PALUBA
April 22, 2024, 08:47:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 379650 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #495 on: September 07, 2020, 04:20:35 pm »


Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #496 on: September 07, 2020, 04:37:37 pm » Tako je to radila ozbiljna država.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 484


« Reply #497 on: September 07, 2020, 05:40:07 pm »


Paaa, ovaj, 1991. godine RH je preuzela praktično celu brodograđevnu industriju, u stanju u kojem je tada bila tehnički i tehnološki, sa praktiučno svim stručnim personalom i Brodograđevnim institutom u Zagrebu.

Šta se posle dogodilo, znamo. Postepeno rastakanje tokom više od četvrt stoleća. Uljanik je umro prošle godine, 3. maj jedva diše, a za ostalo ne znam, verovatno ne postoji. Mnogo šta je uslovljeno kretanjem u svetskoj brodogradnji, gde su Kina i Koreja postale apsolutno vodeće zemlje, ali, da li je baš sve moralo tako?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #498 on: September 08, 2020, 03:01:30 pm »


 Pa, ja sam i rekao Ozbiljna država . Gde su banke stajale iza brodogradilišta s kreditima.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #499 on: April 04, 2021, 09:36:42 am »Brodosplit gradi luksuzni kruzer za digitalne nomade


Američka kompanija "Storilajns" zaključila je ugovor o proizvodnji 225-metarske luksuzne krstarice.

Ovaj ugovor zaključen je sa hrvatskim brodogradilištem Brodosplit, a krstarica će se zvati Narrative.

Kruzer neće biti namenjen masovnim turističkim aktivnostima, već će apartmani biti u vlasništvu pojedinaca ili kompanija.

Amerikanci brod ciljaju prvenstveno na digitalne nomade koji bi hteli da žive ploveći oko sveta. Kako prenosi Storylines, cene apartmana kretaće se od 250.000 evra, pa do više od osam miliona evra. U cenu kupovine, naravno, nisu uračunati troškovi plovidbe, koji će najvjerovatnije iznositi desetine hiljada evra godišnje.

Luksuzni brod za krstarenje pokretaće ekološki manje kontroverzni naftni plin, koji je dizajniran imajući u vidu ekologiju. Imaće 17 paluba, 627 apartmana, 45 barova, 20 restorana, marinu i javnu biblioteku sa više od 10.000 knjiga.

Moći će istovremeno da primi do hiljadu putnika.

Amerikanci tvrde da je krstarica dizajnirana imajući na umu koronavirus, i da će tako biti sigurna od mogućeg širenja virusa.

Konačna cena broda za krstarenje još nije objavljena zvanično, a prilikom najave saradnje sa splitskim brodogradilištem rekli su samo da će brod prvi put isploviti 2024. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #500 on: August 14, 2021, 11:46:44 am »Quote
Novi početak za Uljanik: Vratilo se 177 radnika

Iz pulskog brodogradilišta Uljanik opet se čuju zvukovi gradnje brodova. Najveće brodogradilište bivše Jugoslavije svjetskog glasa, prije dvije godine prošlo je kroz bolan stečaj u kojem je bez posla ostalo 1.500 radnika. Stari Uljanikovci novo brodogradilište grade iz temelja. Kažu, svi sve rade, nije bitna titula na vratima.Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #501 on: December 11, 2021, 04:15:41 pm »

Na rubu bankrota
Pred stečajem 14 tvrtki i 1000 radnika splitskog škvera!
Probleme prvi put priznao i sam Debeljak: Istina je...


Piše Damir Tolj
11. prosinca 2021.

Još sedam tvrtki iz "Brodosplitova" kombinata upravo je dozrelo za stečaj: blokirane su dulje od 120 dana zbog neplaćanja dospjelih dugova, što je zakonski nužan razlog da Fina po službenoj dužnosti uputi Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Nije to neka novost u poslovanju škverskih poduzeća, čiji vlasnik je DIV grupa, Tomislava Debeljaka. Neplaćanje dobavljača i drugih vjerovnika, dugovi za poreze i doprinose, kašnjenja s isplatom plaća... sve to jako opterećuje splitske navoze i sve koji su u vezi s njima.

Probleme s likvidnošću prvi put u javnosti priznao je i sam Debeljak. Njegova služba za odnose s javnošću u splitskoj uvali Supaval dugo ne odgovara na pitanja "Slobodne Dalmacije", ali vlasnik se oglasio u poslovnom.hr.

Evo što kaže o plaćama:

"Od početka su nam najvažniji kvalitetni, vrijedni i pošteni radnici. Na početku je bilo svega, no s vremenom smo izgradili 'Brodosplit obitelj' gdje više gotovo da i nemamo nekvalitetnih radnika, te su neto prosječna primanja od 8,5 tisuća kuna i premala za naše planove. Cilj nam je povećanje plaća, da svi skupa budemo na razini kao i prvih 10 posto trenutnih radnika. Tako, na primjer, najbolji zavarivači s oko 200 sati rada mjesečno imaju neto preko 11.000 kuna za rad u škveru, a ako je rad terenski, onda ta primanja mogu doseći i 25.000 kuna."

