PALUBA
September 26, 2022, 08:42:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pravilo sluzbe vojne policije  (Read 16134 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« on: July 25, 2010, 01:20:45 pm »

У неким државама постоје посебни закони којима се на нивоу државе уређује рад војне полиције. У већини држава је ипак, њено постојање и основни оквир дефинисан у законима о одбрани или војсци. На основу тих законских одредби, које су по форми и садржају опште (дакле, одређују само основна начела и оквире организације и деловања), израђују се подзаконски акти којим се дефинише рад војне полиције и њених припадника. У ЈНА се тај подзаконски називао "Правило војне полиције" (касније "Правило службе војне полиције").

Намера ми је да у неколико наставака прикажем основни садржај свих правила војне полиције (било их је три) од настанка војне полиције до престанка постојања ЈНА и дам неколико коментара у смислу правне ваљаности и неких права и овлашћења. На крају бих дао један приказ права припадник војске и других грађана у поступку пред војном полицијом данас. Без обзира што ће тај задњи текст бити заснован на правилима и овлашћењима која важе у Србији, с обзиром на блискост правних система, али и организације, делокруга и овлашћења војне полиције у скоро свим новим државама, то може бити интересантно свима на овим просторима.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #1 on: July 25, 2010, 01:45:24 pm »

Први прописи о раду војне полиције ЈНА

Војна полиција ЈНА је формирана наредбом Врховног команданта оружаних снага ФНРЈ, маршала Југославије, Јосипа Броза Тита од 14. септембра 1955.године. Том наредбом Војној полицији су били одређени следећи задаци:
- да обавља извршне послове и наређене мере безбедности,
- да врши патролну службу у гарнизону и на логоровањима,
- да контролише и регулише саобраћај,
- да преко овлашћених извиђајних односно истражних органа врши одређене извиђајне, односно истражне радње из надлежности војних судова, ако су јој те радње одлуком надлежног органа поверене, као и
- да обавља друге извршне послове из делокруга безбедности и унутрашњег реда у ЈНА који јој се ставе у задатака посебним прописима

Наредбом је такође, одређено да јединицама војне полиције руководе старешине јединица-установа у чијем су саставу јединице војне полиције "непосредно или преко органа безбедности". Дакле, војна полиција је била замишљена као "извршни орган команданта" али је била дефинисана и посебна улога органа безбедности, као стручног органа за руковођење војном полицијом.

У поменутој наредби је посебно наглашено да јединице војне полиције своје задатке обављају на основу и у оквиру закона, других прописа и овлашћења, "сагласно наређењима Државног секретара за послове народне одбране"

Да би то било и прецизније дефинисано израђен је "Правилник о организацији и задацима војне полиције Југословенске народне армије." Правилник је био кратак и њоме су нешто прецизније дефинисани задаци (већ дати у наредби о формирању) и груписани у тзв. службе војне полиције, а понајвише су дефинисана овлашћења, односно права припадника војне полиције у поступању према војним и другим лицима. Донео га је (потписао) савезни секретар за народну одбрану. Због тога је, да би се прецизирао рад на свим пословима војне полиције, односно, као се говорило "службама војне полиције" израђено више других прописа којима је дефинисано поступање војне полиције. Ти прописи су били:

- Правилник о потражној и потерној служби војне полиције,
- Упутство о вршењу патролне службе војне полиције,
- Упутство о вршењу пријавне службе у Југословенској народној армији;
- Упутство о вршењу спроводничке службе војне полиције;
- Привремено упутство о организацији дежурства и обавештавања војне полиције у Југословенској народној армији.

Већина тих прописа је донета 1955. и 1956. године.

Од самог почетка ови прописи су третирани као привремени. Дакле, била је намера да се они боље и прецизније уреде са доношењем нових закона из области унутрашњих послова и кривичног поступка и на основу искустава добијених у првим годинама постојања војне полиције. Међутим, показало се да су ти почетни прописи остали на снази чак скоро 11 година. Узрок томе треба тражити и у организацијским променама које су крајем 50-тих и почетком 60-тих захватиле ЈНА ("Дрвар-1,2 и 3") којом приликом се чак поставило питање и останка војне полиције, посебно након отопљавања односа са СССР-ом. Тако је почетком 60-тих година контрола и регулисање саобраћаја "изашло" из надлежности војне полиције (по угледу на СССР) и пренето саобраћајној служби.Ипак, надвладао је став да је постојање војне полиције имало изузетно повољних резултата и да је треба задржати и боље прецизирати њен рад.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #2 on: July 25, 2010, 02:12:29 pm »

