PALUBA
August 14, 2022, 07:37:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kada je Jugoslavija obarala američke avione  (Read 1006 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 072


« on: May 18, 2021, 04:11:00 pm »

Nakon 2 S.R. američka vojska je gospodarila zapadnom Evropom,i skoro u svakoj zemlji je imala barem nešto od svojih snaga.Njihovo snabdevanje,rasporedjivanje i putnički saobraćaj se obavljao avionima jer su putevi uništeni.Oni su se ponašali kao apsolutni gospodari i nisu se obazirali koga i kada preleću,niti se neko usudjivao da ih spreči.Amerikanci su često preletali severni dao Jugoslavije i Jadransko more i tako skraćivali put iz Austrije za Italiju.

Bilo je i namernih provokacija u pograničnim delovima zemlje i Američkih i Britanskih aviona.Jugoslavija je odmah uložila protest i opomenu pa su neko vreme takvi letovi prestali.Medjutim tokom leta 1946g su ovakvi letovi ponovo počeli.Jugoslavija je upozorila američku komandu u Napolju o mogućim posladicama.
Krajem leta iste godine vojno rukovodstvo je podnelo brojne izveštaje o incidentima,pa je Tito naredio da se svaki avion ima presresti i sprovesti do aerodroma po standardnoj proceduri.Ako ne ,da se obori.

Februara 1945g je napravljen dogovor da SSSR isporuči Jugoslaviji jedan lovački puk avion JAK 3 .Piloti i tehničko ososblje je poslato u SSSR na obuku.Vratili su se 14 septembra,iz mesta Korenovke,sa avionima i sleteli na Zemunski aerodrom.Jedinica je dobila naziv 254 lovački puk i bazirana je na Mostarski aerodrom.Tamo je već bio 112 lovački puk. Deo novih aviona je predato 112 puku.Tako je formirana 3 lovačka divizija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
JAK 3  112 lovački puk    br 2209

Oktobra iste godine cela divizija je prebazirana u Novi Sad,ali ubrzo je izbila Tršćanska kriza.Opet je 254 lovački puk preseljen ,ovaj put u Ljubljanu.Odmah je formiran dežurni par aviona JAK 3 u slučaju preleta granice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
avioni JAK3 na Ljublanskom aerodromu .Prvi je nosio broj 2234 a na trupu beli 34

Osmog jula su osmatrači primetili C 47 koji je prešao Jugoslovensku granicu i kreće se prema zapadu.Odmah je uzleteo dežurni par i uputio se ka avionu.Medjutim C 47 je ušao u oblake i JAK-ovi ga nisu našli.

Ovi avioni su leteli iz Klagenfurt (Austrija),gde je bila njihova komanda,do Treviso(Italija).Let preko Slovenije je bio najbolji-izbegavali su Alpe i štedeli gorivo.I letovi su bili česti.
Devetog avgusta 1946g dežurni par je dobio zadatak da presretne C 47 koji se kretao u pravcu Ljubljane.Desetak minuta pre 13h avioni su uzleteli.Piloti su bili poručnik Dragomir Zečević i zastavnik Dragan Stanisavljević.U 13 10 h  C 47 je bio iznad Ljublanskog aerodroma na visini od 3000m,napravio dva kruga iznad njega i brzo krenuo prema granici.Piloti su ga stigli ,postavili se sa svake strane po jedan i medjunarodnim znacima pokušali da skrenu avion.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poručnik i zastavnik su prvo mahanjem krilima davali znakove da ih avion prati.Kako nije bilo odgovora ispaljen je rafal ispred C 47.Američki avion je nastavio let.Tada je stigla naredba por.Zečeviću da obori avion.Ispalio je rafal u desni motor i avion je počeo da pada.Pilot  C 47(US Army Air Force C-47A 43-15376) je nekako uspeo da spusti avion zapadno od sela Zgornje Bitnije u blizini Kranja.Očevici su pričali da je avion počeo da gori u vazduhu ,ali da su piloti prilično dobro spustili avion.U njemu je bilo osam vojnih lica i dva civila.Pilot je bio William Crombie sa još tri člana posade ,civili dva madjara,tri amerikanca i  jedan turski oficir ,član vojne misije u Beču .Svi su preživeli,ali od rafala iz JAK -ova dva putnika su ranjena.Ranjeni su zbrinuti u bolnici a ostali internirani u hotel Union u Ljubljani.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* jak3.jpg (48.73 KB, 800x291 - viewed 3 times.)

* 112 puk jak3.jpg (33.27 KB, 446x296 - viewed 130 times.)

* mesto pada.jpg (466.67 KB, 800x437 - viewed 7 times.)

* pad aviona.jpg (355.92 KB, 800x431 - viewed 7 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 072


« Reply #1 on: May 18, 2021, 04:14:27 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Oboreni C 47.Vidi se da je pri sletanju izgubio točak i elisu.

Amerikanci su odmah poslali protesnu notu,navodeći daje avion leteo iz Beča za Udine i da su ga napala  tri lovca.Američki pilot je pak tvrdio da je zalutao,da nije video jugoslovenske lovce i da je na njega pucano bez upozorenja.Iz američke ambasade je stiglo upozorenje da se sa posadom postupa nehumano,da im nije dozvoljen kontakt sa vojnim atašeom i ambasadorom,da su im oduzete lične stvari.Čak su i novine o ovome pisale.Jugoslovenska strana je navodila da je vreme bilo dobro i da je vidljivost bila dobra i da je avion duboko zašao u jugoslovensku teritoriju.Zatim da se nije povinovao opomenama lovaca i da su ga lovci svesno oštetili,ali ne i uništili.

