PALUBA
June 07, 2023, 03:05:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 30   Go Down
  Print  
Author Topic: T-90, osnovni borbeni tenk  (Read 180443 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #15 on: September 03, 2010, 03:30:49 pm »

Za tenk jeste bitno da ide brzo. Bitnije je da ide dugo. Čitav dan ako treba bez prekida. Da si u T72 stavio amera koji nema pojma o vožnji a u Leoparda nekog njihovog vrhunskog vozača sigurno je da bi Leopard bio brži. Vidi se da ovaj sa Youtube-a hoće da da prednost svima osim T72. Bila su, a još su živi, dvojica. Jedan je u penziji, a drugi još radi. Samo dvojica. Sa njima je tank M84 letio. Da ne kažem ko avion, ali je letio. Probni vozači. Obišli smo svijet. Kad gađam iz tenka, a oni vozači, samo sljepac može promašiti. A tenk leti ko ptica. Skoro.

Priča da se sa tenkom ne može pogoditi kad ide brzo mi je čudna. Gađao sam i pogađao pri brzini od 40 Km na sat na oko 2 Km metu koja ide bočno brzinom od 40 Km na sat. Ukupan rastur zrna ( može se reći i srednji pogodak) je bio 12 cm. To je manje od polovine ekrana u koji sada gledate. Vozio je jedan od ovih koji nije u penziji. Da neko ne kaže da je lako gađati sa potkalibarnim. Gađao sam sa trenutnofugasnim zrnom.

Kad bi samo znali koliko sam vidio tenkova koji su rađeni kao prototip, potrošene godine na njih i nikad nisu završeni. A bili su hvaljeni.

Prvi sam stranac koji je vidio Al Khalida. Tad nije bio ni sličan sadašnjem tenku. Od prve faze do serije prođe dosta vremena. Nema više tenkova kao T34 koji su se pravili na pokretnoj traci. Ili T59. Radio sam na pokretnoj traci za proizvodnju tenka T59. Ali i taj tenk ima milion verzija. Svaka država doda nešto svoje. Zavisno od para i mogućeg neprijatelja. Kad smo napravili ugovor o isporuci tenkova jednoj stranoj vojnoj sili, super tajan ugovor, nakon nekoliko dana smo dobili zahtjev za isti takav ugovor zemlji koja bi bila eventualni neprijatelj ovoj prvoj zemlji. Ispitivanja nisu bila potrebna. Uradio ih je njihov neprijatelj. Ako valja jednima valja i drugima.

Prečistač vazduha za tenk M84 za SFRJ nebi mogao raditi u pustinji Pakistana. Drugačija granulacija prašine. Motor bi produvao za pet dana. I jeste. Za svaki teren drugačija verzija. Tenkovima koji su u pustinji ne treba zaptivanje. Neće pod vodu. To je jedna od razlika T55 i T59. Zato je T59 dosta jeftiniji.

Postoji nešto što se zove uzaludni pokušaji i stalni promašaji. Koliko je toga bilo na našem tenku. O tome se i ne priča. Rusima treba tržište za tenkove da bi otplatili skup razvoj. Probaj ovako, onako, ide, ne ide, izmjeni ovo ili ono. Imamo tehnologiju za ovaj čelik, nemamo za onaj drugi. Cijev ćemo kupiti, motor ćemo praviti. Municija ima gotova na više mjesta. Uklopi se u finansije. Za svako tržište ima verzija tenka i cijena. Koliko bi koštao tenk koji je najbolji u svemu na svijetu. Ko bi ga kupio. Popuni koju brigadu sa  skupim tenkovima. A onda nema para za ono ostalo. Vojska ima budžet. Britanskoj vojsci su nakon bombardovanja SRJ kasnile plate nekoliko mjeseci. Budžet.

