PALUBA
September 23, 2023, 06:24:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 28   Go Down
  Print  
Author Topic: Treći svetski rat započeće hakeri?  (Read 117047 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #195 on: March 17, 2013, 12:05:48 pm »

Cyber terorizam

....Neobjašnjivo i neuzastavljivo usporavanje interneta, bit će prvi znak da nešto nije u redu. Potom će otkazati mreže kojima se koriste trgovački i bankovni sektor, koje ravnaju bankovnim operacijama, finacijskim servisima , burzama...  police u velikim trgovačkim lancima ostat će prazne jer informacije jednostavno nikada neće doći do skladišta.

Slijedi aktiviranje unaprijed postavljenih "logičnih bombi" na internetskim mrežama koje upravljaju opskrbom električne energije, vodovodom i  kanalizacijom. Električne će centrale ili prestati raditi ili će zbog nezaustavljivog zagrijavanja jednostavno eksplodirati. Semafori će se zaustaviti, benzinske pume neće vise moći točiti gorivo, vlakovi će stati, avioni u zraku sudarati.  Hitne službe, bolnice, policija, vojska, vlada, svi će se naći u situaciji da ne mogu ni brzo ni lako pomoći  građanima. Zavladat će nesigurnost, panika i bezakonje...


Tako otprilike Richard Clarke, visoki dužnosnik za kontraterorizam koji je služio tri američka predsjednika: Busha starijeg, Clintona i Busha sina, opisuje u svojoj knjizi Cyberwar, The Next  Threat to National Security (Cyber rat, slijedeća prijetnja nacionalnoj sigurnosti) početak clicks kriega - rata unutar virtualnog  prostora  internetskih mreža s razornim posljedicama na stvarni svijet ljudi.

Knjiga je objavljena jos 2010., ali su je se mnogi nedavno prisjetili na skupu o  cyber terorizmu u jednom washingtonskom think tanku. Naime, Mandiant, washingtonska tvrtka za cyber sigurnost prošli je tjedan optužila kinesku vojnu obavještajnu službu za internetsku špijunažu i online napade na barem 150 američkih tvrtki. Ojačali su i zahtjevi prema Bijeloj kući da se predsjednik Obama oštrije postavi prema Kini. Da Obama uzima ozbiljno mogući rat u  internetskom prostoru, nije nepoznanica: prošli su mjesec iscurili prijedlozi novog zakona o postupanju u slučaju opasnosti od cyber terorizma i visoke ovlasti koje bi on kao američki predsjednik imao u takvim slučajevima. Nije ni slučajno da će se unatoč svim smanjenjima američkog budžeta za obranu jedino odjelu za zaštitu od cyber napada povećati primanja.

U svakom slučaju, tema cyber kriminala, špijunaže, pa i rata sve je češće. A kao  zemlje izvori takvih nedjela u Washingtonu se najčešće spominju stari neprijatelji Iran, Rusija, Kina.

Iranske su cyber sposobnosti još uvijek ograničenih dosega, iako je Iran više nego i jedna zemlja iskusio što znači cyber napad na mrežni sustav svog nuklearnog pogona. I zapadne tvrtke za internetsku sigurnost utvrdile su da je virus koji je 2010. nanio kobnu štetu iranskom postrojenju za obogaćivanje urana mogao nastati sam u nekoj državi. Osumnjičene su bile Sjedinjene države i Izrael. Ni jedna to nije priznala niti zanijekla, ali iranski je nuklearni program bio onemogućen za barem dvije godine. Za Rusiju se misli da provodi cyber špijunažu na veliko, za Kinu da ulaze i trenira tisuće cyber "ninja" i da bi do sredine stoljeća mogla u informatizaciji nadići Ameriku. SAD, Britanija, Iran,  Sjeverna koreja, Izrael, sve te zemlje razvijaju i istražuju područja cyber ratovanja i to ne samo za obrambene već i napadačke svrhe.