Прво Правило војне полиције ЈНА

Током 1965 се започиње са израдом једног свеобухватног прописа којим би се на једном месту дефинисала намена, задаци и овлашћења војне полиције, укључујући и спровођење најважнијих послова и задатака.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Овај пропис бива готов 1966. године  када га потписује тадашњи државни секретар за народну одбрану, генерал армије Иван Гошњак. То што га је потписао државни секретар за народну одбрану говори о значају прописа и његовој важности за целокупну ЈНА.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Правило се састоји од следећих поглавља:

- Увод;
- Основне одредбе;
- Задаци војне полиције;
- Овлашћења војне полиције;
- Служба војне полиције:
     - Патролна служба,
     - Пријавна служба,
     - Спроводничка служба,
     - Потражна - потерна служба,
     - Затвроска служба,
     - Служба дежурства и обавештавање,
     - Извиђајна служба,
     - Обезбеђење виших руковдилаца,
- Посебни поступци војне полиције
     - Помоћ војне полиције у принудном исељавању војних лица,
     - Поступак са нађеним стварима;
     - поступак кад војна лица неовлашћено употребе оружја,
     - Регулисање и контрола војног путног саобраћаја.

У уводном делу се јасно назначава да је ово правило било намењено не само припадницима војне полиције већ практичном свим старешинама ЈНА. Такође, било је примењено, данас "модерно" решење по питању надлежности војне полиције готово искључиво само према војним лицима, као и обавеза припадника војне полиције да се примерено опходе са војним и цивилним лицима. Из скенираног текста оригиналног документа  то се може јасно прочитати.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Prvo pravilo VP 1966rz.jpg (104.27 KB, 768x994 - viewed 767 times.)

* Uvod pravila sluzbe VP_0002.jpg (587.86 KB, 1552x2064 - viewed 1255 times.)

* Uvod pravila sluzbe VP_0003rz.jpg (236.95 KB, 962x1280 - viewed 892 times.)

* Uvod pravila sluzbe VP2rz.jpg (216.74 KB, 935x1280 - viewed 696 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #3 on: July 26, 2010, 10:07:36 pm »

Пре него што наставимо даље, скренуо бих пажњу на једну чињеницу и мало је прокоментарисао. На акту о усвајању Правила војне полиције нема ознаке тајности. То је значило да се ради о документу и правилу доступном свима, укључујући и цивиле. То је и било нормално јер се тицало свих оних према којима је војна полиција могла да примени овлашћења. Ово наводим због тога што ће се на каснијим правилима ипак појавити нека ознака тајности (прво "Интерно" на правилу из 1974. и "Војна тајна - Интерно" на правилу из 1985.године).

Наравно да Правило војне полиције није никаква војна ни било каква друга тајна и да било која ознака тајности не треба да буде на њему. Може се рећи да је по овом питању правило било у духу данашњег времена.

Пратеће нека друга војна документа и њихово степеновање тајности може се приметити да је дух конзервативизма поново почео да захвата војску почетком 70-тих и постепено се до краја 80-тих појачавао. За војну тајну је проглашавано све и свашта. Један од бисера, који је опстао све до скора је био да се "Војном тајном-Интерно" степенује мирнодопска локација јединице. На пример, чињеница да је Ваздухопловни наставни центар био у Сомбору, на локацији аеродром, је требала бити "војна тајна - интерно". Јесте најнижег ранга, али тајна. А десетине хиљада војника су прошле кроз њега и то знале. Или, војник дође кући и каже мами и тати: "ја сам у 211.окбр у Нишу". Он је тако, бар формално, одао војну тајну јер се  податак овог степена тајности могао преносити само унутар система, тј. ЈНА. Не бих сада ширио ову тему па ћу се вратити правилима војне полиције.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #4 on: August 01, 2010, 02:47:36 pm »

Правилом војне полиције из 1966. године уређена је њена намена, задаци, командовање и практична примена задатака, кроз тзв. службе војне полиције и овлашћења.

Тако је војна полиција дефинисана коа орган старешине јединице (установе) намењен за обављање извршних послова у области војне дисциплине и безбедности, као и за обављање других послова и овлашћења унутрашњих послова одређених Законом о војним судовима или другим законима. Дакле, предвиђено је оно што и данас важи, да војном полицијом командује и руководи старешина јединице (установе) којему је војна полиција организацијски потчињена или му је придата и употребљава је за вршење задатка предвиђених Правилом. Ово право (овлашћење) старешина војне јединице може пренети на органе безбедности. Са друге стране орган безбедности одговара за стручно руковођење војном полицијом.

