PALUBA
May 23, 2024, 06:21:06 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 391097 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #285 on: May 23, 2014, 09:00:38 pm »

09.05.2014.

Posao za Nijemce: u Brodosplitu počela isporuka portalno-okrente dizalice

U brodogradilištu Brodosplit, danas je ukrcajem na brod za prijevoz teških tereta započela isporuka portalno-okretne lučke dizalice tipa 'Kranich 3000', ugovorene za njemačkog naručitelja tvrtku, Kirow Ardelt u Eberswalde-u, stoji u priopćenju iz splitskog škvera.

Brodograditelji splitskog škvera su u ugovorenom roku odradili čeličnu konstrukciju, bojanje, stepenište i predmontažu segmenata portala, stupa i gornjeg glavnog nosača te pripremu za utovar na brod.

Radi se o isporuci portalno-okretne lučke dizalice, nosivosti do max. 140 tona i dohvata do max. 70 metara sa krajnim odredištem u luci francuskog grada Brest.

Početak je to realizacije ugovora koje je brodogradilište Brodosplit prošle godine potpisalo sa njemačkim konzorcijem ‘Kranunion’ za proizvodnju portalnih, te portalno-okretnih dizalica namijenjenih za vertikalni transport u lukama i brodogradilištima.

Novi ugovori

Nastavak dobre suradnje, ogleda se u činjenici da je već započela gradnja prve od tri portalne lučke dizalice tipa TUKAN 3000, nosivosti 80 tona i 25 m dohvata, a taj je ugovor potpisan prošlog tjedna.

Ovi ugovori osim poslovne, ima i stratešku važnost, jer je na ovaj način splitsko brodogradilište postalo jedini proizvođač takvih vrsta dizalica na području jugoistočne Europe i Mediterana, sa mogućnošću direktnog ukrcaja na brod.

izvor : SD

23.05.2014.

POBIJEDILI NA NATJEČAJU
Brodosplitu posao na zaštiti Venecije od poplava vrijedan 26,5 miljuna eura


Na međunarodnom natječaju Brodosplit je dobio 26,5 miljuna eura vrijedan projekt gradnje 21 čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskom prolazu Malamocco, što bi Veneciju zaštitilo od poplava.

Brodosplit će, kako se navodi u priopćenju, isporučiti 21 čeličnu branu dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Pojašnjava se kako će se isporučivati po tri brane odjednom i to morskim putem. Vrijeme isporuke je 30 do 60 dana.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je izjavio kako se ovim ugovorom Brodosplit „izrazito ponosi“ jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija.

„Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih radova u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima“, rekao je Debeljak.

„Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora“, pojašnjeno je u Brodosplitu.

Planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora zatvore tri kanala koja vode u Venecijansku lagunu. Radi se o prolazima Lido, Malamocco i Chioggia, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana uz vijek trajanja od oko 50 godina. Projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalno tri metra. Tijekom tih nekoliko sati laguna bi bila zatvorena i brodovi ne bi mogli slobodno ulaziti, navodi se u priopćenju Brodosplita.

More poplavljuje Veneciju oko 50 puta godišnje, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, najviše u studenom i prosincu, a svake pete godine poplavi cijeli grad.

Projekt spašavanja potonuća Venecije, kako je navedeno, zove se MOSE (Mojsije), a sam naziv asocira na Stari Zavjet i priču o Mojsiju koji je razdvojio Crveno more.

Iskustvo i stručnost „škverskih“ brodograditelja, kako su istaknuli u Brodosplitu, bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija „Venezia Nuova“ koji je na natječaju izabrao splitsko brodogradilište.

Izvor : SD
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #286 on: June 10, 2014, 12:21:26 pm »

06.06.2014.

AFERA ‘MOJSIJE’
Talijanska policija traži od Brodosplita izračun cijene radova u Veneciji; U škveru demantiraju istragu


Gradonačelnik Venecije Giorgio Orsoni i još 35 osoba uhićeni su pod sumnjom u ilegalno poslovanje, mito i korupciju, a istraga se širi i na stotinjak dužnosnika i političkih uglednika kao što je, primjerice, Giancarlo Galan, bivši guverner talijanske regije Veneto, za kojega se traži pritvor.

Optužba je ista: sumnja se u mito, postojanje crnog fonda, budžeta za podmićivanje koji je iznosio čak 20 milijuna eura (?!) u sklopu konzorcija koji je vodio poslove, a osobito se spominje izgradnja brane u venecijanskoj laguni, navode talijanski mediji.

Tužiteljstvo drži da su se poslovi dodjeljivali bez natječaja, da su stvoreni crni fondovi za korupciju, a novac se prebacivao u banke u San Marinu. Pronađeni su i neki dokumenti, rukom ispisani, u kojima se navodi koliko je kome isplaćeno, cifre su razne, no u njima nema za nas važnih imena.

Završeno 80 posto posla

Međutim, jedna od tvrtki koja je na natječaju dobila posao na izgradnji venecijanske brane jest i naš “Brodosplit”. Riječ je o izgradnji sustava obrane od nadiranja mora, pod nazivom “Mojsije”, koji bi zaštitio Veneciju od naleta plimnih valova i ćudljivog vremena, budući da taj grad učestalo pogađaju poplave i zapravo mu s vremenom prijeti potonuće.

Ideja o izgradnji brane nastala je osamdesetih godina, a radovi su počeli 2003. godine. Dosad je izgrađeno 80 posto projekta, koji bi trebao biti završen 2016. godine. Potrošeno je oko pet milijardi eura, a zatraženo je još novca za dovršetak brane.

“Brodosplit” se s pravom hvalio da je na međunarodnom natječaju dobio posao vrijedan 26,5 milijuna eura i da će te brane na relaciji splitski škver – venecijanska laguna preko Jadrana isporučiti u roku od dvije godine. Škverani bi od ukupno 80 mobilnih brana trebali izgraditi njih 21.

Posao dobili na natječaju

Tek su dobili posao, a poslodavci su pod istragom, u pritvorima. Naša se tvrtka nigdje ne spominje, dapače, navodi se da projekt “Mojsije” svakako treba što prije dovršiti, unatoč istrazi i teškim sumnjama.

No, neposredno uoči uhićenja u Italiji splitski je škver, prema neslužbenim informacijama, dobio zahtjev talijanskih vlasti da im pošalju kalkulaciju na temelju koje su došli do ponude od 26,5 milijuna eura. Zahtjev je poslan kako bi se razjasnilo je li riječ o dampinškim cijenama, budući da se čini kako je cijena preniska da bi se posao mogao obaviti u skladu s natječajnim uvjetima.

Stoga će biti više nego zanimljivo pratiti što će se dalje događati s istragom u Italiji, odnosno hoće li se optužbe “preliti” i na ovu stranu Jadrana, te kako će, i hoće li uopće, cijela priča utjecati na dio posla koji je dobio “Brodosplit”. Naime, možda je zatražena kalkulacija troškova potrebna tužiteljstvu kako bi se usporedila s ostalim dodijeljenim poslovima, odnosno kako bi se dokazalo da su drugi poslovi preplaćeni.

Orsoni: Dokazat ću da sam nevin!

Venecijanski gradonačelnik Orsoni (Demokratska stranka, ljevica) odmah se obratio odvjetnicima i žučljivo u medijima opovrgnuo sve te optužbe:

– To nije moj stil života, dokazat ću da sam nevin!

Ministar pravosuđa Andrea Orlando komentirao je:

– Rastuženi smo, ali nismo iznenađeni optužbama...

