PALUBA
July 15, 2024, 12:31:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Tunisu  (Read 34174 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #75 on: July 27, 2021, 10:17:03 am »SAD pozvale predsednika da se drži demokratskih načela


Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom s tuniskim predsednikom Saiedom i sugerisao mu da „prigrli demokratska načela i ljudska prava“, objavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Blinken je „predsednika Saieda pozvao da zadrži otvoreni dijalog sa svim političkim suparnicima i tuniskim narodom, napomenuvši da će SAD da nastavi da nadzire situaciju i ostane angažovan“, rekao je Prajs.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #76 on: July 27, 2021, 10:19:07 am »

Kriza u Tunisu: Političke stranke optužuju predsednika za puč
Tanjug 27.07.2021.

Glavne političke stranke u Tunisu optužile su predsednika Kaisa Saida da je izveo puč nakon što je razrešio premijera Išema Mešišija i suspendovao parlament, međutim Kais uzvraća da je delovao u skladu sa Ustavom.

Njegov potez usledio je u nedelju nakon masovnih, nasilnih protesta povodom postupanja vlade tokom epidemije korona virusa i zbog ekonomskih i socijalnih poteškoća. Kasno sinoć razrešeni premijer Hikem izjavio je da će svoja ovlašćenja predati onome koga odredi predsednik Said.

Predsednik Tunisa Kais Said poručio je onima koji kritikuju njegove najnovije odluke o raspuštanju parlamenta i smeni premijera da "obnove lekcije iz ustavnog prava" ističući da je odluke donosio držeći se člana 80. Ustava Tunisa. Said je sinoć doneo odluku o zabrani okupljanja i kretanja ljudi i vozila od 19 časova do 6 sati ujutru, koja će trajati do 27. avgusta. Uredba uključuje i zabranu kretanja između gradova u Tunisu i po isteku policijskog časa, osim kada je reč o ispunjavanju osnovnih potreba i u hitnim zdravstvenim slučajevima.

Demonstranti koji su se u nedelju sukobili sa policijom, slavili su na ulicama glavnog grada Tunisa, nakon što je kasno sinoć objavljena odluka predsednika.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #77 on: July 27, 2021, 10:32:59 am »Quote
Tunisia on edge as president suspends government

Tunisia's President Kais Saied on Monday denied he was planning a coup and defended his decision to dismiss the prime minister and freeze parliament.

The president dismissed the prime minister on Sunday and said he would assume the country's executive authority. He claimed he acted to to fight the "hypocrisy, treachery and robbery" of the political class.

The head of Tunisia's largest parliamentary party, Rached Ghannouchi, held a sit-in protest outside the parliament building on Monday after the army barred him from entering.

The political escalation followed a weekend during which thousands of Tunisians took to the streets in anti-government protests that turned violent.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #78 on: July 27, 2021, 10:40:40 am »


Policija okupirala zgradu Al Dzazire i izbacila zaposlene
Srna 26.07.2021.

Tuniska policija okupirala je danas prostorije agencije Al Džazire u glavnom gradu Tunisu i proterala sve zaposlene, nakon što je agencija predsednikovu odluku o svrgavanju vlade nazvala pučem.

Najmanje 10 naoružanih policajaca ušlo je u kancelarije agencije bez naloga za pretres i tvrdeći da izvršavaju naredbe pravosudnih organa, prenosi Al Džazira. Telefoni zaposlenih i druga oprema za izveštavanje su zaplenjeni, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno da se vrate u zgradu po svoje lične stvari.


Quote
Šef redakcije AJ u Tunisu: Upad nije izvršen u skladu s bilo kakvom sudskom odlukom

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #79 on: July 27, 2021, 10:55:23 am »Quote
Is democracy at risk in Tunisia?

The birthplace of the Arab Spring is in crisis.

Tunisia's president has sacked the Prime Minister and put a freeze on parliament for 30 days, following weeks of anti-government protests. The biggest political party, Ennahda, is calling it a coup.

