PALUBA
April 12, 2024, 06:16:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zapaljiva granica Avganistana i Pakistana  (Read 1412 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« on: July 30, 2010, 10:35:09 pm »

Zapaljiva granica Avganistana i Pakistana


30.07.2010


Posle podataka koje je objavio Vikiliks pod nazivom „Američki vojni dnevnik“, postalo je jasno da Pakistan igra dvostruku igru u odnosu prema talibanima. To je ponovo zaoštrilo odnose sa Kabulom, koji ionako nisu sjajni.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
(Severozapad Pakistana je skrovište talibana)


Pakistanska severozapadna provincija je otprilike duplo veća od Belgije. Tamo živi oko 22 miliona ljudi, a mnogi od njih su Paštuni. Ova oblast, koju Avganistanci zovu Paštunistan, danas važi za glavno sklonište najčuvenijih svetskih terorista, kao što su Mula Omer ili Osama Bin Laden. Moć Talibana je ovde iz dana u dan sve veća. Oni nisi samo pretnja za mirovne procese u Avganistanu, već ozbiljno ugrožavaju i teritorijalni integritet Pakistana.
Kabul i Islamabad neprestano se međusobno optužuju za probleme u regionu. Avganistanski Pakistanac, novinar Rahimulah Samander, kritikuje obe strane zbog licemerja: „Odnos Pakistana i Avganistana je oduvek bio obeležen nepoverenjem. Zvanično se govori o dijalogu i saradnji, ali je realna situacija sasvim suprotna.“
Do konflikta ove dve zemlje došlo je već 1947. godine, od kada Pakistan kao država postoji. Razlog je što je Avganistan odbijao da prizna granicu koju su engleski kolonisti odredili. Tadašnja avganistanska vlada nastojala je da navede Paštune sa druge strane granice na ustanak protiv Pakistana. To im međutim nikada nije uspelo. „Sa obe strane granice ljudi su strahovito patili zbog sukoba na demarkacionoj liniji“, kaže Samander.


                                       Borba protiv komunista i Zapada


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kada je Sovjetska vojska ušla u Avganistan, severozapadna provincija je postala centar avganistanskih boraca i izbeglica. Hiljade takozvanih „svetih ratnika“ iz raznih arapskih zemalja bili su tada stacionirani duž granice Avganistana. Njihov cilj je bila borba protiv ruskog komunističkog režima i u tome su dobijali veliku pomoć Zapada. Među vojnicima je tada bio i mladi Osama Bin Laden. Krajem 80-ih Sovjetski Savez se povlači iz Avganistana, a sredinom 90-ih na ovaj  prostor iz pograničnih delova Avganistana dolaze nove vojne trupe talibana. Mula Omer tada osvaja Kabul i proglašava Avganistan islamskim emiratom.
Situacija se ponovo menja posle 11. septembra  2001, kada Američki vojnici napadima proteruju Al-Kaidu i talibane iz Avganistana. Oni se tada naseljavaju u severozapadnoj provinciji i konsoliduju svoje snage, a glavni cilj postaje uspostavljanje „svetih država“ u Avganistanu, Pakistanu i drugim islamskim zemljama za koje smatraju da su izložene izrabljivanju Zapada.
Avganistanski profesor političkih nauka Sajfudin Sajhun vidi samo jedan izlaz iz ove situacije: „Pogranični problem između dve zemlje mora da se reši političkim putem. Ljudima u ovom regionu mora da se ponudi jedan dugoročni plan, kako bi dobili šansu za dalji razvoj, obrazovanje i uopšte normalan život. U suprotnom mira ovde nikada neće biti.“

Izvor:DW


* mapa.jpg (10.06 KB, 330x244 - viewed 64 times.)

* talibani.jpg (54.87 KB, 573x385 - viewed 69 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 22 queries.