PALUBA
September 26, 2023, 10:05:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Građa za istoriju Aero kluba Naša Krila  (Read 29723 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« on: February 10, 2011, 08:30:24 pm »

A E R O - K L U B
KRALJEVINE JUGOSLAVIJE


Osnivanje Aero kluba

   Grupa srpskih avijatičara - Solunaca osnovala je 22.oktobra 1921. svoje udruženje, koje je nazvala Srpski Aero klub. Klub je tretiran kao ratna organizacija i okupljao je samo vojne avijatičare, uglavnom rezervne oficire. U samoj deklaraciji Aero kluba je stajalo da je njegov osnovni zadatak da prikupi sve one ljude koji su učestvovali u stvaranju srpskog vazduhoplovstva. Početkom 1922., sačinjena su pravila da je zadatak Aero kluba da svim dozvoljenim sredstvima radi na širenju i jačanju ratnog vazduhoplovstva, kao dela narodne odbrane. Odmah zatim, započelo se na intenzivnom radu u cilju ostvarivanja proklamovanih zadataka. Juna 1922. na jednoj sednici doneta je odluka da Matija Hođera i Drag. Mitrović posete ministra saobraćaja pod kojim je tada bila civilna avijacija i da ga obaveste i upoznaju o značaju avijacije. Aero klub je decembra 1922. pristupio Međunarodnoj aeronautičkoj federaciji (FAI - Fédération Aéronautiljue Internationale). Januara 1923. upućen je proglas Aero kluba svim ministrima i mnogim viđenim političarima i javnim radnicima. Istovremeno je doneta odluka da članovi Aerokluba mogu da budu i osobe koje nisu avijatičari. Nešto kasnije, 1.aprila 1923. održava se godišnji zbor Aero kluba u Beogradu gde se donose nove vrlo značajne odluke. Pre svega, odlučeno je da Aero klub prestane da bude samo srpski, već postaje Aero klub Kraljevine SHS. Apelovano je na merodavne krugove da se krene sa podizanjem vlastite vazduhoplovne industrije kao i da se uspostave vazdućne saobraćajne linije. Tom prilikom Aero klub je i dobio prvi put svoje vlastite prostorije, a pre toga su se članovi uprave sastajali po kafanama i privatnim stanovima.  
   Usled oskudice sredstava, tokom godine nije ništa urađeno da bi se popravio materijalni položaj avijacije (ratne), mada je delatnost aerokluba, uz podršku Ministarstva vojske, doprinela da se sa značajem tog pitanja, naročito pitanja unapređenja civilne avijacije, upozna celokupno javno mnenje.
   Prema podacima koje je dao T. Sondermajer, budžet za jugoslovensko vazduhoplovstvo u 1924.g. bio je 3 puta manji od rumunskog budžeta, 5 puta manji od češkoslovačkog i 10 puta manji od italijanskog budžeta za vazduhoplovstvo.
   Po Sondermajeru Aeroklub je osnovan 1. aprila 1922.g. u Beogradu na inicijativu srpskih avijatičara sa solunskog fronta. Aeroklub je 1924.g. imao u celoj zemlji 20 mesnih odbora sa 6000 članova.
   Po Zoranu Mileru na osnivačkom sastanku, 22.oktobra 1922., kod "Belog Orla", u Beogradu, osnovan je "Srpski aero-klub". Privremenu upravu činili su: počasni preds. Dr. Arčibald Rajs, preds. Matija Hođera, sekr. Sava Mikić, blagajnik Dragiša Vujić i bibliotekar Sava Simić. Već sledeće godine, preustrojen je i preimenovan u "Aero klub K SHS".

   AERO-KLUB u 1924.g.

   Položaj avijacije u zemlji se 1924. g. malo se izmenio. Aeroklub i dalje razvija svoju delatnost na unapređenju avionskog putničkog sabraćaja u zemlji. Navodi se da ima nameru da izgradi i svoju vlastitu fabriku aviona. Klub sada ima 6.000 članova, sa 15 ogranaka i izdaje svoj vlastiti list.  Osnovano je i "Hermes", Jugoslovensko A.D. za vazdušni saobraćaj u cilju uspostavljanja domaćeg putničkog saobraćaja, ali dosad je na tom polju veoma malo urađeno.

   AERO-KLUB u 1925.g

   Mihajlo Merćep prisustvuje godišnjoj skupštini AK SHS od 29.aprila 1925.g.
   Konstituisanje MO AK Kruševac na Vidovdan 28.06.1925.g. Oko 17.00 Košinsko polje je  bilo prekriveno svetom. Iz Novog Sada je došla eskadrila sa 6 aeroplana. Na Devoatenu je poleteo por Njegovan. Leteo je 20'. Umesto ppuk Jugovića buo je prisutan njegov zamenik maj Jovanović.
   Dana 9.09.1925.g. proslavljen je u Strumici avijatičarski dan. Privremeni aerodrom na istočnoj strani Strumice, levo od puta za Novo Selo. U nedelju 9.09. stigao je avion C 27 iz Skoplja sa Obradom Šobajićem i pilotom por Novakom.
   GO AK je 17.10.1925.g. priredio prvu izložbu aviona kod nas. Izložba je održana u palati Obilićev venac br.6. Izloženi su sledeći eksponati:
   - Blerio Gnom 80 KS;
   - Brandenburg savršeniji tip motor Mercedes 100 KS - izrađen u fabrici g.Rogožarskog;
   - Spad francuski tip 180 KS;
   - Brege XIV motor Renault 300 KS;
   - Brege XIX motor Lorraine Dietrich 400 KS, brzine 220 km/h;
   - konstrukcija avionskih krila, motora, radio-telegrafije, bombe, padobran.
   Od 11.00 do 20.00 izložbu je posetilo 3000 lica. Sledećih dana je bilo 6000. Do 26-tog dana izložbu je posetolo 25000 lica.

   Razvoj avijacije u Dravskoj banovini do 1927. godine

   AK u Ljubljani je osnovan 1924.g., ali do 1927. nema nikakve aktivnosti. Tek ove godine počinje sa pravim radom. Klub je prvi nabavio civilni avion u Jugoslaviji. Bila je to ”LJUBLJANA”. Preleteo ga je Gabrijel Vodišek, a kasnije ga je preuzeo Janko Colnar. Nešto kasnije Bloudek je sagradio dva aviona Bloudek XIV i Bloudek XV.

   1928. godina

   Izložba aviona LJUBLJANA i raznih avionskih modela privukla je oko 100 (verovatno greška) posetilaca. Avion LJUBLJANA stoji posetiocima na raspoloženju za pasažerske vožnje uz odgovarajuću odštetu. OO namerava da u 1928.g. priredi propagandistički let avionom LJUBLJANA po celoj Jugoslaviji.
   Na avijatičarskom danu 2., 3. i 4.juna 1928. g, u Otočcu prisustvovali su avioni iz 1. puka.
   Na avijatičarskom danu u Vršcu, 20.juna (ili jula, nečitko), učestvovala su dva školska aviona iz Novog Sada (por Gavro Škrivanić i por Sić).
   U Mariboru je 27. maja 1928. g. priređen avijatički dan na kome je učestvovalo 6 vojnih aviona (Potez 25) i avion LJUBLJANA iz OO Ljubljana.
   Od 5. do 15.avgusta 1928.g. održana je avijatička izložba u Osijeku. Pored raznih modela, bio je zastupljen i avion SVETI \OR\E, na kome je doleteo kapetan Pirc.

