PALUBA
November 26, 2022, 05:10:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Ribarstvo i ribarski brodovi  (Read 203458 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 554« Reply #435 on: April 24, 2014, 07:21:18 am »

Kaco ko kupi ovog turcina ?
dobro je da se kako tako krenulo u modernizaciju ribarske flote Smiley
jos kad bi ove koce sa zmijice i iz kumbora bar vratili u funkciju ili makli ovako su samo ruglo Smiley)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 215« Reply #436 on: May 01, 2014, 07:50:36 am »

Kornatski ribari i junaci s Jadrana čija će imena biti vječno zapisana u povijesti spašavanja.


* scan0363.jpg (252.21 KB, 849x537 - viewed 266 times.)

* scan0362.jpg (135.12 KB, 631x736 - viewed 191 times.)
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 172« Reply #437 on: May 15, 2014, 12:42:29 pm »

Dokumentarni film "Rajkov brudet" iz serije "Žestoke priče" redatelja Rajka Grlića snimljen je 1976. godine u ribolovu negdje u zadarskom arhipelagu. Ovaj dokumentarac prikazuje Kaljske ribare u ribolovu na plivarici i na koći, njihove priče, njihov način rada i njihov život na ribarskom brodu.

Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 172« Reply #438 on: May 20, 2014, 05:39:07 pm »

15.05.2014.

VRŠE NA SUHOM
Ribari: Nećemo loviti jastoge! Veliki trošak, mala zarada


Početak sezone lova na jastoge, koja počinje danas i traje do 10. rujna, nikad nije bio neizvjesniji. Posljednjih godina jastoga je sve manje, a i ribara koji ih love. Zbog provedbe famozne Mediteranske uredbe, komiški ribari najvjerojatnije neće na more, možda tek u srpnju i kolovozu, i to samo nekolicina njih.

Gdje je problem i zašto ribari odustaju od lova na najcjenjenijeg jadranskog raka?

– Kad smo čuli da će se Mediteranska uredba, koja se odnosi na veličinu jastoga, početi provoditi ove godine, nas nekoliko koji konstantno idemo na jastoge zaključili smo da nam se to više ne isplati. Lovit ćemo možda tek u srpnju i kolovozu – kaže profesionalni ribar iz Komiže Vedran Boban, koji se ribolovom bavi od 1982. godine i od tada do danas jastoge lovi na Palagruži.

Ogroman je trošak

– Ići ćemo na jastoge kad oni krenu u veće morske dubine i kad bude postojala mogućnost za ulov većih primjeraka. Jer, prema ovim novim propisima jastog mora bit dug oko 27 centimetara, a dosad je bilo 24 centimetra. To je jastog težak 50 do 55 deka, a takvih na Palagruži, di ja lovin, malo ima, tako da od deset ulovljenih, devet zbog nedovoljne veličine moram vratit natrag u more. A ić sad riskirat da te uvate i da platiš kaznu...

Ta je odredba stupila na snagu još prošle godine, ali nije se strogo provodila. Ne isplati mi se, apsolutno mi se ne isplati. Ogroman je trošak ić na Palagružu, plovit više od 40 milja tamo i vamo, di moram odradit osam dana, donit doma 10 do 12 kila jastoga i dat ga po otkupnim cijenama koje su u odnosu na cijene u restoranima male. Ne isplati se – ogorčen je Boban.

– Mi ribari u Komiži imali smo Sekciju ribara, predsjednik se zaposlija i ostavija nas je na cidilu, niti se razrišija funkcije, a ni sami od sebe nismo složni. Kad su i održavani sastanci, dolazilo nas je malo, pet, šest od četrdeset članova. Sekcija se totalno raspala. Na zadnjem sastanku raspravljalo se o kvoti tunja i mi smo predložili da se ribarima u Komiži podili da bar imamo sto-dvista kila tunja po povlastici kad sam na parangale i kad je mogu uloviti.

Ali, ne, ni to nam nisu dali. Opet je isplivala ta naša ribarska nesloga, nemamo svoje ja, jedan drugoga bi u top stavili da možemo. Ne znam sam. Počevši od naše ribarske zadruge, čiji sam član, do ovih otkupnih stanica, ima more problema – kaže Boban.

Prošle je godine ulov jastoga bio prepolovljen, a ove će godine potražnja za tom delicijom biti još veća. Stoga pitamo komiškog ribara koliko će se to odraziti na cijenu jastoga.

