PALUBA
May 14, 2025, 09:07:46 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Међународна свемирска станица (МСС)  (Read 139116 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am

« Reply #70 on: September 26, 2014, 09:53:43 am »

Prva Ruskinja na Svemirskoj stanici!

26.09.2014

Tročlana ekipa astronauta stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon leta od oko šest sati posle poletanja s kosmodroma u Bajkonuru. U timu je i Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina i prva Ruskinja na MSS-u.

„Sojuz TMA-14M“ sa ekipom u kojoj su još i jedan Amerikanac i jedan Rus, lansiran je sinoć iz Bajkonura, u Kazahstanu, navodi se u saopštenju Centra za kontrolu letenja (Tsoup).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Njihova misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) trebalo bi da traje 168 dana, prenosi Beta.

U novoj ekipi koja je stigla na MSS su Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina, i prva Ruskinja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor.

Astronauti će se na Stanici pridružiti ekipi u kojoj su Rus Maksim Suraev, Nemac Aleksander Gerst i Amerikanac Rid Vajsmen.

„Ekipa na MSS toplo je primila novopridošle“, naveo je Centar za kontrolu letenja.

Rusija je 2013. obeležila 50. godišnjicu od leta prve žene u svemir, Ruskinje Valentine Tereškove, 16. juna 1963. godine.

„To je moj posao“, kratko je rekla 38-godišnja Serova novinarima uoči misije.

Komentarišući kako će podneti razdvajanje od porodice i ćerke, Ruskinja je naglasila: „Biću prva žena iz Rusije na MSS. Mi, kao tim, imamo odgovornost prema ljudima koji su nas obučili i ja im poručujem da ih nećemo razočarati“.

Pre polaska na MSS Beri Vilmor (krajnje levo), Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova
i rezervni tim kosmonauta Skot Keli, Genadi Padalka i Mihail Kornijenko (krajnje desno)

Ruski „Sojuz“ od 2011. godine služi kao jedino sredstvo prevoza za posade ka svemiru, sa cenom za jedno mesto u toj letelici od 71 miliona dolara.

Ranije ovog meseca, NASA je odlučila da prekine zavisnost od ruskih letelica i odabrala je „Boing“ i „Spejseks“ za transport astronauta na Svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kompanija „Spejseks“ navela je da će jedno mesto u toj letelici koštati 20 miliona dolara.

RTS

* Astronauti-pre-poletanja.jpg (121.29 KB, 527x845 - viewed 170 times.)

* Astronauti.jpg (56.24 KB, 527x352 - viewed 164 times.)

* Tim-astronauta.jpg (55.18 KB, 527x271 - viewed 181 times.)
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am

« Reply #71 on: November 10, 2014, 01:29:37 pm »

Tri astronauta posle šest meseci ponovo na Zemlji

10.11.2014.

Trojica astronauta iz Međunarodne svemirske stanice (MKS) - Rus, Amerikanac i Nemac - vratili su se danas na Zemlju posle više od šest meseci provedenih u svemiru, saopštile su Američka svemirska agencija NASA i ruska svemirska agencija Ruskosmos.

Maksim Surajev, Rid Vajsmen i Aleksandar Gerst otišli su u Svemirsku stanicu 29. maja, a danas su sleteli u predviđeno vreme - u 3.58 GMT u stepama u Kazahstanu, na kapsuli Sojuz TMA-13M.

"Tokom boravka u svemiru, članovi ekipe prešli su više od 112 miliona kilometara", navela je NASA u saopštenju.

Surajev je već bio u sličnim misijama, pošto je u svemiru do sada proveo 334 dana, dok je za nemačkog i američkog astronauta ovo bilo prvo takvo iskustvo.

U misijama u Međunarodnoj svemirskoj stanici učestvuje 16 zemalja, a najviše investicija za njih daju SAD i Rusija. Tamo se nalazi stalna ekipa od šest astronauta, koji se smenjuju, a najduži boravak u svemiru ograničen je na šest meseci.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno su ruski astronauti Jelena Serova i Aleksandar Samokutijajev, i Amerikanac Beri Vilmor. Krajem novembra pridružiće im se još tri astronauta.

