PALUBA
May 21, 2024, 05:04:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Škverska kronika  (Read 390269 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #435 on: August 14, 2016, 05:22:51 am »

BRODOSPLIT - SPLIT

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split

13.08.2016.

U Brodosplitu porinut jedrenjak s dva jarbola za kružna putovanja

U Brodosplitu je u subotu, sa zatvorenog navoza, porinut jedrenjak s dva jarbola za kružna putovanja Novogradnja 539, deveti ''mini kruzer'' iz serije putničkih brodova za nautički turizam koje to brodogradilište gradi za domaće naručitelje.

Brodosplit je za brod dužine 46 metara, širine 9,2 metra i visine do glavne palube 5,25 metara izradio čelični trup i nadgrađe, a ostvarivat će brzinu od 11 čvorova.

Brod je ugovoren za naručitelja tvrtku Perihel u vlasništvu obitelji Ercegović iz Krila Jesenica.

Izgradnjom putničkih brodova za kružna putovanja, ispunjavaju se nastojanja Brodosplita da bude stalna potpora domaćem nautičkom turizmu i tako pridonosi gospodarskom prosperitetu i povećanju broja zaposlenih u Dalmaciji i Hrvatskoj.
« Last Edit: January 06, 2017, 09:27:56 pm by leut » Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 151« Reply #436 on: August 14, 2016, 09:52:18 am »

I dalje sam misljenja da ce uskoro Brodosplit otici fondo. Rezultati su (nakon 2013. kada je unaprijed "oprihodio" sva drzavna davanje/poticaje) katastrofalni za 2015..
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #437 on: August 31, 2016, 07:50:05 am »

BRODOTROGIR - TROGIR

30.08.2016.

JAVITE SE

Brodotrogir ima punu knjigu narudžbi i traži radnike

Brodotrogir ovoga trenutka ima punu knjigu narudžbi, ali i problem nedostatka radnika proizvodnih zanimanja.

- Zbog povećanog obima posla u knjizi narudžbi čija vrijednost iznosi više od 200 milijuna dolara, Brodotrogir planira zaposliti više stotina radnika proizvodnih zanimanja, pretežito brodomontera, brodoelektričara, brodobravara, brodocjevara, zavarivača (REL ili MIG/MAG ili TIG), brusača jer s obzirom na ugovorene poslove velika je potreba upravo za tim radnicima", kazala nam je Ivana Mitar, voditeljica Ureda za odnose s javnošću trogirskog škvera.

U svrhu popunjavanja traženog broja, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvoren je natječaj za zapošljavanje spomenutih deficitarnih zanimanja.

Prema riječima naše sugovornice, poželjno je da radnici imaju radno iskustvo, ali ukoliko nemaju, Brodotrogir im nudi mogućnost osposobljavanja u sklopu svoje Ustanove za obrazovanje odraslih i to o trošku poslodavca.

Natječaj je otvoren do daljnjega, a zainteresirane ne treba zbuniti istaknuta brojka od deset slobodnih mjesta za svako navedeno mjesto u oglasu na Zavodu jer su potrebe puno veće.

Brodotrogir inače ima oko tisuću zaposlenih, među kojima prevladavaju proizvodni radnici. Prosječna neto plaća iznosi pak oko šest tisuća kuna.
Pored Novogradnje 326, koja se gradi za Brodotrogirovu vlastitu kompaniju Trogir Maritime u knjizi narudžbi upisano je još osam različitih objekata.

U prosincu ove godine, na navoz će se položiti kobilica za jedan specijalni tanker za navigaciju u ledu za naručitelja iz Finske u planu je i opremanje još jednog MR tankera od 45000 tdw, drugog u seriji od dva broda, od kojih je prvi u završnoj fazi opremanja, radnog naziva Novogradnja 329.

Nadalje je potpisan sporazum za gradnju serije od četiri kemijska tankera plitkog gaza za navigaciju u Sjevernom moru i Baltiku, veličine nešto manje od Novogradnje 326.

Pored popunjenosti kapaciteta brodogradišta u narednim godinama, raste i flota pomorske kompanije Trogir Maritime, što je jedan od ciljeva diversifikacije grupe, odnosno proširenje njezine djelatnosti na pomorsko tržište.

"Korak po korak Brodotrogir ide prema ciljevima koje je zacrtao prije samo nekoliko godina", naglasila je Ivana Mitar.

Piše J. MATIĆ, Slobodna Dalmacija
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 151« Reply #438 on: August 31, 2016, 09:45:59 am »

Neka traze radnike u Supavalu, ionako tamo nema buducnosti u struci.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #439 on: October 02, 2016, 06:19:44 pm »

Brodogradilšte Kraljevica ipak nastavlja život...

DALMONT BRODOGRADILIŠTE - KRALJEVICA

22.09.2016.

NOVI TRAJEKT

Veliki posao Rapske plovidbe u Kraljevici: Počela gradnja trajekta vrijednog 60 milijuna kuna

Vrijednost ovog posla iznosi gotovo 60 milijuna kuna, koje su Rabljani namaknuli dijelom iz vlastitih sredstava te kreditom

Na prvi navoz kraljevičkog brodogradilišta jučer je položena kobilica za novi trajekt Rapske plovidbe, čiji je ugovor o gradnji potpisan krajem ovog srpnja. Riječ je o velikom poslu, kako za lokalnu tvrtku Dalmont koja ovime ponovno vraća novogradnje u brodogradilište koje su preuzeli u stečaju, tako i za otočnog brodara s obzirom na to da je riječ o dosad najvećem trajektu u njihovoj floti.