Svi deru mrižama

– Sve ovisi, mi smo kao ribarska zadruga obavijestili naše kupce da naša zadruga ove godine neće imati jastoge, možda ćemo tek u srpnju i u kolovozu samo nas dvojica, Pavle Zanki i ja, ići u lov. Koja će to količina bit, ne znam, vjerojatno minimalna u odnosu na lanjsku – procjenjuje Boban i upozorava da se kod Palagruže lovi mrežama, a to je zabranjeno milju od kraja.

– Svi deru mrižama. Uništavaju jastoge i sve ostalo, ribaju unutar milje po mraku, uništavaju ribu, ne prežu ni od čega. I sad, koja je korist što mi iz Komiže nismo došli na Palagružu na jastoge, nema vrša, njima je eldorado. Nitko ih ne kontrolira, inspektori navodno nemaju dovoljno goriva ni za maknit se iz luke, a pomorska policija da i ne govorim, tako da je totalni Teksas. Ne samo Palagruža, nego svugdje okolo.

A tu su još i Talijani. Boban kaže da ih svatko tko ima internet može vidjeti radnim danom u međunarodnim vodama, tik do naše granice.

– Deru samu našu granicu, a mi smo u lov na parangale mogli ići samo vikendom. Čekamo taj vikend za ić vanka, a ne mo’š od Talijana radit, oni su postavili tko zna koliko kilometara parangala. Em nas naše koće tiskaju... – zdvaja komiški ribar.

Riblji fond je uništen

– Sad mi se isplati više ić u kulaf nego ić na jastoge, pa makar i na tri dana. Znam da sam odradija tisuću-dvije kuna i briga me, a ovako, selit sve orte na Palagružu, pa radit tamo osam-devet dana ka pas i doć doma s deset kila jastoga, mogu samo zatvorit obrt. Ne znam sam šta bi reka, a tako razmišlja velika većina mojih kolega ribara. Svak se misli šta, kako, di i s kojim alatima radit. Riblji fond je uništen, među nama ribarima nema etike, te mriže su uništile sve i to ne tvrdim samo ja, to svi kažu, samo ne žele svi o tome javno govoriti jer se boje da će imati problema – kaže Vedran Boban.

Autor : Bogoljub Mitraković
Izvor : SD

20.05.2014.

BRUXELLESKA UDICA
Ostat ćemo i bez ribe i bez brodova


Prelovljena jadranska riba mogla bi napokon odahnuti, jer sprema se “scraping”, što nije ni u kakvoj vezi s plemenitim škrapingom – utrkom po škrapama, nego je riječ o planiranom uništavanju ribarskih brodica prema dugogodišnjem projektu EU-a kojim se želi smanjiti nekontrolirano i neograničeno izlovljavanje ribljeg fonda.

U posjedu hrvatskih ribara je oko 4200 brodica, a odšteta koju mogu dobiti je različite visine, dok će Ministarstvo poljoprivrede preko kojeg će odštete biti isplaćivane krajem godine oglasiti natječaj preko pravilnika koji će izraditi Uprava za ribarstvo, najprije za koćarice.

Zna se samo da ćemo za ovu godinu dobiti nešto manje od pet milijuna eura za tu namjenu. E sad, je li to dobro ili loše? Pozitivna strana je u smanjenju pritiska na riblji fond, dok je negativna u dokidanju važne tradicije, valja znati kako se nakon isplaćivanja odštete broj novih ribarskih brodica neće moći povećavati, dok je s talijanske strane spremno četiri puta više ribarica, koje su i tako izorale većinu jadranskog podmorja.

Broj zainteresiranih još nepoznat

Ima još: sljedeće godine prestaje zabrana ulaska ribarskih brodova ostalih država u hrvatsko more, pa će ribi vjerojatno biti isto, ako ne i gore. To prije što još uvijek nije zaštićeno najznačajnije mrjestilište u Jabučkoj kotlini i tamo se svake godine događa pravi pomor nedoraslih ribljih vrsta.

Poznato je kako je većina hrvatske ribarske flote starija od četrdeset godina, radi se o starim talijanskim plovilima i ulaganje u daljnje održavanje je preskupo, pa mnogi ribari jedva čekaju odštetu, iako je već jasno da će ona biti nedovoljna za sve zainteresirane. Ugrubo izračunano, za manje plovilo odšteta bi iznosila dvjestotinjak tisuća eura, no još nitko ne zna koliko će biti zainteresiranih i kad će doći na red.

Iz Uprave za ribarstvo poručuju kako je Operativnim programom za ribarstvo za programsko razdoblje 2007.-2013. godine, koji je odobren od strane Europske komisije za provedbu mjere trajne obustave ribolovne aktivnosti, a to se odnosi na uništavanje plovila ili prelazak u djelatnost izvan ribolova, osiguran iznos od 4,76 milijuna eura koje Hrvatska mora iskoristiti do kraja 2015. godine.

