PALUBA
July 25, 2024, 01:50:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Brodsko raketno naoružanje  (Read 4120 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Last Login:July 05, 2023, 07:28:23 pm
Posts: 4 608« on: October 16, 2010, 12:47:27 am »

                                                      Opšte o Raketnom Naoružanju


      Za razliku od artiljerijskog zrna,raketa je projektil,čije se kretanje ostvaruje sopstvenim pogonom-raketnim propulzorom.Raketni projektili su poznati daleko ranije nego artiljerijski,ali njihova primena u vojne svrhe-za prenos eksplozivnog punjenja gađača na cilj,u svrhu nanošenja udara,datira tek iz II svetskog rata.Na ratnim brodovima raketno naoružanje se primenjuje tek posle II svetskog rata iz sledećeg razloga:od ranije poznatu raketu( Rocket) bilo je potrebno pretvoriti u upravljivi projektil(Missle) takav da osim sopstvenog pogona ima mogućnost usmeravanja pre i za vreme leta na cilj.

   Upravljiva raketa može biti prema načinu vođenja:

a. balistička,bez posebnog vođenja
b. unapred programirano ( inercijalno) vođena
c. vođena na cilj sa gađača
d. samonavođena na cilj
e. krstareća

   U praksi se danas koriste kombinacije ovih upravljanja,tako da  gotovo svaka raketa ima bar dva, ako ne i više načina upravljanja na putanji ka cilju.Raketa je prema tome,sama po sebi veoma složen sistem , iako , rigorozno posmatrajući sa aspekta Broda predstavlja samo municiju.
  S druge strane , raketa sama po sebi nije dovoljna da bi se upotrebila na ratnom brodu.Potrebno je za lansiranje rakete na brodu ugraditi često veoma složenu opremu za :
 a.čuvanje ,rukovanje i lansiranje rakete
 b.usmeravanje raketnog udara preko uređaj za upravljanje vatrom.

  Prema tome,sa stanovišta gradnje ratnog broda,raketa sama po sebi,ma koliko bila složena ,nema posebnog zanačaja ali se raketno naoružanje ipak ozbiljno odražava na projektovanje i gradnju zbog trajno ugrađene oprema za lansiranje i uređaja za upravljanje vatrom.
            
          Podela brodskog raketnog naoružanja

   Danas je uobičajna podela raketnog naoružanja( ne samo brodskog) prema veoma širokom spektru polaznih osnova,zavisno od svrhe klasifikacije.Nekoliko kvalifikacija:

    1.Ako je kao polazni osnov uzeta snaga udara i domet,rakete su Strategijske( domet iznad 10.000 km.) i taktičke ,malog dometa( oko 10 km).srednjeg(oko 100 km.) i velikog dometa (nekoliko stotina km.).Samo najveći ratni brodovi i podmornice mogu nositi strategijske i taktičke rakete velikog dometa.Nasuprot tome,i najmanji ratni brodovi danas mogu nositi taktičko raketno naoružanje malog i srednjag dometa.

    2.Uobičajena je podela raketa prema vrsti eksploziva u bojevoj glavi- sa klasičnim eksplozivom i nuklearnim.Osim toga,bojeva glava(warhead) može biti jednostruka ili ( uglavnom kod strategijskih) višestruka -sa većim brojem nezavisno upravljanih projektila( MIR) koji biraju cilj.

    3.Prema nameni,raketno naoružanje se klasifikuje s obzirom na:
 a.nosioca
 b.cilj.
Na taj način nastaju kombinacije:

    Nosioc na kopnu( zemlja)

a. raketa zemlja -zemlja (surface-surface: SS)
b. rakete zemlja -vazduh ( surface-air: SA)

   Nosioc letelica:

a. rakete vazduh- vazduh ( AA)
b. rakete vazduh- zemlja ( AS)

  Nosioc površinski brod:

a. rakete brod- brod( SS)
b. rakete brod- vazduh ( SA)
c. rakete brod- podmornica(ASROC)
d. rakete brod -raketa ( protiv raketna odbrana PRO )

