30.4.2015.Održana pokazna vježba gašenja požara iz zraka u bazi u Zemuniku U sklopu međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka "Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima" (Aerial Firefighting Conference Europe 2015), drugog dana, u četvrtak, 30. travnja 2015., u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO u Zemuniku održana je pokazna vježba.
Riječ je o pokaznoj vježbi gašenja požara iz zraka, na kojoj su sudjelovali protupožarni avioni i helikopteri iz sastava 93. zrakoplovne baze u Zemuniku, španjolski i talijanski Canadair CL-415 te pripadnici Državne intervencijske postrojbe (DIP).
Avioni u sastavu OS RH Canadair CL-415, Airtractor AT-802 na kotačima te Airtractor AT-802 Fireboss na plovcima izviđali su požarište i ispuštali vodu na improvizirani požar. Zatim su iz helikoptera Mi-8 MTV vatrogasci Državne intervencijske postrojbe spuštali se niz uže simulirajući iskrcaj na nepristupačni teren, a kasnije je izvedena simulacija izvlačenja i premještanja vatrogasaca na sigurno područje. Španjolski avion Canadair CL-215 T na demonstraciji je izveo izviđanje požarišta i ispuštanje vode, a talijanski Canadair CL-415 prikazao je i posebnu mogućnost tretiranja ekološkog onečišćenja.
Zapovjednik Protupožarne eskadrile HRZ i PZO-a bojnik Davor Turković izrazio je zadovoljstvo održanom konferencijom, na kojoj su razmijenjena mnoga korisna iskustva. „Još jednom je potvrđeno kako Ministarstvo obrane i Oružane snage imaju dobru suradnju sa susjednim zemljama i njihovim vatrogasnim snagama“, zaključio je bojnik Turković.
Predsjedavatelj konferencije, kontraadmiral Terry Loughran iz Kraljevske britanske mornarice, još je jednom istaknuo važnost interoperabilnosti i suradnje jer požar ne poznaje državne granice. "Hrvatska je u ovom području vrlo važna jer ima vrlo dobru ideju i praksu u borbi protiv požara zrakoplovnim sredstvima, kao što smo mogli vidjeli na demonstraciji, a bojnik Turković vodi vrlo profesionalan tim. Cilj konferencije je educirati ljude i potaknuti interoperabilnost", kazao je kontraadmiral Loughran.
Također, u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku sudionici konferencije imali su priliku razgledati avione iz sastava 93. zrakoplovne baze Canadair CL-415, Airtractor AT-802 Fireboss (dvosjed na plovcima), Airtractor AT-802 (dvosjed na kotačima), Pilatus PC-9M, helikopteri Mi-8 MTV i Bell-206 , Canadaire iz Španjolske i Italije, te francuski Canadair.
Izvor :
morh30.04.2015.SENZACIJA U ZEMUNIKU - Interventni vatrogasci podigli se u helikopter "u grozd" i oduševili kolege iz svijeta!U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, u vojarni Zemunik, u četvrtak je održana pokazna vježba "Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima" u kojoj su sudjelovali zrakoplovi Canadair, Air Tractor i helikopter - MI 8, te vatrogasci Državne intervencijske postrojbe (DIP) u prikazu spuštanja vatrogasaca na požarište i njihovog izvlačenja.
Iako su u vježbama sudjelovali španjolski, talijanski i francuski piloti, najveće zvijezde ipak su bili vatrogasci Državne intervencijske postrojbe koji su izveli spuštanje na požarište pomoću užeta iz helikoptera MI 8, te vrlo kompliciranu i opasnu vježbu izvlačenja vatrogasaca s požarišta u obliku grozda na užetu helikoptera. Nakon što su u zraku razvili i hrvatsku trobojnicu, među okupljenim sudionicima Međunarodne konferencije "Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima" koja se održava u Zadru, prolomio se snažan pljesak.
Joško Grančić, zapovjednik DIP-a iz Divulja kod Splita bio je zadovoljan izvedenom vježbom.