Američka štampa je pisala kako se ugrožavaju životi saveznika i prijatelja,dok je jugoslovenska navodila da je od 16 jula do 8 avgusta granicu preletelo 116 aviona.Po završetku istrage su 21 avgusta svi pušteni,a uskoro su i amerikanci došli po avion.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Preleti su se nastavili pa su poslati avioni iz oba puka 3 lovačke divizije na aerodrom Lesce(nekih 20km severozapadno od Kranja) ,koji je vrlo blizu Austriske granice.19 avgusta su dva aviona JAK 3 poletela sa tog aerodroma da presretnu C 47.Piloti su bili Vladimir Vodopivec i Milorad Knežev oba iz 112 lovačkog puka.Sustigli su ga nad mestom Radovljica(južno od aerodroma Lesce) i pokušali da avion skrenu.Kako nije bilo odgovora piloti su avion napali.Avion je odmah krenuo ka zemlji i razbio se.Svi u avionu su poginuli.

Izgleda da su novine u Jugoslaviji o ovom dogadjalu pisale šturo i kasno,kao da su trebali da umanje dogadjaj.Tada je poginulo pet lica.  22 avgusta Tito je o ovom dogadjaju pričao sa američkim ambasadorom Pettersonom i vojnim atašeom Patrickom na Bledu.Par dana kasnije razgovarao je sa američkim novinarima gde je govorio o povredi vazdušnog prostora Jugoslavije.Francuska agencija France Press je 24 avgusta 1946g izvestila da je američki ministar spoljnih poslova na dan kada je oboren avion,primio kapetana Wiliama Crombyia i poručnika Donalda MacNeilla,koji su bili u avionu, i da je sa njima imao razgovor.Ministar Bymes je tada bio na mirovnoj konferenciji u Parizu.

Jugoslavija je 4 septembra tražila garancije da će povrede vazdušnog prostora prestati,ali na ovu notu nije odgovoreno.Ipak,posle ovog incidenta  preleti su se znatno smanjili,moguće i zbog smirivanje situacije oko Trsta.Tada je napetost nastala oko Grčke granice.

Još jedan incident je nastao u to vreme.Naime 5 oktobra 1946g je pilot Željko Čermelj presreo jedan C 47 kod Prokuplja i primorao da sleti u Niš.

Krajem septembra cela 3 lovačka divizija je prebazirana u Mostar.Aprila 1947g je premeštena u Ljubljanu.
* c 47.jpg (131.27 KB, 837x542 - viewed 2 times.)

* americke novine.jpg (139.6 KB, 398x772 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 710« Reply #2 on: May 18, 2021, 05:15:29 pm »

@Kosta

Samo nastavi ako imaš još izvora, podataka, detalja. Volim da čitam kako je to kada država bezrezerveno i bespogovorno čuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet, kako na kopnu, tako i na moru i u vazduhu! 
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 405


« Reply #3 on: May 18, 2021, 07:07:24 pm »

Неколку американски авиони се соборени и над јадранско море па и над хрватското приморје .Исто така во тој период се собрени и неколку британски спитфаери како подршка на ДАГ во близина на југословенска грчката границија или во Македонија . Знам и за инцидент кога и италјански млазен авион  е соборен некаде во близина на сплит во 60 тите.
Logged
milan55
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 456


« Reply #4 on: September 01, 2021, 09:05:37 am »

Pitanje je da li su te C-47 Dakote bile samo u transportnim misijama ili su ubacivali spijune u zemlje Varsavskog pakta i u Jugoslaviju. Odmah poslije rata kako se zaostravao odnos izmedju Zapada i Istoka su Amerikanci i Britanci formirali centar u wiesbadenu Njemacka za specijalne operacije. Iskoristili su dosta bivsih njemackih oficira pa cak i Naciste za svoje potrebe. Najpoznatiji je reibhard gehlen sa svojom Gehlen Organizacijom gdje su se od zarobljenih vojnika istocnih drzava regrutirali spijuni i diverzanti za ubacivanje u SSSR i novo nastale komunisticke zemlje. Za to je cesto pored ostalih zrakoplova koristen i C-47 da u niskom letu iskoce agenti sa padobranima Rusi su u organizaciji Gehlen imali svoje ubacene ljude i kod prizemljenja pohvatali na stotine Agenata.
Takodjer je manje poznato da je JA tada od Njemaca zarobila radare Würzburg dometa 250 km i Zapad je za to znao ali je bio ubijedjen da Jugosloveni nisu u stanju da ih dovedu u operativnu upotrebu. Na veliko inenadjenje JA ih je osposobila i tako otkrila te uljeze koji su povrijedjivali zracni porostor. Buduci da se to cesto odvijalo u slozenim meteo uvjetima tim vise je moguce da su se ti letovi koristili za prljave poslove a u slucaju neuspjeha time se opradavalo zasto su skrenuli sa kursa i izgubili se.
U ovom dokumentarcu Cold War prvi dio ako ne zelite gledati sve nakon cca 10 minute postoji par minuta izlaganja o takvim operacijama i pored Privteer-a vidi se i C-47 koji se koristio.


https://de.wikipedia.org/wiki/Organisation_Gehlen

pdf o tome

http://www.uhk-bnd.de/wp-content/uploads/2013/05/UHK-BND_Bd2_online-12.pdf

https://de.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrzburg-Riese
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.