   Nosioc podmornica:

a. rakete podmornica -brod
b. rakete podmornica - podmornica ( SUBROC )
c. rakete podmornice - vazduh

             Uticaj raketnog naoružanja na gradnju broda

  Nagla afirmacija vođenih raketa ,posebno posle potapanja izraelskog razarača EILAT od strane egipatskog raketnog čamca (1967),dovodi do velikih promena ne samo u taktici rata na moru nego i do promena u gradnji ratnog broda.Uz raketno naoružanje i mali ratni brod predstavlja respektivnu opasnost za veliki ratni brod,što pre toga nije bilo moguće.Period kada se smatralo da će raketno naoružanje potpuno zameniti i s broda i podmornica potpuno istisnuti artiljerijsko i podvodno naoružanje prošlo je ,ali ipak se danas raketno,naročito protivbrodsko ili protiv podmorničko naoružanje smatra kapitalnim.Zbog svojih gabarita  i složenih uslova lansiranja ,čuvanja,i rukovanja raketama na brodu,raketno naoružan ratni brod i podmornica već od ideje moraju nositi takvo obeležje.Osim toga, pri projektovanju i gradnji broda mora se respektovati i neophodnost da brod bude što manje uočljiv cilj za nadolazeću raketu protivnika ,pa se razne mere maskiranja i smanjenja nekih signifikacija broda ,opet zbog raketa,ozbiljno reflektuju na brod.

       Brodsko Raketno Protivazdušno naoružanje.

    Najranije je na površinske ratne brodove većih deplasmana uvedeno raketno naoružanje za dejstvo na ciljeve u vazduhu na velikim i srednjim daljinama -izvan dometa artiljerije.Sada se , uvođenjem složenih uređaja za samonavođenje  i u male rakete može ugraditi i na najmanje ratne brodove  raketno naoružanje brod-vazduh za blisku PVO  ( do nekoliko km.)Važno je napomenuti da rakete za blisku PVO broda i sastava ne postavljaju teške zahteve za ugradnju na brod :to su mahom jednostavni lanseri ,koji se uz jednostavan projekat mogu i naknadno ugraditi na brod.
 S druge strane ,najozbiljniju posledicu na brod  u celini ima  ugradnja raketnog naoružanja brod - vazduh srednjih i većih dometa. Komplikacije i mnoštvo posebnih ugradbenih zahteva proizilazi iz obe komponente: čuvanja ,dotura i lansiranja i uz upravljanje vatrom.

               LANSERI

    Uređaj za lansiranje -Lanser(lansirna rampa) za rakete B-V su složeni uređaji koji moraju omogućiti:
  
 a.kontinuinirano pozicionoranje lansera po smeru i elevaciji zbog zauzimanja inicijalnog položaja lansiranja i kontinuinirane kompenzacije ljuljanja i posrtanja broda.
 b.jednovrameno ili sukcesivno lansiranje više od jedne rakete
 c.dovođenje lansera iz položaja za lansiranje u položej za punjenje novim raketama
 d. uvlačenje kompletnog lansera pod poklopac na palubi ili nadgrađu.Vreme uvlačenja i izvlačenja lansera u borbeni položaj je veoma kratko ( od 2-8 sec.)

            Čuvanje i dotur raketa B-V

   Zbog potrebe brze i višestruke reakcije rakete B-V moraju imati mogućnost jednostavnog i sigurnog punjenja novim raketama. Kod savremenih uređeja ta radnja se obavlja automatski -bez učašća posade ,što podrazumeva kompleksno rešenje lansera ,municione komore ,uređaja za selekciju i dotur raketa i uređeja za punjenje lansera u zajednički sistem kao što je naprimer univerzalni lanser MK 26 koji sadrži 46 raketa različite namene.
Lanseri raketa malog dometa B-V za blisku PVO broda i sastava brodova su relativno jednostavne naprave,koje se usmeravaju prema cilju ručnim pokretanjem na licu mesta pomoću nišana ili daljinskim pokretanjem prema TV kameri na samom lanseru.Sadašnje rakete se lansiraju iz potrošnih kontejnera ispod palubnih poklopaca.Vertikalno lansirana raketa odmah iznad broda naglo skreće prema cilju pomoću pregibnog mlaznika.