   1929. godina

   Dana 19.septembra.1929. doleteo je iz Londona u Zagreb (kasniji) Kraljević Tomislav. Krštenje je obavljeno 6.oktobra 1929. na a.Borongaj. Avion je imao motor Gipsi 85 KS.
   Dana 03. novembra 1929. na aerodormu Borongaj održan je “veliki internacionalni miting”, a program su izveli piloti f.Raab Katzenstein.
   De Havilland MOTH sa motorom Gipsy od 85 KS. Avion je stajao franko Zagreb-aerodrom 204.000 dinara, a isti je doleteo iz Engleske jedan fabrički pilot. Predsednik kluba Milan Prpić je za avion poklonio 50.000 dinara, a ostalo je dao na ime beskamatne pozajmice. Dana 6.oktobra 1929.g. avion je kršten na aerodromu Borongaj. Kuma je bila Tereza Prpić, a crkveni ceremonijal je obavio kanonik Barle. Avion je tokom zime 1929/30. posetio Koprivnicu, Križevce, Lodberg, Sveti Zelina, Čakovec, Varaždin i Sisak. U Karlovcu je leteo u čast 350-godišnjice.

   1930. godina

   Sednica SU AK održana je 11.januara 1930. g.  na kojoj su donesene sledeće odluke, koje se dostavljaju svima odborima. Pošto je SU prikupila novac potreban za nabavku jednog aviona, imaju se odmah zatražiti ponude od svih domaćih i stranih konstruktora, tako da prvi avion bude isporučen u toku maja ove godine. Sledeći avioni nabaviće se sukcesivno ukoliko bude rastao fond za nabavku aviona na čuvanju u Hipotekarnoj banci. Prema dosadašnjim obezbeđenim prihodima SU se nada da će približno svaka dva do tri meseca moći nabaviti po jedan avion.
   Avioni AK NK služiće u propagandi i obučavanju pilota. Oni moraju biti sposobni za putovanja, vrlo laki za pilotiranje, čvrste konstrukcije i prostog drvenog sklopa koji se može lako fabrikovati i opravljati. Prema tim uslovima aeroplan treba da raspolaže snagom od 80 do 120 KS, da bude dobar planer, da ima velike razlike u brzinama sa minimalnom brzinom aterisaža, da ima veliki koeficijent sigurnosti i da bude stabilan u letu. Neophodno je da privatna vazdušna flota ima takođe jednoobrazni leteći materijal.  
   19.januara 1930.g. je otvoren hangar u Mariboru kada je g. Moravac krstio svoj avion.  Sada su tamo 3 civilna sportska aaviona, nabavili su ih fabrika Zlatorog i g. Moravec.
   
   KRUŽNI EVROPSKI LET U 1930.g.

   Druga međunarodna utakmica koju ove godine priređuje nemački Aero klub, održaće se u vremenu od 20.jula do 7.avgusta 1930. g. Zasad su prijavili učešće AK Fracsuske, Velike Britanije, Poljske, Češkoslovačke, Švajcarske i Španije. Aeroplani (dvosedi) podeljeni u dve kategorije sa sopstvenom težinom od 400 kg i aparate sopstvene težine 280 kg. I kod jedne i kod druge kategorije tolerancija odstupanja je do 15 kg. Takmičari moraju biti snabdeveni potvrdama o plovidbenosti, koeficijent sigurnosti mora biti najmanje 5, a kao prethodni uslov zahteva se da svaki aeroplan izvrši, pre polaska na utakmicu, vazdušno putovanje od najmanje 200 km.
   Za drugu međunarodnu utakmicu, koju ove godine priređuje nemački Aero klub (vidi VG br.3/1930.) do 15.aprila su se javili 75 pilota. Isti ce 20.jula stići na a.Templhof. Prijavljeni piloti su sledećih nacija:
   Francuska 10, Engleska 6, Poljska 16, Švajcarska 3, Austrija 4, Belgija 1, Jugoslavija 1, očekuju se još iz Španije i Čehoslovačke. Italija neće uzeti učešća jer hoće da istovremeno priredi utakmicu u svojoj zemlji.

   Stanje civilnih vazduhoplova početkom 1930. godine

   Na osnovu IZVEŠTAJA SREDIŠNE UPRAVE AERO-KLUBA o radu od 01.04.1929. do 01.04.1930.g. stanje vazduhoplovnog parka Aero-kluba je sledeće:
   Ljubljanski odbor raspolaže jednim sportskim aeroplanom tipa Bloudek. Isti odbor raspolaže i jednim sportskim aeroplanom Klemm "LJUBLJANA" (Klemm L-20a UN-LOD) Predsednik OO LJU, g.Hribar, nabavlja takođe svoj aeroplan tipa MOTH.
   Članovi mariborskog Aero-Kluba gg. Moravac (RK 9a Grassmucke UN-MJM), Klopf (šta je ovo?) i fabrika "Zlatorog" (RK 2a Pelikan D-1131 UN-PAF od poč.31) imaju tri aeroplana Raab-Katzenstein.
   Zagrebački odbor ima dva aeroplana tipa Moth (DH-60 “Kraljević Tomislav” G-ALLZ i DH-60 UN-PAH ), a poručen je i treći, ne sportskog već saobraćajnog tipa - lake kategorije (ovo je DH-80A budući UN-PAI). U Zagrebu avion tipa Klemm ima avijatičar g. Kršnjević (Klemm L-25 D-1714, kasniji (od pol.30.) UN-PAD).
   Udruženje rezervnih oficira ima dva aeroplana domaćeg tipa lake kategorije (videti koja, ocigledno domaća). Početkom marta (?) 1930.godine završen je aeroplan Sime Milutinovića (Vlajković Sim II) koji je izvršio probne letove sa velikim uspehom.
   Središnja uprava je nabavila tri školska aeroplana Fizir (UN-PAK, UN-PAL, UN-PAM) Za turizam i propagandu nabavila je jedan aparat Moth (DH-60H Moth UN-PAV).
   Ukupan broj privatnih aeroplana stvorenih u toku 1929-30.godine iznosi 17 (14 Aero-Kluba i njegovih članova, 2 URO-a i 1 privatan). Ima ukupno 10 tipova. Snaga motora se kreće od 20 do 120 KS. Po poreklu ima 7 domaćih, 5 engleskih i 5 nemačkih. Za nastavu pilota mogu se upotrebiti samo tri Fizira Središne uprave i tri aviona mariborske uprave.

   Vesti

   Na IX redovnoj godišnjoj zemaljskoj skupštini inž. M. Vukadinović iz Kruševačkog odbora kaže da su skupili 170.000 dinara za nabavku aviona ali nemaju sredstva za održavanje aviona i plaćanje pilota.
   Krajem juna 1930. po povratku iz Beograda (27.juna su odleteli za Beograd) članovi Zapadočesky Aerokluba iz Plzena su poklonili zagrebačkom aeroklubu jedan Aero 12 sa m.Maybach od 255 KS.
   Dana 30.avgusta 1930. doleteli su na Puss Moth iz Londona vazd. kapetani engleske vojske Mann i Armour sa novonabavljenim klupskim aeroplanom. (Stigla su ustvari dva aviona Puss Moth i Gipsy Moth; ipak je Gipsy stigao ranije)
   Dana 21.septembra 1930 srušio se Kr.Tomislav. (Zagreb ima 4 aviona jedno vreme: ovaj, Gipsy Moth, Puss Moth i Aero-12).
   Tokom 1930. godine na teritoriji OO Novi Sad održani su sledeći aeromitinzi:
   20.06.1930.g. - aeromiting u Subotici sa 4 aeroplana SU.
   31.08.1930.g. - aeromiting u Sr.Mitrovici sa 1 aeroplanom SU.
   21.09.1930.g. - aeromiting u Somboru sa 2 aeroplana SU.
   28.09.1930.g. - aeromiting u Buljkesu sa 2 aeroplana SU.
   28. septembra 1930. g. je održan aeromiting u Novom Vrbasu.  

« Last Edit: February 10, 2011, 09:10:44 pm by dexy » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: February 12, 2011, 07:30:38 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* naša krila.jpg (87.38 KB, 517x687 - viewed 904 times.)
Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #2 on: February 12, 2011, 09:06:49 pm »

Znate li okvirno cijenu nekoga/nekih od tih aviona?
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #3 on: February 12, 2011, 09:27:29 pm »

Imam cene za većinu ofih aviona samo sačekaj malo da pronađem. Ali da u međuvremenu nastavim priču o Aero Klubu Naša Krila.


