PALUBA
December 03, 2023, 05:43:39 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24   Go Down
  Print  
Author Topic: Manje pomorske nesreće (razno)  (Read 234012 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 479« Reply #210 on: June 13, 2014, 05:02:59 pm »

13.06.2014

U Velebitskom kanalu spašena četveročlana obitelj

Zbog jučerašnjega jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru tragala je u Velebitskom kanalu za njemačkom četveročlanom obitelji s djecom, koju je neozlijeđenu spasila, te za hrvatskim državljaninom (P.D.) iz Lukova Šugarja, koji je ostao živ.
U priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture navodi se kako P.D. u Velebitskom kanalu pod olujnim udarima bure nije mogao upravljati manjim plovilom te ga je nevrijeme nosilo prema otoku Pagu. Središnjica je zato u koordinaciji sa senjskom Lučkom kapetanijom pokrenula akciju traganja i spašavanja.

Dok je trajala prva potraga na moru, navodi se, primljena je i dojava o četveročlanoj obitelji s dvoje maloljetne djece koja se u opasnosti uspjela popeti na hrid Šestakovce.

Oni su, ističe ministarsvo, nakon brodoloma u Velebitskom kanalu uspjeli doploviti do hridi s koje su pozvali pomoć.

Središnjica je procijenila kako je četveročlana obitelj s dvoje manje djece u vrlo opasnoj i pogibeljnoj situaciji pa je djelatnike senjske Lučke kapetanije preusmjerila u hitnu akciju njihova spašavanja, a u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena je brodica zadarske Lučke kapetanije.

Djelatnici senjske Lučke kapetanije, navodi ministarstvo, uočili su četveročlanu obitelj, njemačke državljane - oca A.B. (1978.), majku N.B. (1977.) i dvoje djece od osam i sedam godina - na hridi u 22,39 sati.

Ministarstvo ističe kako su ih spasioci uz velike napore uspjeli ukrcati na brod sa hridi od koje su se iznimno teško udaljili i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je njemačka obitelj odsjela, nakon čega su se odmah uključili u potragu za 69-godišnjim brodolomcem.

P.D. iz Lukova Šugarja, kako se navodi, sam se uspio izvući na obalu Paga i doći do obližnje obiteljske kuće, odakle se telefonski javio supruzi.

U telefonskom razgovoru s djelatnicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u pogibelji pošto mu se pokvario motor i bura ga nosila prema sredini Velebitskog kanala, gdje je ostao bez jednog vesla.

No P.D. se, kako ističe ministarstvo, jednim veslom uspio približiti obali Paga, gdje su mu brodicu olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu obalu uvale Santiša.

On se plivajući izvukao na plažu, vrlo iscrpljen, ali živ i zdrav, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izvor: http://slobodnadalmacija.hr
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #211 on: June 25, 2014, 11:31:24 am »

25.06.2014.

GRAĐANI DOJAVILI HAVARIJU
Na Kašunima potonula jedrilica, brodolomci spašeni - zapetljala im se jedra pa udarili u obalu


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer navečer, 24. lipnja zaprimila je dojavu građana o plovilu u opasnosti od potapanja u blizini Grada Splita, dozaje se iz Samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Djelatnici Lučke kapetanije Split pola sata po zaprimljenoj dojavi, u 21.40 sati, doplovili su na navedenu pozcijiu u splitskoj uvali Kašuni gdje su zatekli jedrilicu dužine 9,9 metara opremljenu pogonskim strojem snage 46kw, luke upisa Split, sa ukupno četiri člana posade, od toga dvoje britanskih državljana, A.C. (rođen 1974. Godine) i F.W. (rođena 1975. Godine), te J.R. (rođena 1982. godine) hrvatska državljanka i vlasnik, ujedno i voditelj jedrilice S.K. (rođen 1968. godine), također hrvatski državljanin.

Svih četvero hrvatskih brodolomaca odmah su prekrcani na službeno plovilo, nakon čega su pregledom utvrđena oštećenja trupa jedrilice koju je plovilo Kapetanije uzelo u tegalj, no nedugo potom došlo je do jačega prodora mora u potpalublje jedrilice, zbog čega su djelatnici Kapetanije morali jedrilicu otpustiti iz teglja, te je ista potonula nedaleko početne pozicije nesreće, u uvali Kašuni.

