PALUBA
April 22, 2024, 01:34:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz IT sveta  (Read 205066 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #405 on: May 14, 2012, 05:05:16 pm »

Inače najjača labaratorija za simulaciju mreženja i rešavanja problema prilikom rada u mreži, znači rad sa serverima, na Balkanu se nalazi u Sloveniji.
I to je, ako ko bi drugi i bio, Cisco-va labaratorija.

Znaće Božo možda nešto više o tome.
Gledao sam ovu labaratoriju u Beogradu koja ide odmah posle te u Slovenije (za Balkan) i ostao bez daha, mogu samo misliti kakva li je ova u Sloveniji.

Da bi me pustili da se igram malo u beogradskoj Cisco labaratoriji trebao bih da izdvojim nekih 1200 evrića. Smiley
Zezam se malo, toliko košta prvi stepen jednogodišnje obuke Cisco kursa, praktičan rad. Nije to ni mnogo šta se sve kasnije može sa Cisco sertifikatom ali nikako mi ne kreće za rukom da sakupim na gomilu taj novac. Inače obuka se bazira preko 80% na praktičnom radu što je ono pravo. Teoriju i onako nikada nisam voleo. Smiley
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #406 on: May 14, 2012, 07:19:08 pm »

Nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru je objavljen!

Sa ponosom vam predstavljamo nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru. Svoj novi časopis o slobodnom softveru preuzmite besplatno već danas u sekciji za preuzimanje na našem sajtu: https://libre.lugons.org/.

Nulti broj LiBRE! časopisa je probni broj koji je poslužio LiBRE! projektnom timu da se organizuje i uhoda u ovaj volonterski posao, kao i da napravi internet infrastrukturu neophodnu za dalji prijatan rad u ovom projektu.

Pozivamo vas da nam iznesete sve komentare u vezi LiBRE! časopisa o slobodnom softveru, pozitivne a još poželjnije negativne, kako bi ovaj časopis ubuduće bio što bolji. Takođe pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u ovom projektu i svojim ličnim radom doprinesu da časopis bude kvalitetniji, raznovrsniji, lepši i redovniji. Svi novi članovi projektnog tima su dobrodošli. Za više informacija o tome kako možete da nam se pridružite pogledajte sekciju "Pridruži se" na našem sajtu.

Ovom prilikom takođe želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su na bilo koji način doprineli da ovaj časopis ugleda svetlost dana.

LiBRE! tim
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #407 on: June 02, 2012, 07:44:29 am »

Microsoft najavio dostupnost Windows 8 Release Preview


Predstavljena Windows ponuda za nadogradnju koja korisnicima omogućuje da isprobaju Windows 8 i pre nego što izađe konačna verzija

Kompanija “Microsoft” objavila je dostupnost Windows 8 Release Preview, nove prekretnice u dugo očekivanom Windows 8 operativnom sistemu. Nova verzija, dostupna je za preuzimanje na 14 jezika i može se pronaći na http://preview.windows.com

Windows 8 Release Preview izdanje donosi brže i fluidnije iskustvo u radu najpoznatijeg operativnog sistema na svetu, uz novi korisnički koji se jednako dobro pokazuje na uređajima osetljivim na dodir odnosno uređajima uz koje se koriste miš i tastatura.

Kada je u februaru lansirana Windows 8 Consumer Preview  verzija, preuzeta je više od million puta samo u prvih 24 časa, čime je Windows 8 postao najtestirani Microsoftov operativni sistem svih vremena. Današnjim lansiranjem Release Preview verzije, Windows 8 ulazi u finalnu fazu razvoja pre početka masovne proizvodnje.

“Prezadovoljni smo što se nalazimo u ovoj fazi razvoja sa Windows 8 Release Preview sistemom.” – Izjavio je Stiven Sinfoski, predsednik Windows i Windows Live odeljenja u kompaniji Microsoft.


Nove aplikacije donose snažniji doživljaj novog operativnog sistema

Windows 8 Release Preview donosi niz novih aplikacija kompanije Microsoft i njenih partnera, uključujući Bing Travel, vesti,  sportske  i Xbox aplikacije. Sve nove aplikacije integrisane su sa Zune lozinkom korisnika. Nova verzija ovog operativnog sistema donosi i vidljiva poboljšanja koja se odnose na elektronsku poštu, fotografije i tzv. “People” aplikacije,  koje su svoj prvi susret sa korisnicima imale kroz Windows 8 Consumer Preview. Takođe, kompanija Microsoft, u saradnji sa  partnerima donosi aplikacije sa svih meridijana putem Windows Store-a.

Pored novih aplikacija, korisnici koji budu testirali Windows 8 Release Preview biće u prilici da isprobaju desetine hiljada novih poboljšanja ovog operativnog sistema, kao što su: povećana mogućnost prilagodjavanja početnog ekrana, unapređena podrška za multi monitor, unapredjene  opcije za bezbednost porodice na internet, kao i mnoštvo poboljšanja vezanih za preuzimanje aplikacija kroz Windows Store.

