Par slika iz Lošinja
Ova narandža je tzv. divljakuša. Da nemisle kontinetalci da je to ona što se može kupiti u
prodavnici. Takvih ima i u Boki koliko hoćete. Nemogu se jesti, prekisele, ali za sokove
dušu dale.....

Da, divlja je ali svejedno krasna, i kao što kažeš, može se sok piti. Koliko se ja sećam, mislim, da je više gorka nego kisela. Šta bih ja dao da imam ovo ispred kuće. Ovde kod nas ako dodje jaka bura i niske temperature, ode sve u propast . Inače imam jednu, uzgojio sam ih više od 10 iz sjemena naranči iz trgovine i divljaka iz Korčule - sve od 2000 godine (zapamtio godinu jer tad sam sina napravio hehe). Ova što mi raste je jedina preživjela, stavit ču sliku kasnije.
Na žalost nisam uslikao ni jednog limuna, koji rastu na L kao kod nas smokve, a limuni ogromni. Kod neke kuće iznad Velog Lošinja bio je velik limun prepun limuna, žao mi je, da nisam slikao. A htio sam pitat domaćine, dal mi prodaju neke 2kg, al nije bilo nikoga doma. Najviše bih volio ih imat, jer su neprskani (za razliku od ovih iz trgovine) i pravio bih limoncello, mmmmmm. Samo staviš malo šečera u rakiju i......kako se kaže - žuti ovoj ploda, kora ?....i fino je, napravio sam jednom; kad sam bio poslednji put prije ove godine na L uspio sam dobiti 2 limuna i napravio malo likera.