leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1930 on: May 17, 2015, 08:38:39 pm » |
|
Vitez koja, hvala što si slike podijelio sa nama. Al Aksa džamija je druga najstarija džamija u Islamu nakon Kabe (Ka'ba) u Meki, treća najsvetija i najznačajnija posle džamija u Meki i Medini. Al Aksa može da primi do 400 hiljada vernika odjednom. Postoji 11 kapija za ulazak u džamiju, od kojih je 7 otvoreno. Al Aksa ima 4 minareta: tri kvadratna i jedan cilindrični iz perioda Mameluka.
Ovo mi je nevjerojatan podatak. 400.000 ljudi odjednom. Pa kolika joj je površina?
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
|
 |
« Reply #1931 on: May 18, 2015, 05:32:52 am » |
|
Ovo mi je nevjerojatan podatak. 400.000 ljudi odjednom. Pa kolika joj je površina?
Al Aksa se prostire na povrsini od 144 kvadratna metra, 35 jutara ili 1/6 ukupne povrsine Starog Grada. Al Aksa može da primi do 400 hiljada vernika odjedom, ako se uzme u obzir da je potrebno 0.8m x 0.5 m da bi jedna osoba mogla da ponizno klekne u molitvi. https://www.scribd.com/doc/80484096/7/D%C5%BEamija-Al-Aksa
|
|
« Last Edit: May 18, 2015, 03:38:14 pm by leut »
|
|
|
|
|
Karlo
potporučnik
Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am
|
 |
« Reply #1932 on: May 18, 2015, 06:10:02 am » |
|
@leut je postavio dobro pitanje.U samom tekstu na linku je nejasno navedeno kolika je njena površina jer na 144m2 nemožete smjestiti toliki broj vjernika.Ne bih da nagađam,ali čini mi se da tu postoji zbrka u podacima na linku,jer nevjerujem da je tako mala(144m2),isto tako ne vjerujem da je i tako velika prema drugim podacima (35 jutara).Ne mislim da je Vaša greška @viteže jer tako piše u podacima na linku.
Poz.
|
|
|
|
|
|
|
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1933 on: May 18, 2015, 08:45:40 am » |
|
Ovako pise na https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_MosqueThe rectangular al-Aqsa Mosque and its precincts are 144,000 square metres (1,550,000 sq ft), although the mosque itself is about 35,000 square metres (380,000 sq ft) and could hold up to 5,000 worshippers.[38] It is 272 feet (83 m) long, 184 feet (56 m) wide.[38]
|
|
|
|
|
|
|
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1934 on: May 18, 2015, 08:51:52 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
poručnik korvete
|
 |
« Reply #1935 on: May 19, 2015, 06:31:00 am » |
|
@leut je postavio dobro pitanje.U samom tekstu na linku je nejasno navedeno kolika je njena površina jer na 144m2 nemožete smjestiti toliki broj vjernika.Ne bih da nagađam,ali čini mi se da tu postoji zbrka u podacima na linku,jer nevjerujem da je tako mala(144m2),isto tako ne vjerujem da je i tako velika prema drugim podacima (35 jutara).Ne mislim da je Vaša greška @viteže jer tako piše u podacima na linku.
Poz.
U svemu ovome cilj mi je bio da u par interesantnih podataka prikazem Al Aksu kao turisticki objekat Jerusalima, ne ulazeci u neke precizne detalje... E, sad ako su podaci sa navedenog linka slagali mene, i ja sam slagao vas... Ja se zbog toga svima izvinjavam (nisam imao nameru bilo koga lagati).
|
|
|
|
|
|
|
Karlo
potporučnik
Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am
|
 |
« Reply #1936 on: May 19, 2015, 07:27:29 am » |
|
Sasvim ispravno @viteže,
pri pisanju na forumu treba težiti što većoj tačnosti ali nemožemo praviti topik kao da se radi o odbrani doktorske disertacije.Na kraju trebaju se uključiti i drugi učesnici na forumu pa i eventulno ispraviti na osnovu svojih saznanja.Da ne pišem bez veze,ne smatram ovo nikakvom strašnom greškom i bilo bi dobro da Vas to ne pogađa,nego da i dalje nastavite sa radom i sa zanimljivim temama.
Poz.
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
poručnik korvete
|
 |
« Reply #1937 on: May 19, 2015, 07:28:51 am » |
|
Sinoc sam dobio nove fotografije, njegove “putesestvije” po Izraelu, ovoga puta iz Haife. Pa, evo i njih da podelim sa vama!
Haifa je grad smešten u severnom delu Izraela, 100 kilometara severno od Tel Aviva, na obali Sredozemnog mora u podnožju planine Karmel. Nalazi se u okrugu Haifa, čiji je ujedno administrativni centar.
Prostire se na površini od 63,7 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 270 000 stanovnika. Haifa je treći po veličini grad u Izraelu, i veoma je značajna luka na Mediteranu, kao i industrijski i univerzitetski centar u državi.
Bez obzira sto se nalazi blizu granice sa Libanom, ovaj grad je izuzetno značajna turistička destinacija Izreaela. Svake godine veliki broj posetilaca obidje ovaj mediteranski grad.
Na području Haife preovladava mediteranska klima. Prosečna letnja temperatura iznosi 26, a zimska 12 stepeni Celzijusa.
Juce je u Haifi u 10 sati vec je bilo 34, a u 12 sati vec 37 stepeni !!!
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Haifa ima mnogo kilometara prelepih plaza, jedna od njih je i Ha’Karmel plaza.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Viseće baste Haife Baha'i ubrajaju se u jedno od novih svetskih čuda. Između terasa i luke pruža se Ben Gurion avenija. Većinu kuća uzduž avenije izgradili su nemački templari koji su došli u Haifu 1868. godine očekujući novi dolazak Isusa Hrista.
Postoji 18 terasa koje se stepenasto spuštaju s planine Karmel, okružujući grobnicu Baba, osnivaca Baha'i religije.
Pogled na Haifu sa visećih basta Baha'i.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?
|
 |
« Reply #1938 on: May 19, 2015, 07:43:03 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
poručnik korvete
|
 |
« Reply #1939 on: May 20, 2015, 12:34:44 pm » |
|
Od silnog setanja je i ogladneo...
Kako se ovo jelo zove neznam, valjda ce se neko naci na Palubi ko ce znati o cemu se radi !
Dobio sam informaciju o cemu se radi. Rec je o FALAFEL, nacionalnom jelu u Izraelu. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Falafel su przene kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Poreklom iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog bliskog istoka i severne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su i u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela. Prave se od umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju peršun, korijandar, beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i žito, mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom i raznovrsnim povrćem.
|
|
« Last Edit: May 20, 2015, 12:36:26 pm by vitez koja »
|
|
|
|
|
|