PALUBA
May 27, 2024, 05:07:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Izraelski mobilni raketni sistem PVO "SPYDER"  (Read 13163 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #15 on: April 21, 2023, 12:11:35 pm »

Modernizacija Češke kopnene komponente PVO sistemima Spyder

2020. godine doneta je odluka češkog Ministarstva odbrane da zameni 4 baterije starog sovjetskog 2K12 Kub, u inventaru 25. protivvazduhoplovnog raketnog puka, sa 4 baterije modernog izraelskog raketnog sistema PVO Spyder

Razlozi za zamenu bili su prilično jasni. Sistemi 2K12 Kub češkog vazduhoplovstva kojima su samo blago unapređeni radari (ne i SLO) su i moralno i tehnički zastareli za potrebe čeških oružanih snaga i zadatke zaštite češkog vazdušnog prostora, područja od interesa ili manevarskih snaga.

Dosadašnji sastav kopnene komponente PVO Češke Vojske: Kub, Strela-10 i LPRS sovjetskog i zapadnog porekla:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Na ovaj proces modernizacije se čekalo, jer su češki Kub-ovi služili u nacionalnim snagama od 1970-ih. Tako je 2021. godine između češkog MO i izraelskog Rafael Advanced Defence Systems sklopljen ugovor o kupovini četiri baterije Spyder-a za oko 14 milijardi CzK (630 miliona USD).

SLO sistema Kub nisu modernizovani:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvi sistemi bi trebalo da stignu 2025. na vojna testiranja, a svi će biti isporučeni do 2026. Sada šta to znači "svi". Spyder je prilično modularan sistem protivvazduhoplovne odbrane. Postoji verzija SR (kratki domet), MR (srednji), LR (dugi) i AIO (sve u jednom). Nabavljeni su samo MR i SR.

Hajde sada da pričamo o baterijama. Standardna baterija Spyder MR sadrži 3-4 MFU (jedinica za lansiranje projektila), radarsko vozilo (koje nosi radar ELM-2084), vozilo terenske službe (FSV), napajanje (MSV) i CCU (komandna i upravljačka jedinica). Spyder MR MFU (lansirna oruđa) koristi šasije 8x8 i kontejnere za vertikalno lansiranje.

Spyder MR - sastav:

[attachment=10]


Spyder MR - višenamenski radar i lansirna jedinica:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Spyder SR baterija je tipično sastavljena od 6 MFU, FSV, MSV i CCU (u koje je već integrisan slabiji ELM-2106 ATAR radar - nema potrebe za posebnim vozilom). Spyder SR MFU (lansirna oruđa) koriste šasiju 6x6 i malo se razlikuju u pogledu kontejnera i njihovog postavljanja.

Spyder SR - komponente:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vratimo se sada Češkoj i njenim baterijama, prema vizuelizaciji MO Češke. Češka baterija Spyder SR/MR će se sastojati od 3 MR MFU (lansirna oruđa srednjeg dometa), 1 SR MFU (lansirno oruđe kratkog dometa), MSV, 1 radarsko vozilo i 2 CCU. S obzirom da verzije SR i MR koriste različite radare, ima smisla za 2 CCU-a (komandno-upravljačka jedinica).

Sastav baterije Spyder SR/MR:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedna CCU (sa integrisanim ELM-2106) za Spyder SR može da pokriju kratak domet oko baterije protiv pretnji na daljinama od oko 20 km. Drugi CCU će voditi svoja 3 MR MFU-a za Spyder MR i angažovati ciljeve na daljinama do 60 km.

Sada s obzirom na to da je reč o češkim oružanim snagama, prilično je jasno koja će se šasija koristiti za sve komponente baterija Spyder. Koristiće se legendarna i svetski poznata češka šasija Tatra kompanije Tatra Trucks. Tačnije 815-7 FORCE Model 8x8 i 6x6.