У пракси, посебно касније, те војне старешине су се овек жалиле да немају  неприкосновено право употребе војне полиције. Спор је настајао због тога што су они сматрали да се војна полиција може употребљавати као и свака друга војна јединица за оно што они мисле да је исправно. Правило је било јасно имао је право командовања "за извршење задатака предвиђених овим Правилом". Тако или слично је писало и у каснијим правилима војне полиције. Оно што су команданти превиђали је то да је употреба војне полиције регулисана и законима,као правним актима највишег ранга, за разлику од на пример пешадији или артиљерије. Примена овлашћења војне полиције и одређене радње произилази из Закона о одбрани (војсци, тада ЈНА), Закона о војним судовима, Закона (законика) о кривичним поступку и Закона о унутрашњим пословима. На основу тих одредби је и написано Правило војне полиције. Дакле, није командант увек тај који има задњу реч, већ понекад истражни судија, тужилац, председник војног суда и др. Њихово "право", које произилази директно из закона је јаче од "права" командант које произилази из војних правила као подзаконских аката. То команданти  нису могли схавате или "сваре". А нису схватали зато што су о томе мало или нимало учили у војним школама. Они су само знали за девизу "изврши па се жали", што, када је употреба војне полиције, није могло, бар не увек. Орган безбедности је ту требао бити корективни, стручни орган, као што су уосталом начелници родова у штабу. Ни када је у питању артиљерија командант није могао или није требало да одлучује а да не пита начелника артиљерије за мишљење и предлог.

Правилом војне полиције су дефинисане, осим обавеза Управе безбедност и обавезе органа безбедности као стручног органа. Његови задаци су били следећи:

- стара се за борбену способност јединица војне полиције;
- предлаже команданту најцелисходнију употребу и распоред војне полиције;
- стара се о извршењу наставних планова и програма и контролише обуку јединица војне полиције;
- стара се о материјалном обезбеђењу војне полиције и у вези са тим припрема предлоге одговарајућим органима;
-руководи војним истражним затворима и затворима за издржавање казне лишења слободе осуђених војних лица;
- сарађује са органима унутрашњих послова у свим питањима из надлежности војне полиције;
- обавља и друге послове који му се ставе у задатак;

Као што се види орган безбедности није био само контраобавештајни орган, како се то обично сматра и као то најчешће и они сами сматрају. Он је био и орган јавне безбедности, нешто попут начелника СУП-а у цивилству. Шта више, обим ових општих,полицијских или послова јавне безбедности су у трупним јединицама закључно са дивизијом били доминантнији.

Овим Правилом регулисана је и употреба војне полиције изван војних јединица. Тако је предвиђено  да војна полиција, по потреби, на захтев органа унутрашњих послова, указује помоћ у одржавању јавног реда приликом свечаности, манифестација, спортских приредби и сличних масовних скупова. Ова одредба се првенствено односила на помоћ у контроли војних лица на тим скуповима. Такође, било је предвиђено да војна полиција указује помоћ органима унутрашњих послова и у случају да прети опасност нарушавања јавног реда или у успостављању нарушеног јавног реда, уколико су одређене снаге унутрашњих послова за то недовољне. Одлуку о употребо војне полиције по захтеву органа унутрашњих послова доносио је командант гарнизона у чијем је саставу војна полиција или му је придодата.

Ове одредбе о ангажовању војне полиције по захтеви органа унутрашњих послова су биле доста непрецизне тако да су у каснијим правилима ограничаване, посебно када је у питању ниво-ранг старешине који доноси одлуку у употреби војне полиције изван војних јединица у миру.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #5 on: August 08, 2010, 09:35:46 pm »

Задци војне полиције

Задаци који су дефинисани војној полицију у Правилу из 1966.године су били мање-више као и ови данашњи (у свим војскама на овим просторима, али и шире). Ту се у бити није много променило. Како је ово пре свега морнарички форум детаљније ћу навести посебне задатке војне полиције у лукама, војно-поморским базама, сидриштима и на бродовима ратне морнарице:

- учествује у обезбеђењу бродова ратне морнарице и ширег рејона луке - базе или сидришта, када се бродови налазе на специјалним задацима и вежбама;
- сходно наређењу контролишу сва лица која улазе - излазе у ремонтне заводе, институте, полигоне и друге специјалне објекте ратне морнарице;
- учествују у обезбеђењу и спровођењу наређених мера приликом укрцаја - искрцаја људства у отвореним лукама, као и другде, када се нареди;
- учествује у обезбеђењу и контроли спровођења безбедносних мера при укрцају- искрацају, ускладиштењу и превожењу специјалних терета и опреме;
- приликом посета ратних бродова страних ратних морнарица, самостално или заједно са морнаричком војном полицијом страних ратних морнарица, контролишу поштовање прописа о војној дисциплини страних морнара;
- сарађују са органима лучких капетанија, царинским и другим органима, чија се надлежност и овлашћења протежу на поморски саобраћај и режим у лукама.

