PALUBA
September 27, 2023, 12:21:53 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na kubovac@paluba.info ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz IT sveta  (Read 189088 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: December 31, 2010, 08:53:50 pm »

Putin naredio prelazak na slobodni softver


Ruski premijer, Vladimir Putin, potpisao je odredbu prema kojoj
bi sva ruska državna tela i vladine agencije trebalo da pređu na
korišćenje slobodnih i open source softverskih rešenja, uključujući
operativne sisteme GNU/Linux.Prema navodima potpisanog dokumenta, koji možete pročitati i preuzeti sa ove adrese,  (ili ove) Rusija bi u potpunosti trebalo da pređe na slobodna softverska rešenja do 2015. godine. Dokument, takođe, sadrži konkretna uputstva za takvu tranziciju.

Ruske vlasti već nekoliko godina planiraju prelazak na open source softverska rešenja. Tokom 2008. godine ruska vlada odredila je školama da na sve svoje računare instaliraju pakete slobodnog softvera, a one koje su i dalje želele da koriste komercijalna rešenja to su morale platiti iz sopstvenog džepa.

Ovim potezom ruska vlada planira znatne uštede u svom poslovanju.


Izvor: T-Portal

_____________________________

Ovo bi trebala da uradi svaka slabije razvijena zemlja, poput Srbije. Da ne navodim više bitnih razloga zašto je open source bolja varijanta od vlasničkog softvera, recimo samo da je besplatna, pa bi ušteda bila znatna. I to je sasvim dovoljan argument.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1 on: January 01, 2011, 08:12:28 am »

PDV na računarsku opremu ostaje 8%


Amandmanima koji su juče usvojeni određeno je da PDV na računarsku opremu ostaje
nepromenjen – 8%. Protest računarske javnosti očito je uvažen, što će svakako pomoći
prodaji računara u narednoj godini.Druga dobra vest za ljubitelje novih tehnologija je da taksa na mobilnu telefoniju prestaje da važi od 1. januara, dakle računi za mobilni telefon će biti opterećeni “samo” standardnim PDV-om od 18%. Predlažemo Vladi Srbije da u nekoj sledećoj prilici umanji PDV za sve komunikacione usluge, što bi povoljno uticalo na razvoj domaćeg Interneta.


Izvor: PCPress

___________________________

 
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #2 on: January 01, 2011, 08:32:50 am »

Još jedna dobra vest.

EUnet: u novu godinu sa većim ADSL brzinama

31.12.2010.

EUnet je u susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima, spremio još jedno iznenađenje
za sve ADSL korisnike u vidu povećanja download i upload brzine. Zbog potrebe...EUnet je u susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima, spremio još jedno iznenađenje za sve ADSL korisnike u vidu povećanja download i upload brzine. Zbog potrebe korisnika da preko Interneta razmenjuju multimedijalni sadržaj, pre svega fotografije i video klipove, od 01. februara 2011. godine nove osnovne brzine EUnetADSL paketa biće:

1536/256 Kbps
4096/512 Kbps
6144/1024 Kbps
8192/1024 Kbps
16384/1024 Kbps


Svim postojećim korisnicima EUnetADSL-a brzina će automatski biti povećana. ADSL ubrzanje biće omogućeno i svim korisnicima koji su izabrali neki od ponuđenih Loyalty paketa.


Izvor: Personal magazin
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: January 01, 2011, 08:50:28 am »

I još jedna 

Od sutra bez poreza na mobilne

31.12.2010.

Osim Nove godine, korisnici mobilnih telefona u Srbiji, u ponoć će dočekati i ukidanje poreza na mobilnu telefoniju.


Porez od 10 posto uveden u junu 2009. godine, bio je jedna od antikriznih mera za smanjenje budžetskog deficita, a njegovo ukidanje najavljeno je u vreme prvih pokazatelja ekonomskog oporavka zemlje.

Osim na građane, porez je negativno uticao i na operatere, koji su više puta zvanično tražili ukidanje kriznog poreza i naglašavali da osim lošijih finansijskih rezultata, ovaj porez negativno utiče na buduće investicije u ovoj oblasti.

Jedan od tri domaćih operatera, Vip, odlučio je da to učini juče, pa njihovi korisnici dodatan porez neće plaćati ni poslednja dva dana u 2010. godini, dok će m:ts i Telenor korisnici zvanično prestati da plaćaju taj porez od sutra.


Izvor: B92
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4 on: January 03, 2011, 10:21:19 am »

mt:s poklanja posetiocima sajta desktop kalendar


U prazničnom raspoloženju mt:s poklanja svim posetiocima sajta zanimljivu aplikaciju mt:s kalendar koja donosi korisne informacije za vaš radni dan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U prazničnom raspoloženju mt:s poklanja svim posetiocima sajta zanimljivu aplikaciju mt:s kalendar koja donosi korisne informacije za vaš radni dan. Ne morate više da tražite po Internetu podatke o vremenu, kursnoj listi i konvertoru valuta. Sada je sve na jedom mestu na vašem računaru. Potrebno je samo da pogledate vaš desktop i u interesantnom kalendaru pronaćićete ažurne i tačne informacije.

