PALUBA
September 27, 2023, 12:19:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz IT sveta  (Read 189087 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #555 on: November 06, 2013, 01:56:04 pm »

Premestio sam Kuzma ovu vest iz predhodnog posta iz teme "Treći svetski rat započeće hakeri?" ovde zato što se tema "Treći svetski rat započeće hakeri?" bavi uglavnom dešavanjima na držvanom nivou i eventualno sajber ratovi između velikih kompanija, iza kojih uvek stoji neka država ili interesna grupa.

Malo o pravim hakerima. Smiley Ovo je najava sada već održanog "Prvog balkanskog kongresa hakera" u Novom Sadu, Jelena i Djordje
<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/vROcTUOyZJ0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #556 on: November 07, 2013, 09:28:33 am »

LiBRE! 18 je dostupan za preuzimanje


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovog meseca smo bili vredni: izdali smo prvi LiBRE! specijal (priručnik Scribus 1.4) i uspeli smo da pripremimo novi redovni broj koji je sada pred vama. Nadamo se da ćete nam zato oprostiti zbog malog kašnjenja ovog redovnog izdanja.

LiBRE! projekat se još uvek dobro drži, uprkos osetnom padu aktivnosti u svim FLOSS zajednicama u Srbiji. Ekonomska kriza je konačno počela da uzima danak, potkopavajući svaki društveno korisni rad. Projekti koji se mogu podvesti pod kategoriju ​društveno korisnog rada ​su uvek nisko na skali prioriteta,​ jer ne donose ​profit niti se od tog rada može živeti.

Međutim, FLOSS aktivisti se još uvek bore protiv vetrenjača u Srbiji, pa možda čak i u regionu. Ne vredi objašnjavati prednosti slobodnog softvera u neuređenim državama u kojima je piraterija ako ne prećutno odobravana, onda barem često ignorisana. Ovakav odnos prema softveru će se uskoro mnogima „obiti o glavu”.

Država Srbija je počela da nezgrapnim koracima uređuje i ovu oblast. Potpisala je ugovor sa Microsoft-om kojim se legalizuje softver u svim državnim organima. Bojimo se da ovo nije korak napred u pravcu borbe protiv piraterije nego više uvođenje monopola jedne platforme. Reč urednika nije mesto za detaljnu analizu ovog ugovora. Možemo samo da najavimo opširniji tekst o njegovim posledicama za sledeći broj.

Ovom najavom želimo da podstaknemo sve ljude u FLOSS zajednicama u Srbiji da se pregrupišu i organizovano deluju u javnosti kako bi se bar ublažile već najavljene posledice ovog ugovora.

Prvi korak je svakako obelodanjivanje sadržaja dokumenta i analiza njegovih posledica. Za tu svrhu LiBRE! svim srpskim FLOSS zajednicama nudi prostor da u narednim brojevima objave svoje viđenje ovog problema. Što bolje upoznamo javnost sa problemom, iz više uglova, lakše ćemo ga rešiti.

Vredi se boriti, u protivnom, OSS projekti u Srbiji neće imati budućnost, a srpska softverska industrija biće svedena na razvoj aplikacija za samo jednu platformu.

Na kraju želimo sve vas da podsetimo da je LiBRE! projekat otvoren za sve one koji žele da mu se priključe bilo u svojstvu autora, grafičara ili dizajnera. Naročito nam trebaju autori za rubrike „Internet, mreže i komunikacije”, „Serveri” i „Mobilni kutak”. Svoje tekstove nam možete slati na našu već poznatu adresu libre [et] lugons [dot] org.


Do čitanja Smiley


Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

LiBRE! tim


* libre_18_naslovna.png (238.04 KB, 419x595 - viewed 127 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #557 on: November 13, 2013, 11:33:24 am »

Google Street View automobili snimaju i Niš

12.11.2013.

Kompanija Google je danas najavila da će aktivnosti na unapređenju kvaliteta Google mapa i prikupljanja fotografija za popularni Street View servis obuhvatiti ove godine i grad Niš, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima. Od 23. oktobra, Google automobili su počeli da beleže slike sa pregledom od 360° u Beogradu i Novom Sadu. Iako je planirano da fotografisanje drugih gradova i manjih mesta bude nastavljeno nakon zime, početkom naredne godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ove godine će biti obavljeno i snimanje u Nišu.

