Hawker Fury Mk II Yu

(1/17) > >>

MOTORISTA:
Hawker Fury Mk II Yu

Avion Hoker Fjuri je nastao od kao razvoj ranijeg Hokerovog dizajna Hawker F.20/27. Po mnogima je on najlepši lovački avion dvokrilac. Bio je metalne konstrukcije sa trupom delimično presvučenim metalom, a delimično platnom.

Ukupno je proizvedeno 262 Hoker fjurija, od kojih je 22 aviona isporučeno Persiji, 3 Portugalu, najmanje 30 Južnoj Africi i 30 Jugoslaviji dok su ostali avioni bili u naoružanju Britanskog ratnog vazdhoplovstva.

VV kraljevine Jugoslavije je krajem 1936 godine dobilo prvih deset primeraka iz engleske, dok je po licenci u zemlji proizvedeno još 40 aviona (24 u fabrici Ikarus i 16 u fabrici Zmaj). U kratkotrajnom aprilskom ratu ovim lovcima je bio opremljen 5 lovački puk, čiji su piloti zvanično oborili 3 neprijateljska aviona i još 2 verovatno, dok je 8 naših pilota poginulo a 2 su ranjena. Ovim avionom je završena era dvokrilnih lovaca u VV kraljevine Jugoslavije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Neposredno pred nemački napad na Jugoslaviju, aprila 1941. god. avionima Hoker fjuri bio je naoružan Peti lovački puk iz sastava Treće vazduhoplovne mešovite brigade JKRV.

Peti lovački puk, pod komandom potpukovnika Leonida Bajdaka bio je sačinjen od 35 i 36. lovačke grupe od kojih je svaka bila naoružana sa po 15 dvokrilnih lovaca Hoker fjuri II. 35. lovačka grupa, u čijem sastavu su bile 109. i 110. lovačka eskadrila, nalazila se na aerodromu Kosančić u blizini Leskovca, dok je 36. lovačka grupa, sastavljena od 111. i 112. lovačke eskadrile, bila stacionirana na aerodromu Režanovačka Kosa u blizini Kumanova.

35. lovačka grupa je, zahvaljujući odličnom maskiranju aviona izbegla gubitke prilikom iznenadnog napada nemačkog vazduhoplovstva, 6. aprila izjutra na aerodrom Kosančić. Tokom narednih dana 35. lovačka grupa je izvršila nekoliko bezuspešnih presretanja nemačkih bombardera i lovaca zbog znatno manje maksimalne brzine lovaca Hoker fjuri. Bežeći pred neprijateljskim oklopnim kolonama, koje su brzo prodirale u dubinu teritorije 35. lovačka grupa je izvršila više preleta na druge aerodrome. Sedam preostalih Fjurija ove lovačke grupe koji su 13. aprila sleteli na aerodrom u Nikšiću zapalile su 15. aprila njihove posade na zemlji da ne bi pali neprijatelju u ruke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Aerodrom Režanovačka Kosa, na kojem je bila stacionirana 36. lovačka grupa napadnut je 6. aprila, rano izjutra, od strane velike formacije nemačkih lovaca. Međutim, samo jedan lovac Hoker fjuri je uništen na zemlji. 111. lovačka eskadrila, koja je krenula na poletanje tokom napada, pretrpela je žestoke gubitke ali je omogućila 112. lovačkoj eskadrili da uzleti i da se suprotstavi neprijatelju. U neravnopravnoj borbi koja je usledila, Nemci su oborili 11 jugoslovenskih Hoker fjurija (uključujući i jedan koji je uništen tokom prinudnog sletanja). Jugoslovenski piloti oborili su pet nemačkih aviona, 3 Me-109 i 2 Me-110, od kojih su tri oborena namernim udarom u protivnički avion što je bio prvi ovakva slučaj zabeležen u Drugom svetskom ratu.

36. lovačka grupa je posle ovog napada ostala sa samo 2 operativna Hoker fjurija. Jedan Hoker fjuri izgubljen je tokom preleta na aerodrom 35. lovačke grupe, a drugi je uništen na zemlji u vazdušnom napadu 8. aprila, čime je 36. lovačka grupa prestala da postoji.

Italijanske snage su nakon kapitulacije Jugoslavije 17. aprila 1941. god. zarobile najmanje dva jugoslovenska Hoker fjurija koji su prebačeni u Italiju na ispitivanje.


     tip: lovac jednosed
     motor: jedan redni V-12, tečnošću hlađeni, Rolls-Royce Kestrel XVI ,sa 745 KS
     dužina: 8.34 m
     razmah: 9.15 m
     površina krila: 23.41 m2
     masa: prazan 1482 kg, poletna 1772 kg
     brzina: 390 km/h
     penjanje: 11 m/s
     plafon leta: 9000 m
     autonomija leta: ?
     dolet: 600 km
     radio stanica: Telefunken 276F
     naoružanje: 2x7.92 mm Browning FN sinhronizovana

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Рашо:
Jugoslovenski "Bijesni"...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Рашо:
Crtež domaćeg Fjurija, pogodan za maketare...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dreadnought:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dreadnought:
Hawker Fury Mk II proizvedeni u Ikarusu po licenci. Fabrički brojevi  No 4 i No19.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page