PALUBA
July 12, 2024, 06:13:11 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum  (Read 166031 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« on: August 07, 2010, 03:03:57 pm »

Нисам стручњак за револвере, али мислим да прича о њима може бити занимљива тема. За почетак ево кратког приказа револвера "Застава" Р-83 калибар .357 магнум

На нашим просторима револвери уживају велику популарност. Могло би се рећи да постоји уверење да је револвер моћно и право "мушко" оружја. Како су се пиштољи пробијали и постајали доминантни, бар у војсци, то су револвери постајали још пожељније и тајанственији. "Кривац" за то су формацијска оружја које су војске на овим просторима уводиле у опрему војске крајем 19. и почетком 20.века (на пример, "Нагани" и "Гасери"), тако да је међу нашем, свагда наоружаном грађанству, било прилично заосталих примерака тих револвера. Осим тога, и гледање "шапагети" вестерна, врло популарних 60-тих и 70-тих година прошлог века, као и култних филмова Клинта Иствуда (глумио и у "шпагети" вестернима) допринели су сталној жељи да револвер имамо и сматрамо га некако убојитијим од пиштоља. Ослушкујући захтеве тржишта "Застава" се усудила да направи и пусти у продају прво један модел калибра .357, а затим бар још један модел револвера у калибру .44 магнум ("Крагуј").

Како је потпуни развој оружја доста компликована и неизвестан "Застава" се одлучила да искористи неко већ постојеће решење. Тако је и код развоја револвера као почетни модел послужио један немачки ("зли језици" кажу стартни) револвер. Када су питању нека клонирања "Застава" је често умела да направи грешку, па уместо да као узор узме нешто што је врхунско и проверено (као што је добро урадила код копирања АП М-70), она узима мање познате мада солидне модел (као код овог револвера или пумпарице). То је, можда,  доприносило да њени производи не буду онакви какви би се очекивали.

Ипак, негде у другој половини 80-тих година на тржишту се појавио револвер који је добио ознаку "Р-83" (већином ће те у литератури наћи ознаку М-83, ипак званична је ова "Р-83"), а био је израђен у познатом и тада јако популарном калибру .357 магнум.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Револвер на слици је са цеви дужине 2,5 инча

Револвер је био израђен у тзв. средњем раму ("К" рам). Капацитет добоша је 6 метака. Могао је да без икаквих проблема испаљује муницију .357 и .38 специјал. Уз одговарајући адаптер, односно заменом добоша могао је да испаљује пиштољски метак 9мм "дуги" ("Лугер"). То је због тога што је Ф ("фи") зрна муниције .357 ( и .38) приближно одговара муницији калибра 9мм. Тежина револвера варира, зависно од дужине цеви, и износи од око 930 грама до око 1200г. Тежина није проверен податак, осим за варијанту од 2,5 инча који је измерен пре писања чланка па је утврђено да је тежак 930 грама.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Лева страна револвера где се види утврђивач добоша.

Револвер је израђиван у три варијанте зависно од дужине цеви: 2,5 инча, 4 и 6 инча.

По мишљењу стручњака главна примедба на овај револвера се односи на то да је рам слаб за тако "јак" метак, као и да су неки делови механизма за окидање рађени од пресованог лица што после већег броја испаљених метака може довести до застоја.


* 1.jpg (48.64 KB, 600x800 - viewed 1337 times.)

* 2.jpg (67.09 KB, 800x600 - viewed 3505 times.)
« Last Edit: August 09, 2010, 12:15:38 am by Broker » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1 on: August 07, 2010, 03:41:22 pm »

Dzumba, a kakvo je okidanje tog revolvera i kakvi su nišani?

Taj revolver nisam držao, ali sam par puta pucao sa S&W 686.
Lično sam više ljubitelj pištolja, ali za "samoodbranu" u kuči, verovatno bi pre uzeo revolver.