Интересантно је напоменути да је постојала и посебна одредба којом се регулисала употреба војне полиције у борби: " по наређењу претпостављеног старешине јединица војне полиције се може употребљавати у сваком виду борбених дејстава, нарочито у одбрани командних места или других важнијих и осетљивих војних објеката."

У то време у саставу војне полиције није било посебних - наменских јединица саобраћајне војне полиције (измештене су из војне полиције почетком 60-тих година и стављене у надлежност саобраћајних органа, а враћене у састав војне полиције почетком 70-тих). Због тога је постојала и ова одредба: "Јединица војне полиције може бити употребљена и за регулисање војног путног саобраћаја у ком случају поступа сходно одредбама Правила о регулисању и контроли путног саобраћаја".
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #6 on: August 28, 2010, 04:22:17 pm »

ОВЛАШЋЕЊА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ЈНА - по Правилу ВП из 1966.године

Овим правилом су  припадницима војне полиције одређена следећа посебна овлашћења:

- упозорење;
- легитимисање;
- подношење пријаве;
- привођење;
- претресање лица;
- претресање стана и просторија;
- привремено одузимање предмета;
- употреба физичке снаге;
- везивање и
- употребе оружја.

Ова овлашћења су аналогна овлашћењима тадашње милиције, само су прилагођена војсци.

И онда се водило рачуна о разумној примени овлашћења па се у правилу наглашавало да се ова овлашћења примењују само у мери која је потребна да се обезбеди извршење задатка. Такође, официрима и подофицирима је дато право и обавеза ("дужни су") да овлашћења примењују и ван службе када затекну лице на извршењу кривичног дела за које се гони по службеној дужности, као и када наиђу на војно лице које на јавном месту нарушава углед ЈНА и ремети јавни ред.

Прописано је да ће претрес женских лица обавити искључиво жена, али није дефинисано које би то жене радиле када у то време у војној полицији, као ни у ЈНА практично није било жена - војних лица.

Употреба ватреног оружја

Интересантно је како је регулисана примена овлашћења - "употреба оружја". Под оружјем се искључиво сматрало ватрено оружје.  Припадник војне полиције на служби могао је употребити ватрено оружје само изузетно и у крајњем случају када употребом физичке снаге не може другачије да:

- заштити живот људи;
- савлада насилан противправни отпор на који је наишао у вршењу службе;
- спречи бегство лица затеченог у извршењу кривичног дела за које се гони по службеној дужности или лица за које је издат налог за лишење слободе због извршења таквог кривичног дела;
- спречи бегство лица лишеног слободе од старне овлашћених војних органа, које му је поверено на чување;
- од себе одбије непосредан физички напад као и да спречи покушај напада којим се угрожава његов живот;
- спречи да насилним путем буде разоружан;
- одбије напад на објекат који му је поверен на чување или на имовину веће вредности.

Из приложеног се види да је у односу на исто овлашћење данас и војне и цивилне полиције дијапазон примене нешто шири. Наиме, данас је право полиције на употребу ватреног оружја доста сужено и своди се на нужну одбрану. То је мали "данак" заштити људских права. Овакав "модел" употребе ватреног оружја примењује се у већини европских држава, а ни ми (све државе настале из бивше СФРЈ) нисмо изузетак. У Америци ово овлашћење је доста шире постављено.

Правилом је прописано да је припадник војне полиције дужан да пре употребе ватреног оружја упозори лице према коме намерава да га употреби и да га застраши пуцањем у ваздух, ако је то у датом случају могуће. Такође, дужан је да приликом употребе ватреног оружја чува животе других лица. Припадници војне полиције који обављају дужност под командом старешине, оружје могу употребити само по његовом наређењу.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #7 on: August 28, 2010, 04:50:43 pm »

СЛУЖБЕ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ

Задаци војне полиције су груписани у тзв. службе. Правилом ВП из 1966 дефинисане су следеће службе:

- патролна служба;
- пријавна служба;
- спроводничка служба;
- потражна и потерна служба;
- затворска служба;
- служба дежурства и обавештавања;
- извиђајна служба;

Осим ових, прописано је да војна полиција обавља и стражарску службу према Правилу службе ЈНА.

