PALUBA
July 18, 2024, 08:56:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 409147 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #120 on: February 20, 2013, 04:57:20 pm »

Slušam na radiju da je EK odobrila ovaj ugovor, znači ide privatizacija. A šta će donjeti .... ?

poz.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #121 on: February 21, 2013, 09:26:36 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

ZELENO SVJETLO ZA PRIVATIZACIJU

Europska komisija odobrila prodaju splitskog škvera samoborskom DIV-u


Europska komisija odobrila je izmjenu plana restrukturiranja i ugovora o privatizaciji Brodosplita. Izmjena se odnosi na skromno povećanje ukupnog iznosa potpore za restrukturiranje Brodosplita, te na dodatne kompenzacijske mjere, priopćila je Europska komisija.

Hrvatska se obvezala da će potpisati privatizacijski ugovor do 28. veljače. Tako bi se proces privatizacije Brodosplita mogao dovršiti do 1. srpnja kada Hrvatska ulazi u EU.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia je rekao:

„Sretan sam što smo našli zadovoljavajuće rješenje za restrukturiranje brodogradilišta Brodosplit. To znači da privatizacija sada može krenuti naprijed u skladu s obvezama Hrvatske iz Akta o pristupanju. Provedba plana restrukturiranja trebala bi omogućiti novim vlasnicima Brodosplita i njegovim radnicima da krenu naprijed i grade novu budućnost za ovo brodogradilište.“

U skladu sa smjernicama EU-a o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje tvrtki, bilo kakvo restrukturiranje mora biti popraćeno kompenzacijskim mjerama kako bi se nadoknadio utjecaj potpore na tržišno natjecanje.

Europska komisija prihvatila je prijedlog Hrvatske da se za ovo brodogradilište dodatno smanji godišnje gornje ograničenje proizvodnje.

Europska komisija smatra da su ove dodatne kompenzacijske mjere dovoljne s obzirom na relativno skroman rast iznosa potpore za restrukturiranje koji se tražio za brodogradilište.

Vlastiti doprinos restrukturiranju kupca Brodosplita je stvaran, te bez državnih potpora i dalje predstavlja 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja, ističe Europska komisija.

Autor : G. Kotur
Izvor : SD

Još da nadodam kako je budući vlasnik izjavio kako je 1500 radnika višak no možda i ne dobiju svi otkaze ako budu spremni na prekvalifikacije , a EU uvjetuje rušenje jednog od četiri navoza

« Last Edit: February 26, 2013, 08:19:14 pm by leut » Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #122 on: February 24, 2013, 11:07:14 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

ŠKARE IZ BRUXELLESA

Škver mora uništiti treći navoz i smanjiti proizvodnju

Nakon što krajem ovog mjeseca samoborska tvrtka DIV preuzme vlasništvo nad „Brodosplitom“, među prvim potezima bit će i uništavanje trećeg navoza, te smanjenje proizvodnih kapaciteta na preostalim navozima.
Bruxelles zahtijeva beskompromisno poštovanje protokola II. koji propisuje uništavanje proizvodnih instalacija kao kompenzacijsku mjeru. Osim toga, cjelokupan program restrukturiranja utemeljen je na preostala dva navoza.

Rušenje do veljače 2114.

Treći navoz mora biti uništen u razdoblju od godinu dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Dakle, do veljače 2014. Taj navoz inače koristi “Brodogradilište specijalnih objekata”. Proteklih godina na njemu su građeni trajekti za “Jadroliniju”, te manji tankeri poput novogradnji 452 i 453 za grčkog brodovlasnika. Zanimljivo je da su prije nekoliko godina tadašnji čelnik škverskog Odjela revizije i interne kontrole Zdravko Russo i projektant Tomo Sinovčić održali prezentaciju koncepta restrukturiranja “Grupe Brodosplit” za članove Uprave.

Tada je rečeno kako je za ekonomsku održivost škvera prijeko potreban treći navoz i godišnja isporuka od osam brodova. Nedugo nakon toga, Odjel revizije je ukinut, a “Brodosplit” je postao jedino domaće brodogradilište koje nema Odjel za reviziju.

