PALUBA
February 28, 2024, 05:33:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]   Go Down
  Print  
Author Topic: F-16 Fighting Falcon  (Read 172322 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 260« Reply #300 on: November 08, 2023, 09:47:59 am »

Holandija poslala Rumuniji pet aviona F-16 za obuku ukrajinskih pilota

AMSTERDAM – Holandija je danas poslala Rumuniji pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota.

Holandija će isporučiti između 12 i 18 aviona F-16 za upotrebu u novom Evropskom centru za obuku F-16 u Rumuniji, koji će uskoro biti otvoren, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, javlja Tanjug.

Holandija je obećala i da će isporučiti Ukrajini avione F-16 za korišćenje u sukobima, a slična obećanja dale su i Danska, Norveška i Belgija, podseća Rojters.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 712


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #301 on: December 24, 2023, 02:49:56 pm »

Prvi lovci F-16 stigli u Ukrajinu?

24.12.2023.
 
Prvih 12 lovaca F-16AM i 2 borbena trenažna F-16BM stiglo je u borbene jedinice Oružanih snaga Ukrajine (OSU), javljaju ruski izvori.

Pretpostavlja se da se letelice nalaze u skrivenim hangarima na zapadu Ukrajine i da mogu da koriste velike međuregionalne autoputeve da sakriju svoje stalne lokacije od satelitskog optičko-elektronskog izviđanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mihail Zvinčuk daje slične informacije, ali za ove podatke nema pouzdanih dokaza.

Prema Zvičnuku, objavljenom na njegovom zatvorenom Telegram kanalu, lovački avioni već lete iznad teritorije Ukrajine, međutim, do sada su zabeleženi samo iznad zapadnog dela zemlje.

MLU je akronim za Mid-Life Update. Mogućnosti aviona Blok 20 MLU približna su onima iz Bloka 50/52. Lovci četvrte generacije prošli su program nadogradnje MLU krajem prošlog veka.

Posebno opasna karakteristika F-16AM Block 20 MLU je mogućnost upotrebe vođenih vazdušnih udarnih raketa AIM-120C-7 (sa efektivnim dometom od 105-115 km) i AIM-120D (150-160 km) u režimu navođenja (HOJ).

To im omogućava da se bore bez upotrebe savremenih AFAR radara, oslanjajući se na mogućnosti standardnog vazdušnog radarskog sistema AN/APG-66(V)2A. F-16 Block 20 MLU je opremljen novijim radarom AN/APG-66(V)2A. Radar ima sedam puta veću brzinu u odnosu na prethodnu verziju. Sistem može da otkrije vazdušne pretnje na dometu većem od 110 kilometara.

Nadogradnja MLU donela je novi sistem elektronskog ratovanja i ažuriranu avioniku. Rusko ministarstvo odbrane još nije dalo nikakve izjave u vezi sa ovom temom.

Bilo kako bilo, možda najveća zvezda medijskog rata, ”F-16”, mladić od 45 godina, ne silazi s naslovnih strana. Već godinu dana, bez prekida slušamo vapaje za tim avionom od strane ukrajinskih vlasti, kao čudotvornom sredstvu koje će promeniti kolo ratne sreće.

S druge strane, Rusi trljaju ruke i poručuju – ”Samo ga vi pošaljite…”. Nešto od toga što je, kažu, stiglo već je postalo meta s neizvesnim ishodom.

Izvor: Oružje Online


* ribarov-telegram.jpg (35.42 KB, 592x766 - viewed 4 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 712


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #302 on: December 24, 2023, 02:55:31 pm »

Portparol ukrajinske avijacije: Naši F-16 biće modernizovani! Ignat: letelice dobijaju nove radare

24.12.2023.

