PALUBA
July 17, 2024, 12:24:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 408876 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #240 on: January 11, 2014, 06:08:43 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Škver kupija kruzer! ‘Monet’ će urediti i tržištu nuditi nove slične krstaše
 
Brodosplit” je kupio putnički kruzer “Monet”, dobro znanog gosta svih jadranskih luka! Vijest je to koja je odjeknula u pomorskim krugovima. Riječ je o elegantnom, 68 metara dugom krstašu koji je od 1997. godine plovio na kružnim putovanjima po Jadranu, te je redovito uplovljavao u Split sve do 2009. godine, otkad se, zbog financijskih poteškoća bivših vlasnika, nalazi na vezu u Vranjicu. Splitsko brodogradilište kupilo je brod od jedne ugledne banke, u čijem vlasništvu se brod našao. U ovom poslu, koji najavljuje ozbiljan ulazak “Brodosplita” u kruzing-turizam, aktivno je sudjelovao Vlado Brničević, ugledni hrvatski pomorski konzultant i savjetnik iz Rijeke.

Buduća flota
– Želja je aktivirati tvrtku “Brodosplit-plovidba” angažmanom “Moneta” i drugih jahti koje će se početi graditi u splitskom škveru. “Monet” je kupljen kao dio buduće flote “Brodosplit-plovidbe”. Međutim, osnovni razlog kupnje jest uvježbavanje škverskih radnika u vrhunskom uređenju interijera broda, jer će iskustvo i znanje koje steknu na obnovi toga broda primijeniti na svim budućim jahtama ili kruzerima koji će se graditi u splitskom brodogradilištu.

Brod je u vrlo dobrom stanju, posebno kada je u pitanju lim broda koji je veće debljine i čvrstoće s obzirom da je brod svojedobno građen po vojnim standardima bivšega Sovjetskog Saveza. Već idućeg tjedna brod će iz Vranjica biti prebačen u “Brodosplit”, te odmah počinje remont – najavljuje konzultant Brničević.

Kako kaže naš sugovornik, obnovljeni “Monet” će prvih dana ljeta ugostiti prve putnike u svojim luksuznim salonima i kabinama.

– Već sada se vode pregovori o dolasku prvih gostiju za ovogodišnju sezonu, a, kako stvari stoje, problema s bukingom neće biti. “Monet” je vrlo popularan među starijim Amerikancima, klasom dobre platežne moći, koji stalno pitaju “gdje je onaj mali dobri brod”. Do 2009. godine plovio je od Venecije do Dubrovnika i natrag. Radio je punih deset mjeseci tijekom godine. Kupnja “Moneta” je, zapravo, povratak naših brodara u tzv. srednju klasu kruzinga – ocjenjuje Brničević.

Kako kaže ovaj pomorski stručnjak i konzultant, cijena “Moneta” za sada je poslovna tajna.

Bugari i Sovjeti
Brod je izgrađen 1970. godine kao novogradnja 203 u brodogradilištu “Georgi Dimitrov” u bugarskoj Varni, pod imenom “Yushar”. Bio je to sovjetski putničko-teretni brod koji je u Sjevernom moru, iz Arhangelska, plovio prema lukama Solovki i Umba sve do 1997. godine. Tada je u bivšem vranjičkom “Brodoremontu” kompletno preuređen u brod za kružna putovanja. Dug je 68 metara, ima 1480 bruto tona, te u svojih 30 kabina može prihvatiti 60 putnika, o kojima brigu vodi 29 članova posade. U Vranjicu je dobio i nove glavne pogonske strojeve “Caterpillar” ukupne snage 1000 kilovata, koji mu omogućavaju brzinu od 13 čvorova.

Godinu dana plovio je pod imenom “Stella Dalmatiae”, no ubrzo dobiva svoje današnje ime “Monet”, pod kojim je dugo i uspješno obavljao svoja redovna kružna putovanja. Brod je dugo godina bio u vlasništvu “Elegant Cruisesa”, brodarske tvrtke iz Port Washingtona iz SAD-a, a čiji je vlasnik bio Dubrovčanin, kapetan Mato Stanović.

Denis Krnić


* ImageHandlerCA0S0MHK.jpg (38.32 KB, 680x355 - viewed 152 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #241 on: January 11, 2014, 09:34:56 am »

01.12.2013.

UGOVOR OD 100 MILIJUNA EURA
Kraljevi lučkih dizalica: škverani i Nijemci osvajaju Mediteran


Kako je uopće došlo do toga da „Brodosplit“ sklopi ugovor s euoprskim i globalnim divom u proizvodnji lučkih dizalica kao što je njemački „Kranunion“?
Podsjetimo, sredinom studenog odjeknula je vijest o dugoročnom ugovoru između splitskoga brodogradilišta i najvećeg europskog proizvođača dizalica iz Leipziga koji postoji više od 100 godina. Posao je sklopljen na pet godina, a kako nam pojašnjava Eduard Jalžabetić, direktor vanbrodograđevne prodaje u „Brodosplitu“, sam ugovor težak je ravno 100 milijuna eura, uz 400 do 500 novih radnih mjesta.

-„Kranuinon“ cilja na strateški izlazak na Mediteran, te sklapnje poslova u zemljama kao što su Libija, Maroko, Tunis, Turska i još mnoge druge na Sredozemlju. Predstavnici „Kranunona“ obišli su hrvatska brodogradilišta, te tvornicu „Đuru Đaković“. Intenzivni pregovori koje smo vodili od kraja srpnja rezultirali su ugovorom o suradnji.

Odličan geografski položaj

Ono što je kod njemačkih partnera presudilo jest geografski položaj splitskoga brodogradilišta, njegova infrastukruta od luke, prostornih kapaciteta do blizine željeznice i suvremene autoceste. Ono što je u svijetu atutomobila Mercedes ili Porsche, to je „Kranunion“ u svijetu dizalica. Odrađivat ćemo poslove koje dobijemo od „Kranuniona“, ali imamo pravo i samostalno ugovarati poslove - pojašnjava nam direktor Jalžabetić, koji se upravo vratio iz Prištine gdje se planira izgradnja termoelektrane, kao i nabava novih dizalica.

Tko zna, možda i taj posao Splićani dobiju?

Splićani dogovorili posao s Francuzima

Suradnjom s „Kranuinonom“ splitski škver dobiva strateški važnog partnera s globalne scene koji će za izgradnju dizalica dati kompletnu tehničku dokumentaciju i, ono najvažnije, „know-how“. Čini se da bi sa partnerima iz Njemačke splitski škverani mogli postati kraljevi lučkih dizalica Mediterana i Jadrana.

- Upravo smo prije deset dana potpisali ugovor vrijedan pola milijuna eura s jednim francuskim brodogradilištem o izgradnji portalno-okretne dizalice s jednom granom. U tijeku je nabava materijala i opreme. Realne su šanse da dobijemo još nekoliko narudžbi iz Francuske.

U utrci za luku Ploče

Sada se natječemo za posao izgradnje dizalica za terminal rasutih tereta u luci Ploče, te za kontejnerski terminal u luci Rijeka. Nadalje, ozbiljno ciljamo na tehnološku obnovu škverova i luka na cijelom Jadranu, među njima i luke Drač u Albaniji. Ciljamo na obnovu luka na Savi i Dunavu, među njima i luke u Srbiji gdje možemo aposlutno konkurirati - kaže nam direktor Jalžabetić, diplomirani inženjer strojarstva koji ima 25 godina iskustva rada na projektima lučkih dizalica.

