PALUBA
April 24, 2024, 10:51:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 380232 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #450 on: February 07, 2017, 11:15:29 pm »

VELIKI DOSSIER GLOBUSA

RENESANSA NAJVEĆE HRVATSKE INDUSTRIJE Ne tako davno bili su na rubu bankrota zbog golemih dugova, a danas grade brodove kakve svijet još nije vidio

...

(...nastavak članka iz prethodne poruke)

Uljanik Grupa

Knjiga narudžbi Uljanik grupe trenutno broji 21 gradnju. Svi su brodovi ugovoreni preko krovnog društva Uljanik tako da se pravilu mogu kombinirati resursi u oba brodogradilišta i Uljaniku i Trećem maju.

Isporučena gradnja

1. Novogradnja 507 „Isaac Newton“

Isaac Newton sofisticirani je  višenamjenski brod za više vrsta specijalnih radova na moru, čiju je izgradnju Uljanik  Brodogradilište ugovorio s luksemburškom kompanijom Sofidra S.A. Riječ je o brodu ukupne dužine od 138 i širine 32 metra, nosivosti 10.500 tona koji je opremljen za polaganje kabela na morsko dno, te za zatrpavanje kanala na morskom dnu u koje su položeni kabeli. Brod može služiti i za prijevoz tereta na otvorenoj palubi kao što su primjerice  vjetroelektrane  ili se koristiti kao radna platforma za sve konstrukcijske radove, podmorske i off shore projekte. U  tu svrhu ugrađene su dvije palubne dizalice za podmorske radove.

Uskoro će biti porinuta

2. Novogradnja 732

- Riječ je o tzv. samoiskrcavajućem (self-unloading) bulku dužine 198,35 i širine 23,77 metara, naručitelj: kanadska kompanija ALGOMA. Njihova je specifičnost i što su namijenjeni plovidbi Velikim jezerima na granici SAD-a i Kanade što diktira njihove dimenzije i veličinu, po čemu su takvi brodovi i svrstani u posebnu kategoriju. Radi se o »seawaymax« brodovima, a naziv su dobili po kanalu St. Lawrence Seaway koji spaja Velika jezera s Atlantskim oceanom. Granične dimenzije tog kanala određuju da takvi brodovi ne mogu biti širi od maksimalnih 23,8 metara, duži od 225,6 metara i gazom do 8 metara.

U knjigi narudžbi su još dva inovativna broda

3. Novogradnja 500

Novogradnju 500 Uljanik gradi za kompaniju Jan De Nul, Luxembourg. Radi se o usisnom jaružalu na vlastiti pogon s kopačem (self-propelled cutter suction dredger) i ukupnom instaliranom snagom od gotovo 41.000 kW. Ovaj brod, bolje rečeno ploveći stroj, raspolagati će snagom kopanja od 8.500 Kw. To će biti najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama koje će moći kopati kompaktni pijesak, skrućenu glinu i stijene do 45 metara dubine

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Novogradnja 500, Uljanik

4. Novogradnja 530

U studenome 2015. godine, u pulskom je brodogradilištu potpisan ugovor s australskom kompanijom Scenic, čime je dogovorena izgradnja luksuznog putničkog broda, namijenjenog krstarenjima cijelim svijetom, no posebno polarnim i tropskim područjima. Radi se o projektu koji spada u nekoliko najskuplje izgrađenih brodova u Hrvatskoj te i prvog ugovorenog ovih karakteristika. Brod će moći primiti do 240 putnika te 172 članova posade. Izgledom će podsjećati na veliku jahtu dužine 165,70 metara i širina 21,50 metara. Također, brod će raspolagati različitim posebnostima poput platforme za helikoptere, podmornice za sedam osoba, kazalište s 240 sjedala, grijani bazeni, teretana, wellness, jacuzzi, šest restorana, barovi, dvorana za pilates te stotinjak apartmana. Vlasnik kompanije Scenic je Glen Moroney, a brodogradilište bi novogradnju trebalo isporučiti do 2018. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Novogradnja 530, Uljanik (Hanza Media)
 
Brodosplit

U Brodosplit grupi trenutačno je zaposleno više od 2300 radnika, čime je osigurana puna zaposlenost do 2019. godine. Iz ovog brodogradilišta tvrde kako stalno rade na osnaživanju novih komercijalnih projekata i to isključivo na poslovima čije su ponudbene kalkulacije pozitivne. U knjizi narudžbi aktivno je osamnaest novogradnji brodova te niz izvanbrodograđevnih projekata. “Sigurno je da su brodovi koje gradimo izuzetno tehnološki i tehnički zahtjevni s većom dodanom vrijednosti unutarnjeg luksuznog uređenja”, ističe Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Star Clippers: Brod na križna jedra (najveći na svijetu)

Izgradnjom najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu Brodosplit je prepoznat kao rijetko brodogradilište u svijetu koje je u stanju izgraditi tako jedinstveno plovilo. Porinuće je predviđeno u prvom kvartalu iduće godine, a isporuka 2018.