But many Tunisians celebrated President Kais Saied's actions. What's behind the turmoil?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #80 on: July 27, 2021, 11:14:17 am »
Quote
Tunisian democracy in turmoil after president sacks governmentLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #81 on: July 27, 2021, 12:37:30 pm »Quote
Iunis se ponovno suočava s previranjem

Tunis, koji se prije deset godina smatrao jedinom zemljom u kojoj je Arapsko proljeće donijelo pozitivne promjene, sada se suočava s najvećom političkom krizom. Predsjednik je na mjesec dana uveo noćni policijski sat, a vojska je na ulicama. U nedjelju je predsjednik Kais Seied smijenio premijera i suspendirao rad parlamenta. Premijer Hisham El-Mechishi je izjavio da će se povući s pozicije kako bi budući mandatar mogao formirati novu vladu. Predsjednik je također smijenio ministre pravde i obrane.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #82 on: July 27, 2021, 12:41:37 pm »Dva meseca pre haosa isplivali dokumeti o puču, svi su se smejali


„Istorija ima tendenciju da se ponavlja: prvi puta kao tragedija, drugi puta kao farsa.”, ova izreka nemačkog filozofa Georga Vilhema Fridriha Hegela može se primeniti i na slučaj Tunisa gde je predsednik te severnoafričke države inače poznate po tome što je u njoj prvo buknulo "Arapsko proleće", Kais Said smenio premijera Hišama Mešišija i zamrznuo parlamentarne aktivnosti, a njegovi protivnici su taj korak okarakterisali kao puč kome se treba usprotiviti na ulici. Zbog svega toga na ulice je izašla vojska kako bi zaštitila "ustavni poredak".

Postavlja se pitanje šta se iza svega krije? Da li zaista borba za vlast ili je u pitanju porast broja slučajeva korone, ekonomske i političke nestabilnosti. Neki, poput ratnog libijskog lidera maršala Haftara da je sprečen pokušaj da islamisti bliski "Muslimanskoj braći" preuzmu kompletnu vlast u državi i time direktno ugroze i njega, zbog čega on vodi rat sa vladom u Tripoliju, ali i Turskom, pre svega koja preko sirijskih plaćenika ratuje u ovoj državi.

Tunis je za razliku od Libije, Sirije uspeo da izbegne krvave sukobe, tu se presvega ne misli na okršaje sa policijom, nego razaranje, devastaciju gradova, izbeglice i nestabilnost, kao što se to dogodilo sa istočnim komšijom Libijom. Na svu sreću autokratski režim Ben Alija je brzo pao. Prvi vesnici krize u ovoj državi javili su se 2019. godine kada je došao kraj konsenzusu između političkih stranka "Apel za Tunis" i Renesansne stranke, odnosno pokret Ennahdha, koji su državi obezbedili koliko toliko političku stabilnost i malo ekonomskog napretka. Sve u svemu pandemija koronavirusa ubrzala je da mnogo onoga što nevalja izbije na površinu. Pre svega krah turizma, grana na koju Tunis polaže najviše, zatim vrtogalava inflacija, rast nezaposlenosti....

Ipak nezadovoljstvo je samo raslo iz dana u dan iz meseca u mesec, posebno zbog porasta korupcije i nesposobnosti da se u državi reši ekonomska kriza i manjak radnih mesta..

Prvi talas protesta javio se još 2019. zbog posrasta plata u javnom sektoru, koji je označen kao neefikasan, manjak radnih mesta kao i loša fiskalna politika, pre svega neredovne subvencije.. Sve to je kuliminiralo 2020. u pandemiji, a sad i isplivalo na površinu.

Dok je vojska na ulici, narod slavi, na svetlo dana isplivao je jedan tekst koji je kakve li ironije bio objavljen pre dva meseca. Znači 18. maja ove godine, a koji govori da je u Tunisu tad bio izveden tihi puč.

Inače valja dodati da je tekst objavio portal Middle east eye koji je kad se pojavio bio ismejan i dočeakn na nož! Tvrdilo se da je u pitanju izmišljotina, glupost, lažna vest, a onda PREOKRET ispostavi se da tamo gde ima vatre ima i dima.