Četvero brodolomaca prevezeno je u Split, a djelatnici LK Split započeli su očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Prema zasad prikupljenim podatcima utvrđeno je kako je jedrilica oštećena uslijed udara u obalu tijekom plovidbe uvalom Kašuni, zbog čega je došlo do prodora mora u potpalublje, dok je vlasnik jedrilice kojemu je alkotestiranjem utrvđeno 0,18 g/kg alkohola, izjavio kako je do udara u obalu došlo zbog zapetljaja jedara i nemogućnosti manevriranja jedrilicom, što će biti razjašnjeno okončanjem očevida.

U trenutku potapanja u tanku jedrilice ostalo je oko 30 litara dieselskoga pogonskog goriva koje nije počelo istjecati i nije utvđeno onečišćenje mora, stoga je vlasniku jedrilice izdan pisani nalog što prije organizirati komercijalni izron i tegalj havarirane jedrilice.

Izvor : SD
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #212 on: June 26, 2014, 12:53:37 pm »

25.06.2014.

NASJELA NA HRID
Malteška jahta nasukala se kod Hvara


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U srijedu rano ujutro nedaleko od Hvara nasukala se jahta, doznajemo od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). Njima je Lučka ispostave Hvar u 4.50 sati jutros poslala obavijest o nasukanju veće motorne jahte, kojoj su u pomoć upućena plovila tvtke za komercijalna odsukavanja „Emergency sea“ sa roniocima za podvodni izvid oštećenja trupa.

Jahta se nasukala na ispodpovršinske hridi rta Pelegrin, pri čemu je došlo do oštećenja pogonskih elisa, kormila i dijela trupa, ali srećom bez proboja tako da nije došlo do onečišćenja mora i morskog okoliša.

Jahta duga 24,46 metara nazvana Rus plovila je pod malteškom zastavom. Na njoj su se nalazila četiri člana posade, zapovjednik J.Č. (rođen 1967. godine) slovenski državljanin, D.P. (rođen 1968. godine) hrvatski državljanin, A.C. (rođen 1953. godine) talijanski državljanin i U.S. (rođena 1961. godine) austrijska državljanka, te dvoje putnika R.W. (rođen 1949. godine) švicarski državljanin i N.Z. (rođena 1939. godine) talijanska državljanka, od kojih nitko nije ozlijeđen niti su zatražili liječnički pregled.

Budući da je plovilo većih dimenzija do dovršetka ronilačkog izvida oštećenja u pripravnosti je bio i remorker tvrtke „Brodospas“, koji ipak nije pozvan u asisteciju budući je ekipa za odsukavanje dolaskom plime i uz pomoć vlastitih plovila uspjela odsukati motornu jahtu od hvarskih hridi, odakle je odtegljena u hvarsku uvalu Duga odakle će, čim vremenske prilike budu povoljne biti odtegljena u trogirsko brodogradilište, gdje će djelatnici Lučke kapetanije Split obaviti očevid o uzrocima nasukanja ove jahte.

Izvor : SD


* 1.jpg (28.95 KB, 680x389 - viewed 100 times.)
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #213 on: June 26, 2014, 12:55:46 pm »

26.06.2014.

OPIRAO SE UHIĆENJU
Poljak jahtom razbio zadarsku rivu, pa bježao policiji


Zadarska je policija uhitila 51-godišnjeg poljskog državljanina kojega se sumnjiči da je u srijedu ujutro, na Obali kralja Petra Krešimira IV u Zadru, jahtom zadarskih oznaka oštetio ljestve na obali, a potom se oglušio na zapovijed policajaca i pokušao pobjeći.

Uhićen je u lučici Jedriličarskog kluba Uskok gdje je pobjegao nakon što je u Tankerkomercovoj marini ugledao policiju koja ga je čekala.

Kako se opirao uhićenju, policajci su ga morali obuzdati, te su ga na koncu priveli u prostorije policije gdje je nad njim u tijeku kriminalistička obrada.