Prvo desetljeće 21. stoljeća bilo je ratno. I dok ono polako završava, digitalna se  bojišnica već nazire. Amerika se povukla iz iračkih pustinja. Uskoro će i iz afganistanskih vrleti, a paralelno raste nova vojna sila, bez uniforme i oružja, aviona i brodova. Sjede za kompjutorima, a njihova su bojišnica internetske mreže diljem svijeta. I među njima mali rat vec tinja. Napad kodovima i  podacima, poslan s računala može biti jednako razoran i krvav kao i oružani sukob, tvrde stručnjaci. Knjige i razmišljanja o cyber ratovima sve manje podsjećaju na science fiction. To je nova činjenica 21. stoljeća. Hakerski upadi bilo pojedinačni ili državni bitno će mijenjati  budućnost interneta, smatraju analitičari. Oni pesimistični predviđaju mu "ballkanizaciju"-  raspad na male autonome mreže koje će jedna drugoj ograničavati slobodu. Drugi smatraju da bi jedino rješenje bilo uvođenje legalnog okvira za prostor cyber djelovanja, međudržavni ugovor, nešto poput Ženevske ili Haške konvencije.

A dok se to ne dogodi cyber prostor ostaje divlji zapad današnjice.

  HRT
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #196 on: March 20, 2013, 11:08:21 pm »

Hakerski napadi na nemačku vladu

17.03.2013.

Nemački Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka prošle godine je registrovao oko 1.100 napada na računare vladinih institucija. Internet-špijunaža postaje sve suptilnija i opasnija, a stopostotne zaštite – nema.

Na prvi pogled elektronska pošta ne izgleda sumnjivo. Ali ona sadrži tzv. trojance koji špijuniraju računare. Kradljivci podataka su pretežno zainteresovani za planove u oblastima energije i finansijske privrede, ali i za strategije Nemačke prema drugim državama. Prema podacima stručnjaka za bezbednost, omiljeni ciljevi onlajn-špijunaže bili su kabinet kancelarke i Ministarstvo spoljnih poslova.


Napadači iz Rusije i Kine

To odakle napadi potiču može da se zaključiti na osnovu veličine virusa. Pre svega je reč o Rusiji i Kini, premda su njihove vlasti deklarativno protiv kibernetičke špijunaže i poriču napade. Američke firme koje se bave odbranom od internet-napada, sakupile su mnogo informacija koje potvrđuju da iza napada često stoje hakeri iz Kine. I nemački stručnjaci za bezbednost znaju koje se metode primenjuju za prikupljanje informacija u oblasti politike. Tako u kineskoj vojsci postoji specijalno odeljenje za hakerisanje.

Mirko Manske, istražitelj pri Saveznom uredu za kriminalistiku, prati hakersku scenu širom sveta i tvrdi: „Aktivisti su kineski hakeri.“ To potvrđuje i Sandro Gajken, istraživač tehnike na berlinskom Slobodnom univerzitetu: „Kineske jedinice zapošljavaju i do 150.000 hakera, među njima je i mnogo talentovanih studenata. Kinezi imaju dobru strategiju i taktiku, i daleko su moćniji od Amerikanaca.“


Mere odbrane

Stručnjaci za bezbednost priznaju da nema stopostotne zaštite od internet-špijunaže. Teško je proceniti koliko su hakerski napadi uspešni, s obzirom na to da hakeri često perfektno uklanjaju svoje tragove. Mnogi napadi na računare nemačkih vladinih institucija odvijaju se preko iznajmljenih servera u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otuda se Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka trudi da kroz direktne razgovore obuči i senzibilizuje vladine službenike, kako bi lakše prepoznali trikove špijuna i reagovali na odgovarajući način.


Pretnja raste

Dirk Majsner, stručnjak za bezbednost i poznavalac Azije, kaže da se previše govori o špijunaži, kada je reč o virusima i hakerskim napadima: „U budućnosti ćemo biti suočeni sa sabotažom, rukovođenom ucenjivačkim motivima“. To znači da bi ucenjivači, ukoliko mogu da prete objavljivanjem ili čak uništavanjem osetljivih podataka, od jedne vlade mogli da zahtevaju određeno političko ponašanje.