“Prva serija lovaca F-16 za Ukrajinu će biti modifikovana, saopštio je portparol Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

“Preduzeća u Evropi i SAD se bave unapređenjem aviona, svaki avion se unapređuje u skladu sa mogućnostima zemlje, menja se određena količina opreme na avionu, uglavnom je to radap, rekao je Ignat i ponovio da:
Prva serija borbenih aviona F-16 za Ukrajinu biće modifikovana, modernizaciju sprovode preduzeća u Evropi i SAD“.

Ova priča počela je u petak kada je holandski tehnički premijer Mark Rute, dok se ne izabere novi da će njegova vlada pripremiti 18 aviona za isporuku Kijevu.

Rute je ovu vest preneo u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Rute nije naveo rok do kada će lovci F-16 stići u Ukrajinu, nedavni strateški dokument koji je objavilo Ministarstvo odbrane Estonije ukazuje da su se Holandija, Danska, Belgija i Norveška u okviru vojne pomoći obavezale Kijevu da do kraja tekuće 2023 godine isporuče borbene avione F-16 AM

S druge strane SAD intenzivno izvode obuku ukrajinskih pilota za let na lovcima F-16.

„Isporuka F-16 je jedan od najvažnijih elemenata sklopljenih sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini.

Proruski telegram nalog Ribar objavio je informaciju da je u Ukrajinu već stiglo 12 borbenih aviona F-16 koji već deluju u borbenim operacijama.

Međutim “Ribar” pozivajući se na svoja saznanja navodi da 12 borbenih aviona F-16 već deluje u Ukrajini, radi se o jednosedima i još tri dvoseda za obuku. Ukupno 15 aviona F-16

Kako on navodi do sredine proleća 2024. planirano je prebacivanje još jedne eskadrile.

Inače nije prvi put što se tiče Ukrajine da se dugo vrmena negiralo, a posle ozvaničenja da će neki borbeni sistem biti predat Ukrajini, da je on već bio borbeno upotrebljen, što je slučaj sa SVLR Himars, taktičkim balističkim raketama ATACMS britanskim i francuskim krstarećim raketama “Storm Shadow” “SCALP AG”.

Da u prilog ove tvrdnje ide i pretpostavka koju Ribar navodi, a to je da ce već od početka decembra preko Lavova isporučuju delovi za ove letelice i da su zapravo zbog F-16 na meti Kinžala nedavno bili aerodromi Starokonstantinov, Dnjepropetrovsk i Krivoj Rog.

On spominje da u Ukrajini F-16 deluju operativno sa dva aerodroma u Ivano-Frankovsku i Užgorodu, dok se trenažni letovi ukrajinskih F-16 obavnjaju iznad Rumunije i Zapadne Ukrajine.

Da se nešto dešava govore i informacije i izveštaji ruskog Generalštaba da u zoni Severnog vojnog okruga nedavno su zabeleženi bili prvi napada protivradarskim raketama AGM 88 HARM.

Ko ima u Evropi borbene avione F-16 :

Najbrojnije dve države na tlu Evrope koje poseduju lovce F-16 je Grčka sa 114 F-16 C i Turska koja ima čak 157 letelica. Portugal ima 21 F-16 , Holandija 29, Poljska 36, i Danska 33 i Norveška 57.

Izvor: TV Front
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #303 on: January 02, 2024, 05:35:28 pm »

F-16 ide tragom leoparda

Slanje borbenih aviona F-16 ukrajinskoj strani, u ratu koji počev od 24. februara 2022. godine besni na istoku Evrope, u zapadnom političkom i narativnom diskursu, predstavlja se kao faktor koji će neminovno dovesti do bržeg sloma ruskih trupa.

Ako je suditi po nekim izveštajima, izgleda da je Kijev zaista dobio prve avione ovog tipa, i to dvanaest komada. Vazduhoplovi su, navodno, raspoređeni u hangarima na zapadu Ukrajine. Kijev sve čini da najnoviji vojni aset sakrije od optičko-elektronskog izviđanja, tako da ni zvaničnih informacija o isporuci, još uvek nema.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ističe da su ideje o raspoređivanju F-16 u Ukrajini, opasne, a ruski vojni stručnjaci, poput Aleksandra Perendžijeva, kategorični su u oceni „da će ovi avioni goreti, kao što gore i nemački tenkovi leopard“. Baš zbog toga, postavlja se logično pitanje, šta je to što F-16, popularnog „borbenog sokola“, čini toliko posebnim, pa predstavlja i uzdanicu, ali i pretnju?