- Kao indikator provedbe predmetne mjere u Operativnom programu navedeno je smanjenje od pet posto GT-a, odnosno ukupno 40 plovila u dijelu kočarskog i plivaričarskog ribolova, što je s obzirom na raspoložive iznose realno očekivati. Dio koji se odnosi na administrativnu kontrolu zahtjeva provodit će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – navode u Upravi za ribarstvo.

Autor : Damir Šarac
Izvor : SD
Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914


« Reply #439 on: June 09, 2014, 01:29:41 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Raco Gardašević-big game fishing,prekjuče,tuna 50kg,ulovljena na oko 20 NM od herceg novog.


* tuna_skver1.jpg (105.38 KB, 600x450 - viewed 173 times.)
Logged
Preki
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 496« Reply #440 on: June 09, 2014, 01:38:41 pm »

Sunce ti poljubim! Ja bolje da ne kačim moje ''trofeje'' ima ljudi da se smeju posle ove grdosije
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 471« Reply #441 on: June 09, 2014, 04:30:42 pm »

Čini mi se na oko da je bliža 60 nego 50 kg....čestitam!
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #442 on: July 21, 2014, 03:54:22 pm »

Jedan stariji foto.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 003.jpg (412.85 KB, 1804x1175 - viewed 226 times.)
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 172« Reply #443 on: December 12, 2014, 06:12:47 pm »

Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 172« Reply #444 on: January 08, 2015, 10:42:12 am »

06.01.2015.

ŠPURTILOM I OSTIMA
Dr. Alen Soldo: 3500 malih ribara opustošit će Jadran


Uistinu se radi o neizbježnim propisima EU-a kojima se na hrvatskim obalama ukida mali ribolov za osobne potrebe, a dozvolu će dobiti samo 3,5 tisuća sretnika, no naša Vlada, po starom običaju, nije poslušala struku ili barem pokušala pronaći drukčije rješenje. Kao što je, na primjer, 11 zemalja EU-a ovaj način izlova zaštitilo kao tradicionalni. Zagrebu to nije palo na pamet!
– U zemljama koje ne obuhvaća Mediteranska uredba, riječ je o sjeveru Europe, dozvoljen je mali ribolov u sličnom obliku, ali naša država o tome nije razmišljala niti je pokušala naši rješenje. Problem malog ribolova je višestruk i mislim da ga mnogi, posebice državna administracija, uopće ne razumije – navodi prof. dr. Alen Soldo, profesor ribarstva na Splitskom sveučilištu, te ističe:

– Najprije, mali ribolov je kao dosadašnja kategorija ribolova bio uglavnom vezan uz korištenje mreža stajaćica u dužini do 200 metara, kojima su se izlovljavale priobalne ribe i drugi morski organizmi. Iako su u toj kategoriji bile dozvoljene i druge vrste ribolovnih alata, kao one koje se koriste u sportsko-rekreacijskom ribolovu, većina je bila orijentirana na korištenje mreža jer se njima na najjednostavniji način lovila dozvoljena količina ribe do pet kilograma, koja je ponajprije bila namijenjena osobnoj konzumaciji ribara i njegove bliže i šire obitelji.

Nažalost, korištenje mreža stajaćica izvan gospodarskog ribolova nije dopušteno prema europskoj regulativi, koje se sad i mi moramo pridržavati, tako da mali ribolov više ne može postojati nakon isteka roka prijelaznog razdoblja kojeg smo dobili prigodom pregovora, a koji je istekao 31. prosinca prošle godine.

Dakle, jedini način na koji bi mali ribolov kao dosadašnja kategorija mogao postojati ubuduće jest izmjenama europske regulative. Takve izmjene su moguće samo u Bruxellesu i na tome, koliko mi je poznato, rade neki naši europarlamentarci, dok naša država do sada nije pokazala nikakvu konkretnu želju da u tome procesu i pripomogne – kaže dr. Soldo.

Nije to elegantan način

Ono što je državna administracija učinila jest prebacivanje dosadašnjih malih ribara u kategoriju malog obalnog ribolova, točnije njih 3500, od dosadašnjih 13 tisuća, i to ako ispune određene uvjete koji će se u sljedećem razdoblju propisati. Iako to možda nekima izgleda kao elegantan način da se i dalje dozvoli mali ribolov, nažalost takav čin zapravo otvara niz problema čija se razina štetnosti u ovom trenutku ne može ni pretpostaviti.