Beta

* astronauti-08reutersfoto-reuters_ig.jpg (33.06 KB, 470x270 - viewed 165 times.)

* astronauti-04apfoto-ap_ig.jpg (38.09 KB, 470x270 - viewed 167 times.)
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #72 on: November 24, 2014, 05:51:18 pm »

Kavijar i espreso aparat za Međunarodnu svemirsku postaju

Troje astronauta ruskom je svemirskom kapsulom stiglo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a s njima je stigla i pošiljka ruskog kavijara i prvi svemirski aparat za espreso.

Kapsula s Talijankom Samanthom Cristoforetti, Rusom Antonom Škaplerovom i Amerikancem Terryjem Virtsom vezala se uz stanicu šest sati nakon polijetanja s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu, objavila je Ruska svemirska agencija.

Cristoforetti, prva talijanska astronautkinja, donijela je pravi talijanski aparat za espreso u svemir, a njezin ruski kolega donio hranu za tradicionalnu novogodišnju rusku večeru uključujući kavijar.
Troje astronauta na postaji bi trebalo ostati 169 dana gdje su se pridružili trima astronautima iz Amerike i Rusije koji su na ISS-u od rujna.

http://vijesti.hrt.hr/
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*

Last Login:July 05, 2023, 07:20:38 pm

« Reply #73 on: November 30, 2014, 03:17:11 pm »

Orbita MSS je relativo niska - pa usled trenja sa veoma razređenom atmosferom i ko zna zbog čega još (na ovo treba da odgovore stručnjaci sa Palube), ona svaki dan gubi na visini i do 100 m. Korekcija visine se vrši raketnim motorima sa jednog od modula stanice.

Da li iko zna kakvi su motori u pitanju i koje gorivo koriste? Pretpostavljam da je u pitanju vodonik i kiseonik, nešto slično kako kod nekadašnjih space shuttle-ova, ali nisam siguran.

Interesuje me i to kako se vrši korekcija: da li ona utiče samo na visinu orbite ili se po potrebi može menjati i nagib u odnosu na zemlju.
lovac
kapetan fregate
*

« Reply #74 on: November 30, 2014, 05:29:06 pm »

Ovde možete pratiti poziciju ISS u realnom vremenu, istovremeno i pogled na zemlju direktno sa stanice.

http://www.ustream.tv/
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*

Last Login:April 19, 2025, 12:21:15 pm

« Reply #75 on: December 01, 2014, 03:58:46 pm »

Orbita MSS je relativo niska - pa usled trenja sa veoma razređenom atmosferom i ko zna zbog čega još (na ovo treba da odgovore stručnjaci sa Palube), ona svaki dan gubi na visini i do 100 m. Korekcija visine se vrši raketnim motorima sa jednog od modula stanice.

Da li iko zna kakvi su motori u pitanju i koje gorivo koriste? Pretpostavljam da je u pitanju vodonik i kiseonik, nešto slično kako kod nekadašnjih space shuttle-ova, ali nisam siguran.

Interesuje me i to kako se vrši korekcija: da li ona utiče samo na visinu orbite ili se po potrebi može menjati i nagib u odnosu na zemlju.

Корекција путање, то јест подизање станице на већу висину, се врши беспилотним транспортним бродовима Прогрес-М (руски) и АТВ (европски), а могуће је и моторима на модулу Звијезда (што је већ и чињено). Уз станицу су докована и два космичка брода Сојуз-ТМА али они служе искључиво као чамци за спасавање.

Корекцијом се само мијења висина, нагиб путање, овакав какав је, је оптималан за што лакше и безбједније лансирање бродова Сојуз-ТМА и Прогрес-М ка станици.
lovac
kapetan fregate
*

« Reply #76 on: December 04, 2014, 06:55:48 pm »

Ovde možete pratiti poziciju ISS u realnom vremenu, istovremeno i pogled na zemlju direktno sa stanice.