Dug je 162 metra i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona, imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6347 četvornih metara. Ima pet paluba, a na njemu će moći boraviti 450 osoba, od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, a 150 članova posade u 74 kabine. Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku zbog čega se gradi u skladu sa zahtjevima za klasu leda.

Specifičnost broda su i jedra kojima će moći upravljati samo nekoliko članova posade. Brod je isključivo namijenjen jedrenju iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Na njemu će biti i inovativan sustav koji će se prvi put uvesti u Hrvatskoj, a zove se “siguran povratak u luku”. To je novost na tržištu, jer od 2010. godine postoje novi standardi za povećanje sigurnosti putničkih brodova, putnika i posade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Star Clippers jedrenjak gradi se u Brodosplitu (Hanza Media)
 
Polar Expedition Cruise Vessel

Nedavno je ugovorena gradnja broda Hondius za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel). Ugovor je potpisan s tvrtkom Oceanwide Expeditions, vodećom kompanijom za putnički turizam u polarnim područjima iz Vlissingena u Nizozemskoj.

Hondius će biti prvi brod izgrađen u klasi LR PC6, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila Polar Class 6, što je najviša polarna klasa brodova ojačanih za led. Bit će dugačak 107 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4200 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina. Brod će biti na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu u svibnju 2019. godine. Hondius će biti najjači brod ojačan za led namijenjen polarnim područjima te će biti opremljen stabilizatorima i vrlo pogodan za napredna i inovativna istraživačka putovanja na području Arktika i Antarktika. “Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih stručnjaka koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti”, napominje Tomislav Debeljak.

Obalni ophodni brod

Obalni ophodni brod optimiran je tako da je potrošnja goriva u odnosu na njegov pretprojekt znatno smanjena. To znači da bi on u svojih 30 godina eksploatacije samo u gorivu trebao uštedjeti onoliko koliko košta čitavi brod.

Projektom izgradnje pet obalno ophodnih brodova, što je najznačajnija modernizacija Hrvatske ratne mornarice u posljednjih dvadeset godina, hrvatsku će Obalnu stražu staviti uz bok modernijim svjetskim obalnim stražama. Osim značajnih referenci koje Brodosplit stječe ovim projektom, njegov je najvažniji cilj povratak u nišu ratne brodogradnje.

Brod dužine 43 metra bit će opremljen automatskim topom 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm te s 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Vrlo je sposoban u progonu i ostvarivat će brzinu od 28 čvorova. Ima veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana, a posada će brojati 14 ljudi. Za svaki će biti potrošeno oko 70 tona čelika i 8 tona aluminija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Obalni ophodni brod gradi se u Brodosplitu (Hanza Media)
 
Brodotrogir

Kraljevska institucija brodograđevnih inženjera iz Londona The Royal Institution of Naval Architects proglasila je Songa Fortune za “Significant Ships of 2015” u svojoj klasi. Presudila je kvaliteta: projekta, inovativnih rješenja, kvalitete izrade, njegovih maritimnih sposobnosti i korisnost. Novogradnja 325 prvi je brod koji je izgrađen za pomorsku kompaniju Trogir Maritime u vlasništvu Brodotrogira, a trenutačno se nalazi kod norveške kompanije Blystad Group u petogodišnjem najmu. U zadnjim danima 2016. izvršena je primopredaja Novogradnje 326 Songa Pride.

Oba broda specijalizirana su za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti 49.500 metričkih tona, duljine 184 metra i širine 32,20 metra. Pokreće ih elektronički, sporohodni motor MAN B & W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s posebnim dizajnom propulzije i novim oblikom trupa broda omogućava maksimalnu uštedu u potrošnji goriva.

Brod je projektiran kao IMO 2 brod s 18 teretnih tankova, svaki zapremine manje od 3000 m3, plus 2 slop tanka, s 18+2 segregacije i kao takav uvažava sva međunarodna pravila i konvencije o zaštiti okoliša.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Nagrađivani tanker Brodotrogira za prijevoz nafte i kemijskih proizvoda, Songa Fortune (Hanza Media)
 
Namijenjen za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda s ciljem da ostvari maksimalnu fleksibilnost operacija teretom u ovoj specifičnoj grani, uz optimalni odnos nosivosti broda, zapremine teretnog prostora i brzine, što predstavlja bit uspješnog projekta.