LPB
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #2 on: August 07, 2010, 03:46:44 pm »

Ревоволер се за разлику од пиштоља лако одржава и користи. Практично нема неког расклапања.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Револвер са отвореним добошем на упутству за коришћење

Код пуњења се добош избацује у леву страну а затим у њега убацују меци - руком или тзв. брзим пуњачем. Револвер дејствује "једноструком" и "двоструком" акцијом, односно запињањем ударача руком а затим повлачењем обарача ("једнострука акција") или једноставним повлачењем обарача до краја, када се ударач сам креће уназад и у одређеном тренутку сам крене напред и активира капислу метка. Наравно, сила окидања је знатно слабија код "једноструке акције", док је код "двоструке акције" она знатно јача како се не би догађало да приликом манипулисања револвером дође до нехотичног опаљења.

Револвер нема кочницу. Свако повлачење обарача, ако је добош напуњен, довешће до опаљења. Запамтите код напуњеног револвера "метак је увек у цеви" и зато нема "шкљоцања" на празно. Због тога је потребно бити врло опрезан, посебно када неко код дуго рукује пиштољем почиње да користи револвер. Никад га не треба носити са запетим ударачем јер врло лако може случајно да опали.

Нишани су фиксни. Предњи је постављен на шини ("вентилирајућој") изнад цеви, а задњи је урезан у раму.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Предњи део револвера са отвореним добошем - уочавају се предњи и задњи нишани

Примерак који је позајмљен за ову презентацију практично није испалио много метака. Власник је испалио десетак метака и одложио га. Добро га је очистио и практично конзервирао (виде се трагови уља на отворима добоша). Квалитет израде је солидан, мада се делимично (на раму) уочавају трагови машинске обраде. Брунир је квалитетан. Добош се лако и сигурно отвара и затвара.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Искуства са гађања казују да је задовољавајуће прецизан на даљинама до 15 метара ако се стрелац увежба. Ипак, вечина почетника неће ништа погодити, чак и на ближим даљинама, посебно ако гађају "двоструком акцијом". Ево зашто. Прво опаљење метка је за већину неискусних стрелаца траума: већину изненади јачина пуцња и силина трзаја, који су знатно, знатно јачи-већи него код пиштоља, посебно трзај. То је резултат употребе снажне муниције у калибру .357. Многи задобију повреду кожице између палца и кажипрста ако добро не захвате и не држе рукохват. Рукохват је релативно мали и не одговара свим стрелцима. Пожељно је прерадити дршку постављањем нових, анатомских корица прилагођених шаки стрелца.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Оригинално паковање у којем је револвер испоручен
* 3.jpg (59.92 KB, 800x600 - viewed 1220 times.)

* 4.jpg (27.25 KB, 800x600 - viewed 1192 times.)

* 5.jpg (36.56 KB, 800x600 - viewed 1322 times.)

* 6.jpg (49.53 KB, 800x600 - viewed 906 times.)
« Last Edit: August 09, 2010, 12:16:35 am by Broker » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #3 on: August 07, 2010, 03:56:06 pm »

Нисам био у могућности да измерим силу окидања а власник не зна. По осећају бих рекао да је при "једнострукој" акцији сила окидања негде око 2,5кг, а у "двострукој" око 7 кг. Лично, радије бих  за само одбрану користио, па и у кући, неки малокалибарски пиштољ (6,35мм) или "заставин" М-70 него револвер. Да би се погађало потребно је доста вежбе, а и муниција .357 је скупља него за пиштоље. Можда неко од читалаца зна па ће дати одговор.

На сајту "Застава оружје" нисам пронашао овај револвер ни податке о њему. Изгледа да га више не производе, као и да су лиценцу продали неким Данцима (бар сам такав податак нашао у једним новинама).
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #4 on: August 07, 2010, 05:09:24 pm »

Hvala Dzumba za odgovor, mada nisam mislio na "kg" nego na osječaj, dali smatraš da je vrlo tvrd ili samo tvrd.