Nema krize za ‘Kranunion’

„Kranunion“ za globalnu krizu ne mari previše. Samo u 2012. godini ovaj uspješni njemački koncern imao je oko 150 milijuna eura prihoda. U ovoj godini isporučivali su dizalice po svijelom svijetu: od SAD-a, Čilea, Rusije, Baltika, pa do Azerbajdžana gdje su prošli mjesec dopremili dvije velike lučke dizalice za državno brodogradilište u Bakuu koje se ubrzano modernizira. Nema sumnje, „Brodosplit“ je u poslu s „Kranunionom“ zakoračio na Mediteran, ali i u 21. stoljeće.


Brza isporuka

Zahvaljujući luci koju imamo, nakon što dizalicu izgradimo možemo je odmah s obale ukrcati na brod i poslati je naručitelju bilo gdje u svijetu. Dakako, planiramo izgradnju okretnih dizalica za svoje potrebe, a koje bismo postavili na zapadnom platou brodogradilišta (među škveranima poznatiji pod nazivom horizontalni ležaj, op.a.). Isto tako planiramo i zamijeniti zastarjele dizalice za izgradnju brodova na navozima - kaže Eduard Jalžabetić, direktor „Brodosplitova“ odjela prodaje.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

27.12.2013.

NOVE BROJKE
Uprava Brodosplita: 13 radnika će dobiti otkaz; Šegvić: Grozno da se otkazi najavljuju u vrijeme blagdana


NAJNOVIJE

Više nema dileme oko 'listopadskih prosvjeda' u „Brodosplitu“ i upada dijela radnika u upravnu zgradu; od 254 radnika koja su se tada našli pod suspenzijom još samo za njih 16 vrijede suspenzivne mjere koje uključuju i zabranu ulaska u brodogradilište. Podsjetimo, 16. listopada dio radnika škvera prosvjedovao je zbog jednodnevnog kašnjenja plaće, a kulminacija događanja bio je upad u upravnu zgradu.

Većina suspendiranih uredno su radili protekli protekla dva mejseca, dok će im se sada, po okončanju disciplinskog postupka, izreći upozorenje pred otkaz. Kako pouzdano doznajemo, 13 radnika će dobiti otkaz. No, među tih 13 radnika nisu i tri sindikalista za koje tek treba donijeti odluku. Od tih 13 radnika dio ih ima ugovore na određeno koji ističu 1. siječnja, pa im se ugovori ejdnostavno neće produžiti.

Među onima koji suspenziju provode kod kuće jesu i predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić, njegov potpredsjednik Pave Matošić, te povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić.

-Ne želim prejudicirati sudbinu sindikalista dok se ne okonča disciplinski postupak, jer su oni pravno zaštićena kategorija u odnosu na druge radnike škvera. Prije bilo kakve odluke, što se sindikalaca tiče, moramo se dobro pravno zašititi i argumentirati moguću odluku-kaže nam Darko Pappo, član uprave „Brodosplita“.

-Činjenica je da sindikalisti, sada peru ruke od organizacije prosvjeda i nasilnog upada u upravnu zgradu. Razlozi suspenzija i otkaza koji slijede jesu isljučivo nezakoniti prosvjed i nasilni upad u upravnu zgradu, strah kojeg su prošili, a nije ne zanemariva ni činjenica što smo tog dana izgubili posao izgradnje barži za njemačkog naručitelja. Tko će nam nadokantiti financijsku štetu? Sindikati? „Brodosplit“ kao privatna trvtka sebi ne smije dozvoliti takve stvari ili nas jednostavno neće biti, ni radnih mjesta, ni škvera. Pojedinci se nisu našli u disciplinskom postupku, jer su sindikalisti, nego kao zaposlenici „Brodosplita“ koji imaju svoja prava i obveze iz radnog odnosa. Nismo prema radnicima iz prosvjeda išli sa drastičnim mjerama poput izvanrednog otkaza-kaže nam Pappo, član uprave splitskog brodogradilišta.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević najavio je da će radnici Brodosplita koji dobiju otkaz zatražiti sudsku zaštitu.

„Otkazi radnicima u Brodosplitu su nezakoniti te će pravni stručnjaci HURS-a pružiti pomoć tim radnicima u zaštiti njihovih prava na sudu“, istaknuo je Matijašević.

Podsjetio je da je nakon prosvjeda radnika u Brodosplitu u listopadu ove godine bila angažirana i inspekcija.

„Dobio sam nalaz inspekcije koja je utvrdila da su poslodavci u Brodosplitu pokrenuli disciplinski postupak protiv 254 radnika ali da taj disciplinski postupak nema uporište u zakonu“, pojasnio je Matijašević u izjavi za Hinu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić je istaknuo da su prava na prosvjede zajamčena međunarodnim dokumentima te ne vidi razloga da se zbog sudjelovanja u prosvjedima radnicima Brodosplita daju otkazi.

„Apsurdno je i grozno da se otkazi radnicima Brodosplita najavljuju u vrijeme božićnih blagdana“, poručio je Šegvić.

Po njegovom tumačenju zbivanja u Brodosplitu pokazuju da je u Hrvatskoj na djelu smrt sindikalnog pokreta.

JUČER

Nakon što su čelnici Hrvatske udruge sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske u proteklih nekoliko dana održali konferencije za novinare na kojima su prozivali Upravu “Brodosplita” zbog, kako je rečeno, “nezakonitih suspenzija dijela radnika”, iz splitskog škvera stiglo je javno očitovanje uz napomenu kako su tim istupima sindikalni lideri prekinuli dogovor o medijskoj šutnji u okviru Sporazuma potpisanog kod predsjednika Republike Ive Josipovića.

Od 250 suspendiranih radnika iz “listoapdskih prosvjeda” te upada u upravnu zgradu “Brodosplita”, svega 30 radnika, kako poručuju iz uprave, ima zabranu ulaska u škver.

- Kada su stručne službe obavile svoj posao oko utvrđivanja povrede radnog odnosa svih suspendiranih radnika, možemo reći kako će najveći broj suspendiranih zaposlenika dobiti samo upozorenje pred otkaz, dok će suspendirani radnici kojima je do sada bio zabranjen ulazak u škver dobiti otkaz ugovora o radu, uz mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa, ili im se neće produžiti ugovor o radu. Kada su sindikalni povjerenici u pitanju, uprava je zatražila dodatna izvješća od stručnih službi kako bi mogla donijeti kvalificiranu odluku, iako se i iz dosadašnjih dokaznih radnji može zaključiti kako je dio sindikalnih povjerenika drastično prekršio zakone i poticao na nelegalne radnje i nasilni ulazak u zgradu uprave-stoji, između ostalog, u javnom očitovanju “Brodosplitove” Uprave.

Što se, pak, tiče nadavnog sastanka u Uredu predsejdnika RH gdje su nazočili predstavnici “Brodosplita” I škverskih sindikata, tada sporazum potpisani na Pantovčaku, kako pojašnjavaju iz škverske Uprave, svodio na to da se sindikatima omogući brže i lakše naplaćivanje sindikalne članarine u novim društvima, a isti je od strane Uprave “Brodosplita” potpisan u duhu dobre volje.

-Naknadno se, službenim tumačenjem Ministarstva rada i Agencije za zaštitu osobnih podatak ispostavilo da uprava ne smije sindikatima davati određene informacije o radnicima, kao i da sindikati za ustezanje članarine od plaće moraju imati pismenu privolu svojih članova za takvo ustezanje-odgovaraju iz “Brodosplita” na sindikalne prozivke proteklih dana izrečene.