Brod ima najveću zapreminu teretnog prostora od svih poznatih projekata ove veličine na tržištu. Novi optimizirani projekt hidrodinamičkim poboljšanjem te ugradnjom novog elektroničkog MAN B&W G-type sporohodnog glavnog motora i velikog propelera, kao i ugradnjom novih materijala poboljšanih svojstava, postiže maksimalnu efikasnost u potrošnji goriva, što je veliki iskorak u uštedi troškova u eksploataciji brodova u vrijeme visokih cijena pogonskog goriva. Uvažava sva međunarodna pravila i konvencije o zaštiti okoliša.

Globus


* Novogradnja 500 Uljanik.jpg (19.38 KB, 580x301 - viewed 149 times.)

* Novogradnja 530.jpg (39.57 KB, 580x283 - viewed 171 times.)

* Star Clippers.jpg (64.33 KB, 580x435 - viewed 155 times.)

* Obalni ophodni brod Brodosplit.jpg (44.31 KB, 580x387 - viewed 269 times.)

* Songa Fortune (1).jpg (50.58 KB, 580x435 - viewed 155 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #451 on: May 30, 2017, 05:57:19 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

30.05.2017.

ČEKA SE SLUŽBENA POTVRDA - NAJVEĆI POSAO U POVIJESTI BRODOSPLITA

Nikad veći brod nije građen u hrvatskim brodogradilišta, posao je vrijedan 340 milijuna eura

AUTOR: Jozo Vrdoljak/Privredni vjesnik

Brodosplit je, prema pouzdanim informacijama, dogovorio gradnju do sada najvećeg broda koji je ikada građen u ovom splitskom brodogradilištu i bilo kojem hrvatskom brodogradilištu. Službene potvrde iz Brodosplita još nema, jer nije potpisan ugovor, međutim, kako se doznaje, taj je posao nakon više od godinu dana pregovaranja dogovoren. Kontaktirani su već razni dobavljači koji bi trebali sudjelovati u gradnji broda, a projektanti rade dan i noć.

Radi se o brodu Cruise Vessels za njemačkog naručitelja, dužine 250 metara, sa 12 paluba. Vrijednost ugovaranja takvog procjenjuje se na 340 milijuna eura. Radi se o kruzeru koji može primiti 1200 putnika i 600 članova posade. Takvi brodovi obično se rade u opciji jedan plus jedan, što znači da se ugovara jedna čvrsta i jedna opcijska novogradnja. Ono što je sada izazov jest zatvoriti financijsku konstrukciju jer takav je posao za hrvatske okvire ogroman, odnosno, tako velik posao do sada još nije dobiven. Domaće banke to ne mogu pratiti, a bude li sve u redu, ugovor bi trebao biti potpisan tijekom ljeta.

A da je za hrvatsku brodogradnju prigoda upravo gradnja takvih brodova, otkrila nam je prije otprilike pola godine Tuta Duletić, pomoćnica Uprave zadužena za prodaju, ujedno ključna osoba za ugovaranje brodova u Brodosplitu. Duletić je rekla da se za hrvatske brodograditelje otvorila nova tržišna niša te velika perspektiva.

Vodeća brodogradilišta i dva ključna igrača u niši putničkih brodova, talijanski Fincantieri i njemački Meyerwerft, imaju potpuno popunjene knjige narudžbi do kraja 2021. godine te ih popunjavaju za 2022., pa čak i 2023. godinu. Zbog povećanog broja narudžbi orijentirana su na gradnje serija ogromnih kruzera, dužih od 350 metara.

Ne radi se tu samo o rezanju i sklapanju čeličnih limova, nego su to brodovi koji iziskuju puno opreme. Zahtijevaju se najviši standardi gradnje. To je segment luksuznih brodova u kojem se ostvaruje dodana vrijednost. Tu bi uposlili svu popratnu industriju. Radi se o takvim brodovima koji u sebi imaju ugrađeno mnogo kompozitnih materijala, aluminija i razne dodatne opreme. Sve funkcije u takvim su brodovima impozantnih karakteristika.