Dopuštenoo 132.078 bruto tona

U roku godinu dana novi će vlasnik biti u obvezi smanjiti i proizvodne kapacitete „Brodosplita“, jer su bruxelleski birokrati škversku proizvodnju ograničili na na 132.078 kompenziranih bruto tona. Sukladno ograničenjima cGT-a (faktor kompenzacije za uspoređivanje brodova različitih namjena, op.a.), “Brodosplit” godišnje smije graditi, ilustracije radi, najviše do 5 “product oil tankera”, svaki po 23 tisuće tona cGT-a, poput onih građenih za švedsku “Stenu” i “Marinvest”. Ili, primjer drugi: ako škverane krene izgradnja “heavy liftera”, direktive iz Bruxellesa dopustit će izgradnju najviše do šest godišnje, svaki po 18 tisuća cGT-a.

Neki su brodograđevni stručnjaci, pak, mišljenja kako se Hrvatska pretpristupnim sporazumom s EU-om odrekla gospodarskog dijela vanjske politike kojom je mogla svoja brodogradilišta, posebno “Brodosplit”, povezati s Rusijom, Indijom, pa čak i Kinom koja, primjerice, neće razvijati specijaliziranu brodogradnju za proizvodnju “heavy liftera” kakve će graditi “Brodosplit”, ili čak jaružala po kojima prednjači “Uljanik”.

I poslovne tajne ulaze u izvješća za EK

Pokaže li se da Hrvatska ne poštuje bilo koju obvezu ili uvjet iz Zajedničkog stajališta Europske unije, EK će naložiti povrat svih potpora za sanaciju i restrukturiranje dodijeljenih nakon 1. ožujka 2006., uvećanih za iznos složenih kamata. Vlada će morati Bruxellesu dostavljati izvješća o provedbi plana restrukturiranja „Brodosplita“. Ne samo to, i budući vlasnik dužan je Bruxellesu davati sve podatke, uključujući i one koji se smatraju poslovnom tajnom.

Privatizacija krenula 2009.


Nakon Poljske i Njemačke, Hrvatska se pridružila europskim rekordima u duljini trajanja privatizacije brodogradnje. Privatizacijski proces poljskih brodogradilišta Gdynia i Szczecin trajao je 10 godina. Drugo mjesto po duljini privatizacije pripada njemačkom brodogradilištu „Rostock-Warnemunde“ koje se privatiziralo šest godina. Natječaj za prvi krug privatizacije “Brodosplita”, kao i ostalih domaćih brodogradilišta, podsjetimo, objavljen je 1. kolovoza 2009. godine. Kako zainteresiranih kupaca nije bilo, 15. veljače 2010. Vlada je objavila drugi krug u kojem su zaprimljene valjane ponude za “3.maj”, “Brodotrogir”, te za “Brodosplit” koju je dala tvrtka DIV.


Nova tvrtka ‘DIV brodogradnja’

Posebne novosti iz kupoprodajnog ugovora je da kupac nije DIV, nego novoosnovana tvrtka „DIV brodogradnja“, tvrtka kći unutar grupacije DIV, s temeljnim kapitalom od samo 20 tisuća kuna. No, DIV je kupoprodajnim ugovorom vezan kao solidarni jamac spomenute tvrtke. Kako je proces prodaje nadišao okvire natječaja definiranog 2010. godine, Vlada RH je natječaj poništila, te „Brodosplit“ kupcima iz Samobora, zapravo, prepustila izravnom pogodbom.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

Blagostanje Europske unije se polako osjeća...

« Last Edit: February 26, 2013, 08:17:09 pm by leut » Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #123 on: February 25, 2013, 10:43:18 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

MINISTAR NAVRATIO U SPLITSKO BRODOGRADILIŠTE

Vrdoljak u Brodosplitu: Škver je dobio šansu

U sklopu Vladinog tzv. 'road showa', zaduženog za širenje optimizma u pokušaju da se premosti ponor između političke retorike i turobne gospodarske stvarnosti, ministar Ivan Vrdoljak je tako navratio u splitsko brodogradilište.

Tamo se zadržao jedan sat u razgovorima sa upravom i sindikalistima, a uoči potpisivanja kuporodajnog ugovora u četrvtak s kojim samoborski DIV postaje vlasnikom "Brodosplita".

Nakon toga obratio se medijima, a pitanja novinara bila su žestoka.

- Kako višak od 1600  škverana i kupca bez novih ugovora možete nazvati uspješnom privatizacijom - bilo je jedno od pitanja.