Stručnjak Sandro Gajken smatra da su hakerski napadi sve opasniji: „Tehnički je moguće da se isključi kompletno snabdevanje strujom na dve do tri nedelje. To bi predstavljalo ogroman problem. Mere za snabdevanje u vanrednim situacijama bile bi dovoljne u prva 24 sata. Posle toga više ne bi bilo vode i snabdevanja namirnicama. Krizni menadžment bi postepeno izostao.“

Nemački bezbednosni organi ne žele da komentarišu takve scenarije. Ali oni potvrđuju da hakerski napadi na političke centre sve više dobijaju na značaju.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #197 on: March 29, 2013, 01:12:53 pm »

Uhapšena trrojica egipatkih ronioca u pokušaju da preseku podmorski kabal SEA-ME-WE 4 koji povezuje Evropu sa Severnom Afrikom, Bliskim Istokom i Azijom.

28.03.2013.

Ovih dana je najavljivano da može doći globalno do pada (ili skroz nestanka) internet brzine, a uzrok je ovaj kako ga nazvati, hakersko teroristički pokušaj, da se preseče podmorski kabal SEA-ME-WE 4.

Trojica muškaraca uhapšeni su od strane egipatske vojske u pokušaju da preseku podmorski internet kabal.
Patrola je zauustavila ribarski brod u blizini mediteranskog lučkog grada Aleksandriji i uhapsili trojicu ronioca, objavila je egipatska vojska na svojoj zavničnoj Fejsbuk stranici.

Veruje se da su uhapšeni pokušavali da preseku podmorski kabal SEA-ME-WE 4 koji čini glavnu internet vezu između Azije i Evrope, a ide od Francuske do Malezije, povezuje Italiju, Sverenu Afriku, Bliski Istok i Južnu Aziju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Quote
Three Egyptian divers 'tried to hack through internet ocean-floor cables in attack that could have taken ENTIRE continent offline'
Three men arrested by the Egyptian army for 'cutting undersea cable'
If the bid was successful it could have taken an 'entire continent offline'
It comes after one of the biggest cyber-attacks ever launched

Three men have been arrested by the Egyptian army for apparently trying to cut through an undersea Internet cable.

A patrol stopped a fishing boat near the Mediterranean port city of Alexandria and arrested three divers, an army spokesman said on his official Facebook page.

It is believed they were trying to cut through an SEA-ME-WE 4 undersea cable -  one of the main connections between Asia and Europe, running from France to Malaysia and linking Italy, north Africa, the middle east and south Asia.

If the men had been successful, experts warned they could have taken an 'entire continent offline', but interruptions were reported around the region, including Dubai and India, today.

The men were reportedly just 750metres off the shore of Alexandria when they were caught.

No indication of who the men were or what their motive for cutting the cable was. It is also unclear how much damage was done.

But Sky News reported that there was evidence of slow internet connections as far away as Pakistan and India, according to a network security firm which studies web traffic.

The cable is owned by Telecom Egypt, the biggest web provider in the north African country and slow services were expected to be improved by the end of today.
 
Operator SEACOM said in the hours that followed the men's arrest that it was confident that full service would be restored quickly.

It added in a statement earlier today: 'We understand from our Egyptian colleagues that the investigation is in its early stages and nothing is as yet confirmed with regard to the cause of the damage to SMW-4'.

The company said that it did not believe that recent damage caused to another cable was caused by sabotage due to its location.

Jim Cowie, chief technology officer of US-based Renesys, said a cut cable can cause data to become congested and flow the long way around the world.

The same SEA-ME-WE 4 was seriously damaged back in 2008 by a ship's anchor.

Then, Egyptian web traffic was cut by around 75 per cent until the cable was repaired.

News of the men's arrest comes after a bitter feud between two online companies - a group which aims to block unwanted emails known as ‘spam’ and a firm accused of sending them - has already been blamed for days of disruption for internet users, in the biggest cyber-attack ever launched.  

Spam-fighting organisation Spamhaus said it has been subjected to a massive cyber-attack, apparently from Dutch company Cyberbunker which it black-listed earlier this month.