Iz uprave spltiskog brodogradilišta naglašavaju kako su od splitskog Područnog ureda Porezne uprave dobili službenu obavijest kako su 16. listopada, na dan isplate plaća, računi “Brodosplitovih” tvrtki bili blokirani zbog „sistemske greške“.

-Ostavljamo svakome da zaključi kako je došlo do te „slučajnosti“ - da se na dan isplate plaće „sistemskom greškom“ onemogući isplata mjesečnih primanja radnicima “Brodosplita, a da se nelegalni prosvjed i nasilni ulazak u zgradu uprave organizira u ranim jutarnjim satima istog dana, dok Porezna uprava još nije stigla ni uočiti, ni reagirati na tu „sistemsku grešku“-kažu u spltiskom škveru.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

28.12.2013.

SASTANAK 2. SIJEČNJA
Ministarstvo Debeljaku: Preispitajte odluku o otkazima suspendiranim radnicima


Povodom jučer najavljenih otkaza ugovora o radu pojedinim radnicima u Brodosplitu te moguće eskalacije napetosti između socijalnih partnera u toj tvrtki, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava poziva Upravu Brodosplita te sindikate koji okupljaju članstvo u toj tvrtki i s njom povezanim društvima da žurno uspostave konstruktivni socijalni dijalog u cilju normalizacije odnosa u Brodosplitu i s njim povezanim društvima, stoji u priopćenju Ministarstva kojega prenosimo u cijelosti:

- Rješavanje posljedica koje je gospodarska kriza ostavila na gospodarstvo i na tržište rada u Republici Hrvatskoj zahtjeva od svih nas da uložimo maksimalne napore usmjerene na očuvanje svakog radnog mjesta, a gospodarski rast moguće je postići samo u uvjetima socijalnog mira, kako na nacionalnoj razini, tako i na razini svakog pojedinog poslodavca.

Stoga, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava apelira na Upravu Brodosplita da u tom cilju preispita odluku o mogućim otkazima ugovora o radu i da, u suradnji sa sindikatima, uspostavi dijalog kako bi se stanje u Brodosplitu normaliziralo te kako bi se omogućilo radnicima da nastave raditi u zdravoj radnoj okolini lišenoj suvišnih napetosti i mogućeg nepotrebnog zastrašivanja od gubitka radnog mjesta.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ujedno poziva socijalne partnere u Brodosplitu na sastanak 02. siječnja 2014. godine na kojem bi dogovorili daljnje korake ka uspostavljanju socijalnog dijaloga bez kojega nije moguć rast i napredak gospodarstva, poručili su iz Ministarstva.

Izvor : SD

29.12.2013.

SOCIJALNI DIJALOG
Mrsić potvrdio: Šaljem poziv u Brodosplit za razgovor


Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je Media servisu da će sutra njegovo Ministarstvo poslati poziv socijalnim partnerima iz Brodosplita za razgovor o stanju u škveru.

- Ministarstvo će uputiti službeni poziv socijalnim partnerima iz Brodosplita, dakle sindikatima i poslodavcu da se odazovu na sastanak u Ministarstvu rada u četvrtak ili petak, prema tome kada budu bili spremni ili imali vremena doći, najavio je Mrsić.

Podsjetimo, Ministarstvo je pozvalo škver da preispita odluku o otkazima za 13 radnika koji su sudjelovali u listopadskim prosvjedima, na što su iz Uprave škvera odgovorili kako je riječ o populističkom potezu Ministarstva.

Izvor : SD

31.12.2013.

Uprava "Brodosplita" dolazi na sastanak kod Mrsića

Uprava "Brodosplita" prihvaća poziv ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za novi sastanak i postizanje socijalnog dijaloga između Uprave i suspendiranih škverskih sindikata. Sastanak bi se trebao održati u Ministarstvu rada do kraja tjedna.

Kako sada stvari stoje, u ime "Brodosplita" pojavio bi se član Uprave Darko Pappo, međutim, to još nije sigurno zbog već prije dogovorenih obveza. Očekuje se i dolazak suspendiranih sindikalista Zvonka Šegvića i Pave Matošića iz Nezavisnog sindikata, te Joška Franića iz škverskog Sindikata metalaca.

Još početkom studenoga, na sastanku čelnika splitskog brodogradilišta i sindikata u uredu predsjednika RH Ive Josipovića dogovoreno je da sindikati predlože novi kolektivni ugovor, te Upravi dostave potvrde o broju sindikalnog članstva i potpise članova za ustezanje članarina od plaće zaposlenih u novim "Brodosplitovim" društvima. No, to još nije napravljeno, pa se očekuje da će te obveze biti glavna tema razgovora u Ministarstvu rada.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

03.01.2014.

SASTANAK U ZAGREBU
Debeljak povukao suspenzije Šegvića i ostalih sindikalaca; Pappo: To je znak dobre volje


Četverosatni pregovori u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava između Uprave i sindikalista Brodosplita urodio je odlukom Uprave o povlačenju suspenzije sindikalnom povjereniku Zvonku Šegviću i još osmorici radnika Brodosplita.

Na ustupak Uprave, sindikati su odgovorili osudom prosvjeda koji su u brodogradilištu sami organizirali 16. i 17. listopada prošle godine.

- Zajednički osuđujemo incidente koji su se dogodili tijekom prosvjeda i smatramo da to nije dobar put za rješavanje problema u brodogradilištu – kazao je nakon sastanka i dogovora u Ministarstvu rada, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Član Uprave Brodosplita Darko Pappo ustvrdio je kako dogovor sa sindikatima predstavlja početak dobre ere u brodogradilištu.

- Povlačenje suspenzije znak je dobre volje uprave. Pokazali smo da možemo povući poteze za koje možda nije bilo izgledno da ćemo ih povući – komentirao je Pappo.

Otklonio je dvojbe oko 16 radnika Brodosplita kojima je potkraj godine istekao ugovor o radu, rekavši kako ostaje na snazi odluka Uprave da se s tim radnicima ne potpiše novi ugovor.
   
Povlačenje suspenzija sindikalistima Brodosplita jedna je od četiri točke zaključaka sa sastanka koje su potpisali vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, Zvonko Šegvić u ime Nezavisnog sindikata Brodosplita, Ivana Kuzmanić za Radnički sindikat Brodosplit, Joško Franić i Dragičević.

U ostalim točkama iskazuje se privrženost socijalnom dijalogu u Brodosplitu i restrukturiranju škvera te osuđuju prosvjedi od 16. i 17. listopada 2013.

U točci o povlačenju suspenzija navodi se kako Uprava zadržava pravo zamijeniti suspenzije opomenama pred otkaz ugovora o radu ako za to, navodi se u zaključcima, postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku.
   
Zvonko Šegvić najavio je kako se vraća na posao, a zajedno s njim, kazao je, još osam suspendiranih radnika. Za povratak još troje radnika pod suspenzijom, prema Šegvićem riječima, povest će se razgovori između sindikata i pravne službe škvera.

- Sindikati sigurno neće biti prepreka razvoju Brodosplita – poručio je Šegvić, najavljujući i rješenje za 1500 radnika koji su u Brodosplitu izgubili posao.

O tom rješenju, kaže, povesti će razgovore sa vlasnikom Brodosplita koji je nazočio sastanku u Ministarstvu rada. Debeljak, međutim, kao ni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije izašao pred novinare nakon sastanka.

Autor : V. Marjanović
Izvor : SD

04.01.2014.