Najveći brod dosad sagrađen u splitskom brodogradilištu bio je veliki ro pax brod Piana, isporučen francuskoj kompaniji SNC Navale STEF-TFE, koji je zbog složenosti po ugovorenoj cijeni od 150 milijuna eura bio najskuplji brod građen u hrvatskom brodogradilištu. Piana je duga 180 metara i široka 30,5 metara. Na dvanaest paluba može prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina, a na njemu radi 56 članova posade. U garažni prostor stane 200 osobnih i 230 teretnih vozila. Plovi na relaciji od Marseillea do Korzike.

U Brodosplitu se priprema porinuće najprije ophodnog broda za Hrvatsku mornaricu koje će se održati 3. lipnja, a potom, tjedna dana kasnije, i najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu, ugovoren za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaca.

- U Brodograđevnoj industriji Split ostvarili smo zacrtan plan poslovanja i 2016. zaključili s dobiti. Time smo pokazali održivost poslovanja bez potpore, što je i bio cilj restrukturiranja, pa smo po svim kriterijima zdrava tvrtka. Brodosplit zapošljava više od 2000 radnika, međutim, zbog različitog intenziteta ugovorenih poslova imamo potrebe i za dodatnom radnicima, pa smo na Zavodu i portalima za zapošljavanje to i oglasili. Knjiga narudžbi popunjena je do 2019. i stalno radimo na osnaživanju novih komercijalnih projekata - izjavio je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita.

Jutarnji.hr
« Last Edit: May 31, 2017, 08:25:44 am by leut » Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 936


« Reply #452 on: May 31, 2017, 07:18:09 am »

Želim im da na tom kruzeru izgube što manje novca.
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 936


« Reply #453 on: May 31, 2017, 07:27:14 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

12.11.2015.

Početak rezanja čelika brodova za prijevoz kontejnera

U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova 12. studenoga 2015. godine započela je obrada čelika za Novogradnje 476, 477, 478 i 479. Riječ je o izgradnji serije kontejnerskih brodova za vlastitu flotu, što je sukladno Programu restrukturiranja te nakon motorne jahte i jedrenjaka obogaćuje flotu u području komercijalnog brodarstva.

Nego, zanimalo me što je s ovim projektom.  

Kao, rezanje limova bilo prije godinu i pol dana, a onda ništa...

Veli klasa "ugovor na čekanju", što god to značilo.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #454 on: May 31, 2017, 08:27:44 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

30.05.2017.

ČEKA SE SLUŽBENA POTVRDA - NAJVEĆI POSAO U POVIJESTI BRODOSPLITA

Nikad veći brod nije građen u hrvatskim brodogradilišta, posao je vrijedan 340 milijuna eura

...


Ovu informaciju sam čuo prije mjesec dana, navodno je prednost Splita u dobivanju posla bila ta što dalekoistočna brodogradilišta nisu sposobna kvalitetno odraditi ovaj posao, a europska su popunjena.
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 936


« Reply #455 on: May 31, 2017, 09:00:43 am »

Da, otprilike tako.

Aida je za Mitsubishi bila raspad sistema, napravili su dva broda, ali su izgubili dvaput više nego što su zaradili. Na kraju kvaliteta nije bila upitna, ali cijena po kojoj je ta kvaliteta bila ostvarena je bila faktorom da Japanci još dugo neće prići na puškomet kruzerima europskog tipa.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #456 on: June 10, 2017, 05:44:25 pm »

Porinuće a niti jedne slike sa brodom u moru.  Undecided

U škveru svečano porinut najveći jedrenjak na svijetu

Ne prenose mi se slike političara.  Tongue
Podsjeća na one hulkove ovako bez jarbola.  Smiley

poz.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #457 on: June 10, 2017, 11:39:31 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

10.06.2017.

FEŠTA U BRODOSPLITU

FOTO: DAN ZA POVIJEST U SPLITSKOM ŠKVERU Porinut najduži jedrenjak na svijetu, naručitelj oduševljen: 'Ulazimo u knjigu rekorda!'

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodosplitu je u subotu u more porinut najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu, Novogradnja 483 Flying Clipper izgrađen za kompaniju Star Clippers iz Monaka.
Vezane vijesti

Naručitelj Mikael Krafft novinarima je nakon porinuća rekao kako je vrlo zadovoljan jedrenjakom.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak rekao je kako je posebno ponosan što je brod porinut baš krajem restrukturiranja, dodavši kako je on djelo ruku vrijednih radnika škvera.