Занимљиво је рећи да је садржај већине ових служби уређен, заправо практички преузет из британских војних правила, односно правила војне полиције. Наравно, она су прилагођена потребама ЈНА и делимично модификована. Овако дефинисане службе послужиле су и другим државним органима, посебно милицији, да регулишу рад сличних органа.

Патролна служба

Посебно детаљно је обрађена патролна служба и то:

- организација патролне службе;
- патролна служба у гарнизону, на железничким станицама и лукама;
- патролна служба на возовима (бродовима);
- патролна служба у зони борбених дејстава;
- патролна служба у обезбеђењу командног места (КМ)

Ево како је регулисан рад патроле војне полиције у зони борбених дејстава:

Рад патрола се одвија по наређењу надлежног старешине ком приликом оне обављају следеће задатке:

- контролишу кретање у рејону командних места и база;
- спречавају приступ становништва командним местима, базама, оружју и материјалу;
- спроводе забрану кретања становништва у одређеним временским периодима и у одређеним рејонима;
- учествују у спречавању непланираних евакуација;
- учествују у извршењу (спровођењу) наређене евакуације;
- врше идентификацију лица ради откривања убачених непријатељских група и појединаца;
- контролишу спровођење замрачивања и других мера маскирне дисциплине;
- спречавају посете и општење (контактирање) између војних и цивилних лица и
- врше и друге извршне послове из области безбедности.


Контролу кретања војних лица у зони борбених дејстава војна полиција обавља: патролирањем, контролним станицама и комбиновано.

Овим правилом је дефинисан и рад војне полиције приликом појаве избеглица. Тада, војна полиција заједно са народном милицијом , територијалним командама и територијалним јединицама учествује у контроли избеглица при чему је дужна да:

- удаљи избеглице са путева за време док трају војна кретања;
- подели избеглице у мање групе, упућује их на споредне путеве, и водећи рачуна да кретање избеглица не отежа војна кретања;
- спречи кретање избеглица у правцу забрањених рејона (командних места, база и сл.);
- врши идентификацију избеглица а сумњива лица приводи најближем органу безбедности.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #8 on: August 28, 2010, 06:07:48 pm »

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ВИШИХ РУКОВОДИЛАЦА

Овај садржај је обрађен у поглављу "Службе војне полиције" иако није наведен и списку "служби". Овде ћемо га мало детаљније обрадити како би млађи нараштају сазнали да се обезбеђење "виших руководилаца", данас чешће називаних "ВИП" (веома важним) особама, обављало много пре него су они то почели да раде и то системски, плански и по унапред дефинисаним правилима. И данас ови садржаји (задаци и препоруке) могу послужити за организацију обезбеђења било које ВИП особе. Данас се ретко користи мотоцикл у ескорту, али се задаци додељени мотоциклистима могу доделити припадницима обезбеђења у возилима која се данас чешће налазе у улози челног и зачелног елемента ескорта.

Циљ обезбеђења виших руководилаца је да се физичким путем спречи напад на њихов живот и тело и да им се омогући несметано обављање послова у месту и покрету.

Прописано је да припадници војне полиције обезбеђење виших руководилаца у месту обављају по Глави XVII Правила службе ЈНА, а у кретању физичко обезбеђење врше: пратиоцима, ескортом, кордоном и осматрачима.

Начин физичког обезбеђења виших руководилаца зависи од:

- места на коме се врши физичко обезбеђење;
- безбедносне ситуације;
- трајања и начина кретања, врсте и дужине комуникација и метеоролошких услова;
- броја присутних лица и
- расположивих снага и средстава;

Осим наведених услова јачина ескорта зависе и до чина и положаја вишег руководиоца и састоји се од најмање два, а највише 10 мотоциклиста.

Дефинисано је да у ратним условима војна полиција обавља физичко обезбеђење команданата бригада и виших руководилаца,а у миру када се то посебно нареди.

За обезбеђење сачињава се план ( а на основу безбедносне процене) кога израђује старешина војне полиције или орган безбедности а он садржи:

- број припадника војне полиције потребних за обезбеђење  у месту и покрету;
- наоружање и опрему;
- почетак и трајање обезбеђења;
- места на којима ће се вршити физичко обезбеђење и начин вршења физичког обезбеђења;
- задатак појединих органа обезбеђења;
- начин одржавања везе.