Kamionska šasija Tatra:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Te baterije sa dometom dejstva do 60 km (i visinom od 17 km), snažnim višenamenskim radarima i najsavremenijim raketama i sistemima za upravljanje vatrom, biće značajno pojačanje za kopnenu komponentu protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane Češkog ratnog vazduhoplovstva.

Spyder SR/MR, lansiranje projektila, ilustracija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Spyder MR, lansiranje rakete:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nedavno su se pojavile i vesti o tome da češko MO pokušava da kupi naprednije rakete Derby-ER (tako da neće biti kupljene samo rakete Derby i Python 5), koje poboljšavaju Spyder MR do nivoa Spyder LR (velikog dometa) koji je sposoban da pogađa mete na daljinama od čak 80 km i visinama od 20 km.

Spyder SR/MR - projektili:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dalje unapređenje sposobnosti češke zaštite vazdušnog prostora i češke zemaljske protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane je jedan od ključnih projekata procesa modernizacije AČR-a (vojske Češke Republike) i imajući u vidu nedavna dešavanja oko Spyder-a i stvaranja mogućnosti za borbu protiv taktičkih balističkih projektila.

Spyder SR/MR u češkom prilagođavanju baterija (SR do MR, uz opciju unapređenja do ​​LR) izgleda kao odličan izbor sa daljim mogućim poboljšanjima.


* Češka PVO 1.jpg (1251.04 KB, 2997x1109 - viewed 2 times.)

* Češka PVO 2.jpg (134.06 KB, 800x445 - viewed 0 times.)

* Spyder SR komponente.jpg (81.32 KB, 800x587 - viewed 1 times.)

* Spyder MR.jpg (51.65 KB, 640x221 - viewed 0 times.)

* Spyder SR - MR system.jpg (83.42 KB, 925x486 - viewed 2 times.)

* Tatra.jpg (91.32 KB, 680x453 - viewed 1 times.)

* Spyder SR-MR lansiranje ilustracija.jpg (326.9 KB, 900x506 - viewed 0 times.)

* Spyder MR lansiranje.jpg (23.5 KB, 680x383 - viewed 0 times.)

* Spyder SR - Mr pojektili.jpg (142.69 KB, 720x788 - viewed 1 times.)

* Spyder MR sastav.jpg (96.99 KB, 1296x743 - viewed 1 times.)
« Last Edit: April 21, 2023, 12:24:28 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #16 on: May 12, 2023, 11:07:22 am »

DEFEA 2023: Rafael iz Izraela otkriva SPYDER All-in-One novu eru raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane

U značajnom razvoju koji obećava da će redefinisati paradigmu protivvazduhoplovne odbrane, izraelska kompanija Rafael predstavila je na DEFEA 2023, odbrambenoj izložbi u Grčkoj, najnoviji dodatak svojoj SPYDER porodici: konfiguraciju All-in-One (AiO). AiO predstavlja novu vrstu sistema protivvazduhoplovne odbrane, integrišući mogućnosti više sistema u jedno vozilo 8x8, sa naglaskom na agilnost, autonomiju i brzo raspoređivanje.

Dizajniran da zadovolji kritične operativne potrebe modernog bojnog polja, SPYDER AiO (sve-u-jednom) nudi inovativno rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu koje kombinuje brzinu, preciznost i minimalni logistički otisak. Sa svojom fleksibilnošću za raspoređivanje u roku od nekoliko minuta i prilagođavanje izazovnim terenima, AiO služi kao pouzdano sredstvo odbrane od širokog spektra vazduhoplovnih pretnji, uključujući avione sa fiksnim i rotacionim krilima, BPL, krstareće rakete i precizno navođenu municiju.

Zapažene prednosti SPYDER AiO uključuju jedinstveni, skriveni pasivni režim angažovanja podržan elektro-optičkim senzorima i potpuno autonomni režim rada. Njegov sajber ojačan dizajn, prenosivost vazduhom i smanjeni troškovi životnog ciklusa dodatno ga razlikuju od drugih sistema protivvazduhoplovne odbrane. Štaviše, sistem se može pohvaliti minimalnim logističkim otiskom i kompatibilnošću sa drugim sredstvima SPYDER porodice.