1931. godina

   Na aerodomu Rajlovac 19. 04. 1931. g. pred više od 300 ljudi kršten je avion DH 60 SARAJEVO I. Iz Beograda su došla dva aviona: Fizir FN i DH 60 (piloti T.Sondermajer i Dr.A.Mitrović). Na avionu SARAJEVO I prvi kao je kao putnik poleteo g.Mutevelić (pilotirao por Blagojević). Tog dana priređene su tri aero-utakmice, prva je bila triangl Rajlovac-Visoko (Kiseljak)-Rajlovac. Trima avionima leteli su poručnici Blagojević, Krstić i Brezovšek. Pobedio je Blagojević na aparatu SARAJEVO I. I na drugoj utakmici, penjanje na 1000 m, i na trećoj, silazak u krug od 50 m, pobedio je Blagojević na istom aparatu.
   Na dan 13. 04.1931.g. sarajevski AK je bio domaćin lordu Limingtonu i kapetanima Skotu i Maplbeku. Stigli su 18.00 na amfibiji. Pošto su bile neophodne opravke na aparatu, sutradan je Limington zamolio da mu se da klupski avion za let do Beograda, pa je por Blagojević na aparatu SARAJEVO I prebacio lorda do Beograda.
   U nedelju 2.08.1931.g. izvršeno je osvećenje spomen kosturnice izginulim junacima 1814.g. u Rogatici. OO AK Sarajevo poslao je avion SARAJEVO I sa Blagojevićem i Brankom Trbojevićem, sekretarom OO.
   Na osnivačku skupštinu MO AK u Doboju, 30.avgusta 1931.g. odleteli su iz Sarajeva Balogojević i Trbojević na aparatu SARAJEVO I "CIGANČE". Poleteli su 09.40 a u Doboj stigli u 10.30. Dočekala ih je velika masa sveta. Posle podne u 14.00 Blagojević je izvodio akrobacije na avionu. Na avionu kao putnik leteo Jovo Žakula. Povratak u 15.00, a dolazak u Rajlovac u 15.45 časova.
   OO Sarajevo je osnovan 28. 04. 1926. g. Od oktobra 1929. g. do 7. jula 1930. g., zbog odlaska generala Jovanovića rad je zastao. 7.07.1930.g. izabran je novi odbor koji je reaktivirao rad. Do 06.09.1931.g. avion SARAJEVO I nije imao kvara i imao je 94 sati letenja. Do tog dana učestvovao je na:
   - aeromitingu u Plzenu,
   - prebacio lorda Limingtona u Beograda,
   - na utakmicama 19.04.1931.g. u Rajlovcu,
   - izlozen na izložbi u Zagrebu,
   - 25.05. učestvovao na mitingu u Zagrebu,
   - 2.08. u Rogatici povodom osvećenja kosturnice,
   - 30.08. na osnivačkoj skupštini MO Doboj,
   - više puta je bacao letke iznad Sarajeva za potrebe AK i Crvenog krsta.

   POBEDA NAŠIH AVIJATIČARA U PLZENU

   Na zahtev Zapadno Čehoslovačkog AK, SU AK NK je poslala svoju ekipu na "zvezdastu" utakmicu u Plzenu od 1. do 3.maja 1931.g.    Prvobitno predviđena ekipa je bila:
   1. T.Sondermajer na aeroplanu SU Fizir FN (mora biti UN-PAK)
   2. Dr.A.Mitrović na aeroplanu SU UN-PAM;
   3. Drag.Nikolić na vojnom avionu Sime Milutinovića (dakle Sim II) i
   4. D.Stanisavljević na UN-PAL.
   D.Nikolić je u poslednjem momentu odustao, a T.Sondermajer je zbog opravke motora na FN uzeo aparat SARAJEVO I (UN-PAS).
   Ekipa je pošla 29.04.1931.g. u 14.00. Utakmica u preciznom letenju je bila 1.05.1931.g. od 14.30 do 16.00 na relaciji Prag-Plzen. Prva tri mesta su zauzeli naši piloti sa sledećim rezultatima:
   1. T.Sondermajer 16 sati 00' 01",
   2. A.Mitrović 16 sati  00' 01" i 1/6
   3. Stanisavljević 16 sati 00' 02".
   Ustvari sva tri aviona su sletela istovremeno, jedino što je Stanisavljević zbog prostora morao da bude metar-dva iza njih, pa je kasnio nepunu sekundu (grupno sletanje).
   Nagrade su predane 2.05.1931.g. Učestvovalo je 19 takmičara iz Čehoslovačke, Jugoslavije, Rumunije i Švajcarske. Naša ekipa se vratila u zemlju 4.maja posle podne.

   OSNIVANJE AAK

   Pre 65 godina, u proleće 1931. osnovan je na Univerzitetu u Beogradu Akademski Aero-klub, akademska sekcija Aero-kluba. Osnivač je bio jedan od prvih naših jedriličara, Živko Jozanov.
   Poneta oduševljenjem koje samo vazduhoplovstvo može da probudi, studentska omladina još daleke 1931. osniva AAK u Beogradu. Prostorije kluba su bile na tehničkom fakultetu, a prvi predsednik bio je univ.prof.dipl.inž. Bogić Knežević. Za razliku od drugih klubova, AAK je od samog početka počeo da se bavi i konstruktorskom delatnošću. U radionicama TF izrađuju se jedrilice, a praktična obuka u letenju obavlja se u aeroklupskoj jedr.školi na Zlatiboru. Uspešan i plodan rad ovog kluba prekinut je ratnim događajima 1941.g. Klub je obnovljen 1949. na Maš.fak., a prvi pred. kluba je bio poznati konstruktor aviona prof.Sima Milutinović.

   Izveštaj SU AK "Naša Krila" za period 01. 04. 1930.- 20. 12. 1931.

   Tombola je omogućila odboru u Zagrebu da nabavi nove aeroplane i da priredi prvu izložbu aviona u našoj zemlji kao i prvi međunarodni aeromiting.
   Sarajevski OO je takođe od tombole kupio avion SARAJEVO I.
   Najvećim delom zahvaljujući prihodima od tombole AK danas raspolaže sa 12 aeroplana.
   Plavi baloni.
   U periodu od 1.04.1930.g. pa do 20.12.1931.g. pojavili su se sledeći domaći sportski aeroplani:
   školski Fizir-Valter,
   turistički Fizir-Džipsi,
   turistički amfibija Fizir-Valter,
   školsko-turistički Sim-Simens I,
   školsko-turistički Sim-Simens II,
   sportski Bloudek-Cirus,
   školsko-turistički Žučenko-Valter.
   Aero-Klub broji 24 OO i 192 MO.
   SU je 31.03.1931.g. imala 4 aviona ukupne vrednosti 939.320 dinara.

