Jos samo fali da mu se haubica montira i to je to...
Ovakav helikopter na suvremenom bojistu je glineni golub.
prilično neozbiljna tvrdnja, pa šta se radi na "savremenom bojištu" nego se odeljenja desantiraju iz ovakvih i sličnih helikoptera... uz vatrenu podršku drugih helikoptera!
- kada sam napisao da bi bilo upotrebljivo opremiti ga sa dva sistema naravno da sam mislio da jedan takav Mi-8/17 pruža vatrenu podršku npr. za dva transportna Mi-8/17 dok se uradi desant, a pošto je ovo montažno-demontažni sistem stvar je praktična
- da ne pominjem neke posebne zadatke poput traženja, spasavanja i izvlačenja oboreih pilota, vojnika ili ljudi sa 'neprijateljske' teritorije kada sam transport nije prioritet ali jeste potrebna veća vatrena snaga
U krajnjoj liniji i nije poenta da li može ili treba da nosi dva odjednom, već me je interesovalo da li je nišanska sprava, kompjuter i balistika upotrebljiva ako bi se kačilo umesto zadnjih vrata jer je na jednom drugom mestu napisano da je prilagođeno dejstvu sa ovih bočnih vrata - dakle da li je u startu univerzalna ili mora da se posebno 'programira' u zavisnosti gde se postavi
Ovo je "leteca topovnjaca" bez letnih karakteristika borbenog helikoptera (brzina, izdrzljivost, agilnost, upravljivost, manevrabilnost...)...
Za takve stvari su projektirani borbeni helikopteri koji zadovoljavaju sve ove gore navedene stvari, kao sta je i tenk projektiran da bude osnovno borbeno vozilo na kopnu, a ne kamion sa nekoliko ploca celika i montiranim topom na njemu.
Barem je to moje (neko) misljenje i veze se na ozbiljnost jedne vojne organizacije.
S druge strane gledista, MORS zasigurno ima poprilicno ogranicen budzet, pa bi se fin. sredstva (i vrijeme) mogli koristiti za mnogo konkretnije i korisnije stvari od "nabudzivanja" helikoptera koji ce letjeti jos koju godinu...
Jedino ako SDPR ima planove da se ovakve stvari prodaju van...odredjenim korisnicima po "trecim zemljama"...onda OK.