PALUBA
July 16, 2024, 04:24:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Golubija pošta u Srpskoj vojsci  (Read 19789 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« on: February 13, 2011, 09:36:19 pm »

GOLUBIJA POŠTA U SRPSKOJ VOJSCI

   
Krajem 19. i početkom 20. veka, za održavanje veze u vojsci, kao i u nekim civilnim službama korišćeni su golubovi pismonoše. Vojska Kraljevine Srbije je pratila ovaj trend, pa je početkom 20. veka odlučeno  da prvi srpski vazduhoplovni pitomac, završi obuku i iz golubije pošte. Na konkursu raspisanom 29.novembra 1900.g., za upućivanje na školovanje u bazduhoplovnu školu u Rusiju, izabran je inženjerijski poručnik Kosta Miletić. On je boravio u Rusiji od 13.februara 1901. do 12.novembra 1902.g, od toga godinu dana u Tehničkoj vazduhoplovnoj školi u Volkovu polju kod Sankt Petersburga, a 6 meseci u meteorološkom odelenju i golubijoj stanici, pri istoj školi.

Miletić je kao pitomac uzeo učešća na velikim manevrima ruske vojske u septembru 1902.g., kada je sa jednim odelenjem [kolskog vazduhoplovnog parka, bio pridodat Kijevskoj armiji. Tada je Miletić prvi put upravljao balonom, a uz to slao i izveštaje golubijom poštom. Vratio se u Srbiju novembra 1902.g., i već sledeće godine pristupilo se izradi pravila golubije pošte, organizaciji mreže stanica i izradi samih stanica. Posle majskog prevrata, projekat je ostao da leži u Ministarstvu vojnom sve do 1905.g., kada je na sastancima posebne komisije, od 22.februara do 21.marta, izrađen "Program naoružanja naše vojske inženjerijskom spremom". Po tom programu trebalo je ustrojiti Vazduhoplovnu komandu od tri balonska odelenja i Golubiju poštu sa jednom centralnom stanicom. Pre nego što su realizovane prve vazduhoplovne nabavke, za vreme Aneksione krize 1908. godine, na parobrodskoj stanici u Obrenovcu je zaplenjena jedna korpa sa 17 golubova pismonoša, koju su austro-ugarski špijuni preneli u Srbiju.

Tadašnji srpski ministar vojni đeneral Stepa Stepanović, uputio je oktobra 1908. g. kapetana Kostu Miletića da primi ove golubove i kada je ovaj utvrdio da su golubovi većinom iz vojnih austro-ugarskih golubijih stanica (Petrovaradina, Komorana i Pešte), naredio mu je da odštampa već ranije izrađena Pravila golubije pošte i da odmah realizuje projekat podizanja Golubije stanice u Nišu. Docnije je uhvaćeno još nekoliko golubova iz raznih austro-ugarskih golubijih stanica.
   
Ukazom od 26. novembra 1908. g. je ustanovljena Golubija pošta, a 1. decembra ministar vojni naredio je da se u Nišu ustroji stanica III reda Golubije pošte koja je počela da radi 14.decembra 1908.g., pod komandom inženjerijskog poručnika Lazara Kostića, koga je prethodno obučio Miletić. Iz inženjerijskog bataljona pridodati su na službu stanici jedan podnarednik, tri vojnika, jedna kola za prevoz golubova i jedan konj za vuču kola. Sledeće, 1909. g., na Trupalskom polju u blizini Niša, podignuta je naročita zgrada za potrebe stanice. U prizemlju zgrade su bile kancelarija, vojnička soba, magacin za hranu i odelenje za bolesne golubove, a na spratu su bili smešteni golubovi u tri žicom odvojena odelenja. Uhvaćeni strani golubovi su preneti ovamo i služili su samo za priplod.

Sledeće, 1910. g., počela je obuka sa mladim golubovima, ali kako nije bilo pokretnih golubarnika, to se obuka golubova u pokretu nije ni vršila. Golubovi iz niške stanice su do juna 1913 .g., bili izvežbani za letenje iz pravca Sukova, Užica i Smederevske Palanke. Sa sukovske železničke stanice, golubovi su do Niša stizali za jedan sat, a iz Smederevske Palanke i Užica za dva sata.

U Pirotu, je 1911. g., osnovana 2. (pirotska) Golubija stanica III reda, a prvi komandant, poručnik Đorđe Bošković, postavljen je naređenjem od 21. maja 1912. g. NJeni golubovi  su do juna 1913. g. uvežbani za održavanje veze između štaba u Pirotu sa utvrđenjima u okolini. Golubarnik je bio smešten u pirotskoj kasarni.
   