Plaće kasnile

Međutim, plaće su ove godine znale biti i smanjivane, a nerijetko su kasnile. Metalac može zaraditi 25.000 kuna mjesečno, ali može i 10. prosinca još ne vidjeti ni kune za odrađeni listopad. Kako čujemo, priličan broj zaposlenih, pogotovo u većim škverskim društvima, još nije dobio bušte za deseti mjesec, a iz nekih pogona zdvojni radnici nekidan su se jednostavno pokupili i otišli kući. Tako barem sami javljaju po društvenim mrežama i grupama.

Vratimo se blokadama i stečajevima. U spomenutoj novoj turi od sedam društava pred bankrotom radi 320 radnika. To su: "Skelarski radovi", "Optimizacija i ekologija", "Brodosplit-trgovina", "Strojna obrada materijala", "Privremena energetika", "Transportna sredstva" i "Trup-inženjering". Javni servisi govore i da svi navedeni duguju porez i doprinose.

Kada prispjeloj navedenoj sedmorci dodamo još sedam škverskih poduzeća s oko 700 zaposlenih, koja već otprije čekaju u predstečajnom hodniku trgovačkih sudova i zbog istih razloga – neplaćanja računa sada već gotovo pet mjeseci – dolazimo do ukupno 14 Debeljakovih firmi na rubu bankrota.

O tih prvih sedam već smo pisali: "Brodosplit-montaža”, "Brodosplit-čelik", "Opremanje plovnih objekata", "Čišćenje objekata", "Boja-trup", "Oblaganje" i "Efficient Powerful Successful", koja zapošljava strane radnike.

Sve zajedno tisuću brodograditelja, što je barem polovina ukupno zaposlenih u škveru, sa zebnjom čeka što će biti s njima, poslom, plaćama i tvrtkama.

Radi boljeg uvida, Debeljakov splitski kombinat rascijepan je u pedesetak poduzeća. Trećina je, kako rekosmo, pred stečajem, ali broje polovinu svih radnika, a ukupno blokiranih je tridesetak – od jednog do 150 dana blokade – s najmanje 30 milijuna kuna nepodmirenih obveza.

Trgovački sudovi imaju rok od 60 dana za odluku o sudbini škverskih društava, a Debeljak obično to vrijeme iskoristi da poplaća goruće račune i deblokira najugroženija poduzeća. I tako ukrug.
Dobit dioničarima

"Brodosplit" je lani dioničarima, a Debeljak ima gotovo 100 posto portfelja, donio neto dobit od gotovo 150 milijuna kuna. A godinu prije toga blizu 50 milijuna kuna. Proljetos je HBOR, državna razvojna banka, "Brodosplitu" dao kredit od 250 milijuna kuna za likvidnost. I tada su ista ili slična škverska društva bila pred bankrotom. Baš kao i sada. Nekidan je Vlada odlučila škveru dati još 40 milijuna kuna za ophodne brodove za HRM, jer su u međuvremenu – od prekoračenih rokova isporuke do danas – poskupjeli rad, energenti i materijali.

Pritisnuti dijelom javnosti, zbog golemog javnog novca usmjerenog u uvalu splitskih metalaca, ministarstva koja prate škver i Debeljak kažu da je za sve kriva pandemija.

Evo Debeljaka iz poslovnog.hr:

"Istina je da trenutno imamo problem likvidnosti, i to zbog posljedica Covid pandemije koja je utjecala na brojne aspekte poslovanja: prolongiranje ugovaranja novih poslova, smanjenje obujma proizvodnje zbog usporavanja dinamike projekata u tijeku, a s tim i prihoda, kao i poremećaja u lancima opskrbe i povezanog nepovoljnog utjecaja na produktivnosti i učinkovitost te poskupljenja repromaterijala i energije."

No, "pred nama je optimistična i obećavajuća budućnost koja nam pruža priliku da se pozicioniramo kao jedno od najboljih svjetskih brodogradilišta".

Kaže da su potpisali ugovore za tri nova brodograđevna projekta ukupne vrijednosti veće od 300 milijuna eura, te tri opcijska ugovora. No, ne smije još o detaljima, u pitanju je poslovna tajna.

https://slobodnadalmacija.hr/
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #502 on: January 11, 2022, 05:43:03 pm »

KONAČNO DOBRE VIJESTI
Brodosplit u iduće tri godine mora sagraditi dva broda ‘teška‘ 200 milijuna eura, a treći potpisani ugovor mogao bi ih spasiti financijskih muka


Piše Milena Budimir
11. siječnja 2022.

Stižu novitade iz splitskoga škvera. Dobre vijesti za sve.

Doznajemo kako će graditi dva broda, vrijedna više od dvije stotine milijuna eura.

U roku od tri godine škverani bi trebali izgraditi luksuznu megajahtu, dugu više od 120 metara.
Duljini usprkos - jahta bi primala svega 12 putnika, ali i 50 članova posade, pa smo uvjereni kako će uistinu biti luksuzna.

Drugi se potpisani ugovor odnosi na izgradnju polarnog kruzera, broda dugog 110 metara, za oko 150 putnika i stotinjak članova posade.

I to nije sve! Potpis je stavljen i na treći ugovor, onaj za izgradnju obalnih ophodnih brodova za stranog naručitelja.