“Zahvaljujući lepom vremenu ove jeseni, vožnje po Beogradu i Novom Sadu napredjuju brže od očekivanog. Mi ćemo zato nastaviti sa snimanjima u Nišu. Plan je da se nakon toga zaustavimo i nastavimo sa snimanjima drugih gradova i mesta naredne godine. Stalno ažuriramo informacije o kretanjima naših vozila i druge informacije o aktivnostima na lokaciji google.rs/streetview/info “ izjavio je Ulf Spitzer – Programski menadžer za Street View servis kompanije Google, zadužen za EMEA region.

Street View je izuzetno popularna aplikacija koja je dostupna u 50 zemalja i preko 3.000 gradova širom sveta. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu da se virtuelno kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

Raspored obilazaka Google vozilima zavisi od nekoliko faktora koji ne mogu da se kontrolišu, kao što su vremenski uslovi, stanje na putu itd. Čim vozila krenu kroz Srbiju, na sajtu google.rs/streetview/info biće postavljana stalna obaveštenja o tome kuda se kreću, uz dodatne podatke o Street View servisu. Najave obilazaka većih gradova i mesta, podrazumevaće i manja mesta i gradove njihove neposredne okoline.

Fotografije koje zabeleže Google vozila biće pažljivo obrađene i spojene u celinu, što je kompleksan tehnološki proces koji može da potraje nekoliko meseci. One će posle izvesnog vremena postati dostupne u Street View opciji na Google mapama.

Kao što je i obično praksa sa svim Street View fotografijama, pre objavljivanja, Google će zamagliti lica prolaznika i registarske tablice na automobilima kako bi se zaštitila privatnost svih koji se pojavljuju na fotografijama. Kada fotografije postanu dostupne na internetu, korisnici će moći da prijave one za koje smatraju da treba da budu zamagljene klikom na dugme „prijavi problem“ u donjem levom uglu slike. Nakon popunjavanja kratkog formulara, potrebno je još navesti tačno koji deo slike treba da bude zamagljen.

Za dodatne informacije o Street View i načinima njegovog korišćenja u poslovne i svrhe zabave, molimo vas da posetite internet stranicu: google.rs/streetview/info i google.rs/streetview/privacy.


Izvor: personalmag.rs
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 429« Reply #558 on: November 21, 2013, 08:09:55 am »

Winamp se gasi posle 15 godina!

Autor: Marko Čavić

Winamp i svi njegovi servisi biće potpuno ugašeni 20. decembra.

20.11.2013. | 21:32  >  22:49 20

Ćao, nema više! Makar ne ništa novo...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Winmap. Ćao, nema više! Makar ne ništa novo...

I zvanično je potvrđeno da se Winamp gasi, zajedno sa svim pratećim servisima već 20. decembra.

Šansa da imate ili ste imali računar i da na njemu nikada niste koristili Winamp verovatno je ravna nuli, pa vam je jasno koliko je taj muzički sevis bio važan i omiljen kod mnogih korisnika.


I danas se koristi, ali je njegov vlasnik AOL, koji ga je otkupio za 80 miliona dolara od Nullsofta prilično malo uradio na njegovom razvoju. Kako piše TechCrunch, AOL je izbacio Android Winamp verziju još 2010. i Winamp Sync for Mac, uključujući plejer, još 2011. ali izgleda da kompanija nije znala šta dalje. iTunes i slični servisi jednostavno su ga nadjačali.

Ako ste jedni od onih koji još uvek žele Winamp, da ga imate u njegovoj poslednjoj verziji za uspomenu, evo ga, čeka vas OVDE.