Izvor : SD
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #214 on: June 27, 2014, 01:56:22 pm »

27.06.2014.

HAVARIJA KOD VELA LUKE
Češka jedrilica nasukala se kod Proizda, brodolomac spašen s hridi


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer u 6.31 sati zaprimila je obavijest od Pomorske policije o nasukanju jedrilice kod otočića Prozid, o čemu je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik obaviještena nadležna Lučka ispostava Vela Luka, čiji su djelatnici na službeno plovilo primili policijske službenike te su isplovili prema poziciji nasukanja.

Dolaskom na dojavljenu poziciju djelatnici Ispostave utvrdili su da se jedrilica naziva „Ecrou“ češke zastave, nasukala na hridi otočića Prozid u korčulanskom akvatoriju.

Jedrilicom je upravljao njezin vlasnik P. W., češki državljanin kao jedini član posade, a djelatnici velolučke Ispostave i policijski službenici češkoga brodolomca uočili su neozlijeđenoga na hridima u blizini nasukane jedrilice.

Prema iskazu brodolomca nasukanje jedrilice dogodilo se 25. lipnja oko 18 sati zbog kvara pogonskoga stroja tijekom plovidbe unutar korčulanskoga plovnog područja, te je uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta pod udarima jakoga vjetra češka jedrilica bačena na hridi otočića Prozid, te je cijelom dužinom ostala ležati na stijenama otoka.

Nije uočeno onečišćenje mora u blizini mjesta nasukanja, a češki brodolomac je službenim plovilom prevezen u Vela luku gdje su djelatnici Ispostave od njega uzeli Izjavu i sastavili sastavili Zapisnik o ovoj pomorskoj nesreći, nakon čega je Čehu izdan nalog za komercijalno odsukavanje jedrilice, što su jučer, 26. lipnja u 19 sati obavili djelatnici tvrtke „SeaHelp“, koji su jedrilicu odteglili u remont, čime je ova akcija uspješno okončana.

Izvor : SD


* 1.jpg (38.57 KB, 680x510 - viewed 102 times.)
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 479« Reply #215 on: July 10, 2014, 11:39:13 am »

09.07.2014.

SUDAR DVAJU PLOVILA KOD OTOKA HVARA - Dvije češke djevojčice u životnoj opasnosti


U srijedu oko 18 sati na sjevernoj strani otoka Hvara kod uvale Stiniva došlo je do sudara dvije brodice u kojima su teško stradale dvije djevojčice češkog državljanstva.

Sudarile su se, kako neslužbeno saznajemo, brodica kojom je upravljao češki državljanin koji je sa sobom imao dvoje djece i Austrijanac koji je upravljao brodicom hrvatskih oznaka.

U sudaru su ozlijeđene češke djevojčice koje su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prebačene u Klinički bonički centar Split gdje su hospitalizirane.

Kako smo neslužbeno saznali u KBC-u Split u kasnim večernjim satima, još je trajala operacija glave jedne od ozljeđenih djevojčica, dok je druga djevojčica sa višestrukim ozljedama smještena u Jedinici za intenzivno liječenje djece Klinike za pedijatriju KBC-a.

Prema neslužbenim informacijama, djevojčice nisu životno ugrožene, iako se radi o teškim tjelesnim ozljedama.

Dob djevojčica nismo uspjeli saznati jer su u KBC stigle bez ikakvih dokumenata koji su u sudaru brodova nestali u moru, ali procjenjuje se da su obje mlađe od 10 godina.

Očevid na licu mjesta provela je Lučka kapetanija, a službenih informacija o uzroku sudara još nema.

10.07.2014.

Kako doznajemo u splitskom KBC-u, jedna od djevojčica (Cool zadobila je frakturu lubanje i priključena je na respirator. Stanje joj je jutros stabilno, a smjšetena je na dječjoj Jedinici intezivnog lijčenja.