Vrijednost ovog posla iznosi gotovo 60 milijuna kuna, koje su Rabljani namaknuli dijelom iz vlastitih sredstava te kreditom. Novi trajekt imat će kapacitet prijevoza 100 vozila i gotovo 600 putnika, bit će dug 79 metara i širok 17,5 metara, uz maksimalni gaz od 2,7 metara. Uz pomoć četiri Cummins motora trebao bi postizati brzinu od 12 čvorova. Novi trajekt u floti Rapske plovidbe trebao bi zaploviti koncem iduće godine. Ugovorni rok za njegovu isporuku, naime, šesnaest je mjeseci od potpisa ugovora.


Autor: Orjana Antešić, novilist.hr


OSNOVNE INFORMACIJE

Ime poduzeća: DALMONT d.o.o.

Osnovano: 1992.

Vrsta organizacije: Društvo s ograničenom odgovornošću

Područja djelovanja: Izgradnja i održavanje plovila, brodova, platformi...

Broj zaposlenika: 130

Predsjednik: Ivan Ivić

Trgovačko društvo Dalmont d.o.o. osnovano je u rujnu 1992 godine pri Trgovačkom sudu u Rijeci, sa sjedištem u Kraljevici s kontinuiranim uspješnim poslovanjem, društvo je 100% privatno vlasništvo direktora i člana uprave gdina. Ivana Ivića.

Tijekom godina društvo se je usavršilo te specijaliziralo za rad na novogradnjama te remonte raznih tipova brodova i plovnih objekata. Novogradnje uključuju jahte, trajekte, katamarane, ribarice, chemical tankere - namijenjene za prijevoz asfalta, te izgradnju nepomičnih odobalnih objekata - platformi. Predmetne radove izvodili smo za naručitelje s kojima i trenutno uspješno surađujemo, a istaknuli bi: nacionalni brodar Jadrolinija, Brodogradilište 3. Maj, Brodogradilište V. Lenac, Brodogradilište Lp - Mali Lošinj, Brodogradilište Kraljevica.

Dalmont d.o.o. je tijekom poslovne suradnje s brodogradilištem Kraljevica postao glavni i najutjecajniji kooperant brodogradilišta na temelju dugogodišnjeg stručnog i profesionalnog poslovanja u izgradnji i remontu brodova. Nakon izgradnje serije manjih brodova unutar samog brodogradilišta, vođeni željom za daljnjim stvaranjem i razvojem, Dalmont d.o.o. dana 21. listopada 2014. g. potpisuje ugovor o prijenosu koncesije.

Time se od strane Dalmont-a preuzima i cjelokupno brodogradilište Kraljevica, najstarije brodogradilište na istočnome Jadranu s kontinuiranom tradicijom brodogradnje još iz 1729. godine. Preuzimanjem brodogradilišta spojeno je znanje i iskustvo stečeno u brodograđevnoj djelatnosti te višestoljetna tradicija izgradnje brodova i plovila.

Dalmont.hr

Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #440 on: October 02, 2016, 10:45:01 pm »

 
 
  Neka traze radnike u Supavalu, ionako tamo nema buducnosti u struci.
 

  Rešenje je jako jednostavno za problem nedostatka stručne radne snage . Platite majstorima poštene satnice i eto ih. Doći će i iz Srbije a i neki od majstora koji su se razbežali po Evropi iz Cro. Škverova bi se vratili - verujem
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #441 on: December 13, 2016, 09:17:42 pm »

ULJANIK - PULA

Glasistre.hr

Značajna obljetnica: 160 godina brodogradilišta Uljanik

Najznačajnija gospodarska tvrtka za Istru i susjednu županiju danas obilježava 160. godišnjicu rada. Velik broj stanovnika Pule i Županije egzistencijalno, emotivno i obiteljski je kroz više naraštaja vezano za Uljanik. Oko Arsenala se gradila Pula i Pula je gradila Arsenal, kasnije brodogradilište i sva ostala poduzeća unutar Uljanika. Tim povodom razgovaramo s predsjednikom Uprave Uljanik Grupe Gianniem Rossandom.

Hrvatska brodogradnja trenutno ima 46 brodova u knjizi narudžbi, od čega samo Uljanik Grupa 21 brod ukupne vrijednosti oko milijardu eura. Posljednjih desetljeća Uljanikove su gradnje sofisticirane i s većom dodatnom vrijednošću s čime su se pulski brodograditelji pozicionirali na svjetskom tržištu.

- Knjiga narudžbi je obećavajuća i zahtjevna, veliki su poslovi u tijeku ili u pripremi.

- Dobro smo napunili knjige narudžba i to u prošloj godini koja je bila dosta složena jer je na globalnoj razini ugovoreno oko 40 posto manje brodova nego u 2014. godini. Dobro smo procijenili da će ova godina biti složena po pitanju ugovaranja, jer je u svjetskim razmjerima ugovoreno 60 posto brodova manje nego u prošloj. Zato smo lani ubrzano ugovarali poslove. Brodogradnja ima svoje cikluse, na svjetskoj razini danas se nalazi u značajnoj krizi. Međutim, sada imamo dosta vremena. Ukoliko u narednih 7-8 mjeseci ne ugovorimo niti jedan brod naša proizvodnja to neće osjetiti. Brodogradnja ima dugi proizvodni proces, više od dvije godine, pa smo tako krizu koja je nastupila 2008. osjetili tek 2010.