‘Naša ponuda bila je najbolja’

U “Brodosplitu” tvrde da su za cijelu priču doznali iz medija, te da nemaju informacija ni indikacija da bi mogla utjecati na ugovoreni posao koji su dobili na natječaju.

- Svi sudionici imali su jednake uvjete. Ponuđena cijena nosila je 30 posto ukupnih bodova, a tehnički uvjeti 70 posto. Naša ponuda ocijenjena je najboljom u kompletu - navodi se u odgovoru na naša pitanja, te se dodaje da je cijeli posao odrađen od ulaska privatnog vlasnika u brodogradilište.

Škver: Prošli smo proceduru sukladno zakonu

Ovim putem demantiramo da su talijanske vlasti i policija zatražile od Brodosplita bilo kakvu dokumentaciju, ili da je Brodosplitu poslan bilo kakav istražni zatjev od strane talijanskih vlasti ili policije.

Brodosplit je prošao proceduru koja je bila jednaka za sve sudionike natječaja te je sukladno talijanskom Zakonu o javnoj nabavi izabran za gradnju brana na prolazu Malamocco.

Sukladno odredbama tog zakona talijanski konzorcij 'Venezia Nuova' od svih ponuđača u određenim uvjetima traži dokumentaciju kojom se potkrepljuje cijena.

Poštivanje tog zakona je naravno sastavni dio natječaja i obveza svih sudionika te nema nikakve veze s istražnim radnjama talijanskih vlasti.

Autor : Slaven Alfriević/Marijo Kavain
Izvor : SD

10.06.2014.

IZNENADAN DOBITAK
Nizozemci odustali od broda i osigurali škveru zaradu od 12 milijuna eura


Prvi od dva broda za prijevoz teških tereta (“heavy lifter”) koji je ugovoren prije prodaje “Brodosplita” samoborskom “DIV-u” zbog odustajanja nizozemskog naručitelja “Jumbo Shippinga” postat će vlasništvo splitskog škvera.

Premda je brod bio u produljenim rokovima isporuke, odnosno dopuštenim terminima kašnjenja, nizozemska kompanija iznenadno je odustala od broda “Jumbo Kinetic”. Kako doznajemo, razlog tome krije se u činjenici da “Jumbo Shipping” nije navrijeme osigurao suglasnost za produljenje avansnih jamstava koja stižu s jednim radnim danom zakašnjenja, te su se Nizozemci odlučuju jednostrano raskinuti ugovor. Nizozemci nisu bili voljni komentirati događaj, već su samo poručili kako nemaju praksu javno komentirati svoje poslovanje.

Prvi rok: svibanj 2013.

Prvobitno je bilo ugovoreno da isporuka prvog broda bude do kraja svibnja 2013. godine, a drugog, “Fairmastera”, do kraja lanjskog listopada. Planirani rokovi isporuke produljeni su do kraja srpnja ove godine za prvi brod, odnosno do kraja godine za drugu novogradnju.

Darko Pappo, član Uprave “Brodosplita”, potvrdio je odustajanje Nizozemaca od prvoga broda.

- Prije tri godine, kada je sklopljen ugovor o gradnji, rokovi za isporuku brodova ugovoreni su nerealno kratko. Također, brodovi su, sukladno s običajima u državnim škverovima, ugovoreni ispod cijene koštanja koja je u to vrijeme izračunata kao 15 posto viša, a dodatno smo prilikom ulaska u škver ustanovili da je i to, nažalost, nedovoljno. Dojma sam da se povlađivalo kupcu samo da bi se napunili tada prazni navozi državnog škvera - ističe Pappo i dodaje:

- Razlog odustajanja je propust naručitelja broda da izda suglasnost za produljenje avansnih garancija na vrijeme čime se doveo u situaciju da je bio prisiljen s 31. svibnja otkazati ugovor iako su mu garancije produljene 2. lipnja. Unatoč tome, kupac se ipak odlučio službeno otkazati ugovor jedan dan ranije iako je od Uprave “Brodosplita” navrijeme dobio potvrdu strane banke da će garancije biti produljene prvog sljedećeg radnog dana.

Iznenađeni smo zbog toga jer je brod fizički gotov.

Porođajne muke

Krajem mjeseca ide u dokovanje, nakon čega slijede probne plovidbe i tada je brod spreman za primopredaju.
Darko Pappo ustvrdio je kako kaznenih penala za splitsko brodogradilište ipak neće biti, te da se radi na zatvaranju financijske konstrukcije za otkup broda.

- Budući da je brod praktički gotov, a plaćeni avansi iznose oko 55 posto cijene koštanja broda, osigurali smo velik dio sredstava za povrat tih uplata, dok ćemo manji dio, vjerujem, riješiti vrlo brzo i time dovesti u sigurnu zonu državne garancije za povrat avansa koje su 2011. bile izdane za potrebe ugovora za gradnju te novogradnje - kazao nam je Pappo i dodao kako će vrijedan prototip broda doći pod zastavu “Brodosplitove” flote ili će ga - prodati.

Svaki “heavy lifter” ugovoren je 2011. za iznos od 42,5 milijuna eura. Prema tvrdnjama upućenih u kretanja cijena novogradnji na svjetskim tržištima, u slučaju prodaje dvaju brodova, a s obzirom na tehničke specifikacije i modifikacije, danas se može realno očekivati viša cijena od najmanje 10 do 12 milijuna eura po brodu.

Isporuka broda produljena je zbog niza razloga koji su pratili porođajne muke “Jumbo Kinetica”. Zanimljivo je da su zbog nerealno kratkih rokova i složenosti projekta, neka druga europska brodogradilišta, uključujući i ona u Rumunjskoj, odbila taj posao koji je u konačnici prihvatio “Brodosplit”.

Produljenje roka, osim u nizu tehničkih posebnosti tih brodova s kojim se jedno hrvatsko brodogradilište prvi put susreće, leži i u kašnjenju isporuke opreme od strane naručitelja, kao i višemjesečno kašnjenje u dostavi opreme od strane pojedinih domaćih dobavljača te lanjska nelegalna obustava rada u škveru.

Skladišta poput lego kocaka

Brodovi za prijevoz posebno teških tereta koji se grade u “Brodosplitu” imaju brojne tehničke posebnosti. Primjerice, dno skladišta sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca kojima se može manevrirati na način da se skladište može pregrađivati i mijenjati mu volumen ovisno o dimenzijama i obliku ukrcanog tereta. Poklopci se po visini i dužini skladišta mogu postavljati na bilo kojoj poziciji.

Kao kod slaganja lego kockica, posada može skrojiti skladište. Pri tome svaka skladišna cjelina mora biti geometrijski idealno pravilna. Upravo zbog tih osobina, u Splitu je prvi put izgrađen brod čije se tolerancije u području skladišnog prostora kreću unutar samo jednog milimetra.

Kupci na vidiku

- “Jumbova” konkurencija u svijetu pokazuje interes za kupnju broda koji je po svojim karakteristikama jedinstven na tržištu, te ima najveće dizalice u svijetu. Ipak, i dalje smo otvoreni za mogućnost da brod zaplovi u floti nizozemskog naručitelja. Želimo biti korektni - kaže Darko Pappo.

Izgradnja drugog broda odvija se normalno, puno brže s obzirom na iskustvo stečeno na “Kineticu”, te je unutar postavljenih rokova iako i on, poput njegova prethodnika, ovisi o pristupu naručitelja provođenju nadzora do razine “stani-kreni”.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 936


« Reply #287 on: June 15, 2014, 02:50:07 pm »

"Budući da je brod praktički gotov, a plaćeni avansi iznose oko 55 posto cijene koštanja broda, osigurali smo velik dio sredstava za povrat tih uplata, dok ćemo manji dio, vjerujem, riješiti vrlo brzo i time dovesti u sigurnu zonu državne garancije za povrat avansa koje su 2011. bile izdane za potrebe ugovora za gradnju te novogradnje..."