   Vladina subvencija za civilnu avijaciju, za 1931. g. u iznosu od 10 miliona dinara, bila je raspoređena na sledeći način:
   "Aeroput"            8,000.000 dinara
   CIDNA            1,500.000 dinara
   Jugoslovenski aeroklubovi     500.000 dinara

   1932. godina

   Tokom 1932. godine jugoslovenski piloti postigli su nekoliko uspeha na međunarodnim vazduhoplovnim smotrama. Na vazduhoplovnim trkama, održanim juna meseca u Varšavi, jugoslovenska ekipa osvojila je tri prva mesta, uključujući i nagradu za najsvestranijeg pilota. Na smotri u Cirihu, održanoj jula meseca, kapetan jugoslovenskog RV Šintić, na avionu Hanjker "Fury" sa RR motorom, osvojio je prvo mesto u trci lovaca jednoseda, među 17 konkurenata, dok su četvrto i peto mesto u trci lovaca dvoseda takođe osvojili jugoslovenski vojni piloti, na Breguet-ovim aparatima sa motorima tipa Hispano-Suiza. Trke za Kraljev pehar održane su, po običaju, 6.septembra.
   Na međunarodnom vazduhoplovnom mitingu u Varšavi, 17. juna 1932.g., učestvovala je ekipa Aerokluba Kraljevine Jugoslavije u sastavu Bogdan Mihajlović, Bogumil Jaklić i Milovan Veljović, sa tri turistička aviona, od kojih je jedan zbog niskih oblaka prekinuo let u \erdapu i vratio se u Beograd, a ostala dva aviona dobili su I i III nagradu za najduži let. Pored toga, Bogdan Mihajlović je dobio i prvu nagradu za akrobacije u vazduhu. On je dobio i nagradu kao najbolji pilot na mitingu. Jugoslovenski piloti su osvojili i prvo mesto kao ekipa.
   Međunarodni vazduhoplovni miting u Cirihu održan je od 22. do 25.jula 1932.g. Jugoslovenski pilot Zlatko Šintić postavio je novi svetski rekord u letenju iznad Alpa. 
   198.....
   Britanci su verovali da su vladine subvencije vazduhoplovstvu, u toku 1932-33.g., bile sledeće:
   Aeroput             6,500.000 dinara
   CIDNA                              1,200.000 dinara
   jugoslovenski aeroklubovi     1,000.000 dinara
   (uz određeni broj aviona)
   Najmlađi OO AK u Kraljevu dobio je svoj aeroplan. Kraljevački OO preuzeo je delimično dugove bivšeg zagrebačkog odbora Udruženja Rezervnih Avijatičara  (URA) a u naknadu primio njihov aeroplan tipa "Švalba" sa Simens motorom.

   Vazduhoplovne manifestacije održane tokom 1932. godine

   Po podacima iznetim na DŽII godišnjoj redovnoj skupštini Aero Kluba, održanoj 29. januara 1933. godine tokom 1932. godine priređene su sledeće manifestacije:
   - 21.maja priređen je prvi avijatički dan za đake srednjih škola u Beogradu. Učestvovali đaci I Muške gimnazije. 35 "vazdušnih krštenja".
   - 12.juna jedan aeroplan AK Beograd je učestvovao na Sokolskim sletu u Buljnesu.
   - 12.juna 1932.god. osnovan je OO Kraljevo.
   - 12.juna MO Vršac je priredio aero-miting sa 3 aeroplana SU AK. Prisustvovalo je oko 3000 ljudi. Letelo oko 25 lica a na grad su bacani propagandni leci AK.
   - 19.juna OO Sarajevo organizovao avijatički dan sa svojim avionom.
   - 19.juna MO Bela Crkva organizovao aero-miting, SU učestvovala sa svoja dva aeroplana.
   - 18. i 19. juna AK je učestvovao sa dva aeroplana na aero-mitingu u Varšavi. Dobili I nagradu i srebrni pehar za sve utakmice, za akrobaciju I nagradu za najboljeg pilota na mitingu i I nagradu kao najbolja ekipa drveni umetnički kip. Dobio je i tri druge nagrade.
   - 25.juna poseta Bugarskog AK.
   - 17.jula OO Niš organizovao aero-miting. SU učestvovala sa tri aeroplana: akrobacije, "vazdušno krštenje" publike, bacanje padobrana i predavanje jednog člana AK.
   - 7.avgusta osvećenje temelja palate AK.
   - 14.avgusta otvorena škola jedrenja u Tankosavi.
   - 18.septembra osnovan MO Banja Luka. SU učestvovala sa jednim aeroplanom.
   - 8.oktobra sa dva aeroplana (ko ?) učestvovao na sportskom mitingu u Zabrežju.
   - 21.oktobra poseta đaka sr.teh. škole u Beogradu. 24 "vazdušnih krštenja".
   - 23.oktobra prvi razgovor između aviona u letu i radio stanice u Jugoslaviji. Toga dana iz aviona u letu, preko radija, propagirao je vazduhoplovstvo i ideje AK jedan član SU. Isti razgovor čuli su i u najudaljenijim mestima naše zemlje.
   - 24.oktobra II muš.gimn. iz Beograda imala je 20 "vazd. krštenja". Po podne 160 učenica I ženske gimnazije imalo je 25 "vazd. krštenja".
   - 2.novembar 400 studenata Tehničkog fakulteta imalo je 35 "v.k".
   - 3.novembra 300 studenata Pravnog fakulteta 27 "v.k".
   - 4.novembra 200 studenata Filozofskog fakulteta 32 "v.k".
   - 5.novembra 350 studenata medicine 38 "v.k". Učestvovao i jedan avion društva AEROPUT.
   - 6.novembra osnovan OO Sušak.
   - 8.novembra maturantkinje III žen.gimn. 10 "v.k".
   - 10.,11. i 12.novembra ponovni dolazak studenata Teh. fak.
   - 12.novembra let studenata hidrotehnike.
   Aero-Klub je angažovao za ove letove, đaka i studenata, i aero-taksi društva AEROPUT. Aero-taksijem je letelo 150 osoba po ceni od 25 dinara.
   - 11.decembra osnovan je OO Osijek, stari OO se smatrao ugašenim.
   - 1.januara 1933. osnovan je MO u Valjevu.
   - 15.januara obnovljen je OO Skoplje.

   Aeroplansko odelenje AK Beograd je u toku leteće sezone u 1932.g. raspolagalo sa sledećim tipovima aeroplana: jednim "Dehevilendom", jednim "Fizir DŽipsi" i dva "Sim VIII". Održavani su od jednog mehaničara. Stajali su na raspolaganju SU, tj. njenoj propagandnoj sekciji. Na njima je izvršeno vazdušnih krštenja i to: 668 u Zemunu, 30 u Vršcu, 50 u Beloj Crkvi, 27 u Nišu i 15 u Zabrežju sa ukupno 86,05 sati. U putovanjima su preleteli 7580 km ili 75 časova.
   Na takmičenju u Varšavi g.Mihajlović je dobio I nagradu u akrobacijama, na reliju II i III; i na takmičenju u brzini u krugu III i IV nagradu. Pri povratku od 2. do 7.jula ista ekipa je uzela učešće na Svesokolskom sletu u Pragu. Tom prilikom su oba aeroplana preletela iz Praga u Plzenj i natrag radi posete fabrici NJalter. Na ovom putu oba aeroplana su preletela 8000 km ili 80 časova.
   Kroz odelenje je treniralo 35 pilota, načinivši 625 leta ili 85,05 časova.
   Pilotska škola je otvorena 15.avgusta 1932.g. NJoj su pridodata dva aeroplana Fizir Valter koji su pre toga bili u upotrebi dve godine bez revizije. Za školu su bila angažovana dva nastavnika letenja. Obučena su 9 pilota od kojih tri ženska. Iz više razloga nije obavljeno polaganje ispita. Ukupno letova u školi je bilo 1573 ili 140,55 sati letenja.
   Sastavljena je bila komisija koja je pregledala i procenila vrednost aeroplana domaće konstrukcije izrađenim u zemlji koje je SU otkupila a uz novčanu pomoć Odelenja za Civilno Vazduhoplovstvo i to: jedan aeroplan tipa "Fizir DŽipsi" konstrukcije inženjera Fizira; dva aeroplana tipa "Sim VIII" konstrukcije inženjera Milutinovića. Ova tri aeroplana dodeljena su aeroplanskom odelenju AK u Beogradu. Amfibija "Fizir-Valter" konstrukcije inženjera Fizira dedeljena je OO Sušak. Sklopljena je pogodba sa firmom Jocić i sin da im se otkupi njihov aeroplan RESAVA, konstrukcije inženjera Žučenka, za koji je već određena komisija. Imajući u vidu da su otkupljeni aeroplani prototipovi, nedovoljno ispitani, SU je bila potpuno zadovoljna sa njima.
   