Novi Internet Explorer 10, uključen u Windows 8 release preview verziju,  onmogućava nov način pretraživanja, naročito na uređajima sa ekranima osetljivim na dodir. Adobe Flash Player je takodje integrisan u Internet Exploret 10 i odlično se pokazao na uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Takođe, ovo je prvi pretraživač koji automatski uključuje opciju “Do Not Track”, pružajući korisnicima mogućnost većeg izbora i kontrole nad sopstvenom privatnošću.


Kako do Windows 8 operativnog sistema?

Od drugog juna, Microsoft pokreće Windows Upgrade ponudu koja će biti dostupna u 131. zemalja u svetu. Korisnici koji kupe računar sa operativnim sistemom Windows 7 do 31. januara 2013.  biće u prilici da nadograde svoj operativni sistem na Windows 8 Pro u vremenu trajanja promotivnog perioda kada se Windows 8 pojavi na tržištu, po ceni od 14,99 $. Nadogranja će biti dostupna kupcima novih PC računara sa originalnim Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional ili Ultimate varijantama operativnog sistema, sa odgovarajućim i važećim Sertifikatom o autentičnosti.

Računar sa Windows 7 mora biti kupljen u periodu od 2. juna 2012. do 31. januara 2013. godine, a nadogradnja preuzeta pre isteka kampanje krajem februara 2013. Korisnici koji se prijave za nadogradnju biće u mogućnosti da istu preuzmu na dan pojavljivanja Windows 8. Nadogradnja se može instalirati na bilo kom kompatibilnom računaru, uz mogućnost  tehničke podrške Microsoft-a u periodu od 90 dana.

Više informacija o ovoj ponudi može se pronaći na  http://www.windowsupgradeoffer.com
Više informacija o Windows 8 može se naći na  http://windowsteamblog.com.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #408 on: June 07, 2012, 11:52:43 am »

Novosti u vezi FLOSS magazina Libre


Ćirilica:
Уводимо нову рубрику у часопис већ од првог броја, која ће да се бави активностима FLOSS заједница из земље и окружења (предавања, промоције, окупљања и сл.). [Када кажемо земље из окружења мислимо пре свега на земље бивше СФРЈ]. Радни назив ове нове рубрике је LoCo scena (LoCo→Local Community). Међутим, нешто нам се и не свиђа овај радни назив па смо у потрази за новим у коме ће да фигурише израз ЛоЗа (од Локална/е Заједница/е). Покушавали смо на синоћњем састанку да се договоримо о коначном имену ове рубрике и дошли до идеје ЛоЗа у региону. Међутим, осим што нас је ново име асоцирало на ракију, до коначног решења нисмо успели да дођемо. Smiley Зато смо одлучили да затражимо помоћ од вас. Шаљите овде у теми ваше предлоге о томе како бисте волели да се зове нова рубрика у часопису а чије су карактеристике горе наведене. Рок за уважавање предлога је петак, 08.06.2012. у 20:00 часова. Уколико се питате зашто је рок овако мали, оправдаћемо вашу сумњу, први број ускоро стиже!

ЛиБРЕ! тим


Latinica:
Uvodimo novu rubriku u časopis već od prvog broja, koja će da se bavi aktivnostima FLOSS zajednica iz zemlje i okruženja (predavanja, promocije, okupljanja i sl.). [Kada kažemo zemlje iz okruženja mislimo pre svega na zemlje bivše SFRJ]. Radni naziv ove nove rubrike je LoCo scena (LoCo→Local Community). Međutim, nešto nam se i ne sviđa ovaj radni naziv pa smo u potrazi za novim u kome će da figuriše izraz LoZa (od Lokalna/e Zajednica/e). Pokušavali smo na sinoćnjem sastanku da se dogovorimo o konačnom imenu ove rubrike i došli do ideje LoZa u regionu. Međutim, osim što nas je novo ime asociralo na rakiju, do konačnog rešenja nismo uspeli da dođemo. Smiley Zato smo odlučili da zatražimo pomoć od vas. Šaljite ovde u temi vaše predloge o tome kako biste voleli da se zove nova rubrika u časopisu a čije su karakteristike gore navedene. Rok za uvažavanje predloga je petak, 08.06.2012. u 20:00 časova. Ukoliko se pitate zašto je rok ovako mali, opravdaćemo vašu sumnju, prvi broj uskoro stiže!

LiBRE! tim

https://libre.lugons.org/.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #409 on: June 07, 2012, 01:50:07 pm »

Nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru je objavljen!
Прилично лош прелом новине.

Типографија ја лоша - тешко се чита текст.
Кад већ иду на 3 ступца и пун блок, требало је да преламају речи (није то проблем ни кад се ради ручно).
Размак између редова на ту ширину ступца је премали, па слова изгледају набијено по вертикали, а између речи је понегде превелик размак.

По новини има белина и неравномерно распоређеног садржаја, одбијање текста од слика је неједнако, свуда одбијање од слике под правим углом (нигде се не прати контура логотипа нпр.).

Изгледа прилично лоше - а такав прелом одбија и да се ради и о најбољем тексту.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #410 on: June 10, 2012, 09:55:11 am »

Na aukciji prvi Apple PC Stiva Džobsa

Aukcijska kuća „Sotbi“ je izložila u Njujorku prvi model personalnog kompjutera Apple, koji su osnivači kompanije Stiv Džobs i Stiv Voznijak ručno sastavljali.