Novi sistem je sposoban da radi nezavisno ili da se povezuje sa višim ešalonom (C2). Posebno, radari SPYDER AiO su dizajnirani da detektuju pretnje u pokretu i brzo prelaze u režim otvaranja vatre na zastanku. Kada detektuje pretnju, vozilo se zaustavlja, produžava svoje stabilizacione dizalice i radar i postavlja lanser pod skoro vertikalnim uglom – sve u roku od tri minuta, i sve to bez potrebe da posada izađe iz kabine vozila.

Što se tiče vatrene moći, SPYDER AiO je u stanju da ispali rakete I-Derby SR, I-Derby ER i Python-5. Maksimalni domet rakete varira od 40 km za I-Derby ER do 15 km za Python-5 SR. Sistem može istovremeno da angažuje do četiri mete, a spreman je za pokret se u roku od tri minuta nakon angažovanja.

Težak oko 30 tona, uključujući 8 projektila, AiO model zadržava značajnu sposobnost zaštite kritičnih sredstava, kao što su trupe koje se nalaze na terenu i manevarske trupe, i osetljiva mesta. Ovaj inovativni sistem je postavljen da promeni igru u tehnologiji protivvazduhoplovne odbrane, nudeći fleksibilno, otporno i efikasno rešenje za moderne izazove na bojnom polju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Spyder AiO 1.png (593.23 KB, 795x520 - viewed 0 times.)

* Spyder AiO 2.png (167.01 KB, 641x446 - viewed 0 times.)

* Spyder AiO 3.png (173.55 KB, 740x518 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #17 on: August 10, 2023, 05:41:44 pm »

Komponente raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane Rafael Spyder SR na kamionu Roman 26.410 DFAEG, a iz sastava gruzijskih oružanih snaga

Na vozilima vidimo projektile Python-5, trenutno jedne od najsposobnijih raketa vazduh-vazduh (AAM) u inventaru Izraela i jedan od najnaprednijih raketa V-V na svetu. Kao raketa za dejstva izvan vizuelnog dometa, sposobna je za „zahvat cilja nakon lansiranja“ (LOAL) i ima sposobnost napada u svim aspektima/svim smerovima (uključujući i nazad - kada se nalazi na pilonu aviona).

Raketa ima napredni elektro-optički infracrveni tragač za navođenje (sa infracrvenim prikazom) koji skenira ciljno područje u potrazi za neprijateljskim avionima, a zatim vrši zahvat za završno navođenje.

U okviru sistema PVO Spyder-SR, koji ima Gruzija, projektil Python-5 ima domet od 15 km po daljini i do 9 km po visini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Spajder Gruzija 1.jpg (332.31 KB, 1600x1117 - viewed 1 times.)

* Spajder Gruzija 2.jpg (360.46 KB, 1600x1135 - viewed 3 times.)

* Spajder Gruzija 3.jpg (298.61 KB, 1600x986 - viewed 1 times.)

* Spajder Gruzija 4.jpg (85.66 KB, 912x431 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #18 on: October 26, 2023, 03:30:47 pm »

Odlične vesti za češku protivvazduhoplovnu odbranu

Češka će kupiti 48 naprednih raketa-presretača I-Derby-ER koje proizvodi izraelski Rafael Systems.

Zahvaljujući tim projektilima, Češki sistem protivvazduhoplovne odbrane SPYDER SR/MR može se pretvoriti i u LR verziju, dajući mu domet presretanja od 80 km (sa dosadašnjih 60 km).

SPYDER SR/MR/LR (kratki domet/srednji domet/veliki domet) ima sposobnost obaranja neprijateljskih letelica (sa rotacionim i fiksnim krilima), bespilotnih letelica, krstarećih projektila i precizno vođene municije. Sa poslednjom nadogradnjom na SPYDER-u, on takođe ima mogućnosti borbe i protiv taktičkih balistički projektila.