Ukupno propagandnih letova                      - 796 ili 86,05 časova
Putovanja u zemlji i inostranstvu bilo je    -  76 ili 155 časova
Trenažnih letova oko aerodroma                 - 625 ili 85,05 časova
Ukupno školskih letova bilo je                -  1572 ili 140,55 časova
--------------------------------------------------------------------------------------
               Svega letova:      - 3070 ili 467,05 časova
Utrošeno benzina - 11675 kg i ulja 1167,5 kg.

   1933. godina


OPŠTE VAZDUHOPLOVSTVO
KRALJEVINE JUGOSLAVIJE

   (Prvi deo teksta vidi pod "Aeroput")
   Na kraju 1932.godine Aero-klub je raspolagao sa 14 propagandističkih aviona. Od ovoga 6 je bilo ipravnih, od kojih je 4 u toku 1933.g. osposobljeno za školske i propagandističke svrhe.
   Raspored u 1932.godini:
   - Beograd 8 aviona: 3 Fizir Valter, jedan Fizir-DŽipsi, 2 SIM VIII "Simens", jedan DŽipsi-Mot i amfibija Fizir-Valter.
   - Zagreb 2 aviona: Pus-Mot i DŽipsi-Mot.
   - LJubljana 2 aviona: Bloudek i Lojze.
   - Sarajevo 1 avion i
   - Kraljevo 1 avion.

   U toku 1933.godine Komanda Vazduhoplovstva vojske je predala Aero-klubu 18 školskih aviona za organizovanje pilotske škole, podeljene u 4 odelenja i to: u Beogradu, Zagrebu, LJubljani i Skoplju. Ukupno je školovan 31 turistički pilot u civilnim pilotskim školama Aero-kluba tokom 1933.godine. 
   Primljeno je 6 aeroplana Hanrio, 8 manjih i 4 srednja Brandenburga. Odelenja su počela sa radom: Beograd 14.jula, Zagreb 14.avgusta, LJubljana 28.avgusta i Skoplje 1.septembra 1933.godine. Avioni su se pre prijema nalazili u Novom Sadu i Zagrebu. Raspoređeni su u Beogradu 6 Hanrioa, u Zagrebu tri Brandenburga, u LJubljani dva Brandenburga i u Skoplju takođe dva Brandenbrga. U Skoplju je jedan od Brandenburga doživeo nesrećan slučaj, prilikom polagalja pilotskog ispita pitomac je poginuo. 
   Tokom 1933.godine 3 aeroplana su rashodovana jer su pri udesima stoprocentno oštećeni. 
   Tokom 1933.godine školovanje su završile prve žene piloti i to gospođa Desanka Tomić (supruga Miodraga Tomića), 23.avgusta 1933.godine i gospođica Gorišek, 14.septembra 1933.godine. U Beogradu se za turističkog pilota školovalo 40 učenika od čega je 24 diplomiralo, 9 je krajem godine još bilo na obuci, a 7 je odustalo. U Zagrebu je bilo 6 učenika i svih 6 je diplomiralo. U LJubljani je bilo takođe 6 učenika koji su krajem godine još bili ma obuci jer zbog loših meteo-uslova nisu polagali ispit.
   Div đen M.Obradović je 1933.g. bio pretsednik kruševačkog OO AK. Kruševački aerodrom je delo OO.
   Studenti, članovi Akademskog Aero-Kluba, svojim rukama su izgradili svoju prvu jedrilicu i dali joj ime PRVENAC.

   AEROPLANI AERO-KLUBOVA 1933.g.

Raab-Katzenstein Siemens 85 KS       YU-PAF   AK LJubljana
Bloudek Cirrus 75 KS         YU-PAO   AK LJubljana
Puss Moth Gipsy III            YU-PAI   AK Zagreb
Sdt Moth Gipsy I             YU-PAS   AK Sarajevo
Fizir amfibija Valter 85 KS       YU-PAT   AK Osijek
Resava Valter 120 KS         YU-PAY   AK Kraljevo
Fizir Valter 120 KS          YU-PAL   AK Beograd
Fizir Valter 120 KS         YU-PAM   AK Beograd
Fizir Gipsy II 100 KS         YU-PAZ   AK Beograd
Sim VIII Siemens 14 100 KS      YU-PBC   AK Beograd
Sim VIII Siemens 14 100 KS       YU-PBD   AK Beograd

   Pored ovih aviona Središna uprava u Beogradu ima:
   - 6 Hanriot 320 - Siemens Sh 12 - 120 KS,
   - 4 Srednja Brandenburga sa Dajmlerom od 160 KS i
   - 8 malih Brandenburga sa motorima Blesk 100 KS za potrebe civilnih pilotskih škola.

   PRIVATNI AEROPLANI 1933.g.

Rogožarski NJalter Castor 240 KS   YU-PAU   f-ka Rogožarski
Rogožarski Pobjoy 75 KS         YU-PBE   g.Drndarski OS
Rogožarski Skorpion 30 KS      YU-PBI   g.Drndarski OS
Moth Gipsy III            YU-PADŽ   "Bata" Vukovar

   Po britanskim podacima buDžetom za 1933-34.g. bili su predviđeni sledeći iznosi za razvoj civilne avijacije:
   Aeroput      6,492.609 dinara
   CIDNA        1,000.000 dinara
   Aeroklubovi    500.000 dinara


   Vesti iz časopisa "NAŠA KRILA" za 1933.g.

    U Velikom Bečkereku je  17.aprila 1933.g. održan aeromiting na kome su učestvovala tri aeroplana SU. Jedan od njih je bio Sim VIII UN-PBD. Vođa puta je bio ing.Drag. Stanisavljević. Doleteli su i Aca Stanojević, P.Brener, ing. Mitrović i Svetislav Sajić. Sa ljima je stigao mehaničar Luka Suratlić.    
   Gospodin Drndarski je prvi čovek koji je nabavio sportski aeroplan za svoje lično zadovoljstvo. Slikan je ispred aviona Gerner G.1 sa reklamom MiČ ispod krila.
   Na beogradskom aerodromu je 21. maja 1933. g. organizovan “izlet”, na kome su učestvovali lovci VI. vp Avia BH.33 (9 komada). Na jednoj Aviji Gorup je izvodio napade na balone. Na avionima AK, dva putnička i jednom aero-taksiju Aeroputa, kao i jednom aeroplanu društva CIDNA-e  letelo je 180 Beograđana i Zemunaca.
   U Zagrebu je 4. juna 1933. g. odražan aeromiting. Na početku aero-mitinga usledio je defile sportskih aviona prijavljenih za takmičenje. Zatim je stigla eskadrila od 9 dvoseda iz IV vp, kojom je komandovao kap Božidar Kostić. Prikazana je borba jednoseda (ppor Milan Beljanović) i dvoseda (kap Artur Kirasić). Na našem najbržem avionu Hanjker Rolls Royce leteo je major Rupčić.
   Na utakmici u brzini prvi je bio aeroplan zagrebačkog odbora, a u utakmici u preciznom spustanju pobedio je aeroplan firme "BATA" iz Vukovara. Ukupni rezultat:
   Aeroplan "BATA" Pus Mot pilot Janković         - 137 boda
   Aeroplan DŽipsi Mot OO Sarajevo pilot Dr.Nikolić   - 125 boda 
   Aeroplan DŽipsi Mot OO Zagreb pilot kap Mrak      - 124 boda
   Vazdušno krštenje posetilaca je vršeno na putničkom aeroplanu društva Aeroput. Na vazdušnom krštenju je letelo 180 gledalaca. Sutradan na aeroplanima OO Zagreb letelo je još 60 lica.
   U Kragujevcu je 11. juna 1933. g. osnovan MO AK Kragujevac. Na dan osnivanja OO Kraljevo je uputio svoj avion RESAVA, koji je SU pozajmila odboru na mesec dana u cilju propagande i osnivanja novih odbora. Aeroplanom su doleteli kao pilot Radoslav Kotarac i Alek. Gligorijević. Iz Beograda su na drugom aeroplanu (kojem?) doleteli ing. Nenad Mirosavljević i pilot Aca Stanojević. Po podne su na vašarištu letela oba aeroplana.
   OO Kraljevo je 04. juna 1933. g. priredio u Čačku aeromiting. Nešto pre 10 časova ujutro, posle manjeg kruženja aeroplan RESAVA se spustio na trkalište u blizini artiljerijske kasarne. Pilot je bio Kotarac. Tokom dana je izvršeno 15 letova. Nešto pre 17.00 RESAVA je odletela za Kraljevo. 
   U Obrenovcu je juna 1933. g. organizovan Aero dan. Učestvovala su 3 aeroplana SU AK. Na jednom od njih, DŽipsi Motu, bio je Tadija Sondermajer. Na mitingu je učestvovao i aero-taksi AEROPUT-a. U 19.00 aeroplani su se vratili u Beogradu.