Svakog godišnjeg doba očekuje vas nova slika za desktop računara i nova slika na kalendaru. Malih dimenzija, pregledan i tačan mt:s kalendar možete skinuti na vaš računar sa linka

http://www.mts.telekom.rs/kalendar/mts_kalendar.zip (15,1 MB)
Jednostavno uputstvo za skidanje aplikacije

Na linku http://www.mts.telekom.rs/kalendar/mts_kalendar.zip pronaćićete zip fajl mts_kalendar.zip koji je potrebno sačuvati na vaš računar. Pronađite mesto na kome je kompjuter sačuvao aplikaciju (ukoliko je standardan setup računara, fajl ćete pronaći u My Documents→ Downloads), zatim otpakujte zip fajl (desni klik na miša, Extract All). U raspakovanom fajlu kliknite na mtsSetup.msi i sledite dalja uputstva. Po završetku instaliranja automatski će se pojaviti prečica za aplikaciju na desktopu računara, koju možete odmah aktivirati.


Izvor:Personal magazin


* mtswidget.jpg (27.28 KB, 310x190 - viewed 309 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5 on: January 04, 2011, 08:37:10 am »

I dalje 10 posto više za dopunu sa fiksnog

03.01.2011.

Za svaku prepiad dopunu koju mt:s korisnici izvrše sa fiksnog telefona do 31. decembra 2011. godine (cele ove godine),
dobiće bonus od 10% na dopunjeni iznos kredita.Dovoljno je samo da, sa svog kućnog telefona, u bilo koje doba dana ili noći, besplatno pozovu 0800 100 900 i prate uputstva sa govornog automata. Veoma jednostavno možete dopuniti prepaid kredit sebi ili nekom drugom u trenutku kada je to najpotrebnije i to u iznosu od 50, 200 ili 500 dinara.

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/Ku1zRU7FbUI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>ž


Izvor:Personal magazin
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #6 on: January 05, 2011, 11:01:52 pm »

Kina zabranjuje „Skajp“

04.01.2011.

Kina ima najveće internet tržište na svijetu - oko 450 miliona korisnika. Ali ne i slobodan protok informacija na internetu.
To sada potvrđuje i namjera kineskih vlasti da ograniči usluge "onlajn telefoniranja".


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Skype je program pomoću kojeg je moguće komunicirati pisanim porukama, internetskim pozivima i telefonskim pozivima.

Za Peking su takve telefonske usluge koje ne nude državne kompanije nelegalne. Prvi na udaru bi mogao biti prilično rasprostranjen - Skajp. Brojni korisnici već negoduju. Među njima je i Cang Jufan: "Ljudi koji posluju sa svijetom telefoniraju uz pomoć interneta. Porodice čija djeca studiraju negdje u inostranstvu čine isto. Ja sam sa tim počeo zbog "veze na daljinu". Svakodnevno sam, po dva sata telefonirao sa djevojkom. Ukoliko se zaista odluče za zabranu, ja neću imati drugu opciju, nego da upotrijebim svoje znanje i pronađem način, da i dalje telefoniram preko interneta. Moguće rješenje bi bilo korištenje "proksi servera" u inostranstvu. U tom slučaju će Skajp normalno raditi."

Prema nekim procjenama, čak 20 miliona Kineza koristi internet za telefonske razgovore. Minut razgovora sa Amerikom košta oko 50 centi, Skajp naplaćuje svega dva centa. To je značajna ušteda. Za kineske telefonske kompanije je to ravno katastrofi. Za Skajp, Gugl, MSN (em-es-en), ali i nekoliko manjih kineskih firmi dobra zarada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Google već ima loša iskustva sa vladom u Pekingu

Ništa od toga?

Kan Kaili sa Univerziteta za poštanski saobraćaj i telekomunikacije, namjeru kineskih vlasti smatra smiješnom i pogrešnom: "Vrlo je moguće da je Ministarstvo za informacije najavilo takve mjere pod pritiskom policije."

Mnogi dijele takvo mišljenje. Naročito poslije naredbe koje su stigle telefonskim kompanijama, zbog nemira u provinciji Ksinjang, jula 2009. godine, u kojima se inače traži ukidanje usluga telefoniranja na internetu. Međutim, Kan Kaili u svemu tome vidi još jedan razlog:

"Telefoniranje na internetu je uglavnom u rukama privatnih firmi. To ugrožava tri državne kompanije. Moguće je da vlasti time žele njih da zaštite. I sada se postavlja pitanje, koga vlada treba da štiti, interese potrošača ili da osiguraju monopol sopstvenih kompanija? Jasno je da vlasti žrtvuju interes običnih građana."