– Kako je ta kategorija dio gospodarskog ribolova, a time i gospodarska djelatnost, postoji čitav niz propisa koji su vezani uz obavljanje takve djelatnosti, od izdavanja računa do ispunjavanja sanitarno-zdravstvenih propisa, pa još nije jasno kako se to misli riješiti u praksi. Ako i zanemarimo tu pravnu zavrzlamu u ovom trenutku, javlja se puno ozbiljniji problem o kojem vjerojatno nitko nije vodio računa. U ovoj kategoriji je dopuštena prodaja ribe i drugih morskih organizama do pet kilograma dnevno.

Poznato je kako su neki kategoriju dosadašnjeg malog ribolova zloupotrebljavali upravo za zabranjenu prodaju ribe, a sada im se to i dozvoljava. Kako je u današnje vrijeme mogućnost prodaje ribe vrlo dobar motiv, valja očekivati da će i onih 3500 malih obalnih ribara koji dobiju dozvolu puno češće ribariti nego što je to bio slučaj do sada. Kako svi oni rade blizu obale te ih zanima samo pet kilograma dnevnog ulova, što je ostalim gospodarskim ribarima premalo da bi uopće pokrili troškove, teoretski se može pretpostaviti da će raditi svih 365 dana godišnje.

Stručnjaci opće prakse

Kada broj ribara pomnožite s njihovim mogućim godišnjim ulovom, teoretski mogući ukupni ulov tih ribara je 6387,5 tona priobalne ribe i drugih morskih organizama! Ta brojka je apsolutno zastrašujuća, jer je veća od ukupnog službenog ulova, te grupe morskih organizama, svih ostalih gospodarskih ribara, u koji su uključeni čak i koćari! Ne treba biti neki stručnjak da se zna što to potencijalno može značiti za tržište ribe u Hrvatskoj – upozorava dr. Soldo.

– Neki će možda kazati da je taj broj prevelik, ali nakon niza godina sustavnog uništavanja rada ribarske inspekcije na moru, čije je djelovanje danas uglavnom vezano uz veće kopnene centre, tko može garantirati da ta brojka neće biti i veća! Dakle, i ovo je još jedna tipična hrvatska priča, u kojoj se problem nastao neradom državne administracije “rješava” stvaranjem još većeg problema, čije su posljedice potencijalno još i štetnije.
Ribolov za osobne potrebe naših priobalnih i otočnih stanovnika apsolutno se mora riješiti u budućnosti, ali iz ovoga je vidljivo da će se problemi samo još više gomilati, jer se “rješavanjem” problema u ribarstvu i dalje bave isključivo “stručnjaci opće prakse”, dok prave stručnjake nitko ništa ne pita – zaključuje profesor Alen Soldo.

Sada možemo staviti zube na škanciju

Loše obavljeni pregovori s Europskom unijom i donošenje novih propisa prema kojima se ukida oko 25 tisuća dozvola za bavljenje malim ribolovom za osobne potrebe, a umjesto njih uvodi tek 3500 dozvola za tzv. mali obalni ribolov, jedino će pridonijeti goroj socijalnoj slici, ali isto tako daljnjoj depopulaciji hrvatskog priobalja i otoka.

Premda teško dolazimo do informacija, čujemo da će ubuduće na more samo stručno osposobljene osobe kojima mjesečna primanja po članu kućanstva ne prelaze 1600 kuna i starije od 60 godina, ali nitko ne govori što će biti s nama koji smo do sada podmirivali sve obveze i što ćemo učiniti s našim alatima. Mogu reći da sam kao podstanar i stalno nezaposleni branitelj posljednjih godina lovljenjem ribe dohranjivao svoju četveročlanu obitelj, a sada mi je i to dokinuto.

“Zube na skanciju”, rekli bi otočani unatoč višestoljetnoj tradiciji ribarstva na našim škojima, a meni se čini da su priče o tome kako će se naša država izboriti da mali ribolov bude zaštićen kao kulturna baština, da će branitelji imati pogodnosti i slično, bez ikakvog pokrića – kazao nam je Ivica Matić (43) iz Jelse.

Izvor : SD
Logged
Prco
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #445 on: January 15, 2015, 02:03:13 pm »

  s53ra svaka čast za slike od splovitve u Anconi. Jesi li ti možda ili neko od tvojih bio barba Delamarisovih brodova ?

Ne ne, bio sam ja mali klinac u ono vreme, a praktički cela familija radila u Drogi, pa stari bio ono vreme neko vreme i direktor Ribe.