E sad šta piše u tom tekstu malo ćemo prepričati te "Pikanterije iz Tunisa".

E sad u toj priči koja je navodno izmišljotina kaže se da savetnici predsednika Tunisa Kaisa Saida pozvali da preuzme kontrolu nad zemljom od izabrane vlade da bi se izborila sa pandemijom i velikim javnim dugom.

Savetnici su kaže se planirali da predsednik namami svoje političke rivale iz vlasti da dođu u predsedničku palatum da im on tu lepo saopšti da je u državi izvršen puč i da oni tu ostaju do daljnjeg. Za to vreme i ostali političari i biznismeni završili bi u apsu.

E sad Middle east eye je navodno dobio te dokumente, koje je priložio u okviru teksta i za koje tvrdi da su po naški rečeno STROGO POVERLJIVO sa datumom 13. maj.

U tu priču upetljana je po ovom sajtu Saidova šefica kabineta Nadia Akače koja u dokumentu opisuje kako predsednik treba da iskoristi ustavom dato pravo da zbog vanredne situacije preuzme potpunu kontrolu nad državom, a to bi izgledalo na sledeći način:

Prema planu koji je procureo iz Akačijeve kancelarije predsednik bi sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost u svojoj palati u Kartagini, pod maskom pandemije, bezbednosne situacije i stanja javnih finansija zemlje. Said bi tada proglasio „ustavnu diktaturu“ za koju autori dokumenta kažu da je sredstvo za „koncentraciju svih ovlašćenja u ruci predsednika Republike“.

Označavajući situaciju kao „nacionalnu vanrednu situaciju“, u dokumentu se navodi: „U takvoj situaciji uloga predsednika Republike je da kombinuje sva ovlašćenja u svom rukama kako bi postao centar vlasti koji mu omogućava da isključivo drži sve vlasti “.

Said bi zatim premijera, predsednika parlamenta i lidera stranke Ennahda obavestio da u skladu sa članom 80. Ustava zbog nacionalne vanredne situacije preuzima svu vlast u državi. Njima bi bila zabranjeno da napuste palatu, a u njoj bio bi isključen internet kao i sve telefonske linije. Predsednik bi u pratnji premijera i predsednika parlamenta izašao pred kamere i objavio da je on preuzeo svu vlast u državi.

U dokumentu se navodi da će general, Khaled al-Iahiavi, biti imenovan za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova i da će oružane snage biti raspoređene „na ulazima gradove, oko vitalnih institucija i objekata“. U pritvoru završili bi, pa je redom navedeno: „Iz pokreta Ennahda ... Nur Al-Din Al-Bahiri, Rafik Abd Al-Salam, Karim Al-Haruni, Saiiid Al-Ferjani, zamenici bloka Al-Karama, Ghazi Al-Karavi, Sufian Tubal, privrednici, savetnici premijera itd. “, navodi se u strogo poverljivom dokumentu.

Da bi puč bio popularan u javnosti, u dokumentu se kaže da će sve naplate računa električne energije, vode, telefona, interneta, bankarskih kredita i poreza biti obustavljene na 30 dana (UVEDEN MORATORIJUM), a cena osnovnih roba i goriva smanjene za 20 odsto.

Plan takođe navodi predloge za zabranu napuštanja zemlje bilo kom parlamentarcu koga traže tuniski sudovi i razrešenje svih guvernera povezanih sa vladajućom političkom strankom. Predsednik bi takođe preduzeo "sveobuhvatnu rekonstrukciju ministarstava, zadržavajući samo premijera, ali nikoga drugog".

Upitan zašto bi Saied želeo da zadrži premijera dok zamenjuje sve njegove ministre, najviši tuniski politički izvor koji je usko povezan sa predsedništvom rekao je da bi to bio način da se on neutrališe, a da ne mora odmah da ga ukloni, što je složena procedura koja uključuje glasanje parlamenta, kaže se u analizi ovog sajta.

