PALUBA
September 27, 2023, 12:26:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz IT sveta  (Read 189089 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #540 on: July 25, 2013, 09:39:00 am »

Opasni program cilja korisnike FileZille

24.07.2013.

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Trend Micro otkrili su novi zlonamerni program koji se širi tzv. “drive-by-download” napadom.

Jednom kada zarazi računar, zlonamerni program pretražuje sve lokalne i mrežne diskove i inficira sve pronađene izvršne fajlove, te krade korisničke lozinke za pristup FTP serverima popularnog servisa FileZilla i lozinke Windows korisničkih naloga.

Ukradene podatke sprema u .DLL fajl  koji zatim šalje na server pod kontrolom napadača. Računari koji nemaju najnovije Java i PDF dodatke za internet browsere mogu se zaraziti posetom zlonamernoj web stranici pod kontrolom napadača.

Iz Trend Micra smatraju da krađom FTP poverljivih korisničkih podataka napadači pokušavaju kompromitovati web servere ili otuđiti organizacijama informacije sačuvane na FTP serverima. Kako god bilo, ne čini se da je ova prietnja isključivo usmerena na industriju. Više u izvšetaju magazina Network World.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #541 on: July 25, 2013, 10:53:49 am »

Vest se odnosi za Srbiju.

Elektronske zdravstvene knjižice neće biti obavezne

24.07.2013.

Elektronske zdravstvene knjižice neće biti obavezne i građani neće morati da menjaju stare papirne za nove plastične knjižice, zaključeno je danas na sastanku ministarke zdravlja i predstavnika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i nezavisnih institucija.

Kako je saopšteno iz kabineta Zaštitnika građana, više od milion kartica koje su odštampane pre dve godine biće besplatno na raspolaganju ranjivim kategorijama stanovništva, posebno deci i starijim građanima.

Drugi građani koji sami žele da papirne knjižice zamene za plastične, moći će to da učine uz naknadu koju odredi Fond.

Iako elektronske zdravstvene knjižice mogu da pruže određene pogodnosti, trenutno postoje veći prioriteti u zdravstvu na koje Fond treba da odgovori, zajednički je stav učesnika sastanka.

Republički fond zdravstvenog osiguranja će, kako je saopšteno, nastaviti da sarađuje sa drugim organima kako bi se pojednostavile procedure i pri korišćenju postojećih, papirnih zdravstvenih knjižica.

Sastanku su prisustvovali i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i zaštitnik građana Saša Janković, koji je bio domaćin sastanka.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #542 on: August 05, 2013, 11:19:23 am »

LiBRE! 15 je dostupan za preuzimanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Saznajte kako da napravite sopstveni forum i da li je moguće koristiti Windows 8 i Linux u dual bootu; informišite se iz prve ruke o projektu LibreOffice i Dokument fondaciji (The Document Foundation), kao i o iskustvima u korišnjenju Linux servera u Zdravstvenom centru Studenica iz Kraljeva, i upoznajte se sa Linux distribucijom koju možete poneti svuda sa sobom i koja će na svakom računaru izgledati isto – Puppy Linuxom.

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

LiBRE! tim


* libre_15_naslovna.png (147.4 KB, 275x391 - viewed 113 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #543 on: August 06, 2013, 02:13:52 pm »

BalCCon 2013

Prvi Balkan kompjuter kongres – BalCCon, održaće se 6. i 7. septembra u Novom Sadu. Balkan kompjuter kongres zamišljen je kao dvodnevno okupljanje međunarodne hakerske zajednice u organizaciji Udruženja Linux korisnika Novog Sada – LUGoNS-a. Tokom kongresa održaće se brojne prezentacije, radionice kao i predavanja sa osvrtom i na društveno-političke teme. Jedan deo kongresa biće posvećen „Hakerskom centru“ u kome će hakeri imati mogućnost da predstave svoje radove i projekte.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Matična strana:
https://balccon.org/

Ako neko svrati, biću tamo i predstavljaću Slekver Srbija zajednicu, a biću ispred Palube u svojstvu administratora, pošto Paluba otkako postoji je isključivo na GNU/Linuksu.
Prve tri godine na CentOS GNU/Linuksu a zadnjih tri godine na GNU/Linuks Debian serverskom sistemu.