   U Novoj Gradišci je krajem juna 1933. g. održan avijatički miting. 28. juna 1933. g. uveče stigao je BELI ORAO iz OO Zagreb (pil. Vicko Krelja). 29.jula stigao je STANDARD MOTH (T.Sondremajer), Sim VIII (Radosavljević) i PUSS MOTH fabrike "BATA". 
   U Velikom Bečkereku je juna 1933. g. održan aero miting. Najpre su došle dve eskadrile I v.p. iz Novog Sada. Sleteo je u jednom avionu kap Franjo DŽal (u 09.00) a kasnije još tri aeroplana. U 09.20 su stigla tri sportska aeroplana, jedan Potez-29 i aero-taksi. Letelo je oko 130 lica.
   U Skoplju je 9. jula 1933.g organizovan aero-miting. Oko 09.00 stižu veliki višemotorni avioni pod komandom majora Gorjupa. Oko 10.00 na DŽipsi Motu doleteo T. Sondermajer. Na mitingu je učestvoavo i Potez-29. Za vazdušno krštenje su korišćena tri sportska aeroplana i Potez-29. Izvršeno oko 200 "v.k.".
   Na Fjuriju je leteo Bajdak (isti avion na kome je Šintić pobedio u Cirihu). Dva mlađa pilota iz VI vp su izvodila akrobacije na Devoatinima. Na aero-utakmicama su postignuti sledeći rezultati:
   Utakmica u preciznom spuštanju na liniju:
   1. vaz pnar Bertog Valerijan (Hanrio Salmson)      78,5 bodova
   2. v kap Ivan Mrak (Pus Mot BELI ORAO)         74,5 boda
   3. v por Ivan Veljković (Hanrio Salmson)         55 bodova
   4. Mihajlo Janković (Pus Mot "BATA")
   Utakmica u brzini:
   1. rez v nar Sava Milovanović, AK BG (Fizir DŽipsi)   106,2
    2. rez v ppor Rodoljub Milovanović, AK BG (Sim YU-PBS)   94,22
   3. v por Nikola Veljkovic (Hanrio Salmson)         93,75
   4. v pnar Bertog Valerijan (Hanrio Salmson)         92
   Ukupan plasman:
   1. V.Bertog               170,50
   2. Mrak Ivan             -
   3. Nikola Veljković      148,75
   .....
   U Bjelovaru je 9. jula 1933. godine održan avijatički miting.  Između 11. i 12. časova, 9. jula, stigli su u Bjelovar avioni AK ZG BJELI ORAO (Ivan Mrak) i ZAGREB (Virgil Canić), a na avionu BATA Mijo Janković. Pre podne avioni su bacali letke, a od 15.00 učestvovali na aeromitingu. Bilo je 30 "v.k.".
   Prvi aero-miting u Tuzli održan je 9.jula 1933. godine. U 09.00 doleteo je avion SARAJEVO I (pilot vazduhoplovni por. Duško Sofilj i sekretar OO Sarajevo B. Trbojević). Tokom dana na ovom avionu je letelo 15 ljudi.
   U Kragujevcu je 23. jula 1933.g. održan aero-miting. U 08.00 stigli su avioni VI vp, 5 Poteza i tri lovačka aparata. Predvodio ih v. kap Siniša Nikolić. Stigao i jedan Potez-29 i tri turistička aviona (jedan DŽipsi Mot, jedan Sim VIII, treći ?). Na jednom Devoatinu leteo je Rapaić. Na sportskim avionima leteli Stanojević, Kotarac i S.Milovanović.
   Jula 1933. godine osnivan je MO AK u Zenici.   U nedenju 16. jula u 09.05 stigao je u Zenicu avion SARAJEVO I sa pilotom ppor Popovićem i članom uprave OO Sarajevo Ilićem. U 17.00 aeroplan SARAJEVO I je izveo više akrobacija da bi zatim predveče odleteo za Maglaj (sa istom posadom) gde je prenoćio.
   U Gospiću je 23. jula 1933. g. održan aeromiting kome je prisustvovao i Kralj Aleksandar. Još u subotu 22.jula za Gospić su iz Zagreba odleteli GIPSY MOTH (pilot komandant II vazd.brig. Dušan Radović) i PUSS MOTH sa kap Ivanom Mrakom. U 11.00 došao Kralj Aleksandar. Odmah zatim stigla je eskadrila vojnih aeroplana pod komandom maj Ferda Gradišnika. Oko 13.00 Kralj je napustio Gospić. U 14.00 stigao je Rupčić na FURY-ju. U 16.00 započeo je miting, prilikom kojeg je letela i publika. Vojni aeroplani su se uveče vratili u Zagreb, a jedan aeroplan AK je ostao u Gospiću do sutradan ujutru. 
   Juna ili jula 1933. g. je otvorena pilotska škola AK na aerodromu Beograd.
   U nedelju 30. jula 1933.g. OO Zagreb je priredio aeromiting  na Driveničkom polju kraj Crikvenice, na kome su učestvovala dva njihova aeroplana, Pus Mot i DŽipsi Mot. Zbog bure nije bilo letenja. U ponedeljak zadržali su se funkcioneri AK Zagreb još jedan dan. U utorak popodne, 1.avgusta, krenuli su aeroplani natrag za Zagreb. Poslednji, DŽipsi Mot (pilot Canić i član uprave Dragutin Heckel) krenuo je nešto kasnije. Pri uzletanju, kada je bio na visini od 50 do 80 m, dok je još bio u penjanju, napravio je desni viraž iz koga je pao u vri. Dragutin Heckel je ostao na mestu mrtav, a pilot Canić je isčašio nogu i ostao lakše kontuzovan. Određena je komisija koja je pregledala polomljeni avion.
   U Beloj Crkvi je 6.avgusta 1933. g. priređen aero-miting. Na aerodromu je od ranog jutra bilo 12 dvoseda Brege 19 Vazduhoplovne škole gađanja. Komandant škole je bio ppuk Jovan Kalember. U 07.30 su stigli aeroplani SU i Potez-29 Aeroputa. U 08.00 doleteo je i jedan vojni Potez 25. Tokom aero-mitinga prikazana je i borba između jednoseda Devoatina (ppor Bjelanović) i jednog dvoseda Bre 19 (ppor Dobnikar).
   U Osijeku je 13. avgusta 1933. g. održan avijatički slet. Već u subotu 12. avgusta u 19.00 stigao je Fizir Gipsy 120 KS sa Nenadom Mirosavljevićem i Savom Milovanovićem. Teodor Uzelac, komandant I vp je javio da će prispeti u nedelju u 08.30, kada je stvarno i stigao. Zatim su stigla tri aeroplana Aeroputa: Potez-29, FODŽ MOTH Gipsy 135 KS (pilot ing.Giša Stanisavljević) i GIPSY MOTH Gipsy 120 KS (pilot Dr.Andra Mitrović). Stigla su i dva aparata SU: Sim VIII Siemens 110 KS (piloti Rodoljub Milovanović i Bane Radosavljević) i SREDNJI BRANDENBURG Mercedes 150 KS (pilot Kotarac). Oko 10.30 stiglo je izaslanstvo OO Sarajevo sa avionom GIPSY MOTH Gipsy 92 KS (pilot ppor Voja Popović). Nešto iza 12.00 doleteli su iz Zlina, Čehoslovačka, direktor BATE Toma Maksimović sa suprugom i pilot Janković na aparatu PUSS MOTH Gipsy 120 KS. Na aerodromu su bila i dva aparata Teodora Drndarskog, pretsednika OO Osijek: sportski avion Gerner sa motorom Pobjoy od 85 KS i jedrilica koja je sagrađena u Osijeku po uputima Drndarskog sa pomoćnim motorom Scorpion 30 KS. U 10.30 upućen je na glavni trg u Osijeku aeroplan Sim VIII koji je tamo ostao do 15.00. Po ručku prišlo se vožnji građanstva. Bilo je dosta i akrobacija civilnih i vojnih pilota. Avioni Aeroputa i Maksimović su odleteli toga dana, a ostali sutradan.
   Na aerodromu Beograd 23.avgusta 1933.g., g-đa Danica Tomić je položila ispit za turističkog pilota i tako postala prva žena pilot u Jugoslaviji. Ona je supruga k-ta VI vp ppuk Miodraga Tomića.
   Na aeromitingu 20. avgusta u LJubljani takmičili su se aero-klupski aeroplani iz cele zemlje u brzini. Itinirer takmičara je bio 9,5 km koji se morao obići 3 puta. Pobedio je DŽipsi Mot SARAJEVO sa pilotom ppor Vojislavom Popovićem. Leteli su i Fjuri.
   Bilo je predviđeno da na avijatičkom sletu u Sarajevu učestvuje II vp učestvovuje sa svojih 12 ratnih dvoseda u izvođenju programa mitinga. Uzeće učešće i dva naša Hokera. Jedan među njima je pobedio prošle godine na međunarodnoj utakmici vojnih aeroplana u Cirihu kao najbrži. Na njima će poleteti kapetani Bajdak i DŽal iz Novog Sada. DŽal je na jednom Hokeru pre 12 dana uspeo da preleti put od Zagreba do LJubljane za rekordno vreme od 23 minuta.