Kakav nevjerojatan cinizam! Mi ćemo biti dobro, država će nas pokriti... Sad

http://www.index.hr/vijesti/clanak/katastrofa-u-brodosplitu-nizozemci-raskinuli-ugovor-slijedi-udar-od-cetvrt-milijarde-na-drzavni-proracun/752593.aspx
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #288 on: June 15, 2014, 03:47:42 pm »

13.06.2014.

POVUCI - POTEGNI
Brodosplit: hoće li Nizozemci uzeti 33 milijuna eura jamstava?


Nakon što je nizozemski “Jumbo shipping” odlučio jednostrano raskinuti ugovor za isporuku prvog broda za teške terete(“Jumbo kinetic”, a koji je već gotov, u stručnim krugovima pojavilo se pitanje naplate državnih jamstava koje je Vlada 2011. godine dala za izgradnju broda.

Odnosno, hoće li nizozemski naručitelj putem aktiviranja Vladinih jamstava, iz državnog budžeta uzeti ono što je do sada uložio u prvi ‘heavy lifter’. Prema odluci Vlade iz srpnja 2011. godine izdana su jamstva po 33 milijuna eura za tri broda koja su tada bila u opciji za izgradnju. Na koncu su ugovorena dva.

Kako su nam kazali u “Brodosplitu”, uprava te tvrtke radi na dogovaranju aranžmana kojima će se maksimalno zaštititi interesi splitskoga škvera i države.

U “Brodosplitu” tvrde da imaju spremljeno nekoliko scenarija za rješavanje ove situacije, ovisno o stavovima naručitelja s kojim su u daljnjim razgovorima, te financijskih institucija. Također, navode kako su u kontatku sa svim relevantnim državnim tijelima i da će se sve koordinirati u svrhu što efikasnijeg postupanja.

Kada je riječ o nadogradnji dizalica na prvi ‘heavy lifter’, neslužbeno se može doznati kako će taj posao ovisiti o dogovoru s eventualnim budućim kupcima broda.

Naravno, ako se brod proda bez dizalica (tada bi dizalice nadogradio budući vlasnik) biti će manja cijena, ali i manji trošak za “Brodosplit”, a ako “Brodosplit” vlastitim sredstvima nadogradi dizalice bit će i veća cijena broda za budućega kupca. Uglavnom, poručuju iz “Brodosplita”, splitski škver će uspješno prebroditi ovaj problem i nastaviti s normalnim poslovanjem.

U cijeloj priči upućeniji ne isključuju ni mogućnost da “Jumbo shipping” jednostranim otkazivanjem ugovora, a prije isteka produljenog roka isporuke broda zapravo taktizira pa pokušava sniziti konačnu cijenu broda. Nezaobilazan razlog kašnjenja jesu i velike ugovorne ovlasti Nizozemaca koji su doslovno tijekom izgradnje mijenjali pojedinosti iz tehničke dokumentacije i samostalno odlučivali kada stati i kada nastaviti pojedine radove. Svaki novi zahtjev više mjeseci usporio je dinamiku radova...

Obveza od koje se ne može pobjeći

Država je u privatizacijskom postupku “Brodosplitu“ otpisala dugove s državnim jamstvom od 5,3 milijarde kuna, a dopušteno je i korištenje državnih jamstava za avanse u visini do 222 milijuna kuna. Država je i prije prodaje splitskog brodogradilišta na sebe preuzela mogućnost aktiviranja državnih jamstva za brodove ugovorene prije privatizacije, pri čemu se misli i na dva broda za Nizozemce.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 152« Reply #289 on: June 26, 2014, 07:36:41 am »

Iz proslosti; porinuce broda Zamenhof za poljsku kompaniju. Kasnije u vlasnistvu poljsko-kineske firme, pa Kineza. Kazu da je pozivio do 2011.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 12.7.1959..jpg (52.66 KB, 581x800 - viewed 406 times.)

* Zamenhof2 kapetan Jaworski.jpg (58.25 KB, 800x564 - viewed 125 times.)

* Zamenhof.jpg (33.76 KB, 800x411 - viewed 139 times.)
« Last Edit: June 26, 2014, 07:40:26 am by jadran2 » Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #290 on: June 27, 2014, 10:37:02 am »

24.06.2014.

Brodosplit ugovorio s Končarom gradnju stupa za vjetroagregat

Brodogradilište Brodosplit ugovorilo je za domaćeg naručitelja tvrtku Končar-Inženjering za energetiku i transport d.d. izradu čeličnog stupa za vjetroagregat snage 2,5 MW, stoji u priopćenju iz škvera.

Radi se o stupu visine 78,6 metara čiji je promjer u bazi 4,2 metra, na vrhu 2,9 metara, a biti će instaliran na vjetroparku Pometeno brdo kraj Konjskog u blizini Dugopolja. Zahvaljujući stroju, tzv. savijačici, čelični limovi oblikuju se u profile u samo 20 minuta, a cijeli će stup biti sastavljen od 29 profila različitoga promjera i debljine limova. Zbog veličine, stup će se transportirati u četiri komada te spajati na mjestu polaganja.

- Nakon isporuke 20 stupova za vjetropark Jelinak iznad Trogira, koje je Brodosplit isporučio 2012. godine za španjolsku tvrtku, projekt izgradnje stupa za domaćeg naručitelja posebno raduje, tim više jer je vjetroelektrana Pometeno Brdo prva gotovo potpuno domaća vjetroelektrana i projekt na kojem su po prvi puta korišteni vjetroagregati koji su proizvedeni i dizajnirani u Hrvatskoj, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Izvor : SD

24.06.2014.

CIJENA, SITNICA!
Više brodara mjerka škverski ‘heavy lifter’


Za kupnju broda za prijevoz teških tereta od kojeg je neočekivano odustao nizozemski “Jumbo shipping“, pa je postao “Brodosplitovo“ vlasništvo, interes je izrazilo nekoliko velikih europskih brodarskih kompanija. U brodograđevnim krugovima spominje se više od pet brodara čija su sjedišta u Europi.

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici mogućih kupaca koji s brodovima posluju po cijelom svijetu, u sljedećim bi danima trebali posjetiti splitsko brodogradilište. Obići će brod “Jumbo kinetic“ pa će se na licu mjesta upoznati s njegovim tehničkim mogućnostima i posebnostima.

Podsjetimo, početkom lipnja nizozemski brodar odlučio je prije isteka produženog roka isporuke jednostrano raskinuti ugovor za isporuku prvog “heavy liftera”, koji je već tehnički gotov, te za koji dan slijedi dokovanje i prve probne vožnje.

Kada je riječ o nadogradnji dizalica - najvrijednijeg dijela broda - na prvi “heavy lifter”, neslužbeno se može doznati da će taj posao, kao i sama cijena broda, ovisiti o dogovoru s budućim kupcima. Bez dizalica (nizozemski brodar ih je naručio na Dalekom istoku) će cijena broda biti znatno niža. Ako “Brodosplit“ vlastitim novcem nadogradi ili nabavi vrlo specifične i skupe dizalice, i cijena broda za budućeg kupca bit će veća. No, dizalice se ne daju napraviti tako brzo...