"Jedrenjak je specifičan, u njemu i na njemu je sve kvalitetno odrađeno i konačno je došao dan da ga porinemo", rekao je Debeljak, istaknuvši kako je Brodosplit ovime "otvorio jednu novu nišu".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Direktor projekta broda Radovan Načinović istaknuo je kako je puno "truda uloženo u tri godine intenzivnog rada, potrošeno je više od milijun sati rada ukupno deset tisuća ljudi ne samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta".

Riječ je o trenutačno najdužem jedrenjaku na svijetu, koji će, kako je rekao Načinović, ući u knjigu rekorda kao najveći svjetski pravjetrenjak.

Izgrađeni jedrenjak, koji bi prve putnike trebao primiti za godinu dana, reprodukcija je jedrenjaka “France II” iz 1911. – Flying Clipper. Dug je 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2000 tona. Ima pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 četvornih metara. Konstrukcija je čelična, a paluba od tikovine najviše kvalitete. Jedrenjak ima pet paluba na kojima može primiti 450 osoba. Raspolaže s 224 kabine od kojih je 150 luksuznih kabina za 300  putnika i 74 kabine za 150 članova posade.

Pri projektiranju i gradnji poštovao se koncept "siguran povratak u luku", što znači da je sva ključna oprema dvostruka, čak ima i dvije strojarnice s uređajima za proizvodnju električne energije i vode, svih sustava goriva i maziva te dodatni zapovjedni most.

Realizacija ugovora ostvarena je uz potporu HBOR-a što je Brodosplitu osiguralo ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci, kao i održivom poslovanju Grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti.

Predsjednica Uprave HBOR- a Tamara Perko istaknula je kako joj je drago što su podržali projekt i dokazali da je potpora državne razvojne i izvozne banke neophodna u ostvarenju uspješnih izvoznih poslova. "Izvoz je ogledalo nacionalne ekonomije i svima nam je u interesu ostvarivati što bolje rezultate u tom području", poručila je Perko.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
AUTOR: Hina, Foto: Duje Klaric / CROPIX, Jutarnji.hr* jedrenjak_porinuce22-100617.jpg (76.09 KB, 780x520 - viewed 163 times.)

* jedrenjak_porinuce27-100617.jpg (75.81 KB, 780x462 - viewed 154 times.)

* jedrenjak_porinuce37-100617.jpg (92.09 KB, 780x476 - viewed 224 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #458 on: September 02, 2017, 10:32:59 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

29.06.2017.

Novi brod za flotu domaćeg nautičkog turizma

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Danas je u Brodograđevnoj industriji Split u more položena Novogradnja 546, brod za nautički turizam izgrađen za domaćeg naručitelja tvrtku Tajna mora d.o.o. u vlasništvu obitelji Marunčić iz Omiša.

Na porinuću su prisustvovali članovi obitelji, partneri u gradnji i financiranju, prijatelji, a Duje Marunčić, unuk vlasnika kompanije presjekao je konop sa šampanjcem i simbolično “porinuo” brod u more.

Zadovoljni smo novim brodom, u čiji rad će biti uključeni svi članovi obitelji. Brod je prvenstveno namijenjen za posao, ali vjerujemo da će biti vremena i za odmor. Ovo je vrhunac našeg rada. Zasluga je i plod brojnih generacija naše obitelji i dugogodišnjeg boravka na moru i rada u pomorstvu, gotovo više od 40 godina navigavanja, naglasila je Snježana Marunčić.

Brod je dužine 48,38 metara, širine 9,5 metara, gaza 2,40 metara, visine 3,82 metara i bruto težine 497 tona. Prema projektnom nacrtu tvrtke Navis i pravilima i propisima za putničke brodove i pod nadzorom Hrvatskog registra brodova, Brodosplit je izradio čelični trup i nadgrađe kojem predstoji montaža na moru.

Ovo je dvanaesti ''mini kruzer'' iz serije putničkih brodova iz programa potpore domaćem nautičkom turizmu koje splitski brodograditelji od 2012. godine grade za fantastične naručitelje iz Krila Jesenice, Duća i Omiša.

Izgradnjom putničkih brodova za kružna putovanja, ispunjavaju se nastojanja Brodosplita da bude stalna potpora u obnovi putničke i izletničke flote za hrvatske privatne brodare – male poduzetnike čiji su ciljevi razvoj malog poduzetništva na obali i otocima, razvoj turizma kroz organizirane jednodnevne izlete i višednevna krstarenja.

Brodosplit.hr


1.9.2017. BRODOSPLIT je ovih dana redizajnirao svoje internet stranice dostupne na adresi http://www.brodosplit.hr/


* tn_new-image4.jpg (24.98 KB, 480x321 - viewed 126 times.)
« Last Edit: September 02, 2017, 10:40:26 am by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #459 on: September 02, 2017, 10:38:22 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

22.08.2017.