- Možete konkretizirati koji su poslovi ugovoreni i u kojoj su fazi proizvodnje? Koliko znam u knjizi narudžbi je nekoliko brodova…

- Cutter-suction drager koji je sada na navozu najsnažniji je takav brod koji je ikad napravljen ili se radi u svijetu. Preostali su i poslovi koji su ostali kod podizanja procesa proizvodnje, to su dva tankera koji se kombinirano grade u Puli i Rijeci. Grade se visoko sofisticirani samoiskrcavajući bulkovi za kanadskog naručitelja. Došla je prva količina čelika i počelo je rezanje prije nekoliko dana za gradnju 530. – kruzer za australsku kompaniju Scenic.

U ovom trenutku smo u punoj zaposlenosti, dva broda su na navozu, dva su u moru i dva u pripremi. Još nismo zadovoljni s outputom što je posljedica slabije zaposlenosti u prošlosti. No, vide se pomaci i u narednim mjesecima ćemo uhvatiti onaj ritam koji je nama potreban. Kod ugovaranja imate zadane rokove bez kojih nemate šanse dobiti ugovor. Niti jedan vlasnik nema preduge rokove jer ne može riješiti financiranje. Zbog toga mi danas moramo nadoknaditi izgubljeno vrijeme, period uhodavanja do pune zaposlenosti. To znači da nas čeka zahtjevna 2017. godina u proizvodnom smislu, gdje moramo tražiti od radnika pojačani angažman. Morat ćemo se dogovoriti s našim radnicima da se radi intenzivnije, više sati. To nisu uvjeti u kojim čovjek može raditi do penzije, ali jednostavno u ovoj godini će biti takva situacija. Iza toga očekujem da će se dostići normalni proizvodni ciklus gdje čovjek može raditi uobičajenim tempom.

- Rekli ste da je knjiga narudžbi zahtjevna, ali ostvariva.

- Potpuno argumentirano govorimo da je ostvariva. Za proizvodnju treba određeni broj vlastitih radnika i određeni broj kooperanata. Tako je koncepcijski složena Grupa Uljanik, već niz godina. Kad imamo puni kapacitet zaposlenih vlastitih ljudi u proizvodnji, 50 posto poslova obavljaju kooperanti i to na poslovima koji imaju varijabilni karakter. U studenom smo dostigli potreban broj kooperanata u Puli, a u Rijeci je potrebno još mjesec-dva dana.

- Koliko kooperanata radi trenutno u Grupi?

- U ovom trenutku u Grupi pored naših 4.250 radnika radi 1.650 kooperanata, od toga ih je u Puli 1.100. Sam Uljanik zapošljava ukupno 2.600 svojih radnika.

- Koliko trenutno zapošljavate stranih radnika, iz kojih zemalja? Dobivate li dovoljan broj radnih dozvola?

- Ne dobivamo dovoljan broj. Prošle se godine počelo izdavati radne dozvole nakon dugog niza godina kada to nije bilo potrebno jer nije bilo dovoljno posla. Dok se taj sustav opet pokrene treba vremena. Ne tražimo radne dozvole da bi smanjili cijenu radne snage nego zato jer nema dovoljno ljudi koji bi radili taj posao. Tražimo oko tisuću radnih dozvola za strance, a dobili smo manje, oko 900. Za Grupu Uljanik treba nam tisuću radnih dozvola da bi funkcionirao sustav s još tisuću domaćih kooperanata, uz domaće dobavljače koji su i te kako uključeni u proizvodni proces. Dozvole su stigle pola godine kasnije, dakle sredinom godine, ali smo uspjeli realizirati potrebe Uljanika. Strani radnici stižu iz cijele Europe i izvan Europske unije. Osim iz područja bivše države, radnici stižu iz Rumunjske, Bugarske, Estonije, Ukrajine. Nemamo niti dovoljan broj projektanata jer smo promijenili filozofiju da bi opstali, a to je veći broj malih serije i prototipova. Radimo jednu do dvije, maksimalno tri jedinice i tu smo u prednosti pred drugim brodogradilištima. Brodovi su složeniji i u malim serijama. To znači da nam treba puno veći broj projekata i inženjera brodogradnje prije svega, ali i ostalih profila. Stipendiramo studente, ali treba čekati da završe školovanje. Dodatno pokušavamo stimulirati studente brodogradnje. (Jasna ORLIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU
« Last Edit: January 06, 2017, 09:29:57 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #442 on: January 06, 2017, 09:22:22 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

23.11.2016.

Novi poslovni uspjeh Brodosplita – ugovorena gradnja broda ‘Hondius’ za krstarenja u polarnim područjima

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon višemjesečnih pregovora i niza ponuđenih tehničkih inovativnih rješenja, Brodosplit je dobio posao izgradnje broda 'Hondius’ za krstarenja polarnim područjima. Ugovor je potpisan s tvrtkom Oceanwide Expeditions, vodećom kompanijom za putnički turizam u polarnim područjima iz grada Vlissingena u Nizozemskoj.