Državna jamstva

Čije će se dizalice ugraditi na “Jumbo kinetic“ ovisi o volji budućeg vlasnika-brodara i proizvođačima dizalica s kojima već poslovno surađuju. Očekivati je da će to biti dizalice njemačkih proizvođača s obzirom da su Nijemci lideri u proizvodnji brodskih dizalica za posebno teške terete. Također, doznajemo kako su zainteresirani kupci izrazili nakanu da se dizalice ugrade u splitskom brodogradilištu. S druge strane, dizalice koje je u Kini naručio “Jumbo shipping“, kako se može čuti, gotove su, ali one u ovim okolnostima više nemaju veze za splitskom škverom.
Što se tiče moguće naplate državnih jamstava u iznosu od 33 milijuna eura koje je država prije privatizaciju dala

„Brodosplitu“ za izgradnju prvog broda za teške terete, pregovori se i dalje vode. Spremno je nekoliko scenarija za rješavanje ove situacije, ovisno o stavovima “Jumba“ s kojim uprava škvera vodi razgovore.
S obzirom na sadašnji tijek pregovora, kako kažu naši sugovornici iz resornih ministarstava koja su također uključena u pregovore, ne očekuje se ništa “dramatično” po pitanju jamstava jer, po svemu sudeći, ni sam “Jumbo“ nije posve odustao od vrijednog broda.

Inače, u škveru se gradi još jedan takav brod za Nizozemce. Riječ je o brodu “Fairmaster“ koji se za razliku od svog prethodnika gradi prema planu i bit će isporučen do kraja godine.

Taktiziraju li Nizozemci?

U cijeloj priči upućeniji ne isključuju mogućnost da Nizozemci jednostranim otkazivanjem ugovora prije isteka produljenog roka isporuke broda taktiziraju u pokušaju da snize konačnu cijenu broda. U slučaju aktiviranja državnih jamstava, novac neće pripasti “Jumbu”, budući da je izgradnju financirala komercijalna banka koja je pratila naručitelja. U slučaju potpunog odustajanja Nizozemci ostaju bez specifičnog broda za kojeg posla na tržištu teško da će manjkati.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #291 on: July 21, 2014, 03:54:49 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

18.7.2014.

Postignut dogovor o prodaji prvog „Heavy lift“ broda nizozemskom naručitelju

Nakon što je 31. svibnja 2014. brodarska kompanija Jumbo jednostrano otkazala Ugovor o gradnji Novogradnje 473, 16. srpnja 2014. potpisan je novi Ugovor o prodaji broda istom Kupcu.

Potpisom novog Ugovora obje tvrtke su iskazale zadovoljstvo postignutim uvjetima. Ovim novim Ugovorom Brodosplit iskazuje trajnu brigu zaštite svog poslovanja u svim okolnostima kao i partnerski odnos prema Kupcu.  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit
 


* Porinuće_Anita_1.jpg (81.53 KB, 600x434 - viewed 152 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #292 on: July 24, 2014, 05:38:34 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

22.07.2014.

PUNE SE NAVOZI
Škverani ugovorili poslove vrijedne 250 milijuna eura


"Brodosplitova" knjiga narudžbi konačno bilježi uzlazni trend u odnosu na prijašnje su he godine. Deset brodova, šest portalnih lučkih dizalica, pramac i kobilica za "Fincantierijeve" kruzere, podvodne brane za Venecijansku lagunu i još niz poslova u pratećoj, tzv. izvanbrodograđevnoj djelatnosti, upisano je u poslovne knjige.

Pogledom na ugovorene poslove očito je da je poslovna politika vlasnika brodogradilišta dobiti svaki posao koji je raspoloživ na tržištu u ovoj krizi. Pri tome treba znati da se eventualni gubitak po novogradnji može pokriti samo iz vlastitih prihoda, a ne kao nekada, bezbrižno iz državnog proračuna i uz potpore iz Banskih dvora.

Na prvom "Brodosplitovu" navozu već se vide trup i nadgrađe velikog riječnog kruzera koji je naručio Vladimir Esakov, moskovski poduzetnik i brodar. Krstaš dug 105 metara zaplovit će idućeg proljeća na ruti od Moskve do Sankt Peterburga.

Sekcije za megakruzer

U izgradnji je i 60-metarska jahta “Katina” koja će ploviti pod zastavom “Brodosplit plovidbe”. Jahta se već nalazi u ponudi poznate belgijske čarterske kompanije “Exmar“ čiji je menadžment nudi bogatim klijentima za sezonu 2015. za tjedni najam koji se kreće između 400.000 i 450.000 eura.

Za brodare iz Krila Jesenice ugovorena je izrada tri čelična trupa budućih jadranskih kruzera. U izradi je i tehnička dokumentacija za pet jedrenjaka koje “Brodosplit” namjerava graditi za vlastitu flotu.

No, ono što je odjekunulo i u europskim brodograđevnim krugovima je dobiveni posao izgradnje pramčane sekcije za “ploveći hotel” od 320 metara koji se upravo gradi u “Fincantierijevu” brodogradilištu u talijanskom Monfalconeu. Riječ je o preko 2000 tona čelika, opremljenog cjevarskim i bravarskim komponentama, kao i elektrotrasama. Radi se o vrlo zahtjevnu dijelu brodskog trupa, tzv. bulbu, dijelu pramca u kojem su sadržana i tri bočna vijka.

Jedna od novitadi je, kako doznajemo, i friški ugovor za izgradnju kobilice za drugi veliki kruzer koji se rađa u “Fincantierijevu” škveru u Porto Margheri kod Venecije. Ubrzo počinje i rezanje limova za budući “Plovputov” radni brod, prvi takav nakon više od 20 godina.

Za Veneciju 21 brana

- Naša knjiga narudžbi trenutačno je “teška” oko 235 milijuna eura - kaže nam Darko Pappo, član Uprave “Brodosplita”.

- Radi se o projektima koji će zaposliti naše kapacitete do polovice 2017. godine. No, paralelno radimo na dobivanju novih ugovora, sudjelujemo u više natječaja, među kojima je i onaj MORH-ov za izgradnju pet ophodnih brodova za Obalnu stražu. Do kraja godine krećemo s izgradnjom dva “kontejneraša” za našu plovidbu.

Realizacija ugovora i isporuka brana “Vrata Venecije” nama su nove, europske industrijske referencije - ističe Pappo.

U knjizi narudžbi nalaze se i četiri teglenice za prijevoz teških tereta za naftna postrojenja u ledenim morima, koje je naručila jedna norveška brodarska grupacija. Svaka je duga 91 metar, a pojedinačna nosivost im iznosi 10.000 tona. U projektu “Vrata Venecije” škverani su prije tri mjeseca pobijedili na natječaju za isporuku 21 čelične brane u morskom prolazu Malamocco, središnjem ulazu u venecijansku lagunu.

Popisu valja dodati i remont kruzera “Monet” koji je škver kupio za svoju plovidbu, a koji bi krajem ljeta trebao zaploviti s prvim gostima, imućnijim umirovljenicima iz SAD-a.

Ajmo tokari i cjevari!

U “Brodosplitu”, koji broji 2300 zaposlenika, trenutačno nedostaje 120 radnika različitih profila.
- Za zanimanja zavarivač, tokar, pjeskar, izolater, glodač, električar, brusač, brodomonter, brodocjevar, bravar i bojadiser na Zavodu za zapošljavanju imamo stalno otvoren natječaj. Traži se po deset radnika u svakom zanimanju - kažu u škveru, gdje nedostaje kandidata za poslove koje su proteklih godina uglavnom obavljali kooperantski radnici iz susjedne BiH.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

22.07.2014.

