PALUBA
May 14, 2025, 09:38:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Међународна свемирска станица (МСС)  (Read 139118 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #40 on: July 28, 2011, 05:44:07 pm »

ZAMJENIK šefa ruske svemirske agencije Roscosmos kazao je kako će Međunarodna svemirska postaja biti izbačena iz orbite i srušena u more nakon što njena misija bude dovršena 2020. godine.

"Bit ćemo prisiljeni potopiti postaju. Ne možemo je ostaviti u orbiti jer je riječ o vrlo kompleksnom i teškom objektu", kazao je Vitalij Davidov u televizijskom intervjuu kojeg je prenijela ruska agencija RAI Novosti. "Dogovorili smo se s našim partnerima da ćemo stanicu u funkciji držati otprilike do 2020. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Amerikanci nema pojma o čemu Rusi govore

Istovremeno je u SAD-u Fox News izvijestio kako su "izvori iz vlade i NASA-in glasnogovornik ostali vrlo zbunjeni i šokirani" izjavama Davidova, prema kojima bi MSP trebala doživjeti istu sudbinu kao ruska postaja Mir, koja je potopljena 2000. godine.

"Ovo nije prvi put da Rusi u javnost izlaze s tvrdnjama koje proizlaze isključivo iz njihove "kuhinje". Ne bih tome pridavao previše značaja", kazao je neimenovani zastupnik Kongresa.

Iako je Davidov kazao kako bi 2020. mogla označiti kraj misije Međunarodne svemirske postaje, NASA i drugi partneri s postaje, koji uključuju Kanadu, Japan i Europsku svemirsku agenciju, misle kako bi ona ipak mogla imati duži životni vijek. "Partneri trenutno rade na osiguravanju elemenata koji bi je u orbiti držali do 2028. godine", kazao je za Fox glasnogovornik NASA-e Joshua Buck.

Zaključak Amerikanaca se na kraju svodi na to da nije pitanje hoće li postaja na kraju završiti u moru, već je jedino pitanje kada. "Ne znam odakle Davidovu taj datum. NASA bi me već obavijestila da zna nešto o tome. Rusi ovakve odluke ne mogu donositi unilateralno", kazao je neimenovani kongresnik.

Izvor : http://www.index.hr/

* svemirskapostaja_wiki.jpg (56.71 KB, 625x400 - viewed 139 times.)
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am

« Reply #41 on: April 27, 2012, 08:40:58 am »

Tri kosmonauta se vraćaju sa Međunarodne svemirske stanice

27.04.2012.

Ruski kosmonauti Anton Šklaperov i Anatolij Ivanišin, kao i njihov američki kolega Den Berbenk trebalo bi danas da se vrate na Zemlju nakon šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopštio je Ruski centar za kontrolu svemirskih letova.

Kosmonauti Anton Šklaperov, Den Berbenk i Anatolij Ivanišin

Njihov kosmički brod Sojuz TMA-22 trebalo bi da se odvoji od svemirske stanice u 8.18 po srednjoevropskom vremenu i da sleti na Zemlju oko 11.45, navodi se u saopštenju centra objavljenom na internetu.

Trojicu kosmonauta zameniće nova ekipa koja će sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, poleteti 15. maja. Oni će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici pridružiti ruskom kosmonautu Olegu Kononjenku, Amerikancu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kipersu koji se i dalje nalaze na stanici.

Izvor: www.beta-press.com

* 238948_kosmonauti-foto01-fonet_f.jpg (44.24 KB, 470x270 - viewed 117 times.)
kanader41
stariji vodnik I klase
*

Last Login:May 03, 2024, 10:48:24 am

" Use, nase,podase"

« Reply #42 on: September 17, 2012, 04:31:58 pm »

Fotografije Zemlje iz MSS.  http://englishrussia.com/2010/07/14/russian-astronaut-shooting-earth/
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #43 on: November 04, 2012, 12:35:33 pm »

Spot the Station
Uz pomoć NASA-e gledajte ISS iznad svog dvorišta

Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), američka svemirska agencija NASA ponudila je novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji.

NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će se moći vidjeti svemirsku postaju.

"Stvarno je izvanredno vidjeti iznad glave let svemirske stanice i shvatiti da su ljudi izgradili orbitalni kompleks koji može gotovo svatko uočiti sa Zemlje ako pogleda gore u pravom trenutku", rekao je William Gerstenmaier, pomoćnik upravitelja NASA-e za istraživanja i operacije.

"Mi na svemirskoj stanici ostvarujemo znanost koja pomaže da se poboljša život na Zemlji i utire put za buduće istraživanje dubokog svemira", kazao je.

Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekt na noćnom nebu, osim Mjeseca. U vedroj noći, stanica je vidljiva kao brzo pomična točka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri.