Revolver je pogodniji za kučnu odbranu baš zbog jednostavnosti upotrebe, ali recimo moja žena ne želi da puca sa drugim od M-70, baš zbog "straha" trzaja.

LPB
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #5 on: August 07, 2010, 05:12:01 pm »

Moj otac, ex-zastavnik, je preko vojske naručio "Magnum"... ništa revolucionarno, ništa specijalno. Par puta sam gadjao sa njim, ali kada mi je nudjen izbor poklona izmedju "magnuma" i M70 - izabrao sam M70.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 930


« Reply #6 on: August 07, 2010, 07:33:07 pm »

I moj stari zaća ga je kupio preko vojske negde 1991.  Smiley Standardni, 4" cev. Nisam gađao njime u metu nikada, par puta jesam šenlučio u zoru za Božić u vazduh (stari dobri narodni običaji)  Smiley Moj je osećaj da je veoma tvrd, posebno pri dvostrukom okidanju, kada je potrebna stvarno velika sila na oroz da bi opalio. Inače, deluje prilično jak pri opaljenju. Dva puta mi se deilo da ne mogu da izbacim čauru iz burenceta, nakon opaljenja. Verovatno loša municija - deformiše se i zaglavi u ležištu.

Stari ga je nosio u ratu u istočnoj Bosni krajem 1992. Osim što su mu ga više puta pokušavali ukrasti (po mišljenju mnogih uspaljenika, bio je atraktivno oružje) ni po čemu drugom nije bio vredan pomena. Prodao ga je pre mnogo godina i kupio novi M-57.
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #7 on: August 07, 2010, 07:55:56 pm »

Vrlo rudimentalna obrada, kovačija. Od jeden tvornice s tolikom tradicijom moglo je i bolje. No glavno da puca.
Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 085« Reply #8 on: August 07, 2010, 10:40:06 pm »

Moj prijatelj ima magnum 357 i odprilike svake druge godine odemo u prirodu i ispalimo po par metaka i sve je tacno sto dzumba kaze . Gadjali smo na manje od 10 metara plasticnu flasu od 2 litra i niko nista nije pogodio . Posle toga smo uspravili lopatu i ja sam pogodio i stvarno je razoran metak napravio je bas solidno veliku rupu . Trzaj je bas silan ili treba pucati sa dve ruke ili pridrzavati jednu ruku drugom ali obavezno nategnuti okidac jer tad puno manje trza . U principu ne dopada mi se jedino ima razornu moc zbog municije i cuo sam da tesko ko  moze i ranjen da prezivi jer pravi veliku ranu , nisam to video ali verovatno da je tako. Interesanta stvar je da su tokom 1991 skoro svi oficiri zaduzili magnume kod mene u kasarni .
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #9 on: August 08, 2010, 01:33:45 pm »

Нису задужили "магнуме", већ су их купили. Већ смо помињали "синдикални" начин куповине-продаје ловачког оружја (пушака) и пиштоља за старешине у теми за пушку М-48. Многи су их купили јер је то била тадашња "мода". Већина се разочарала јер је то за војне потребе практично неупотребљиво, осим да се правиш важан и плашиш оне око себе.

Мој старији колега, ппуковник у то време (негде 1992. године), донео револвер у филмску стрељану, баш овакав какав је на сликама, и спремио се за гађање. Први пут гађа са њим, не зна ништа о њему, сем из прича и не слуша упозорења и савете. "Ваљада ја знам да гађам", каже. Наместио се онако "опаснички" (раскорачан "паралелни" став, мало погнут напред, држи револвер са две руке, запео ороз), подигао цев увис и полако је спушта ка мети. Као нишани. Није знао да је ороз доста осетљив када се гађа једноструком акцијом и да нема тзв. "колена". Мало повукао обарач "на прво колено" (он је мислио тако) кад оно "груууу", чу се пуцањ и зрно удари у плафон стрељане (ипак, ту су хватачи зрна). Он онако мало збуњен и изненађен брзо спусти оружје ка тлу и натегну ороз да понови радњу, кад опет се чу "грууу" и зрно удари у под, синуше варнице и одби се напред, у платно. Све се то десило у три-четири секунде. Ппуковник, сад већ потпуно збуњен и уплашен, баци револвер испред себе, окрену се ка нама и каже "Ј...еш, ово, није то за мене", и изађе из стрељане. Једва смо га убедили да револвер ипак понесе.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #10 on: August 08, 2010, 02:13:57 pm »