U Brodosplitu počela gradnja luksuznog broda za krstarenja polarnim područjima

Novogradnja 484 će biti najčvršći brod ojačan za led, namijenjen istraživanju polarnih područja.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Početak obrade brodograđevnog čelika za Novogradnju 484 na plazma stroju za obilježavanje i rezanje limova pod vodom – CNC ESAB Telerex TXB 9200

U Brodograđevnoj industriji Split, na plazma stroju za rezanje limova, započela je obrada čelika za Novogradnju 484, brod za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Passenger Ship) koji je ugovoren s tvrtkom Polar Expeditions Inc.

Novogradnja 484 će biti prvi brod izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, što je najviša polarna klasa brodova ojačanih za led.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Brod će biti opremljen stabilizatorima i vrlo pogodan za napredna i inovativna istraživačka putovanja na području Arktika i Antarktika, svim potrebnim rješenjima i 15 gumenjaka i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta iz najboljih perspektiva.

Brod će također u potpunosti biti u skladu s obveznim zahtjevima Polarnog kodeksa koji je usvojila Međunarodna pomorska organizacija (IMO), radi sigurnog upravljanja brodovima i zaštite polarne okoline.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Brod će biti na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu u ožujku 2019. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Škveranka - BRODOSPLIT


* brodosplit-novogradnja-484-foto-skveranka.jpg (330.46 KB, 672x447 - viewed 139 times.)

* hondius.png (124.37 KB, 600x252 - viewed 153 times.)

* hondius.jpeg (61.24 KB, 600x375 - viewed 130 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #460 on: October 30, 2017, 07:22:42 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

26.10.2017.

Porinuće novog mini-kruzera u Brodosplitu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Danas je u Brodograđevnoj industriji Split u more položena Novogradnja 538, putnički brod za krstarenja koju tvrtka u grupaciji Brodosplit-BSO d.o.o. gradi za domaćeg naručitelja tvrtku Brodarstvo Marasović d.o.o. iz Krila Jesenice.

Prema projektnoj i klasifikacijskoj dokumentaciji odobrenoj po pravilima Hrvatskog registra brodova, Brodosplitova ‘specijalna’ izradila je čelični trup i nadgrađe za brod dužine 48,79 metara, širine na rebrima 8,8 metara, visine 3,82 metara, i gaza 2,40 metara, a ugodnu plovidbu i uživanje na krstarenjima jadranskim otocima i obalom omogućavaju dva pogonska stroja pojedinačne snage 368 kW.

Kakav je običaj kod ovakvih svečanosti, na porinuću su prisustvovali brojni članovi obitelji Marasović, partneri u gradnji i financiranju, prijatelji, a Andrija Marasović, vlasnik kompanije presjekao je konop sa šampanjcem i simbolično “porinuo” brod u more.

- Već nekoliko desetljeća naša se obitelj bavi organiziranjem izleta i višednevnih krstarenja po otocima. Najprije je otac organizirao izlete na drvenim brodovima koji su nekada prevozili pijesak, a danas su moderni čelični kakvih u Krilu Jesenice ima gotovo stotinu. Gosti su oduševljeni razinom luksuza i usluge kakvu pružamo, rekao je Andrija Marasović, sretni kum i vlasnik novog broda u obitelji.

Današnjim porinućem, serija izgradnje turističkih brodova za krstarenja, popularnih ‘Kriljana’ došla je do isporučenih 13 novogradnji, a njihovom izgradnjom realizira se program obnove putničke i izletničke flote za hrvatske private brodare – male poduzetnike čiji su ciljevi razvoj malog poduzetništva na obali i otocima, razvoj turizma kroz organizirane jednodnevne izlete i višednevna krstarenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Odnosi s javnošću Brodosplita, Brodosplit.hr


* brodosplit_mini-kruzer-1.jpg (162.43 KB, 1920x1276 - viewed 127 times.)

* brodosplit_mini-kruzer-2.jpg (252.89 KB, 1920x1276 - viewed 139 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #461 on: November 10, 2017, 08:33:17 pm »

Suradnja sa kolegama iz susjednog Brodosplita...

BRODOTROGIR - TROGIR

2.11.2017.

Brodosplitov kruzer namijenjen riječnoj plovidbi prenamjenjuje se za plovidbu morem

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U veliki Dok 15 smještena je Brodosplitova Novogradnja 780 - kruzer, koji je prema izvornoj gradnji bio namijenjen za plovidbu rijekama, a sada se prenamjenjuje u kruzer za dužobalnu morsku plovidbu.

