Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
Last Login:November 08, 2024, 11:28:30 pm
|
|
« Reply #20 on: August 08, 2010, 10:50:00 pm » |
|
Posle ovog iskustva major je lepo spakovao svoj "magnum" i od tada je nosio samo formaciski "skorpion" i AP M-70
"Škorpion" ga sigurno nije sljedovao po formaciji.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
Last Login:November 07, 2024, 03:08:18 pm
|
|
« Reply #21 on: August 08, 2010, 11:00:24 pm » |
|
Mislim da je u vreme tog "dogadjaja" bio KIK. Nisam vise siguran proslo je dosta vremena. Znam da je rekao da ga je sledovao "Skorpion" ali da je kao i vecina oficira nosio pistolj kako manje glomozano i lakse oruzje za samoodbranu.
|
|
|
|
|
|
|
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
Last Login:November 08, 2024, 11:28:30 pm
|
|
« Reply #22 on: August 08, 2010, 11:14:35 pm » |
|
"Škorpion" je sljedovao samo određene specijalnosti, posade borbenih vozila, poslužioce na nekim oruđima. Npr. u baterijama 40 mm "škorpioni" su sljedovali nišandžije i punioce, svi ostali AP. Zbog toga me čudi to da je njemu po formaciji sljedovao APi.
|
|
|
|
|
|
|
Kljun
vodnik
Last Login:April 07, 2022, 08:01:04 am
|
|
« Reply #23 on: August 08, 2010, 11:15:32 pm » |
|
Ja sam u to vreme vidjao u Trebinjskoj kasarni oficire sa magnumom, ali i sa Skorpionom. Posebno mi je bio interesantan jedan, koji inace nije bio u kasarni na sluzbi , moguce da je bio iz druge operativne ili sa terena. Taj je nosio 357 u futroli sa opasacem koji je imao "zabodene" metke kao kod kauboja. Jako zanimljivo je izgledalo. Za ovakve situacije , kao ova gore pomenuta, 357 stvarno nije zgodan. Brzo pucanje dvostrukom akcijom verovatno, jos u pokretu, tesko.
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
Last Login:June 21, 2011, 12:52:42 pm
|
|
« Reply #24 on: August 09, 2010, 06:10:16 am » |
|
Revolver nije vojničko oružje, prije je policijsko, a odmah zatim i "kućno" (samo)obrambeno. Jednako tako ni Škorpion nije neko vojničko oružje, zanimljiv je, ali neka vojna uporaba baš mu i nije osnovna namjena. Slabi metak, slabi kapacitet, ne možeš ga uhvatiti kao automat, još manje kao pištolj. Tko god da ga je odredio kao formacijsko oružje, bio je jako duhovit. Naravno, nije bio beskoristan, no da je bio neke vrijednosti ne bi ga nosili samo pozeri nego i ozbiljniji borci.
Također, od onih sam koji vjeruju pripovjedaču, i ne sumnjam da jedan takav Škorpion nije došao glave protivniku s APom, iako je vozač u tom slučaju morao biti nešto više od samog vozača.
Glede mojeg doživljaja CZ Magnuma, on je i dalje isti i nepromijenjen. Počnimo od drške, za početak ...
PS: moj pokojni poznanik i prijatelj, poznati fotograf Renco Kosinožić, posjedovao je Colt Python 357, i to onaj od 8". Na streljani je s njim bio car, redom je pogađao otprilike u iste rupe, metke je radio sam s posebnompažnjom. No, zanimljivo je da NIKAD u životu nije pucao u išta drugo osim u kružnu metu, nikad u siluetu, fotografiju ili štogod uživo ... Istina, imao je šaku ko' lopatu, njemu je taj revolver (zamalo sam napisao pištolj) upravo ležao. RiP.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:November 11, 2024, 07:57:51 pm
|
|
« Reply #25 on: August 09, 2010, 09:09:22 am » |
|
Како је ово тема о револверима, а прича о "Заставином" Р 83 је послужила као "шлагворт" није згорега поменути и друге, боље и познатије револвере као што је приказани Colt Python.
Имао сам прилике да гађам са њим. Мој колега га је имао. Купио га је још док се то морало увозити са дозволом и дао приличне паре за њега. Општи утисак: није ни чудо што се у нашим крајевима када се помене "Колт" прво помисли на револвер, а не пиштољ. Имаш утисак да је део твоје руке. Одлично обрађен материјал. Све на њему глатко клизи и функционише. Ништа не запиње, шкрипи и сл. То је традиција и искуство у изради. Наравно, са тим иде и цена за коју можеш да купиш три ова заставина револвера.
У сваком случају ревовер није за масовну војну употребу, бар не у овако моћном калибру. Основни разлози су:
- велики одскок код опаљења и "природна" непрецизност; - тврд обарач, - нема кочницу па је небезбедан за масовну употребу, - мали капацитет добоша,
Наведен чињенице усложавају обуку,а прецизност стрелца се постиже тек дужим вежбањем и утрошком муниције. Нико паметан овакве револвере не уводи у формацију војске, осим за неке специјалне службе и јединице. Предност му је снажан калибар који обара све ушта погоди. Чак и када носиш панцир који не пробија готово сигурно ћеш претрпети шок и бићеш оборен.
Са друге стране погодан је за професионалне безбедносне службе као одбрамбено оружје где оружјем рукују људи који су у просеку бољих општих способности а и имају дуготрајнију обуку и константну дообуку (кондицирање) у гађању.
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
|
« Reply #26 on: August 09, 2010, 09:15:32 am » |
|
Предност му је снажан калибар који обара све ушта погоди. I - možda glavna prednost - nema zatajenja (ako je streljivo kako treba) ...
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
|
« Reply #27 on: August 09, 2010, 01:01:39 pm » |
|
- велики одскок код опаљења и "природна" непрецизност;
Ne bih se slozio da su revolveri neprecizni vec da su specificni i da traze malo drukciju (slozeniju) obuku za gadjanje pogotovu da bi se sa dvostrukom akcijom gadjalo precizno. Ja bih naveo manju brzinu gadjanja kao jednu od mana jer za precizan hitac ipak je potrebna jedostruka akcija (kod vecine korisnika) a to kod revolvera trazi dodatnu akciju od strelca. Pogotovu je velika razlika posle uvodnjega dvoredih okvira kod pistolja sa kojim im se udvostrucio kapacitet. Ranije je razlika izmedju revolvera i pistolja bila u 1-3 metka a sad je razlika od 8-12 metaka u proseku. A zadnja predost pistolja su kompozitni materijali koji su im smanjili znacajno masu. Revolveri ostaju i dalje idealno odbrambeno oruzje, zbog preteceg izgleda kada je uperen u protivika (debela cev, municija koja se vidi u dobosu, dimenzije itd) i jedostavnosti manipulacije, a precizost nije toliko presudna jer su rastojanja u tim situacijama mala.
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
|
« Reply #28 on: August 09, 2010, 01:09:06 pm » |
|
... a precizost nije toliko presudna jer su rastojanja u tim situacijama mala. Veselje nastaje kad rastojanje postane premalo ...
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
|
« Reply #29 on: August 09, 2010, 06:07:23 pm » |
|
@Patriot
Skorpion je automatski pistolj tako da je nekada do 50 metara imao smisla. Pogotovu je imao smisla sa prigusivacem za spec. jedinice.
Inace Skorpion je jako precizno oruzje i na tako malim daljinama krajnje efiaksan i iz jedne ruke do 30-tak metara.
Sa osloncem za raeme orecizan je i do 100 metra samo tu vec metak nema dovoljno energije.
|
|
|
|
|
|
|
|