Po projektu od 14. novembra 1913. g. trebalo je da niška golubija stanica, postepenim priraštajem golubova, postane stanica I reda i istovremeno rasadnik za ostale stanice. Po formaciji, bilo je predviđeno da raspolaže sa dva golubarnika za po 4 pravca i jednim golubarnikom kao depoom. Po istom projektu bile su predviđene i stanice II reda, sa jednim golubarnikom za 4 pravca, i stanice III reda sa jednim golubarnikom za dva pravca.
   
Srpska vojska tokom balkanskih ratova nije upotrebljavala golubiju poštu, premda su golubovi bili spremni. Posle Lazara Kostića, na mesto komandanta 1. (niške) Golubije stanice, postavljen je, 30. novembra 1913. g., potporučnik Velimir Cvetković, a njega je 29. maja 1915. g. smenio potporučnik Dragi Marjanović. Tom prilikom, novi komandir je dobio zadatak da intenzivira obuku golubova-pismonoša.
   
Tokom Prvog svetskog rata korišćena je golubija pošta, bar tokom 1914.g. Poznato je da su jedinice Drinskog odreda iz sastava Užičke vojske koristili golubove za slanje obaveštenja u komandu u Nišu. Niška i pirotska golubija stanica su se povukle sa ostalim srpskim jedinicama na Krf. Tokom 1916.g., ljudstvo ovih stanica se uključilo u reorganizovane formacije. Korišćenje golubova pismonoša je bilo veoma intenzivno na Solunskom frontu, naročito su ih koristili saveznički obaveštajci ubačeni na okupiranu teritoriju.
« Last Edit: April 27, 2011, 01:01:51 pm by dreadnought » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #1 on: February 13, 2011, 09:39:49 pm »

Mislim da sam žigove golubarske pošte postavio u filateliji.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #2 on: February 14, 2011, 09:23:53 am »

Мој отац је службовао у 1. пионирском пуку Војске Краљевине Југославије до 1932. до 1938 године. Пук је био стациониран у Нишу (данашњој касарни "Филип Кљајић", поред железничке станице). У том пуку је била чета голубије поште, чак и у то време. Мени је било занимљиво то што је "пошта" било у инжењерији.
Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #3 on: February 14, 2011, 01:18:44 pm »

Ha, sudeći prema ovoj slici golublje "samohotke", u drugim su vojskama golubovi bili u oklopno-mehaniziranim jedinicama Wink


* golubSamoh.jpg (29.37 KB, 310x218 - viewed 376 times.)
« Last Edit: February 14, 2011, 01:25:45 pm by kontraAdmiral1 » Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #4 on: February 14, 2011, 01:24:09 pm »

I nisu bili namijenjeni samo za poštarsku službu (veza), nego su trebali biti i pravi obavještajci:


* Brieftaube_mit_Fotokamera_cropped.jpg (20.93 KB, 484x399 - viewed 208 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #5 on: February 14, 2011, 04:33:13 pm »

Нешто нисам сигуран да би голуб са овим далеко стигао, а још мање шта би снимио.
Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #6 on: February 14, 2011, 04:39:33 pm »

((Ali mu sigurno ne bi crkla baterija Wink))
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #7 on: February 14, 2011, 04:46:23 pm »

Ја сам бар нешто "убо" Undecided
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #8 on: February 14, 2011, 10:38:35 pm »

Golubija pošta se koristila u svim zemljama tokom Prvog svetskog rata, uglavnom za prenos obaveštajnih podataka prikupljenih iz neprijateljske pozadine. Svojevremeno sam pročitao da su Belgijanci ubacivali špijune koji bi radili kao putari i železničari, koji bi beležili šta sve ide na front, sastavljali izveštaje i slali ih golubovima do saveznika. Da li se slična praksa primenjivala i Srpskoj vojsci? Takođe mi stoji u glavi čak i da je jedan golub pismonoša u Srpskoj vojsci odlikovan, ali ovaj podatak ne mogu nigde da pronađem, tako da je lako moguće da sam nešto pobrkao. 
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #9 on: February 14, 2011, 11:10:12 pm »

Djemo postavio si mi jedno lako i jedno vrlo, vrlo teško pitanje. Što se tiče odlikovanog goluba pošto imam (fotokopije) operativnih dnevnika Vazduhoplovne komande u čijem sastavu je bila Golubija pošta u periodu 1912 - 1915 (do Krfa) takvog goluba nema. Za Solun ne znam - ali ne verujem jer, pošto sam detaljno pregledao Službeni listove upravo tražeći odlikovane pripadnike Vazduhoplovne komande, Brodske komande i sl. sigurno bih uočio takvo naređenje za goluba. Ali ipak ne bi smeo da se zakunem.