Ti skupi tenkovi imaju puno dijelova. Komplikovani za rukovanje. U mojoj istoriji rada na M84 samo je jedan (JEDAN) starješina znao da iskoristi sve mogućnosti, Zoran T. iz VP 1554 Voždovac. Može se u tenk staviti sve i svašta, ali ko će sa tim da rukuje. Velikim je starješinama bitnije da je tenk kompletan i čist nego da je ispravan. Tako se bolje napreduje. Vojnici na odsluženju vojnog roka kojima je cilj teme da prođe vrijeme. Ko bi to održavao. Pošalješ tenk u akciju u Gornju Vukoje*inu i on ti tamo crkne. Komplikovani sitem ne radi, skupi tenk stoji, dobra meta, nema ekipe koja ga zna jer je tenk komplikovan, a ta mala ekipa popravlja neki drugi isto tako komplikovan tenk na drugoj crti bojišnice.

Gledam onaj korejski tenk. Podešava elevaciju sa hidraulikom točkova. Baš me interesuje kako radi stabilizaciju u pokretu. Ne postoje ti snimci. Koja je tu brzina gađanja. Kao onaj švedski tenk bez kupole. Koja ekipa će to da održava. Koja se oprema treba nositi na teren. Kolika je potrebna ekipa za održavanje. O ovome možemo da pričamo idućih sto godina i da sve ne kažemo.


 

Trifko, dobar je onaj softver. Ima po noći pet akcionih kanala. Taman za Božu. Grin

Pozdrav

Vlado
Logged
dmitriydonskoy1380
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #16 on: September 03, 2010, 05:15:52 pm »

Sve razumijem to za pouzdanost, recimo kazu da leclerc u UAE vise ne radi nego sto radi, jer sva te elektronika ima temperaturni opseg koji je vrlo mali, otkaze klima uredjaj i superskupi i vrhunski zapadni tenk na vrijedi ni koliko dobra praga. Citao sam da rusi koji odrzavaju bmp-3 tamo kazu da svi izbjegavaju da rade kao majstori na leclercu, jednostvno previse posla i sve prekomplikovnano.
« Last Edit: September 04, 2010, 12:25:51 pm by Rade » Logged
dmitriydonskoy1380
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #17 on: September 03, 2010, 06:29:54 pm »

Bas sam mislio da je ovo u skladu s pravilima, tj. da se moze provuci, uglavnom necu vise. Pitanje za Vladu, a i ostale, koliko se moze nadograditi (modernizovati) T 90, a da se ne radi o radikalnoj modifikaciji ( skoro novi tenk) ? Pouceni iskustvima sa T 72 i M 84, sta bi vi mijenjali? pozdrav i bez ljutnje  Smiley Smiley
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 305


« Reply #18 on: September 03, 2010, 11:21:35 pm »

@dmitriydonskoy1380, ne znam odakle ti ideja o lošoj poziciji motora zbog spore zamene ili lošoj transmisiji. Takođe i o sporom ubrzavanju tenka. Power Pack za tenkove serije T-72, fabrika 14. Oktobar je napravila još odavno. Motor se menja za pola sata. Rusi nisu dostigli snagu od 1200 KS jer nisu ugradili interkuler i još ponešto na pumpi visokog pritiska, što je FMSN odradio odavno na motoru V46-TK1. Uz odgovarajuću transmisiju sa pet stepeni prenosa, koja je razvijana za motor V46-TK1, tenk verovatno "kida" asfalt. Rusi verovatno imaju nekog razloga zašto nisu primenili rešenje sa našeg M-84A. Ja mogu samo da potvrdim da je snimak koji si postavio čista propaganda, jer znam kako tenk M-84 (T-72) ubrzava. Kada pod punim gasom krećeš iz druge brzine, za trenutak gusenice pod asfaltom šlajfuju u mestu. Šaltaš ga na dalje iz druge u četvrtu pa u šestu i na kraju u sedmu, preštrikao bi tog napucanog Leoparda kao od šale. Da ne govorim o M-84A koji ima 1000 KS.
« Last Edit: September 03, 2010, 11:27:30 pm by Bandzi » Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #19 on: September 04, 2010, 12:09:27 am »

Čitajuć tvoj post bandži pade mi na pamet da vidim kojom snagom po toni raspolaže Leopard, a kojom M-84A.
Očekivao sam veću razliku, a ono približno isto.
Leopard 1479 HP / 62.3 t =23.74 HP/t
M-84A 1000 HP / 45 t =22.22 HP/t
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #20 on: September 04, 2010, 07:19:27 am »

Banzi,

jedna ispravka

Power pack se mjenja za manje od 15 minuta.