At its peak, Cyberbunker clogged up 300 gigabits per second of the Internet, it has been reported.

But if the men had been successful in their undersea sabotage attempt, it would have effectively switched off 1.28 terabits — four times as much bandwidth— and with nothing more high-tech than an axe, Quartz.com claims.

It said: 'Most big countries have several redundant cables landing on their shores.

'But the loss of even a single one means that all the traffic must be jammed through remaining connections, causing congestion.

'And there is nothing to stop determined attackers from targeting several cables. Indeed, since many cables go through geographic chokepoints like the Suez, it wouldn’t be difficult to disrupt a whole bunch of connections in a brief period of time.'

In the past week there have been several reports of severed cables off the coast of Egypt that are part of Seacom, a network of cables serving much of Africa.

Business Standard, of India, reports many using Bharti Airtel, Vodafone India, Tata Communications and state-run Bharat Sanhar Nigam Ltd (BSNL) had witnessed disruption or a slower speed during the past few days as a result of the recent fibre optic cable breaks off the Egyption coast, close to Alexandria.

It reports the fibre optics which were cut include Europe India Gateway (EIG), Telecom Egypt North (TEN), South East Asia–Middle East–Western Europe 4 (SMEWE4), India-Middle East-Western Europe (IMEWE).

It had been thought that ships had accidentally caught the cables, but there are now concerns there could be a concerted effort to take down Egypt’s connectivity, although it has not been confirmed whether the incidents are connected.

SEACOM did not give any explanation for the cuts it said hit its cables and other network systems funneling telecoms traffic backwards and forwards in the early hours of Friday.

Web users have reported slower connections across Egypt since then.

The firm, which carries traffic for other companies, said yesterday that services had been restored only to report hours later another connection had been cut.


Autor: Amanda Williams
Izvor: www.dailymail.co.uk

Ovo je snimak optički fiber sistem kabl SEA-ME-WE 4 koji se prostire na 20.000 hiljada kilometara.
Snimak nema veze sa ovim vestima (snimak datira iz 2010.), već samo pokazuje sam izgled kabla na morskoj dnu
<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/l1AWYc-I1NI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>


* uhapšeni (1).jpg (37.86 KB, 634x368 - viewed 112 times.)

* uhapšeni (2).jpg (79.79 KB, 634x462 - viewed 119 times.)

* uhapšeni (3).jpg (69.13 KB, 634x398 - viewed 115 times.)

* potez koji povezuje kabal SEA-ME-WE 4.jpg (47.36 KB, 634x339 - viewed 110 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #198 on: April 06, 2013, 09:39:54 am »

Napadnuti Internet resursi Severne Koreje

05.04.2013.

Hakeri su napali resurse Severne Koreje u mrežama Twitter i Flickr što je dovelo do obustave rada stranice, prenosi u četvrtak britanski list Guardian.

Na stranici Severne Koreje na Flickr je objavljena fotografija Kim Džong Una sa svinjskom njuškom i istetoviranim Miki Mausom, propraćena rečima da se severokorejski lider osuđuje za nuklearne ucene i trošenja novca dok narod umire od gladi.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #199 on: April 06, 2013, 12:31:48 pm »

Srbija među 25 država koje špijuniraju Facebook i Skype

03.04.2013.

Beograd - Kako piše New York Times a prenose Naše novine, Srbija je jedna od 25 zemalja
u svetu čije vlasti koriste softver FinSpy (FinFisher) za špijuniranje svojih građana.


Na listi zemalja koje su klijenti britanske kompanije Gamma Group koja proizvodi ovaj softver su, pored Srbije, i Australija, Bahrein, Bangladeš, Velika Britanija, Bruneji, Kanada, Češka Republika, Estonija, Etiopija, Nemačka, Indija, Indonezija, Japan, Letonija, Malezija, Meksiko, Mongolija, Holandija, Katar, Singapur, Turkmenistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD i Vijetnam

Kada je reč o Srbiji, ovaj program je najverovatnije u vlasništvu nekih od obaveštajnih službi (BIA, VOA, VBA), s obzirom da proizvođač tvrdi da se softver prodaje isključivo državnim vladinim agencijama za potrebe kriminalnih istraga.