ŠKVERSKA BITKA
Brodosplit: Povlače se suspenzije samo za sindikalne čelnike, ali ne i 13 radnika


Uprava Brodosplita oglasila se novim priopćenjem oko jučerašnjeg sastanka u Zagrebu i interpretacije dogovorenoga.

- Nakon sastanka između predstavnika uprave Brodosplita, triju sindikata Brodosplita i Ministarstva rada održanom u petak, 3. siječnja, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, neki sindikalni čelnici su u izjavama za medije ustvrdili kako je Zaključcima potpisanim na sastanku utvrđeno i da se, osim suspenzija sindikalnim čelnicima, povlače supenzije i za ostalih 13 radnika. Dužni smo ispraviti ove krive navode, jer u Zaključcima sa sastanka u točki 3. stoji:

„Uprava prihvaća povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3.1.2014. godine, te navedene odluke zamjeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ukoliko Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku“.

Ovom prilikom napominjemo kako su predstavnici sindikata i Ministarstva rada na sastanku bili izričito upoznati sa činjenicom da su suspenzije sa datumom 3. siječnja vrijedile još samo za trojicu sindikalnih čelnika, dok je osmorici od 13 radnika koji su bili pod suspenzijom istekao ugovor o radu

1. siječnja, četvorica radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme dobila su otkaz prije tog datuma, a jedan suspendirani radnik koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, sindikalni čelnici su znali da se odustajanje od suspenzije odnosi samo na tri sindikalna čelnika.

Zbog toga posebno želimo naglasiti kako je većina sindikalnih predstavnika korektno prenijela Zaključke sa sastanaka, te izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je postignut kvalitetan socijalni dijalog i dogovor. Međutim, izjave koje su neki sindikalni čelnici dali nakon sastanka, a koje govore suprotno potpisanim Zaključcima, predstavljaju grubu manipulaciju istinom i potpisanim Zaključcima – poručili su iz Brodosplita.

Izvor : SD

Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #242 on: January 21, 2014, 01:21:42 pm »

14.01.2014.

A KROZ BUŽE OD MADIRI...
Škver bi gradija dok! Na popravku ‘Kraljica’ i ‘Dalmatia’, Debeljak razmišlja o remontima...


Umjesto u “Jadranskom brodogradilištu“ u Bijeloj, na crnogorskoj obali, feribot “Regina della pace“, međunarodnog brodara “Blue line“, ove će godine manji dio remonta obaviti u “Brodosplitu“. Upravo ovih dana gotovo 140 metara dug brod nalazi se na vezu u škverskoj luci, u samoj blizini hale “Brodogradilišta specijalnih objekata“.

Nova orijentacija

Kako kažu upućeni, ovo je najveći brod koji je ikada bio u splitskom brodogradilištu na remontu. Prema ugovoru s “Blue lineom“, brod će biti do ožujka na vezu u splitskom škveru i u tom razdoblju obavit će se servisni radovi čišćenja, bojenja i razni drugi popravci. Tijekom ožujka očekuje se odlazak broda iz splitskog brodogradilišta prema Bijeloj na daljnji tijek radova.

Darko Pappo, član uprave “Brodosplita“, kazao nam je kako nova poslovna politika brodogradilišta predviđa orijentaciju i na tržište remonta brodova.

- Želimo maksimalno iskoristiti sve kapacitete “Brodosplita“, a to nije samo izgradnja novih brodova, nego i pružanje usluga održavanja i popravaka brodova koji već plove. Dakle, svakako želimo ući na tržište remonta brodova na kojemu možemo pružiti dio usluga.

Za sada ozbiljnije popravke na trupu brodova u remontu ne možemo obavljati jer nemamo suhi dok, koji, primjerice, ima škver u Bijeloj. Ako se pokaže potreba, a to ćemo vidjeti prema budućim upitima brodara, da u “Brodosplitu“ obavljamo remontne zahvate, imamo planove o izgradnji jednog suhog doka koji bismo iskoristili i za izgradnju novih brodova.

Kao što je poznato, plutajući dokovi znatno smanjuju vrijeme izgradnje broda te ih koriste sva suvremena europska i korejska brodogradilišta - kazao nam je Pappo, jedan od čelnika “Brodosplita“.
Tehnološka obnova

Od listopada prošle godine u “Brodosplitu“ se nalazi i manji “Blue lineov“ putnički brod “Dalmatia“ na kojemu se također obavljaju radovi.

Nekih prijašnjih godina u splitsko brodogradilište na remont su dolazili turistički hidrokrilici. Da se remont brodova isplati, potvrđuje i “Jadransko brodogradilište“ u Bijeloj, koje godišnje na remontu ima od 50 do 70 brodova, uglavnom teretnjaka i tankera, a sve više i luksuznih putničkih brodova ili jahti. Pružaju sve usluge remonta i rekonstrukcije brodova, no bez tehnološke obnove ovom čuvenom crnogorskom škveru prijeti pad poslova.

Osnovne mjere feribota “Regina della pace“

- 138 metara dužine
- 24 metra širine
- 1700 putnika
- 555 vozila
- 1979. godina izgradnje
- 2004. godina obnove

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

21.01.2014.

IZGUBILI BAZU
Šefovi sindikata u škveru morali navući trliše!


Suspendirani sindikalisti „Brodosplita“ Zvonko Šegvić i Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata, te Joško Franić iz Sindikata metalaca, nakon gotovo tri mjeseca izbivanja, vratili su se u brodogradilište. Podsjetimo, nakon sastanka Uprave splitskog brodogradilišta i sindikalista s ministrom rada Mirandom Mrsićem u Zagrebu početkom siječnja, dogovoreno je da se sindikalistima ukine zabrana ulaska koja im je izrečena nakon listopadskih prosvjeda radnika prošle godine.

No, za razliku od sindikalista, trinaestorica suspendiranih radnika iz prosvjeda više ne rade u škveru.
Nakon sastanku u Uredu predsjednika RH s početka studenog prošle godine, sindikati su na sebe preuzeli obvezu Upravi brodogradilišta dostaviti popis radnika koji su članovi sindikata, te dostaviti njihove potpise za ustezanje od plaće na ime sindikalne članarine. Međutim, popis još nisu dostavili, te će Šegvić, Matošić i Franić izgubiti status profesionalnih sindikalnih povjerenika. Informacija je to koja nam je potvrđena u Upravi „Brodosplita“.

- Prema odredbama kolektivnog ugovora koji se primjenjuje u samo nekim društvima u grupaciji „Brodosplit“, potrebno je najmanje 250 radnika učlanjenih u sindikat kako bi sindikalni povjerenici bili profesionalizirani, to jest, samo obavljali poslove vezane za sindikat, a ne i redovan rad u škveru. Kako trenutačno u društvima koja su obuhvaćena tim kolektivnim ugovorom nije ni zaposleno više od 250 radnika, sindikalni povjerenici koji već godinama primaju plaću od škvera za rad za potrebe sindikata ne mogu više zadržati to pravo. U skladu s odredbama kolektivnog ugovora smo stoga u postupku izmjene ugovora o radu sindikalnih čelnika kako bi se oni vratili na iste one poslove koje su radili prije nego su sa škverom potpisali ugovore o radu kojima im se jamči plaća samim time što su sindikalni povjerenici.

S obzirom na to da osnovni preduvjet za njihov profesionalni radni angažman u sindikatu na teret škvera nisu ispunjeni, očekujemo kako će do promjene ugovora o radu doći relativno brzo - najavljuju iz Uprave splitskog brodogradilišta.

Kako doznajemo, višegodišnji čelnik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić po zanimanju je brodomonter, njegov zamjenik Pavle Matošić školovao se za zavarivača, a povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić jedini ima akademsko obrazovanje te je diplomirani inženjer zaštite na radu. Nakon niza godina bavljenja sindikalnom politikom, škverski sindikalisti vraćaju se u trliše i na navoze, među radnike.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #243 on: January 21, 2014, 01:56:19 pm »

Ni to nije baš točno. Imaju određeni broj sati razmjerno prema broju članova odraditi za sindikat u radnom vremenu.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #244 on: February 14, 2014, 10:37:08 am »

27.01.2014.

PROIZVODNJA
Splitski škverani uputili generatore vrućeg plina


NOVIJE

Najveći na svijetu okomiti generatori vrućeg plina na ugljen (‘hot gas generators’ – HGG), s toplinskim kapacitetom za generiranje vrućeg plina od 53 MW, te s temperaturom iznad 900 stupnjeva celzijusovih, “Brodosplit” je u ponedjeljak isporučio naručitelju, austrijskoj grupaciji “Atec Greco”.

Generatori su u škverskoj luci ukrcani na teretni brod “Pancaldo”, te su zaplovili u pravcu daleke Novoj Kaledoniji, prema gradu Noumea. U “Brodosplitu” su izveli čeličnu konstrukciju u skladu s projektnim nacrtima naručitelja, antikorozivnu zaštitu, bojanje, oslonac za ljestve i okvir uključujući vijke, matice, podloške, brtve te sve ostale materijale za montažu.

RANIJE


U “Brodosplitovoj” predmontažnoj hali u tijeku je proizvodnja osam silosa namijenjenih cementarama zapremnina 50, 110 i 220 metara kubnih, te dva “hot-gas” generatora koji su već dobili svoje oblike i svojim dimenzijama privlače pažnju prolaznika.

Dva “hot-gas” generatora, odnosno spremnika za plin, prvi je „Brodosplitov“ posao za poznatu austrijsku tvrtku „Atec Greco“, te su na taj splitski škverani otvorili još jednu poslovnu suradnju u sektoru izvanbrodograđevne djelatnosti. Spomenuta austrijska grupacija jedna od vodećih svjetskih tvrtki u projektiranju sustava za proizvodnju cementa i učinkovitog korištenja plina, te ima urede u 40-ak zemalja svijeta.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

10.02.2014.

REGINA BIŽI IZ ŠKVERA
Zbog birokratsko-pravne zapetljancije Brodosplit ostao bez unosnog remonta


Zbog birokratsko-pravne zapetljancije između carine i brodara „Blue line“, „Brodosplit“ je ostao bez unosnog remonta velikog feribota! Tek što je splitsko brodogradilište remontom feribota „Regina dalla pace“, koja redovno povezuje Split i Anconu, uspio zakoračiti u unosnu nišu brodograđevnog tržišta, zbog administrativnih nesuglasica između brodara „Blue Line“ i Carinske uprave škverani su sada ostali bez velikog posla.

„Regina della pace“ tijekom današnjeg dana, nedjelja, napustit će splitski škver u pravcu Bijele gdje će remont broda sada obaviti konkurentska tvrtka, „Jadransko brodogradilište“. U splitskom brodogradilištu su nam potvrdili odlazak broda, te izrazili šok i nevjericu zbog situacije.
Bankovna garancija

Kako doznajemo, zbog nedavnog prebacivanja feribota u vlasništvu brodara „Blue Line“ iz Gradske luke u škversku luku na remont, zaiskrilo je između tog brodara s Malte i Carinske uprave, a zbog različitih tumačenja propisa. U Carini između ostalog, tvrde kako „Blue Line“ nije europska firma, te da su bili obvezni zbog dolaska u škver dati bankovnu garanciju za brod kroz postupak „privremenog uvoza“, a koji se odnosi na robu koja nije iz EU-a.

-Prvi put odlučimo remont broda obaviti u Splitu i odmah problemi s birokracijom. Zbog ponašanja carine prisiljeno smo remont broda ponovo dati škveru u Crnoj Gori, umjesto da radove na brodu obavimo u „Brodosplitu“- ogorčeno kaže Henry Jorgensen, direktor i suvlasnik kompanije.

-Brodarska kompanija „Blue Line Navigation Malta“, koja održava liniju Split-Ancona i operira brodom „Regina della pace“, malteška je kompanija, što znači da je je riječ o EU tvrtki. Termin „privremeni uvoz“ u operiranju brodom nikada do sada nije korišten, niti postoji dokument koji bi se odnosio na to, što znači da sve dalje, navedeno postupanju carine i vezano uz termin „privremenog uvoza“, ne vrijedi.
Same nebuloze

Nitko nam iz splitske carine ne može pojasniti i protumačiti prema kojem se to propisu „Blue Line“ nalazi u navodnom prekršaju, time što smo prebacili brod „Regina della pace“ na remont u splitski škver–priča nam Jorgensen, čelni čovjek „Blue Linea“, te nastavlja:

-Usmeno nam je rečeno da bi neka eventualna garancija trebala glasiti na iznos 25 posto vrijednosti broda, a riječ je o milijunima eura, a što je nebulozno! Carina je u više navrata, nakon što smo brod vezali u škver, obilazila brod i tražila od zapovjednika na uvid ugovore sa škverom o dogovorenim radovima. Traženo im je uredno pokazano, ali konstatno nešto traže, izmišljaju dodatne dokumente, dodatne troškove koje ne možemo i nećemo platiti. Doista ne mogu razumjeti čemu toliko maltretiranje za remont koji smo htjeli napraviti u splitskom škveru. Zato smo odlučili otići...- konstatira Danac Jorgensen.

I u „Brodosplitu“ se može čuti kako su prošli gotovo identične, kako kažu, „nejasne i nerazmljive carinske zahtjeve“.

Nakon što je „Blue Line“ odlučio remont svojih brodova povjeriti „Brodosplitu“, u crnogorskim novinama opširno se piše kako Split otima klijente Bijeloj. Škverani iz Bijele u panici su pozvali i premijera Milu Đukanovića da u sklopu privatizacije „Jadranskog brodogradilišta“ iz Bijele spriječi odlazak klijenata. U podgoričkim „Vijestima“ direktor „Jadranskog brodogradilišta“ Petar Tušup izjavljivao je kako se nada da klijent „Blue Line“ nije izgubljen. „Ni krivima ni dužnima“ Crnogorcima je opet, što se remonta „Regine dalla pace“ tiče, upala sjekira u med.

Je, sve smo razumili...

U Carinskoj upravi drže kako „Regina dalla pace“ nije plovilo EU-a.

-S obzirom na to da navedeno plovilo ima status robe koja nije roba Zajednice i da je za isto plovilo istekao rok završetka privremenog uvoza po carinskim propisima Zajednice spomenuto plovilo mora se ponovno izvesti izvan carinskog područja Zajednice ili se za isto mora odrediti carinski dopušteno postupanje ili uporaba-stoji u očitovanju iz Carinske uprave.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

10.02.2014.

ZA BRAZILSKI NAFTNI DIV
Brodosplit izgradio hidrauličke uređaje za rad na dubinama od tri kilometra; HURS: Šokirani smo što je propustom Carine škver izgubio posao


Za brazilski naftni div „Petroleo Brasileiro“, poznatiji kao „Petrobras“, „Brodosplit“ je izgradio posebne hidrauličke uređaje, daljinski upravljane, za obavljanje podvodnih radova na dubinama do čak tri kilometra.