- Takve vježbe izvodimo vrlo često i dio su naše redovne zadaće. Radili smo simulaciju desantiranja na požar koji je zahvatio teško pristupačan teren. U prvom naletu helikopter je doveo vatrogasce, oni su se spustili tehnikom brzog užeta na opožareno područje, izvršili su gašenje i tada je došlo do simulacije vatrenog okruženja i potrebe hitnog spašavanja vatrogasaca gdje smo u drugom naletu spustili spašavatelje vatrogasaca tehnikom repelinga niz tanko uže, pripremili smo ugrožene vatrogasce, stavili ih u jedan „grozd“ i helikopetr nas je podigao, spasio i odveo u sigurnu zonu. Za publiku i uzvanike razvili smo hrvatsku zastavu kao jedno iznenađenje. Poprilično je velika i mislimo da je sa zemlje dobro izgledala. Svake godine izbije dosta požara na teško pristupačnom terenu i tada često prakticiramo spuštanje ovom tehnikom, iako je uvijek najbolje ako helikopter može sletjeti. Samospašavanje vatrogasaca iz vatrenog okruženja na sreću do sada nismo radili u stvarnoj situaciji, međutim spremni smo i na to – kazao je Joško.
Prošla godina požarno na sreću nije bila toliko ugrožena, a za ovu sezonu Joškova ekipa bit će spremna, ma kakvi ih izazovi budu očekivali.
- Mi smo i u praksi sudionicima konferencije i gostima koji su došli sa zrakoplovima pokazali da su Zrakoplovna baza u Zemuniku i njene postrojbe sposobne prihvatiti vatrogasne snage drugih zemalja i zajedno s njima raditi. Upravo je to bio cilj ove konferencije, jer Republika Hrvatska je nebrojeno puno puta pomagala drugima, ali nikad ne smijemo zaboraviti da jednom možda bude pomoć potrebna i nama i za tu smo se situaciju kroz sve ovo i pripremili. Talijanski i španjolski kanader su nam došli najavljeno, a francuski kanader nenajavljeno i mi smo u 8 sati raspoloživog vremena uspjeli organizirati njihov prihvat, smještaj, uklopiti ih u sve i na taj način pokazali sposobnost MORH-a u suradnji sa susjedima i vatrogasnim snagama diljem Europe. Francuska ima 12, a Italija 19 kanadera, Hrvatska ima 6 kanadera, ali kad se uzme u obzir štićena površina ispada da mi imamo najviše zrakoplova po kvadraturi površine. Naša namjera pri organizaciji ovog događaja bila je da on bude širi od jednog zrakoplovnog susreta i da pored letačkog programa sudionicima pokažemo Hrvatsku. Cilj je bio da ih potaknemo da Zadar izaberu kao trajno mjesto održavanja ove konferencije s čime mi dobivamo na svim poljima, od promocije Hrvatske i turizma do promocije naših vatrogasaca i oružanih snaga i MORH-a – zaključio je bojnik Davor Turković, zapovjednik protupožarne eskadrile.
Grozd
Iz helikoptera se spusti tanko uže kroz centralnu bravu, na dno tog užeta nalazi se „šapa“ s već pripremljenim karabinima i vatrogasci se kače uz pomoć karabina i konopa na tu „šapu“. U stvarnoj situaciji svaki pripadnik interventne postrojbe ima sa sobom uže od šest metara i u mogućnosti je uplesti sam sebi samoizbavni pojas koji služi da se spoji u grozd.
Za vatrogasnu sezonu pripravni
Dr. sc. Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje: - Pokazali smo samo jedan mali dio našeg uvježbavanja. Prošla je vatrogasna sezona bila blaga, ove godine ne smijemo očekivati da će se to ponoviti, meteorolozi nagovješćuju kraći sušni period što je potencijalna opasnost za nastanak požara na otvorenom prozoru, spremni smo za to, aktivnosti su uobičajene.
Izvor :
zadarski.hr