Izgelda kako se piše predsednik je od svog dolaska na vlast 2019. regularnim izborima gajio te ambicije za pučem u državi i preuzimanje svih ministarstava, mesta predsednika paralmenta i premijera. Već tad je optuživan bio za ono što se zove "MEKI PUČ". A da sve ne miriše na dobro upućeni tvrde bilo je kad se lično proglasio za komandanta unutrašnjih snaga bezbednosti, što je kod vladajuće stranke bilo zvono za uzbunu.

Sledeći korak ka tom putu bio je blokiranje u aprilu ove godine napora za stvaranje Ustavnog suda ključne komponente tuniske revolucije i pečata usmerenog na jačanje tuniske demokratije. Ustavni sud trebao je biti kao takav presedan u arapskom svetu.

Neki tvrde da je rešenje krize jedino dijalog, ali da od toga nema ništa jer za neimenovane političke analitičare predsednik Said to i ne želi, jer njegov projekat je da izmeni ustav i suspenduje sve izbore i da postane on pasolutni gospodar vlasti. Hvala dovoljno rečeno.

A, onda je došao ponedeljak 26.jul kada se Tunis suočio sa najvećom krizom poslednjih godina, nakon što je predsednik smenio premijera i zamrznuo tačno deceniju demokratije kad je predsednik Kais Said smenio premijera Hišama Mešišija i zamrznuo parlamentarne aktivnosti. Njegovi protivnici su taj korak okarakterisali kao puč kome se treba usprotiviti na ulici.

Said se pozvao na ustav kako bi premijera razrešio dužnosti i suspendovao rad parlamenta na 30 dana.

Odluka je usledila dan nakon protesta protiv vlade i najveće stranke u parlamentu, umerene islamističke Enahde, zbog porasta broja slučajeva korone, ekonomske i političke nestabilnosti.

Eksperti ocenjuju da je odluka predsednika veliki izazov za Tunis, 10 godina posle revolucije koja je pokrenula Arapsko proleće i donela zemlji demokratiju ali ne i valjano upravljanje i napredak, prenosi Hina pisanja stranih medija.

Nakon objave predsednike, velike grupe ljudi okupile su se u Tunisu i drugim gradovima, slaveći, dok je vojska blokirala parlament i državne televizijske stanice.

Predsednik parlamenta Rašid Ganuči, čelnik Enahde rekao je da je odluka predsednika "puč na demokratiju" i pokušao da uđe u skupštinu kako bi sazvao sednicu, ali ga je vojska zaustavila.

"Protivim se tome da je sva moć u rukama jedne osobe", rekao je 80-godišnji Ganuči ispred zgrade parlamenta i pozvao Tunižane da izađu na ulice kao i 2011. i usprotive se tome.

Desetine pristalica Enahde sukobilo se sa Saidovim pristalicama ispred zgrade parlamenta, razmenjujući uvrede ali je policija sprečila veći incident.

U glavnom gradu policija je koristila biber sprej protiv demonstranata koji su bacali kamenje i uzvikivali parole tražeći da premijer Hišam Mešiši podnese ostavku, a parlament se raspusti, preneo je Rojters.

Said je predsednički mandat preuzeo 2019. godine nakon što je u kampanji govorio da će biti pošast za korumpirane, nesposobne elite.

Odbacuje optuže za puč i navodi da je delao u skladu sa Ustavom i da je njegova odluka reakcija na ekonomsku i političku paralizu koja je kaljala Tunis godinama.

“Doneli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis dok ne spasemo zemlju”, rekao je Said u televizijskom obraćanju.

On je iskoristio posebnu ustavnu meru koja mu dozvoljava ta preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vreme dok se ponovo ne bude omogućen normalan rad institucija.

Međutim, prema ustavu iz 2014. godine potreban je poseban sud koji bi presudio u ovakvim sporovima između ogranaka države. Taj sud zbog višegodišnjih razmirica oko toga koje sudije treba uključiti, nikad nije uspostavljen.

Dve preostale velike stranke u parlamentu, Srce Tunisa i Karama, pridružile su se Enahdi u optužbama da je Said počinio puč.