ČEKAJUĆI ČELIK
Škverski radnici uređuju "mali mul"


U “Brodosplitu” se ovih dana uređuje tzv. mali mul na kojem će se graditi sekcije budućeg kruzera “Carnival Vista” koji se trenutačno gradi u brodogradilištu “Fincantieri” blizu Venecije. Rezanje čelika za sekcije počelo je u svibnju, a isporuka se očekuje u studenomu.

Podsjetimo, splitsko brodogradilište ugovorilo je izgradnju sekcija pramčanog dijela trupa kruzera. Riječ je o dvije tisuće tona čelika, opremljenog cjevarskim i bravarskim komponentama te elektrotrasama.

Kako nam kazuju škverski inženjeri, radi se o zahtjevnom dijelu trupa odnosno pramca (tzv. bulb) u kojem su i tri bočna propelera (trasteri). S ovim ugovorom “Brodosplit” je prvi put uspostavio suradnju s “Fincantieriem”, jadranskim susjedom koji broji više od 20 tisuća zaposlenika.

Četiri izgrađena bloka bit će ukrcana na teglenicu, te otegljena u škver u Monfalconeu gdje će se spojiti na kruzer koji se gradi u suhom doku.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #293 on: August 07, 2014, 08:05:14 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

30.07.2014.

NEJEDNAK TRETMAN
Državna jamstva za splitski škver zapela u Ministarstvu financija


Ono što je dozvoljeno sjevernim jadranskim brodogradilištima, pulskom „Uljaniku“ i riječkom „3. maju“, nije dozvoljeno „Brodosplitu“. Vlada RH je početkom srpnja ovlastila Ministarstvo financija o davanju bankovnog jamstva u visini od čak 125 milijuna eura „Uljaniku“, a za financiranje novogradnje 500, odnosno broda-jaružala za belgijskog naručitelja.

Također, na sjednici Vlade održanoj danas donijeta je odluka o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje „3. maja“, koje se nalazi u vlasništvu „Uljanika“, a za financiranje broda, novogradnje 730.

Međutim, ostaje nejasno zašto nisu dana jamstva koje je zatražilo splitsko brodogradilište, a za izgradnju radnog broda za „Plovput“ i velikih teglenica za norvešku brodarsku grupaciju.

S obzirom da će se nova sjednica Vlade održati tek početkom rujna, splitsko brodogradilište nepotrebno gubi mjesec dana u iščekivanju državnih jamstava za kreditno zaduženje.

Posljedično, škverani će kasniti sa početkom izgradnje „Plovputovog“ radnog broda i teglenica za naftna postrojenja u sjevernim europskim morima.

„Brodosplit“ prema programu restrukturiranja odobrenog od strane EK, te prema kupoprodajnom ugovoru, ima pravo na državna jamstva i to u roku od 45 dana po predaji zahtjeva.

- Državna jamstva za „Uljanik“ i „3. maj“ su odobrena, jer su predmeti rješavani prema redoslijedu zaprimanja - kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Kako doznajemo, državna jamstva za splitski škver pozitivno su riješena u Ministarstvu gospodarstva. No, na odobrenje je zapelo u Ministarstvu financija.

Zašto? Po tom pitanju u spomenutom ministarstvu nisu se očitovali po zaključenju teksta, kao ni na pitanje zašto „Brodosplit“ nema jednak tretman kao pulsko i riječko brodogradilište.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

01.08.2014.

DOLARI KLIZE NIZ NAVOZE
Brodosplit predlaže klaster: Samo s domaćom opremom možemo do zarade


U “Brodosplitu” je održan veliki skup inženjera brodogradnje i projektantskih ureda iz cijele Hrvatske. Kako doznajemo, u škveru žele pokrenuti inicijativu formiranja klastera domaće brodogradnje po uzoru na norveški model, gdje brodogradilišta, iako imaju različite vlasnike, međusobno “koordiniraju” popunjenost navoza, ujedinjavaju projektna znanja, te, u najvećem dijelu, na brodove ugrađuju opremu iz vlastite proizvodnje.

Teuta Duletić, “Brodosplitova” direktorica prodaje, kaže nam kako je “forte” okupljanja projektanata i brodogradilišta bio da se vidi kako što više smanjiti ovisnost domaćih navoza o uvozu inozemne opreme.

– Ako želimo jače iskoračiti na svjetsko tržište, moramo umrežiti domaći “know-how” koji je trenutačno razjedinjen i usitnjen, te kao takav teško može konkurirati na svjetskom tržištu i brojnim međunarodnim natječajima. Uz to, ni jedno hrvatsko brodogradilište, ni projektni uredi, nema idealnu zaposlenost kapaciteta po strukama. Po uzoru na Norvešku, želimo proizvoditi brodove s visokom dodanom vrijednošću, međutim, to nije moguće bez ugradnje brodske opreme iz vlastite proizvodnje – objašnjava Duletić, te dodaje kako se malo toga od opreme, koja se inače kupuje izvan granica, zapravo ne bi moglo proizvoditi u “Brodosplitovim” pogonima.

– Splitski škver raspolaže s projektantima, gotovim projektima i radionicama u kojima dobar dio opreme možemo sami proizvoditi. Primjerice, u segmentu kruzinga možemo proizvoditi sustave za podvodnu rasvjetu broda. Također bismo mogli proizvoditi sustave za obradu balastnih voda, potom kormila i razne vrste brodskih dizalica. Dakle, sve to možemo zajednički projektirati, proizvoditi i ugrađivati na brodove, posebno kad je riječ o sofisticiranim brodovima iz “offshore” programa. “Brodosplit” je trenutačno u nekoliko predugovornih procesa za nekoliko većih brodova i želimo na njih ugraditi što više domaće opreme – kaže direktorica Duletić, najavljujući i potrebu za osnivanjem istraživačko-razvojnog centra za tehnološke inovacije.

– Pravila EU-a o brodograđevnoj industriji predviđaju potpore za tehničke inovacije u iznosu od 20 posto opravdanih troškova, dok za inovativne projekte u brodogradnji koji unaprjeđuju ekološku zaštitu na način da premašuju ekološke standarde Unije intenzitet potpore može biti i 30 posto. Dakle, Bruxelles nam pruža sredstva sa razvoj i inovacije koje možemo sami razviti – primjećuje šefica škverske prodaje.

Nema nikakve sumnje da naši mali škverovi na velikom globalnom tržištu mogu opstati samo ujedinjenjem pameti i navoza. Norveška formula to najbolje potvrđuje.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

03.08.2014.

FALE DVIJE RATE
Škver: Država nam opet duguje - 150 milijuna kuna; Vlada: Platit ćemo ubrzo


Hoće li se Vlada, čiji ministri upravo provode prve dane ljetnoga godišnjeg odmora, zbog neispunjenja financijskih obveza za restrukturiranje riječkog, trogirskog i splitskog brodogradilišta ubrzo naći na udaru Europske komisije? Mnogi se nadaju kako do takvog scenarija ipak neće doći.

Naime, još uvijek nisu riješeni problemi koji su se pojavili još koncem prošle godine, kada je država počela kasniti s uplatama svojih financijskih obveza u postupku restrukturiranja privatiziranih škverova. Zbog proračunskog deficita nisu uplaćene po dvije mjesečne rate, a podmirenje tog duga riješeno je tek u svibnju ove godine.

No, isplata je opet zapela. Riječkom i trogirskom škveru država duguje rate za srpanj, a "Brodosplit", osim za srpanj, još čeka ratu za lipanj. Kako doznajemo, riječ je o iznosu od gotovo 150 milijuna kuna!

