Jadrane, prema ovome što si ti postovao ispada da se ISS ne može videti sa zemlje, u našem bližem okruženju.
Ja sam bio ubeđen da putanja ISS nije konstantna i da se ona može menjati prema nekom planu ili po potrebi, sa zemlje, ili po komandama sa same stanice, pa je onaj članak Spot the Station namenjen svim stanovnicima sveta, jer kad - tad stanica će proleteti iznad njihovih glava.
Ako sam dobro shvatio tvoj link, ISS kruži oko zemlje po stalnoj orbiti - samo joj se visina povremeno koriguje, pošto zbog trenja propada oko 100 m dnevno .
Ipak, ne odustajem od onoga što sam napisao u svom prethodnom postu, a koji si replicirao.
Tokom vedrih noći, pri čistom i bistrom planinskom vazduhu neretko se uočavaju objekti na nebu koji se kreću pravolinijski, na konstantnoj visini, u raznim pravcima, neki brže neki sporije, neki su jedva vidljivi, a neki veoma sjajni (sjajniji od bilo koje zvezde ili planeta, osim, naravno meseca i sunca).
Napominjem, da ne mislim na ''zvezde padalice'', kako narod naziva meteorite koje u letnjim mesecima često možemo videti na nebu. Te zvezde padalice su veoma brze, u trenu zasjaju, i nakon nekoliko sekunda se ugase.
Ovo, o čemu ja pričam je nešto sasvim drugo - ubeđen sam da su u pitanju veštački sateliti!
Mislim da je ovdje ostalo ponešto nejasno pa bi valjalo to razjasniti...
Lovac, elementi putanje MKS jesu konstantni ali ona će svejedno barem jedan put u toku dana da preleti preko nas. Naime, nagib putanje, brzina i visina su stalni (brzina i visina se ipak mjenjaju zbog otpora rijetkih tragova atmosfere) ali usled rotacije Zemlje, tokom svakog sledećeg obilaska MKS nadleće drugu teritoriju.
Evo kako to izgleda na primjeru Hablovog svemirskog teleskopa, tri uzastopne putanje:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon jednog ili više dana, ta mreža bi izgledala otprilike ovako:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Naravno, izgled "mreže", tj. da li će biti gušća ili rjeđa zavisi od brzine satelita.