To je navodno i osnovna namena programa FinSpy - praćenje kriminalaca, i to najčešće pedofila, terorista, pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, otmičara i trgovaca ljudima.

Iako Gamma Group nikad ne objavljuje podatke o svojim klijentima, spisak država kojima kompanija prodaje svoj softver pokazuje da postoji mogućnost njegove zloupotrebe i korišćenja u svrhe koji izlaze iz okvira kriminalnih istraga

U nekim od državama koje se nalaze na spisku klijenata kompanije ne postoje zakoni kojima se jasno definišu pravila upotrebe ovakvih programa, tako da nije nemoguće da se umesto za praćenje otmičara ili dilera droge softver koristi u političke svrhe.

FinSpy je prvi put primenjen u Bahreinu. Softver je sličan trojanskim programima a u računar dospeva putem zaraženog emaila.

On snima ekran, razgovore na Skype-u, uključuje mikrofon i kameru na računaru, beleži aktivnosti na tastaturi, krade fotografije i dokumente sa računara i smart telefona i sve to naravno bez znanja vlasnika o tome.

Stručnjak za bezbednost Marko Nicović kaže za Naše novine da je ovaj program u Srbiji mogao da dospe samo u ruke neke od obaveštajnih službi.

- Takve softvere svim tajnim službama prodaju velike države poput Amerike, Engleske i Nemačke - kaže Nicović dodajući da iako BIA tvrdi da se u Srbiji prisluškuje samo 1.300 ljudi, on smatra da ih ima bar 10.000.


Izvor: rs.seebiz.eu

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kad odvale ovako, samo čovek da se počeše po glavi. Pa šta i ako me snima neko na skajpu ili fejsbuku. Ako mi je savest čista i ako nemam loše namere ni prema državi Srbiji niti uopšte ijednoj državi, ma evo im pristup svim mojim računarima bez da mi postavljaju trojance.
Ovo je vidi se naručen tekst a pisao ga je neko ko sa informaconim tehnologijama nema blage veze.
Lično bih voleo da je ovako kako se navodi u tekstu, eto da i Srbija u nečem prednjači, ali slaba vajda od toga.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 632


« Reply #200 on: April 06, 2013, 12:43:19 pm »

Слажем се да ако неко хоће да ми завири у рачунар може и без овог програма. Ја ћу га пустити. Што би се поштен грађанин бунио ако га "шпијунирају" државне службе? Е, сад ако ме шпијунира комшиница, то је друго питање Wink

А експерт који тврди да државне службе прилсушкују 10.000 грађана је експерт.... Tongue
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 136


« Reply #201 on: April 06, 2013, 01:39:14 pm »


Svaki računar na kome postoji instaliran windows sistem, a takvi su u ogromnoj većini, više puta u toku dana, savršeno ne pitajući vlasnika šalje izveštaje "kome treba". Svaki windows sistem ima "backdoor" na koji može ući "Microsoftov čarobnjak" i raditi šta mu je volja.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 632


« Reply #202 on: April 06, 2013, 01:43:15 pm »

Pa neka rade ako ih baš zanima i imaju vremena.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 136


« Reply #203 on: April 06, 2013, 01:57:38 pm »


Pa nije pitanje da li oni to stvarno rade, kada rade i šta brljaju po tvom kompjuteru, već što je u svaki primerak sistema ta mogućnost uopšte ugrađena, a nesporno i neporecivo jeste. Svaki komp na svetu, koji radi pod windows, ima tu namernu falinku. Baš svaki.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #204 on: April 06, 2013, 03:56:29 pm »


Svaki računar na kome postoji instaliran windows sistem, a takvi su u ogromnoj većini, više puta u toku dana, savršeno ne pitajući vlasnika šalje izveštaje "kome treba". Svaki windows sistem ima "backdoor" na koji može ući "Microsoftov čarobnjak" i raditi šta mu je volja.
Imaš "bekdor" od nedavno i na Ubuntuu. Kada je Stolmen na to ukazao, baš konkretno za Ubuntu, odmah je krenula kontra kampanja, iz Kanonikala naravno, kako je Stolman jedan od onih koji su skloni teoriji zavere, a Stolman jedan od autora GNU/Linuksa.
To je ne glavni ali svakako jedan od razloga što sam prestao da koristim Ubuntu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 632