   Prikaz karakterističnih raketa B-V

   Rakete B-V ( SA-N ,naval surface to air missile) su element složenog sistema protiv- vazdušne odbrane broda od velike opasnosti napada iz vazduha.U početku su raketni sistemi B-V bili usmereni na relativno daleke vazdušne ciljeve,rakete su imale velike domet( oko 120 km.) zbog velikih dimenzija raketa, lanseri su bili glomazni i mogli su da se ugrađuju na brodove od razarača pa na više.Napuštanjem ekstremno visokih dometa i naručito tehnički napredak omogućavaju izgradnju mnogo manjih raketa sa značajno većim taktičkim mogućnostima,uređaji za lansiranje su manji i precizniji i mogu se postaviti i na brodove sve do 400 t.
  Savremana podela raketa B-V razlikuje :
Rakete B-V za protiv- vazdušnu odbranu plovnog sastava( area defence) i blisku protivvazdušnu odbranu broda ( point defence)Danas je čest slučaj da određeni tip rakete B-V može biti element nekoliko različitih sistema,standardizacijom je omogućena zamenjivost raketa različitog porekla(proizvođač,generacija,zemlja porekla)

        Neke  Poznate  rakete B-V

  Talos;Tartar;Terier;Standard;Sea Sperrow;Sea Chaparral,XRIM-116 Ram  ( SAD)

  Sea Slug;Sea Dart;Sea Cat;Sea Wolf ;Slam                                        ( V.Britanija)

  Masurca;Croate Naval Marine Roland                                                 (Francuska)

  Indigo;Aspide                                                                                ( Italija)

  SA-N-1 Goa; SA-N-2 Guideline; SA-N-3 Goblet ; SA-N 4 SA-N-7 Gral       (SSSR)

  I drugi sistemi.
 

 
« Last Edit: October 16, 2010, 12:11:44 pm by kilezr » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Last Login:July 05, 2023, 07:28:23 pm
Posts: 4 608« Reply #1 on: October 16, 2010, 09:40:43 pm »

                     Rakete B-V  R. M. SAD
 
 1. Talos,raketa B-V velikog dometa ( 120 km.) u upotrebi od 1959 godine na krstaricama za odbranu plovnih sastava.Raketa dužine 9,5 m,prečnika 0,76 m. i mase oko 3000 kg.lansira se sa okretnog lansera na čijim ramenima se nalaze dve rakete na vođicama koje imaju pokretanje po elevaciji.Uređaj za upravljanje vatrom ima dva radara - za praćenje cilja i za vođenje u radarskom snopu u početnom i srednjem delu putanje.Poluaktivno radarsko samonavođenje na završnom delu putanje obavlja glava koja ima više verzija s obzirom na različite ciljeve. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 2.Tartar,raketa B-V srednjeg dometa ( 18 km.) dopuna raketi Talos.U upotrebi je od 1961 na razaračima i krstaricama za odbranu plovnih sastava.Raketa dužine 4,6 m.,prečnika 0,36 m. i mase 680 kg. lansira se sa okretnog lansera za dve rakete ili za jednu raketu ( MK 13 ,mod.3 ).Osnovna verzija Tartar-Rim-24 usavršavana je kroz eksploataciju; postoje zamenjive varijante Improved Tartar RIM 24-B i Tartar Retrofit RIM -24 Ckoje se koriste na mnogim brodovima mornarice SAD;Francuske;Italije;Holandije;Nemačke;Australije I Japana. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Talos.jpg (15.9 KB, 300x219 - viewed 270 times.)

* Talos lanser.jpg (2.5 KB, 94x120 - viewed 250 times.)

* 220px-TARTAR_fire_control_radars_mg_5851.jpg (18.73 KB, 220x220 - viewed 258 times.)

* 220px-Tartar_missile.jpg (12.5 KB, 220x152 - viewed 265 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 22 queries.