- Potpisom ovog ugovora Brodosplit čvrsto napreduje u ostvarenju svih svojih poslovnih planova te poziciji nezaobilaznog Europskog brodogradilišnog sustava koji gradi vrlo složene brodove u kojima postiže visoku konkurentnost, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. Naglasak u ovoj brodograđevnoj niši je na dodanoj vrijednosti kako za Kupca tako i za Graditelja što je i osnova uspješnog posla.

Hondius će biti prvi brod izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, što je najviša polarna klasa brodova ojačanih za led. Biti će dugačak 107 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4200 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta iz najboljih perspektiva. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina; od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Hondius će biti najjači brod ojačan za led namijenjen polarnim područjima te će biti opremljen stabilizatorima i vrlo pogodan za napredna i inovativna istraživačka putovanja na području Arktika i Antarktika. Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih stručnjaka koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Brod će biti na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu u svibnju 2019. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit.hr


* Oceanwide_Polar.jpg (49.66 KB, 600x375 - viewed 155 times.)

* Oceanwide_Polar1.jpg (49.96 KB, 600x352 - viewed 158 times.)

* Oceanwide_Polar2.jpg (55.89 KB, 600x375 - viewed 151 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #443 on: January 06, 2017, 09:36:29 pm »

RADEŽ - BLATO

23.12.2016.

Šesto ovogodišnje porinuće

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Radež je ove godine porinuo i isporučio 6 plovnih objekata od čega 5 putničkih brodova za kružna putovanja i 1 teglenicu – hranilicu namijenjenu ribogojilištima.

Najnovije porinuće, koje je ujedno zadnje u 2016. godini, odnosilo se na Nov. 25 izgrađenu za tvrtku “Sunčani dan” d.o.o. iz Krila Jesenice.

Kao i većina brodova do sada izgrađenih u Radežu, ovaj brod će biti eksploatiran u nautičkom turizmu, odnosno, koristit će za krstarenja srednjedalmatinskim otocima i priobaljem.

Brod je dug 47,10 metara, a širok 8,57 metara i može prevoziti 45 osoba, tj. 36 putnika i 9 članova posade. Ukupna porivna snaga je 1000 KS koju daju 2 pogonska stroja od po 500 KS. Pored toga u trup broda ugrađen je pramčani vijak koji omogućuje lakši manevar pri pristajanju.

Brod je klasificiran kao putnički i izgrađen je prema propisima i pod nadzorom Hrvatskog registra brodova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Radez.hr


* 025-champ.jpg (328.05 KB, 1024x682 - viewed 141 times.)

* 025-1.jpg (215.54 KB, 1024x682 - viewed 211 times.)

* 025-2.jpg (225.43 KB, 1024x682 - viewed 162 times.)

* 025-3.jpg (197.3 KB, 1024x682 - viewed 174 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #444 on: January 07, 2017, 02:35:45 pm »

BRODOTROGIR - TROGIR

23.12.2016.

Sretno ti more Songa Pride!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Danas se u Brodotrogiru d.d. obavila primopredaja Novogradnje 326 (Songa Pride), koja kao i njegov „brat blizanac“ Songa Fortune ide u petogodišnji najam norveškoj kompaniji Blystad Group.

Uz domaćine i suradnike, svečanosti primopredaje su nazočili i gradonačelnik grada Trogira Ante Stipčić i njegovi zamjenici Radovan Slade Šilović i Filip Anđelić.

U svom obraćanju Mateo Tramontana, član Uprave Brodotrogira d.d. istaknuo je kako je ovo još jedan u nizu uspjeha škverana. Od strane The Royal Institution of Naval Architects (kraljevska institucija brodograđevnih inženjera) iz Londona, Songa Fortune je proglašen za „Significant Ships of 2015“ u svojoj klasi (zbog svojih kvaliteta: projekta, inovativnih rješenja, kvalitete izrade i njegovih maritimnih sposobnosti i korisnosti).

„Nadam se da će i ovaj brod postići isti uspjeh kao i njegov brat blizanac, Songa Fortune, koji se već godinu dana nalazi u najmu“, rekao je Tramontana.

Stoga svi djelatnici trogirskog škvera imaju razloga zadovoljno zaključiti ovu godinu koja je usprkos izazovima iznjedrila velike i vrijedne projekte, svjetski priznate i potvrđene. Ponos, postignuti poslovni uspjeh, ali i osobno zadovoljstvo motivira ih da i dalje vrlo smjelo i hrabro pristupaju novim, nadolazećim izazovima od čije realizacije već u idućoj godini očekuju još bolje rezultate.

Oba broda su specijalizirani za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti 49,500 metričkih tona, duljine 184 metra i širine 32,20 metra. Pokreće ih elektronički, sporohodni motor MAN B & W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s posebnim dizajnom propulzije i novim oblikom trupa broda omogućava se maksimalna ušteda u potrošnji goriva.
Brod je projektiran kao IMO 2 brod s 18 teretnih tankova, svaki zapremine manje od 3000 m3, plus 2 slop tanka, s 18+2 segregacije i kao takav uvažava sva međunarodna pravila i konvencije o zaštiti okoliša.