« Reply #205 on: April 06, 2013, 09:01:45 pm »

Jedan od načina da protivnika dovedeš u zabludu jeste da ga zatrpavaš informacijama. Ovde "protivnik" to radi sam sebi to radi. Naravno, ne trebaju njima svi podaci već oni koje filtriraju programi namenjeni za tu rabotu (kao onaj pomenuti špijunski). Svako podesi filtere prema svojim potrebama i koristi samo delić od onoga što se prikupi. 
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #206 on: April 07, 2013, 10:32:35 am »

Ma ni to čak ne pali. Jedini način je da imaš svoj hardver (ili bar svoje upravljačke programe tj. drajvere) i da nisi uopšte vezan na Internet mrežu.
Pa i onda neko ko hoće može doći fizički do padatka, mislim da ti obije kanceliriju gde se nalazi računar.

U Srbiji što se tiče bezbednosti, nije baš iz prve ruke, ali imam ta saznanja, da je jedna od jačih ekipa iz Instituta za nuklearne nauke Vinča.
Ali nisu ni oni nedostižni, u to sam ubeđen.
Kosriste naravno Linuks, distribuciju Slackware, koja je daleko više Unix sa Linuksovim jezgrom nego što je to recimo danas jedan Ubuntu ili Mint.
Drži se starih načela da ne kažem Unix filozofije. Dosta toga se radi ručno, ali zato ima zašto je to dobro.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 136


« Reply #207 on: April 07, 2013, 11:24:15 am »Svi srpski državni organi su na "platnom spisku" Microsofta. Gospođa ministarka iz prethodne vlade, koja se zalagala protiv microsoftovog monopola ubrzo je sklonjena. Otprilike tad su se pojavili i bilbordi po Beogradu u kojima Microsoft preti sudskim postupcima onima koji koriste windows i sve ostale microsoftove programe koji nisu legalno nabavljeni. Meni bi za potpuno opremanje najosnovnijim microsoftovim programima trebalo daleko više novca nego što me je koštao računar koji sada koristim. Zato sam i pobegao od windowsa.
Deutschebank, nemačka centralna banka, kao i administracije mnogih saveznih država (lander) koriste programe na osnovu Linuxa kao zvanične platforme. Naravno, u Srbiji je i dalje oko 80% instaliranih windowsa "nelegalno".
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #208 on: April 07, 2013, 03:36:39 pm »Svi srpski državni organi su na "platnom spisku" Microsofta. Gospođa ministarka iz prethodne vlade, koja se zalagala protiv microsoftovog monopola ubrzo je sklonjena. Otprilike tad su se pojavili i bilbordi po Beogradu u kojima Microsoft preti sudskim postupcima onima koji koriste windows i sve ostale microsoftove programe koji nisu legalno nabavljeni. Meni bi za potpuno opremanje najosnovnijim microsoftovim programima trebalo daleko više novca nego što me je koštao računar koji sada koristim. Zato sam i pobegao od windowsa.
Deutschebank, nemačka centralna banka, kao i administracije mnogih saveznih država (lander) koriste programe na osnovu Linuxa kao zvanične platforme. Naravno, u Srbiji je i dalje oko 80% instaliranih windowsa "nelegalno".

Nije to samo u Srbiji slučaj to ti je u čitavom svijetu...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 738


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #209 on: April 09, 2013, 11:03:32 am »

Da, ali znaš kako se to desilo u Srbiji. Kroz donaciju ili poklon.
Slična priča kao sa eventualnim poklonom eksadrile F-16 aviona Hrvatskoj.
U ovom slučaju poklonili (donirali) su hardver, laptop računare sa legalnim Windows OS-om, i odmah ostavrili monopol u vidu podrške.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 28   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 22 queries.