Svaki dan nekoliko puta pogledam poziciju stanice na sajtu koji sam pre neki dan postovao, i konstatovao sam da se brzina i visina stanice stalno menjaju.
Brzina je oko 27540 +/- 5 km/h a visina varira 430 +/- 2 km. To su moja lična zapažanja, na osnovu podataka koji su dostupni da sajtu, gde se direktno mogu pratiti osnovni podaci o stanici.

Odstupanja brzine i visine u odnosu na neku srenju vrednost nisu velika, ali su konstantna. Od čega to zavisi?
Malo mi neverovatno deluje da se visina stanice u roku od nekoliko minuta promeni za nekoliko km gore - dole. Varijacije brzine su mi takođe nejasne. Brzina stanice je ogromna u zemaljskim okvirima, i odstupanja od srednje vrednosti nisu velika (relativno), ali su konstantna, i variranje brzine +/- 5 km na sat u kratkom vremenu se sigurno oseti unutar stanice. Putnici bi morali osetiti takva tumbanja i po vidsini i po brzini.

Pitam stručnjake: da li su moguće takve oscilacije u brzini i visini, ili se radi o pogreškama prilikom merenja i ispisa na sajtu?  
lovac
kapetan fregate
*

« Reply #77 on: December 04, 2014, 08:59:17 pm »

Izvinjavam se, ali moram da dopunim svoj pređašnji post:
malopre pročitah da stanica juri brzinom od 27622 km/h i da je na visini 412 km, što je daleko od onog proseka koji sam malopre naveo.
Mora da kosmonauti osećaju takve oscilacije, pošto sam pre dvadesetak minuta pročitao visinu 430 km i brzinu 27540 km/h.

Ili je problem u očitavanju brzine stanice?
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #78 on: February 08, 2016, 08:58:56 am »

Ruski kosmonaut Jurij Malenčenko

* 12705442_987143261357922_6781729942267514440_n.jpg (63.54 KB, 960x528 - viewed 145 times.)
DusanC
desetar
*

Last Login:April 22, 2025, 01:03:21 pm

« Reply #79 on: February 08, 2016, 10:42:06 am »

Svaki dan nekoliko puta pogledam poziciju stanice na sajtu koji sam pre neki dan postovao, i konstatovao sam da se brzina i visina stanice stalno menjaju.
Brzina je oko 27540 +/- 5 km/h a visina varira 430 +/- 2 km. To su moja lična zapažanja, na osnovu podataka koji su dostupni da sajtu, gde se direktno mogu pratiti osnovni podaci o stanici.

Odstupanja brzine i visine u odnosu na neku srenju vrednost nisu velika, ali su konstantna. Od čega to zavisi?
Malo mi neverovatno deluje da se visina stanice u roku od nekoliko minuta promeni za nekoliko km gore - dole. Varijacije brzine su mi takođe nejasne. Brzina stanice je ogromna u zemaljskim okvirima, i odstupanja od srednje vrednosti nisu velika (relativno), ali su konstantna, i variranje brzine +/- 5 km na sat u kratkom vremenu se sigurno oseti unutar stanice. Putnici bi morali osetiti takva tumbanja i po vidsini i po brzini.

Pitam stručnjake: da li su moguće takve oscilacije u brzini i visini, ili se radi o pogreškama prilikom merenja i ispisa na sajtu?  
Putanja ISS-a je malo ekscentrična, možeš je videti http://www.heavens-above.com/orbit.aspx?satid=25544 ali ćeš teško primetiti ekscentricitet.
Te promene brzine se ne oseća.

Svaki impuls na ISS je veoma problematičan jer je ona velika prostorna struktura tako da dolazi do opterećenja na spojevima modula i oscilacija cele strukture. Svaki impuls dovodi do skraćenja veka ISS.
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Up
  Print  

Jump to: