Kao bivsi vlasnik Zastavinog 357 Magnum revolvera sa cevi duzine 4" mogu da kazem da bez problema moze da se koristi municija 38 specijal.
Ugodnija je za gadjanje zbog manjeg trzaja. Po mom iskustvu problem je u korica za drsku revolvera koje nisu pogodne za tako jak kalibar. Rezultati gadjanja sa tim fabrickim koricama su bili u najmanju ruku razocarajuci. Prvi put gadjalo nas vise starijih - mladjih, iskusnijih - manje iskusnik i niko nije bio odusevljen. Tada je malo ljudi imalo iskustva sa revolverima a pogotovu u tako jakom kalibru.
Kada se promene korice sa masivnijim anatomski oblikovanim i kod oruzara doradi "okidanje", revolver je mnogo bolje lezao u ruci, bolje se kontrolisao i rezultati su drasticno bolji.
Verovatno ne bih ni otkrio sve ovo da nisam imao slican problem sa zagljavljivanjem burenceta koji se relativno rano javio pa je oruzje moralo kod oruzara koji je i predlozio promenu korica i doradu.
Dva interesantan komentara sa lovackog formuma
SRBIJALOV.
"Po PPU tablicama PPU-a na njihovom sajtu izlazna energija je oko 1200 J, sto je priznacete, isto sa 44mag. koji vazi za najvisu klasu kad je snaga u pitanju.
Seller-ova na primer, po tablicama izlazi oko 720-30 J.
To je, priznacete, ogromna razlika.
Ako stavite unutra 38 spec. ona imate na izlazu manje od 400J sto vam daje mirniju ruku i brze okidanje."
"Koristio sam ga par godina...Sta reci...Mom prijatelju je posle godinu dana intezivnog koriscenja razlabavio burence.....Licno sam zadovoljan i nisam imao nikakvih kvarova ni minimalnih,a pucalo se podosta.Ajde redom Drska,je za moju saku(mislim uobicajena) kao kod vecine revolvera kratka,pa sam i na zastavu odmah stavio nazovi gumenu koju je radilo dosta privatnika(znaci ne poznatih marki)Odlicno je legla.Dalje mehanizam opaljenja isl.je dobro pokupljeno od priznatih marki,pa nema potrebe detaljisati.Veci je problem sto se kod zastave nikad nezna na sta ces naleteti,od skoro vrha do skoro dna.Obarac,malo tvrdji,ali zavisi sta se hoce."
Karakteristike PPU municije za revolvere mozte videti
ovde.
Gadjanje sa Zastavinim 357