   Civilni aerodrom u LJubljani je otvoren 20.avgusta 1933. g. Aerodrom se   nalazio kod Device Marije u Polju, 5,5 km od centra grada. U aero-mitingu učestvovali Fjuri sa DŽalom i Bloudek DŽV sa Jankom Colnarom. Ukupno bilo 14 vojnih aviona, 2 aviona AK Beograd, jedan AK Zagreb, jedan AK Sarajevo, dva AK LJubljana, avion firme BATA, te četiri aviona Aeroputa, jedan iz Maribora.
   U Sarajevu je 3.septembra 1933.g. održan veliki “slet” aeroplana. SU AK je poslala 2. septembra svoja dva aviona Fizir DŽipsi i Sim VIII sa pilotima Alek. Stanojevićem i Blagojem Radosavljevićem, Mirosavljevićem i Arsenijevićem, da učestvuju na utakmici. Stigli su u subotu do podne. U subotu po podne stigao je Pus Mot BELI ORAO (pilot Mrak), Bloudek LOJZEK (pilot Colnar) i Pus Mot BATA (pilot Janković). Aeroput je poslao Potez-29 iz Zagreba (pilot Striževski). Iz Novog Sada, dva dana ranije stigli su dva Hokera (Haukera).
   Aero-miting je u nedelju počeo vazdušnim krštenjem na Potez-29. Devet ratnih dvoseda je bilo postrojeno dok su se civilni aeroplani takmičili. Prvi je bio Mrak (Pus Mot), drugi A.Stanojević (Fizir DŽipsi), treći Janković (Pus Mot).
   Devet aviona ratnih dvoseda je izvršilo prestrojavanje nad aerodromom a četiri su bacila i padobrane sa visine od 1000 m. DŽal i Rupčić su leteli na Hokerima.
   U Vršcu je 10. septembra 1933. g. održan aero-miting. Pre podne oko 08.00 doletela su 3 aeroplana SU, AK i Potez-29 Aeroputa (pilot Nikitin). Piloti SU Radosavljević, Stanojević Milovanović i Brener. Avion Sim VIII je upućen u grad. U 14.00 slegao se silan svet na aerodrom. Letenje publike je odmah počelo. Nečlanovi su plaćali 40 a članovi 30 dinara. U Potezu je letelo 100 a u dvosedima 30 lica. Na kraju je Radosavljević na Sim-u izveo uspešne akrobacije. Pred kraj doleteo je na avionu Hođera, tehnički šef Aero-Kluba.
   Na rođendan Prestolonaslednika Petra u Kraljevu je održan aero-miting. Više od 3000 ljudi je prisustvovalo. Leteli vojni avioni, Sim VIII i Fizir-DŽipsi. Od 80 prijavljenih letelo je 40 ljudi.
    U Nišu je 17. septembra 1933. g. održan veliki aero-miting na uzletištu Medoševac. Dva dana pre mitinga doletela su 5 ratna dvoseda Br. 19 iz 3. vp iz Skoplja. Avioni su doleteli pod komandom k-ta puka ppuk Miroslava Navratila. Na dan mitinga stigao je Foks Mot Aeroputa (pilot Stanisavljević) i sa njim u grupi Fizir-DŽipsi i Sim VIII. Tačno 09.00 stigli su u Niš piloti Kotarac i Brener. U vazdušnim krštenjima letelo 175 osoba. Doleteo i T.Sondermajer na DŽipsi-Motu, zadržavši se 1 sat ma mitingu, a zatim se vratio u Beograd. Leteli su vojni dvosedi, a zatim je doleteo Denjoitine (kap Akrit) koji je započeo borbu sa jednim dvosedom. Tokom mitinga je dignut i osmatrački balon.
   U Doboju je 17. septembra 1933. g. održan aerodan. Dana 16.septembra 1933.g. odleteo je aeroplan OO Sarajevo SARAJEVO I u Doboj te istoga dana bacao u okolini propagandne letke. Aeroplan je aterirao kod šećerane u Usori kraj Doboja. Uveče održana bakljada. Sutradan, u nedelju, po podne u 15.00 bilo je oko 3000 ljudi na aerodromu. Pilot-lovac ppor Popović je održao kraće predavanje o aeroplanu pokazujući delove istog. Zatim je izveo neke manje akrobacije i odleteo za Sarajevo.
   Pilotska škola AK u Zemunu pod vođstvom šefa tehničke sekcije SU g.Matije Hođere osposobila je jednu grupu od 10 učenica i učenika raznih profesija. Svi piloti položili su svoj ispit pred stručnom komisijom Komande vazduhoplovstva vojske, dobivši diplome turističkog pilota i to:
   - g. Milivoje Petrović niži voj. čin. II kl. sudske struke,
   - g-đa Danica Tomić supruga k-ta 6 vp ppuk Miodraga Tomića,
   - g. Konstantin Simić v por izviđač,
   - g. Konstantin Arsenijević kand.inž. član SU AK,
   - g. Milivoj Arsenijević, kand.inž.član SU AK,
   - g-đica Kristina Gorišek poštanska činovnica,
   - g. Miloš Sv.Petrović student prava,
   - g. Dragi Bojović student tehnike,
   - g. Vojislav Radosavljević student prava,
   - g. Rafajlo Dedić voj.tehn.čin.II kl.,
   U školi se nalazi još 10 učenika, među kojima tri dame, koji će do kraja godine takođe diplomirati.
   Ujutro 15. oktobra 1933. g. osnovan je MO AK u Smed.Palanci. U 09.00 je iz Beograda doletelo 4 aviona. Spustili su se na trkalištu, na prvom aerodromu u predratnoj Srbiji. Po podne pred oko 4000 gledalaca održan je aero-miting. Letelo je na vazdušnim krštenjima 140 osoba (preko 30 seljaka i selanki). Posle programa (akrobacije i bacanje padobrana) aeroplani su odleteli za Beograd. Bio i jedan Potez-29.
    U okviru novosadske nedelje od 22. do 29. oktobra održane su vazduhoplovna manifestacija u Novom Sadu 29. oktobra 1933. g. Već u ranu zoru na aerodromu su bili postrojeni vojni aeroplani: jedan Hoker, jedan Devoatin-DŽokej i dve eskadrile Bregea i Poteza očekujući početak mitinga u 09.00. K-t I vp je Vojislav Spužić. U 08.30 došao je Komandant vazduhoplovstva đeneral Nedić. Oko 09.00 su se 3 putnička aeroplana (Spartan i 2 Poteza) Aeroputa sa pilotima Striževskim, Stanisavljevićem i Jarošenkom. Malo zatim spustila su se 4 aeroplana SU AK Beograd (piloti Arsenijević, Stanojević, Sajić, Kotarac i Radosavljević). Malo posle stigao je avion AK Zagreb Pus Mot, pilot Mrak. Leteli su na Potezi i Bregeji (ukupno 18), Hauker (kap I kl Bajdak) i DŽokej (ppor. "Ciga" Petrović). U međuvremenu stigao je iz Vukovara na svome malom sportskom monoplanu Klem, Janković, pilot fabrike BATA. Posle bačenog padobrana, na kraju, bila su "vazdušna krštenja". Letelo je oko 150 osoba.
   Slika prikazuje članove upravnog odbora AK u Borovu, pilote Miju Jankovića i Luju Karlovskog iz Vukovara pred svojim aeroplanom marke Klem sa motorom Salmson od 55 KS. Avion je smešten u hangaru firme BATA, koga je ona stavila na raspolaganju AK. Hangar je najmodernije konstrukcije, od čvrstog materijala, veličine 19 Dž 14 m, visine 4 m. U hangar može stati 4 aviona.
   Prilikom polaganja pilotskog ispita 28. novembra 1933.g. u udesu je poginuo Ljubinko Ivković, polaznik pilotske škole AK Skoplje. Ivković je bio student prava. Propeo je posle dekolaža svoj aparat i napravivši oštar viraž izgubio brzinu. Sahranjen je 2. decembra 1933. g. na Novom groblju u Beogradu.
   Oblasni odbor AK Osijek je, krajem 1933. g. dobio od SU aparat Fizir "Amfibiju", koja se sada opravlja, pa će kada bude gotov služiti u propagandne svrhe. Pored predsednikova dva aparata to je treći, koji odboru na raspolaganju stoji.
Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #4 on: February 13, 2011, 12:18:18 am »