Bivši predsednik Moncef Marzuk koji je pomogao u nadgledanju tranzicije prema demokratiji nakon revolucije, rekao je da bi ovo moglo da predstavlja početak klizanja u "još goru situaciju."

Kako će se situacija odvijati dalje ostaje da se vidi...

A. Mlakar
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #83 on: July 28, 2021, 11:00:24 am »
Quote
Tunisia’s coup; Another Obama foreign policy failureLogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #84 on: July 29, 2021, 05:47:17 am »

Šta se krije iza političkog zemljotresa u Tunisu
M.I.M. 28.07.2021.

Raspuštanje parlamenta u Tunisu od strane predsednika Kaisa Saida je potez iza kojeg stoje stranački sukobi. Ali kriza svoje dublje uzroke u ekonomskoj krizi koja potresa tu zemlju, piše “Dojče vele” (DW).

Tek što je objavio svoju odluku, tunišanski predsednik Kais Said opravdao se da je delovao u skladu s Ustavom kada je oduzeo mandat premijeru Hišamu Mešišiju i na 30 dana raspustio parlament. Said, pravnik po obrazovanju, poziva se na Ustav i to na onaj njegov deo koji “pod pretnjom opasnosti po jedinstvo, bezbednost i nezavisnost zemlje” dozvoljava neobične mere. Pritom je, kako kaže, obavestio i sve potrebne institucije: premijera i Rašida al Ganušija, predsednika parlamenta.

“Tunisu preti diktatura”

Ganuši, koji je istovremeno i predsednik umerene islamističke stranke Enada, izjavio je u nedelju uveče da ga predsednik nije konsultovao pre svog poteza i ocenio da ne može biti ni govora o opasnosti po zemlju koja bi opravdavala raspuštanje parlamenta.

- Pre bi se moglo reći da je sam predsednik izvršio puč protiv “revolucije i Ustava” - zaključio je.

Slično gleda i pravnik Sana Ben Ačur. On je DW-u rekao da je to “crni dan” u istoriji Tunisa i da je pozivanje na član 80 Ustava “čista predsednikova interpretacija”.

- Tunisu preti diktatura – rekao je.

Profesor prava Rabeh Kraifi je podsetio da sudije Ustavnog suda u Tunisu još uvek nisu izabrane, pa da je shodno tome predsednik jedini koji ima pravo da primenjuje Ustav, navodi DW. Prema tome, predsednikov postupak je pravno gledano potpuno ispravan, smatra Kraifi.

Stranačka konkurencija

Pravna zavrzlama samo pokazuje do koje mere je Tunis u političkoj krizi i u kojoj meri ona pravi pritisak na učesnike, a posebno na samog predsednika koji očigledno više nije u stanju da većinu Tunišana uveri u ispravnost svojih odluka. Iza predsednika stoje njegovi sledbenici koji su proteklih nekoliko dana protestovali tražeći ostavku vlade i raspuštanje parlamenta. Zapravo je, kako kaže šef kancelarije nemačke fondacije Fridrih Ebert u Tunisu Johanes Kadura, ovo dosadašnji vrhunac svađe predsednika s jedne i premijera i predsednika parlamenta s druge strane. Ta svađa dovela je do političke blokade koju ta ekonomski nagrižena zemlja uopšte sebi ne može da priušti.

Napetosti su započele početkom godine kada je Mešiši, u okviru rekonstrukcije vlade, nameravao da smeni nekoliko ministara i zameniti ih novima koji, kako ukazuje DW, nisu bili bliski predsedniku pa je on odbio da ih imenuje. Said je ministre optužio da su bili upleteni u korupciju, ali mediji u zemlji pisali su da se radi o borbi za prevlast i pitanju ko ima više “svojih ljudi” u kabinetu. Da su predsednikove najnovije odluke donete u pozadini političkih sukoba ukazuje i nedavno zatvaranje tunišanske ekspoziture medijske kompanije “Al Džazira”. Sedište te kompanije je u Kataru, zemlji koja podržava Muslimansko bratstvo, a koja su opet povezana sa islamističkom strankom Enada u Tunisu. Tako ispada da bogati zalivski emirat posredno finansira tu stranku s kojom predsednik nije u najboljim odnosima.