Napomena
Pošto je termin "haker" postao sinonim za visokotehnološki kriminal, da ne ispadne ovo na kraju "kongres kriminalaca" postaviću ovde dve veze gde se objašnjava pravo-izvorno značenje reči "haker".
Možete pogledati ovde ili ovde.


* BalCCon Najava.jpg (191.4 KB, 1765x1240 - viewed 116 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #544 on: August 16, 2013, 11:52:27 am »

PayPal uskoro pušta i opciju za prijem novca za građane Srbije

Onlajn servis za slanje novca i plaćanje – PayPal, zainteresovan je da ubrzo pusti i opciju za prijem novca za građane Srbije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

PayPal je početkom aprila pustio “send” opciju (za slanje novca) našim građanima. Tokom maja, delegacija Srbije bila je u poseti SAD i nakon toga smo imali razgovore sa predstavnicima PayPala koji su veoma raspoloženi da našim građanima puste i opciju (za prijem novca) “receive” ali za to moraju da razjasne pojedine nedoumice koje imaju, a tiču se našeg regulatornog okvira, rekao je Lazarević Tanjugu.

Ministarstvo se konsultuje sa nadležnim institucijama u cilju rešavanja tih nedoumica, kako bi građani Srbije mogli i da primaju novac iz inostranstva, a putem ovog najsigurnijeg onlajn servisa.

On je u kompaniji VIP mobile, gde je posetio studente na usavršavanju, rekao da je Srbija na 38. mestu na svetskom nivou po pristupu mobilnom širokopojasnom internetu.

Širokopojasni internet je internet velikih brzina i velikog protoka. Srbija, kaže on, je u tom domenu veoma dobro kotirana, međutim, mora još mnogo toga da se uradi kako bi se dostigli neki standardi EU, rekao je Lazarević.

Ključno u tome jeste prodaja digitalne dividende, koja će se osloboditi nakon završetka procesa digitalizacije, jer će se na taj način omogućiti telekom operatorima da primene neke nove tehnologije. Primena tih tehnologija će im olakšati da razvijaju širokopojasni internet, a pre svega da pokriju ruralna područja koja nisu pokrivena, ali i da ponude korisnicima interneta veći protok i brzinu, naveo je Lazarević.

Razvoj interneta ima veliki uticaj na razvoj privrede, jer sa povećanjem broja korisnika interneta za 10 odsto, bruto domaći proizvod poraste za 1,38 odsto.

Lazarević je istakao da ceo telekomunikacioni sektor ima veliki uticaj na privredu, s obzorom na to da učestvuje sa pet do šest odsto u bruto domaćem proizvodu. Razvoj širkopojasnog interneta značiće bolju uslugu za građane, uvođenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #545 on: August 22, 2013, 11:28:13 am »

Rusija želi da uvede kontrolu interneta


22.08.2013.

Na službenoj strani Ministarstva veza i masovnih komunikacija Ruske Federacije pojavio se dokument kojim se predlaže odvajanje svih ruskih internet provajdera na federalne i obične

Razradom projekta “Teze koncepcije razvoja multiservisnih komunikacionih veza za opštu upotrebu Ruske Federacije”, u Rusiji se zapravo želi uvesti totalna kontrola interneta, piše Komsomolska pravda, s prenosi portal seebiz.eu.

Prema ovom dokumentu, federalni provajderi će imati slobodan pristup čitavom stranom internet saobraćaju, a obični će moći da se povežu samo na federalni.
   
Taj projekat ostaje za sada samo projekat, ali predstavnici ruske internet javnosti već su se izjasnili protiv njega, istakavši da takva šema u potpunosti isključuje nezavisne davaoce internet usluga.
   