Riječ je o izgradnji deset brzih napadajnih vojnih brodova, svaki od 43 metra dužine, a rokovi izgradnje za njih su pet godina od stupanja ugovora na snagu.

Odlične vijesti za škverane.

https://more.slobodnadalmacija.hr/

Neću bit zločest već samo napisati, živi bili pa vidili.  marinero

poz.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 484


« Reply #503 on: January 11, 2022, 11:15:13 pm »


Do 2030. tko živ, tko mrtav! Brodosplit teško da može vršiti opremanje  borbenim sustavima. Neće dati ljudi iz NATO, ostaviće to sebi. A RH će graditi gole trupove, po meni.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #504 on: January 12, 2022, 09:53:59 am »

Bolje i to nego da zatvore firmu.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #505 on: January 14, 2022, 10:11:00 am »

  
Debeljakovi brodovi završili u internetskom oglasniku; njegova ‘dika‘, nikad dovršeni kruzer Picasso prodaje se za 34 milijuna eura. Evo koliko se traži za ‘Amorellu‘, Splićanima najdraži brod ikad izgrađen u škveru
PIŠE DAMIR TOLJ
13. siječnja 2022. - 16:36
U internetskom oglasniku našli su se brodovi Klara, Amorella, riječni kruzer Picasso
Galerija
U internetskom oglasniku našli su se brodovi Klara, Amorella, riječni kruzer Picasso
Facebook
Twitter
Ispis
Trebala je to biti velika premijerna epizoda Tomislava Debeljaka, u to vrijeme novopečenog vlasnika prethodno posrnulog državnog splitskog brodogradilišta: ugovorio je bio prvi posao, gradnju riječnog kruzera s Vladimirom Esakovim, moskovskim poduzetnikom I čelnikom tvrtke "Volga cruises", za 13 milijuna eura, kako se to 2013. godine naveliko pisalo. Kasnije je taj iznos po medijima nabujao i do 20 milijuna.

Volovi su se prethodno ispekli i u škveru uslast pojeli - na čelu jednog čak je i pisalo DIV. Tako se zove Debeljakova matična tvrtka.

Godine su prohujale pune lijepih želja i još lijepših obećanja, a ustreptala očekivanja pomalo su splasnula pod teretom stvarnog brodograđevnog života na skliskim navozima. Ruski san - slično se trebao zvati kruzer o kojemu govorimo, "Volga dream II" - ostao je nedosanjan, o čemu ćemo nešto više nešto kasnije.

Iz dubokih sjećanja vratio ga je internetski oglas: njemačka pomorska brokerska kuća GRS, odnosno "Global Renewables Shipbrokers", specijalizirana za takve operacije, nudi na prodaju upravo taj, u javnosti gotovo zaboravljeni Debeljakov brod. Za 34 milijuna eura. Obilato preko cijene ugovorene odavno s Rusima. Uz gomilu fotografija nedovršenog kruzera u uvali splitskih brodograditelja.

Riječni cruiser ”Volga Dream II”:  brod duljine 105 metara napravljen je 2014. godine za ruskog naručitelja Vladimira Esakova. U Brodosplitu su ga poslije preimenovali u kruzer ”Picasso”
VIJESTI OGLASI NA INTERNETU
Prodaju se nikad dovršeni Debeljakov kruzer Picasso i Amorella, Splićanima najdraži brod ikad izgrađen u škveru
Pročitaj više
18130442
VIJESTI KONAČNO DOBRE VIJESTI
Brodosplit u iduće tri godine mora sagraditi dva broda ‘teška‘ 200 milijuna eura, a treći potpisani ugovor mogao bi ih spasiti financijskih muka
Pročitaj više
image
image
Unatoč oduševljenju nesuđenog ruskog vlasnika Esakova i hrvatskog brodograditelja Debeljaka na svečanom porinuću novogradnje 475 ujesen 2014. godine, sklopljeni posao kasnije je propao. A tegobe su nastale već ljeti 2013., par mjeseci poslije potpisanog ugovora: Rusi su najprije otezali sa slanjem klasifikacijske dokumentacije, škverani su onda tražili dulji rok isporuke, naručitelji nisu pristali tvrdeći da Splićani kasne s gradnjom...

Kasnije će se pokazati, neće to biti jedini slučaj pucanja suradnje s prethodno hvaljenim kupcima i poslovima.

Uglavnom, duga priča, opterećujući detalji i uzajamne optužbe, blokade računa i obostrani raskid doveli su do londonske arbitraže s Rusom: nedovršeni brod na koncu je ostao Splićanima, budući da je tako predviđao i originalni ugovor o gradnji.

Debeljak je bivšu novogradnju 475 preimenovao u novogradnju 780, pa je prebacio na svoju kompaniju DIV Cruises, pokušavajući završiti brod.

image
Riječni cruiser "Volga Dream II":  brod duljine 105 metara napravljen je 2014. godine za ruskog naručitelja Vladimira Esakova. U Brodosplitu su ga poslije preimenovali u kruzer "Picasso"
 Duje Klarić/Cropix
Evo što je 2018. godine o sudbini riječnog krstaša rekao Robert Sedlar, direktor spomenute Debeljakove tvrtke:

"'Picasso' će biti prvi hrvatski ploveći hotel, s 80 kabina i 70 članova posade".