Izneverena očekivanja

Aktuelna politička krize svoje korene ima u jednoj dubljoj krizi koje zemlju potresa već godinama – ekonomskoj. Od “arapskog proleća” pre deset godina, ekonomska situacija se za stanovnike Tunisa nije poboljšala. Država je prema nekim procenama dužna 84 odsto BDP, a nezaposlenost je zvanično 17 odsto, iako se smatra da je mnogo veća. Planirane reforme vlasti u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom nikada nisu zaživele, navodi DW.

- Zbog toga vlada veliko razočaranje koje se sada izražava i politički – kaže Kadura.

Mladi se ili okreću ekstremističkim grupama ili pokušavaju da pobegnu u Evropu. Jedan deo se okreće nasilnim protestima. Jedino u čemu su Tunišani složni jeste nezadovoljstvo zbog korupcije i sive ekonomije. I pandemija korona virusa ostavila je traga. Trenutno je, prema podacima Univeriteta Džons Hopkins, zaraženo 570.000 građana Tunisa, a 18.600 je do sada umrlo od posledica zaraze. U potpunosti je vakcinisano samo sedam odsto stanovništva. Situacija u bolnicama je, kako je to u maju rekla Omaima el Hasani iz Udruženja mladih lekara Tunisa – “kao u ratu”, a zdravstveni sistem Tunisa “pred kolapsom”.

Strahovi od građanskog rata

Finansijski službenik iz Tunisa Hatem Zaruk (27) rekao je CNBC-u da je situacija u zemlji “u svim aspektima loša”. On podržava predsednika Saida i ukazuje da je premijer proteklih meseci “donosio zaista loše odluke – ekonomske, sanitarne, finansijske, čak i bezbednosne”.

- Ljudi su prosto uznemireni i umorni od situacije, samo žele promene – rekao je Zaruk.

Još uvek je nejasno kako će se kriza dalje odvijati. Za pristalice predsednika razvoj dalje situacije je neizvestan i najviše se plaše odmazde Saidovih protivnika, posebno u redovima partije Enada.

- Svi samo misle na to šta će se sledeće desiti. Da budem iskren, svi smo pomalo uplašeni jer znamo kakvu moć ima Enada… Plašimo se da će zgrabiti puške i praktično započeti građanski rat – rekao je Zaruk.

Neizvesne prognoze

Mladi Tunišanin Seif rekao je CNBC-u da je situacija nejasna.

- Moramo biti oprezni, stvari mogu ispasti prilično loše. Imamo i ekstremiste, teroriste u planinama, situacija bi mogla eskalirati – oni bi se mogli iskoristiti kao oružje u borbi protiv ovog “puča” - rekao je. Kadura kaže da zemlja može da zapadne u politički haos.

- Kratkoročno će sve da zavisi od toga kako će dve suprotstavljene grupe da mobilišu svoje pristalice. U ekstremnom slučaju, zemlja može da potone u politički haos – istakao je.

Presudno će biti i ponašanje vojske, ukazuje DW. Bivši predsednik Mancef Mazuki postupak aktuelnog predsednika nazvao je pučem.

- Političke krize se u razvijenim zemljama rešavaju na osnovu zakona, ali mi smo napravili ogroman korak unazad i krećemo se ka diktaturi - zaključio je bivši predsednik.

Ono što stanovnici Tunisa žele da vide jeste razrađeni plan.

- Predsednikove akcije pokazuju dobru volju – poziva sve unije, građanske aktere i pravosudne entitete da diskutuju o njihovim predlozima – rekao je Seif za CNBC. – Ljudi i dalje imaju vere, ali svi žele da vide fiksan raspored i plan akcije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #85 on: July 29, 2021, 05:51:03 am »

Dok u zemlji divlja korona, odvija se i igra prestola, a ovo je čovek u njenom centru
S. B. 28.07.2021.