Kako se podseća, 1. avgusta u Rusiji je stupio na snagu antipiratski zakon koji su korisnici Runeta prihvatili negativno.
   
Do 10. avgusta u peticiji protiv te inicijative skupljeno je 100.000 potpisa, swto je dovoljna cifra da bi se peticija ozbiljno razmotrila u vladi, ali za sad nema odgovarajuće reakcija ruske vlasti.

Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #546 on: August 31, 2013, 02:36:29 pm »

BalCCon kongres u NS-u 6. i 7. septembra

U Novom Sadu će se od 6. do 7. septembra u Master Centru održati regionalni hakerski kongres “BalCCon”. Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice kao i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema, sa posebnim osvrtom na društveno-političke teme, poput zaštite privatnosti na internetu. Predavači su poznati i priznati pripadnici hakerskih zajednica iz celog sveta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Organizator kongresa je novosadsko udruženje Linux korisnika “LUGoNS”. Osnovni cilj udruženja je rad na boljitku društva, podsticanje korišćenja GNU/Linux sistema, kako u preduzećima, tako i kod pojedinaca i entuzijasta. LUGoNS je podrška svim Linux korisnicima, kako u Novom Sadu, Vojvodini, tako i u Srbiji. Članovi udruženja nastoje takođe da podignu svest o informatičkoj kulturi i promovišu FLOSS (Free/Libre and Open Source Software).

Zašto BalCCon u Novom Sadu i ko su “hakeri”?

Savremeno društvo danas ne može više ni da se zamisli bez računara. Moguća primena automatizovane obrade i prenosa podataka predstavlja šansu ali i rizik za pojedince i društvo. Informacione i komunikacione tehnologije menjaju odnos čovek-mašina kao i odnose među ljudima.

Korak ka informacionom društvu zahteva nova ljudska prava na globalnom nivou kao i nesmetanu komunikaciju. Hakerska zajednica je galaktička zajednica ljudi bez obzira na starost, pol, poreklo i socijalni status koja promoviše bezgraničnu slobodu, bavi se uticajem tehnologije na društvo, pojedinačnih živih bića i pospešuje dalji razvoj znanja.

Udruženje Linux korisnika Novog Sada “LUGoNS” postoji više od jedne decenije i tokom postojanja, a organizatori su se uverili smo da u udruženju postoji velika želja za upoznavanjem sa novim tehnološkim dostignućima, nekonvencionalnom upotrebom postojećih tehnologija i razmenu znanja i iskustva u oblastima koje nisu finansijski isplative, ali su izazovi koje nepoznato pruža više nego dovoljna satisfakcija i motiv za neprekidno istraživanje.

Haker (eng. hacker) je osoba koja poseduje izvanredno znanje u oblasti računara, softvera i hardvera. Ova reč se danas potpuno pogrešno koristi, jer je postala sinonim za korisnika koji bez dozvole želi da pristupi nekom računaru, internet resursu ili samo želi da zaguši saobraćaj i onemogući trenutno korišćenje određenog servisa, naglašavaju orgabnizatori.

Osnova hakerske etike je bila, i uvek će biti, razmena znanja, čija je jedna od posledica, pisanje slobodnog softvera radi rešavanja problema. Hakeri poštuju etiku i bore se protiv virtualnih kriminalaca. Razotkrivanje mreža pedofilije, neonacista, verskih sekti, zloupotrebe podataka o ličnosti, samo su neke od najčešćih hakerskih aktivnosti. U širem smislu, hakeri rade na otkrivanju sigurnosnih propusta u sistemima, tako sto ih dokumentuju, objavljuju i predlažu rešenja, kako bi ih što bolje zaštitili.

