|
kosmonaut
Guest
|
 |
« Reply #2020 on: September 15, 2015, 01:19:31 pm » |
|
Bez žandara nema reda ni poretka.
pogotovo kada nose bajonete i ručne bombe ?! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2021 on: September 15, 2015, 03:49:28 pm » |
|
Bez žandara nema reda ni poretka.
pogotovo kada nose bajonete i ručne bombe ?!  Žandarmerija je bila poluvojna formacija, koja je u ratu služila kao VP. Fotografija je, nejverovatnije, nastala tokom slamanja Šiptarske pobune 20-ih godina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 10:56:38 pm
|
 |
« Reply #2022 on: September 15, 2015, 04:01:43 pm » |
|
Nitko ne očekuju da žandari ( žandarmi, đendari ) budu ljubičice već da čuvaju kralja i otadžbinu. Dvije slike čuvara unutarnjeg reda. Nije s njima bilo šale.
|
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2023 on: September 15, 2015, 04:17:40 pm » |
|
Žandar je stručna osoba i predan svom poslu. Bilo sa singericom ili kad je hvatao Prpića malog.
|
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2024 on: September 15, 2015, 04:19:40 pm » |
|
Obrijana brada, njegovan brk i cveke na cipeli sve na broju.
|
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2025 on: September 15, 2015, 09:35:07 pm » |
|
Na slici je obred rezanja slavskog kolača. Nikad nisam nazočio tom obredu o kojem ne znam ama baš ništa. Kako izgleda i kojeg je oblika?Zanima me što se radi s kolačem? Jede li se i tko ga jede? Prakticira li se još negdje rezanje kolača osim u vojsci? Mislim prvenstveno u građanstvu. Znam za slatko koje sam jeo jednom. Kasnije sam uzeo po žličicu. Previše je slatko. Znam i za naforu. Za slavski kolač znam iz literature i ovako sa slika.
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:November 03, 2025, 08:44:20 pm
|
 |
« Reply #2026 on: September 15, 2015, 09:57:44 pm » |
|
Овако најкраће: Славски колач је уствари врста хлеба (са можда мало више млека или путера и неким јајетом умешеним у брашно, да буде мекши и укуснији). Пече се у округлом калупу. Одозго, на кори је обично плетеница од теста у облику крста, разни украси (листови, птице и сл.) и слова ИС-ХС НИ-КА (скраћиница на грчком језику која значи "Исус Христ побеђује"). Украси и слова су од теста.
Код обреда се пресече на крст (на четворо али тако да се не пресече потпуно, да комади остану спојени до краја обреда) и залива вино уз речи молитве коју предводи свештеник. Славски колач се наравно једе и поједе обично при ручку који следи након верског обреда.
Церемонијал је исти и код породичних (крсних) слава и код ових војничких.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm
|
 |
« Reply #2027 on: September 15, 2015, 10:17:16 pm » |
|
Где се налази овај хангар?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosmonaut
Guest
|
 |
« Reply #2028 on: September 16, 2015, 08:08:48 am » |
|
Nitko ne očekuju da žandari ( žandarmi, đendari ) budu ljubičice već da čuvaju kralja i otadžbinu trebali su služiti narodu a nisu baš uspjeli sačuvati ni kralja ni otadžbinu, u Dalmaciji i Hercegovini žandari baš i nisu ostali u lijepom sjećanju ostali kao ljudi koji su postavljali zasjede i ubijali švercere duhana ostavljajući mnoge domove još sirotijim nego što su bili............
|
|
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2029 on: September 16, 2015, 03:39:16 pm » |
|
Овако најкраће: Славски колач је уствари врста хлеба (са можда мало више млека или путера и неким јајетом умешеним у брашно, да буде мекши и укуснији). Пече се у округлом калупу. Одозго, на кори је обично плетеница од теста у облику крста, разни украси (листови, птице и сл.) и слова ИС-ХС НИ-КА (скраћиница на грчком језику која значи "Исус Христ побеђује"). Украси и слова су од теста.
Код обреда се пресече на крст (на четворо али тако да се не пресече потпуно, да комади остану спојени до краја обреда) и залива вино уз речи молитве коју предводи свештеник. Славски колач се наравно једе и поједе обично при ручку који следи након верског обреда.
Церемонијал је исти и код породичних (крсних) слава и код ових војничких.
Dzumba najljepše zahvaljujem na jasnom i jezgrovitom objašnjenju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|