Kajis Sajed, predsednik Tunisa, našao se u centru političke bure u ovoj severnoafričkoj zemlji. Mnogi ga optužuju da je izveo puč i zemlju doveo u stanje političkog haosa.

Ipak, kada je 2019. pobedio na izborima, i to prilično neočekivano, Tunišanima se on činio kao pravo rešenje za zemlju koja je još vidala rane bivšeg presednika Ben Alija i Arapskog proleća - u suštini politički autsajder, bez vidljivih političih veza i bez optužbi za korupciju. Sada, međutim, Sajed se suočava sa optužbama da je njegovom zaslugom došlo do puča - a mlađi demonstranti su ga prozvali "Robokap".

Uspon autsajdera

Te 2019. malo ko je očekivao da će Kajis Sajid malo poznati profesor prava, sa gotovo nikakvim političkim iskustvom uspeti da ostvari bilo koji politički rezultat. Ipak, on je uspeo da pobedi i postane predsednik. Razlog za taj meteorski uspeh treba tražiti u razočaranosti Tunižana svojom političkom elitom, koja je izneverila očekivanja naroda, koji je očekivao mnogo posle revolucije iz 2011. U situaciji kada je prethodni predsednik umro, a glavni favorit na izborima Nabil Karu, završio u zatvoru pod optužbama za korupciju, Sajid se činio kao logičan izbor.

Profesor na Tuniškom univerzitetu, konzervativan kao i veći deo javnosti, odlučan protivnik korupcije i sa izjavama u korist poboljšanja položaja siromašnih - dobio je šansu da uradi nešto u situaciji kada je demokratija u zemlji bila na staklenim nogama. Međutim, on je uspeo da razočara svoj narod. Mlađi ga smatraju užasno dosadnim, a njegov usporen način govora i pojava, naveli su omladinu da ga porede sa "Robokapom". Međutim, njegova želja za još više moći u odnosu na parlament, nije toliko smešna demonstrantima.

Igra prestola

Revolucija 2011. je izbila ne samo zbog siromaštva već i zbog autokratskog načina vladanja i prevelike moći tadašnjeg presednika Ben Alija. Umanjivanje moći presednika viđeno je kao tekovina revolucije i zato je želja Sajeda da poveća svoju moć menjanjem ustava neprihvatljiva za građane. U proteklih godinu dana on se zbog ovoga sukobio sa nizom jakih političkih igrača između ostalih i sa nekoliko premijera - a najveći problem mu je stvorio Rašid Ganuči. Ganuči, koji je za vreme Ben Alija važio za disidenta, vratio se u zemlju posle 2011. i predstavlja nesavladivu prepreku za Sajeda da se lako domogne moći.

Borba se vodi i oko kontrole nad vojskom i policijom i svi žele da nametnu svog kandidata za ove važne funkcije. Da sve bude gore, izbijanje pandemije korona virusa zadalo je snažan udar tuniskoj ekonomiji koja se oslanja na turizam, koji je zbog terorizma imao gubitke.

Najnoviji talas pandemije dodatno je pogoršao ionako rovitu situaciju. Zdravstvo se našlo na rubu propasti a medicinskog kiseonika u bolnicama jednostavno nema. Sajed je otpustio ministra zdravlja i pozvao vojsku da reaguje i preuzme kontrolu. To je dovelo samo do protesta i pada vlade. Sajed je preuzeo moć u svoje ruke a islamisti su ga optužili za puč.

TV pretnje

Sajed je preko televizije zapretio da će vojska odgovoriti sa mecima na svaki pokušaj pobune. Sa druge strane, on je, kao stručnjak za ustav i pravo, rekao da po 80. članu ustava ima pravo da raspusti parlament ako postoji potreba za tim. On je rekao da se Tunis nalazi u vrlo teškom trenutku, možda najtežem u svojoj istoriji.

- Mnogo ljudi je prevareno od strane lažova i lopova - rekao je on.

Imed Ajadi, član partije Enhada, rekao je da je Sajed sličan egipatskom presedniku Sisiju i da je uzurpirao prava koja mu ne pripadaju.