Kompjuter sa operativnom memorijom od 8 kilobajta, bez monitora i tastature prvi put je predstavljen publici 1976. godine u „Klubu amaterskih kompjutera“ u Kaliforniji. Tada su izum ocenili na 500 dolara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sada vrednost tehnike koja je još uvek u radnom stanju procenjuju na 180.000 dolara.

Početak modernog kompjuterskog doba i samog Applea je bila 1975. kada na tržište izlazi procesor MOS Technology 6502 koji ruši dotadašnje procesorske ciujene s 175 na 25 američkih dolara bez pratećeg chipseta postavši tako dovoljno jeftin za kompjuterske entuzijaste među kojima su bili Steve Wozniak, tada zaposlen u HPu i Steve Jobs.

Kako se prvi njihov pokušaj našao u tehničkim problemima oni su krajem te godine zamolili i dobili tehničku pomoć od Chucka Peddlea, dizajnera 6502-ke . Rezultat tog prvog pokušaja, dobivene pomići i Wozniakove tehničke briljantnosti je bio kompjuter Apple I, koji se pojavio na tržištu 11.4. 1976 godine.


Izvor: personalmag.rs


* Apple_I.jpg (72.85 KB, 401x300 - viewed 183 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #411 on: June 11, 2012, 08:28:14 am »

Prvi broj časopisa LiBRE! Časopis o slobodnom softveru

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nakon što je nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru preuzet u preko 2000 primeraka, prepoznali smo želju zajednice da čita i saznaje novosti iz jednog ovakvog časopisa i održali smo reč da ćemo za mesec dana objaviti sledeći, prvi broj.

Naš tim je tim volontera, entuzijasta i zaljubljenika u slobodu, okupljenih oko zajedničke ideje. Radili smo punom parom u proteklih mesec dana kako bi prvi broj časopisa LiBRE! obradovao sve zainteresovane i postao dostupan svima.

Preuzmite besplatno već danas prvi broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru sa našeg sajta: https://libre.lugons.org

LiBRE! tim


* libre_01_naslovna.png (156.07 KB, 750x530 - viewed 216 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #412 on: June 13, 2012, 10:02:31 pm »

Tapete za zaštitu podataka na Wi-Fi mreži
http://www.mondo.rs/s248019/Magazin/Tapete_za_zastitu_podataka_na_Wi-Fi_mrezi.html
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #413 on: June 13, 2012, 10:13:46 pm »
Quote
Tapete su pogodne i za prostu zaštitu korisnika, koji svoje mreže ne znaju ili iz nekog razloga ne žele da zaključaju. Sa ovim tapetama niko neće moći da se poveže na Wi-Fi ili u bilo kojem trenutku iskoristi mrežu za neku vrstu krađe podataka.


 Grin Grin Grin

@Longtrip
nisi pisao ti vest, ali me dobro nasmejala. Setila me na nalepnice, koje su smanjivale EM žarčenje na mobilnim telefonima
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #414 on: June 14, 2012, 12:32:58 am »

Da bas tako  Grin !Moleraj je izašao iz mode,tapete su IN.Još da smisle neke folije za prozore,ili "neprobojne" roletne  Tongue
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #415 on: June 14, 2012, 07:40:35 am »

Provera izabranog lekara preko Interneta [za korisnike iz Srbije]

Na internet prezentaciji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje objavljen je servis za proveru da li osiguranik ima izabranog lekara.

Pristup servisu nalazi se u grupi Elektronsko poslovanje – Provera izabranog lekara odnosno na linku http://www.lat.rfzo.rs/index.php/provera-izabranog-lekara.html

Za proveru, potreblo je uneti JMBG i LBO građana.


Izvor: personalmag.rs
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #416 on: June 14, 2012, 09:50:46 am »


 Ja juče proverio. Nemaju pojma!!! Imam izabranog lekara od 2007 godine a na njihovom servisu stoji da nemam. Uzeo sam obrazac koji sam potpisao , fotokopirao ga,  samo ne znam šta sad da s njim radim. DA skeniram i pošaljem?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #417 on: June 14, 2012, 10:11:47 am »

Meni dade
Quote
Vaš izabrani lekar je Doktor medicine (Zdravstveni centar "Studenica", Kraljevo).
A isto sam odabrao lekara, tako negde 2008.
Pre nisam ni imao karton jer je vojni sagoreo '99-te.

Inace ko nema svog izabranog lekara gubi pravo na zdravstvenu zastitu.

Cudno je da ovo sada donose jer bas kako kaze Kile ovo je bilo pod moranje, barem od pre 3-4 godine, a verovatno i ranije.
Ako hoces lekara moras odabrati jednog sa spiska.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #418 on: June 14, 2012, 03:24:58 pm »

Kako bi izgledao google, ako bi bio izmišljen u 80-tim

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/O8vCEg5k_d4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #419 on: June 14, 2012, 07:12:07 pm »

Bas sam danas gledao ovaj video. Smiley
Logged
Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.