Češka će platiti 2,8 milijardi CZK (nepunih 114 miliona Eur) za 48 projektila.

Rakete I-Derby-ER stižu do 2027. godine. Češka je naručila 4 baterije SPYDER SR/MR koje će biti isporučene 2025-2026. Svaka baterija se sastoji od 3x MR i 1x SR verzija MFU-a (mobilne lansirne jedinice), 2x CCU-a (komandno-upravljački centar), radarskog vozila (EL/M-2084 MMR) i MSV-a (vozila za popunu raketama).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Spyder SR č.jpg (93.01 KB, 1024x576 - viewed 1 times.)

* Spyder MR č.jpg (57.46 KB, 640x480 - viewed 1 times.)

* Spyder LR č.jpg (38.3 KB, 900x569 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #19 on: November 30, 2023, 07:47:00 pm »

Filipinska vojska uvežbava sa novim sistemom PVO - Spyder

960. Grupa protivvazdušne i protivraketne odbrane Filipinske vojske postavila sistem protivvazduhoplovne odbrane Spyder

960. Grupa za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu Filipinskih vazduhoplovnih snaga rasporedila je Spyder, Filipinski sistem protivvazduhoplovne odbrane (SPADS) kao deo zajedničke vežbe AFP Dagat Langit Lupa 2023 (AJEKS DAGIT-PA).

Primetilo se da su lanseri raketa i dalje prazni kao što su i bili od isporuke, što znači da raketni projektili još nisu isporučeni.

Očekuje se da će oni biti isporučeni zajedno sa poslednjom serijom isporuka koja će uključivati 3. bateriju SPADS i druge povezane komponente.

Filipinske vazduhoplovne snage su naručile 3 baterije kopnenog sistema protivvazduhoplovne odbrane od Izraela u okviru faze Horizon 2 revidiranog programa modernizacije filipinskog vazduhoplovstva i PVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Spyder Filipini 1.jpg (60.53 KB, 984x553 - viewed 1 times.)

* Spyder Filipini 2.jpg (72.08 KB, 1080x615 - viewed 1 times.)

* Spyder Filipini 3.jpg (52.73 KB, 1080x600 - viewed 1 times.)

* Spyder Filipini 4.jpg (64.9 KB, 1080x618 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #20 on: January 10, 2024, 09:02:31 pm »

Rafael završava probu SPYDER "All in one" (Sve u jednom) sistema protivvazduhoplovne odbrane

Sistem protivvazduhoplovne odbrane uključuje integrisani radar, namensku elektro-optičku opremu, napredni sistem komandovanja i upravljanja i Python i Derby presretače, sve instalirano na jednom vozilu.

Izraelska kompanija Rafael Advanced Defence Systems uspešno je završila probe SPYDER All-in-one naprednog sistema protivvazduhoplovne odbrane u saradnji sa Direktoratom za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane (IMOD DDR&D) (MAFAT).

Rafaelova porodica naprednih sistema protivvazduhoplovne odbrane SPYDER je već u operativnoj službi u nekoliko oružanih snaga širom sveta, uključujući Češku. SPYDER pruža rešenja za protivvazduhoplovnu odbranu u različitim dometima i protiv različitih pretnji, uključujući dronove, avione, helikoptere, pa čak i taktičke balističke rakete (TBM).

Sistem presreće pretnje preko dve porodice presretača koje proizvodi Rafael - Python i Derby. Rafael je nedavno predstavio novu konfiguraciju za sistem SPYDER- konfiguraciju "Sve u jednom" - koja nudi kompletan sistem protivvazduhoplovne odbrane koji uključuje integrisani radar, namensku elektro-optičku topremu, napredni sistem komandovanja i upravljanja i Python i Derby presretače, sve instalirano na samo jednom vozilu.