За личног пратиоца се одређује војник, подофицир или официр војне полиције. Пратиоци су дужни да употребом физичке снаге, оружјем и телом штите живот руководиоца кога обезбеђују. У месту и кретању пратилац заузима такав положај са кога најбрже и најсигурније може заштитити руководиоца кога обезбеђује,а у аутомобилу заузима место до возача.

Пратиоци и ескорт морају знати:

- време готовости за извршење задатка;
- правац кретања;
- стање комуникација и безбедносне услове који могу утицати на заштиту живота и тела вишег руководиоца.

Време поласка и долазак у одређено место, као и правац кретања, сва лица која учествују у физичком обезбеђењу морају чувати у тајности. распоред ескорта приказан је на доњој слици.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Челни мотоциклиста из састава ескорта је дужан да на основу примљеног задатка одређује брзину кретања, испитује стање и проходност пута, зауставља возила која претиче или мимоилази, затвара саобраћај попречних путева и по утврђеним звучним сигналима обавештава ескорт и возача возила у коме се налази виши руководилац на искрсле опасности. Дужност зачелног мотоциклисте је да спречи претицање возила која се налазе под ескортом.

Овим правилом је било предвиђено да се обезбеђење ескорта обавља возилима првенствено у условима лоших метеоролошких услова. Предвиђено је да се аутомобилски ескорт се начелно састоји од два возила од којих људство првог обавља задатке челног мотоциклисте,а људство задњег задатке зачелног мотоциклисте.

Посебна пажња је посвећена безбедности возила у коме се превози виши руководилац. Прописано је да се то возило посебно смешта и чува. После сваког путовања, а по потреби и током путовања, возило се подвргава техничком прегледу стручне комисије. О нађеном стању сачињава се записник чији оригинал се током путовања чува код вође ескорта. Возило вишег руководиоца, као и сва возила у ескорту, морала су бити снабдевена средствима везе, противпожарним апаратима и санитетским комплетима (што данас делује смешно, али у време када то није била обавеза за сва возила било је важна мера). Контролу техничке исправности средстава везе и ПП апарата врше стручни органи а за стање, обнову и попуну санитетског комплета брине пратилац.

Било је забрањено да се у возило у коме се превози виши руководилац примају било какве пошиљке, како пре почетка вожње, тако и током вожње. Такође, у то возило било је дозвољено сместити само лични пртљаг лица које се обезбеђује и ничији други. Уношење и изношење пртљага у возило контролисао је лични пратилац.

Кордон као елемент обезбеђења вишег руководиоца је такође био дефинисан. Кордон се постављао испред, а по потреби и између лица која присуствују догађају ради затварања појединих пролаза и спречавања приступа непозваним лицима на просторије или места на којима је приступ забрањен.

Осматрачи који се ангажују у обезбеђењу виших руководилаца имали су задатак да пажљивим осматрањем одређених просторија или објеката  уоче појаве које могу угрозити живот и тело  вишег руководиоца, и да о уоченом (зашаженом9 најхитније известе органе безбедности, или по потреби предузму одговарајућу интервенцију.

У ратном стању су се, за потребе обезбеђења виших руководилаца, ако би то налагала безбедносна ситуација (процена), могла употребити и оклопна возила. У ратном стању, у условима неповољне безбедносне ситуације, обезбеђење вишег руководиоца се састојало од: челне патроле, непосредног обезбеђења и зачелне патроле.

Задатак челне патроле је био да ослободи пут од свих препрека, да упозори непосредно обезбеђење и зачелну патролу на искрсле опасности на путу, и да, ако је потребно проналази обилазне путеве.

Непосредно обезбеђење се састоји од једног или више теренских или путничких возила (са покретним кровом) са припадницима војне полиције. Ова возила крећу се непосредно испред и иза возила у коме се налази највиши руководилац.

Зачелна патрола се креће што ближе непосредног обезбеђења и на таквом одстојању  које јој, у случају да непосредно обезбеђење наиђе на заседу, омогућава ступање у борбу под најповољнијим околностима.

Данашње обезбеђење ВИП особа највишег државног ранга, посебно у великим државама, веома подсећа на обезбеђење предвиђено овим правилом за ратне услове.
 
* sema rasporeda eksorta.jpg (130.88 KB, 1639x2006 - viewed 899 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #9 on: August 28, 2010, 06:54:52 pm »

ПОСЕБНИ ПОСТУПЦИ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ

У овом поглављу Правила Вп из 1966. године обрађени су неки поступци који делимично одударају од осталих задатака и служби. Ти поступци су следећи:

- Помоћ војне полиције у принудном исељавању војних лица
- Поступак са нађеним стварима;
- Поступак кад војна лица неовлашћено употребе оружје;
- Регулисање и контрола војног путног саобраћаја.


