prvi takav spor pojavio se u Užicu 1923. između limara i bravara. Zbog sličnih sukoba do kojih je dolazilo između sličnih zanata, sporove je rašavala Zanatska komora u Beogradu sa važnošću za sve zanatlije u njenoj nadležnosti.


POSLOVNI KODEKS
Udruženja srpskih zanatlija iz 1911. godine

Deset zlatnih pravila

1. Ne počinji zanat na svoju ruku dok ga nisi dobro ispekao, usavršio u dobrim radionicama, jer će ti se neznanje u ovome tek posle pokazati i osvetiće ti se.

2. Drži čestit i dobar alat u radionici jer i narodna poslovica vrlo dobro kaže: "Bez alata nema zanata". Kao što mlin ne može sa malo vode dobro mleti, tako ni zanatlija ne može sa slabim i rđavim alatom svoje rukotvorine brzo ni vešto izrađivati.

3. Budi učtiv i prijatan prema mušterijama, učtivost i dobro ponašanje među ljudima često više doprinosi napredku zanatlije, nego njegovim proizvodima.

4. Bolje ti je imati manju ali urednu radionicu nego veliku i neurednu, u kojoj rade nepouzdani radnici, kad se puste na veliko, bez pravog računara pre propadnu nego male, žive i čvrste.

5. Drži po koji dobar list iz tvoje ili srodne struke, da saznaš kako se tvoj zanat u svetu razvija i unapređuje pa ćeš i sam oprezno i polagano moći u svojoj radionici uvesti koju novu spravu, nov način, itd.

6. Ide li ti posao slabo, traži uzroke tome pa ih ukloni, ne svaljuj krivicu na druge i ne zaboravi da je svako svoje sreće kovač.

7. Kad ti posao dobro pođe ne upuštaj se onda u kojekakva preduzeća, nego raduj se svome poslu, povećaj i proširi svoju porodicu. Mnogi je valjan zanatlija propao zato što se je - kad mu je posao dobro išao - upuštao u razna poduzeća i špekulacije koje ne razume, a ovamo je svoj zlatni posao zanemario i svet od sebe odbio.
8. Budi tačan u izradi i u rokovima. Mnoge je zanatlije zato odbio od sebe mušterije što se svet već navikao da kod toga i toga majstora nije nikad stvar gotova za ono vreme kad je obećao.

9. Plaćaj tačno svoje račune i ne upuštaj se u velika kupovanja materijala, sprava, itd. što ti zanat ne može pokriti i u čemu će možda posle mrtav novac ležati pa i propasti.

10. Udružuj se sa čestitim zanatlijama svojim drugovima u dobre zanatske zadruge, da materijal zajednički nabavljate jer ćete dobiti tako i bolje i jeftinije. Osim toga, imaćeš u zadruzi sa svojim drugovima bratskog zbora i dogovora, te će ti vreme daleko korisnije proći nego možda u zagušljivoj i nezdravoj birtiji, gde se truje i telo i duša.


 Jeste ovo pisano pre 100 i više godina ali mislim da nije na odmet da se bar pročita a i primeni.

izvor


Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4384 on: February 06, 2023, 01:10:32 am »

Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 391


« Reply #4385 on: February 06, 2023, 04:16:44 am »Наравно да им ови мушкарци пружају више пажње, када ништа друго у животу и не раде. Међутим, илузорно је од њих очекивати моногамију, зато што је то страно њиховој култури. Код мене је кратко време радио један момак са Кариба, отац му је имао 11 деце са 7 жена, неке су биле венчане а неке нису.