(Lijepo. Nedostaje slika koja se spominje u pretposljednjem odjeljku - o AK Borovo.)
Logged
mica milovanovic
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #5 on: May 01, 2011, 11:20:49 pm »

Evo dve slike iz 1925. u vezi sa ovim.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #6 on: May 13, 2011, 08:08:22 pm »

Evo jedan detalj za građu za istoriju Aero kluba Naša Krila. Članska karta podmladaka Aero kluba Naša krila.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* podmladak naša krila.jpg (102.71 KB, 828x592 - viewed 983 times.)

* podmladak naša krila 1 .jpg (120.04 KB, 828x605 - viewed 674 times.)
« Last Edit: June 01, 2011, 11:59:50 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7 on: June 01, 2011, 04:28:31 pm »

Plakat za aeromiting ...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 20091011171043.jpg (51.6 KB, 640x480 - viewed 692 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #8 on: August 20, 2011, 11:47:16 am »

Radnici kače reklamni baner za aero-miting u organizaciji Aero kluba Naša Krila na Terazijama u Beogradu.
Aero-miting je održan 15-tog i 16-tog juna 1936. godine na beogradskom aerodromu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* naša krila.jpg (161.13 KB, 1034x702 - viewed 525 times.)
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #9 on: October 19, 2011, 10:42:22 am »

Šta se dešavalo sa Aero klubom nakon 1933. do drugog svetskog rata, a naročito me interesuje period tokom i nakon drugog svetskog rata. Koliko sam uspeo da pročitam, ugašen je tokom drugog svetskog rata, ali nisam siguran tačno kada i kako je obnovljen, mislim da bi i to bilo interesantno pročitati.

EDIT: Evo i informacije o periodu drugog svetskog rata:

Quote
Rat je prekinuo rad Aerokluba "Naša Krila" i izlaženje lista "Naša Krila". Okupator je zabranio i raspustio organizaciju, jer je imala prizvuk nacionalne i patriotske, po naredbi General pukovnika Maksimilijana Fon Vajksa, najvišeg komandanta okupacije Srbije.

Video sam i na Google Books naslov: Pravila Aero-kluba Kraljevine Jugoslavije "Naša krila", to bi isto bilo jako interesantno za videti
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #10 on: February 20, 2012, 11:29:39 am »

Isečak iz ondašnjih novina o osnivanju mesnog odbora Aerokluba u Paraćinu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* naša krila_paraćin.jpg (356.61 KB, 977x781 - viewed 672 times.)
Logged
vizant
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 71« Reply #11 on: October 25, 2012, 10:21:56 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* avijacija_avijaticki_dan_u_pn_1930.jpg (461.01 KB, 1023x995 - viewed 400 times.)

* avijacija_avioni_pzl_rogozarski_na_kojima_je_l.jpg (96.74 KB, 1022x648 - viewed 740 times.)

* avijacija_clanska_karta_d_stefanovica_1939_g.jpg (138.15 KB, 845x606 - viewed 466 times.)

* avijacija_clanska_karta_d_stefanovica_1940_g.jpg (144.24 KB, 845x614 - viewed 385 times.)

* avijacija_clanska_karta_d_stefanovica_1939.jpg (135.26 KB, 838x604 - viewed 573 times.)
« Last Edit: October 27, 2012, 10:47:58 am by trpe grozni, Reason: Fotografije postavljene u attachment » Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #12 on: October 27, 2012, 10:38:07 am »

Ostali materijal koji je postavio nas clan @Vizant, a koji nije bio postavljen u skladu sa pravilima foruma.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* avijacija_clanska_karta_d_stefanovica_1940.jpg (151.88 KB, 849x607 - viewed 453 times.)

* avijacija_clanska_karta_s_aleksandra_1939_g.jpg (128.13 KB, 845x604 - viewed 547 times.)

* avijacija_cuveni_akrobara_aleksic_u_akrobatsko.jpg (203.31 KB, 1023x712 - viewed 687 times.)

* avijacija_godisnjak_jug_vaz_za_1936_godinu.jpg (273.7 KB, 1023x1415 - viewed 730 times.)

* avijacija_istorijat_avijacije_u_pn.jpg (244.06 KB, 1023x1312 - viewed 588 times.)
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #13 on: October 27, 2012, 10:46:04 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* avijacija_mesni_odbor_aero_kluba_1939.jpg (253.51 KB, 1023x661 - viewed 404 times.)

* avijacija_nasi_novi_piloti.jpg (576.86 KB, 663x1947 - viewed 406 times.)

* avijacija_pilot_dimitrije_kneselac_2_feb_1930.jpg (226.01 KB, 1026x1309 - viewed 486 times.)

* izvod_iz _pravila.jpg (134.64 KB, 842x607 - viewed 464 times.)

* avijacija_propagandni_dan_avijaticara_u_pn_193.jpg (544.03 KB, 921x1350 - viewed 359 times.)
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #14 on: October 27, 2012, 10:46:53 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sa ovim zavrsavam postavljanje materijala koji je nas clan @Vizant postavio na forum u ovom topick-u.


* avijacija_uspeo_aerodan_u_pn_1939.jpg (525.03 KB, 1023x1835 - viewed 490 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 23 queries.