Osim ove Novogradnje 326 koja se danas predala, što se tiče knjige narudžbi, opremanjem dvaju tankera (za tvrtku VITERLEF MANAGEMENT LTD) koji su po svojim glavnim značajkama slični Brodotrogirovim kemijskim tankerima, te jednog arktičkog tankera-ledolomca, kapaciteti brodogradilišta u potpunosti su popunjeni, s mogućnostima dodatnog zapošljavanja kao i osiguranja poslova za druge tvrtke u Hrvatskoj koje se bave brodograđevnom djelatnošću.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodotrogir.hr


* IMG_8173.jpg (202.86 KB, 800x534 - viewed 113 times.)

* IMG_8057.jpg (254.21 KB, 800x534 - viewed 143 times.)

* IMG_8110.jpg (181.66 KB, 800x534 - viewed 137 times.)

* IMG_8149.jpg (233.04 KB, 800x534 - viewed 145 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #445 on: January 17, 2017, 06:26:13 pm »

NCP - REMONTNO BRODOGRADILIŠTE ŠIBENIK

17.01.2017.

PRGINOV NCP-RBŠ U STEČAJNOM POSTUPKU

Račun bio u neprekidnoj blokadi 231 dan

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Foto Niksa Stipanicev/Hanza Media

Piše Zdravko Pilić

Otvoren je stečajni postupak nad NCP – Remontnim brodogradilištem Šibenik. Za stečajnog upravitelja Trgovački sud u Zadru imenovao je Milana Barišu Obradovića iz Svete Nedelje.

Svi vjerovnici imaju rok od 60 dana da prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju, a ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina i izvještajno ročište održat će se 11. travnja kod Trgovačkog suda u Zadru, Stalna služba Šibenik. Prijedlog za otvaranje stečaja nad NCP – RBŠ - om sudu je dostavila FINA još 10. svibnja 2016. zbog neprekidne blokade računa od 231 dan, na kojem je tada bilo 8,225 milijuna kuna nepodmirenih potraživanja.

- Najprije treba napraviti snimak postojećeg stanja, pogledati svu raspoloživu dokumentaciju, popis imovine, popis obveza kako prema zaposlenicima, tako prema svim ostalim vjerovnicima, te porazgovarati s dosadašnjom upravom tvrtke, kako bi se što kvalitetnije pripremili za izvještajno ročište – kazao nam je Milan Bariša Obradović koji tek čeka da mu poštom stigne rješenje o imenovanju za stečajnog upravitelja šibenskog 'remonta'.

Šibenski.


* 123x.jpg (126.99 KB, 1200x798 - viewed 163 times.)
« Last Edit: February 06, 2017, 03:19:03 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #446 on: February 06, 2017, 03:14:42 pm »

BRODOSPLIT - SPLIT

23.01.2017.

Primopredaja jubilarnog desetog ‘mini kruzera’

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Brodograđevnoj industriji Split 23. siječnja 2017. godine u more je položena Novogradnja 545, brod za nautički turizam izgrađen za domaćeg naručitelja tvrtku Mladin Punta d.o.o. u vlasništvu obitelji Mladin iz Jesenica.

Prema pravilima i propisima za putničke brodove i pod nadzorom Hrvatskog registra brodova, Brodosplit je izradio čelični trup i nadgrađe za brod dužine 42,36 metara, širine 8,5 metara, visine na boku 3,82 metara i neto težine 160 tona.

Ima tri palube, glavnu palubu i gornju palubu koja se proteže cijelom dužinom broda te sunčanu palubu. S ljepotama Jadrana upoznat će se 36 putnika, a opsluživat će ih 6 članova posade.

Ovo je jubilarni deseti ''mini kruzer'' iz serije putničkih brodova za nautički turizam koje splitski brodograditelji od 2012. godine grade za domaće naručitelje, a gradnja broda realizira se u okviru Vladinog Programa obnove putničke i izletničke flote za hrvatske private brodare – male poduzetnike čiji su ciljevi razvoj malog poduzetništva na obali i otocima, razvoj turizma kroz organizirane jednodnevne izlete i višednevna krstarenja.

Izgradnjom putničkih brodova za kružna putovanja, ispunjavaju se nastojanja Brodosplita da bude stalna potpora domaćem nautičkom turizmu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Brodosplit.hr


* Polaganje Nov_ 545 (1).jpg (58.75 KB, 600x399 - viewed 141 times.)

* Polaganje Nov_ 545 (2).jpg (74.65 KB, 600x399 - viewed 134 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #447 on: February 06, 2017, 04:20:32 pm »

RADEŽ - BLATO

Siječanj 2017.

Teglenica za Cromaris

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon što je u listopadu prošle godine Cromarisu isporučena teglenica za hranjenje ribe oznake Nov. 26 za ribogojilšte “Kudica” na Dugom otoku, sredinom siječnja 2017. obavljeni su porinuće i isporuka druge identične teglenice. 

Ova teglenica kapaciteta 150 t, dužine 18,06 m, širine 10 m i mase 97 t, opremljena je s posebnim uređajima za skladištenje i kontroliranu distribuciju riblje hrane uzgojnim jedinicama.

Pored skladišta riblje hrane na njoj se nalaze: upravljačka soba, strojarnica te prostorije za boravak posade, Izgrađena je u skladu s propisima i pod nadzorom Hrvatskog registra brodova, a namijenjena je za rad u ribljem uzgajalištu “Žman” u Iškom kanalu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Radez.hr


* feeding-barge_radez_croatia_cromaris_1.jpg (296.17 KB, 1024x681 - viewed 135 times.)