Korisnici programa "Spot the Station" imat će mogućnost da prime obavijest o jutarnjem ili večernjem viđenju ISS-a, kao i o oba ta viđenja.

Putanja ISS-a prolazi iznad 90 posto svjetske populacije. Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu.

NASA-in svemirski centar Johnson izračunavat će informacije o viđenju nekoliko puta tjedno za više od 4,600 lokacija diljem svijeta, koje su sve dostupne na programu "Spot the Station".

U petak 2. studenoga, obilježeno je 12 godina kontinuiranog ljudskog boravka na svemirskoj postaji.

Za prijavu u program "Spot the Station" treba posjetiti mrežnu stranicu  http://spotthestation.nasa.gov

SD
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #44 on: December 22, 2012, 06:58:55 pm »

Na ISS stigla nova posada, vi im možete čestitati blagdane

Na postaji je trenutno šest astronauta koji će blagdane provesti u svemiru, a NASA je na svojim stranicama omogućila svima da im pošalju vlastitu čestitku

Na Međunarodnu svemirsku postaju u petak je stigla nova tročlana posada. Među njima je i Chris Hadfield, koji će u ožujku postati prvi Kanađanin koji zapovijeda 100 milijardi dolara vrijednom orbitalnom postajom.

- Ovo je ogromna stvar za mene osobno. Voditi postaju zahtijeva puno posla i puno koncentracije i bit će jedna od najvećih stvari u mom životu - izjavio je Hadfield.

Uz njega, na postaju su ruskom letjelicom Sojuz stigli i Amerikanac Tom Marshbrun i ruski kozmonaut Roman Romanenko. Prema ISS-u su krenuli u srijedu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Posada će dobiti i slobodno vrijeme kako bi mogli proslaviti dva Božića i dočekati 2013. godinu. Nakon blagdana će ih čekati oko 150 znanstvenih eksperimenata, održavanje postaje i dvije šetnje u svemiru. Među studijama koje će obaviti bit će i medicinsko istraživanje utjecaja mikrogravitacije na kardiovaskularni sustav, piše Reuters.

NASA je omogućila svima da pošalju blagdansku čestitku astronautima na postaji. Možemo izabrati jednu od čestitki i na nju napisati vlastitu poruku, ali i poslati poruke preko Twittera.

24sata

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/PfQsFMRCrBQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/_YkeI9VXta4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/P45vaEgck_w?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*

Last Login:July 05, 2023, 07:20:38 pm

« Reply #45 on: December 22, 2012, 09:44:16 pm »

Spot the station

Ja već dugi niz godina provodim leto na Zlatiboru, u zabačenom zaseoku Ribnica, gde nema nikakve ulične rasvete, pa svako veče uživam (meditiram) na terasi ispred kuće, posmatrajući zvezde u punom sjaju. Zvezdano nebo na visokoj planini, izvan naseljenih mesta je poseban doživljaj. Tek tamo možeš doživeti i osetiti beskrajno mnoštvo zvezda.

Već sam nekoliko puta imao prilike posmatrati veoma sjajan objekat (sjajniji od Venere), kako relativno velikom brzinom pravolinijski putuje nebom. Obično, pojavi se iznenada: niotkuda na  nebu se pojavi sjajna zvezda koja brzo putuje. Pratiš je par minuta i onda se ugasi - isto tako iznenadno kako se i pojavila.
Znao sam da je u pitanju neki veštački satelit, sa nekim velikim solarnim antenama koje reflektuju sunčevu svetlost, i vidi se dok su antene pod određenim povoljnim uglom za datu poziciju na zemlji. Ali me je uvek čudilo kako je tako sjajno. Da bi bilo onako sjajno - mora biti zaista veliko! Interesantno je da putanja nikada nije ista.

Tek mi je ovaj tekst ''otvorio oči''. Hvala ti Solaris!

Iz velikih gradova se teško može videti, u gradu se ne vide zvezde, zbog jake ulične rasvete i smoga. Ali izvan grada - ako se nađeš na pravoj poziciji u pravo vreme - interesantno je!

Stvarno sam se oduševio ovim saznanjem! Jedva čekam sledeće leto, pa da stupim u kontakt sa NASA.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #46 on: February 20, 2013, 06:28:49 pm »

DRAMA U SVEMIRU
NASA: 'Izgubili smo kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom!'

WASHINGTON - NASA je objavila u utorak da je izgubila kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), vjerojatno zbog informatičkog problema, ali astronauti u stanici i inženjeri na tlu rade na uspostavi komunikacije.