I tvoje slike su super (kao i sve druge u temi), još malo pa čemo imati kompletnu istoriju 

A mislim, da svi drugi brodovi još plove - bar tako kaže "internet" Smiley

"Delamaris 1" --> "Goran" IMO8215120
http://maritime-connector.com/ship/goran-8215120/
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1483129

"Delamaris 2" --> "Zlatko" IMO8215132
http://maritime-connector.com/ship/zlatko-8215132/
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1483127

"Iris 1" --> "Spartak" IMO8332540
http://maritime-connector.com/ship/spartak-8332540/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archipel_des_Kornati.JPG

"Iris 2" --> "Ponos" IMO8332552
http://maritime-connector.com/ship/ponos-8332552/
http://ship.cnss.com.cn/shippic_detail.php?rid=369500&fk_catid=14&e_name=Ponos&c_name=

"Intermaris 1" --> "Marituna" IMO7912135
http://maritime-connector.com/ship/marituna-7912135/
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1623009
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1623011

"Intermaris 2" --> "Molo" IMO7912147
http://maritime-connector.com/ship/molo-7912147/
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1623004
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1623005


 Moj otac je bio barba na Intermarisu I. Imam slike kada su vadili sidro u Rapskoj luci,ulov tuna....Ako vam trebaju slike javite se na mail:marijan.percinic@gmail.com
Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914


« Reply #446 on: January 30, 2015, 01:47:25 pm »

Goranu Petroviću „Ulov godine“ 2014.
Prst u more28/01/2015 14:28 0
Dodijeljene nagrade za najbolji prošlogodišnji ribolovalki ulov na Crnogorskom primorju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ulov godine – prvo mjesto – Goran Petrović – TUNA 105kg
Kompanija za proizvodnju i promet ribomaterijala i opreme za more „Una“ iz Tivta proglasila je danas dobitnike nagrada u izboru za najbolji ulov sportskih ribolovaca u Crnoj Gori za prošlu godinu. U konkurenciji za „Ulov godine 2014“ bili su pobjednici svih 12 prošlogodišnjih mjesečnih kola igre u kojoj je „Una“ nagrađivala najimpresivnije mjesečne ulove naših ribara.

Prema ocjeni stručnog žirijua, nagradu „Ulov godine 2014“ osvojio je podvodni ribolovac Goran Petrović, pobjednik decembarskog kola „Ulova mjeseca“ koji je u akvatorijumu ostrvca Katič kod Petrovca, podvodnom puškom ulovio tunu kapitalca- težine čak 105 kilograma. On je ovaj zaista umpresivni rezultat ostvario podvodnompukom „Garinca“ od 123 centimetra, tehnikom „na čeku“.

Petroviću je uz prvo mjesto, pripao i nagradni vaučer od 150 eura kojim može kupiti ribolovački materijal i opremu u „Uninim“ prodavnicama iz lanca „Sipa“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ulov godine – Drugo mjesto -Samir Alić – TUNA 46kg
Drugo mjesto u „Ulovu godine 2014“ i vaučer od 100 eura, pripalo je Ulcinjaninu Sanmiru Aliću koji je na relativno mali i slabi štap, uspio da ulovi tunu težine 46 kilograma u akvatorijumu skele na ulcinjskoj Velikoj plaži.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ulov godine – Treće mjesto – Ivan Dejanović – ROMBUN 2,7kg
Trećeplasirani je Predrag Dejanovoć iz Kluba sportskih ribolovaca „Delfin“ iz Budve koji je štapom, ulovio kapiatlni primjerak rombuna težine 2,7 kilograma. Dejanović je dobio vaučer u vrijednosti od 50 eura.

Iz „Une“ su saopštili da se njihova, među rbarima na primorju, izuzetno popularna nagradna igra, nastavlja i u 2015 godini.
http://www.bokanews.me/prst-u-more/goranu-petrovicu-ulov-godine-2014/

Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 580


« Reply #447 on: January 30, 2015, 02:11:46 pm »


Kako bilo, ipak su rekordni ulovi u Crnoj gori manji od onih u Hrvatskoj, a i nagrade su skromnije.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 172« Reply #448 on: June 21, 2015, 08:37:20 pm »

Plovputova "Svilaja" jutros u Vela Luci ;

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 1.JPG (892.68 KB, 2048x1363 - viewed 206 times.)

* 2.JPG (837.07 KB, 2048x1363 - viewed 238 times.)
Logged
mtu
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 312


« Reply #449 on: June 22, 2015, 08:10:31 am »

to nije ribarski brod Grin
Logged
Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.