* feeding-barge_radez_croatia_cromaris_3.jpg (331.1 KB, 1024x681 - viewed 192 times.)

* feeding-barge_radez_croatia_cromaris_5.jpg (217.96 KB, 1024x768 - viewed 117 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #448 on: February 06, 2017, 04:26:49 pm »

3. MAJ - RIJEKA

18.01.2017.

U 3. MAJ Brodogradilištu isporučena novogradnja 731 - Palanca Cadiz

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U srijedu, 18. siječnja 2016. godine, isporučen je i drugi asfalt tanker - novogradnja Palanca Cadiz, koju je 3.MAJ Brodogradilište gradio za švedsku kompaniju WISBY TANKERS. Ovaj je tanker porinut sredinom travnja 2016. godine, dok je prva sekcija montirana u ožujku 2015. godine.

3. MAJ Brodogradilište je za švedsku kompaniju izgradio dva istovjetna asfalt tankera dugačkih 133 i širokih 23 metara, nosivosti 15000 tona te glavnim pogonskim motorom koji je sagrađen u riječkoj tvornici Motora i dizalica. Specifičnost tih brodova - novogradnji 730 (Palanca Rio) i 731 (Palanca Cadiz), je postojanje dvanaest neovisnih tankova tereta koji su namijenjeni prijevozu asfalta, uz održavanje temperature tereta na 250°C. Tankovi su na strukturu broda oslonjeni i pozicionirani vertikalnim osloncima i strukturnim ključevima-pozicionerima. Neovisni tankovi formirali su se na navozu od ukupno šest velikih trodimenzionalnih sekcija (montažnih jedinica), mase do 300 tona svaka.

Suradnja ULJANIK Grupe sa švedskom kompanijom Wisbey Tankers do sada obuhvaća izgradnju šest asfalt-tankera i 55 barži za prijevoz nafte, naftnih prerađevina, bitumena i ukapljenog plina. Prilikom porinuća novogradnje 731, oduševljenje nije krio ni direktor komapanije Jonas Engestrom koji je naglasio kako je iznimno zadovoljan petogodišnjom suradnjom izgradnje tankera.

Također, važno je napomenuti kako su naši brodograditelji i ovoga puta pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti spojivši dijelove broda u ovu veličanstvenu cjelinu.

Uljanik.hr (brodogradilište 3. Maj je dio Uljanik grupe)


* 731 porinuce.jpg (182.67 KB, 600x381 - viewed 138 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #449 on: February 07, 2017, 11:09:28 pm »

06.02.2017.

VELIKI DOSSIER GLOBUSA

RENESANSA NAJVEĆE HRVATSKE INDUSTRIJE Ne tako davno bili su na rubu bankrota zbog golemih dugova, a danas grade brodove kakve svijet još nije vidio

AUTOR: Jozo Vrdoljak/Privredni vjesnik

Još do prije nekoliko godina to se činilo iluzornim, no danas postoje osnove za uvjerenje kako hrvatska brodogradnju ulazi u svoju novu renesansu. Dapače, u ovom trenutku tri su domaća velika brodogradilišta - ne tako davno procesom sanacije spašena od golemih gubitaka i bankrota - u različitim fazama procesa razvoja i gradnje desetak inovativnih plovila, brodova koji su po svojim performansama dosad neviđeni na svijetu. Je li na pomolu novi procvat industrije stare više od 160 godina?

Današnja hrvatska brodogradilišta neprekinuto djeluju od 1856. godine kada je osnovan Uljanik. Treći maj je osnovan 1906. godine, Brodosplit 1922. godine, a Brodotrogir, koji je osnovan 1944. godine, najmlađe je brodogradilište koje bez prekida radi. Nažalost, kontinuitet rada od čak 283 godine koliko je imalo brodogradilište Kraljevica prekinuto je stečajem pa potom likvidacijom 2012. godine. Kraljevica je osnovana 1729. godine i radila je do 2012.

“Na ovdašnjim prostorima kroz stoljeća mijenjale su se države, politički i ekonomski sustavi, oblici vlasništva, vlasnici brodogradilišta, ali znanje gradnje kvalitetnih brodova ostalo je u temeljnom odrednicom svakog brodogradilišta. Izgrađeni su mnogobrojni brodovi vojne i trgovačke mornarice i u različitim povijesnim vremenima bili ponos tadašnjih vojnih i trgovačkih mornarica diljem svijeta. Spomenimo samo prvi potpuno čelični brod izgrađen još daleke 1902. u brodogradilištu Kraljevica ili najveće vojne brodove austrougarske ratne mornarice koji su u to vrijeme bili i najveći vojni brodovi na svijetu ‘Szent István’ i ‘Viribus Unitis’, izgrađene 1914. i 1916. godine u brodogradilištima 3. maj i Uljanik. Kao i razne podmornice, torpiljarke, minolovce, patrolne brodove, fregate, korvete, izgrađene za Austriju, Austro-Ugarsku, Italiju, Jugoslaviju, Hrvatsku i niz svjetskih država”, ističe Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod.

Nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj se grade tankeri za prijevoz nafte, kemikalija, naftnih produkata, asfalta, brodovi za rasuti teret, putnički i kontejnerski brodovi, brodovi specijalne namjene kao što su brodovi za prijevoz stoke, papira, drvenih trupaca, višenamjenski brodovi, brodovi za jaružanje, trajekti, remorkeri, offshore brodovi... Sve te brodove karakterizira visok stupanj inovativnosti i kvalitete projekata, kao i same izrade brodova.

Poznati brodograđevni stručnjak, 90-godišnji doktor znanosti Igor Belamarić kaže da se u posljednje vrijeme riječ inovativnost vrlo često izgovara a da to u nekim slučajevima nema čvrsto uporište. Belamarić je napisao petnaestak knjiga vezanih uz brodogradnju te niz stručnih članaka. Radni je vijek proveo kao glavni projektant u Brodogradilištu i tvornici Diesel motora Split. Smatra da će se u budućnosti najviše stvarnih inovacija u brodogradnji događati vezano za uštedu energije i smanjenje topline koju brod ispušta. Pogotovo na polarnim područjima toplina mora biti minimalna. Zato, kaže, i nije baš najskloniji plovidbi brodova kroz polarna područja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Gradnja 513 (Danijel Bartolić / Hanza Media)

 “Snaga brodogradnje je u kvaliteti, što znači u kvalitetnoj izradi i doradi. Najveća inovacija i izazov prilikom projektiranja procesa gradnje broda jest to da na brodu bude sve usklađeno. Sklad je riječ koja je najprimjerenija i koja je izazov svih brodograđevnih stručnjaka. Ono što karakterizira hrvatsku brodogradnju svakako je kvaliteta. Brodovi izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima u samom su svjetskom vrhu što se tiče kvalitete. Toga moramo biti svjesni. Pogotovo prilikom ugovaranja gradnje brodova. Nažalost, mnogi brodovi izgrađeni u našim brodogradilištima nisu adekvatno bili naplaćeni. Tu mislim i na Amorellu i Isabellu, ponos hrvatske i europske brodogradnje”, ističe Belamarić.

Od kraja II. svjetskog rata naša brodogradilišta izgradila su ukupno oko 1170 plovnih jedinica, raznih tipova i veličina. U Brodosplitu je izgrađeno oko 350 plovnih jedinica, u Uljaniku oko 235 plovnih jedinica, u 3. maju oko 310 plovnih jedinica, u Brodotrogiru, oko 110 plovnih jedinica dok je u Kraljevici izgrađeno oko 165 plovnih jedinica.

“Oduvijek su se brodovi izgrađeni u Hrvatskoj mogli na zahtjevnom svjetskom tržištu prepoznati po svojoj inovativnosti i kvaliteti projekata kao i po samoj kvaliteti izrade brodova. Preko 95 posto projekata osmišljeno je i izrađeno u Hrvatskoj i predstavljaju srce sustava brodograđevne industrije”, kaže Ostojić.

Trideset i devet brodova izgrađenih od 1987. godine u pet najvećih hrvatskih brodogradilišta dobili su međunarodno priznanje Brod godine, što je golem uspjeh jer se takva prestižna priznanja dodjeljuju tek od 1985. godine. Dodjeljuju ih ugledni međunarodni brodograđevni časopisi. Ta priznanja još su značajnija ako se zna da u ukupnoj godišnjoj svjetskoj proizvodnji brodova, koja se kreće između 1500 i 2500 izgrađenih brodova, samo njih 50-ak godišnje dobije ovakva priznanja. Dodjeljuju se za inovativnost projektnih rješenja, kvalitetu izrade i značenje izgrađenog broda u svjetskim okvirima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Nagrađivani tanker Brodotrogira za prijevoz nafte i kemijskih proizvoda, Songa Fortune (Hanza Media)
 
“Pozicija naših brodogradilišta u odnosu na najrazvijenije brodograđevne zemlje pokazuje da znanje i iskustvo koje posjeduju naši brodograđevni stručnjaci predstavlja intelektualni kapital bez kojeg naših brodogradilišta, možemo otvoreno reći, ne bi bilo na svjetskom tržištu. Ulaganje u obrazovanje stručnih kadrova, implementiranje novih tehnika i tehnologija temelj je za daljnji razvitak struke, a u našem slučaju i temelj za opstanak, kako u europskim tako i u svjetskim okvirima”, mišljenja je Siniša Ostojić.

Pri tome Ostojić naglašava da su novi privatni vlasnici najvećih hrvatskih brodogradilišta prepoznali potencijale i u skladu s mogućnostima ulažu financijska sredstva upravo u takve aktivnosti te smatra da bez daljnjeg kontinuiranog ulaganja neće biti zadovoljavajućih rezultata.

“Pored znanstvene zajednice koja kontinuirano obrazuje stručne kadrove, inženjere, tehničare i stručna zanimanja, i sama brodogradilišta obrazuju kadrove za deficitarna zanimanja kao što su zavarivači, monteri, bravari, brusači…. Primjetan je veliki napor koji se zajednički ulaže upravo u smjeru popunjavanja resursa koji nedostaju”, kaže Ostojić.