Druga stradala, takošer 8-godišnjakinja, ima rupturu bunbrega i slezene. Trenutno se nalazi na CT-u, nakon kojeg će se odlučiti hoće li trebati operativni zahvat.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture oglasilo se oko sinoćnje pomorske nesreće u kojoj su teško ozlijeđene dvije maloiljetne češke državljanke:

- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašvanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 9. srpnja u 18.45 sati zaprimila je dojavu putem Županijskoga centra 112 Split o teškoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe kod otoka Hvara, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Split, odnosno Lučka ispostava Stari Grad koji su odmah isplovili prema poziciji nesreće.

Dolaskom na poziciju pomorske nesreće u uvali Stiniva na sjevernoj strani otoka Hvara, djelatnici Ispostave dojavili su da su u sudaru sudjelovala dva plovila, iznajmljena brodica tipa gumenjak 6,8 metara dužine pogonjen vanbrodskim motorom od 150 KS, kojim je upravljao E.W. sa dva člana posade, svih troje austrijski državljani, i češka brodica tipa gumenjak 6,5 metara dužine pogonjena vanbrodskim motorom od 110 KS, kojom je upravljao vlasnik M.D. sa četiri člana posade, svih petero češki državljani.

Utvrđeno je kako se u trenutku sudara plovilo sa austrijskom posadom kretalo velikom brzinom iz smjera rta Pelegrin prema Bolu, dok se češko plovilo u tom trenutku kretalo iz smjera uvale Stiniva prema splitskim vratima, da bi se sudarili na navedenoj poziciji.

Odmah nakon sudara djevojčice su prekrcane na plovilo austrijske posade kojim su prevezene u Stari grad gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no zbog težine zadobivenih ozljeda (jedna djevojčica ima rupturu slezene, a druga težu ozljedu glave) organiziran je hitan transport helikopterom u KBC Split, gdje se ozlijeđene djevojčice nalaze na liječenju.

Prema uočenim oštećenjima na lijevom boku českoga plovila djelatnici Ispostave utvrdili su kako je prilikom sudara plovilo sa austrijskom posadom naletjelo na češko plovilo.

Kapetan Ispostave podnio je optužne prijedloge protiv obojice zapovjednika plovila, dok djelatnici starogradske ispostave obavljaju očevid na plovilima o uzrocima ove pomorske nesreće, navde iz Ministarstva.

Izvor:http://slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Splitzupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/250602/Default.aspx

Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 053


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #216 on: July 11, 2014, 03:00:58 am »

Postaje tesno i poma lo opasno ploviti na ovoj strani Jadrana.Nadmenost,neshvacanje koliko je zahtevno ,komplikovano pa i opasno "navigavati" ovim vodama.Ako dodamo alkohol i ostale stvarcice za opustanje.eto ti belaja-puno posla za policiju sanitet i spasavanje/
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 479« Reply #217 on: July 11, 2014, 08:43:37 am »

Točno to,vlada opći bezobrazluk,bezobzirnost i nekultura.I ne samo to,nego i veliko,veliko neznanje.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #218 on: July 17, 2014, 10:05:51 am »

Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #219 on: July 21, 2014, 02:50:49 pm »

21.7.2014.

Biograd: Eksplodirala je jahta, ozlijeđen maloljetni Slovenac

Zapovjedniku jahte, Slovencu D.P. (35) izrečen je prekršajni nalog i novčana kazna od 1.100 kn, dok je vlasnik plovila Slovenac A.C. dobio rješenje o zabrani plovidbe

Maloljetni Slovenac je ozlijeđen u eksploziji u strojarnici broda vezanog u marini u Biogradu. Nesreća se dogodila u nedjelju nešto poslije 11 sati.  Eksplozija se dogodila prilikom pokretanja brodskih motora 'Mercruiser', snage 2 x 138 kW. Ozljede mladog Slovenca nisu teške i sanirane su u ambulanti  Doma zdravlja u Biogradu.  U trenutku nesreće na plovilu je osim ozlijeđenoga bio i zapovjednik plovila, također slovenski državljanin D.P. (35). Napisan mu je prekršajni nalog i 'odrezana' novčana kazna u visini 1.100 kuna. Vlasnik plovila, Slovenac A.C. dobio je rješenje o zabrani plovidbe dok se ne saniraju oštećenja, nakon čega se ima obaviti izvanredni tehnički pregled plovila od strane djelatnika Lučke kapetanije Zadar. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje morskog okoliša.