– Predviđena, ali još neuplaćena državna sredstva, već smo ukalkulirali u naše poslovne planove. Bez obzira što novac nismo dobili, uspjeli smo prebroditi proteklo razdoblje. U tijeku su pregovori za koje se nadamo da će uroditi poštovanjem ugovornih obveza – kratko su nam kazali u škverskoj Upravi.

Splitsko brodogradilište ima mogućnost ovrhe nad državom za neisplaćene potpore, ali sasvim je jasno kako bi to bilo krajnje rješenje, jer bi to ujedno značilo i upuštanje "Brodosplita" u otvoreni rat s Vladom. Treba reći i kako se na uplatama državnih potpora temelji veći dio planova restrukturiranja privatiziranih navoza.

Iz Ministarstva gospodarstva šalju pozitivne signale.

– "Brodosplitu" smo zadnju ratu isplatili 13. svibnja, što znači da nisu isplaćena zadnja dva obroka. Ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora o faktoringu kojim će se splitskoj tvrtki isplatiti sva zaostala potraživanja, te buduće obveze za ovu godinu – poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

Prema najavama iz resornog ministarstva, u splitskom brodogradilištu su oprezni, pa se za sada suzdržavaju od komentara. Još nije poznato hoće li se novac isplatiti u ratama ili odjednom. Brodograditelji ne skrivaju da bi njima odgovaralo da sredstva dobiju odjednom, jer bi time mogli pokriti trošak faktoringa.

Prema ugovoru o privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta, tvrtka DIV provodi i drugu dokapitalizaciju "Brodosplita", vrijednu 20 milijuna kuna. Škverska uprava za 12. kolovoza sazvala je Glavnu skupštinu dioničara, na kojoj će se odlučiti i o povećanju temeljnog kapitala s 505,5 milijuna kuna na 525,5 milijuna kuna.

Prema ugovoru zaključenom s Vladom početkom prošle godine, DIV se obvezao na ulaganje vlastitih novčanih sredstava u "Brodosplit", u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, a prva DIV-ova uplata provedena je u lipnju prošle godine.

U teškoj situaciji na brodograđevnom tržištu svako veće odstupanje države, ali i samih vlasnika, od ugovornih obveza bilo bi opasno petljanje u likvidnost i planirano restrukturiranje škverova. Osim toga, Vlada mora svako moguće smanjenje potpora domaćim škverovima, definiranih kupoprodajnim ugovorima, dogovoriti s Europskom komisijom, a pitanje je hoće li dobiti odobrenje za to.

‘To je kršenje ugovora!’


Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, neispunjenje ugovornih obveza od strane Vlade otvoreno je nazvao “opasnim potezom”.

– To je loš potez koji može dovesti u pitanje planirano petogodišnje restrukturiranje škvera. Uz to, planirana državna sredstva za taj postupak, po iznosima za svaku godinu, definirana su ugovorom o prijenosu dionica brodogradilišta između Vlade i DIV-a. Dakle, sada možemo govoriti o jednostranom kršenju kupoprodajnog ugovora. Dakle, pozivam Vladu da ispunjava svoje obveze, a vlasnika da nastavi puniti knjigu narudžbi – poručio je Dragičević.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

07.08.2014.

SKINUT S NAVOZA
Škverani održali riječ: "Jumbo" konačno zaplovio


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Brod za posebno teške terete „Jumbo kinetic“ jučer je iz „Brodosplita“ zaplovio prema  riječkom brodgradilištu „Viktor Lenac“ na dokovanje.

U sljedećih desetak dana koliko će ovaj teškaš, odnosno 'heavy lifter' najveći svoje vrste na svijetu, provesti u „Lenčevom“ doku, uklonit će se ostatci metalnih izdanaka (oslonaca) sa trupa zaostali dok je brod bio na navozu.

Autogenim aparatima uklonit će svi metalni oslonci, po desetak za svake strane trupa. Nakon uklanjanja slijedi brušenje i bojanje povodnog dijela trupa „Jumbo kinetica“.

Ovaj 152 metra dugi ‘heavy lifter’, ukupne nosivosti 3 tisuće tona, u cijelosti je gotov. Nakon povratka iz Rijeke obaviti će se probne vožnje uz montažu dizalica bez kojih je brod neupotrebljiv. Riječ je o dizalicama koje se u Kini proizvode po njemačkoj licenciji.

Podsjetimo, početkom lipnja naručitelj, nizozemski brodar „Jumbo shipping“ odlučio je prije isteka produženog roka isporuke jednostrano raskinuti ugovor za isporuku prvog ‘heavy liftera’.

Ispostavilo se da su to napravili iz dva razloga; nisu na vrijeme produljili avansna jamstva, te su nastojali sniziti cijenu broda ugovorenog za 42,5 milijuna eura.

Ugovor potpisan s bivšom upravom početkom lipnja prestao je važiti, brod prelazi u vlasništvo „Brodosplita“.

Uz to, nije manjkalo ni interesa europskih brodara za kupnju posebnog škverskog broda.

Valja naglasiti kako je ovaj brod građen i za dostavu teške opreme naftnim platformama diljem svjetskih mora, pa je interes kupaca očekivan.

Međutim kako je nizozemski brodar i dalje želio vidjeti „Jumbo kinetic“ u svojoj floti, pristupilo novoj rundi pregovora koji su nedavno okončani dogovorom korisnim za obje strane.

Škverski pregovarači, uz pravnu podršku jedne velike odvjetničke kuće iz Londona, ostvarili su na koncu i višu konačnu cijenu od prvobitno ugovorenih 42,5 milijuna eura.

Drugi brod za teške terete, „Fairmaster“, nakon primjene iskustava na prvom, škverani grade se prema planu i bit će isporučen do kraja godine.

Velike ugovorne ovlasti

Ključni razlog u kašnjenju isporuke „Jumbo kinetica“ jesu velike ugovorne ovlasti naručitelja koji je doslovno tijekom izgradnje mijenjao pojedinosti iz tehničke dokumentacije i samostalno odlučivao kada stati i kada nastaviti pojedine radove.

Svaki novi zahtjev više mjeseci usporavao je škveranima u Supavlovoj uvali dinamiku radova.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD


* 1.jpg (59.17 KB, 680x491 - viewed 220 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #294 on: August 11, 2014, 05:37:52 pm »

BRODOSPLIT-TDM - SPLIT

8.8.2014.

Montaža glavnog motora na probnom stolu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodosplit-Tvornici dizel motora d.o.o. (TDM), na probnom stolu je u tijeku montaža glavnog motora za Novogradnju 325. Riječ je o tankeru za prijevoz naftnih proizvoda i kemikalija, nosivosti 49500 TDW, koji se gradi u brodogradilištu Brodotrogir gradi za tvrtku Trogir Maritime d.o.o.

Brodosplit - TDM i Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. ugovorili su gradnju dva glavna, elektronski upravljana dvotaktna sporohodna dizel motora novije generacije. Motori će biti izrađeni po licenci MAN Diesel & Turbo, tip 6S50ME-B9.3 TII, maksimalne snage 8680 kW pri 103 o/min. Ugovorena potrošnja je 159,3 g/kWh pri snazi od 5815 kW i 90 okretaja u minuti, što bi značilo oko 22,2 tona goriva na dan.

Kroz proteklo razdoblje TDM je u suradnji s MAN-om izrađivala i tehnički unaprijeđivala novi tip elektroničkog motora poboljšanih svojstava i smanjene  potrošnje goriva. Motor udovoljava najstrožim važećim propisima za ispušne plinove TIER II, a ugovoren je na međunarodnom natječaju u konkurenciji svih svjetskih proizvođača dvotaktnih sporohodnih motora.

