rotring
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2022, 12:19:57 pm
Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!
|
 |
« Reply #30 on: July 02, 2011, 11:42:31 pm » |
|
Moje misljenje je da gde se stanica fiksira, to je to i nema potrebe za cestim skidanjem i pomeranjem. Ovo sredsto sa obzirom kako funkcionise se moze fiksirati i na druge platforme, npr. patrolne camce i niz drugih pokretnih platformi.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
Last Login:December 06, 2024, 11:25:57 am
|
 |
« Reply #31 on: July 03, 2011, 06:25:11 am » |
|
@Rotring Zadnja vrata na Mi-8T se otvaraju samo sa spoljasnje strane, sto znaci da mora neko da izadje iz kabine i da otvori zadnja vrata, da bi iskrcni deo izasao iz helikoptera. Ovakvo opremanje je u redu ukoliko se nosi neki teret u helikopteru, ali problem nastaje ukoliko u helikopteru je ljudstvo, pa mora da brzo napusti isti. Ne bi bilo lose da recimo naprave neki bajonet sistem za skidanje i postavljanje ovog mitraljeza, pa da moza da se veoma brzo skine/pomeri u stranu u slucaju potrebe.
|
|
|
|
|
|
|
Pera
stariji vodnik I klase
Last Login:February 14, 2015, 11:02:20 pm
|
 |
« Reply #32 on: July 03, 2011, 08:09:15 am » |
|
Ionako ne moraju da se koriste zadnja vrata za desante, skinu se skroz. Da ne bi u slučaju havarije bilo ''Majstore zadnja!!!'' 
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #33 on: July 03, 2011, 09:25:13 am » |
|
Evo još malo slika sa sajma ...
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
airsuba
mladji vodnik
Last Login:October 11, 2021, 03:50:42 pm
|
 |
« Reply #34 on: July 03, 2011, 09:33:19 am » |
|
Pretpostavljam da je moguće ovu aparaturu ugraditi i na zadnja vrata jer bi sa dva oruđa bilo moguće duplirati vreme dejstva na istu tačku (jedan gađa u dolasku, drugi u odlasku) Jedino što ne znam ima li i kakve su vibracije....
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #35 on: July 03, 2011, 09:42:05 am » |
|
Verovatno može da se ugradi i pozadi, ali trebalo bi preduzeti ozbiljnih radova i prepravki na zadnjim vratima. A i pitanje je koliko bi to bilo svrsishodno. Time bi se izgubilo na funkcionalnosti helikoptera u njegovoj osnovnoj ulozi - transportu.
|
mi-8,,,.jpg (152.01 KB, 934x696 - viewed 344 times.)
mi-8,,,,,.jpg (142.05 KB, 937x702 - viewed 242 times.)
mi-8,,,,,,,.jpg (113.71 KB, 934x700 - viewed 159 times.)
|
|
|
|
|
|
MiGac
desetar
Last Login:February 08, 2025, 07:44:39 pm
|
 |
« Reply #36 on: July 03, 2011, 11:44:53 am » |
|
Jos samo fali da mu se haubica montira i to je to...
Ovakav helikopter na suvremenom bojistu je glineni golub.
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2022, 12:19:57 pm
Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!
|
 |
« Reply #37 on: July 03, 2011, 11:51:02 am » |
|
Pa da vidis....mozda si u pravu, treba mu jedna haubica 105mm onako niskoenergetska ...kao sa herkulesa...brzo pokretna da bi desantno odeljenje moglo sto brze da zauzme polozaj.... Koje ti bojiste smatras savremenim, u kojima se ne upotrebljavaju mitraljezi...mozda neke laserske puske..i sta ti ja znam....?
|
|
|
|
|
|
|
airsuba
mladji vodnik
Last Login:October 11, 2021, 03:50:42 pm
|
 |
« Reply #38 on: July 03, 2011, 12:59:59 pm » |
|
prilično neozbiljna tvrdnja, pa šta se radi na "savremenom bojištu" nego se odeljenja desantiraju iz ovakvih i sličnih helikoptera... uz vatrenu podršku drugih helikoptera! - kada sam napisao da bi bilo upotrebljivo opremiti ga sa dva sistema naravno da sam mislio da jedan takav Mi-8/17 pruža vatrenu podršku npr. za dva transportna Mi-8/17 dok se uradi desant, a pošto je ovo montažno-demontažni sistem stvar je praktična - da ne pominjem neke posebne zadatke poput traženja, spasavanja i izvlačenja oboreih pilota, vojnika ili ljudi sa 'neprijateljske' teritorije kada sam transport nije prioritet ali jeste potrebna veća vatrena snaga U krajnjoj liniji i nije poenta da li može ili treba da nosi dva odjednom, već me je interesovalo da li je nišanska sprava, kompjuter i balistika upotrebljiva ako bi se kačilo umesto zadnjih vrata jer je na jednom drugom mestu napisano da je prilagođeno dejstvu sa ovih bočnih vrata - dakle da li je u startu univerzalna ili mora da se posebno 'programira' u zavisnosti gde se postavi
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 09:20:27 pm
|
 |
« Reply #39 on: July 03, 2011, 01:22:15 pm » |
|
У теми о сајму "Партнер 2011" сам мало написао о балистичком компјутеру који је у ствари "главни фазон" на овом оружном систему. Демонстрирали су ми померање кончанице, односно заизимање претицања зависно од брзине и висине.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] На десној страни екрана одозго на доле се приказују: брзина, висина, даљина. Зависно од тих параметара помера се кончаница. Даљину нишанџија мери ласерским даљиномером који је уграђен у систем,а податке о брзини и висини добија од пилота. Како се хеликоптер тресе током вожње уграђена је стабилизација (не знам каква). Ипак, приликом гађања нишанџија мора дорбо да држи (наслања се раменима на носаче постављене изнад митраљеза и рачунара, види се на доњој слици) јер код гађања сам митраљез вибрира (тресе се) и потребна је и снага стрелца за држање нишана на циљу.
|
|
|
|
|
|
|
|