Sudarili se jedrilica i motorna jahta

U petak oko deset sati u Murterskom moru su se sudarili jedrilica i motorna jahta. Nesreća se dogodila oko pola nautičke milje zapadno od hridi Kamičić, predio Kukuljari u Murterskome moru, gdje su se sudarili hrvatska jedrilica u charteru tipa „Jeanneau“, naziva „Sun Odyssey“ i dužine 13,21 metara s dva člana posade i motorna jahte tipa „Atlantis“, naziva „Max“, dužine 16 metara, porivne snage 1177 kW, koja je plovila pod njemačkom zastavom. Na jedrilici je bilo dvoje Nijemaca, a na motornoj jahti pet Nijemaca i četvero Rusa. Jedrilicom je upravljao njemački državljanin W.K. (57), a motornom jahtom upravljao ruski državljanin A.P. (50). Izvidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici šibenske Kapetanije i vodičke Ispostave utvrdili su veće oštećenje njemačke motorne jahte pod zapovjedništvom ruskoga državljanina. U nesreći nitko nije ozlijeđen i nije uočeno onečišćenje mora. Ruski zapovjednik njemačke jahte kažnjen je s 4.500 kuna.

Izvor : 24sata
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #220 on: July 23, 2014, 04:54:25 pm »

Ludo lito.  Roll Eyes

=================

HAVARIJE DILJEM JADRANA
Drama za dramom: na Hvaru spašeno 100 brodolomaca

Zbog jakoga nevremena praćenoga vjetrom i kišom sa ponedjeljka na utorak Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je cijeli niz akcija traganja i spšavanja na moru, , stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tijekom noći, 22. srpnja uslijed jakog nevremena na splitskom i dubrovačkom području nadzora plovidbe Središnjica je koordinirala u desetak TiS akcija, a u većini slučajeva radilo se o nasukanjima plovila, prilikom čega srećom nije bilo ozlijeđenih osoba.

U području nadležnosti Lučke kapetanije Split u akcije su isplovila tri plovila: „Marijan“, „5-ST“ i „Filo“, dok je u području nadzora Lučke kapetanije Dubrovnik u akcijama sudjelovao brod „Danče“ i plovila Pomorske policije Split i Dubrovnik.

Prva akcija traganja i spašavanja dogodila se tijekom noći u 2.10 sati kada je Srdišnjica zaprimila poziv pogibelji od posade jedrilice o članu posade koji je nestao u olujnome moru kod otoka Drvenika. Odmah po dojavi u akciju su isplovili djelatnici splitske Kapetanije koji su nedugo po dolasku na dojavljenu poziciju nestalu osobu pronašli i izvukli iz mora na jedrilicu.

Očevidom je utvrđeno da se na jedrilici u vlasništvu hrvatske charter tvrtke nalazi pet članova posade, od toga četiri austrijska državljana (roditelji i dvoje maloljetne djece) i jedan srpski državljanin, LJ. N. (rođen 1975. godine), koji je upao u more sa tendera dok je pokušavao odtegliti jedrilicu na drugu poziciju sidrenja, gdje je pretpostavio da je manja opasnost od nasukanja uslijed jakoga nevremena. Nitko nije ozlijeđen niti ima onečišćenja mora.

Istovremeno se na otoku Šolti na poziciji u uvali Livka nasukala jedrilica dužine 12 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa jednom osobom, njemački državljanin, koji u ovoj nesreći nije ozlijeđen. Djelatnici splitske kapetanije neozlijeđenoga njemačkog brodolomca prekrcali su na službeno plovilo. Osim matrijalne štete na plovilu nije uočeno zagađenje mora, a vlasniku jedrilice naloženo je komercijalno odsukavanje čim to dopuste vremenski uvjeti.

Treća akcija traganja i spašavanja uslijedila je nakon što je Središnjica zaprimila poziv pogibelji sa jedrilice koja se nasukala kod otoka Brača, kamo su isplovili djelatnici splitske Kapetanije te na poziciji u uvali Lozna, kod mjesta Sutivan pronašli jedrilicu naziva „Moon Shadow“, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke. Na nasukanoj jedrilici koja je uslijed jakoga nevremena bačena na hridi pronađen je jedan neozlijeđeni član posade.