Prvi BalCCon se organizuje sa idejom da se redovno održava svake godine i da postane tradicionalno mesto okupljanja domaće i svetske hakerske zajednice. Zbog toga će jedan deo kongresa biti posvećen ideji otvaranja „Hakerskog centra“ u Novom Sadu, gde će hakeri imati mogućnost da predstave svoje radove i projekte. Naš uzor i inspiracija za organizovanje BalCCon-a je “Chaos Communication Congress”, godišnji četvorodnevni kongres, koji organizuje “Chaos Computer Club” (CCC). Prvi kongres održan je 1984. godine i danas je usvojen kao Evropski hakerski kongres, koji privlači raznovrsnu publiku – na hiljade hakera, naučnika, umetnika i praktičnih utopista iz celog sveta. Iako su manja okupljanja hakerskih zajednica organizovana na Balkanu i ranije, ovo je prvi internacionalni kongres većih razmera, kao i prvi kongres ovakvog tipa u Srbiji. Prateći svetske trendove ovakvih dešavanja, sva predavanja će moći da se prate uživo putem internet live streaming-a. Novi Sad, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci drugih organizacija sa kojima sarađuje, ima optimalne uslove za organizaciju ovakvog vida manifestacije.

Organizatori ovim projektom pokušavaju da približe internacionalne stručnjake mladim ljudima i svima onima koji žele da saznaju i nauče nešto više o ovoj temi. Zbog nepovoljne ekonomske situacije, dešavanja ovog tipa su većini naših ljudi nedostupna i potreba da se nešto po tom pitanju uradi, dovela je do odluke da se samo dešavanje dovede na naše područje čime se jačaju veze sa inostranim stručnjacima, a njima približava naša kultura. Ciljna grupa su mladi istraživači i mladi naučnici, koji rade samostalno i koji nisu u mogućnosti da posećuju velike konferencije ovog tipa u inostranstvu. Cilj je da se oni osposobe da napišu dobar naučni ili stručni rad i da ga prezentuju pred vrhunskim predavačima i kolegama iz celog sveta.

Naučni fokus je stavljen na informacione i komunikacione tehnologije. Putem web streaminga, kao i materijala u digitalnom formatu, sadržaj kongresa i svi njegovi rezultati biće dostupni zainteresovanima. Putem mreže kontakata sa ostalim Linux zajednicama koje su u Srbiji mnogobrojne, distribuiraće se znanje i u najudaljenijim oblastima zemlje do kojih dopire Internet.

BalCCon je zamišljen da postane centar hakerske zajednice u regionu, svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i USA. Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu, kako bi postojalo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju novostečena znanja, sastaju mladi puni ideja i stariji puni iskustva i znanja, da se upoznaju, povežu i ohrabre svi koje računari/mreže/sigurnost/nekonvencionalan način razmisljanja zanimaju, a nemaju gde da dobiju željene informacije. Time bi se u samoj hakerskoj zajednici podizao nivo stručnosti uz vođstvo starijih kolega, a i rešio bi se problem nemogućnosti da se dopre do prostora i vremena da se sopstveni radovi prezentuju. Dovođenje poznatih i priznatih ljudi kao predavača, jeste omogućavanje ljudima iz regiona da te iste predavače sada vide uživo, te da diskutuju sa njima na teme koje ih interesuju.

BalCCon želi da približi svet studentima koji se interesuju za haktivizam, slobodni kod, tehničke nauke te svim mladima kojima su ove i srodne teme interesantne. Na ovaj način, mladi imaju priliku da prezentuju svoje radove ukoliko su interesantni, inovativni i u skladu sa moralnim načelima za koje se zalaže cela zajednica okupljena oko slobodnog koda. Kao konkretan proizvod Kongresa, proizići će ne samo “book of abstracts” već i štampani radovi, što će pomoći afirmaciji mladih stručnjaka, a video zapis koji će biti stavljen na uvid svima koji žele da rade na diseminaciji znanja prikazaće njihove prve naučne korake.