Регулисање и контрола војног путног саобраћаја

Регулисање и контрола војног путног саобраћаја је у то време заиста био специфичан задатак. Наиме, овај задатак је почетком 60-тих година изузет из надлежности војне полиције и додељен тзв. саобраћајним јединицама које су биле у надлежности саобраћајне службе. Већ раније сам истакао да се ту ради о класичном руском утицају где такве јединице и данас постоје (истине ради треба рећи да постоје и у француској војсци), као и због тврдње саобраћајаца да само они могу квалитетно и добро то обављати, као и да им се одузимање једног од садржаја саобраћајног обезбеђења везују руке. Тек 1972. године саобраћајне јединице су расформиране а у  војној полицији формиране јединице саобраћајне војне полиције.

Из наведених разлога Правилом службе из 1966.године ипак је била остављена могућност припадницима војне полиције да у одређеним случајевима, мимо саобраћајних јединица и саобраћајне службе, регулишу и контролишу војни путни саобраћај.То су били ови случајеви:

- када спроводе (прате) строго поверљиве материјале;
- када врше ескорт највиших државних и војних руководилаца или појединих делегација;
- када учествују у обезбеђењу нових врста и типова оружја и оруђа чије се поседовање или превожење сматра тајном;
- када је учињено кривично дело угрожавања јавног саобраћаја од стране војних возила или возача;
- када то посебно нареди надлежни војни старешина;

Помоћ војне полиције у принудном исељавању војних лица

Само постојање овог садржаја у Правилу ВП сведочи о негативној појави која је постојала још у то време и потреби да се она решава, по потреби и присилом. Овим Правилом је регулисано ко може захтевати ангажовање војне полиције у принудном исељавању војног лица. То су били "управни орган или општински суд". Они су ову помоћ тражили од команданта гарнизона, а овај би то наређивао војној полицији. Овим  Правилом , што је и касније постала стална пракса, војна полиција се није могла користити за изношење намештаја или било каквих свари из стана, већ је њихова дужност била да обезбеде одржавање јавног реда и извршење управне, односно судске одлуке.

Овај задатак војне полиције је сигурно и онда, и касније, спадао у најнепријатније обавезе у којима су се личне емоције, посебно сажаљење према породици колеге (кога често лично и познајеш), "сукобљавале" са службеним обавезама. Ипак, сви ти задаци су обављани строго по прописима и практично без изузетака. За разлику од припадника милиције војна полиција је и у овим задацима била врло дисциплинована  и стриктно се држала закона и добијених наређења. Често су поједини извршни органи покушавали да то злоупотребе, посебно када су са неправоснажним решењима покушавали да реше неки пробле. Вођа патроле је морао добро да познаје прописе и да пре асистенције увек тражи решење, да га прочита и увери се да се ради о извршном решењу.

Поступак када војна лица неовлашћено употребе оружје

Правилом службе ВП било је предвиђено да када припадници војне полиције у вршењу службе наиђу на војно лице које неовлашћено носи или које, вршећи преступ , прекршај или кривично дело, потеже оружје или га употреби, дужни су да таквом војном лицу одузму оружје. У том случају издаје се том лицу писмена потврда.
Такође, правилом је било предвиђено да ако се такво лице (које је неовлашћено употребио оружје) приводи, вођа патроле је био дужан да такво лице легитимише, узме потребне податке и обавезно поднесе пријаву. У пријави је требало посебно назначити да ли је то војно лице било задужено одузетим оружјем.

Поступак са нађеним стварима

Органи војне полиције су били дужни да приме сваку нађену ствар која је дата на управљање ЈНА или која је лична својина војног лица. Све примљене ствари су евидентиране у посебну "књигу евиденције нађених ствари". Приликом предаје нађених ствари од стране налазача сачињавао се записник из кога се могло видети ко је ствар нашао, где, опис ствари и тд. Приписан је и даљи поступак са нађеним стварима.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #10 on: September 10, 2010, 10:33:54 pm »

Правило војне полиције Југословенске народне армије из 1974.године

Прво правило војне полиције није важило ни 10 година, што је неки уобичајени век за оваква правила. Већ 1974. године (тачније, ступило је на снагу 28.децембра 1973.године, али из техничких разлога није издато у 1973. већ 1974.години па као годину издавања има 1974.), ступа на снагу ново Правило које има нешто другачији назив: "Правило војне полиције Југословенске народне армије". Дакле, првобитном називу додате су речи "Југословенска народна рамија". Вероватно са намером да се нагласи да је војна полиција део само тог дела Оружаних снага СФРЈ што је у том моменту и било тачно.