U škverskoj hali strojne obrade u ponedjeljak je održano javno predstavljanje tri čelična stroja, svaki po 4,9 tona težine koji se stručnim žargonom zovu „podmorski podizači naftovoda“ ili „pipeline lifting tool“.

S dugim hidrauličnim nogama promjenjivog nagiba i kliještima za hvatanje cijevi, te raznim spojevima za cijevi i kabele, ovi uređaju, kako su neki primjetili, više podsjećaju na kakve strojeve iz svemirskog programa, negoli na nešto što ima veze sa morem i naftom.

Strojevi su u cijelosti rađeni prema ideji i nacrtima inženjera tvrtke „Lagena“ iz Sutivana čiji su zaposlenici niz godina radili na inozemnim naftnim platformama. Tvrtka „Lagena“ u vlasništvu je poznatog bračkog inovatora Roka Zuanića koji je prije nekoliko godina za „Petrobras“ izradio stoj za tokarenje cijevi na kilometar i pol dubine, prvi svoje vrste u svijetu podmorske ekspolatacije nafte.

-Strojevi odmah idu za Brazil. Prednosti su im višestruke. Male su težine, svega 4,9 tona, pa se mogu instalirati i na manjim brodovima. Imaju maksimalnu nosivost od 25 tona na pjeskovitom ili muljevitom dnu. Zbog nagibnih potpornih noga, prilagođava se nagibu dna. Također, strojevi se mogu rasklopiti, spremiti u kontejner i transportirati bilo gdje. Strojem se upravlja s površine i omogućuje radove na dubinama gdje ronioci ne mogu doprijeti.

Uređaji, dakle, služe za redovno održavanje cijevi, podupiranju cijevi, popravcima, te radovima na zaštiti od erozije-pojasnio nam je Zuanić. Uređaji se pokretani hidrauličkim agregatom ronilica koje ih nose do mjesta radova.

-„Petrobras“ je zainteresiran za još nekoliko ovakvih strojeva, tako da će biti posla-najavio je Zuanić istaknuviši kako je ukupna vrijednost strojeva za velike dubine oko pola milijuna eura.

Darko Pappo, član uprave “Brodosplita“ kaže kako je izrada ova tri stroja početak ulaska škvera u „off shore“ projekte.

-Na žalost, prijašnjih godina se u brodogardilištu nije davala pažnja sličnim projektima koji su važni i zbog referencija. Ovo je jedinstven projekt domaće pameti-kazao je Pappo.

Strojevi će u smješteni u brodske kontejnere otputovati, dakle, prema Brazilu, točnije prema bazenu Campos koji se nalazi oko 250 kilometara jugoistočno od brazilske obale. Campos je najproduktivnije ležište nafte u Brazilu. Bazen ima 40 naftnih polja, proizvodi više od 1,1 milijuna barela dnevno, što pokriva 60 posto brazilske proizvodnje.

HURS: Šokirani smo propustom Carine

Nakon što je zbog suprostavljenih tumačenja propisa carine i „Blue linea“ ovaj malteški brodar odlučio u znak protesta prekinuti remont svog feribota u „Brodoplitu“, te brod uputiti u Crnu Goru, javnim priopćenjem oglasio se Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

-Šokirani smo da je zbog propusta Carinske uprave došlo do prekida započetog posla u splitskom brodogradilištu. „Brodosplit“ tako ostaje bez ugovorenog posla, nakon što je feribot "Regine dalla pace" malteške brodarske kompanije "Blue Line" dopremljen u Split.

Uzrok suludoj situaciji je činjenica da su carinski djelatnici ustanovili da se radi o "privremenom uvozu" iako se radi o poslu između dva poduzeća sa sjedištem u Europskoj uniji. Nevjerojatno da iz carine nije upućeno nikakvo službeno objašnjenje upravi škvera, a pogotovo u situaciji kada je poslovnom subjektu nanesena značajna šteta-stoji, između ostalog, u priopćenju Matijaševića, čelnika HURS-a, istaknuvši kako se hrvatska država „svim silama upinje protjerati svakog ozbiljnijeg investitora i proslijediti poslove konkurentskim gospodarstvima iz susjedstva“.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #245 on: February 14, 2014, 10:41:30 am »

Ovako je to nekoć bilo......


* 20 08 31 - Copy.jpg (106.2 KB, 472x600 - viewed 127 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #246 on: February 14, 2014, 12:17:39 pm »

Ovaj slucaj s brodom kompanije Blue Line trebalo bi do kraja rascistiti; ako nista drugo onda za slicne eventualne poslovne dogadjaje.
Da je nasa (HR) administracija krajnje troma pa i neuka jer na kljucnim polozajima sjede ljudi koji nemaju poslovnih iskustava - poznata je stvar.

Valjda ce sindikalci potaknuti rasciscavanje predmeta - da se vidi gdje je problem bio, tko je u krivu i je li se moglo nekako brzo premostiti.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #247 on: February 14, 2014, 12:36:38 pm »

Izvest ih sve iz carine poredat doli u sjevernu luku i nabit nogon u g... da upadnu u more,kad izađu onako okljušeni za nagradu uručit otkaz pa opet u more...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #248 on: February 14, 2014, 02:01:30 pm »

Ovako je to nekoć bilo......

Brodarski, molim Te, koje su novine i datum vijesti o predaji škvera Francuzima. Je li to danas Brodosplit, tj. koji je točno škver u pitanju?
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #249 on: February 14, 2014, 04:23:42 pm »

Dok se Brodarski ne javi, evo malo detalja:

"Jedno od najznačajnijih brodogradilišta prve jugoslavenske države bilo je Splitsko brodogradilište “Jug” osnovano 1918. godine ulozima velikog broja hrvatskih ulagača, pojedinaca i tvrtki sa širokog prostora od Trsta do Dubrovnika. Na temelju zapisnika skupština sačuvanih u spisima splitskih javnih bilježnika, autorica prikazuje osnivanje ove tvrtke 1918. godine, strukturu vlasništva te na kraju prodaju tvrtke 1931. godine."

....iz:

[PDF]
Struktura vlasništva splitskog brodogradilišta “Jug” 1918. – 1931.
hrcak.srce.hr/file/12710‎
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #250 on: February 14, 2014, 04:51:36 pm »

A bilo je. Svako dobro opremljeno brodogradilište  je odlično dok ima ugovorene poslove i sposobne stručnjake. Kad nema poslova ne pomaže ni radnički savjet ni menađeri. Žirjani bi rekli da škver '' šenti ''. Kad šenti triba pronaći Svengalija ili Linića.  Splitsko brodogradilište više ne šenti. Nema di.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #251 on: February 15, 2014, 10:21:11 am »

Moj dobar poznanik bivši dirketor Jugo Banke mi je pričao kad bi Škver došao tražiti kredit za izgurati projekt do kraja odnosno kad bi ugovor bio zaključen i trebalo je namaknuti sredstva za ispratiti sve do kraja i ispoštovati ugovor isti bi uvijek bio odobren jer su imali osigurana sva jamstva od naručitelja/škvera da će brod biti plaćen na vrijeme a samim time će biti podmirene i kreditne obveze ,danas (odnosno već duže vrijeme) je situacija znatno drukčija u Banku danas dolazi po kreditiranje i Škver i Naručitelj ,a pare pare nisu problem jer para nema Smiley
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #252 on: February 20, 2014, 02:10:26 pm »

14.02.2014

PODVUČENO CRVENIM
Škver plaća penale? Brodovi od 110 milijuna eura kasne godinu dana


Hoće li “Brodosplit” platiti velike penale za znatno kašnjenje u isporuci dvaju “heavy liftera”, brodova za prijevoz posebno teških tereta, vrijednih ukupno 110 milijuna eura, koji se grade za nizozemski “Jumbo shipping”, ili će zakasnina biti minimalna, pitanje je to na koje još nema odgovora. No, jasno je da su škverani otklizali daleko u crveno kad su rokovi u pitanju.