Izvor: Mondo.rs


* Wnamp-Logo.jpg (51.77 KB, 610x343 - viewed 111 times.)
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #559 on: November 24, 2013, 08:27:34 pm »

Koristim ga gotovo od samog početka (od '98.-me). Nikada nisam koristio nijedan drugi mp3 plejer. Baš mi je žao zbog ovoga, ali je činjenica da je nekoliko godina unazad postao prilično problematičan i bagovit. Realno, nikada nije ni postao ništa više od mp3 plejera, jer je čak i strimovanje internet radio stanica često bilo problematično, a prikaz video fajlova i ona glupost od browsera su tek bili očaj živi.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #560 on: December 04, 2013, 01:26:10 pm »

LiBRE! 19 je dostupan za preuzimanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Saznajte naše mišljenje o Ugovoru Republike Srbije sa Microsoftom i da li je to samo po sebi najveći problem IT industrije Srbije. Saznajte šta je to Crypto Party i kako je protekao drugi po redu LUGoNS Crypto Party. Šta novo donose nove verzije Slackware, Lubuntu i Androida? I još mnogo toga iz sveta slobodnog softvera.

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

LiBRE! tim


* LiBRE_19_naslovna.png (253.27 KB, 419x595 - viewed 117 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #561 on: December 08, 2013, 05:19:35 pm »

Novi šok za pirate: Ugašena jedna od najpopularnijih stranica!

Hotfile mora platiti čak 80 milijuna dolara grupama za zaštitu autorskih prava, a korisnici ovog servisa šokirani su jer su ostali bez svih pohranjenih podataka.

Prošle godine ugašen je MegaUpload, nedavno je ugašena i jedna od najpopularnijih stranica za pretraživanje piratskog sadržaja isoHunt, a od jučer više nije dostupan niti Hotfile, poznata stranica za razmjenu sadržaja. Gašenju Hotfilea prethodila je nagodba vlasnike ove stranice s američkim udruženjem filmaša (MPAA) prema kojoj Hotfile mora platiti čak 80 milijuna dolara odštete te je dogovoreno da, ako žele nastaviti s dosadašnjim poslom, moraju ugraditi tehnologiju za filtriranje sadržaja kako se putem ove stranice više ne bi distribuirali piratski filmovi, glazba i video igre.

No, umjesto ugrađivanja tehnologije za filtriranje, ekipa koja je vodila Hotfile odlučila je trajno ugasiti stranicu te na njoj sada stoji upozorenje da je Hotfile ugašen zbog kršenja autorskih prava. U izjavi za javnost predsjednik MPAA Chris Dodd rekao je kako Hotfile i slične stranice profitiraju na 'trudu i radu drugih ljudi' te je ovo još jedna velika pobjeda udruženja za zaštitu autorskih prava nad piratima.

Na The Guardianu napominju kako je Hotfile bio jedan od najvećih servisa za pohranu, backup i dijeljenje sadržaja koji je imao više od 5,3 milijuna registriranih korisnika te da je na njemu bilo pohranjeno više 120 milijuna datoteka koje su preuzete skoro 3 milijarde puta, a iz MPAA tvrde da je više od 90 posto dnevno downloadanog sadržaja bio piratski materijal. Iako su iz Hotfile tvrdili kako oni nisu odgovorni za ponašanje svojih korisnika, odnosno sadržaj koji oni dijele putem njihove stranice, sutkinja Kathleen Williams presudila je kako Hotfile ne zadovoljava uvjete posebnog zakona ('safe harbor') koji štiti internetske kompanije od odgovornosti za sadržaj koji postavljaju i dijele njihovi korisnici.

U MPAA su iznimno zadovoljni ovom odlukom suda jer je ovo je prvi puta da je američki sud odlučio da tzv. cyberlockeri poput isoHunta mogu biti odgovorni za sadržaj koji korisnici pohranjuju i dijele na njima te sada možemo očekivati nove tužbe protiv sličnih stranica i servisa.

Na TorrentFreaku napominju kako su korisnici Hotfilea šokirani ovakvim razvojem događaja jer ih nitko nije upozorio na gašenje stranice tako da su izgubili brojne datoteke i podatke (ne samo piratske naravno) koje su držali pohranjene i backupirane na ovoj stranici. 

  Dnevnik hr.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #562 on: December 22, 2013, 10:58:08 am »

Spomenik Nikoli Tesli u Silicijumskoj dolini

Teslina statua, urađena u bronzi sa srebrnim prelivom, prikazuje našeg naučnika Nikolu Teslu u prirodnoj veličini kako stoji i drži u ruci veliku sijalicu.