Ukoliko se to dogodi, Kina će biti jedina zemlja u kojoj će telefoniranje preko interneta biti zabranjeno. Kan Kaili je ipak uvjeren da do toga neće doći: "Šanse za tako nešto su ravne nuli. Čak i ukoliko bi neku firmu zatvorili i njenog vlasnika uhapsili, već sutradan bi bila otvorena neka nova firma. Ima toliko malih provajdera. Akcija bi se vjerovatno završila zatvaranjem nekoliko najvećih. Možda će se cijela priča završiti na upozorenju ministarstva. A možda se neće dogoditi ništa."Autor: Astrid Freyeisen/Jakov Leon
Izvor:DW


* skype.jpg (12.71 KB, 330x244 - viewed 242 times.)

* google.jpg (37.04 KB, 330x244 - viewed 246 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #7 on: January 06, 2011, 08:07:15 am »

Prezentovan novi način za prisluškivanje mobilnih telefona

05.01.2011.

Na nedavno održanoj konferenciji Chaos Computer Club Congress (CCC) u Berlinu, demonstrirana je nova, pomalo zabrinjavajuća, tehnika prisluškivanja GSM poziva.


Za primenu ove nove metode nije potrebna nikakva skupa specijalizovana oprema, a primer napada prezentovala su dvojica stručnjaka iz domena računarske bezbednosti Karsten Nohl i Sylvain Munaut.

Na demonstraciji postupka korišćen je Motorolin uređaj zasnovan na zamenskom firmware-u otvorenog koda. Uređaj je iskorišćen za presretanje dolazećih podataka sa bazne stanice. Pomoću dobijenih podataka došli su do kriptovanih jedinstvenih korisničkih oznaka svakog od uređaja koji je bio spojen na dotičnu baznu stanicu. Podaci su dešifrovani korišćenjem metode koja se bazira na tzv. Rainbow tabelama.

Ovim postupkom za sada nije moguće jednostavno razdvojiti tok podataka jednog telefona od ostalih koji su spojeni na baznu stanicu, ali jedan od prezentera – Karsten Nohl upravo radi na tome. Bitno za istaći je da je Nohl pomoću svog posebno prilagođenog softvera mogao da zameni firmware jedino na Motorolinim mobilnim uređajima zbog za sada nedokumentovanog propusta. Više o ovome u izveštaju TechWorld magazina.

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #8 on: January 07, 2011, 09:24:01 am »

Facebook: Lažna upozorenja

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Verovatno ste dobili upozorenje od mreže Facebook da je zaštita vašeg naloga „veoma niska“. Nema razloga za paniku. Vaša sigurnost verovatno je bolje podešena nego što Facebook tvrdi, objašnjava jedan stručnjak kompanije Sophos, koja proizvodi sigurnosni softver. Već nedeljama se na nalozima korisnika javlja upozorenje da je sigurnost „veoma niska“. Pored upozorenja je link, koji vodi do stranice koja zahteva dodatne lične podatke. To je ista taktika koju koriste internet razbojnici kako bi vam ukrali poverljive podatke i ubacili viruse u kompjuter.

S obzirom na brojna lažna upozorenja na internetu da vam je sistem ugrožen iako nije, neki korisnici popularne društvene mreže pribojavaju se kako je reč o sličnoj vrsti napada. Kako biste povećali bezbednost svog naloga, Facebook traži dopunsku mejl adresu, broj mobilnog telefona i novo bezbednosno pitanje. Ali reč je samo o načinu da korisnici verifikuju svoj nalog za slučaj da mu ne mogu pristupiti.


Izvor: IT World* facebookwarning.png (12.03 KB, 155x244 - viewed 236 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #9 on: January 10, 2011, 05:24:58 am »

Američka banka pripremila tim za odbranu od Wikileaks-a

09.01.2011.

Američka banka sastavila je dvadesetočlani tim za kontrolu štete za slučaj da Wikileaks ispuni obećanje i obelodani hiljade poverljivih dokumenata. Na čelu tima nalazi se Brus Tompson, vođa bančinog tima za kontrolu štete. Dosad su sproveli temeljnu unutrašnju istragu  kako bi otkrili kojih je dokumenata organizacijaWikileaks mogla da se domogne. Tim je proučio hiljade dokumenata, a trenutno ispituje sve izveštaje o ukradenim ili kompromitovanim kompjuterima.