Ostojić napominje kako je suradnja znanstvene zajednice i realnog sektora posljednjih godina u usponu. Prema nama dostupnim saznanjima, inovacije se događaju i na fakultetima, kao i u brodogradilištima budući da sva brodogradilišta imaju vlastite projektno-tehničke urede. “Sinergija između Sveučilišta i brodogradilišta daje realne osnove za daljnja inovativna rješenja i originalne projekte. Tako orijentacija brodogradilišta da sami razvijaju projekte pokazuje dobre rezultate u praksi, pa se s time ravnopravno natječu na zahtjevnom svjetskom tržištu, s vodećim brodograđevnim zemljama kao što su Južna Koreja, Japan, Kina te vodećim europskim brodogradilištima. Dostignuti nivo suradnje može se i mora poboljšati, jer se ne smijemo zadovoljavati s postignutim rezultatima, dok istovremeno vodeće brodograđevne zemlje ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj”, kaže Ostojić.

U Brodosplitu je polovicom listopada protekle godine osnovan Centar kompetencija za naprednu mobilnost. U njegov su rad uključena četiri fakulteta te nekoliko proizvođača. Riječ je o Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Pomorskom fakultetu u Splitu i Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te četiri tvrtke s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju i razvoju: DIV, Končar EU, Adria Winch i Klima oprema.

Očekivati je da bi i Centri kompetencija mogli pripomoći daljnjem razvoju specifičnih znanja i njihovoj implementaciji u praksi. “Moramo iskoristiti situaciju da izradimo kvalitetne projekte. Europska Unija bi nas trebala po tim projektima prepoznati – da se upravo u nas isplati ulagati. Naš je zadatak napraviti nešto po čemu će nas pamtiti. Cilj je postati prepoznat u svijetu po razvojnim projektima”, ističe Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Hrvatska brodograđevna industrija u ovom trenutku ima vrlo stabilnu poziciju, kako u europskim tako i u svjetskim razmjerima. Govoreći u brojkama, hrvatska brodogradilišta trenutačno imaju u knjizi narudžbi 44 plovna objekta s ukupno oko 635.000 tdw (tona nosivosti) ili oko 614.000 cGT (kompenziranih bruto tona). Vrijednosti tih ugovorenih plovnih objekata iznosi više od 1,8 milijardi američkih dolara.

Ovakva količina posla osigurava im punu zaposlenost do kraja 2018. godine. Svi ugovoreni brodovi u hrvatskim brodogradilištima temeljeni su na vlastitim projektima brodogradilišta. Podatak da su 44 ugovorena plovna objekta bazirana na 22 različita projekta govori o velikoj disperziji projekata i gotovo da se ne može govoriti o nikakvu efektu građenja serije brodova. Većina projekata su novorazvijeni, odnosno u nekoj mjeri inovativni, tako da u sebi nose rizik prototipova. Time je značaj takve knjige narudžbi još i veći.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Multifunkcionalni brod Isaac Newton (Hanza Media)
 
U svjetskim okvirima Hrvatska drži dvanaestu poziciju s 0,74 posto (mjereno u cGT), odnosno devetu poziciju s 0,37 posto (mjereno u tdw) udjela. U europskim okvirima Hrvatska drži šestu poziciju sa 6,9 posto (mjereno u cGT), odnosno drugu poziciju s 20,3 posto (mjereno u tdw). Na početku privatizacijskog procesa, u ožujku 2013. godine, situacija je bila lošija. Tada je u svjetskim okvirima Hrvatska držala trinaestu poziciju s 0,21 posto (mjereno u cGT), odnosno petnaestu poziciju s 0,08 posto (mjereno u tdw) udjela. U europskim okvirima Hrvatska je tada držala sedmu poziciju s 3,4 posto (mjereno u cGT), odnosno petu poziciju s 7,1 posto (mjereno u tdw).

"Uočljivo je da je postignut napredak, i to u uvjetima provođenja restrukturiranja, kao i aktualnih trendova na svjetskom brodograđevnom tržištu koji posljednjih nekoliko godina ne idu u prilog brodogradilištima. Provođenje restrukturiranja jest dugotrajan i mukotrpan proces, i još je teško reći hoće li krajnji rezultat biti pozitivan i u kojoj mjeri. Privatni vlasnici brodogradilišta trebaju i dalje poduzimati sve raspoložive aktivnosti kako bi im temelji za održivo poslovanje bili stabilni. Brodograđevna industrija kao jedna od temeljnih sastavnica hrvatskog gospodarstva uvelike utječe na krvnu sliku gospodarstva, stoga je opstanak brodograđevne industrije ne samo gospodarsko nego i socijalno i političko pitanje”, pojašnjava Siniša Ostojić.

Uloga države u realizaciji održivog poslovanja s krajem procesa restrukturiranja, a to je kod nekih brodogradilišta kraj 2017., a kod nekih prva polovica 2018. godine, uvelike će se smanjiti, odnosno minorizirati u najvećem dijelu aktivnosti.

“Uloga privatnih vlasnika u narednom će razdoblju imati ključno značenje. U tome leži i njihova velika odgovornost za održivo poslovanje, odnosno opstanak hrvatske brodograđevne industrije”, napominje prvi čovjek Hrvatske brodogradnje Jadranbrod.

(nastavak u slijedećoj poruci...)


* Gradnja 513 Uljanik.jpg (26.75 KB, 580x387 - viewed 137 times.)

* Songa Fortune.jpg (71.07 KB, 580x435 - viewed 147 times.)

* Uljanik Isaac Newton.jpg (68.98 KB, 580x435 - viewed 138 times.)
Logged
Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 24 queries.