jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #900 on: March 21, 2016, 08:09:04 am » |
|
Razmišljao sam da li ovu kuvertu pisma nekog člana posade Austro-Ugarskog bojnog broda Tegetthoff iz 1917. poslanu iz ratne luke Pula 1917. godine, nakon što je cenzurirano od nadležne službe na brodu da postavim tu ili na temu o dokumentima, ali ipak sam se odlučio da je tu postavim, čini mi se da je tu više sadržajno vezana.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uz nju prilažem i fotografiju tog bojnog broda snimljenu par godina ranije, mislim da sam je već i prije bio postavio.
Inače vidimo da su te namjenske kuverte bile štampane u štampariji G. Josipa Krmpotića u Puli.
Po svemu sudeci otposiljatelj pisma je Ludwig Jandl, Maschinebetriebsleiter I Klasse.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #901 on: March 22, 2016, 05:24:12 pm » |
|
Pula 1882. godine, stara zgrada Admiraliteta unutar današnjeg Uljanika. na njenom je mjestu kasnij sagrađena nova zgrada, današnja zgrada direkcije Uljanika. Desno se vidi glavni ulaz u Arsenal.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #902 on: March 22, 2016, 08:15:53 pm » |
|
Pula cca 1901. godina. Austro-Ugarski bojni brod "Karl VI". Zanimljiva izvedba razglednice.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #903 on: March 22, 2016, 08:21:53 pm » |
|
Pula cca 1904. godine, Austro-Ugarski bojni brod Budapest, iza se vidii dok s podignutim brodom i brodogradilište Uljanik. Tada su se u Puli radili čak i največi brodovi kao npr. bojni krstaš Sankt georg poznat po buni mornara u Boki Kotorskoj. Tradicija je i kasnije nastavljena do danas, ali na području trgovačkih brodova.
Pula cca 1901. godine. Mornarička crkva, prelijepa građevina koja je za razliku od svoje nesretne okoline neoštećena preživjela i sva saveznička bombardiranja pule tijekom 1943. pa do 1945. godine.
Još da joj je danas i okolina malo lepše uređena, bilo bi to zaista lijepo.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #904 on: March 25, 2016, 06:13:35 pm » |
|
Pula za vrijeme A-U zgrada Admiraliteta, današnja direkcija Uljanika.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #905 on: March 25, 2016, 06:16:42 pm » |
|
Pula za vrijeme A-U neka veća mornarička inspekcija ili neđto slično. Snimljeno na usponu prema Stoji blizini današnjeg hotela Veli Jože, bivše zgrade Komande garnizona Pula za vrijeme JNA.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #906 on: March 28, 2016, 03:40:42 pm » |
|
Pula, oštečeni brod SMS Magnet u doku. Datum nastanka razglednice mi nije poznat.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #907 on: March 29, 2016, 09:17:59 am » |
|
Pula brodovi u rezervi putovala 1913. godine. Romantična, obojena razglednica iz tih vremena.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #908 on: March 30, 2016, 03:33:08 pm » |
|
Pula brodovi u rezervi putovala 1913. godine. Romantična, obojena razglednica iz tih vremena.
Pula u Austro-Ugarskoj stari most za Uljanik putovala 1915. godine. Još jedna lijepa i pomalo romantična fotografija na kojoj je prikazan stari most za otok Uljanik sa dijelom koji se mogao podići za prolaz manjih brodica, da ne obilaze cijeli otok. Danas su ostala samo sjećanja i fotografije.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #909 on: April 01, 2016, 07:48:03 am » |
|
Pula u Austro-Ugarskoj. Isplovljavanje eskadre brodova iz ratne luke. Fotografija je vjerovatno snimljena prije početka I svjetskog rata. Na poleđini je netko naznačio cca 1915. ali rekao bih da je razglednica ipak nastala ranije.
|
|
|
|
|
|
|
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #910 on: April 01, 2016, 08:21:55 am » |
|
Lijevo Kaiser Karl VI, u drugom planu Sankt Georg, dva iz klase Monarch i krstarica klase Zenta.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #911 on: April 02, 2016, 12:49:29 pm » |
|
Lijevo Kaiser Karl VI, u drugom planu Sankt Georg, dva iz klase Monarch i krstarica klase Zenta.
Hvala na detaljnim informacijama o brodovima i svaka čast na poznavanju tih brodova i općenito na poznavanju "problematike" koja se obrađuje na stranicama foruma.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #912 on: April 02, 2016, 01:05:15 pm » |
|
Pula pozicije Pulskih obalnih utvrda sa internet stranica K.u K. Pula. Krugovi predstavljaju domet merzera na Gomili (veći) i merzera na Monte Kopama (manji).
Pročitao sam i komentare da neki nazivi možda i ne odgovaraju pozicijama, za to nisam baš najstručniji da komentiram, ali vjerujem da je ovaj pokušaj unosa svih tih pozicija na GoogleEarthu koristan pa da se svi zainteresirani mogu lakše orijentirati. A pravi stručnjaci će svoje reći o točnosti naziva i pozicija.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #913 on: April 02, 2016, 01:28:12 pm » |
|
Pula u Austro-Ugarskoj, vježba postavljanja protutorpedne mreže kakve su imali veliki bojni brodovi. Pročitao sam i tekst da se ne radi o A-U brodu već moguće o Njemačkom koji je bio u posjeti Puli. Što je točno neznam, ali je sam prikaz čina postavljanja tih mreža zanimljiv jer je vjerovatno sličan ili isti sistem bio i na A-U i na Njemačkim brodovima, pa je zato ovdje postavljam.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #914 on: April 02, 2016, 01:42:12 pm » |
|
Brodogradilište je na neki način bilo i dio K.u K. Arsenala za vrijeme Austro-Ugarske pa sam se odlučio na ovom dijelu postaviti dvije usporedne fotografije suhih dokova. Prva je negdje iz cca 1966. godine, a druga cca desetak godina kasnije. Zajedničko im je to da su oba doka uništena, na jednom je izgrađeno neko skladište za limove, ali je i ono kasnije devedesetih srušeno. Glavni razlog tada za njihovo uništavanje je bila potreba za većim navozom radi gradnje mamut brodova. Šteta danas bi ti dokovi jako dobro došli Uljaniku za ugovaranje dokovanja, ali i za dokovanje svojih novogradnji. Evo uspomena.
Pula Uljanikovi dokovi oko 1966. godine.
Pula Uljanikovi dokovi (u stavri samo još jedan na mjestu drugog tada već zatrpanog je skladište) oko 1971. godine.
|
|
« Last Edit: April 02, 2016, 01:43:34 pm by zpetrov9 »
|
|
|
|
|
|