Sav se naježim od plastičnih kantica za ulje. Kad vidim da ih daju u kompletu s revolverima  i pištoljima, sve mi je jasno. Nema više romantike i mjedenih kantica.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #11 on: August 08, 2010, 03:19:23 pm »

Те пластичне кантице за уље су за једнократну употребу. Не могу се мерити са металним од месинга.
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #12 on: August 08, 2010, 05:57:45 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Imam ga vise od dvadeset godina, nikad nije zatajio , a prosao je sito i reseto, za te pare /150-200 evra/ zasigurno nema nista bolje da se kupi za klasicnu samoodbranu. Naravno ima dosta toga sto se moze uciniti da bude bolje, kome je to bas neophodno.

Na 25 metara sam solidno precizan a na 10-15 metara nema promasaja, to je stvar vezbanja a ne oruzja, ono je onakvo kakvo je i to se ne moze promeniti, vec se na to mora navici, a preciznost se zna se vezbom moze poboljsati.

Kome smeta to sto se otima kao jarac kod opaljenje moze da vezba sa '38, tad je pucanje znatno udobnije i jeftinije.

Ukratko , koliko para toliko muzike...


* 1.jpg (9.81 KB, 463x347 - viewed 1680 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 06:25:40 pm by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slikeu atačment » Logged
Kljun
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 446« Reply #13 on: August 08, 2010, 06:49:49 pm »

Procitao sam dosta na raznim forumima o ovom revolveru, uglavnom su misljenja dosta losa sto se tice kvaliteta tehnickih resenja i sl.

 Revolver je za samoodbranu najbolje oruzje, pogotovo ovaj sa cevi od 2,5" , posto se svaka pucnjava odvija na par metara, oruzje nije potrebno da bude precizno. Dovoljno je ispruziti ruke napred i samo povlaciti obarac. Za rekreativno i precizno gadjanje se koriste duze cevi od ove, inace i metak ima vise energije kad izadje iz duze cevi jer kroz duzu cev barut izgori sav pa daje veci potisak. A i manji je trzaj.
Inace sam ljubitelj revolvera, mada sam skoro kupio Zastavin EZ9 s kojim sam odusevljen. Nikako da napravim malo ozbiljnije slike i neki opis sa podacima o tom pistolju pa da napravim novu temu vezanu za njega.
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #14 on: August 08, 2010, 07:05:11 pm »


auuuh
 "Dovoljno je ispruziti ruke napred i samo povlaciti obarac."
prijatelju, jos samo da si rekao mozes i oci da zatvrosi hahaha
nije to uopste tako kakvim si ti predstavio gadjanje, makar to bilo i na nekoliko metara,
jer moras racunati da i iza potencijalne mete ima nekog ko ne zasluzuje desetak grama olova u stomaku ,
zato bolje svrati do streljane da ti neko strucan docara sve lepote pucanja u metu.
inace duzina cevi nije od presudne vaznosti za preciznost kratkih cevi,
i to je vise puta dokazano metodicnim skracivanjem /secenjem/ cevi i pucanjem sve dok maltene od cevi nije ostalo nista tj vrlo malo,
imam jos uvek negde taj broj casopisa gans and amo gde su dokazivali tu tvdrnju secenjem jednog kaubojskog singlakcion kolta
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.