Ova konfiguracija je rešenje za optimalnu tačkastu PVO ili kao PVO manevarskih snaga. Sve ovo, kao deo SPYDER baterije ili u samostalnoj primeni kojom upravlja mali tim. U ispitivanju sprovedenom prošle nedelje u Izraelu, testirano je nekoliko scenarija koji simuliraju postojeće i buduće pretnje, tokom kojih je sistem SPYDER, u svojoj novoj konfiguraciji, presreo bespilotnu letelicu u izazovnom operativnom scenariju direktnim i preciznim pogotkom.

„Aktuelno ispitivanje sistema SPYDER All-in-one, koje se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane MAFAT, predstavlja još jedan tehnološki proboj koji je predvodio Rafael u cilju pružanja kvalitetnog operativnog odgovora, prilagođavajući se složenim pretnjama koje se razvijaju u različitim arenama“, rekao je Rafael SVP i načelnik divizije PVO Brig. Gen. (res.) Fini Jungman. „Ovo je važna prekretnica u razvoju sistema protiv različitih pretnji i dokaz naše izuzetne sposobnosti i efikasnosti sistema za presretanje izazovnih pretnji.

Sa ispitivanja sistema SPYDER All-in-one:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Spyder All in one - 1.jpg (409.44 KB, 2048x1772 - viewed 1 times.)

* Spyder All in one - 2.jpg (559.11 KB, 2048x1366 - viewed 1 times.)

* Spyder All in one - 3.jpg (307.1 KB, 1506x2048 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #21 on: January 13, 2024, 06:42:23 pm »

Spyder All-in-One demonstracija dejstva

U prilogu je video snimak demonstrativnog dejstva novog raketnog sistema PVO izraelske proizvodnje Spyder All-in-One (Sve-u-Jednom). Dakle, na istom vozilu integrisan je radar, namenska elektro-optička oprema, napredni sistem komandovanja i upravljanja i Python i Derby presretači.

Vidimo dolazak samohodnog vatrenog oruđa na položaj za dejstvo, a zatim i poletanje daljinski upravljanog vazduhoplova-mete.

U sledećem segmentu snimka, vidimo i lansiranje projektila Python-5 SR (kratkog dometa) i uspešno pogađanje i uništenje daljinski upravljanog vazduhoplova-mete.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #22 on: April 22, 2024, 08:11:11 pm »

Grčka u pregovorima sa Rafaelom za sistem protivvazduhoplovne odbrane SPYDER

Ministarstvo odbrane Grčke je u pregovorima sa izraelskom kompanijom Rafael o finalizaciji ugovora koji će uključiti sistem protivvazduhoplovne odbrane ove kompanije - SPYDER.

Rat u Ukrajini je podstakao međunarodnu potražnju za ovim borbeno dokazanim sistemom protivvazduhoplovne odbrane.

Češka Republika i Maroko odabrali su sistem protivvazdhoplovne odbrane Rafael SPYDER za svoje potrebe PVO kratkog dometa.

Nedavno je Rafael, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, uspešno završio testiranje naprednog sistema PVO SPYDER u njegovoj najnovijoj, jedinstvenoj konfiguraciji – "All in one" - "Sve u jednom". Test je uključivao presretanje BPL u izazovnom operativnom scenariju, postižući direktan i efikasan pogodak.

Sistem SPYDER, koji je proizveo Rafael, operativno koristi nekoliko vojnih snaga širom sveta, pružajući rešenja za protivvazduhoplovnu odbranu protiv različitih vazdušnih pretnji, uključujući rakete, bespilotne letelice, avione, helikoptere i taktičke balističke rakete (TBM). Sistem presreće pretnje koristeći dve porodice raketa presretača koje je proizveo Rafael, Python i Derby.

Nedavno je Rafael predstavio novu konfiguraciju za SPYDER—All in one, sa integrisanim radarom, elektro-optičkim lanserom, naprednim sistemom komandovanja i upravljanja, i Python i Derby presretačima, koji su svi montirani na jednoj platformi. Ova konfiguracija služi kao optimalno rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu tačaka ili odbranu područja, bilo kao deo SPYDER baterije ili raspoređeno nezavisno uz minimalno učešće operatora.

