Zastava signalnog kodeksa. Ne vidi se dobro. Isječak iz izvorne slike.
Da se malo nadovezem na objasnjenje koje je dao Brodarski… (Nekad sam se bavio vezom-komunikacijom i sluzbom OSOJ, pa mi je ovo pomoglo da se prisetim nekih stvari i obnovim znanje…)
Radi se o signalnoj zastavi, koja se koristi za brodsku komunikaciju. Zapravo, rec je o alfabetu medjunarodnog zastavnog koda (International Aphabet Flags of the international flag code). Ili kako se to jos naziva Međunarodni signalni kodeks (INTERCO). Signalne zastave se koriste na moru i mogu se prevesti na devet jezika. Koriste ga brodovi trgovačke i ratne mornarice kako bi poslali važnu poruku o stanju broda i o namerama kapetana-komandanta kada postoji jezička barijera. Spadaju u grupu vizualnih sredstava signalizacije.
Međunarodni signalni kodeks ima 40 signalnih zastava, od kojih svaka ima posebno značenje. Jedna zastava, pored slovne oznake ima i dodatno znacenje.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Primer značenje signala sa jednom zastavicom bi bila:
M (Mike)
Moj brod je zaustavljen i ne kreće se.
N (November)
Ne (negativan odgovor)
O (Oscar)
Čovek u moru.
Po meni prikazana zastava bi mogla znaciti slovo “P”, a to bi znacilo ako je brod na moru (najcesce je upotrebljavaju ribarice): “Moje su mreže iznenada naišle na prepreku”. Ako je brod u luci, istaknuta zastava sa slovom “P” znaci: “Sva lica sa broda-posada moraju doći na brod jer uskoro isplovljavamo”.
Mislim da se na prikazanoj fotografiji upravo radi o tome, brod je u luci i sprema se za isplovljenje.