Tako je "Volga dream II" dobio novo, umjetničko ime. A Sedlar je bio dodao i ovo:

"'Picasso', inicijalno građen kao riječni kruzer, primjer je da ga se može preinačiti u pravi brod za krstarenja morima. Ovo je jedinstven poslovni početak u Hrvatskoj…"

No snovi, najave i lijepe želje raspršili su se kroz godine. Brod je i danas u brodogradilištu, još ni danas nije dovršen. Kakav je ukupni financijski saldo cijele priče, možemo samo pretpostavljati.

Debeljak ga i dalje pokušava preinačiti u kruzer koji može ploviti i morima. A obiman je to posao. Golem! Valjalo mu je napraviti dodatno dno, takozvano trodno, čime bi dobio potrebnu čvrstoću trupa za dužobalnu morsku plovidbu. Najavljivala se i ugradnja otvorenog bazena na sunčanoj palubi, pa casina i diskoteke, podizanja kvalitete javnih brodskih prostora na brodu i slično.

"Picasso" je trebao zračiti luksuzom i prevoziti imućnije goste između Venecije i Kotora tijekom vrhunca sezone, a između Venecije i Atene izvan sezone, umjesto izvorno zamišljenih krstarenja unutarnjim ruskim vodama Dona i Volge, Moskve i Sankt Peterburga. Trebao je to biti prvi novi riječni kruzer u Rusiji poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Na spominjanom porinuću u listopadu 2014. godine - a kuma je bila Margarita Esakov, supruga poduzetnog direktora Vladimira, za čiju je tvrtku "Volga cruises", odnosno inozemnu podružnicu "Premier cruises" kruzer izvorno građen - Debeljak je istaknuo:

"Ovo je prva novogradnja u škveru izgrađena bez državnih subvencija i poticaja, s pozitivnim financijskim rezultatom, te sada konačno brodogradilište izranja iz zone izgradnje brodova s gubicima!"

Nevolja je htjela da početkom 2022. godine nezavršen kruzer sa zastavom Maršalovih Otoka, daleke pacifičke državice i porezne oaze u kojoj Debeljak ima niz registriranih tvrtki, u splitskoj Uvali Supaval još čeka novog vlasnika koji bi se javio na objavljeni internetski oglas na stranicama pomorskih brokera iz GRS-a i prodajnog servisa "Apollo Duck" koji nude svu silu najrazličitijih plovila za prodaju ili najam.

U međuvremenu, Brodosplit se suočio s mukama nelikvidnosti, blokiranim računima, kašnjenjem plaća i neplaćanjem dobavljača, a brojnim škverskim tvrtkama svako toliko zaprijeti stečaj. Naravno, dijelom je kumovala i pandemija korone posljednje dvije godine, pa bankrota nisu pošteđena ni neka čuvena europska brodogradilišta, prije svega ona njemačka, specijalizirana upravo za gradnju najvećih kruzera.

Oglašivači, koji očito rade po nalogu iz Splita, pišu da je nesuđeni ruski brod izgrađen 2021. godine u klasi društva "Bureau Veritas". Što nije najpreciznije, budući da je "Picasso" još u izgradnji, pa ne može ni imati klasu kao gotov brod.

Zanimljivo, i prodaje se bezimen.

Pitanja o detaljima prodaje Debeljakova kruzera uputili smo i "Brodosplitovoj" službi za odnose s javnošću. Ako nam odgovore, javit ćemo vam što su rekli.

Usput smo ih i pitali o novim poslovima. Sudeći po medijskim izvještajima, radi se o dva broda vrijedna više od 200 milijuna eura - jednoj luksuznoj megajahti i jednom polarnom kruzeru.

Planirani rok isporuke je 2025. godine. Polarni kruzer, a slične je škver već gradio, dug je 110 metara, primat će 152 putnika i imati 111 članova posade. Megajahta je duga 125 metara, predviđena je za 12 putnika i 50 članova posade, rekli su škverani drugim medijima.

Na istom internetskom servisu za prodaju i najam brodova nudi se i Debeljakov trojarbolni škuner Klara, izgrađen u škveru, za šest milijuna eura. Jedrenjak je dug 63 metra i prinma 36 putnika.

Osobna karta kruzera:

duljina - 115 metara

širina - 16 metara

4 palube

82 luksuzne kabine

160 putnika

69 članova posade (39 kabina)

brzina - 14 čvorova

tri "Cumminsova" stroja ukupne snage 2200 kilovata

zastava: Maršalovi Otoci

vlasnik: DIV Cruises

prvi ugovor potpisan 2013.

kobilica - ožujak 2014.

porinuće - listopad 2014.

ugovorena isporuka - ožujak 2015.

raskid ugovora - travanj 2015.

arbitraža - lipanj 2016.

"Amorella"

Na internetskom servisu "Apollo Duck", za prodaju i najam brodova, uz splitski kruzer za dužobalna krstarenja, odnosno nesuđeni riječni kruzer, prodaje se i Splićanima možda najdraži brod ikad izgrađen u škveru: čuvena "Amorella".

Predana finskom "Viking Lineu" 1988. godine, prva je od četiri putnička ro-ro broda gotovo pa blizanca napravljena skandinavskim brodovlasnicima koncem "osamdesetih" i početkom "devedesetih" godina prošlog stoljeća, uz divljenje cijele Dalmacije. Redom su proglašavani brodovima godine u svoje vrijeme, ali u financijskom smislu donijeli su "Brodosplitu" velike gubitke.

Prodavala se "Amorella" i prije dvije godine. Sada se nudi za 30 milijuna eura. Duga je 169 metara i prima 2420 putnika te 630 vozila. Tko još ne pamti njezine crveno bojene bokove!

 https://slobodnadalmacija.hr/split/debeljakovi-brodovi-zavrsili-u-internetskom-oglasniku-njegova-dika-nikad-dovrseni-kruzer-picasso-prodaje-se-za-34-milijuna-eura-evo-koliko-se-trazi-za-amorellu-splicanima-najdrazi-brod-ikad-izgraden-u-skveru-1158948?fbclid=IwAR0pNms5ysY7pOQYwEi1SmItse5gfz0O0TJP9hTEJcCK15HCCEVqyFeljco

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 


* brodosplit 9.jpg (240.92 KB, 1280x800 - viewed 3 times.)
« Last Edit: January 14, 2022, 10:19:05 am by kilezr » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #506 on: February 13, 2022, 06:42:11 pm »

STRAH NA NAVOZIMA
Što će biti s 1000 radnika škvera? Toliko ih strepi za radno mjesto otkako su se 23 ‘Brodosplitove‘ tvrtke našle pred stečajem.
Može li Debeljak platiti sve one kojima je dužan?


PIŠE DAMIR TOLJ
13. veljače 2022.

Teško je već i zbrajati, i pisati, a kako li je tek proživljavati: najmanje 23 tvrtke iz škverskog kombinata Tomislava Debeljaka dozrelo je za stečaj.

Fina je nadležnim trgovačkim sudovima uputila prijedloge za pokretanje stečajnog postupka nad tim društvima iz istog razloga - blokirani su dulje od 120 dana jer ne plaćaju dospjele račune. Vjerovnicima, dobavljačima, državi...

Nije to novost, objavljivali smo i dosad, sve u kvartalnim ciklusima insolventnosti "Brodosplitovih" poduzeća. Ili onih povezanih. Nekada i češće. Prošli put početkom prosinca: tada ih je bilo četrnaest pred bankrotom.

Svakako, zaključno s devetim danom veljače, stečajni ponor mogao bi progutati barem 23 škverska poduzeća, koja dulje od četiri mjeseca partnerima duguju gotovo 30 milijuna kuna, a zapošljavaju blizu tisuću radnika, od 1500 ukupno zaposlenih u škverskoj grupi. Drugim riječima - gotovo dvije trećine radnika strepi od bankrota i za radno mjesto.

Kako su nam rekli na Trgovačkom sudu u Splitu, nadležnom za 22 od 23 postupka - taj jedan se još od studenog prošle godine vodi u šibenskoj ispostavi zadarskog Trgovačkog suda, a tiče se tvrtke "Efficient Powerful Successful" iz Knina, koja škver opskrbljuje stranim radnicima i čiji nepodmireni dugovi iznose 3,8 milijuna kuna - prema odredbama Stečajnog zakona, "sud će odrediti ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka najkasnije u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka".

"Navedeni rok instruktivne je naravi", navodi Trgovački sud.

Kažu da je prvi Finin prijedlog zaprimljen još 16. studenoga 2021. godine, "a do danas nije zakazano niti jedno ročište i to zbog novog vala pandemije koronavirusa".

Evo kako to objašnjavaju:

"Na ročištima se očekuje veći broj osoba, a najveće naše sudnice po sadašnjim COVID mjerama mogu primiti najviše jedanaest osoba. Valja pretpostaviti da bi se ročišta mogla zakazati u ožujku, tj. po popuštanju COVID mjera."

Sa suda su nam službeno potvrdili i sljedeće:

"Ni u jednom od navedenih društava još nije imenovan privremeni stečajni upravitelj."

A prvi prijedlozi iz Financijske agencije stigli su na sud prije osamdeset dana.

Treba reći i da u "Brodosplitovim poslovnim izvještajima" - a posljednji je objavljen ljetos i odnosi se na 2020. godinu - stoji kako Grupa broji pedesetak tvrtki kćeri i dvadesetak tvrtki unučadi. Potonja društva osnovala je "Brodosplit plovidba" i razasuta su po širokom svijetu, uglavnom u poreznim oazama poput Maršalovih Otoka u Tihom oceanu.

Debeljakove škverske tvrtke nije lako pratiti. Već smo pisali: jedne se gase, druge osnivaju, treće priključuju drugima ili mijenjaju nazive. Primjerice, do nedavno je velika većina njih u imenu imalo pojam "Brodosplit" i dodatak koji pobliže govori čime se društvo bavi. Onda su preimenovane - izgubile su riječ koja ih sve povezuje i olakšava pretrage.