Да се не заваравамо, постоје овакве локације и за мушкарце.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #4386 on: February 06, 2023, 05:52:19 pm »

Генерално, жене воле секс једнако као и мушкарци, само на мало другачији начин. И оне воле мало да "прошарају" и "испитају", као и мушкарци. Не могу код куће због разних разлога, али могу на Карибима, или негде другде где их локални људи не знају и где неће живети.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 884


« Reply #4387 on: February 07, 2023, 10:48:15 pm »Наравно да им ови мушкарци пружају више пажње, када ништа друго у животу и не раде. Међутим, илузорно је од њих очекивати моногамију, зато што је то страно њиховој култури. Код мене је кратко време радио један момак са Кариба, отац му је имао 11 деце са 7 жена, неке су биле венчане а неке нису.

Да се не заваравамо, постоје овакве локације и за мушкарце.Ма није до локације! Мушкарац по природи ствари стреми да "шири свој генетски материјал". То само собом искључује моногамију!
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 042


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #4388 on: February 08, 2023, 01:15:32 pm »

Sada zahvaljujući modernom transportu se ide na dalleke destinacije,pre 40 godina bilo je to i na Jadranu,
zastupljeno možda i više nego po raznim Karibima, Tajlandima i raznim drugim egzotičnim destinacijama.
Kad smo mi "jebavali Čehinje u Zaostrogu u kampu" ovi danas egzotični su se bavili ko zna čime.
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 141

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #4389 on: February 08, 2023, 01:25:07 pm »

Sada zahvaljujući modernom transportu se ide na dalleke destinacije,pre 40 godina bilo je to i na Jadranu,
zastupljeno možda i više nego po raznim Karibima, Tajlandima i raznim drugim egzotičnim destinacijama.
Kad smo mi "jebavali Čehinje u Zaostrogu u kampu" ovi danas egzotični su se bavili ko zna čime.

 Grin
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4390 on: February 08, 2023, 03:40:07 pm »

Postoje brojna privatna ostrva, naručito u predelu Latinske Amerike gde se baš svašta radi, od sekska do orgija pa sve do stvari na koje bi polovina nas ovde povratila.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 650« Reply #4391 on: February 10, 2023, 08:07:53 pm »

Ruska propagandna mreža po informacijama zapadnih "struktura"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* photo_2023-02-10_17-45-46.jpg (117.61 KB, 983x607 - viewed 23 times.)
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 419


« Reply #4392 on: February 15, 2023, 09:27:44 am »

Jedna zemlja želi da promeni ime drugoj?

Украјинци хоће да промене име Русије у Московију

Петиција за промену имена Русије у „Московију” добила је потребан број гласова за њено званично разматрање.

Петиција је објављена на сајту украјинског председника Володимира Зеленског, а регистрована је од новембра прошле године.

Њени аутори траже да се називи „Русија” и „Руска Федерација” замене са „Московија” и „Московска федерација”, као и да се све речи са кореном Русија промене у одговарајуће варијације појма „Московска”, преносе  медији.

Од 14. фебруара, петиција је добила 25.000 гласова неопходних да је размотри председник Украјине Володимир Зеленски који ће морати званично да одговори на позив грађана. Ако буде одобрен, председник Украјине ће поднети Врховној ради предлоге закона који имају за циљ решавање питања покренутих у петицији.

Izvor
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 618


« Reply #4393 on: February 16, 2023, 12:32:20 am »
   Već vidim anketu na oficijelnom sajtu Vladimira Vladimiroviča o promeni imena Ukrajina u ,,Usrajina''. Šta mislite za koliko sati će dobiti potreban broj glasova?


Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 650« Reply #4394 on: February 16, 2023, 11:01:07 am »

Nešto slično imamo i u komšiluku.Grci na primer ,sada "Severomakedonce" inače oslovljavaju sa "skopljanci" ( skopljaci, skopi). Iako je ukrajinski pežorativni "moskalji" za nijansu uvredljiviji jer su u pitanju novokomponovana tumačenja istorije .Teško da će "kijevljani" ( naseobina 404, "hohlandia" ) nameru pretvoriti u delo...
« Last Edit: February 16, 2023, 11:07:59 am by Milan (longtrip) » Logged
Pages:  1 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 [293] 294 295   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 23 queries.