Izvor: b92.net/tehnopolis/

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/rSx4L5Gwtas?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>


* balccon.jpg (16.23 KB, 640x223 - viewed 97 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #547 on: September 02, 2013, 08:17:44 am »

LiBRE! 16 je dostupan za preuzimanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Informišite se iz prve ruke o projektu korišćenja slobodnog softvera u Gradskoj upravi Minhena – LiMuxu, naučite ispravno da koristite tastaturu, saznajte kako da doprinesete projektima otvorenog kôda iako niste programer, kako da napravite vaš virtuelan svet i kako da u ulozi DJ-a zabavite prijatelje na vašoj privatnoj žurci, naravno, korišćenjem slobodnog softvera.

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

LiBRE! tim


* libre-16-naslovna.png (149.97 KB, 275x388 - viewed 101 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #548 on: October 07, 2013, 11:27:48 am »

LiBRE! 17 je dostupan za preuzimanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Saznajte kako je protekao prvi balkanski računarski kongres održan u Novom Sadu i kakva su iskustva u korišćenju Linuxa u Radio-televiziji Republike Srpske, razmislite o korišćenju slobodnog softvera za obrazovanje dece uz novi serijal članaka i informišite se iz prve ruke o novom FLOSS portalu lutherus.org.

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

LiBRE! tim


* libre_17_naslovna.png (322.06 KB, 419x595 - viewed 102 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #549 on: October 17, 2013, 11:39:53 am »

Google Street View servis počeo snimanje saobraćajnica u Srbiji

16.10.2013.

Kompanija Google je danas najavila da će započeti vožnju širom Srbije kako bi se dodatno unapredio kvalitet Google mapa i prikupile fotografije za popularni Street View servis. Od 23. oktobra, Google automobili će početi da beleže fotografije sa pregledom od 360° u većim gradovima Srbije, kao što su Beograd i Novi Sad. Fotografisanje će se nastaviti u manjim gradovima i selima nakon zime, početkom naredne godine.

Street View je izuzetno popularna aplikacija koja je dostupna u 50 zemalja i preko 3.000 gradova širom sveta. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu da se virtuelno kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raspored obilazaka Google vozilima zavisi od nekoliko faktora koji ne mogu da se kontrolišu, kao što su vremenski uslovi, stanje na putu itd. Čim vozila krenu kroz Srbiju, na sajtu google.rs/streetview/privacy biće postavljana stalna obaveštenja o tome kuda se kreću, uz dodatne podatke o Street View servisu. Najave obilazaka većih gradova i mesta, podrazumevaće i manja mesta i gradove njihove neposredne okoline.

Fotografije koje zabeleže Google vozila biće pažljivo obrađene i spojene u celinu, što je kompleksan tehnološki proces koji može da potraje nekoliko meseci. One će posle izvesnog vremena postati dostupne u Street View opciji na Google mapama.

„Mnogi naši korisnici u Srbiji govorili su nam kako bi voleli da imaju Street View servis dostupan i za Srbiju. Danas, sa zadovoljstvom možemo objaviti kako počinjemo da vozimo kroz Srbiju i da ćemo kroz Google Street View omogućiti korisnicima da virtuelno proputuju kroz ovu zemlju. Street View će predstaviti prelepe ulice i prizore Srbije čitavom svetu. Ova usluga stvoriće mnoge pogodnosti i za korisnike i kompanije u Srbiji“ – izjavio je Ulf Spicer (Ulf Spitzer), Program menadžer za StreetView u kompaniji Google.

S jedne strane Google veoma  ozbiljno razume  zaštitu privatnosti, dok s druge strane takođe želi da korisnicima pruži mogućnost da uživaju u ovom servisu. Stoga se Google obratio za mišljenje povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljubu Šabiću.