Iako iz banke odbijaju da daju ikakve komentare, saznalo se kako je kontrola štete započeta još u novembru. Tad je Džulijan Asanž rekao da poseduje desetine hiljada dokumenata velike američke banke koji bi je mogli kompromitovati. Tad nije naveo o kojoj je banci reč, već samo da poseduje drajv sa 5 GB podataka iz računara jednog izvršnog direktora dotične banke. Ali Američka banka zaključila je kako je bolje da ne sedi skrštenih ruku i da pokuša unapred da popravi štetu.


Izvor: Computer World
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #10 on: January 10, 2011, 10:43:44 am »

Raste broj krađa identiteta na internetu

10.01.2011.

Američki savezni službenici tvrde kako je krađa identiteta jedna od najbrže rastućih vrsta kriminala u zemlji, te da može zadesiti  svakog ko se nije dobro zaštitio i ko nije svestan ove opasnosti. Prema statističkim prognozama, krađa identiteta pogodiće svakog dvadesetog Amerikanca ove godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema istraživačkoj agenciji Javelin Strategy & Research, 39% svih prevara tokom prošle godine ostvarene su pomoću otetih naloga na raznim web servisima (ove kređae identiteta se odnose i na offline). Pre samo godinu dana taj postotak je iznosio j33%. Čest je slučaj da žrtva živi u jednoj zemlji, a kriminalac, koji kupuje (krade) putem Interneta, u drugoj. Kako bi se zaštitili, preporučuje se stalno nadgledanje bankarskih transakcija, pogotovo kreditnih i internet kartica, ali i novih naloga otvorenih na vaše ime na raznim servisima. Da bi postali žrtva ovakve vrste kriminala, dovoljno je na Internetu ostaviti podatke o vašoj kreditnoj kartici.


Izvor: Personal magazin


* identity-theft.jpg (37.51 KB, 425x282 - viewed 218 times.)
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #11 on: January 10, 2011, 03:27:38 pm »

Razlozi Skype kraha

Detalji o tome šta je izazvalo da Skype servis bude neupotrebljiv za milione korisnika su objavljeni na blogu ove firme. Dva događaja u kombinaciji su stvorili gomilu problema koji su onemogućili korisnike ove mreže da je koriste. U istom tekstu Skype procenuje kako je njegova mreža izgrađena da se ovakvi problemi ne dešavaju više. Prema navodima ljudi zaduženih za funkcionisanje mreže pojedini serveri kompanije koji služe za manipulaciju instant porukama su počeli da bivaju prepoterećeni. Počelo je lagano kašnjenje slanja poruka. Takođe, onda je do izražaja došao jedan bug u Windows verziji softvera koji je izazvao potpuni prekid rada već načetog servisa.

Izvor: ITsvet.com
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #12 on: January 10, 2011, 03:56:34 pm »

Trifko, to je ovo što se desilo nedavno?

Inače skype nije radio ni u Linuxu pošto se navodi bug u Windows verziji koji je izazvao potpuni prekid rada.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #13 on: January 10, 2011, 08:37:11 pm »

..manipulaciju instant porukama su počeli da bivaju prepoterećeni. Počelo je lagano kašnjenje slanja poruka...

Mislim da je tu "keč".
Za primer, za slanje poruka (SMS) u mobilnoj telefoniji koriste se službeni kanali, isti koji se koriste i za komunikaciju aparata sa baznom stanicom, i onda za komunikaciju bazne stanice sa centralom.
Preopterečenje tih linkova prouzrokuje kreš sistema (rado se dogodi za novu godinu u ponoč)

Verovatno da skype koristi istu funkciju slanja "SMS" poruka u okviru za komunikaciju skype klienta sa serverom (smanjenje količine podataka za prenos između klienta i servera).

LPB
« Last Edit: January 10, 2011, 08:42:19 pm by Bozo13 » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #14 on: January 11, 2011, 01:21:10 pm »

Upravljajte Gorenje aparatima putem mobilnih telefona

10.01.2011.

Slovenačka kompanija Gorenje  nedavno  je nastupila na jednom od najvećih međunarodnih sajmova elektronike i kućne tehnike IFA 2010 u Berlinu gde je premijerno predstavila  aplikaciju GreenConnected koja omogućava daljinsko upravljanje inteligentnim kućnim aparatima. Gde god da se nalazili, korisnici mogu jednostavno putem bilo kog uređaja sa Wi-Fi interfejsom (mobilni telefon, PDA, iPod Touch, laptop i drugi) da prate status aparata i upravljaju njime.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U aplikaciju je integrisan i inovativni koncept za uštedu energije PowerManagement koji u skladu sa radom aparata optimizuje potrošnju električne energije i svodi je na minimum. I korisnički interfejs za mašine za pranje veša je poboljšan tako da omogućava još veću uštedu energije. On će ubuduće sugerisati korisniku da izabere najekonomičniji program za pranje u skladu sa količinom veša i stepenom zaprljanosti.


Izvor: Personal magazin


* gorenje.jpg (43.68 KB, 600x597 - viewed 137 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.