Постоји још једна новина. Ово правило одобрио је Врховни командант маршал Јигославије Јосип Броз Тито. Претходно је потписао државни секретар за НО. На тај начин се дало на значају самог правила.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Корице Правила војне полиције ЈНА

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Насловна страница Правила војне полиције ЈНА из 1974.године.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Акт и прописивању и ступању на снагу

Осим разлика у наслову и чињенице да га је потписао Врховни командант ово правило доноси још неколико новина:

- Задаци војне полиције су детаљнији и садржајно подељени на задатке у миру, мобилизацији и рату;
- Делимично су промењена овлашћења војне полиције, односно додата су нова: употреба гумене палице, употреба сузавца, коришћење посебно дресираних паса, а посебно је објашњена примена овлашћења према страним држављанима;
- Кроз садржај посебне главе "Послови и овлашћења војне полиције по Законику о кривичном поступку" обрађена су полицијска овлашћења која произилазе из тог законика и тичу се радњи које војна полиција предузима у предкривичном поступку;
- делимично су измењене, односно другачије груписане тзв. службе војне полиције па су с тим у вези унете и две нове службе: служба обезбеђења (у њу су увршћене дотадашња пријавна служба, затворска служба и обезбеђење војних руковдилаца) и служба безбедности војног путног саобраћаја, као директна последица формирања саобраћајне војне полиције;
- у део о посебним пословима и поступцима војне полиције додат је нови посебан поступак: "Учешће војне полиције у пружању помоћи органима јавне безбедности за одржавање реда у случају елементарних непогода и стихије". * Pravilo sluzbe VP 1974rz.jpg (83.75 KB, 768x994 - viewed 542 times.)

* Prva stranica pravila VP1974rz.jpg (181.6 KB, 922x1280 - viewed 619 times.)

* Pravilo sluzbe VP 1973rz.jpg (114.19 KB, 992x1280 - viewed 630 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 468


« Reply #11 on: November 27, 2011, 01:43:42 pm »

Правило службе војне полиције Оружаних снага СФРЈ из 1985.године.

Из самог наслова овог правила уочава се битна разлика. Сада је ово правило које се односи на Оружане снаге, не само ЈНА. Ту се пре свега мислило на јединице војне полиције Територијалне одбране. Као што је раније речено, јединице територијалне одбране нису одмах, од почетка фирмирања, имале јединице војне полиције. Пракса је показала да ипак постоји потреба за таквим јединицама па су оне и формиране (водови, чете а у неким ШТО република и батаљони ВП). Све јединице војне полиције у ТО су биле "Р" састава. Наравно, ове јединице су до издавања овог правила користила правило службе ВП ЈНА. Као последицу издавања овог правила промењени су, односно уведене су нове ознаке амблема војне полиције на пређици опасача. Наиме, до тада су на средини жуте звезеде била слова "ЈНА" и "ТО". Сада су уместо тих слова уводи ознака "ОС".

Претходно сам заборавио напоменути да је још претходним правилом службе ВП ЈНА, из 1974.године, уведен, осим белог опасача у миру,  смеђи опасач за ратне услове, са пређицом на коме је значка "војна полиција".

Осим назива правила суштинска разлика у односу на претходна је у томе што је ово правило били значајнао мање по обиму (42 странице, у односу на 221 страницу Правила из 1974). Ради се о томе да је осим Правила једновремено издато и Упутство о примени правила службе војне полиције ОС које је садржавало разраду свих овлашћења и служби војне полиције, као и формуларе - обрасце типских докумената (измењених и усклађениих са важећим Закоником о кривичном поступку). Типски обрасци су били саставни део Правила службе из 1974.године.

Овлашћења војне полиције су такође делимично измењена. То је условљено изменама Законика о кривичном поступку, као и овлашћења припадника МУП-а, на које се ослањал у разради овлашћења припадника војне полиције. Тако је прописано укупно 14 овлашћења од који је једно било потпуно ново: задржавање. Раније овлашћење "употреба сузавца" сада је замењено овлашћењм "употреба других средстава принуде". Под овим овлашћењем су подразумевано не само употреба сузавца (уведен је термин "хемијска средства за привремено онеспособљавање"), већ и коришћење специјалних возила и уређаја за принудно заустављање. Остали задаци, као и службе остали су мање више исти.

Ово Правило је , уз одређене измене, формалне и неформалне било у употреби и у ВЈ, ВСЦГ све до ступања на снагу Закона о Војсци Србије.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 22 queries.