Odmah po dokovanju započela je akcija postavljanja dvodna, a s obzirom na ono postojeće, po završetku radova koji će u doku trajati cca 2 mjeseca, bit će to brod s trodnom čime će se osigurati potrebna čvrstoća trupa, a time i sigurna plovidba morem.

Plan dokovanja zajedno su napravili djelatnici SCT-a i Brodosplita. Brod uređuju Brodosplitovi djelatnici dok Servisni centar Trogir osigurava opće usluge, energetiku, vodu, komprimirani zrak, dizalice kao i plutajuću dizalicu Fumija koja će s mora prenositi potrebne sekcije za ugradnju.

Kruzer je dug 105 m i širok 16 m. Tijekom prenamjene na četiri palube luksuzno će se urediti 82 kabine u koje će se moći smjestiti 160 putnika kojima će na raspolaganju biti 69 članova posade smještenih u 39 kabina.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodotrogir.hr


* IMG_2952.JPG (274.48 KB, 800x534 - viewed 131 times.)

* IMG_2946.JPG (297.03 KB, 800x534 - viewed 126 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #462 on: November 10, 2017, 08:37:49 pm »

Suradnja sa Rusima. I Putin hvali trogirske škverane...

BRODOTROGIR - TROGIR

3.11.2017.

Dobru suradnju finskog i trogirskog brodogradilišta podržali i hrvatska predsjednica i predsjednik Ruske Federacije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dobra suradnja između brodogradilišta Artech Helsinki Shipyard i Brodotrogira, otvara nove mogućnosti, a sve u cilju dobivanja što većeg tržišnog udjela na međunarodnom tržištu brodogradnje.

Ova suradnja je navedena kao dobar primjer od strane predsjednika Ruske Federacije g. Putina prilikom posjete hrvatske predsjednice gđe Kolinde Grabar Kitarović Ruskoj Federaciji.

Sve je započelo u srpnju 2016. godine ugovorom o gradnji prednjeg dijela broda za prijevoz kondenzata, ledolomac klase leda ARC 7, nosivosti 44,000 metričkih tona. Prednji dio arktičkog tankera bit će dug 167m, dok će ukupna dužina broda kad se spoji u Finskoj biti 220 metara.

Projekt arktičkog tankera – ledolomca koji treba raditi i na temperaturi do -50°C,  za djelatnike trogirskog brodogradilišta, predstavlja veliki izazov u konstrukcijskim rješenjima, izboru materijala, tehnologiji zavarivanja te i u samoj izvedbi zavarenih spojeva. Po prvi put se zavaruju jako debeli limovi visoke čvrstoće koji se do sada u škveru nisu zavarivali. Radi se s materijalima koje nitko do sada u Hrvatskoj nije koristio ili bar ne u ovolikoj mjeri.

Za ovaj tanker ne treba pratnja posebnog ledolomca jer će biti u stanju ploviti u uvjetima kada je led debljine i do 2,5 metra i plovit će 365 dana u godini i zato će biti ugrađen specifični sustav vinterizacije.

Propise i uvjete odobravanja za ovakav tip tankera, za rad pri ekstremno niskim temperaturama, ne radi nitko osim ruskog registra tako da se brod gradi pod dvojnom klasom Bureau Veritas i Russian Maritime Register of Shipping.


4.11.2017.

Obavljena primopredaja u Brodotrogiru – sretno ti more Dvina Gulf!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodotrogiru se obavila primopredaja m/v Dvina Gulf radnog naziva Novogradnja 329. Ugovor o opremanju tankera za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda od 45,000 tdw potpisan je krajem 2014.g. između Hrvatske brodogradnje Trogir d.o.o. i društva VITERLEF MANAGEMENT LIMITED, BVI.

Naime, radi se o tankeru za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda od 45,000 metričkih tona koji je namijenjen za prijevoz IMO II proizvoda u 20 tankova, duljine 183 m i širine 32,2 m. Trup broda izgrađen je prije desetak godina u brodogradilištu JSCo «PO «Sevmash» na sjeveru Ruske Federacije, u oblasti Arkhangelska, prema projektu norveškog naručitelja, jednog od najvećih vlasnika kemijskih tankera na svijetu. Pri dolasku u naš škver bio je  djelomično opremljen, glavnim pogonskim strojem, pomoćnim motorima i još nekom popratnom opremom.