- Mogu, jer je alternativa stečaj i rampa na ulaz od brodogradilišta. Škverom se loše upravljalo, milijarde su u njega potrošene, prethodna Vlada po prošlom natječaju nije ništa radila... Uz to nastupilo je i teško stanje na tržištu.... Pored svega toga, uključujući i rigorozne zahtjeve Europske komisije priveli smo privatizaciju kraju. Škver je dobio šansu - kazat će ministar.

Novinare je zanimalo kako je moguće da se "Brodosplit" prodaje kupcu (Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a, op.a.) koji ima, kako je rečeno, nekoliko kaznenih prijava, među njima i zbog utaje poreza.

- Svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno. DIV je jedini kupac koji se javio na natječaj. Da se nije javio imali bi smo stečaj 1. srpnja. Budimo optimisti... - kazao je ministar.
Ozren Matijašević, čelnik HUS-a i izrazio je vjeru kako će budući vlasnik prihvatiti sindikalne zahtjeve koje bi valjalo staviti u socijalni sporazum.

- Tražimo 6,400 kuna otpremine po godini staža. Poštivanje postojećeg kolektivnog ugovora u "Brodosplitu" dok se ne ispregovara novi. Tražimo da se budući vlasnik ne miješa u  izbor radnika za njihovog rpedstavnika u Nadzornom odboru. Tražimo i otkup 25 posto dionica po povoljnim uvjetima ili čak da radnicima te dionice investitor poklonu - kazao je Matijašević.

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske izrazio je "žaljenje što kupac nije nazočio sastanku".

- Zadovoljan sam kuporpodajnim ugovorom, ali ne i kupcem - kratko će Zvonko Šegvić, predsjednik "Brodosplitovog" Nezavisnog sindikata.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

« Last Edit: February 26, 2013, 08:14:58 pm by leut » Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #124 on: February 26, 2013, 06:52:56 am »

Umjesto vijenca na grob splitskog skvera, a nazalost i mnogih Splicana koji ce patiti i stradati
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* debeljak.jpg (66.74 KB, 1250x834 - viewed 174 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #125 on: February 26, 2013, 02:16:08 pm »

Tko ne bi volio posjedovati 560 000 kvadrata zemljišta direkt uz more i to u Splitu ,cvitu Mediterana, idealno mjesto za elitni turizam,hotele,marinu,kazina,o mutnim poslovima da i ne govorim...
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* škver.JPG (92.99 KB, 693x485 - viewed 170 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #126 on: February 26, 2013, 02:36:23 pm »

Točno tako. Brodogradilište može biti i u Dugopolju. Mala dica znaju postaviti navoz uz more. Ministar će ga staviti u Vrliku.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #127 on: February 26, 2013, 03:02:35 pm »

Bolje na Dinaru - lakse se spusta.....
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #128 on: February 26, 2013, 03:12:24 pm »

Koliko sam ja shvatio predmet prodaje nije zemljište. Zemljište je javno pomorsko dobro i na njega Brodosplit ima koncesiju. Objekti na tom zemljištu također pripadaju državi. Nekakvim izmjenama o koncesijama nedavno je donešena odluka da pod koncesijsku obvezu ne spadaju neke pokretne stvari kao što su dizalice na šinama i sl. ali stvarno nemam volje to sada tražiti. Naravno sve se može promjeniti pa i zakoni i koncesije ali ovaj kupac je proceduru kupovine prošao kod dvije različite Vlade RH.
Iskreno rečeno, nije mi samo jasno što je čovjeku trebalo da uopće kupuje Škver. Trebao je pustiti da 01.07. ode u stečaj a time i svi radnici na Zavod za zapošljavanje pa se ne bi sprdali sa njegovom slikom kao osmrtnicom za Škver.
U Škveru (BSO) dosta sam boravio tijekom 80-tih godina i uopće me ne čudi što je sve to ovako završilo. Već se tih godina govorilo kako se gubi na svakom brodu što mi je zapravo bilo nevjerojatno. Eto, na žalost došlo je dokle je došlo. Budućem vlasniku želim svu sreću i bio bi presretan kada bi tamo ubuduće bilo posla barem za 1500 ljudi.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #129 on: February 26, 2013, 03:18:00 pm »

Da je sudbina ovoga skvera zapecacena - nema puno dileme; a taj se covjek eto nasao u svojstvu Funeral Directora po Wikipedii

U prijevodu - Grobara.