“Svakako da je dobro da se ovaj servis pojavi najzad i u Srbiji. To je prilika da svako ko poželi može da ‘luta’ ulicama Beograda, Novog Sada ili nekog drugog grada u Srbiji. Naravno, kao poverenik bio sam posebno zainteresovan za zaštitu podataka o ličnosti. U korespondenciji sa kompanijom Google dogovorili smo se o svim merama koje će biti preduzete kako bi zaštita podataka bila na adekvatnom nivou, a ovaj servis dostupan korisnicima. Time nisam prejudicirao svoje odluke u eventualnim pojedinačnim slučajevima ostvarivanja prava lica na zaštitu podataka o ličnosti. Podržavam ‘Google Street View’ i očekujem da vidim na koji način će Srbija imati koristi od njegovih svojstava”, izjavio je gospodin Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Kao što je i obično praksa sa svim Street View fotografijama, pre objavljivanja, Google će zamagliti lica prolaznika i registarske tablice na automobilima kako bi se zaštitila privatnost svih koji se pojavljuju na fotografijama. Kada fotografije postanu dostupne na internetu, korisnici će moći da prijave one za koje smatraju da treba da budu zamagljene klikom na dugme „prijavi problem“ u donjem levom uglu slike. Nakon popunjavanja kratkog formulara, potrebno je još navesti tačno koji deo slike treba da bude zamagljen.

Tamo gde je Street View opcija dostupna, nivou za pregled ulica se pristupa tako što se mapa maksimalno zumira i klikne se na Street View ikonu na levoj strani ekrana, ispod polja za pretragu. (ukoliko nije reč o najnovijoj verziji Google Mapa, dovoljno  prevući narandžastog čovečuljka “Pegmena” na mapu da bi se zumiralo na pregled ulice)

Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici će moći da pogledaju kako izgleda restoran u koji idu, planiraju putovanje, ugovaraju mesta za sastanak ili da olakšaju sebi pisanje domaćeg zadatka iz geografije. Oni koji traže da kupe ili iznajme kuću, mogu da uštede vreme tako što će unapred pogledati objekte i njihovu okolinu ili tako što će tačno odrediti putanju kojom treba da stignu na određenu adresu. Takođe, pre nego što se upute na odmor, ljudi će moći da pogledaju kako izgleda mesto i hotel u kome će odsesti.

Poslovni korisnici će takođe imati koristi od Street View tehnologije jer će moći besplatno da integrišu Google mapu u svoj veb sajt i da na taj način promovišu lanac hotela ili povećaju vidljivost lokalne biblioteke, restorana i slično.

Za dodatne informacije o Street View i načinima njegovog korišćenja u poslovne i svrhe zabave, molimo vas da posetite internet stranicu: google.rs/streetview/info i google.rs/streetview/privacy.

Izvor: personalmag.rs


* ako_budete_vidjali_po_Srbiji_ova_vozila_bez_straha.jpg (31.09 KB, 450x337 - viewed 102 times.)
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 429« Reply #550 on: October 21, 2013, 07:26:27 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Untitled.jpg (70.71 KB, 476x289 - viewed 105 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #551 on: October 21, 2013, 01:19:30 pm »

To izmislio Nikola Tesla još u prvoj polovini prošlog veka. Smiley
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #552 on: October 21, 2013, 11:03:37 pm »

Stara vest, barem što se tiče ideje, možda su kinezi samo došli bliže komercijalizaciji ideje, ali mislim da je nisu izmislili?

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/NaoSp4NpkGg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #553 on: October 30, 2013, 05:52:57 pm »

SBB povećao brzine interneta, 15Mbs u osnovnom paketu

Kompanija SBB lansirala je novu ponudu usluga svog kablovskog interneta. Nova ponuda se odlikuje brzinama koje pružaju do 50% veći protok kako u downloadu, tako i u uploadu, kažu iz ove kompanije.

Tako već u osnovnom paketu, korisnike SBB-a očekuje brzina od 15 Mb/s, koja za više nego duplo nadmašuje prosečnu brzinu interneta u Srbiji, a za više od tri puta prosečne brzine najvećih domaćih ADSL provajdera.