Što se tiče upotrebe goluba u srpskoj obaveštajnoj službi moram da ti kažem da je njen rad potpuno neistražen. Postoji samo jedna knjiga akademika Vlade Stojančevića koji je on napisao još kao mlad čovek za potrebe II uprave o obaveštajnoj službi u doba knjaza Miloša i čiji je reprint objavljen pre pet šest godina. U načelu sve do rata 1876. godine Srbija nije imala klasičnu vojnu obaveštajnu službu. Generalštab se više koristio onim što bi mi danas nazvali operativnim istraživanjem na sonovu uglavnom javno dostupnih informacija ili informacija dobijenih legalnim putem od raznih stranih i domaćih institucija. Vlada je imala svoju neku vrstu obaveštajne službe koja je svoje podatke dobijala od konfidenta. Tek oko 1871. godine počeo je poznati istoričar Panta Srećković da organizuje savremenu obaveštajnu službu u Srbiji - najpre civilnu a od proleća 1876. godine i vojnu. Inače Panta je u Rusiji završio Orijentalistiku premda se u Srbiji kasnije bavio istorijom. On je završio Orijentalistiku na odeljenju koje su završavali i Rusi a ne ostali žitelji sa Balkana. To odeljenje koje on završio je pripadalo ruskom ministarstvu spoljnih poslova i svi koji su njega završavali bili su osposobljeni za obaveštajni rad u Osmanskom carstvu. Ali otišao sam off.
« Last Edit: April 27, 2011, 01:00:31 pm by dreadnought » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #10 on: February 14, 2011, 11:31:57 pm »

Off ili ne, u svakom slučaju veoma zanimljivo! Hvala! Smiley
Možda će ovo da zvuči kao blesavo pitanje, ali ipak da ga postavim: u JNA, da li su postojali planovi za upotrebu golubova u slučaju rata, i da li je vršen popis golubara, i da li je golubarstvo bilo podsticano od strane SSNO? Pošto bi u slučaju rata sa VU i/ili NATO sredstva veze sigurno bila ometana, dosta jedinica bi se našlo u neprijateljskoj pozadini, neka naseljena mesta bi bila opkoljena, da li se razmišljalo o golubijoj pošti kao alternativnom sredstvu veze?
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #11 on: February 14, 2011, 11:37:51 pm »

За територијалну одбрану и партизанске јединице јесте и голубарски савез јесте добијао подршку од ССНО а за оперативне јединице ЈНА стварно не знам. Морао би да погледам али проблем је што не знам ни где да тражим.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #12 on: February 14, 2011, 11:47:14 pm »

Ja sam pročitao članak u Vojnoj enciklopediji o golubovima za vezu, i to prilično opširan, ali pored opšteg zaključka o potrebi za podsticanjem golubarstva, nisam našao ništa o "namenskom" golubarstvu u SFRJ, pa me je zato interesovalo.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #13 on: February 14, 2011, 11:50:05 pm »

Meni je bila poznata priča o odlikovanom golubu, ali nisam bio siguran sa kog je fronta ta priča, pa sam malo potražio po netu i pronašao ovo..

U pitanju je golub sa imenom Cher Ami koji je izvršio brojne misije na zapadnom frontu, da bi u poslednjoj misiji preneo vrlo važnu poruku koja je spasila oko 200 američkih vojnika od 500 koliko ih se našlo iza neprijateljskih linija tokom bitke kod Argonske šume na granici sa Belgijom. Oni su bili pored napada neprijatelja izloženi i artiljerijskoj vatri saveznika koji nisu bili svesni njihovog položaja. Nakon dva goluba koja su ubijena pri pokušaju da se probiju do saveznika, Cher Ami je konačno uspeo, iako teško ranjen, da prenese poruku. Hirurzi su uspeli da ga spasu, ali nisu uspeli da spasu i jednu nogu pa je dobio drvenu, a kasnije je dobio Ratni krst (valjda sam dobro preveo Croix de guerre?).

Pronašao sam malo i o kameri na golubu, u pitanju je patent nemačkog apotekara Juliusa Gustava Neubronnera, koji je eksperimentisao sa minijaturizovanom kamerom sa vremenski odloženim okidanjem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pigeon_photographers_and_aerial_photographs.jpg (205.16 KB, 2086x600 - viewed 272 times.)

* Patent_DE204721,_page_3.png (53.41 KB, 596x941 - viewed 288 times.)
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #14 on: February 14, 2011, 11:53:16 pm »

Za teritorijalne jedinice i partizanske jedinice znam iz prve ruke a za operativne jedinice stvarno ne znam. Čak ne mogu da se setim gde bi to moglo da se traži u arhivskoj građi. Jer to su planovi i slično, nije bilo golubarskih jedinica kao kod srpske i vojske Kraljevine Jugoslavije. I to neki potpuno "levi" elaborat ...
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.