brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login:November 29, 2024, 05:43:51 pm
|
|
« Reply #80 on: July 16, 2011, 09:19:46 pm » |
|
Najveće su štete na parcelama koje se obrađuju. One su često okružene zaraslom šikarom i makijom, kao i borovom šumom. Vlasnici obradivih parcela pretpjeli su znatnu štetu. Oni kojima je požar poharao makiju dobili su djelomice raščišćen teren. Glavni uzročnik ovih požara je električna energija, benzin i dizel uz neizostavni piromanski čimbenik. Kad su bili špakeri na drva sjekla se makija. Borova nije bilo. Trave nije bilo. Blago je paslo travu. Kako smo duboko zagazili u doba informatike iluzorno je očekivati povratak na staro. U zakonu ima član da vlasništvo obvezuje i vlasnik je dužan voditi brigu o njemu. Jedini je spas uvesti opći kuluk ili naplaćivati uređenje protupožarnih prosjeka kroz šikare. Kad bi se trošak gašenja naplatio od piromana do vlasnika zapuštenih terena digla bi se u državi bura. Jednog dana će se i to uvesti. Prije ili kasnije. U životu nije ništa besplatno.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Today at 08:10:12 pm
|
|
« Reply #81 on: July 16, 2011, 09:56:21 pm » |
|
Не знам шта је главни узрочник пожара на отоцима, али на континенталном делу то су углавном сами власници парцела који по старом, лошем обичају пале стрњику, шибље и траву уместо да је косе, чупају, обрађују и сл.
Бродарски је по ко зна који пут дебело управо, посебно за будуће таксе и обавезе власника.
|
|
|
|
|
|
|
kanader41
stariji vodnik I klase
" Use, nase,podase"
|
|
« Reply #82 on: July 16, 2011, 11:10:19 pm » |
|
Šumski požari najčeše nastaju ljudskom nepažnjom ili djelovanjem piromana koji su najčešči uzročnici takvih požara,a manjim djelom nastaju prirodnim uzrocima(udar groma).Imao sam bezbroj vatrogasnih intervencija sa mojim DVD-om i kolegom sa foruma KapoST u gašenju šumskih požara,ali rijetko smo doznali tko je zapalio šumu.
|
|
« Last Edit: July 17, 2011, 10:51:20 am by Rade »
|
|
|
|
|
Gazda
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
|
|
« Reply #83 on: July 18, 2011, 02:30:58 pm » |
|
evo još par slika sa lica mjesta.uglavnom,ja sam iz bobovišća na moru,mjesta koje je potpuno poharano.za vrijeme pošara sam se probio do maslinika s gorivom(u masliniku imam veliki bazen s vodom za navodnjavanje)gdje me je čekao otac,spojili smo pumpe,pripremili agregat i čekali.vatra nas je okružila sa gotovo svih strana(imali smo uzmak kroz maslinike,jer tamo požar nije toliko intenzivan),no nije ušla u maslinik.moram pokuditi dežurne službe koje nam nisu dopustile ulazak automobilom u opožareno područje na našu odgovornost,tako da sam gorivo morao nositi nekliko kilometara na svojim leđima,a za to vrijeme su tv kuće slobodno ulazile sa svojim automobilima. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
|
|
« Reply #84 on: July 18, 2011, 02:33:17 pm » |
|
evo još par [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
Last Login:November 28, 2024, 08:29:33 pm
|
|
« Reply #85 on: July 18, 2011, 04:45:10 pm » |
|
Svaka čast, Gazda. Hrabro i požrtvovano. Tako o imovini brine pravi domaćin.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
|
|
« Reply #86 on: July 18, 2011, 07:10:22 pm » |
|
Svaka čast, Gazda. Hrabro i požrtvovano. Tako o imovini brine pravi domaćin.
ne smatram svoj potez nešto posebno hrabrim,ali zato me čudi potez mnogih koji se nisu niti pojavljivali u masliniku,nego su iz okolnih sela gledali kako im gore imanja,a bili su u mogućnosti obraniti ih...
|
|
|
|
|
|
|
barbakan
stariji vodnik I klase
Last Login:February 27, 2024, 01:13:25 am
|
|
« Reply #87 on: July 18, 2011, 07:36:33 pm » |
|
Svaka čast Gazda za svaku pohvalu a drugi kao im bila volja njihovo je , ako si uspeo i bilo sta spasiti dobro je nadam se da nisi imao stete prevelike
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
|
|
« Reply #88 on: July 19, 2011, 04:31:13 am » |
|
nije mi ni vlat izgorila.doduše,jako puno maslina je stradalo.po mojoj slobodnoj procjeni sigurno tridesetak posto maslinika u blizini mjesta je izgorjelo(čekat ćemo neko vrijeme da to neko pobroji),a radi se o općini sa najvećim brojem maslina po glavi stanovnika u hrvatskoj,dakle ljudi većinom žive od maslina.kompletan krajolik je dosta narušen,ali najbitnije je da nitko nije stradao.
|
|
|
|
|
|
|
kanader41
stariji vodnik I klase
" Use, nase,podase"
|
|
« Reply #89 on: July 19, 2011, 10:04:51 pm » |
|
Unutrašnjost i cockpit kanadera [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
|