Kako zbog jakoga nevremena nije bilo moguće pristati bliže, a djelatnici Kapetanije procjenili su položaj plovila sigurnim od daljnjega oštećivanja, jedinome članu posade naloženo je pričekati smirivanje nevremena. Komercijalno odsukavanje uslijedilo je jučer u prijepodnevnim satima. Nije zabilježeno onečišćenje mora.

U viškoj luci tijekom iste noći uslijed jakoga nevremena došlo je do zapetljaja sidrenih lanaca nekoliko plovila, te su u pomoć pristigli službenici Pomorske policije koji su službenim plovilom pomogli razmrsiti sidra i osigurati plovila na vezovima. Nije bilo ozljeđenih, no zabilježena je materijalna šteta na nekoliko plovila, ali bez onečišćenja mora.

Slijedeća TiS akcija uslijedila je nakon poziva u Središnjicu o nasukanju motorne jahte južno od otoka Hvara kamo su odmah po dojavi isplovili djelatnici splitske Kapetanije. Dolaskom na poziciju nasukanja kod otočića Šćerdo ustanovili su da se nasukala motorna jahta naziva „Saphiso II“, dužine 12 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke.

Na jahti se nalazilo šest članova posade, od toga četvero čeških i dvoje slovačkih državljana od kojih srećom nitko nije ozlijeđen. Djelatnici Kapetanije prekrcali su brodolomce na službeno plovilo i prevezli ih na sigurno. Nije zabilježeno onečišćnje mora na poziciji nasukanja, a vlasniku jahte izdan je nalog za komercijlano odsukavanje.

Posljednju akciju na području splitskoga nadzora plovidbe Središnjica je koordinirala sa nadležnom Lučkom Kapetanijom Split slijedom dojave o nasukanju velikoga broja plovila na otoku Hvaru, u valama Paklenih otoka gdje se nasukalo 20 plovila različitoga tipa (brodica i motorne jahte), te su dojavljena i dva sudara plovila.

Djelatnici splitske Kapetanije uz pomoć kolega iz lučkih ispostava Hvar i Milna na poziciji nasukanja uspješno su spasili ukupno 100 brodolomaca, a u pomoć su priskočili i mještani vlastitim plovilima. Među svim nasukanim plovilima tri su u stranome vlasništvu, dok su ostala nasukana plovila u vlasništvu hrvatskih charter tvrtki. Unatoč velikome broju gotovo istovremeno nasukanih plovila, kao i sudarima koji su se dogodili zbog iznimno jakoga nevremena na moru, nitko od brodolomaca nije ozlijeđen, a nije zabilježeno niti onečišćenje mora.

Nakon smirivanja nevremena sve brodice i jahte su jučer tijekom dana odsukane i osigurane na vezovima, osim jedne jedrilice koja je ostala nasukana na ulazu u Palmižanu. Kapetanija u koordinaciji sa ispostavama obavlja očevidne radnje povodom masovnih nasukanja koja su se događala u vremenu od 2.00 do 6.00 sati ujutro, jučer 22. srpnja.

Na području nadzora plovidbe Lučke kapetanije Dubrovnik tijekom jučerašnjega dana obavljena je jedna akcija traganja i spašavanja. Djelatnici dubrovačke Kapetanije po dojavi Središnjice isplovili su brodom „Danče“ na poziciju nasukanja u uvalu Marčuleti, jugoistočna strana Pelješca, gdje se nasukala privatna brodica naziva „Velebit“, dužine devet metara sa dvije neozlijeđene članice posade, jedna hrvatska državljanka ujedno i vlasnica plovila i jedna španjolska državljanka.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije ustanovili su da je brodica u plovnome stanju uz manja oštećenja trupa, a članice posade odbile su prekrcati se na službeno plovilo, te su djelatnici Kapetanije vlasnici plovila naložili komercijalno odsukavanje čim to dopuste vremenski uvjeti. Onečišćenje mora na poziciji nasukanja nije uočeno, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

  SD
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 309« Reply #221 on: July 24, 2014, 05:40:15 pm »

24.07.2014.