A za splitski skver u ponudi je ona plava posuda na dnu desno, sa sidrom.  Sad
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ali, pomagaca u kopanju rake je bilo povise. I od nemilih pljackanja u dolarskim milijunima, slabe organizacije rada, slabog rada.

Zadnju brokvu zabija ""Veli Joze"", a jucer su se na TV slikali oni koji si mu to brokvu i cekic dali.

Za razliku od ovoga, "Uljanik" je i nekada a i sada u dobrom polozaju.  To daje neku nadu.......


* Urn_shop.jpg (231.67 KB, 1460x1394 - viewed 158 times.)
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #130 on: February 26, 2013, 03:59:16 pm »

Dobro se sječam godine 85. ili 86. tadašnji direktor Specijalne, Mile Vukman prihvatio je da se u Specijalnoj napravi za potrebe splitske Čistoće nekoliko kontejnera za otpad (oni veliki otvoreni koji su se vozili na TAM kamionima). Bože moj, koje je to ismijavanje i podrugivanje u Specijalnoj bilo!! Radnici su bili uvrijeđeni i poniženi jer oni nisu za to da rade kontejnere za smeće. Sjećam se dobro kao danas kada je Mile Vukman na jednom proizvodnom sastanku rekao kako ga nije briga što se o tome govori nego da treba prihvačati sve poslove koji se mogu odraditi jer da će doći vrijeme kada ćemo biti sretni da imamo bilo kakav posao. Nije Mile prorok, samo je vidio malo dalje od nosa. To vrijeme je ubrzo došlo, dosta prije od ovog sadašnjeg samo su se svi pravili mutavi a sada je krajnje vrijeme i nema se drugamo.
Što se tiće Uljanika, kao što bi rekao onaj glumac (?) u onom filmu (?) "Ne cveta cveće ni u naše preduzeće".
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #131 on: February 26, 2013, 04:06:56 pm »

Koja je to gospodarska politika bila u svaku valu smistiti jedno brodogradilište? Od kartuna do čelika. Više manje sva su od osnutka bila u gubitku.
Logged
firedrake19
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 216


« Reply #132 on: February 26, 2013, 08:12:43 pm »

Koja je to gospodarska politika bila u svaku valu smistiti jedno brodogradilište? Od kartuna do čelika. Više manje sva su od osnutka bila u gubitku.

Pa sva su ionako bila tu, u ovom ili onom obliku. Jedino su od 45.-90. malo narasla. S druge strane ko je vidio da škver za vrijeme Jugoslavije ode u stečaj i ako je bio u gubitku. Koliko mi je poznato, prva firma koja je otišla u pravi stečaj u Splitu je bila pokojna Tehnogradnja, a to je bilo 87. Prije toga su se gubitaši spašavali spajanjem sa drugim firmama, kreditima itd.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #133 on: February 26, 2013, 08:18:10 pm »


Rušenje do veljače 2114.Dobro je, ima vrimena...
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #134 on: February 26, 2013, 08:29:58 pm »

Koja je to gospodarska politika bila u svaku valu smistiti jedno brodogradilište? Od kartuna do čelika. Više manje sva su od osnutka bila u gubitku.

Pa sva su ionako bila tu, u ovom ili onom obliku. Jedino su od 45.-90. malo narasla. S druge strane ko je vidio da škver za vrijeme Jugoslavije ode u stečaj i ako je bio u gubitku. Koliko mi je poznato, prva firma koja je otišla u pravi stečaj u Splitu je bila pokojna Tehnogradnja, a to je bilo 87. Prije toga su se gubitaši spašavali spajanjem sa drugim firmama, kreditima itd.
Stečajevi bi se moglo nabrojiti na prste jedne ruke. Štrajkova je bilo. Počeli su u Sloveniji 59. u nekom rudniku onda su se šezdesetih namnožili. Mi smo rađe čitali Kekeca i Plavi vjesnik i o tim stvarima nismo vodili računa. Na šibenskom području dva brodogradilišta u drvu su bila u kolapsu. Brodoservis i Ivo Vodopija Srećko. Spašavana su pripajanjem i dotiranjem sredstava od Slobodne Plovidbe. Brodoservisa  odavno nema a brodogradilište u Betini još radi. Brodogradilišta ima i previše. Posla premalo. Posao je postao pas i utekao tko zna gdje.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.