Spomenik je otkriven u centru grada Palo Alto, blizu San Franciska, sedištu Stenford univerziteta, naučnih instituta, fabrika za visoku tehnologiju i poznatih kompanija „Hjulit Pakard” i „Tesla motors”.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je četvrti spomenik Nikoli Tesli u SAD, a novi spomenici srpskom geniju biće podignuti naredne godine i u Filadelfiji i Vašingtonu. Najavljeno je da će ih za Vidovdan otkriti predsednik Srbije.

Izvor: personalmag.rs

Nego kako, da se zna ko je zaslužan što ovo uopšte može da se vidi i pročita i što postojeće kompanije u Silicijumskoj dolini mogu da rade (sve veće i bitne IT kompanije su tu). I malo je četri spomenika uz sve ovo što planiraju, ali malo ih ima kako u rodnoj Hrvatskoj tako i u mataičnoj zemlji Srbiji.
Eve predlog za još dva spomenika, pored planiranih, u Bostonu na Harvard i MIT univerzitetima.  


* tesla.jpg (18.26 KB, 450x491 - viewed 102 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #563 on: December 30, 2013, 11:45:00 am »

LiBRE! časopis broj 20 je dostupan za preuzimanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Redakcija LiBRE! časopisa svim čitaocima, saradnicima, prijateljima, korisnicima Slobodnog softvera sadašnjim i budućim želi srećnu i uspešnu novu 2014. godinu kako na ličnom tako i na poslovnom planu.
Čitamo se i Novoj u 2014 godini!

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite dvadeseti broj.

LiBRE! tim


* libre_20_naslovna.png (218.28 KB, 419x595 - viewed 103 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #564 on: January 01, 2014, 01:13:49 pm »

 Roll Eyes

HAKERSKA POSLA
Upao u BBC-jev server i pokušao ga prodati

Ruski haker ne samo što je preuzeo kontrolu nad jednim od poslužitelja u vlasništvu BBC-ja,
već ga je pokušao i prodati drugim cyberkriminalcima.


Američka tvrtka Hold Security, prenosi Reuters, primijetila je njegov oglas prošlog tjedna na forumu koji se bavi crnim tržištem.

Nisu sigurni je li uspio išta prodati prije no što su u britanskom medijskom divu reagirali. Iz samog BBC-a oglasili su se tek toliko kako bi rekli da sigurnosna pitanja ne komentiraju.

Rus je navodno koristio pseudonime Hash i Rev0lver. Sigurnosnu rupu pomoću koje je zaobišao zaštitne mehanizme objavio je 25. prosinca. Kao dokaz, priložio je kopije datoteka do kojih je navodno mogla doći samo osoba koja je preuzela nadzor nad poslužiteljem.

U server je navodno uspio upasti putem sitea za prijenos podataka ftp.bbc.co.uk, kojemu je 2002. omogućen pristup široj javnosti kako bi bilo moguće uploadati video i audio poruke za obilježavanje godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna. Koristili su ga i novinari BBC-ja za slanje vlastitih materijala.

Pristup tom serveru mogao mu je omogućiti i upad u druge, osjetljivije dijelove BBC-jeva informatičkog sustava.

  tportal

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #565 on: January 03, 2014, 06:56:19 pm »

Facebook pred tužbom jer čita privatne poruke?!

Najveća društvena mreža na svijetu prati vaše privatne poruke, prikuplja podatke iz njih i bez dozvole ih koristi kako bi vas oglašivači bolje ciljali sa svojim kampanjama, tvrde u zajedničkoj tužbi dvojica njenih korisnika.

Iza tužbe stoje Matthew Campbell i Michael Hurley, a tvrde da Facebook pregledava privatne poruke kako bi iz njih izvukao podatke i profilirao korisnike, olakšavajući tako posao oglašivačima, piše CNET, čime krši odredbe američkog zakona koji regulira pravo na privatnost u elektroničkim komunikacijama, prenosi tportal.

Campbell i Hurley se pozivaju na izvješće švicarske tvrtke High-tech Bridge, prema kojem Facebook skenira linkove u privatnim porukama.

"Korisnici vjeruju da su privatne poruke doista privatne, pa su stoga skloni otkriti pojedinosti o sebi koje inače ne bi. Facebook to obilato koristi za povećanje zarade", naveli su u tužbi podignutoj u ime svih korisnika Facebooka u SAD-u.