S druge strane, maksimalan download ide do čak 120 Mb/s, dok se upload kreće od 1,5 do 5 Mb/s. Ovakvo povećanje omogućeno je zahvaljujući DOCSIS 3.0 tehnologiji.

Kako ističu u kompaniji, svi postojeći korisnici, koji se odluče za nove pakete, moći će da uživaju u većim brzinama interneta po cenama koje su u istom rangu kao trenutne. Isto važi  i ako se odluče za nove DUO ili TRIO GOLD pakete, koji objedinjuju kablovski internet sa digitalnom televizijom, odnosno digitalnom televizijom i fiksnom telefonijom.

Druga novost iz SBB-a je i da SBB WiFi zona počinje da se širi na zemlje regiona. Već od novembra,  korisnici svih postpaid internet paketa, osim na preko 200 lokacija u Srbiji, internet usluge  moći će  besplatno da koriste i u Sloveniji, u okviru Telemach WiFi zone.

Više o novoj internet ponudi možete saznati na stranici www.sbb.rs.


Izvor: pcpress.rs

::::::::::::::::::::::::::::::

Nažalost nisam više kod SBB-a. Koliko sam čuo oni su jedini koji su nezavisni u odnosu na Telekom jer imaju svoj link koji ulazu u Srbiju preko Mađarske.
Kod svih ostali provajdera u Srbiji cene bi trebale biti ili iste ili skuplje nego kod što su kod Telekoma, jedino ako nije reč o nekom promo periodu.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 429« Reply #554 on: November 06, 2013, 01:20:49 pm »

Izgleda da su ti hakeri dobili vodju

Quote
ČIČA HAKER: Prća (83) iz Prokuplja ovladao kompjuterom

SRBIJA12:04, 06.11.2013.Autor: Agencija TANJUG

Ovo za mene čudo od tehnike dobio sam od sina i snahe za 83 rođendan. Odmah me je zainteresovalo kako radi, a nakon kraće sinovljeve obuke počeo sam da se služim njime. Za kratko vreme sam naučio sve što mi je potrebno za pisanje knjiga, kaže pisac Prvoslav Nikolić

PROKUPLJE - Prokupčanin Prvoslav Nikolić - Prća u 83. godini prvi put je počeo da se služi kompjuterom.

Ovaj prokupački pisac koji u svojim knjigama godinama beleži obične stvari koje se dešavaju u gradu, do sada je objavio desetak knjiga, pesama, anagdota i priča.

Veli da mu je, od kada je počeo da radi na kompjuteru, pisanje znatno olakšano. Zato će, zahvaljujući tehnici, za kratko vreme bar još osam knjiga uskoro dočekati promociju i pokušati da privuku pažnju čitalaca.

"Ovo za mene čudo od tehnike dobio sam od sina i snahe za 83 rođendan. Odmah me je zainteresovalo kako radi, a nakon kraće sinovljeve obuke počeo sam da se služim njime. Za kratko vreme sam naučio sve što mi je potrebno za pisanje knjiga", kazao je Nikolić.

On je oduševljen sa kakvom lakoćom sada kuca svoje tekstove na kompjuteru.

"Do sada sam svoje rukopise pisao na kucaćoj mašini. Nekada mi se dešavalo da napišem skoro celu stranu i tek pri kraju dobijem novu ideju i želim da promenim deo teksta. Zbog toga sam morao da prekucavam sve od početka. Sada je sve drugačije, bez problema mogu da ispravim bilo koje slovo, rečenicu, izbacim ili dodam po nešto", rekao je jedan od najstarijih pisaca koga Prokupčani prepoznaju po nadimku Prća.

Ovaj 83.godišnjak tvrdi da čovek mora celog života da uči i napreduju i da godine ne smeju da budu prepreka za to.

Ovog pravila se pridržava od najranijeg detinjstva i nikada mu nije bio problem da ovlada novim tehnologijama i radi na sebi i svom obrazovanju. Poručuje da će tako biti dok god ga um služi.

Izvor_ Kurir.rs
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.