Njegova isporuka naručitelju predviđena je za četvrti kvartal ove godine. Inače, brodogradilište Brodotrogir višegodišnji je partner Brodosplita kojem je Brodosplit-TDM u zadnjih 10 godina isporučila 8 glavnih motora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit


* trogir3.jpg (112.69 KB, 600x450 - viewed 506 times.)

* trogir4.jpg (68.9 KB, 360x480 - viewed 267 times.)

* trogir5.jpg (84.45 KB, 600x450 - viewed 125 times.)

* trogir6.jpg (64.73 KB, 360x480 - viewed 97 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #295 on: August 23, 2014, 01:02:45 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

15.08.2014.

SURADNJA S TALIJANIMA
Gradi se pramac, a slijedi i kobilica: u Brodosplitu rade dijelove kruzera dugog 320 metara


U “Brodosplitu” je počela izgradnja sekcija pramčanog dijela trupa kruzera dugog 320 metara koji se upravo gradi u brodogradilištu “Fincantieri” na sjeveru Jadrana, u Monfalconeu.
Ukupno 2000 tona čelika škverani će opremiti cjevarskim i bravarskim komponentama, kao i elektrotrasama. Riječ je o vrlo zahtjevnom dijelu brodskog trupa, tzv. bulbu, dijelu pramca u kojem su sadržana i tri bočna propelera (trasteri).

Rezanje čelika počelo je u svibnju ove godine, a isporuka je najavljena za studeni. Četiri izgrađena bloka bit će ukrcana na baržu te otegljena u brodogradilište Monfalcone, gdje će se montirati na prekooceanski kruzer koji se gradi u suhom doku.

Ovaj posao rezultat je dugih pregovora kojima je splitsko brodogradilište prvi put u svojoj povijesti uspostavilo suradnju s jadranskim susjedom koji ima više od 20.000 zaposlenih širom svijeta. Jedna od novitadi je, kako doznajemo, i novi ugovor za izgradnju kobilice za još jedan veliki kruzer koji se gradi u drugom “Fincantierijevu” škveru u Margeri pokraj Venecije.

Deset brodova, šest portalih lučkih dizalica, pramac i kobilica za “Fincantijerijeve” kruzere, podvodne brane za venecijansku lagunu i još niz poslova u pratećoj, tzv. izvanbrodograđevnoj djelatnosti, upisano je trenutačno u škverskoj knjizi narudžbi. Također treba navesti i četiri ugovorene teglenice za prijevoz opreme za naftne platforme u sjevernom Atlantiku. Teglenice za norveškog naručitelja dužine su 91 metar i vrijedne više od 100 milijuna kuna, a još su četiri u opciji. U projektu “Vrata Venecije” škverani su prije tri mjeseca pobijedili na natječaju za isporuku 21 čelične brane. Škverske brane postavit će se u morski prolaz Malamocco, središnjem ulazu u venecijansku lagunu, koja s juga zaokružuje slavni povijesni grad svetog Marka koji muku muči da ostane iznad morske površine. Ugovor bi se trebao svečano potpisati tijekom rujna u Veneciji.

“Brodosplit” pokušava dobiti svaki posao koji je na tržištu u ovoj krizi moguće dobiti, pri tome imajući na umu da se eventualni gubitak po novogradnji može pokriti samo iz vlastitih prihoda, a ne, kao nekada, bezbrižno iz državnog proračuna.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #296 on: September 06, 2014, 04:35:07 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

DOLARI S ISTOKA

Indonezija bi u škveru gradila i podmornice

Nakon što ih je u Ministarstvu obrane primila Višnja Tafra, zamjenica ministra, brojno izaslanstvo Ministarstva obrane Indonezije, predvođeno Agusom Sardjanom, veleposlanikom te azijske države u Hrvatskoj, posjetilo je “Brodosplit”.

Indonezijska delegacija koja je obišla škver bila je sastavljena od čak 40 vojnih časnika, civilnih osoba, među njima i djelatnika Indonezijskog instituta nacionalne obrane (Lehmannas).

– Pokazali su veliko zanimanje za kapacitete i mogućnosti “Brodosplita”, odnosno našeg Brodogradilišta specijalnih objekata koje je gradilo podmornice, fregate i specijalna vojna plovila – kaže nam Teuta Duletić, direktorica “Brodosplitove” prodaje.

– Predstavnici indonezijskog Ministarstva obrane i Instituta nacionalne obrane izrazili su interes za suradnju u pogledu zajedničkih projekata, transfera splitskog “know-howa” u vojnoj brodogradnji, te suradnje s indonezijskim brodogradilištima. Članovi izaslanstva naglasili su da se kadeti njihove ratne mornarice i danas obučavaju na školskoj fregati koju je “Brodosplit” izgradio početkom 80-ih godina. Kažu da je to sjajan brod – ističe Duletić.

Kako naglašava direktorica škverske prodaje, Indonezija ima velike planove za ulaganja u vlastiti vojno-obrambeni sektor do 2030. godune, pa se u splitskom brodogradilištu s razlogom nadaju konkretnoj suradnji i narudžbama, to više što je u travnju prošle godine indonezijski veleposlanik posjetio “Brodosplit” upravo radi vojno-tehničke suradnje.

Tada je izražen interes za podmornički program, kao i program izgradnje fregata. U oba slučaja “Brodosplit” ima vrijedne referencije, a jedna je upravo spomenuta fregata, 97 metara duga “Hajar Dewantara”, izgrađena 1981. godine.

Kotromanović otvorio vrata

– Još je rano govoriti o konkretnim projektima jer sada slijede daljnji razgovori – dodaje direktorica.

Indonezijska mornarica jedna je od vodećih pomorskih sila u azijsko-pacifičkoj regiji, s 70.000 pripadnika i više od 150 brodova. Indonezija je, sukladno visokim stopama gospodarskoga rasta, u snažnom zamahu obnove svoje oružane sile, pa tako kupuje brodove, tenkove, zrakoplove, raketne sustave...

Prije dvije godine Ante Kotromanović, ministar obrane, počeo je prve konkretnije razgovore s indonezijskim veleposlanikom o bilateralnoj vojno-tehničkoj suradnji, pa je i sadašnji posjet brojne vojne “ekipe” s Dalekog istoka dio tog puta koji može rezultirati novim i unosnim poslovima za “Brodosplit”, ali i novim projektima za Brodarski institut, koji su Indonežani također posjetili ovog tjedna.

DENIS KRNIĆ

Iskusni radnici ‘Petog navoza’

Splitsko Brodogradilište specijalnih objekata, tzv. škverski Peti navoz, imalo je mogućnosti graditi klasične dizel-električne podmornice do 1000 tona težine. Indonezija, četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta, jedna je od država s velikim planovima razvoja svoje mornaričke flote.

Štedljiva makinja za ‘Brodotrogir’

U “Brodosplitovoj” Tvornici dizelskih motora (TDM) obavljena je primopredaja porivnog stroja za trogirski škver. To je stroj nove generacije, izrađen po licenciji “MAN Diesel & Turbo”, snage 8680 kilovata.

Riječ je o elektronički upravljanom brodskom pogonu kojim se postiže manja potrošnja goriva u odnosu na klasične izvedbe, posebno kod nižih režima rada.

– Ovom smo primopredajom zakoračili u proizvodnju elektronički upravljanih motora koji spadaju u sam vrh tehnoloških dostignuća na ovom području, te se u budućnosti može ravnopravno nositi sa svim svjetskim proizvođačima brodskih motora – istaknuo je Baldo Butirić, direktor TDM-a.

Škver je tijekom proteklih 10 godina “Brodotrogiru” isporučio osam glavnih brodskih strojeva.