U utorak nakon 15 sati po srednjoeuropskom vremenu međunarodna svemirska stanica je izgubila kontakt sa Zemljom, navela je američka svemirska agecnija u priopćenju. Glavno računalo koje prati parametre na ISS-u je zamijenjeno pomoćnim sustavom, ali ono ne omogućuje komuniciranje putem uobičajene satelitske veze.

NASA je uspjela nakratko stupiti u kontakt s posadom ISS-a dok je nadlijetala kontrolne stanice u Rusiji, oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Posada je primila upute i radi na pomoćnom računalu kako bi uspostavila vezu.
Google oglasi

Trenutačni zapovjednik ISS-a Kevin Ford je rekao da se sve odvija dobro u stanici i da posada radi. U ISS-u je trenutačno šest članova posade: dvojica Amerikanaca, trojica Rusa i jedan Kanađanin.

JL

* me_unarodna_svemir_328382S1.jpg (18.29 KB, 652x326 - viewed 246 times.)
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*

Last Login:May 11, 2025, 09:35:08 am

« Reply #47 on: February 20, 2013, 07:17:58 pm »

Spot the station

Ja već dugi niz godina provodim leto na Zlatiboru, u zabačenom zaseoku Ribnica, gde nema nikakve ulične rasvete, pa svako veče uživam (meditiram) na terasi ispred kuće, posmatrajući zvezde u punom sjaju. Zvezdano nebo na visokoj planini, izvan naseljenih mesta je poseban doživljaj. Tek tamo možeš doživeti i osetiti beskrajno mnoštvo zvezda.

Već sam nekoliko puta imao prilike posmatrati veoma sjajan objekat (sjajniji od Venere), kako relativno velikom brzinom pravolinijski putuje nebom. Obično, pojavi se iznenada: niotkuda na  nebu se pojavi sjajna zvezda koja brzo putuje. Pratiš je par minuta i onda se ugasi - isto tako iznenadno kako se i pojavila.
Znao sam da je u pitanju neki veštački satelit, sa nekim velikim solarnim antenama koje reflektuju sunčevu svetlost, i vidi se dok su antene pod određenim povoljnim uglom za datu poziciju na zemlji. Ali me je uvek čudilo kako je tako sjajno. Da bi bilo onako sjajno - mora biti zaista veliko! Interesantno je da putanja nikada nije ista.

Tek mi je ovaj tekst ''otvorio oči''. Hvala ti Solaris!

Iz velikih gradova se teško može videti, u gradu se ne vide zvezde, zbog jake ulične rasvete i smoga. Ali izvan grada - ako se nađeš na pravoj poziciji u pravo vreme - interesantno je!

Stvarno sam se oduševio ovim saznanjem! Jedva čekam sledeće leto, pa da stupim u kontakt sa NASA.

Realno kretanje stanice u odnosu na Zemlju.
http://lunaf.com/english/live-data/iss-international-space-station/
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*

Last Login:July 05, 2023, 07:20:38 pm

« Reply #48 on: February 20, 2013, 10:27:13 pm »

Jadrane, prema ovome što si ti postovao ispada da se ISS ne može videti sa zemlje, u našem bližem okruženju.
Ja sam bio ubeđen da putanja ISS nije konstantna i da se ona može menjati prema nekom planu ili po potrebi, sa zemlje, ili po komandama sa same stanice, pa je onaj članak Spot the Station namenjen svim stanovnicima sveta, jer kad - tad stanica će proleteti iznad njihovih glava.
Ako sam dobro shvatio tvoj link, ISS kruži oko zemlje po stalnoj orbiti - samo joj se visina povremeno koriguje, pošto zbog trenja propada oko 100 m dnevno .

Ipak, ne odustajem od onoga što sam napisao u svom prethodnom postu, a koji si replicirao.
Tokom vedrih noći, pri čistom i bistrom planinskom vazduhu neretko se uočavaju objekti na nebu koji se kreću pravolinijski, na konstantnoj visini, u raznim pravcima, neki brže neki sporije, neki su jedva vidljivi, a neki veoma sjajni (sjajniji od bilo koje zvezde ili planeta, osim, naravno meseca i sunca).
Napominjem, da ne mislim na ''zvezde padalice'', kako narod naziva meteorite koje u letnjim mesecima često možemo videti na nebu. Te zvezde padalice su veoma brze, u trenu zasjaju, i nakon nekoliko sekunda se ugase.   
Ovo, o čemu ja pričam je nešto sasvim drugo - ubeđen sam da su u pitanju veštački sateliti!
Gazda
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*

Last Login:May 12, 2025, 07:36:13 am

« Reply #49 on: February 20, 2013, 10:54:47 pm »

I jesu,u pravu si.Izgledaju točno kao zvijezde samo što se kreću.Obrati pažnju na još jednu stvar(tako sam ja primijetio):većinom se kreću u liniji sjever-jug!
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Up
  Print  

Jump to: