PALUBA
July 19, 2024, 07:15:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 409610 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #60 on: May 20, 2012, 06:06:24 am »

TEHNOMONT - PULA

"Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/

19.05.2012.

DOBAR POSAO ZA PULSKO BRODOGRADILIŠTE

Porinut katamaran za Olimpijske igre u Londonu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U pulskom brodogradilištu Tehnomont danas je svečano porinut u more putnički katamaran za Olimpijske igre u Londonu, namijenjen prijevozu putnika i pružanju restoranskih usluga, kapaciteta 599 putnika, koji će ploviti tijekom Olimpijade u Londonu.

Ovaj je putnički brod, katamaran ugovorio Brodarski institut iz Zagreba s engleskom tvrtkom "City cruises PLC" u veljači prošle godine, a posao je, kako se čulo na današnjoj svečanosti u Puli, dobiven u jakoj konkurenciji britanskih i zapadno-europskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta.

Naručitelj će brod preuzeti krajme lipnja a njegovo krštenje obavit će se u Londonu prije početka Olimpijskig igara.
Dužina broda iznosi 37, širina 14,6 i visina 7,6 metara, a brod je projektiran i izgrađen sukladno propisima klasifikacijskog društva Burea Veritas.

"U teškim vremenima za hrvatsku brodogradnju ovim projektom dokazujemo da hrvatska brodograđevna industrija ima znanje i kvalitetu na svjetskoj razini", naglasio je na svečanosti porinuća glavni direktor Brodarskoga instituta Vladimir Koroman dodavši kako sama činjenica što je ovaj brod izgrađen u Hrvatskoj pokazuje da je hrvatska brodogradnja konkurentna i gospodarski održiva.

Direktor brodogradilišta Tehnomont Miljenko Brnić istaknuo je dobru suradnju s Brodarskim institutom i naglasio kako se radilo o zahtjevnom projektu i kratkom ugovorenom roku.

Po Brnićevim riječima, sve to, uz kvalitetu projekta po tehničkim i dizajnerskim kriterijima svrstava Brodarski institut i Tehnomontovo brodogradilište u svjetski konkurentne brodograđevne tvrtke.


* Pula.jpg (61.64 KB, 639x427 - viewed 369 times.)
« Last Edit: May 25, 2012, 04:35:35 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #61 on: May 25, 2012, 04:38:18 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

03.05.2012.

Nagrada za inovativna rješenja ro-paxu „Piani“

ShipPax Information, švedska tvrtka specijalizirana za pružanje informacija o industriji brodskog prijevoza putnika i tereta, dodijelila je nagradu za inovativna rješenja u 2011. godini ro-paxu „Piani“ izgrađenom prošle godine u splitskom brodogradilištu. Riječ je o brodu za prijevoz putnika, osobnih i teretnih vozila te opasnog tereta na relaciji Marseille-Bastia koji je predan francuskom naručitelju u prosincu 2011. godine. „Piana“ je sofisticiran i tehnički zahtjevan brod čiji je projekt razvijen u Brodosplit-Brodogradilištu. Prvi je to ro-pax izgrađen po novoustanovljenim propisima čime su mu osigurani najviši standardi stabiliteta, sigurnosti života na moru i zaštite okoliša, te najviši stupanj komfor-klase.

„Piani“ je nagrada dodijeljena za potpunu HI-FOG protupožarnu zaštitu i za koncept restorana, stoji u obrazloženju nagrade ShipPax Informationa u kojem je navedeno i kako su članovi ocjenjivačkog suda impresionirani primjenjenim rješenjima.

„Piana“ je prvi ro-pax koji je u potpunosti opremljen protupožarnim sustavom vodene magle pod visokim pritiskom. Sustav, koji je do sada bio korišten isključivo u prostorima namijenjenima putnicima i posadi, na „Piani“ obuhvaća i strojarnicu i garaže.

Također, navodi se u obrazloženju odluke, ro-pax „Piana“ je izniman po pitanju putničkog smještaja i modularnoga višenamjenskog restorana koji, u slučaju većeg broja putnika, može biti prenamijenjen u nastavak a la carte restorana, biti samouslužni restoran ili oboje.

„Piani“, ro-paxu koji su izgradili splitski brodograditelji, ovo je drugo prestižno međunarodno priznanje. Podsjetimo, The Royal Institution of Naval Architects (međunarodno udruženje stručnjaka s područja brodograđevne industrije, obrazovnih institucija i pomorskih organizacija iz više od 90 zemalja svijeta) uvrstilo je „Pianu“ među najistaknutije brodove 2011. godine, te joj dodijelilo priznanje “Significant Ships 2011”.

Izvor: Brodosplit
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #62 on: May 28, 2012, 09:09:53 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

Div najavljuje izgradnju, ali...

"Brodosplitu" propala flota brodova, škverani novog vlasnika čekaju praznih navoza.

Svjetska kriza, jaka konkurencija na tržištu, kao i prespora privatizacija brodogradilišta doveli su do gubitka poslova / CROPIX

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dok čelnici samoborske tvrtke DIV, koji bi ubrzo trebali postati i vlasnicima “Brodosplita“, najavljuju izgradnju raznih megajahti, bulk-carriera, putničkih ro-paxa za nepoznate naručitelje, splitsko brodogradilište u svojoj poslovnoj svakodnevnici djeli zajedničku sliku praznih navoza većine europskih brodogradilišta. Novih poslova nema, a i oni oni poslovi koji su se, praktično, sve do jučer smješili kao izgledni, u zadnji trenutak su propali.

Premda je “Brodosplit“ ušao u najuži krug od samo četiri kandidata za izgradnju 120 metra dugog putničkog ro-paxa za škotskog naručitelja, prije dva tjedna naručitelj se iznenadno okrenuo domaćim navozima. Razlog je svjetska kriza u kojoj je škotski naručitelj odlučio posao dati domaćem brodogradilištu.

Jaka konkurencija

Natjecalo se splitsko brodogradilište i za veliki ugovor izgradnje čak četiri putnička ro-paxa, plus četiri u opciji za francuskog naručitelja. Bio bi to posao vrijedan 10 milijardi kuna, a škverski navozi imali bi posla u iduće četiri godine. No, “Brodosplit“ je zbog jake konkurencije, spomenimo samo talijanski “Finincantieri“, ispao iz igre.

Nedovršeni sofisticirani 95 metara dugi putničko-teretni brod “Bella Desgagnes“ iz Kraljevice, koja se nalazi u stečaju, ipak neće doploviti u “Brodosplit“. Naime, očekivalo se da će splitski škverani dovršiti brod za kanadskog naručitelja, no radnici “Kraljevice“ su odlučili zadržati brod dok ne dobiju otpremnine i zaostale plaće. S druge strane, brod je to na kojem su radnici “Kraljevice“ ‘polomili zube’. Kako doznajemo, brod je ekstremno sofisticiran, a još nije ni završena kompletna projektna dokumentacija.

Problemi su u svim bitnim elementima iz tehničkog opisa broda. Naprimjer, “Bella Desgagnes“ ne postiže zahtjevanu brzinu. U testu izdržljivosti, dakle u vožnji pod opterećenjem, pojavljuje se neprihvatljivo pregrijavanje pogonskih strojeva. Ugrađeni “DPS-dynamics position system”(satelitski sustav pozicioniranja broda u jednoj točci) uopće nije testiran. Naime, ugrađenim DPS-om brod bi, usprkos udarima vjetra ili valova, mogao pristati u bilo koju luku kanadske pokrajine Quebec gdje je trebao ploviti. U zahtjevanim rokovima od svega nekoliko mjeseci, nemoguće je “brod sa puno zamki”, kako ga upućeniji opisuju, privesti funkciji.

Preduga privatizacija

Ni izgradnja četiri “product” tankera za ruskog naručitelja više nije aktualna. Doznajemo da se Rusi jednostavno više-ne javljaju. Da je ugovor potpisan, bio bi to škveranima nužan predah konsolidacije za energičniji iskorak na tržište tehnološki zahtjevnih plovila. Osim toga, ruski bi brodovi osigurali godinu i pol dana posla, te trenutačno zapošljavanje svih škverskih kapaciteta.

Joško Franić, član Nadzornog odbora “Brodosplita“, kaže kako “škver ne može pobjeći od svjetske krize, ali ni nedefinirane situacije u predugom privatizacijskom postupku“.

- S nedavno dva ugovorena “heavy liftera” vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak kaže da bi škver bio stabilan do kraja godina. No, bez novih poslova nema opstanka. Teško je biti pametan, debelo kasnimo... U niši tankera i brodova za rasute terete, jednostavno nismo konkurenti. Banke od takvih projekata bježe. Kina otvara banke samo za kreditiranje brodogradnje, a u Hrvatskoj nema takve banke. Razne informacije kruže, Francuzi su, navodno, potpuno odustali od izgradnje serije ro-paxa jer se ispostavilo da banke ne žele ući u taj posao-kaže nadzornik Franić.

DENIS KRNIĆ

Di je ugovor?

Kupoprodajni ugovor za ‘Brodosplit’ trenutačno se nalazi za razmatranju u Europskoj komisiji. Međutim, članovi Povjerenstva za praćenje privatizacije splitskog škvera sadržaj finalne verzije ugovora nisu vidjeli.

-Nismo imali priliku dobiti ugovor na uvid prije nego je poslat u Bruxelles. Nekorektno od strane ministra Radimira Čačića, jer je dogovor bio drugačiji. Očekujmo sastanak nakon što se ugovor vrati iz Bruxellesa - kaže Ozren Matijašević, član povjerenstva i predsjednik HUS-a. d.k.


* ImageHandler.ashx.jpg (42.03 KB, 680x430 - viewed 321 times.)
« Last Edit: June 07, 2012, 02:18:03 pm by leut » Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #63 on: May 31, 2012, 11:06:18 am »

U normalnim uvjetima Škver bi triba kupit DIV-a a ne obrnuto, kome taj prevarant i švercer vida iz Kine prodaje maglu? ,gadi mi se u koje su nas stanje doveli !
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #64 on: June 07, 2012, 12:46:12 pm »

VIKTOR LENAC - RIJEKA

Croatia: Viktor Lenac Celebrates Delivery of New Floating Dock RI-38

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Quote
On 22nd May 2012 Viktor Lenac celebrated the Formal Delivery of the New Floating Dock RI-38 in the Ukraine’s Pallada Shipyard.

On 6th June 2012 the dock commenced its voyage down the Dnipro river to its estuary on the Black sea, via the Bosphorus and the Dardanelles into the Meditteranean sea. The dock will turn around the Cape Matapan in Greece and continue its voyage towed by a tugboat through the Otranto Strait into the Adriatic sea. The dock is expected in Viktor Lenac on 20th June.

In November 2011, Viktor Lenac Shipyard signed the contract for the purchase of a new floating drydock with the Ukraine shipyard Kherson State Plant „Pallada“.

It is a composite dock type with concrete pontoons and steel towers having the following dimensions:

Pontoon Length: 139.50 m

Length Overall: 155.50 m

B (internal clear between towers): 24.50 m

Overall Width: 32.40 m

Capacity: 8,500 t

http://worldmaritimenews.com/archives/56804


* Viktor-Lenac-Shipyard-.jpg (72.22 KB, 723x560 - viewed 305 times.)
« Last Edit: June 07, 2012, 02:16:39 pm by leut » Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #65 on: June 07, 2012, 02:11:21 pm »

Div najavljuje izgradnju, ali...
"Brodosplitu" propala flota brodova, škverani novog vlasnika čekaju praznih navoza.

Svjetska kriza, jaka konkurencija na tržištu, kao i prespora privatizacija brodogradilišta doveli su do gubitka poslova / CROPIX
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dok čelnici samoborske tvrtke DIV, koji bi ubrzo trebali postati i vlasnicima “Brodosplita“, najavljuju izgradnju raznih megajahti, bulk-carriera, putničkih ro-paxa za nepoznate naručitelje, splitsko brodogradilište u svojoj poslovnoj svakodnevnici djeli zajedničku sliku praznih navoza većine europskih brodogradilišta. Novih poslova nema, a i oni oni poslovi koji su se, praktično, sve do jučer smješili kao izgledni, u zadnji trenutak su propali.

Premda je “Brodosplit“ ušao u najuži krug od samo četiri kandidata za izgradnju 120 metra dugog putničkog ro-paxa za škotskog naručitelja, prije dva tjedna naručitelj se iznenadno okrenuo domaćim navozima. Razlog je svjetska kriza u kojoj je škotski naručitelj odlučio posao dati domaćem brodogradilištu.

Jaka konkurencija

Natjecalo se splitsko brodogradilište i za veliki ugovor izgradnje čak četiri putnička ro-paxa, plus četiri u opciji za francuskog naručitelja. Bio bi to posao vrijedan 10 milijardi kuna, a škverski navozi imali bi posla u iduće četiri godine. No, “Brodosplit“ je zbog jake konkurencije, spomenimo samo talijanski “Finincantieri“, ispao iz igre.

Nedovršeni sofisticirani 95 metara dugi putničko-teretni brod “Bella Desgagnes“ iz Kraljevice, koja se nalazi u stečaju, ipak neće doploviti u “Brodosplit“. Naime, očekivalo se da će splitski škverani dovršiti brod za kanadskog naručitelja, no radnici “Kraljevice“ su odlučili zadržati brod dok ne dobiju otpremnine i zaostale plaće. S druge strane, brod je to na kojem su radnici “Kraljevice“ ‘polomili zube’. Kako doznajemo, brod je ekstremno sofisticiran, a još nije ni završena kompletna projektna dokumentacija.

Problemi su u svim bitnim elementima iz tehničkog opisa broda. Naprimjer, “Bella Desgagnes“ ne postiže zahtjevanu brzinu. U testu izdržljivosti, dakle u vožnji pod opterećenjem, pojavljuje se neprihvatljivo pregrijavanje pogonskih strojeva. Ugrađeni “DPS-dynamics position system”(satelitski sustav pozicioniranja broda u jednoj točci) uopće nije testiran. Naime, ugrađenim DPS-om brod bi, usprkos udarima vjetra ili valova, mogao pristati u bilo koju luku kanadske pokrajine Quebec gdje je trebao ploviti. U zahtjevanim rokovima od svega nekoliko mjeseci, nemoguće je “brod sa puno zamki”, kako ga upućeniji opisuju, privesti funkciji.

Preduga privatizacija

Ni izgradnja četiri “product” tankera za ruskog naručitelja više nije aktualna. Doznajemo da se Rusi jednostavno više-ne javljaju. Da je ugovor potpisan, bio bi to škveranima nužan predah konsolidacije za energičniji iskorak na tržište tehnološki zahtjevnih plovila. Osim toga, ruski bi brodovi osigurali godinu i pol dana posla, te trenutačno zapošljavanje svih škverskih kapaciteta.

Joško Franić, član Nadzornog odbora “Brodosplita“, kaže kako “škver ne može pobjeći od svjetske krize, ali ni nedefinirane situacije u predugom privatizacijskom postupku“.

- S nedavno dva ugovorena “heavy liftera” vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak kaže da bi škver bio stabilan do kraja godina. No, bez novih poslova nema opstanka. Teško je biti pametan, debelo kasnimo... U niši tankera i brodova za rasute terete, jednostavno nismo konkurenti. Banke od takvih projekata bježe. Kina otvara banke samo za kreditiranje brodogradnje, a u Hrvatskoj nema takve banke. Razne informacije kruže, Francuzi su, navodno, potpuno odustali od izgradnje serije ro-paxa jer se ispostavilo da banke ne žele ući u taj posao-kaže nadzornik Franić.

DENIS KRNIĆ

Di je ugovor?

Kupoprodajni ugovor za ‘Brodosplit’ trenutačno se nalazi za razmatranju u Europskoj komisiji. Međutim, članovi Povjerenstva za praćenje privatizacije splitskog škvera sadržaj finalne verzije ugovora nisu vidjeli.

-Nismo imali priliku dobiti ugovor na uvid prije nego je poslat u Bruxelles. Nekorektno od strane ministra Radimira Čačića, jer je dogovor bio drugačiji. Očekujmo sastanak nakon što se ugovor vrati iz Bruxellesa - kaže Ozren Matijašević, član povjerenstva i predsjednik HUS-a. d.k.


----------------------
Ima ona latinska poslovica : "Strašno čuti" i "Strašno vidjeti"  - samo značenje je - najgore od najgorega -----   Ali, nemojmo se previse misliti i brinuti - biti će onako kako je zacrtano - mlađi Palubarci će imati prilike "vidjeti i čuti".
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #66 on: June 10, 2012, 12:08:59 pm »

Škver je jedina proizvoda organizacija u našem gradu ,propadne li on vidit ćete onda "parade ponosa" ,nemaju pojma da imaju posla s tempiranom bombom , zadnji put kad se škver diga na noge znamo kako je završilo, nadam se da su ovi iz vlade izvukli pouku  pravilo
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 160


« Reply #67 on: June 10, 2012, 12:39:17 pm »

Škver je jedina proizvoda organizacija u našem gradu ,propadne li on vidit ćete onda "parade ponosa" ,nemaju pojma da imaju posla s tempiranom bombom , zadnji put kad se škver diga na noge znamo kako je završilo, nadam se da su ovi iz vlade izvukli pouku  pravilo
Na kojem planetu tačno ti živiš? Da bi u vladama nešto naučili iz gluposti prijašnjih, je, kako da ne.
Možda poglavice indijanaca, a ne političari.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #68 on: June 17, 2012, 02:45:32 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

17.06.2012. - DOBRE VIJESTI

Škver na korak od izgradnje dva broda

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dobre vijesti za “Brodosplit” dolaze s druge strane Jadrana, iz susjedne Italije. Naime, talijanski i europski brodograđevni div “Fincantieri” upravo pregovara o izgradnji serije od osam brodova za istraživanje podmorja u dubokim morima za jednu svjetsku naftnu kompaniju.

Riječ je o brodovima tzv. deepwater drillship koji tragaju za ležištima nafte i plina u Zemljinoj kori ispod površine mora. Vrijednost svakog broda je vrtoglavih 2,5 milijardi kuna.

Tragači nafte

Kako doznajemo u “Fincantieri”, riječ je o projektu XDS 3600 iz njihova offshore programa. Ako Talijani dobiju taj posao već za koji tjedan, a prema svim dostupnim informacijama - hoće, tada je “Fincantieri” upućen na partnerski odnos s nekim jakim brodogradilištem u ovom dijelu Sredozemlja.

Jasno je da se zbog specifičnosti svojih slobodnih kapaciteta, te u tehničkom smislu vrhunskih referencija na već sada izgrađenim tehnološko zahtjevnim brodovima izbor “Brodosplita” kao snažnog partnera nametnuo logičnim upravi “Fincantierija”. Doznajemo da bi splitski škver tako dobio posao izgradnje dvaju “drillshipa”. Zbog poslovne tajne, nismo uspjeli doznati detalje opsega izgradnje, no izgradnja trupa tih brodova na splitskim navozima bio bi minimum partnerskih odnosa.

Plutajući tehnološki gradovi

Bili bi to brodovi dužine veće od 200 metara, pravi “plutajući tehnološki gradovi”, kako ih opisuju Talijani, za smještaj više od 200 naftnih inženjera i radnika, uza sav komod za dugotrajan boravak na otvorenome moru. Prepoznatljiv po specifičnu pramcu forme “papagajskog kljuna”, koji omogućuje dodatni deplasman kako bi se na brodu instaliralo što više opreme. Ovi brodovi imaju posebna svrdla kojima mogu bušiti na dubinama od 2 kilometra, zbog čega, valovima i vjetru usprkos, ne smiju imati pozicijska odstupanja.

Takvom brodu za vrijeme rada, odnosno bušenja, istovremeno radi čak 6 propelera čiji je rad umrežen i koordiniran preko satelita. U uvjetima stanja mora 4. (valovi do 2 i pol metra) brod ne smije pozicijski odstupati više od metar i pol u svim smjerovima. Poviše pramca i zapovjedničkoga mosta smještena je helikopterska platforma. Vizurom broda dominira toranj kroz koji se obavlja “nasađivanje” cijevi koje nose bušeću garnituru zajedno sa svrdlom.


Osobna karta ‘drillshipa’

- tip projekta: drillship XDS 3600 iz offshore programa “Fincantierija” - dužina: 213 metara - brzina: 13 čvorova - helikopter paluba za tip helikoptera “sikorsy S92” ili “super puma”


Denis KRNIĆ, Slobodna Dalmacija


* XDS3600.jpg (40.18 KB, 680x493 - viewed 246 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #69 on: June 17, 2012, 08:39:42 pm »

Bilo bi to odlično, vidit ćemo što će ispasti na kraju od toga s obzirom da su dosadašnje vlade bile više za prodavanje tvrtki  nego za lobiranje i jačanje isith na tržištima. no u svakom slučaju poželjna vjest bolje nego sadašnja gradnja vjetroelektrana
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #70 on: July 10, 2012, 11:55:22 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

09.07.2012.

Novogradnja 470 u Brodosplitu krštena imenom “SOLIN”

Dana 8. srpnja 2012. gopdine u Brodosplitu održano je svečano imenovanje Novogradnje 470, bulk carriera izgrađenog za domaćega brodara Jadroplov. Kume broda, višestruke prvakinje u tae kwon do-u Lucija i Ana Zaninović, brod su krstile imenom m/v „Solin“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Novogradnja 470 je handymax bulk carrier, dimenzijama istovjetan m/b ''Svetom Dujmu'' isporučenom Jadroplovu 2010. godine, kojemu je ugledni australski časopis 'Baird Maritime: Ships & Shipping' dodijelio nagradu bulk carriera godine i uvrstio ga na listu Top 20 brodova 2011. godine.

Duljina broda je 189,90 m, širina 32,24 m, a visina 17,10 m. Nosivost mu je 51.545 tona. Glavni stroj je težak 211 tona, izrađen je u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora po licenci MAN B&W vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora, a pokreće ga motor od 7500 kW kod 110 okr/min, što mu omogućuje brzinu od 15 čvorova.

Primjenom novih propisa došlo je do promjene izvedbe glavnog motora, a također je izmijenjen dizajn propelera čime je ostvarena manja potrošnja goriva i manja razina zagađenja. Brod je također posebno ojačan za prijevoz željeznih poluproizvoda.

Osobna karta: m/b "Solin"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit


* Solin.jpg (30.09 KB, 600x450 - viewed 198 times.)

* Solin 2.jpg (46.32 KB, 600x450 - viewed 149 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #71 on: July 14, 2012, 12:15:52 pm »

Neizvjesna budućnost.

Prvi put u povijesti navozi splitskog škvera potpuno prazni

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nikada od kada postoji suvremena brodogradnja u Splitu navozi splitskog škvera nisu bili prazni. Od kada je 30. srpnja 1936. porinut prvi željezni brod na parni pogon, splitski škver nikada nije ostao bez posla.

Zadnjih 70-ak godina Brodosplit je isporučio preko 350 brodova ukupne nosivosti preko 10 milijuna tona, a danas je njegova budućnost neizvjesna.

  SD


Foto: Jakov Prkić / CROPIX


* ImageHandler.ashx.jpg (39.08 KB, 680x357 - viewed 137 times.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #72 on: July 14, 2012, 12:21:18 pm »

Neizvjesna budućnost.

Prvi put u povijesti navozi splitskog škvera potpuno prazni

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nikada od kada postoji suvremena brodogradnja u Splitu navozi splitskog škvera nisu bili prazni. Od kada je 30. srpnja 1936. porinut prvi željezni brod na parni pogon, splitski škver nikada nije ostao bez posla.

Zadnjih 70-ak godina Brodosplit je isporučio preko 350 brodova ukupne nosivosti preko 10 milijuna tona, a danas je njegova budućnost neizvjesna.

  SD

Foto: Jakov Prkić / CROPIX
Plači voljena zemljo.... :'( :'( :'(  
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #73 on: July 14, 2012, 12:51:11 pm »

Ništa tu čudno nije. Ovako organizirano brodogradilište bi se u svakoj normalnoj zemlji ugasilo. Svaki isporučeni brod stvara gubitak koji pokrivaju porezni obveznici. Kako se onda ugovaraju novogradnje? Nije problem napraviti brod već isporučiti bez gubitaka i u roku. Jednom su im krivi dolari, drugi put Kinezi i Koreanci pa onda korupcija i uvozni materijal. Tu je Brodosplit izvoza Hrvatsku nemilo a sad plače kad je igra pročitana.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #74 on: July 20, 2012, 02:45:59 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

10.07.2012.

Primopredaja Novogradnje 470

Novogradnja 470, bulk carrier koji je izgrađen za domaću brodarsku tvrtku Jadroplov, danas je u Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o. službeno predan naručiteljima.

U ime vlasnika, primopredajnu dokumentaciju potpisao je Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova d.d., a u ime Brodosplita Neven Jug, direktor Sektora projektiranja i komercijale.

Bulk carrier koji nosi ime m/b „Solin“ dimenzijama je istovjetan m/b ''Svetom Dujmu'' isporučenom Jadroplovu 2010. godine, kojemu je ugledni australski časopis 'Baird Maritime: Ships & Shipping' dodijelio nagradu bulk carriera godine i uvrstio ga na listu Top 20 brodova 2011. godine.

O Novogradnji 470

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Duljina broda je 189,90 m, širina 32,24 m, a visina 17,10 m. Nosivost mu je 51.545 tona. Glavni stroj je težak 211 tona, izrađen je u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora po licenci MAN B&W vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora. Snaga motora od 7500 kW kod 110 okr/min brodu omogućuje razvijanje brzine od 15 čvorova.

Primjenom novih propisa došlo je do promjene izvedbe glavnog motora, a također je izmijenjen dizajn propelera čime je ostvarena manja potrošnja goriva i manja razina zagađenja. Brod je također posebno ojačan za prijevoz željeznih poluproizvoda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit


* 1_SOLIN.JPG (41.33 KB, 600x450 - viewed 134 times.)

* GM-Nov.470.jpg (36.39 KB, 360x480 - viewed 134 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.088 seconds with 24 queries.