Traže sudsku zabranu takve prakse te naknadu od sto dolara (oko 600 kuna) za svaki dan u kojem se Facebook ogriješio o zakon ili deset tisuća dolara (oko 60 tisuća kuna) za svakog oštećenog korisnika koji je slao ili primio URL putem privatnih poruka.

Iz Facebooka su poručili da su optužbe neutemeljene te da su spremni braniti se.

  Dalmacija news
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 740


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #566 on: January 04, 2014, 04:37:40 am »

Kako geek prosi devojku?

Možda zvuči čudno, ali romantični geekovi zaista postoje!

Dok “obični” momci prose devojke u restoranu, podmećući prsten u čašu šampanjca ili dezert, neki geekovi su spremni da se daleko više potrude, kako ne bi rizikovali da im se draga usred prosidbe zagrcne.

Robert Fink, web-developer iz Oregona, najbolji je primer za to. On je dizajnirao kompjutersku igricu od nule, samo da bi njom zaprosio svoju devojku, Angel White. Nakon 2,5 godine zabavljanja, on je za nju razvio Knight Man: A quest for love. Razvoj softvera, uz pomoć dva prijatelja, trajao je 5 meseci.

Zabava počinje negde na 2:20, kada Angel shvata šta se zapravo dešava…

Momci, gledajte i učite Smiley

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/W_iiHQEtBpI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>


Izvor: www.telegraph.co.uk
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #567 on: January 04, 2014, 12:52:39 pm »

Vraća se legendarni Spectrum, ali ovaj put kao iOS tipkovnica

Ako uspije Kickstarter kampanja tvrtke Elite, ZX Spectrum će se sada vratiti kao Bluetooth tipkovnica za iOS uređaje. Već su skupili trećinu potrebnog iznosa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
ZX Spectrum je bilo legendarno 8-bitno kućno računalo koje se pojavilo 1982. godine u Velikoj Britaniji, a proizvodili su ga do 1990. godine. No, ako uspije Kickstarter kampanja tvrtke Elite, ZX Spectrum će se sada vratiti kao Bluetooth tipkovnica za iOS uređaje, a tvrtka ima u planu proširiti podršku i za Android, Windows, PC i Mac.

Elit planira skupiti 60.000 funti (552.000 kuna) kako bi pokrenuli proizvodnju prvih 1000 tipkovnica i vratili uređaj u život. Bluetooth ZX Spectrum će se moći koristiti kao tipkovnica, ali to mu neće biti primarna namjena, već vratiti taj osjeća tipkanja po Spectrumovoj tipkovnici u igrama koje će Elite objavljivati na App Storeu. Tipkovnica će podržavati i starije Eliteove igre, a prodavat će se po cijeni od 50 funti (oko 450 kuna), onima koji u ovoj fazi podrže projekt, prenosi TechCrunch.

  24sata

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #568 on: January 09, 2014, 04:23:51 pm »

Pitanjce za stručnjake iz mobitelistike.  Smiley

Nabavio sam neki android i sad tamo u postavkama postoji :
- koristi samo 2G mereže - ušteda baterije

Koja je uopće razlika između 2 i 3 G mreža i šta ću izgubiti ako uključim tu opciju ?

Dosta mi je važna trajnost baterije jer na poslu nemam baš prilike držati mob. na punjaču.

hvala poz.
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #569 on: January 09, 2014, 05:02:34 pm »

Pitanjce za stručnjake iz mobitelistike.  Smiley

Nabavio sam neki android i sad tamo u postavkama postoji :
- koristi samo 2G mereže - ušteda baterije

Koja je uopće razlika između 2 i 3 G mreža i šta ću izgubiti ako uključim tu opciju ?

Dosta mi je važna trajnost baterije jer na poslu nemam baš prilike držati mob. na punjaču.

hvala poz.

Nećeš ništa postići, bar iz mog iskustva u uštedi baterije. Više postižeš ako smanjiš osvjetljenje displeja, broj aplikacija koje su pokrenute u pozadini, skloniš nepotrebne prečice i vidzete sa desktopa itd...
Logged
Pages:  1 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.098 seconds with 22 queries.