Ako se ne slažete s usporedbom ponašanja AU države i njenih vojnika s državama i vojnicima Srbije i Crne Gore iz tog perioda, a što je protupitanje/odgovor na pitanje postavljeno od strane korisnika Рашо, pokrenite diskusiju, postavite svoje mišljenje, navode ili dokaze, možda opovrgnute moje nekakvo viđenje i uvjerite me u suprotno? Ali čemu brisanje postova o događajima prije jednog vijeka?

Отишли смо дебело у офтопик али, пошто сам дирнуо у светост Хабсбуршке монархије, да не буде да нисам одговорио...
Готово сам сигуран да говорећи о масовним ратним злочинима српске и црногорске војске током Балканских ратова мислиш на извјештај тзв. Карнегијеве комисије.
Треба знати да ондашње велике силе нису с одобравањем гледале на формирање Балканског савеза и напоре балканских народа да се коначно ратосиљају Османлија. Оснивање и те комисије је било у функцији притиска на Савез. У извјештају има понајмање доказа, а преовлађују гласине, информације из треће руке, произвољни закључци, рекла-казала информације... За читав низ наводних српских злочина "доказ" је био сведочење једног избјеглог Турчина. Добар дио свједока и очевидаца је обезбједио АУ конзул у Скопљу, што довољно говори о свему томе. За црногорске војнике су нпр. навели да воле да сјеку уши, носеве и главе али никакав доказ за те тврдње нису дали.
Посебна прича су новинари који су своје новине преплављивали фантастичним репортажама о страховитим покољима на новоослобођеним територијама.
Дакле, ако је једини доказ за твоје тврдње речени извјештај, беспредметно је да дање дискутујемо о томе.
Само да напоменем, не тврдим да у Балканским ратовима није било ратних злочина. У сваком рату их има, нажалост. Али поредити те злочине са оним шта је урадила АУ је у најмању руку неумјесно и недобронамјерно.