Druga stvar

zar moramo da komentarišemo svaki tekst na ovome forumu. Neki tekstovi ne zahtjevaju pažnju i odgovore.
Logged
dmitriydonskoy1380
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #21 on: September 04, 2010, 10:58:10 am »

Vlado, Vlado, nisam ja izbjeglica iz DJ.DJ, pa da te uhodim.
-tvoje pisanje sam procitao od A-Z na sledecem sajtu:
http://members.multimania.co.uk/oklop/vlado.htm
-Dmitriy Donskoy 1380 pisao na sajtu 63 padobranske, objavio temu " sovjetsko-avganistanski sukob":
http://www.63padobranska.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=2854
 i jos par postova, diskutovao na sada zatvorenom forumu warfare.ru na temu : Russian Anti-Armour Weapons and Israeli Tanks in Lebanon, na forum My city nisam pisao, vrlo dobro se sjecam svakog posta na nekom forumu.
U arhivi imam svega, finih stvarcica za diskusiju, uostalom vi ste tvrdoglavi totalno- recimo kakve veze power-pack 14-oktobra ima veze sa T 90 i njegovim motorom, sve se to radi u Rusiji. Recimo da znam svoje korijene 300 godina unazad, sve do dolaska sa Kupresa, ja s vama ozbiljno i s postovanjem, a ti Vladimire zapeo ko tvrdoglavi krajisnik,a ja sam prijatelj, dobronamjeran. Sad se povlacim na rezervne polozaje, vi diskutujte, sto bi ti rekao: posmatram vas  Wink. Pozdrav svima i sto bi ameri reki: no hard feelings  Smiley

Ps. U vezi t-95 imam ovaj sazetak:
Main Battle Tanks
Object 195 "T-95"
Developer: Uralvagonzavod (UVZ) at Nizny Tagil
Weight: 50 tons
Height: 1800 mm
Crew: 3
Engine: 1500 hp Diesel/2000 hp gas turbine
Maximum Road Speed: 100 km/h
Maximum Off-road Speed: 50 km/h
Ground Pressure: 0.9 kg/m2
Main Gun: 152 mm
Ammunition: 36 rounds
Auxiliary Armament: 7.62 mm
Self-Protection Systems: Shtora-1, Drodz-2/Arena
Armour: Relikt
Stage: Trials
Development of the Object 195 next generation MBT began in 1988-1989 by a team led by V. Potkin. It represents the "high-end" component, with Object 640 being the "middle-end" component of future Soviet tanks. It was originally planned to be ready in 1994. However, the collapse of the USSR considerably slowed down development, and prototype tests began only in 1997. Several prototypes have been constructed, and the tank is now planned for production in 2007.
The three-man crew is seated in an armoured capsule inside the hull of the tank. This arrangement with an unmanned turret improves crew safety and allows reducing the height of the vehicle. A fourth crew member is located in the battalion support company. The crew can enter the tank from the back. The tank features an automatic self-diagnosis system. Outside view is provided by three sets of periscopes in front hull and three optical sensors on top of the turret. The fire-control system includes optical, imaging infrared and radar channels and a laser rangefinder. An IFF system is also included. Ammo is carried in the turret bustle and loaded by a new type of autoloader. The completely new rear mounted X-shaped Diesel engine delivers 1500 hp to a new transmission system. An unique drive train suspension system helps improve ride smoothness and the noise levels are lower than on previous Russian tanks. Measures for signature reduction (LO) have been incorporated into the design of the tank.
The Relikt defense suite is five times more effective than Kaktus. It detonates on command before the round hits based on information from radar. It can be installed on T-72B and T-90 tanks and is being tested in the Leningrad Military District.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 145« Reply #22 on: September 04, 2010, 12:48:08 pm »