Ali, evo primjera poduzeća zrelih za stečaj, počevši od najdulje blokiranih:

Fina je za "Čišćenje objekata" podnijela sudu stečajni prijedlog još 12. studenog 2021. godine radi neplaćenog duga od gotovo 790.000 kuna. Društvo broji 52 zaposlena. Istog dana, "Opremanje plovnih objekata" dugovalo je 3,95 milijuna kuna neprekidno dulje od 120 dana, a zapošljavali su dvadeset radnika.

Tvrtka "Oblaganje", također predložena za stečajni postupak, koji dan kasnije, blokirana je na 270.000 kuna i broji 23 djelatnika. "Boja-trup", od 17. studenog, duguje 1,3 milijuna kuna, pa "Brodosplit montaža", 5,3 milijuna kuna, 142 zaposlena; "Brodosplit čelik", 5,1 milijun kuna; "Skelarski radovi", od početka prosinca, 705.000 kuna, 33 zaposlena; "Optimizacija i ekologija", 803.000 kuna, 21 radnik; "Brodosplit trgovina", 719.000 kuna, 40 zaposlenih.

Pa još iz prosinca: "Strojna obrada materijala", blokirana na 607.000 kuna i s 36 zaposlenih; "Privremena energetika", 472.000 kuna, ali društvo je u međuvremenu brisano iz sudskog registra. Slijede "Transportna sredstva", 540.000 kuna duga i 49 zaposlenika; "Trup inženjering", 840.000 kuna, 69 zaposlenih; "Nerazorna ispitivanja", 276.000 kuna, pet radnika.

Na Staru godinu, 31. prosinca, "Održavanje strojeva" s nepodmirenim dospjelim računima od blizu 700.000 kuna i s 57 radnika.

A od početka 2022. godine: "Brodograđevni institut", 98.000 kuna, troje zaposlenih; "Izrada alata", 177.000 nepodmirenih kuna, 19 zaposlenika; "Zaštita trupa od korozije", 840.000 kuna, 10 zaposlenih; "Brodosplit računovodstvo i financije", 428.000 kuna, 24 djelatnika; "Cjevarska izrada", 125.000 kuna i sedmero radnika.

Onda još "Tvornica dizel motora", 477.000 kuna, dvoje zaposlenih, i na koncu "Brodska i ostala oprema", 18. siječnja 2022. godine, 145.000 kuna teška blokada i strepnja troje radnika.

Dosad se događalo da Debeljak u nekom trenutku, gotovo već na rubu, na vratima stečjanog limba, ipak podmiri račune, što sigurno i sada svi priželjkuju.

Koliko je vidljivo iz škverskog poslovnog izvještaja, tvrtka je tijekom pandemije dobila tzv. COVID-kredite Podravske banke i HBOR-a u iznosu od 310 milijuna kuna.

"Brodosplitovi" poslovni rezultati - a gotovo stopostotni vlasnik je "DIV Grupa", odnosno Tomislav Debeljak - kažu da je u 2019. i 2020. ostvarena dobit od 150 milijuna kuna.

Evo i "Brodosplitova" odgovora

Radimo na rješavanju problema. Nadamo se uplati potpore

"Preuzeli smo 'Brodosplit' u privatizacijskom procesu, promijenili poslovni model, uspostavili profitabilno poslovanje, održali proizvodnju, napravili iskorak prema brodovima veće dodane vrijednosti i imamo planove za budućnost. Prilikom preuzimanja iz socijalnih razloga prihvatili smo obvezu pet godina nakon preuzimanja (do ožujka 2018.) imati barem 2000 zaposlenih, usprkos mišljenju Europske komisije da je to nepotrebno i da nije u skladu s direktivom o tržišnom natjecanju. To nam ne osigurava iste uvjete poslovanja kao svjetskim škverovima.
Također, gotovo svi oni imaju samo svoju infrastrukturu, management, inženjering, tehnologiju, kvalitetu, a sva kooperacija (radnici koji grade brod i prateće usluge) je vanjska. Mi smo zadržali svojih 2000 radnika.
Jedan od razloga zašto 'Brodosplit' ima toliko vlastitih poduzeća je i taj što smo htjeli da ona samostalno pružaju usluge i izvan škvera. Da budu na tržištu i postanu održivija.
Danas, devet godina poslije i u vrijeme pada prihoda zbog pandemije, i dalje želimo zadržati zaposlenike uz pomoć Vladine mjere skraćenog radnog vremena.
Dio potpora smo dobili, dio čekamo i ne znamo zašto kasne, a dio nam nije isplaćen jer su neka od društava u blokadi, a blokadama je doprinijelo i kašnjenje potpora po mjeri skraćenog radnog vremena. Naši zaposlenici su u kontaktu s djelatnicima HZZO-a i Porezne uprave, te radimo na rješavanju problema. Nadamo se uplati potpore.
U dvadeset pandemijskih mjeseci samo smo zaposlenicima u Hrvatskoj isplatili oko 600 milijuna kuna plaća, tako da je tih 20 milijuna kuna potpora svega 3,3 posto troška plaća.
Istovremeno, naš ukupni dug blokiranih društava po pitanju poreza i doprinosa iznosi otprilike isto 20 milijuna kuna, no prebijanje tih stavki nije dozvoljeno. Osim toga, imamo i potraživanje od države za krivo ovršene koncesijske naknade, koje su nam naplaćene, a nisu dio našeg restrukturiranja. Nastale su prije, iako je izjavom države, svih ministarstava i uprava potvrđeno da - sukladno odobrenom planu restrukturiranja - nema dugova prema državi.
To se rješava već devet godina. Ponudili smo da ćemo tim potraživanjem prebiti navedeni dug i odustati od prava za naknadom krivo ovršenih sredstava, kao i ostalih prava iz programa i ugovora o restrukturiranju u vrijednosti (s kamatama) oko 200 milijuna kuna.
Naglašavamo kako je 'Brodosplit' od države dobio potporu za restrukturiranje samo u iznosu starih gubitaka, prije preuzimanja, i da je, uspoređujući s riječkim '3. majem' dobio dvije milijarde kuna lošiju poziciju. Kasnije je pulski 'Uljanik' uništio '3. maj'.
'DIV Grupa' ima cijeli niz aktivnih projekata, brodograđevnih i građevinskih. Naprimjer: projekti izgradnje prilaznih cesta i mostova Pelješkom mostu (čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno, čelične konstrukcije mosta Ston), izgradnje pruge Dugo Selo - Križevci, rekonstrukcije križanja Širina u Solinu, gradnja obalnih ophodnih brodova za MORH, te isporuke kolosiječnog pribora i vijaka po javnim natječajima i okvirnim sporazumima.
Nakon godina restrukturiranja možemo reći da smo dosta postigli - od običnih brodova za sipki teret i tankera došli smo na razinu gradnje visoko sofisticiranih kruzera polarne klase, kao vodeći u svijetu!"