Zadatak trogirskih brodograditelja, pored opremanja i završetka gradnje je bio prilagoditi projekt iz tog vremena i uskladiti s današnjim propisima i standardima te „pomladiti“ brod.

Primopredajni protokol potpisao je u ime naručitelja g. Sergey Neklyudov, jedan od direktora krovne kompanije Nevsky Mazut iz Ruske Federacije, a u ime Hrvatske Brodogradnje Trogir, direktor Mateo Tramontana.

Brodotrogir u svom brodogradilištu dovršava gradnju i drugog tankera Novogradnje 339 iz ove serije za istog naručitelja. I on je kao i ovaj prvi brod djelomično izgrađen i opremljen u brodogradilištu JSCo «PO «Sevmash».

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodotrogir.hr


* d6f224fb534a83b00aac145bc92cdd0f_XL.jpg (356.36 KB, 900x600 - viewed 108 times.)

* Novogradnja 329_mv Dvina Gulf-001.jpg (73.84 KB, 800x533 - viewed 115 times.)

* Novogradnja 329.jpg (96.04 KB, 800x533 - viewed 117 times.)

* komandni most.jpg (70.62 KB, 800x533 - viewed 188 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #463 on: January 02, 2018, 07:50:17 pm »

DALMONT BRODOGRADILIŠTE - KRALJEVICA

10.12.2017.

Usvojena Odluka o koncesiji za brodogradilište Kraljevica

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Photo: Wikimedia

ZAGREB/KRALJEVICA – Vlada je usvojila Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – brodogradilišta Kraljevica.

Usvajanjem predmetne Odluke produžuje se rok trajanja koncesije ovlašteniku koncesije, društvu Dalmont d.o.o., na ukupno 50 godina.

Istoimenom društvu koncesija ističe 2032. godine, pa je slijedom navedenog podnesen zahtjev za njezinim produljenjem.

Uz zahtjev je Društvo dostavilo i Studiju gospodarske opravdanosti produženja koncesije te lokacijsku dozvolu (od 14. lipnja 2017. godine), i to za rekonstrukciju navoza I i II u brodogradilištu Kraljevica.

Studijom gospodarske opravdanosti planirane su dugoročne razvojne investicije u ukupnoj visini od cca 130,4 milijuna kuna, i to u 2 ciklusa, u prvom 38,4 milijuna kuna, a u drugom 92 milijuna kuna. Za oba investicijska ciklusa ovlaštenik koncesije će položiti garanciju banke prije potpisa dodatka ugovoru o koncesiji.

Investicije će omogućiti podizanje konkurentskih sposobnosti kraljevičkog brodogradilišta, ekološku zaštitu prostora pomorskog dobra, te nova zapošljavanja, a pozitivno će utjecati i na razvoj lokalne zajednice te gospodarstva uopće.

Dodajmo ovome kako je pored produljenja trajanja koncesije koje je zatražio koncesionar, predmetna Odluka dopunjena i odredbom o korekciji izračuna visine koncesijske naknade (3kn/m² – stalni dio, 1% prihoda društva – promjenjivi dio), ovisno o stopi inflacije i kretanju cijena.

MPPI, Morski.hr


* Brodogradilište-Kraljevica-640x429.jpg (50.06 KB, 640x429 - viewed 105 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #464 on: January 02, 2018, 08:18:49 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

11.12.2017.

U Brodosplitu postavljena kobilica broda za krstarenja polarnim područjima

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodograđevnoj industriji Split, u ponedjeljak 11. prosinca 2017. godine na ležaj br. 2 položena je kobilica za Novogradnju 484. Riječ je o izgradnji broda za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel), ugovorenog za tvrtku Polar Expeditions Inc.

- Ovo je prva polarna klasa “LR PC6” kruzera koji će se proizvesti u svijetu. Time ulazimo u jednu novu i pozitivniju tržišnu nišu. Od samog početka zauzeli smo takav smjer, a gradnja ovog broda dokaz je da smo na dobrom putu. Krstarenja polarnim područjima rastuća je tržišna niša tako da imamo dosta narudžbi u pripremi i nadamo se ugovaranju još takvih brodova. Riječ je o proizvodima s visokom dodatnom vrijednosti. Brod radimo prema novom modelu, za vlastitu flotu i dajemo u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Brod će biti na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu u ožujku 2019. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit.hr


* dsc_0884.jpg (252.21 KB, 1920x1276 - viewed 129 times.)

* polar_001.jpg (209.32 KB, 1920x1126 - viewed 153 times.)
« Last Edit: January 02, 2018, 08:22:27 pm by leut » Logged
Pages:  1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.