Vijetnamski rat

Glavni razlog za sam razvoj aviona F-16, bili su loši rezultati koje je američko ratno vazduhoplovstvo ostvarivalo tokom rata u Vijetnamu. Pentagon je shvatio da teški borbeni avioni, nemaju šta da traže u borbi protiv manjih, ali pokretljivijih vazduhoplova. Istorijski kontekst, Hladni rat na svom vrhuncu, kao i realna potreba za avionom koji će žrtvovati stabilnost radi postizanja veće okretnosti i pokretljivosti, uslovili su da se u američkom ratnom vazduhoplovstvu počne razmišljati o rešenjima koja će date atribute pružiti avionima. Tako je počeo razvojni put F-16.

Veća pokretljivost

Prototip aviona F-16, pod nazivom YF-16, počeo je da pruža obrise karakteristika koje su bile uvrštene u sam F-16. Stvoren je okretan avion značajno manje mase od svojih prethodnika, jednomotorac sa težištem pomerenim dalje od „nosa aviona“, smanjenim rasponom krila, posebno konstruisanim sedištem koje pilotu omogućava da izdrži silu od 9G (devet puta veću težinu od njegove sopstvene), kao i sa električnim komandama leta, velikom inovacijom svoga vremena koja je pomagala pilotu da ovim nestabilnim vazduhoplovom upravlja na što bolji način. Ove neobične crte, učinile su da F-16 bude, za protivnika, nepredvidivo oružje. Lovac koji u svojoj kategoriji ima malo rivala. To se nije promenilo ni danas, iako postoje određena pomeranja da se F-16 koristi ne striktno kao lovac, već i kao lovac-bombarder. Svakako, radi se o impresivnom avionu koji je u svoje vreme, zaista revolucionisao lovačku avijaciju. Ipak, to ne znači da je nepobediv.

Udarna pesnica NATO

F-16 predstavlja udarnu pesnicu mnogih zemalja, a naročito članica NATO pakta. Kada je u pitanju američko ratno vazduhoplovstvo, F-16 će nastaviti to da bude i u doglednoj budućnosti, jer prema postojećim projekcijama, u planu je da bude deo leteće flote do 2050. godine. Odnosno, do trenutka kad F-35 i F-22 budu finansijski pristupačniji.

Mig-21 je za sve kriv

Intelektualna prethodnica za razvoj aviona sa karakteristikama koje poseduje F-16, nastala je nakon neslavnih rezultata koje su pokalazi američki borbeni vazduhoplovi, a pre svih, F-4 Fantom, tokom rata u Vijetnamu. Ovi avioni su se pokazali previše kabastim i tromim da bi se izborili sa protivvazduhoplovnim sistemima Vijetkonga, s jedne strane, a sa druge strane, što je bilo i značajnije, bili su inferiorni u odnosu na sovjetski Mig-21, avion manjih dimenzija, ali znatno veće pokretljivosti.

Obuka pilota

Koliki uticaj eskadrile F-16 koje budu otišle u Ukrajinu, mogu imati na sam ishod rata? To niko precizno ne može da odredi. Neosporno je da je F-16, poznat i kao „borbeni soko“, moćna mašina rata, ali da bi se ta mašina pokazala u svoj svojoj moći, potrebno je da se poklope i ostale kockice, pri čemu se ne misli samo na prateće borbene sisteme i logistiku, već i na broj eskadrila i, što je podjednako važno, stepen obučenosti pilota. Za valjanu obuku su potrebne godine. Da li su Moskva i Kijev spremni za tako dug rat?

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 22 queries.