- On želi svu vlast za sebe. Mi ćemo se suprostaviti ovom pokušaju puča.

Pred Tunisom su očigledno teška vremena. Sa jedne strane su tu presednik i oni koji ga podržavaju a sa druge narod koji želi demokratiju. I naravno tu su islamisti koji žele da iskoriste ovu situaciju - a sve to dok se zemlja bukvalno guši od korone.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #86 on: July 29, 2021, 06:09:34 am »


Šta se krije iza političkog zemljotresa u Tunisu


Krije se krah Obaminog bliskoistočnog političkog nasleđa i propast decenijskog projekta "Arapskog proleća".

Odavde je sve počelo, Tunis im je bio posterboy.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #87 on: July 29, 2021, 08:38:30 am »Quote
Tunisia president offers 'penal settlement' to Tunisians who stole $4.8 bln

Tunisian President Kais Saied said on Wednesday that "wrong economic choices" had caused major financial problems in his first comments on the economy since using emergency powers to seize control of government late on Sunday.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #88 on: July 29, 2021, 11:00:39 am »

Haos u Tunisu: Posle premijera, predsednik smenio i direktora televizije
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 29.07.2021.

Predsednik Tunisa Kais Said smenio je direktora nacionalne televizijske stanice Muhameda Al-Dahaš i imenovao privremenu zamenu

Do te odluke je došlo posle poziva na zaštitu slobode govora, saopštio je njegov kabinet. Said je smenio Dahaša nakon incidenta koji se dogodio u sredu popodne, kada su zvaničnici novinarskog sindikata i sindikata za ljudska prava rekli da im je zabranjen ulaz na televiziju, čak i ako su pozvani da se pojave u emisiji, prenosi Rojters.

Zamenica šefa sindikata novinara Amira Muhamed, saopštila je da joj je Dahaš rekao kako mu je komandant vojske naredio da ne pušta goste u zgradu televizije. Kako se navodi, Dahaš i zvaničnik za ljudska prava Basem Trifi kasnije su uspeli da se pojave u emisiji, dok su Saidov savetnik i portparol vojske takođe intervjuisani u programu, gde su obojica negirali da je dato bilo kakvo naređenje da se gosti zaustave.

Predsednik Said se u nedelju pozvao na hitna ovlašćenja da preuzme kontrolu nad vladom, smeni premijera i zamrzne parlament, a vojska je opkolila televizijsku stanicu, dok su njegovi suparnici ove poteze nazvali državnim udarom.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #89 on: July 29, 2021, 03:23:00 pm »Premijera navodno pretukli u predsedničkoj palati pre što je smenjen?


Premijer Tunisa Hišem Mešiši (47), koga je predsednik smenio, navodno je fizički napadnut u predsedničkoj palati. Premijer Tunisa navodno je fizički napadnut u predsedničkoj palati nakon što ga je predsednik Kais Said smenio, zajedno sa ostatkom vlade, prenosi Indipendent.

Said je raspustio i parlament i najavio da da će preuzeti i mesto državnog tužioca. On je izjavio i da su njegove akcije bile ustavne i neophodne da bi se povratila politička stabilnost. Kritičari optužuju Saida za puč.

Međutim, sajt Midl ist aj je preneo da je Mešiši pozvan u predsedničku palatu u utorak i rečeno mu je da stane sa strane. Kada je odbio, prema pisanju sajta, on je pretučen i pretrpeo je "značajne" povrede.

Izveštaj Midl ist aja još nije zvanično potvrđen, a Mešisi nije viđen u javnosti otkako je Said preuzeo vlast. On je navodno kod kuće i demantuje tvrdnje da je u kućnom pritvoru. Mešiši je u saopštenju naveo da neće biti "remetilački faktor" i da je spreman da preda vlast novom premijeru koga odredi predsednik.

"Predaću odgovornost osobi kojoj će predsednik republike ukazati poverenje da vodi vladu i poželeću sreću novom vladinom timu", poručio je.

Uprkos brojnim kritikama opozicije, Saidove akcije imaju veliku podršku javnosti.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.