U testu sprovedenom prošle nedelje u Izraelu, sistem SPYDER All in One uspešno je presreo bespilotnu letelicu u složenom operativnom scenariju, postigavši uspešno presretanje mete.

SPYDER All in One:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Spyder All in one - 1.jpg (409.44 KB, 2048x1772 - viewed 1 times.)

* Spyder All in one - 3.jpg (307.1 KB, 1506x2048 - viewed 1 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 569


« Reply #23 on: April 23, 2024, 06:06:45 am »Ракета Python је читава фамилија ракета В-В, у употреби већ двадесетак година и развијена од Сајдвајндера, а Derby је даље усавршена верзија.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 569


« Reply #24 on: April 23, 2024, 07:13:55 am »


Исправка. Ракета Python je даљи развој француске ракете Magic, широко коришћене на француским Миражима у израелској служби.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 895« Reply #25 on: May 20, 2024, 06:17:00 pm »

Kenija kupuje sistem protivvazduhoplovne odbrane Spyder od Rafaela

Odbrambene snage Kenije od Izraela nabavljaju napredne sisteme protivvazduhoplovne odbrane za milijardu Shl na odloženo, signalizirajući produbljivanje odnosa između dve zemlje.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Spyder će isporučiti izraelska državna kompanija Rafael Advanced Defence Systems Ltd, koja se nedavno pohvalila da njena oprema može da se bori protiv balističkih projektila.

Kenija od Izraela nabavlja raketni odbrambeni sistem Spyder koristeći zajam od 1 milijardu Shl od Tel Aviva usred rastućih bezbednosnih pretnji u Adenskom zalivu od Huti pobunjenika i somalijskog Al-Šababa.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Spyder biće nabavljen od izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Sistems Ltd, uz neotkrivene troškove kroz zajam, pokazuju budžetski dokumenti Ministarstva finansija koji su u utorak uveče predstavljeni parlamentu.

„Nabavka prve količine (1) ojačane baterije raketnog sistema srednjeg dometa – sistem protivvazduhoplovne odbrane Spyder“, navodi se u dokumentima budžeta Trezora koji su dostavljeni parlamentu u utorak, a predviđaju nove zajmove za finansijsku 2024/25. godinu koja počinje 1. jula ove godine.

Spyder je raketni sistem zemlja-vazduh nižeg nivoa, brze reakcije, konstruisan za suzbijanje napada aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i precizno vođene municije.

Sistem presreće pretnje pomoću dve porodice raketa koje je proizveo Rafael: Python i Derby.

Spyder-ova otvorena arhitektura omogućava da se dodatne komponente lako integrišu i fleksibilno kombinuju, pružajući različite konfiguracije sa različitim opsegom i mogućnostima na osnovu potreba i prioriteta kupaca.

Njegove autonomne mogućnosti mogu da otkriju pretnje dok su u pokretu i omoguće lansiranje od 360° u roku od nekoliko sekundi nakon što je meta proglašena neprijateljskom, u mogućnostima za sve vremenske prilike, sa višestrukim lansiranjem i orijentisanošću na mrežni rad.

Svi Spyder sistemi imaju višestruke mogućnosti angažovanja meta za borbu protiv napada zasićenja.

Kupovina Spydera od strane Kenije možda nije povezana sa nabavkom istog sistema protivvazduhoplovne odbrane od strane susedne Etiopije pre četiri godine. Dve izraelske kompanije, Israeli Aerospace Industries i Rafael, instalirale su Spyder-MR odbrambeni sistem u blizini GERD-a (velika brana u Etiopiji, na reci Plavi Nil, prim. Kubovac) u julu 2019. Sistem je navođen radarom Elta, što ga čini efikasnim protiv aviona koji lete na malim i srednjim visinama, bespilotnih letelica, krstarećih raketa i precizno navođena municija u dometu sistema.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* spyder-firing-unit-539x400.jpg (144.61 KB, 539x400 - viewed 8 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 23 queries.