Slobodna Dalmacija
« Last Edit: September 12, 2014, 03:25:30 pm by leut » Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 469


« Reply #297 on: September 12, 2014, 03:19:36 pm »

Malo dobrih vijesti!


VIKTOR LENAC - RIJEKA

Viktor Lenac ugovorio remont i preinaku američkog ratnog broda USS Mount Whitney

Datum objave: 12.09.2014

U konkurenciji između šest mediteranskih brodogradilišta, Brodogradilište Viktor Lenac uspjelo je ponovno zadobiti povjerenje Američke ratne mornarice i sklopiti ugovor za opširni remont i preinaku elektro-energetskog kompleksa zapovjednog broda 6. flote USS Mount Whitney (LCC 20), priopćila je tvrtka.

Projekt koji se očekuje u Brodogradilištu u siječnju 2015. godine za razdoblje od najmanje šest mjeseci uključuje kompletan remont i dokovanje broda, uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, radove na izmjeni čelične strukture oplate i palubnih kućica.

Posebno je interesantan posao na preinaci postojećeg sustava elektro-energetskog napajanja broda i instalacija novih generatora i elektro-energetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme, te preuređenje sistema preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, sistema dojave požara i sl. Visoka složenost ovog projekta iziskivat će da veliki dio brodogradilišnih resursa bude zauzet većim dijelom 2015. godine.
Budući se dokovanje broda očekuje u razdoblju od nešto manje od tri mjeseca, Brodogradilištu će ostati na raspolaganju dovoljno remontnih kapaciteta za ostale poslove.

S ovim profesionalno vrlo zahtjevnim i financijski isplativim projektom, čija vrijednost se očekuje u iznosu od više od 20 milijuna američkih dolara, Brodogradilište će osigurati dobro poslovanje u narednoj godini i moguće daljnje investiranje u modernizaciju brodogradilišnih kapaciteta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Defender.hr


* article-main-1410531229_668.jpg (49.04 KB, 476x269 - viewed 122 times.)
« Last Edit: September 12, 2014, 03:23:26 pm by leut » Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #298 on: September 12, 2014, 03:47:59 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

04.09.2014.

STALNI KLIJENTI
Na dokovima Brodosplita nižu se kruzeri za ‘Onassise’ iz Krila


Brodari iz Krila Jesenica stalni su “Brodosplitovi“ klijenti, pa su nedavno naručili još tri čelična trupa za turističke kruzere koji se upravo grade.

Na poligonu splitskog brodogradilišta nižu se tako trupovi i nadgrađa novogradnja 530, 533 i 537, budućih brodova za turistička putovanja prosječne dužine 40 metara za brodovlasnike iz Krila Jasenica, mjesta “hrvatskih Onassisa”, kako se to često zna reći.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

10.09.2014.


RESTRUKTURIRANJE SPLITSKOG ŠKVERA
Država želi izmijeniti ugovor s Debeljakom


Provodi li se restrukturiranje “Brodosplita” na način definiran programom restrukturiranja?

Državni revizori u svojem su nalazu upozorili na dvije stavke u kojima smatraju da samoborska tvrtka DIV Tomislava Debeljaka, koja je vlasnik škvera, odstupa od obveza iz programa restrukturiranja koji je potpisan s Ministarstvom gospodarstva, pri čemu “nadzornici” svoje uvjetno izvješće temelje na mišljenju “Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda”, krovne nacionalne brodograđevne tvrtke.

Presporo restrukturiranje

U izvještaju se, naime, tvrdi da se državni novac u škveru troši nenamjenski, odnosno da je dio Vladinih sredstava otišao na isplate radničkih otpremnina koje su, navode revizori, morale biti isplaćene s računa DIV-a.

Revizori smatraju i da se restrukturiranje splitskih navoza odvija sporije od planiranog, te da financijski rezultat ukazuje na neracionalnost u poslovanju i ne upućuje, kako stoji u dokumentu, na postizanje održivosti poslovanja.

Također, na temelju mišljenja “Hrvatske brodogradnje”, navodi se kako je na brodovima za prijevoz teških tereta “Jumbo Kinetic” i “Fairmaster” koji se grade za nizozemskog naručitelja, ostvaren gubitak od 172 milijuna kuna.

S druge strane, iz “Brodosplita” poručuju kako su “već više puta dokazali kako namjenski koriste sredstva i da posluju, za razliku od druga dva brodogradilišta u restrukturiranju (“Brodotrogir” i “3. maj”, op.a.), po novim pravilima i bez gubitaka”.

Što se tiče financijskih dubioza na dva “teškaša”, gubitke na tim brodovima “novi vlasnik nije mogao spriječiti jer su ugovoreni u vrijeme dok je ‘Brodosplit’ bio u državnom vlasništvu”.

Ta dva broda ugovorena su 2011. na temelju pozitivnog mišljenja tadašnjeg Nadzornog odbora splitskog brodogradilišta, ali i nakon pozitivnog očitovanja upravo “Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda”.

Stoga se postavlja pitanje hoće li Ministarstvo gospodarstva zatražiti odgovornost tadašnjih članova Nadzornog odbora i čelnika “Hrvatske brodogradnje” zbog blagoslova za ugovore s “minusom”, ali i pogrešne izračune gubitaka.

Uz to, brodovi su ugovoreni ispod realne cijene i u duhu tadašnje škverske prakse sklapanja poslova s gubicima, koji su se naknadno pokrivali iz državnog proračuna, odnosno iz džepova poreznih obveznika.

Nije tajna da zbog teškog stanja javnih financija Vlada nije redovita u isplatama državnih potpora odnosno u ispunjavanju svojih obveza u restrukturiranju. Stoga, kako se neslužbeno šuška, u Ministarstvu gospodarstva nisu neskloni redefiniranju međusobnih ugovornih obveza s DIV-om.

Budući da škver redovno posluje i ugovara nove poslove, raskidanje ugovora nikome ne bi odgovaralo pa je njegovo redefiniranje, uz mišljenje Bruxellesa, vrlo izgledna opcija.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #299 on: September 16, 2014, 02:32:02 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

16.9.2014.

Brodosplit: počela gradnja radnog broda betonare za Plovput

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova 16. rujna 2014. godine započela je obrada čelika za Novogradnju 482. Riječ je o gradnji radnog broda betonare, ugovorenoj za domaćeg naručitelja tvrtku Plovput iz Splita, stoji u priopćenju Brodosplita.

Brod je ukupne dužine 48,20 metar, širine 11,30 metara i visine na boku 4 metra, a imat će nosivost 705 tona. Specifičnost broda je što ima vlastitu pramčanu rampu, putem koje neovisno o ukrcaju vode i građevinskog materijala, ulazi i jedan građevinski stroj (kamion, bager ili autodizalica).

Njegova namjena uz izgradnju novih objekata sigurnosti plovidbe je i održavanje postojećih u području signalizacije, kao i obavljanje najsloženih hidrograđevinskih poslova na moru, te opskrbu svjetionika pitkom vodom.

Gradi se prema projektno-tehničkoj dokumentaciji od strane Brodarskog instituta d.o.o. i odobrenoj od Hrvatskog Registra Brodova.

U ovom trenutku diljem Jadrana nalazi se ukupno 1054 objekta pomorske signalizacije o kojima skrbi Plovput, poput nedavno izgrađene svjetleće oznake na pliči Buškanj u Lastovskom kanalu, stoji u priopćenju Brodosplita.

PSD, FOTO: BRODOSPLIT, Slobodna Dalmacija


* pocetak_plovput.jpg (53.95 KB, 680x510 - viewed 79 times.)
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 23 queries.