Odlične fotografije kolega zpetrov i naravno lijepe i drage obiteljske uspomene. Kao čovjeku koji se bavi uniformologijom, da se tako izrazim, veoma zanimljivo mi je vidjeti ove rane JRM uniforme, oznake i epolete, jer se baš često ne viđaju, pogotovo podoficirske. U zbirki imam nažalost samo jednu epoletu iz ovoga perioda, znači epoleta JRM vodnik I. stupnja MT struke u razdoblju 1951.-1955. Zanimljivo je svakako u ovom ranom razdoblju korištenje starojugoslavenskih metalnih oznaka grana (struke). Veliko šarenilo vlada pogotovo među znakovima za mornarske kape i podoficirske i oficirske šapke.
Na fotografiji Vašeg oca pod naslovom "Pula početkom 50tih PNT"-zvjezdica je dio čina, a ne struka, MT struku označava zupčanik. Samo buni što je zvjezdica dosta veća od propisane, i više sliči tj. identična je onima koje se od 1955. koriste za označavanje oficira pomorske struke. Inaće ova fotografija je nastala najranije 1951. kada prema propisu i podoficiri dobivaju zvjezdice na epoletama. Čin koji Vaš otac ima je MT vodnik II. stupnja
Nažalost nemam niti jednu fotografiju JRM MT podoficira kako bi ju upario sa epoletom, ali vjerujem da će i ona doći jednom. Sada je barem imam u arhivi zahvaljujući Vašim objavama.
Ja se sjećam da sam tih raznih starih činova i oznaka pa i kompletnih epoleta viđao u ladicama stola pokojnog oca, ali to se na žalost
tijekom vremena i preseljenja izgubilo. Šteta jer danas bi to bilo zanimljivo imati i kao uspomenu i kao kolekciju ali tko je onda o tome na
takav način razmišljao? Meni su to tada bile zanimljive igračke. Eto sada su nam ostale fotografije. Hvala na pojašnjenju u vezi dvojbe
istovremene pojave zvijezde i zupčanika na epoletama.
Da iskorustim priliku pa da Vas zamolim ako možete postaviti one skenove programa posjete Ruskog maršala Malinovskog Mašinskoj u Puli
i još neke fotografije iz kompleta kbb A. Marčića.