Smanjenje kazne

Prvobitno je bilo ugovoreno da isporuka prvog broda bude do kraja lipnja, a drugog do kraja prosinca 2013. godine. No, lani u rujnu, baš u vrijeme svečanog porinuća prvog “teškaša”, nazvanog “Jumbo kinetic”, tvrdi pregovori škverske uprave i nizozemskog naručitelja – kako neslužbeno doznajemo – rezultirali su aneksom ugovora.

Rokovi isporuke su produljeni do kraja lipnja 2014. za prvi brod, odnosno do kraja godine za drugu novogradnju. Dogovor s “Jumbom” o smanjenju kaznenih penala potvrdili su nam i u splitskom škverom.

– Naporima novog menadžmenta s brodovlasnikom ugovoreno je produljenje rokova isporuke za oba broda, kao i umanjenje ukupnog iznosa penala za kašnjenja po osnovnom ugovoru, čime se znatno pridonijelo uspješnosti realizacije projekata. Za oba broda ugovoreni rok građenja bio je nerealno kratak, a prijašnji menadžment je tako ugovorio iz nama nepoznatih razloga. Po originalnim ugovorima oba broda su već trebala biti isporučena – kažu u Upravi “Brodosplita”, te dodaju kako su ova dva broda “iznimno složena i svojim rješenjima jedinstvena”.

Sukladno dosadašnjoj poslovnoj praksi ugovaranja brodova u “Brodosplitu”, iznos penala za jedan dan kašnjenja iznosio je minimalno 10 tisuća eura.

Kako je ugovor s “Jumbom” poslovna tajna, govoriti o konačnom iznosu penala bila bi teška spekulacija. U slučaju “iskakanja” iz ugovora, škveranima bi zaprijetilo i aktiviranje državnog jamstva od tridesetak milijuna eura.
Najgori scenarij

U najgorem scenariju, u kojem bi došlo do raskida ugovora, škveru bi, istina, ostali teškaši, ali u njihov završetak valjalo bi uložiti znatnu svotu, pa ih tek onda pokušati prodati na tržištu. Naravno, brodovlasniku bi trebalo nadoknaditi štetu, vratiti mu već uloženo i više od toga. Iako upućeni kažu da brodova sličnih karakteristika trenutačno nema, što bi podizalo njihovu cijenu, vrlo teško je govoriti kakav bi bio saldo na kraju...

Razlozi kašnjenja su u sofisticiranosti brodova te čitavom nizu tehničkih posebnosti s kakvima se jedno hrvatsko brodogradilište prvi put susreće. Primjerice, dno skladišta sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca kojima se može manevrirati na način da se skladište može pregrađivati i mijenjati mu se volumen ovisno o dimenzijama i obliku ukrcanog tereta.
Lego kocke

Poklopci se po visini i dužini skladišta mogu postavljati na bilo kojoj poziciji: drugim riječima, kao kod slaganja lego kockica, posada može “skrojiti” skladište. Pri tome, svaka skladišna cjelina mora biti geometrijski idealno pravilna. Upravo zbog tih osobina, “Brodosplit” prvi put mora izgraditi brod čije su tolerancije u području skladišnog prostora unutar samo jednog milimetra(!).

Nadalje, brodovi imaju komplicirani sustav balansiranja, građen prema projektnim rješenjima “Jumbo Shippinga”. Riječ je o sustavu posebnih pumpi koje prilagođavaju nagib broda po potrebama ukrcaja tereta. S obzirom da je riječ o tehničkim tajnama kompanije, nagađa se da je sustav balansiranja sličan onima na podmornicama.
Poremećena dinamika

Drugi razlog kašnjenja – kako neslužbeno doznajemo – jesu ovlasti nizozemskih naručitelja koji doslovno tijekom izgradnje brodova mogu mijenjati pojedinosti iz tehničke dokumentacije.

Svaki novi zahtjev remetio je škveranima u supavlovoj uvali dinamiku radova. Izgradnja drugog broda za nizozemskog brodara ide brže i s manje poteškoća, kako nas uvjeravaju u brodogradilištu, nakon što je primijenjeno iskustvo rada na prvom brodu. Brodovlasniku iz Amsterdama je stalo da dobije dobre brodove za teške terete koji će biti najveći u “Jumbovoj” floti, te neće imati problema s manjkom poslova.

Na navozima

“Jumbo kinetic”, novogradnja 473, u fazi je opremanja na škverskoj opremnoj obali, te se isporuka nizozemskom brodovlasniku očekuje sredinom godine. Drugi “heavy lifter”, novogradnja 474, trenutačno je na navozu, porinuće se očekuje tijekom ožujka, a preuzimanje krajem godine.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

18.02.2014.

TRAČNICE I PRAGOVI
Škverani obnavljaju staru, zaraslu prugu


“Škverani grade prugu, a pruga gradi njih“ - parafrazirana je parola iz prohujalih vremena koja se proteklih dana u šali prepričava u “Brodosplitu“.

Naime, u brodogradilištu se upravo obnavlja željeznička pruga za koju se malo tko sjeća kada se zadnji put u cijelosti uopće koristila. Od ukupno kilometar duge škverske pruge, u cijelosti će se obnoviti točno 542 metra stare, ruzinave i travom gotovo prekrivene željezničke infrastrukture. Pruga se obnavlja kako bi se vagoni mogli dovesti i do samih brodova,a što se prije nije moglo.

- Do sada je pruga jednim dijelom bila u funkciji za dopremanje limova i opreme, ali ne u svim svojim smjerovima.

Postojeći sustav regulacije omogućavao je dovoz materijala, do “parka limova”, ali kada bi se željelo vagone dovesti do opremne obale, bilo ih je potrebno, u znatno dužoj varijanti, preusmjeriti na skretnici i odvoziti nazad, jedan po jedan vagon, uz pomoć “manevarke”. Sve je to usporavalo proizvodni proces i donosilo veće financijske gubitke - pojašnjavaju nam iz “Brodosplitove“ Uprave.

Pruga se rekonstruira iz više razloga, a jedan od osnovnih je, pojašnjavaju nam u brodogardilištu, dopremanje materijala i opreme direktno na brodove u izgradnji, čime će se postići veća učinkovitost opremne obale.

- “Brodosplitova“ luka bit će efikasnija u ukrcaju i iskrcaju opreme i materijala, pa će se sada izravno s vlaka moći obavljati ukrcaj na brod i obrnuto - kažu u splitskom škveru.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD

20.02.2014.

PREKIPILO IM
Brodosplit: Dosta nam je lažne brige i usporedbe s Uljanikom!


Uprava Brodosplita oglasila se priopćenjem.

- Potaknuti ponovnim isticanjem Brodosplita u negativnom kontekstu i usporedbe s drugim hrvatskim brodogradilištima, naročito pulskim Uljanikom primorani smo, poradi istine i sprečavanja daljnje štete DIV grupi u cjelini, na ovaj način istupiti pred javnošću.

Iskazivanje „brige“ za Brodosplit, zabrinutošću ne ugovaranja brodova za tzv. vanjske naručitelje od onih koji nikako da shvate da je takva briga i takav pritisak doveo do toga da nam je cijela brodograđevna industrija sinonim za gubitak u milijardama, ima za posljedicu niz pogrešnih odluka.