https://slobodnadalmacija.hr/
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #507 on: April 02, 2022, 03:51:59 pm »
Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju


Predsednik Uprave Brodosplitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak najavio je da kompanija obustavlja proizvodnju.

kako navodi, do toga je došlo jer su sankcije Evropske unije Rusiji prouzrokovale blokadu 60 miliona evra sredstava kompanije.

Zbog veličine, koja nadilazi mogućnosti hrvatskog bankarskog sistema, Brodosplit je finansirao izgradnju dvaju brodova, "Golden Horajzona" i "Janšoniusa", sredstvima VTB Evrope, banke u ruskom vlasništvu sa sedištem u Frankfurtu, objasnio je Debeljak za Hinu.

Kako je vlasnik VTB Evrope ruska banka VTB Rusija, na ovu banku su takođe uticala ograničenja koja su zemlje EU nametnule Rusiji.

"Situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je dramatična jer je VTB obustavio sve dalje isplate svih kredita zbog situacije u Ukrajini koja nas je blokirala", rekao je Debeljak, prenosi portal Indikator ba.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je obustavljena dok se ne reši komplikacija, a do tada će radnici raditi pola radnog vremena.

U Brodosplitu su se obratili hrvatskoj Vladi i Hrvatskoj razvojnoj banci HBOR za pomoć u rešavanju nastalih komplikacije i žele da ovu vrednost kredita preuzme HBOR.

Ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvek spremni za saradnju s hrvatskim brodogradilištima, ali da su kod Brodosplita, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju "nešto složeniji problemi" u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.


izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #508 on: April 04, 2022, 02:59:43 pm »

Blokirani računi
Splitski škver u najvećim problemima dosad: sud je već imenovao stečajne upravitelje za Debeljakova poduzeća!
Čini se da za to ipak nije kriv rat, dugovi su nastali puno prije invazije na Ukrajinu

Piše Damir Tolj
4. travnja 2022.

Najmanje pet poduzeća (s 350 radnika) iz Brodosplitova sustava već je dobilo privremene stečajne upravitelje. Imenovao ih je splitski Trgovački sud. Idućih dana isto bi se moglo dogoditi za još četiri škverska društava koja zapošljavaju ukupno 312 ljudi.

Svima im je vlasnik Tomislav Debeljak. I svi su se nad stečajnim ambisom našli zbog neplaćanja dospjelih obveza i blokada računa dulje od 120 dana, pa je Financijska agencija po službenoj dužnosti zatražila pokretanje stečaja kod spomenutog suda.

Sve se to događalo - Finini stečajni prijedlozi, naime - još u studenom i prosincu prošle godine. Nekoliko mjeseci prije ruske agresije na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače 2022. godine.

A Debeljak je privremeno ugasio brodograđevnu djelatnost u Supavlovoj uvali prvog dana travnja 2022. I poslao barem 1500 ljudi na čekanje, kazavši kako mu je zapelo financiranje završetka dvaju brodova i kako je kolateralna žrtva međunarodnih sankcija ruskoj VTB banci. Koja mu zato ne može isplatiti 60 milijuna eura kredita. Nekada spominje i 120 milijuna eura, kao i kod Rusa zarobljenih vlastitih 60 milijuna eura, pa ostaje nejasno o kojem se zbirnom iznosu stvarno radi i tko tu komu što i koliko.