UVALA POLJUD
Split: jahta presjekla kabel, Talijani se bune, ali Lučka kapetanija im je zabranila isplovljavanje


Zbog oštećenja podmorskih električnih kabela u uvali Poljud, Lučka kapetanija Split zabranila je isplovljenje jahti "Atmosphere" koja je privezana sa sjeverne strane Marjana.

Kako su talijanski vlasnici broda ustvrdili u svojoj predstavci Ministarstvu pomorstva, podmorski kabeli "nisu bili propisno označeni".

Pravni zastupnici vlasnika jahte čak su podnijeli kaznenu prijavu protiv službene osobe koja ima je oduzela putovnice. No, po zakonskoj osnovi, "Atmosphere" će do daljnjega biti zadržana u Splitu, poručuju iz Lučke kapetanije.

- Istraga je u tijeku, a povod je oštećenje podvodnog kabela. Ne mogu reći koliko će postupak potrajati, no mogu navesti kako će se u postupak uključiti i Državno odvjetništvo kako bi se istražile sve okolnosti oštećenja kabela od strane stranih državljana - kazao nam je Davor Vidan, splitski lučki kapetan.

I Hrvatski operater prijenosnog sustava poslao je dopis na adresu Ministarstva pomorstva sa zahtjevom da se jahti "Atmosphere" zabrani isplovljenje iz Poljuda dok vlasnici ne nadoknade štetu za oštećene kabele.

Autor : Denis Krnić
Izvor : SD
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #222 on: July 24, 2014, 05:44:06 pm »

Dobro nisu zasvitlili.  Grin

poz.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #223 on: July 25, 2014, 05:14:42 pm »

E ovako nesto jos nisam procitao, pa koliko je taj dalekovod nad morem.  Huh?

===============

ZAPEO ZA DALEKOVOD
Jedrenjak ugrozio opskrbu strujom juga Hrvatske

Ploveći Malostonskim zaljevom, jedrenjak Atmosphere, koji plovi pod zastavom Britanskih Djevičanskih otoka, 20. srpnja ove godine u 14.44 sati jarbolom je zapeo za vodiče 110-kilovoltnog dalekovoda Ston - Neum, čime je izazvao njegovo isključenje, priopćili su u petak iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Djelatnici HOPS-a brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda, kako ne bi došlo do dužeg prekida u opskrbi električnom energijom. Međutim, nakon što je u četvrtak završila istraga pomorske policije, Lučke kapetanije Split, te rad povjerenstva HOPS-a, utvrđena je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima, od oko 800.000 kuna.

Šteta je takvog karaktera da će ovaj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog sanacije kvara biti predvidivo dva tjedna izvan funkcije, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanja električnom energijom cijelog juga RH.

Posada broda Atmosphere u Splitu potpisala je očevid i zapisnik, odvjetnički timovi rade na odštetnom zahtjevu HOPS-a, čime jedrenjak ima pravo na udaljavanje iz hrvatskih teritorijalnih voda. Pojedini mediji spekulirali su o ovom događaju brojnim netočnim informacijama, poput one da su posadi broda Atmosphere oduzete putovnice.

U dugogodišnjoj praksi HOPS-a (nekadašnjeg HEP-OPS-a) na ovom području nisu zabilježeni incidenti oštećenja dalekovoda jarbolima, dok su, unatoč, oznakama na pomorskim kartama, češće nezgode oštećenja podmorskih kabela.

  tportal
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #224 on: July 26, 2014, 09:29:30 am »

Ovo me malo zainteresiralo pa sam pogedao po GE, ovako je teško procjeniti koliko je to nad morem.
Premda je i raspon dosta velik pa se vjerovatno ljeti žice još dodatno spuste ali to bi trebalo biti ukalkulirano i stavljeno na karte.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
poz.


* ston1.jpg (60.76 KB, 1024x647 - viewed 97 times.)

* ston2.jpg (51.59 KB, 1024x768 - viewed 101 times.)

* ston3.JPG (165.41 KB, 999x831 - viewed 99 times.)
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.