Давление на грунт: около 0,9 кг/см²
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #23 on: September 04, 2010, 04:54:14 pm »

recimo kakve veze power-pack 14-oktobra ima veze sa T 90 i njegovim motorom, sve se to radi u Rusiji. 


Imaš pravo @dmitriydonskoy1380, Power Pack proizveden u 14. oktobru Kruševac nema ama baš nikakve veze sa T-90. To se može pomenuti u žaru diskusije ako je nekako vezano, ali do toga nažalost nije došlo.
Ubuduće sve što nema veze sa temom i što procenim kao spam brišem bez upozorenja.

Sad se povlacim na rezervne polozaje, vi diskutujte, sto bi ti rekao: posmatram vas  . Pozdrav svima i sto bi ameri reki: no hard feelings

Nema nikakve potrebe da se igde povlačiš. Slobodno piši i iznesi svoja zapažanja.
Ja sam nešto pokušao da sakupim sa Interneta o tenku T-95, tu nam se pridružio i član iz Ukrajine @Andrei_bt, koji nam je i saopštio pre neki mesec da je projekat T-95 obustavljen, pa pogledaj malo i tu temu, na stranici:
https://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/diskusija-ruski-tenk-t-95/
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 305


« Reply #24 on: September 05, 2010, 02:14:00 pm »

Ja sam Kruševački "Power Pack" pomenuo u smislu da ga nije problem napraviti. Verujem da bi Rusi isto tako mogli da ga naprave i za T-90 ukoliko bi im se to ukazala potreba.
Logged
dmitriydonskoy1380
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #25 on: September 05, 2010, 03:43:33 pm »

Uostalom, evo nekoliko ruskih analiza, zanimljivih stvari ima
transmisija:
http://btvt.narod.ru/4/transmission_bydyshee.htm
reaktivni okop:
http://btvt.narod.ru/1/zudt/zudt.htm
nesto o koncepciji zastite:
http://btvt.narod.ru/1/bronja_ukraini/bronja_ukraini.htm
podkalibarna municija za 125 mm, ruska-sssr:
http://btvt.narod.ru/4/bps.htm
eventualna modernizacija bi mozda bila ovakva:
http://btvt.narod.ru/3/omsk_turret.htm
t 90 protiv m1a1:
http://btvt.narod.ru/4/t-90vsabrams.htm
dobra analiza ruskih i zapadnih tenkova, sa osvrtom na stanje ruske tenkovske industrije:
http://btvt.narod.ru/1/tank3.htm
evo i analiza vjesanja t-72 i t-64:
http://btvt.narod.ru/4/t-64_t-72.htm
Eto ko hoce nek procita, i sam zakljuci, ruska je literatura, ali daje drugaciju sliku od zapadne, i mnogo je dublje analizirano , pozdrav  Smiley
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #26 on: September 05, 2010, 04:35:49 pm »

Ja ne znam ruski, bez šale.
Logged
dmitriydonskoy1380
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #27 on: September 05, 2010, 05:12:17 pm »

Ne znam ni ja  Cool, ali probaj s google translate, pa onda pogledaj ruski tekst i probaj izvuci neki logican prevod, parola : snadji se  Smiley
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #28 on: September 05, 2010, 05:30:03 pm »

Drugim rečima, nije to poenta foruma, jel bi onda mogli da stavimo ovaj baner i da zatvorimo forum:Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #29 on: September 05, 2010, 06:55:21 pm »

Uz malo znojenja mozga moguće je poprilično razumeti i bez znanja jezika. Tako ja čitam poljski i češki.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 30   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.