Debeljak očekuje da mu uskoči država, odnosno HBOR, državna razvojna banka, i da refinancira spomenute blokirane aranžmane. Ništa drugo ne može ni zamisliti, kako ovih dana izjavljuje po svim televizijama s nacionalnom koncesijom. Nagašavajući da će RH I HBOR na svemu još dobro i zaraditi.

Hm, ako mu je kriv ruski rat u Ukrajini, otkud onda sva ta Brodosplitova dugovanja, blokade, problemi s nelikvidnošću i teška neplaćanja iz predratnih vremena?!

Pisali smo opširno o tim čudnovatim zgodama i nezgodama splitskih brodograđevih poduzeća, odnosno Brodosplitovih tvtki kćeri. Već godinu ili dvije dana - a bilo je toga i prije - zavrti se novi krug Debeljakovih neplaćanja poslovnih partnera, dobavljača, malih i velikih obrtnika, poreza doprinosa i slično. I kada sve dođe do suda, dugovi se nekako zakrpe, računi se deblokiraju i sve se zavrti ponovno: krug neplaćanja ne prestaje se okretati... Jedino što se mijenja u toj priči su nazivi tih poduzeća, po 30 ih zna biti blokirano istvoremeno, da ih je javnosti teže pratiti, a "Slobodna Dalmacija" je u veljači objavila da su u tom trenutku 23 Debeljakova brodograđevna poduzeća bila zrela za stečaj.

Vratimo se najugroženijima. Konkretno: škverskoj tvrtki "Čelik Radnici" - do prošlog ljeta zvala se "Brodosplit Čelik" - sud je nekidan, prvog travnja, dodijelio privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Tešić iz Ogulina. Za to poduzeće Fina je još 19. studenog 2021. godine Trgovačkom sudu u Splitu uputila stečajni prijedlog jer je tada ispunjen nužan uvjet od 120 dana blokade računa, odnosno neplaćanja dospjelih obveza. Dug: 5,1 milijun kuna, zaposlenih radnika 208.

Pokrenut je prethodni sudski postupak za utvrđivanje pretpostavki otvaranja stečaja, a privremeni stečajni upravitelj Tešić prosijat će imovinu i obveze tvrtke, da se vidi ima li ikakva smisla voditi stečajni postupak.

Isti Ogulinac Tešić imenovan je nekidan privremenim stečajnim upraviteljem za Debeljakovu škvertsku tvrtku "Čiščenje objekata", koja je već lani u studenom bila blokirana dulje od 120 dana. Dug: 790.000 kuna, zaposlenih radnika 52.

Tešić je imenovan i u slučaju Brodosplitove tvrtke "Optimizacija i ekologija". U prosincu su dosegnuli puna četiri mjeseca blokade, dug je 800.000 kuna, zaposlenih je 21.

Privremenog stečajnog upravitelja - Antu Šušnjara iz Zagreba - splitski Trgovački sud dodijelio je prije par dana Debeljakovu društvu "Skelarski radovi" s 33 zaposlena, radi neplaćanja duga od 700.000 kuna. Rok od 120 dana prošao je u prosincu. Drugo Šušnjarovo zaduženje je "Brodosplit Trgovina", za koju je Fina uputila stečajni prijedlog lani u prosincu: dug je700.000 kuna, radnika je 40.

Za nekoliko dana privremene stečajne upravitelje mogla bi dobiti "Brodosplit Montaža", čiji nepodmireni dugovi su u studenom, kada se ispunilo 120 dana neplaćanja, iznosili 5,3 milijuna kuna. U tvrtki rade 142 radnika. U istom problemu su "Oblaganje" (dug 270.000 kuna, zaposlenih 23), "Boja Trup" (dug, 1,3 milijuna kuna, 111 radnika) i "Strojna obrada materijala" (dug 600.000 kuna, 36 zaposlenih).

U svih pet slučajeva koji su dobili privremenog stečajnog upravitelja, na sudskom ročištu u Splitu škverski predstavnici davali su identičan odgovor: nisu suglasni s otvaranjem stečaja.

Isticali su kako "društvo Brodosplit, jedan od osnivača dužnika, ima potraživanje prema RH kako s osnove nerealiziranih državnih potpora, temeljem sklopljenog privatizacijskog ugovora, tako i s osnova neopravdane naplate koncesijske naknade za razdoblje prije privatizacije (od 2011. do 2013. godine), a vezano za koja potraživanja se vode sudski postupci upravo pred ovim sudom."

Onda: "Stranke vode pregovore oko mirnog rješenja spora, a rezultat kojih je i tekst prijedloga ugovora o nagodbi kojim bi država priznala neosnovano naplaćenu koncesijsku naknadu od oko 30 milijuna kuna te bi istovremeno Brodosplit ustupio dio tog potraživanja upravo ovom dužniku, kako bi se prijebojem zatvorilo dugovanje dužnika i omogućilo nesmetan nastavak poslovanja dužnika."

Nagodba je, kazali su škverani na sudu, I čeka se odgovor RH.

https://slobodnadalmacija.hr/
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #509 on: April 04, 2022, 03:15:45 pm »

Izvuć trupove za opohodne brodove, pribacit sve u thenomont/uljanik i to je to...
Logged
Pages:  1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 23 queries.