Ima li potrebe objašnjavati da smo upravo mi u našem (od EK čak tri puta odobravanom) Programu restrukturiranja kao model spasa naveli gradnju brodova za vlastitu flotu u vremenu najveće recesije u brodogradnji.

I da je Europska Komisija upravo takav model kroz naš Program restrukturiranja ocijenila odličnom ocjenom (što je i Vlada RH citirala u nekim svojim odlukama). Kome treba pojašnjavati da svatko može ugovoriti stotine brodova ako ih se ponudi dovoljno jeftino, što je bio do sadašnji model kojim su uspjeh za uspjehom nizali samo brodovlasnici. Njima uspjeh, hrvatskoj državi gubitak, a brodogradilištima propast.

I sada kada se konačno našao netko tko ne želi ugovoriti brod po nepovoljnim uvjetima, vidi eto ''dušebrižnika'' koji bi se vratili na staro. I još nas prozivaju zbog toga, jer eto država daje sredstva za restrukturiranje „u ludo“. Pa sredstva za restrukturiranje služe upravo za to da bi se omogućilo Brodogradilištu da dođe u mogućnost postati konkurentan, da se promijeni, a ne da pokriva gubitke po novo ugovorenim brodovima.

Da su se bar malo zainteresirali, saznali bi vrlo lako, da u ponudi za Brodosplit ponuditelj (DIV) nije tražio niti kune državnih potpora nakon privatizacije. Nula, ništa, zero. Da podsjetimo, proces privatizacije odvijao se čak tri godine, pa su 'znalci' u odnosu na dan predaje ponude napravili još cca 1,5 milijardi kuna gubitaka, ugovorivši u međuvremenu čak 3 broda (u tri godine) s gubitkom na njima preko 50 milijuna €, te uz to likvidno osiromašili Brodosplit do daske držeći preko 1500 ljudi oko dvije godine na čekanju. Ljudi doma, plaća ide, novac se troši, ali je mir i eto ugovaraju se brodovi. Pa gdje ćeš „bolje“.

Što smo trebali nego sve staviti na papir, izračunati i zatražiti da se gubici u imovini kroz proces privatizacije nadoknade, pa zatim napraviti ono što još do sada nitko nije. Uhvatiti se u koštac sa desetljećima stvaranim problemima i rješavati jedno po jedno. Od viška zaposlenih, organizacije, financija, tehnologije, prodaje itd. I da, država kao bivši vlasnik mora sudjelovati u restrukturiranju sa 60% ukupnih troškova. Svidjelo se to nekome ili ne. Takvo je pravilo.

Spomenimo ''od znalaca'' i česte usporedbe Brodosplita i 3. Maja. Pitanje je li usporedba uopće moguća, a razlog je taj što je Brodosplit preuzeo sve radnike, sva ovisna poduzeća, ugovornu obvezu zadržati najmanje 2000 ljudi u grupi, dva ugovorena broda s ogromnim gubicima i nerealnim rokom izgradnje. Za 3. Maj je sve bilo drugačije. Ovisna društva su ostala u državnom vlasništvu (to se ne broji u trošak restrukturiranja, država troši, ali nema veze s brodogradilištem), nema problema s tim viškom zaposlenih, ostalih zaposlenika može ostati duplo manje nego u Brodosplitu i gle sreće naplatili su potraživanja od države u visini oko 400 milijuna kuna odmah po potpisu privatizacijskog ugovora.

Uz to likvidno su prije privatizacije bili bolji od Brodosplita za 1,2 milijarde i još na to dobivaju potporu za restrukturiranje. Dok s druge strane Brodosplit, još od 2010. godine ne može naplatiti svoje potraživanje od 100 milijuna kuna od Jadroplova (indirektno od države). I to nikako da se riješi. Brodosplit može čekati. Nekako će se snaći !? Samo vi ugovorite nešto pa ćemo razmislit da li ćemo vam dati ono što vas pripada. Do tada možete i propast, ionako nam samo smetate.

Da ne bi bilo zabune, primjera radi Jadroplov je nama kao i Uljaniku nudio izgradnju brodova za prijevoz rasutih teerta po kineskoj cijeni (što bi nama značilo gubitak od najmanje 10 milijuna $ po brodu), no mi nismo pristali. I smatramo to ispravnom odlukom. Od brodova koje smo najavljivali, nažalost su neki očekivali da će nas „stisnuti“ po starom, njima dobro, a Škveru loše pa kad nismo pristali možda evo posredno pritišću preko „znalaca“.

Brodosplit danas u knjizi narudžbi ima 11 brodova, tj 2 naslijeđena broda i 9 novo ugovorenih: 2 broda za teške terete, riječni kruzer, Jahtu, 2 broda za prijevoz kontejnera na LNG pogon, 5 jedrenjaka. Uz to imamo 12 predugovora za mini kruzere te niz vanbrodograđevnih ugovora u višemilijunskim iznosima. Naravno da ne stojimo i da se na tržištu aktivno pozicioniramo i pregovaramo one brodove za koje znamo da ih možemo napraviti bolje nego drugi i s pozitivnom kalkulacijom. Zato se i restrukturiramo da bi to mogli. To su dugotrajni procesi i tu ćemo sigurno doći na svoje.

I za kraj ovog obraćanja, s neugodnošću smo krajem 2013., ali s razumijevanjem primili zahtjev prodavatelja (čitaj države) da ne može ispuniti svoju ugovornu obvezu doznake za restrukturiranje u visini 80 milijuna kuna jer nema novaca u proračunu. Uz onih 100 milijuna kuna duga Jadroplova na koje smo računali (po planu) i ovih 80 ugovornih milijuna koje eto nema, morali smo se prestrojiti i mijenjati planove. A to znači da smo morali odgoditi ugovaranje barži za južnoameričko tržište zbog likvidne rupe i prolongirati neke tehnološke iskorake.

Umjesto optimizacije nabave planiranom kupnjom materijala i opreme sada smo u poziciji plaćati skuplje s odgodom, zatim zadužiti se kod DIV-a za 50 milijuna kuna, jer mi razumijemo druge, tj. kad se nešto ne može jer se nema, i sve političke odluke, osjetljiv trenutak, interese, lobije, treniranje strogoće. Pa tko smo mi nego samo obični šljakeri koji rade ono što još nitko nije napravio, a to je bolji Brodosplit nego je bio.

Možete nas sprječavati i podmetati koliko god hoćete, ali mi ćemo u tome uspjeti! - navode iz Brodosplita.

Izvor : SD
Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914« Reply #253 on: February 22, 2014, 06:17:01 pm »

HS COLUMBIA koji je bio na remontu u Viktor Lenac,a sada je na sidru ispred,vezaće se ponovo u Viktor Lenac, 7-mog narednog mjeseca.
Od danas je brod u charter-u MSC,isplovljava večeras sa veza u Viktor Lencu 23:00.
Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914« Reply #254 on: February 23, 2014, 11:24:12 pm »

HS COLUMBIA koji je bio na remontu u Viktor Lenac,a sada je na sidru ispred,vezaće se ponovo u Viktor Lenac, 7-mog narednog mjeseca.
Od danas je brod u charter-u MSC,isplovljava večeras sa veza u Viktor Lencu 23:00.
A kako nemaju sreće.Generalni remont i 7 mjeseci vezani u Viktor Lencu.
Sinoć isplove,i problemi u makini.Cijele noći su plutali,i uspjeli da poprave,danas ponovo dva black out-a,trenutno plutaju u visini Barlete.
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 24 queries.